agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/)
-   -   Toprağın su tutma kapasitesini artıran ürünler (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/1315.htm)

malina 05-06-2006 10:07

Toprağın su tutma kapasitesini artıran ürünler
 
Sutut nedir?

Sutut toprak içindeki besleyici substratları ve toprağın su tutma kapasitesini artıran özel olarak dizayn edilmiş yüksek teknoloji ürünü çapraz bağlı süperabsorbenttir polimerdir.

Neden sutut kullanılır?

Bitkilerin yıllara ve gelişme sikluslarına göre su ihtiyacı değişiklik gösterir. Bitkiler yetişmesi sırasında ortamda su ve besleyici maddelerin hazır olması gerekir. Sutut bir su deposu gibi davranarak bitkilerin ihtiyaç duyduğu suyu verir.Böylece hydrik stres ve şoktan kurtulmasını ve solma ve kuruma oranlarını aşağılara çekilmesini sağlar. Bu durum sulama ve gübreleme sıklığı azaltacağından zaman ve para tasarrufu sağlar.


Tarımda kullanılan iyi bir süper absorbant nasıl olmalıdır?

1. Non toksik olmalıdır,çevreye zarar vermemelidir.
2. Bitkiye zarar vermemelidir.(tarımda kullanıla bilmesi için)
3. Nötral ph ta olmalıdır.
4. Potasyum bileşiği olup toprakla dost olmalıdır.
5. Toprak sodyumunu arttırmamalıdır.
6. Tek tip partikül çapına sahip olmalıdır.Tek tip partikül çapı stabil süspansiyon sağlar.Buda tohum kaplama yönteminde etkinliği arttırır.
7. Emme kapasitesi 400 kattan daha yüksek olmamalı,300 kattan da daha aşağıda olmamalıdır.Araştırmalar emme kapasitesi 300 kat ile 400 kat arasındaki süper absorbantların tarımda kullanılabildiğini göstermiştir.
8. Kullanımı basit olmalıdır.
9. Kökün ihtiyacı olduğunda nem dengesini koruyarak ortama nem vermesi gerekir.Ancak bazı polimerler suyu tutar fakat geri vermezler.
10. Kuruduğunda kristal gibi olmalı,kokusuz olmalıdır.
11. Hidrate edildiğinde( su çektirildiğinde) ne kauçuk gibi elastik nede kaya gibi sert olmalıdır.Jel ele alındığında kolayca parçalanabilmeli ve elde ıslaklık bırakmalıdır.Toprakta en az 4 yıl kalmalıdır.
12. Uluslar arası standartlarda üretim yapan ve bu üretimi uluslar arası kalite belgeleriyle belgeleyen kuruluşlar tarafından üretilmelidir.

Tarımda kullanıldığı alanlar nelerdir?
  • Bitki yetiştirme saksıları
  • Funda ve ağaç dikimleri
  • Çim ve çim alanlar
  • Geniş alana yayma ve yüzey uygulamaları
  • Kök daldırma ve fideleme
  • Meyvecilikte
  • Sulu tohumlama
  • Tohum kaplama
  • Mahsülün toplandıktan sonraki işlemlerde
sutut.com

arsakay 05-06-2006 10:38

Yıllar önce çiçekcilerde çeşitli renklerde ve granül halinde
satılan ve cam saksılarda çok şık duran birşeyler moda olmuştu.
Sanırım hala da var ama eskisi kadar moda değil.

Bu maddelerin İsrail'de geliştirildiğine dair bir bilgi edinmiştim
o zamanlar. Amaç malum. Kumlarla kaplı geniş arazilerin
su tutar hale getirilerek tarıma açılması. Daha sonra zengin
arap ülkelerinde de bu ve benzeri maddelerin kullanılmasıyla
yapılmış portakal bahçelerinin fotoğrafları yayınlandı
bazı gazetelerde.

Bu şekilde sututan ve tarımda kullanılan
birkaç farklı madde olduğunu tahmin ediyorum.
İlginç bir konu!

Mine Pakkaner 05-06-2006 14:09

Toprağı su tutma kapasitesini arttıran diğer ürünler;

perlit, pomza, vermikülit, volkanik tüf, zeolit, montmorillonit, torf, kompost, deniz yosunları, hayvan gübreleridir.

Bunların içinden kompost, deniz yosunları, hayvan gübrelerini aynı zamanda bitki besler.

Sutut gibi jelleştirici ürünler toprakta suyu bünyelerine alıp şiştikleri için hem yapıyı gevşetir hem de suyun süzülüp gitmesini önler. Yavaş yavaş suyu salar.

Ayrıca jelleştirici yapısından ötürü kumlu topraklarda erozyonu önler.Özellikle bu tür jelleştirici ürünlerin rüzgar erozyonunu durdurduğu biliyoruz.Ben kendi uygulamalarımda su erozyonunu da durdurduğunu tespit ettim.

Ancak içeriğinde besin elentleri olmayan bu sentetik ürün tek başına kullanıp bitki yetiştirilemez.

Markadan markaya değişmekle birlikte tarladan en fazla 3-5 sene gibi bir sürede bozunup kalkmaktadır.Formülasyonlarında Na olan jelleştiricileri kullanmaktan kaçınmanız gerekir.

Ben şahsen kumlu alanlardaki çalışmalarımda kullanıyorum. Ağır bünyeli topraklarda, drenaj sorunu olan yerlerde, taban suyu yüksek arazilerde kullanmayın.

BirLira 05-06-2006 20:39

Jelli başka bir ürün

backyard 05-06-2006 21:46

konuyla ilgisiz olacak ama jel kedi kumları var
diğerlerinden daha uzun ömürlü (20-30 gün)
kullanmak isterseniz :)

praecox 10-05-2007 22:36

Su tutan jeller.

superabsorber de denen bu tozlar esasen selüloz bazlıdır. yani selülozun modifiye edilmesi ile elde eilirler. kadın bağında, çocuk bezinde, fayans yapıştırıcı çimento harçalarında da kullanılırlar.
bazı ülkelerde çölde hydroponik tarım için kullanımı da yaygındır. Sayın Mine Pakkaner hanımın da anlatığı gibi erozyonu önler kumla karışınca da kolayca rüzgarla dahi erozyona uğramaz. çöl kumu ile karıştırılarak yapılan ekimlerde sulama suyu ile (damlama sulama) devamlı bitki besini katılması gerekir.
bunu yazmamdaki amaç ise bazı üyelerimizin sentetiktir diye çakinmesine bir açıklık getirmek amacıdır.
kısacası ana maddesi ağaç talaşıdır da diyebiliriz. zaten 2-3 senede degrade olması yani ayrışması, yok olması da bundandır.

saygılar

mavifatihguler 10-04-2008 15:42

2007 aralık ayında uygun fiyata sutut bulabildim, kilosu sanırım 20-25 ytl filandı, aynı ürünün 20-30 gr mı marketlerde 5 ytl ye satılıyordu,şuan için tam faydasını gördüm diyemem, daha yeni kullanmaya başladım, ama testlerimin sonucunda 1 gün suda bekletip toprakla karıştırarak bitki köklerine uygularsanız baya faydalı bir ürün, toprağı nemlendirme diye bir sorununuz kalmıyor, uzun bir süre

2 çeşiti mevcut taneleri büyük olanı birde küçük olanı

kızılhisar 16-04-2008 13:06

sutut malzemesinin dikilmiş çiçeklere veya ağaçlara uygulanma imkanı varmı ? yoksa sadece ilk dikimde toprakla karıştırarak mı kullanılmalıdır.

nevsune 09-05-2008 12:09

Kuraklığa Türk tozuyla çözüm
 
1 Eklenti(ler)
Kuraklığa Türk tozuyla çözüm

'Ecosorb' adı verilen toz, kâğıdın hammaddesi olan selülözden üretiliyor.
Mersinli Ecotech firması, sulama ihtiyacını 'yüzde 90' azaltan toz geliştirip patent aldı. Firma iddialı: Bu tozla çölde bile tarım yapılır.

Tarım üzerine arge çalışmaları yapan Ecotech firması, yüzde 90 su tasarrufu sağlayan toz geliştirip patentini aldı. Mersin Tarsus merkezli Ecotech Genel Müdürü Halil Öztoprak, Çukurova Üniversitesi uzmanlarıyla birlikte geliştirdikleri tozla çölde bile tarım yapılabileceğini söyledi.
Öztoprak'a göre ürünü geleceğin vazgeçilmezi olacak: "Yeryüzündeki içme sularının yüzde 80'i tarımda kullanılıyor. Bunun yüzde 90'ı yeraltına inip kayboluyor. Yüzde 3 kadarı buharlaşıp havaya karışıyor. 100 litre suyun üç-beş litresi bitkiye faydalı. Bizim yaptığımız bu kaçışı engellemek. Eskiden 100 litre su kullanılırsa, tozla 10 litre su kullanmak yeterli. Bunu da yüzde yüz doğal malzemeyle yaptık. Ürünün muadili ABD'de de var ama kimyasal içeriğinden dolayı tercih edilmiyor üstelik pahalı."

'Saksıya 1 gram koy, bir ay tatile çık'
Peki bir tür sünger görevi yapan selüloz esaslı bu toz nasıl kullanılıyor? Öztoprak'a göre kullanım basit: "Bitki köküne 5-10 gram, ağaçlara 100, fidanlara 50 gram dökülüyor. Tarımın her alanında kulanılıyor. Bin metrekare buğday tarlası için üç beş kilogram kullanmak yeterli. Dört yıl boyunca etkili. İthal ürünün fiyatı 40 avroyken bizim patentini aldığmız ürünün kilogramı 10 avro. Mersin Tarım Fuarı'nda ilk kez tanıtıma başladık. Büyük ilgi gördü. Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta çim yetiştirdik. Bu yöntemle çölde de tarım yapılır ancak verimlilik daha az olur. Suudi Arabistan'da bir üniversite de kullanılacak. Önümüzdeki ay Dubai'de tanıtımını yapacağız. kullananların tepkisi çok olumlu. Örneğin salatalıklar çoşmuş."
Ar-ge çalışmaları Çukurova Üniversitesi Ziraat Mühendisliği Bölümü'nden Yrd. Doç. Dr. Cumali Karaman tarafından yürütülen çalışmada, peyzaj ve ziraat mühendislerinin de destek alınmış.
'Ecosorb' için 10 yıldır çalıştığını anlatan Karaman, ürünün tarlalarda da tatile giderken evlerdeki saksılarda da kullanılabileceğini anlattı:
"Ürünün temel prensibi bitkinin kök bölgesini nemli tutmak. Ayrıca tutulan suyun bitki tarafından alınabilecek formda olması da önemli. Bu materyali bitkinin kök bölgesine konmuş bir sünger olarak düşünebiliriz. Suyu bünyesine tutup şişiyo. Bitki suyu kullandıkça bözülüyor ve bunu defalarca tekrarlıyor. Bu ürünün dünyada benzerleri, örneğin ABD'de de üç muadili var. Biz farklı olalarak bitkisel orjinli selülozdan üretiyoruz. Ürünün ömrü mikroorganizma faaliyetine bağlı olarak iki ila beş yıl. Küresel ısınmada daha az su ile bitkisel üretim yapma olanağı sağlaması açısından son derece önemli. Üç dört günde bir sulanan bahçe 10-15 günde bir sulanabilir. Her gün sulanan çimler sekiz - 15 günde bir sulanıyor. Evdeki saksılara 1 gram koyarak tatile rahat çıkılabilir. Bunu damla sulama yapılan alanlarda da kullanarak daha az su tüketimini sağlarız."

'Ecosorb' adı verilen toz, kâğıdın hammaddesi olan selülözden üretiliyor.

Alıntı: http://www.radikal.com.tr/haber.php?...rih=04/05/2008

praecox 09-05-2008 12:35

İyi de bu selüloz türevi superabsorberler yıllardır vardı. çocuk bezi kadın bağı fayans çimento yapıştırıcıların yanı sıra bir dizi kullanım yeri varken İsrael'de zaten yıllardır bu metodla çölde ekim dikim yapılıyor.
Nedir yeni olan? Biraz fazla biraz daha az su tutma özelikleri mi?

şenol dalkıran 10-07-2008 15:19

Kuraklığa Türk Tozuyla Çözüm
 
Bu konu işlendimi bilmiyorum,suyun öneminin hat safhada olduğu bir dönemde güzel bir gelişme ayrıca tatile gidecek arkadaşlar içinde güzel bir çözüme benziyor.

http://www.trabzonticaret.net/bilisi...er&no=17082861

Günüm 10-07-2008 15:40

Çok heyecan verici görünüyor.Ancak nereden tedarik edilebileceği konusunda bir bilgiye rastlayamadım..Sizin bilginiz var mı?

şenol dalkıran 10-07-2008 16:00

Mersin'in Tarsus ilçesinde kurulu bir üretici firma ve Ecotech Genel Müdürü Halil Öztoprak,olduğunu netten öğrendim.Mersinli arkadaşlar bu konuda bize yardımcı olabilirler sanıyorum.

mücahit bereket 31-08-2008 16:20

artık cok daha az su ıle tarım yapılacak
 
yerli bir firma hammaddesi selülöz olan bir materyal piyasaya sürmek üzre,
bu materyal yüksek su tutma kapasitesine sahip,yani hacmini 500-600 kat büyültebiliyomuş.
geleneksel tarımda kullanılan suyun büyük miktarı bitki tarafından kullanılmadan kaybolur gider.bu materyal suyu bünyesinde hapsederek bu kaybı önlüyor,
bu arada saksılarda dahi kullanılabılıyomus,yanı saksınızı ayda bır sulamak kafi:)
aslında benzeri urunler batıda mevcuttu,
yerli ürünün farkı fiyatı ve üretimde kimyasal kullanmamaları.

number0ne 31-08-2008 22:25

Arkadaşlar bu malzemenin adı ECOSORB ve tüm türkiye dağıtımını ankara bölgesinden başlamak üzere biz yapmaktayız. Bir kaç yerde deneme yaptık ve oldukça başarılı görmek isteyen arkadaş olursa da bana telefonla ulaşabilir. Tel: 543 872 09 96
Ürün yaklaşık 2.5 dk. içerisinde bünyesini %100 oranında suyla doldurarak bunu bitkiye yavaş yavaş belli bir sürede empoze ediyor ve ürün her yıl %10 luk kayıplar halinde çevreye hiçbir zarar vermeden yok oluyor. Optimum faydalı olduğu süre 4 yıldır bundan sonraki dönemlerde artık yenilenmesi gerekiyor.

Broşür ve bilgilendirme kitapçığı gönderilir.

kızılhisar 01-09-2008 21:52

Bu madde sutut ile aynı mı?

pala mehmet 05-09-2008 23:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi number0ne (Mesaj 279891)
Arkadaşlar bu malzemenin adı ECOSORB ve tüm türkiye dağıtımını ankara bölgesinden başlamak üzere biz yapmaktayız. Bir kaç yerde deneme yaptık ve oldukça başarılı görmek isteyen arkadaş olursa da bana telefonla ulaşabilir. Tel: 543 872 09 96
Ürün yaklaşık 2.5 dk. içerisinde bünyesini %100 oranında suyla doldurarak bunu bitkiye yavaş yavaş belli bir sürede empoze ediyor ve ürün her yıl %10 luk kayıplar halinde çevreye hiçbir zarar vermeden yok oluyor. Optimum faydalı olduğu süre 4 yıldır bundan sonraki dönemlerde artık yenilenmesi gerekiyor.

Broşür ve bilgilendirme kitapçığı gönderilir.

Sayın numberOne kullanımla ilgili ayrıntılı bilgi almak istiyorum. Adresinizi verebilir misiniz?

Gurtunca 20-11-2008 11:16

Bu yıl çim sulaması işinde oldukça sıkıntımız olduğu için araştırırken İzmir'de Ecosorb işini yapan bir firma buldum.Aynı zamanda rulo çim işi de yapıyorlar..Yaklaşık 60 m2 lik bir çim saha için 2 kg ın yeterli olacağını ifade ettiler..ki bu da 25 YTL+KDV/kg olduğuna göre 50 YTL lik bir bedel...Çimdeki sulama süresini yaklaşık 10 günde bire indirecek gibi bir anlatım var,ya da ben yanlış algılamış olabilirim..O zaman bu tip bir madde kullanımı ile su kullanımımızı minimale indirmiş olacağız..Özellikle Ege'deki arkadaşlarımızın bu konudaki görüşlerini merak ediyorum....

elnino 16-12-2008 14:01

sutut un fiyatı konusunda bilgisi olan var mı?

irism 25-12-2008 15:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi number0ne (Mesaj 279891)
Arkadaşlar bu malzemenin adı ECOSORB ve tüm türkiye dağıtımını ankara bölgesinden başlamak üzere biz yapmaktayız. Bir kaç yerde deneme yaptık ve oldukça başarılı görmek isteyen arkadaş olursa da bana telefonla ulaşabilir. Tel: 543 872 09 96
Ürün yaklaşık 2.5 dk. içerisinde bünyesini %100 oranında suyla doldurarak bunu bitkiye yavaş yavaş belli bir sürede empoze ediyor ve ürün her yıl %10 luk kayıplar halinde çevreye hiçbir zarar vermeden yok oluyor. Optimum faydalı olduğu süre 4 yıldır bundan sonraki dönemlerde artık yenilenmesi gerekiyor.

Broşür ve bilgilendirme kitapçığı gönderilir.

ecosorb için evde saksı bitkilerinde kullanımını analatırmısınız?bildiğim kadarıyla bitki kök bölgesine uygulanması gerekiyor,ama halihazırda evdeki saksı bitkileri için kök uygulaması yapmak zor,toprak üstünden nasıl uygulama yapılabilir?

madeleine 23-02-2009 20:34

Herkese selam,

Daha önce bu konu ile ilgili olarak Ankarada stockosorb isimli su tutucu polimerin ithalatçı firması ile (www.sutut.com.tr)görüşmüştüm ve 34 TL/Kg gibi bir fiyat almıştım ancak dün firmadan aldığım bir mailde stok politikası gereği ürün fiyatının kısa bir süreliğine 20TL/Kg gibi bir fiyata çekildiği bilgisini aldım.İlgilenen arkadaşlara duyurulur.

Sevtap 24-02-2009 00:18

Peki bu ürünü kullandığımız da fazla sulama yaparsak sakıncaları oluyormu?

madeleine 24-02-2009 10:26

Fazla sulama yaparsanız hiç bir sakıncası yok ancak sutut'u fazla kullanırsanız toprakta kabarma yapıyor.

nariçi 24-02-2009 11:09

Arkadaşlar perlit benzeri olan Nevşehir toprağı biriket yapımında kullanılıyor. Aslında iyibir su tutucu olarak değerlendirilebilir. Pomza taşı da bu toprağın kütle olarak iri taneli şekli. Nevşehir ve yöresi oldukça kurak olmasına rağmen bu toprak özelliği nedeniyle bitkiler susuzluğa dayanmaktadır. Bu yörede toprağın su tutma ve aynı zamanda geçirgenliği nedeniyle yol boylarınca dikkatimi çeken, köprü ve menfezlerin çok yerde olmamasıdır.

Cumhur Tonba 24-02-2009 11:33

Ve Koyun Gübresi.
Dekara (1000 m2) verilecek 3 ton yanmış koyun gübresi, toprağın su tutma oranını en az 20 kat arttırır.

Khan 25-07-2009 13:56

su tutanlar
 
başlığa tam olarak ne yazacağımı aslında bilemedim. elime abd den, ekilen bitkinin köklerine konulan tohum benzeri suyu tutan ve uzun sürede suyu bırakan bir şey geçti. 2-3 mm kadar bir su dolu bardağa konunca tüm suyu emiyor. daha sonra bunu gömüyorsunuz suyu bitkinin kökleri emiyor. muhteşem birşey.
konu hakkında bilgisi olan var mı acaba?

Khan 25-07-2009 22:00

oldukça yaygınmış anladığım kadarıyla. teşekkür ederim.

duran bozkurt 12-08-2009 12:28

Dünyadaki kullanılabilir suyun % 80 i tarım için kullanılmaktadır.Günümüzde su kaynakları gittikçe azalmakta ve var olanlarda kullanılamaz hale gelmektedir.Halbuki insanlığın beslenmesi için yapılan hertürlü tarımda,su ya ihtiyaç duyulmaktadır.Elektriksiz,petrolsüz ve hatta örtünmeden yaşayabiliriz.Ama susuz asla. Özellikle ülkemiz su kaynakları gün geçtikçe azalan bir bölgede.Suyun akıllıca,ekonomik ve verimli kullanılması zorunlu bir hal almıştır.

İşte bu yüzden sizlere tarımda su ve gübreleme maliyetlerini %50,90 oranında düşüren,verimi artıran emek maliyetlerini azaltan bir ürün ü tanıtmak istiyorum.Avrupa,Amerika ve Birçok batı ülkelerinde yıllardır kullanılan su tasarrufu sağlayan bu ürünü yerli hammadde ile türkiye de ürettik.

www.ecosorb.com.tr

Saygılarımızla

Duran BOZKURT

MeyveliTepe 12-08-2009 12:47

Duran bey,
Hoşgeldiniz. Epeydir kimse yazmıyor ama sizin bizzat gelişinizle pek çok soru gelecektir.
Saygılar

duran bozkurt 17-08-2009 10:51

ecosorb
 
Merhaba
Bu bölüm'e yazmak için ancak zamanım oldu,fırsat buldukça yazacağım,hem ürünle ilgili gelen soruları,hem de deneyimlerimizi ve kullanıcılarımızdan gelenleri sizlerle paylaşacağım.

Selamlar

Duran BOZKURT



Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:08.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024