agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/)
-   -   Evde yetiştirilen sebze ve çiçeklerin gübrelenmesi (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/12673.htm)

feriha 26-02-2009 19:38

Cocopeat ortamında tohum çimlendirme çalışmalarım oluyor.

Bu sene de kısa bir süre sonra sebze tohumlarımı çimlendirmeye başlıyacağım.

Bu aşamada ilk çimlenme görüldükten şaşırtmaya kadar olan dönemde bitkiyi nasıl beslememiz gerektiğini öğrenmek istiyorum

feriha 26-02-2009 19:55

Tohumlarımı çimlendirirken ve büyütürken doğal gübreler kullanmaya gayret ediyorum.

Cocopeat **** torf,perlit gibi ortamlarda çimlendirdiğim (özellikle sebze/meyve) tohumları

biofarm gübreli olarak ve organik sıvı humik asit kullanarak büyütmek istiyorum.

Bitkilerimin besin olarak başka ne gibi organik ürünlere ihtiyacı olabilir?

Bitkilerimi büyük saksılarda terasta yetiştiriyorum. Meyve ağaçlarım,

sebzelerim, baharatlarım sağlıklı gelişsinler istiyorum.

Teşekkür ederim.

sercan1969 27-02-2009 09:45

Çimlenme
 
Tohumun çimlenme döneminde yetiştirme ortamında mutlaka fosfor bulunmalıdır.Daha tohum ekimi yapılmadan cocopeat 100 litre suya 200 gr oranında Fosfor ağırlıklı bir gübre ile gübrelenmelidir.

Bu gübrelemeden 15 gün sonra dengeli bir gübreleme yapılabilir.Bu aşamadan sonra artık fidenizi dikinceye kadar başka gübre vermenize gerek yok...

Fide döneminde bitkiniz zaten çok fazla besin harcıyamaz...

Ancak kullandığınız cocopeat içinde mikro elementler var mı? Eğer çok azsa ya da hiç yoksa sağlıklı bir fide meydana getiremezsiniz...Ciddi torf firmaları genelde torfun içine hem makro, hemde mikro besin maddelerinden ilave ediyorlar...Sizin kullandığınız cocopeat de böyle bir durum var mı?

sercan1969 27-02-2009 10:04

Gübreleme
 
Feriha hanım her ne kadar toprak başımıza bazı durumlarda bazı sorunlar açsa da ( Hastalık etmenleri,zararlılar ve yabancı otlar ) Toprağın vazgeçemeyeceğimiz bazı güzellikleri var... Ben saksıda bitki yetiştiren arkadaşlarıma gübre tavsiye ederken yetiştirme ortamı olarak toprak kullanıldığını ya da yetiştirme ortamında karışım olarak da olsa içinde toprak olduğunu düşünerek gübreleme tavsiyelerinde bulunuyorum...

Eğer fidelerinizi yetiştirme ortamı olarak perlit,torf,cocopeat gibi ortamlara dikiyorsanız bir nevi topraksız tarım yapıyorsunuzdur...

Bu tip yetiştiricilikte bitki besleme toprağa göre farklı olmalı her sulama da bitkilerimize içinde organik ya da inorganik besin maddeleri bulunan gübrelerden vermemiz gerekir. Yapılacak şey son derece basittir.Sadece 100 litre suya koyduğumuz makro ve mikro besin maddelerini azaltırız.

Şayet yetiştirme ortamı olarak toprak kullanıyorsak Toprağın kendisine verilen besin maddelerini partikülleri arasına absorblama yeteği vardır.Yani onları bünyesine adeta hapseder sonra yavaş yavaş geri verir.

Topraksız ortamlarda böyle bir sorun olmadığından ( Cocopeat,Perlit,Torf ) hümik-fulvik asit kullanmanız doğru değil...Toprakta ise son derece doğrudur çünkü hümik ve fulvik asitler toprak kollidleri arasına hapsolmuş besin maddelerini açığa çıkarırlar ve kökler bu besin maddelerini böylece rahat bir şekilde kullanır. Ama toprakta da olsa sürekli kullanılmalarına gerek yok.

feriha 28-02-2009 08:14

Sn Sercan bey topraktan vazgeçmem değil de azaltmaya çalışmamın nedeni denemelerimi terasta yapmam ve bunu sınırlayamamam bu nedenle aşırı yük yaratmamak, ağırlığı azaltmaya çalışmak en önemli neden. Ayrıca diğer yararlarınında farkındayım ve oldukça fazla kullanıyorum.

Aynen dediğiniz gibi sebzelerim için bir nevi topraksız organik tarım yapmayı deneyeceğim bu sene.

Tohumlarımı çimlendirmek için gelecek hindistan cevizi torfunun niteliği ile bilgiyi size daha sonra ileteceğim.

Sebze tohumlarım çimlenip şaşırtılma zamanı geldiğinde az bir miktar toprak ta koyacağım yetişme ortamı Hindistan cevizi torfu, perlit, biofarm gübre karışımı olacak. Biofarm gübre granül şekilde hemen eriyip akıp gitmiyor. Bir nevi yavaş salınım sağlanıyor diye düşünüyorum.

Sebzelerim şaşırtıldıktan sonra bu ortamda hangi ilave organik besinlere ihtiyaç duyabilirler?

Sebze çeşitleri farkederse domates, biber,patlıcan, baharatlar, mini sebzeler, ıspanak...

Çilek gibi meyve ve daha fazla toprak konulmiş saksıda meyve ağaçlarımda var bunlarında bıofarm gübreli toprakta olduğu düşünülerek ilave besinleri hakkında bilgi vermenizi rica ediyorum.

Teşekkür ederim.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:25.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024