Alıntı:
Sn. Mis-zambak'ı okuyunca çok parlak bir fikir oluştu bende. Benim terasım yazın güvercin pisliğinden geçilmiyor. Apartmanın çatısına konan her türlü kuş maalesef imza atıp gidiyor terasıma :) 2 günde bir teras yıkıyorum bu su kıtlığında:( Hatta bu yaz bir gölgelik mi taktırsam diye düşünüyordum. Madem bu güvercin pislikleri bu kadar faydalı bitkiler için, sebze saksılarımı güvercinlerin pislediği duvar boylarına alsam nasıl olur? Böylece rutin olarak taze kuş gübresi verilmiş olmaz mı, sulama ile de azar azar toprağına karışır faydalı mineraller. Denesem mi ? |
Artık ilk fırsatta köye gidip, bir kova taze hayvan gübresi almak şart oldu.
Lütfen bilenler yanıtlasın beni; Bu gübre şerbetini hangi sıklıkla kullanabiliriz? Ayrıca hazırlanan şerbeti ne kadar bekletebiliriz? Çok hazırlayıp ped şişelerde aylarca depolayabilir miyiz ki, gerektiğinde kullanalım. Çünkü hazırlanışı pek dayanılacak bir şey değil gibi, bir kez hazırlayıp depolamak daha mantıklı sanki. |
Bende gübre serbeti kullanıyorum
kullandıgım oran şöyle önce ıkı veya üç kürek yaş gübreyı 2o kıloluk boya kovasına dolduruyorum suyu doldurduktan sonra bır su bardagı em faydalı baktarı koyuyorum kapagını hava almıcak sekılde kapatıyorum 10 gun bekledıkten sonra 10 katı yanı 200 kg lık su dolu varıle aktarıyorum böylece elımde 200 kg serbet oluyor bu oran bıtkıyı yakmıyor em ıle çok iyi netıce alınıyor |
Ben topraksız domates yetiştirmek için deney yapıyorum. Domatesleri henüz çillendirmeye başladım. Bu gübre şerbetini domateste kullanmak istiyorum. Şu anda deney yapacak bir bahçem olmadığı için domatesi evin salonunda yetiştireceğim. Sorum şu; bu şerbet suyunu bi kum süzgecinden geçirirsem içinde besin değerleri kaybolurmu. Yani suya mümkün olduğu kadar berrak şekilde gübreleme yapmak istiyorum. Çünki su devirdaymı için akvaryum motoru kullanmayı düşünüyorum. Malum su çok çamurlu olursa motoru bozabilir. Ayrıca salonun gübre kokmasını istemiyorum.
|
Sayın Safranlı,
Sözünü ettiğiniz EM1 mi, EMA mı? |
Merhaba Arkadaşlar ben 3 gün önce çatıdan topladığım güvercin gübresini çiçeklerime toprağın yüzeyine karıştırmak suretiyle vermiştim ve arkasından hemen sulama yapmıştım. güvercin gübresi çok kuru ve sertti parçalayarak attım ama şimdi ananasımın toprağının yüzeyini tesadüfen karıştırdığımda küçük ince hemen hemen yarım santim uzunluğunda saç telinden az kalın beyaz kurtçuklara rastladım ve birden fazlalardı. saksının tabağına biriken suya baktığımda orada da bir tane rastladım. bu durum için çok endişeleniyorum acaba gübreyi yanlış mı verdim lütfen yardımcı olursanız çok sevinirim saygılarımla...
|
Em a kullanıyorum
çok faydasını gördüm |
Alıntı:
Zaten çok ince tortu içinde, kuma takılıp kalacaktır. Sıvı gübreleme için uygun bir yöntem. |
Alıntı:
Gübre şerbeti en ideal kullanımı bir boş, bir dolu _ yani şerbet sonrası sadece su vermek_ şeklinde... Gübre şerbetini ayırdıktan sonra _ pet şişede_ bekletmek ve sonra kullamak kokuşmayı arttırır. Ancak içine melas ya da pekmez konursa bozulmayı uzatır ve şerbet içindeki mikroorganizmaları besler. Bu şekli ile bile bir iki günde içinde kullanılmalı. Galiba en güzeli gübre şerbeti yerine gübre çayı_ kompost çayı_ yapmak en doğrusu. Daha çok yararlı mikroorganizmanız olur. |
Alıntı:
Halil bey kesinlikle haklısınız. Bunu hep sütten yoğurt yapmaya benzetmişimdir. Gübrenin kompost olması, içine biraz melas/pekmez konulması önemli. Kompost çayının içine balık yağı (fish oil), blood meal (kan) konulması faydasını çok daha arttıracaktır. http://www.agaclar.net/forum/kompost-cayi/ |
şimdi ben yukkarıdakı yazılanlara göre
aklımı kurcalıyanı halıl hocama ve ziytınlı bahceye sorayım ben serbetı hep yapıyorum varılıme dolduruyorum diledıgım zaman kullanıyorum sıvı gubrede yapıyorum ancak sorum şu: taze fırından yenı çıkmış temız hayvan gubresını akvaryum makınasıyla varılde **** bıdonda 48 saat fokurdatsam nasıl olur herseye kattıgımız em yıde fokurdanmalardan sonra içine atsam nasıl olur benım elımdekı en ucuz malzeme taze gubre bunu denemedım olursa çok guzel olucak |
Alıntı:
Sn Safranlı, bu şekilde zararlı mikroorganizmaları da çoğaltmış oluruz. Taze hayvan gübresinin doğrudan kullanılmaması konusunda Prof.Dr. Mustafa Öztürk hacanın yazısı. ''Taze sığır, tavuk, koyun ve at gübresinin tarım arazilerinde ve bahçelerde doğrudan kullanılması cinayettir. Çünkü taze hayvan gübresi ve atık suyu, her türlü hastalık yapıcı patojenleri, parazitleri, bakiye hormonları, yaban otu tohumlarını ve stabilize olmamış maddeleri ve diğer arzu edilmeyen maddeleri içerir. Hastalık yapıcı patojen mikroorganizmalar (phytophthora, pythium, rhizoctonia) içeren taze hayvan gübresi ile daha geniş tarım arazisine yayılabilir. Taze hayvan gübresinde sağlık açısından tehlikeli olan Salmonella 25 g dan ve E.coli ise 1000 MPN’den çok daha yüksek oranda bulunur. Taze hayvan gübresi kullanılan bahçelerde ve tarlalarda üretilen köklü ve yeşil yapraklı sebzelerin, salatalıkların, domateslerin ve biberlerin hastalık taşıyıcı mikroorganizmalarla kirlenmesi kuvvetle muhtemeldir. Bu tür hastalık yapıcı bakterilerin yıkanarak giderilmesi mümkün olmayabilir, dolayısıyla bu tür patojen bakterileri bulunduran yeşil yapraklı sebzelerin, domateslerin, biberlerin ve salatalıkların çiğ olarak yenmesi ciddi sağlık riski oluşturur. |
Alıntı:
Bir varilde yapmak kullanım alını geniş olanlar için çok iyi. Site Üyemiz Egetropikal_ ki ege tropikal diye harika bir bloğu var_ varilde solucan gübresi ile yaptığı sistem kurmuş. Bana göstermişti. Oldukça ucuz ve kullanışlı yaptığı solucan gübresi ile _ içine bir şeyler katıyor mu sormayı unuttum ama ema katılabilir_ zeytinlerde solgunluk hastalığı için bri arkadaşı ile mücadeleye başlamıştı. Siz sadece taze gübre kullanacaksınız. Bu yöntem oldukça basit her zaman _bir çok köyde _yapılan bir sistem. Ancak taze gübreye pekmez ya da melas katarsanız; bu mikro organizmaları besler ve çoğaltır. Mutlaka kullanın derim. Ema yı ben çaylaşma anında kullandım. Sonradan kullanmak ne fark eder Sn. Doğasever daha iyi biliyor ama... Saygılar. |
Sn Safranlı
Sizin önerdiğiniz denemeyi yapmadım ama siz yaparsanız sonuçları biz de öğrenebiliriz. Ama genel kural kattığınız suyun en az %3'ü kadar EMA koymalısınız. %5 daha iyi olur. Ve koyduğunuz EMA kadar da melas veya pekmez koyun derim. Taze gübre olması bir sakınca yaratmayacaktır aksine, oksidasyona uğramadığı için daha da iyi. Hatta taze olmak kaydıyla bitki atıklarını da içine atabilirsiniz. Kolay gelsin. |
Hocalarımıza teşekkurler
hep birlıkte birsey ögrendıgımız bu oramı gercekten çok sevıyorum ben çok çeşitli denemeler yapmaya çalısıyorum ana işimiz meyvecilik ve saksıda diş mekan süs bitkisi yetiştiriciliğidir benim asıl arayısım saksıdakı bitkilerim için oluyor saksıda kladıgından besleme konusu çok önemlı toprak hazırlıgı nem ayarlaması ve en önemlısı besın ihtıyacını süreklı kollamak gerekıyor bitki besleme bizim ana malıyetımız oluşturuyor ithal torfu aldıktan sonra bunu besınlerle doyurmaya calısıyoruz mınık bır saksı oldugundan bitki hemen eksıklıklerıni bellı edıyor leonardıtten yarasaya neler neler yapıyoruz.... benım için elımdekı kendı hayvanlarımızdan (tavuk-inek)ucuz ve bolca kullanacagım sistemın pesındeyım küçük çaplı bir seyler yaptım halende yapıyoruz ancak bir sisteme karar kılıp düzenlı gübreleme düzenegıne ıhtıyacım var onun için yaş gubreyı varılde doldurayım emyı katayım ve 15 gunde bır saksılarıma kökten hortumla vereyım dıyorum dogasever hocamızın verdıgı oran malıyet noktasında fazal gelebılır 200 kg varılıme yuzde 5 ten 10 kg em ve 10 kg pekmez çok malıyet getırır bilemedın yüzde 3 te olsa oran yuksek kalıyor bu yaş gübredekı patojenler hava verılerek artıyorsa eger biraz kararsız kaldım..... |
Alıntı:
Taze hayvan gübresini bir müddet güneş, yağmur almayan yerde beklettikten sonra, birer hafta arayla, gübreyi harmanlayarak, 1/20 oranında yapacağınız iki EMA spreylemesinin maliyeti hiç de fazla sayılmaz. (Yığının üzerini ufak bir açıklık bırakıp muhakkak kapatmalı) Bu yıl yaklaşık 6 m3 gübre için, 3 uygulamada yaklaşık 8 lt EMA kullandık. Bir lt EM1 den 20 lt EMA elde edildiğini hatırlayalım. Bu şekilde elde ettiğiniz fermante gübreden alıp, yapacağınız gübre çayı sanırım oldukça ekonomik olacaktır. |
Kompost yaptım
gayette guzel oldu kendı ımkanlarımıza göre bolca çıkan gubreyı çogu zaman bıraz karıştırıp cuvallara dolduruyoruz cuval içinde ıyıce ısınıyor ve kuruyor ama çok olunca oldugu gıbı traktore koyup bahceye atıyoruz bır ıkı ay orda yıgın kalıyor sonrada dagıtıyoruz kompost için yerım dar malesef daha öncede yazdıgım gıbı serı şekılde ve işçiliği az olan bir yol bulmak istıyorum su anda iptıdai olarak varılim şerbetle dolu içine bulursam yumurta kabugu atıyorum sopayla arada karıştırıyorum 15 gun arayla süzgeçli hortumla saksılarıma (üç bin adet)vermeye çalısıyorum zararlı patojen konusu olmasa akvaryumla fokurdatıp vermeyi düşünmüştüm ama biraz çekinceler belirdi... |
taze gübreyi akvaryum motoruyla fokurdatmaya aklım çok yatıyor
zararlı patojen konusu moralımı bozdu bıraz normalde varılımde serbet var ancak sopayla karıştırıyorum ve kullanıyorum bu patojen famılyası havalandırıldıgında mı çogalıyorlar klasık varıl tarzında sopayla karısınca çogalmıyorlar da havayla buluşunca mı çoğalıyorlar acaba...? ben bu yöntemı kullanmak istıyorum faydalı doslarımızda patojenlere (1 e 400 oranında)suya verır gıbı versek yetmıcekmı acaba...? |
Sn Safranli
Bir deneme yapmak ister misiniz? Havalandırma yapmadan önce yararlı mikroorganizmaları (EM) ilave edin. Öylece birkaç gün dursun. Sadece homojen karışması için çok az karıştırabilirsiniz. Ondan sonra biraz daha taze mikroorganizma ilave edip havalandırmaya başlayın. Buradaki amaç, yararlı mikroorganizmaların hem anerobik hem de aerobik olarak işe yaramalarını sağlamak. Böylece, patojenlerle daha iyi mücadele edeceklerini düşünüyorum. |
işte bu...
patojen konusu böylece sorun olmaz gıbı görünüyor basta em eklerım bırkaç gun bekler daha sonra fokurdatırım sonra tkrar em eklerım... böylece çok güzel kıvama gelmiş olucak gıbı görünüyor kafamdakı oran söyle varılım 200 luk üzeri açık gerekırse kapatabılıyorum önce yarım kg em daha sonra bir yarık kg daha eklendımı bitkiler için bomba olur diye düşünüyorum varilin kapağını ilk önce kapalı mı tutsam acaba..... |
Alıntı:
|
güvercin gübresi en kuvvetli ikinci gübredir.(yarasadan sonra)ağacın veya bitkinin uzak kenarlarına gömerek sulandıkça dibe gitmesini,köke zarar vermemesini sağlayabilirsiniz.
|
Bu iş olgunlaştı artık
her halde tam bır bomba besin olur hafta sonu işimiz belli oldu denemelerden sonra durum netleşirse galıba en kolay yol bu olucak pekmez de koku problemı yapmaz dıye umuyorum mercan uyarınızı akvaryuncuya mutlaka sorucam ben elımdekı yumurta kabuklarınıda eklemek nıyetındeyım zararı olmaz netıcede.... Bakalım bıtkılerım daha neler görücek.... Bu işin son noktası yoktur ileride yeni yöntemlerle karşılaşabılırız |
sulama ile ilgili
elimde 5 6 lt tekabül eden hayvan gübresi var vede ben bunu suyla karıştırıp suyunu biber domates fesliğenlerin sulmaasında kullanıyorum bu acaba normal suya göre vitamin değeri yüksek birşekilde işe yararmı acaba bunu öğrenmek istiyorum olmadı bu gübreyi nasıl kullanabilirim yer mevcut saklamak içinde sıkıntı yok
|
2 tane 200 litrelik varillerin içinde yanmış inek gübresinden gübre şerbeti yapmayı düşünüyorum. Bu varillerin içi biraz küflü.
- Küfün bir zararı olur mu? (İçi demir olduğu için sanırım bir zararı olmaz gibi geliyor. Ama yine de bir sorayım dedim.) - Bu varillerin içine ne kadar gübre koymalıyım? - Gübreyi suyla dolu varillerin içinde arada karıştırarak 50 saat bekletmeyi düşünüyorum. Yeterli midir? |
Varılınde sıkıntı olmaz
varıle 20-25 kg yeter yabı kbaca bir cuval yeter imkan varsa eskimiş gübre ile kompost çayı yapabilirsiniz |
Kompost çayı yapmayı düşünüyorum. Ama hava motorum küçük olduğu için daha küçük çapta yapacağım. Gübre şerbetini çok yapıp ağaçlara uygulamam gerekiyor.
Yanıtınız için teşekkür ederim. |
arkadaşlar...öyle bir anlatıyosunuz ki variller 20 kiloluk tenekeler şerbetler falan.ben balkon sebzeciliği yapıyorum.önceden torfla yetiştirirdim 60 fidem vardı belli aşamaya geldikten sonra 20si gitti 40ı kaldı.sonra toprak al dediler.milli toprak çam altı toprağıdır dediler.dağa çıktık çam toprağı aldık torfla karıştırıp tekrar ektik.40 fidenin 10 tanesi daha gitti kaldı 30 tane fide.baktık çam toprağı olmadı gittik fındık toprağı aldık dağdan.çam toprağında yaşayan bitkiler az büyüdü fındık toprağındakiler birazcık büyüdü.bu arada 5 tane domates fidem daha gitti kaldı 25.tek toprak olmaz dediler gübre kullanmalısın dediler.gittim köye inek gübresi aldım.köylü teyze dedi ki bunu aç önce sula çamur gibi bitkinin tepesine sür dedi.okey dedim.eve geldim gübreyi açtım birde ne göreyim?içi solucan kaynıyor her biri orta parmağım büyüklüğünde.delirdim...solucanları ayıkladım kuru gübreyi bitkilerin üstüne serptim.sonra üstünü suladım.sonra 5 fidem daha gitti 20 kaldı.az önce balkona gittim 1 tane domatesim olmuş.domates de cherryden birazcık byük.biz 5 kişilik aileyiz.1 domatesi 5e bölüp yicez:))şaka gibi yaa bunca eziyetin karşılığı bumu diyorum nerde yata yaptım bilmiyorum.çok çok zahmetli
|
Sn. 06ugur06 ,
Fideleri yetiştirme uğruna verdiğiniz emeği ve çabayı gönülden kutluyorum.. Sonuna kadar mücadeleyi elden bırakmamışsınız. Fidelerinize çok üzüldüm. Fakat Masum anlatımınız o kadar hoşuma gittiki ; okurken gülmekten karnıma ağrılar girdi , okudukça bir daha okudum , okudukça kahkaha attım , bir olay bu kadar mı güzel anlatılır.. Elinize , yüreğinize sağlık , Azmin zaferini mutluluğa çevireceğinizden şüphem yok. Görüşmek dileğiyle , saygılar.. |
Alıntı:
|
arkadaslar
ben 15 litrelik pet siseye 3-4 parmak tavuk gubresi (kumeste birikmis, kurumus, beklemis) koyup uzerini suyla doldurup ve burada okuduklarima dayanarak pekmez yerine elimde keyfi kacmis recellerden 4-5 kaşık atip 2-3 gün bekletip arada karistiriyorum. kapak olarak toprak saksi altligi kullaniyorum. 2-3 günün sonunda bire bir sulandirarak azar azar sebzelere veriyorum. doğru şeyler yapiyor muyum ?? 2-3 gün yeterli süre mi? |
Alıntı:
3-4 gün gübrenin suya gecmesi için yeterli olmayabilir... Siz kullanıyorsunuz iki sulamadan sonra gübreli su _ gübre şerbeti_verirseniz daha iyi olur... Pekmez ve melas, reçel gibi hazır şekerden yapılmıyor, meyvenin kendi şekeri. Enzim yaparken hazır şekerin kullanılması da tavsiye edilmiyor... Siz gübre çayı yapıyorsunuz. Burada bazı arkadaşlar da yapıyor ve sadece su ile... 10 15 gün gibi bekletiyor, arasıra karıştırıp kullanıyor. Gübre şerbeti ya da gübre çayı _ içine oksijen ( hava) verilerek mikro organizmaların daha fazla çoğalması sağlanır_ bitkiye verilme şekli; bir boş bir dolu şeklindedir. Yani her gübreli su verdikten sonra su vermektir. |
Alıntı:
reçel fikri tamamen bana aitti :( ama mantiktaki hatayi anlamis bulunmaktayim. ama "15 lt lik kaba 3-4 kaşık reçelin bir zararı olmaz" sözünüzden kastınızı tam anlamis degilim. yani hic koymamak daha mi iyi, yoksa az da olsa yarari mi olur ya da yarari olmaz, zarari olur ama bu miktarda birsey etki etmez mi anlayamadim? |
siz pekmez kullanın tüm soru işaretleri ortadan kalksın....
|
Alıntı:
|
Alıntı:
mikorganizmalar pekmezi seviyorlar recek ve düz şeker olmuyor mesele bundan ibaret |
Alıntı:
15 lt.lik gübreli suya 3-4 kaşık atılan reçelin bitkiye zararı olmaz; bir gübreli su iki defa su verirsiniz... Sn. Safranlı'nın dediği gibi gübre içindeki mikroorganizmalar en çok melas/ pekmez seviyor. Daha çok çoğalmalarını sağlıyor. Yoksa sadece su ile bile gübre şerbeti yapılabiliyor... Gübre şerbetini içine bitkilerin taze sürgünlerini de katabilirsiniz biraz... Bu taze sürgünlerde büyüme hormonları vardır, gübreye oradan sulama suyu ile bitkiye geçer, bitkileriniz daha hızlı ve güçlü gelişir... İster gübre çayı yapın ister gübreli su içine _olmazsa olmaz _ mutlaka havuç suyu ilave edilir. Havuç suyu _15 lt ye bir çay bardağı gibi_ kokuşmayı önler. Yani zararlı mikroorganizmaları baskılar... Kolay gelsin... |
hocam yakalamışken soriyim...
hazırdaki bolca şerbeti bizim sevimli alg lerimize nasıl yedirsekte çifte kavrulmuş olsa.... |
Alıntı:
Sanırım önce alg leri çoğaltıp _ başta_ gübre şerbetine karıştırmak daha iyi duruyor... |
Alıntı:
sürgünden kasıt nedir; kök sürgünü mü koltuk altı mı, yoksa ikisi de olurmu. saçma soruysa kusuruma bakmayin. bir de; herhangi bir bitkininki olur mu, misal ciceklerin , ağaçlarin ? |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 20:04. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024