agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/)
-   -   Karbondioksit Kullanımı (CO2 gübrelemesi) (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/11924.htm)

süsdomatesi 30-12-2008 09:13

Karbondioksit Kullanımı (CO2 gübrelemesi)
 
Acaba daha önce evde yetiştirdiği sebzeler için Co2 kullanan oldu mu? Nasıl uyguladı, ne gibi sonuçlar aldı paylaşırsa sevinirim. Ben fidelerime Co2 düzeneği kurmakla meşgulüm bu sıralar. Her tür bilgi yararlı olacaktır.

malina 30-12-2008 11:29

Siz neler yaptınız?
Sorularınıza verilecek cevaplar sizin işinize yarayacaktır ama konu hakkında hiç bilgi sahibi olmayanları düşünerek, şimdiye kadar yaptıklarınızla ilgili ön bilgiyi yazmanız, iyi olur.

süsdomatesi 30-12-2008 11:54

uzun yıllardır akvaryum ve sucul bitkilerle ilgilendiğim için, bir miktar bilgim var.
Bu sebeple elimde hemen hemen tüm teknik donanımda mevcut. Ancak şimdiye kadar evde sadece saksı çiçekleri vardı ve pek ilgilenmiyordum bu hobi ile. Hydroponics konusu ile ilgili araştırma yaparken konu hoşuma gitti ve bende denemeye karar verdim.
Elimde hiç fidem olmadığı için ve her işe en baştan başlamayı sevdiğim için
bu başlıkta başlıkta bahsettiğim domates, marul, biber, salatalık, dere otu, maydanoz vb. tohumları çimlendirmeye aldım. Tohumlar çimlenip fide boyutuna geldiklerinde, akrilikten hazırlayacağım mini seralar içerisinde kontrollü olarak Co2 vereceğim. İnternette seralara Co2 verilmesi ile ilgili olarak bir çok kaynak okudum fakat hepsi ticari amaçlı çok büyük hacimli projelerden bahsetmişler.
Bu sebeple forumda daha küçük ölçekli olarak bu işi yapan varsa, forumdan bilgi almak istedim.
Karbondioksiti çeşitli yöntemlerle verebilme imkanım var.
Zaten fidelerim oluşunca kontrollü gruplara ayırarak hem besin hem co2 hem de ışık ile farklı denemeler yaparak en ideal karışımı bulmaya çalışacağım.
Ben dah açok sebze yetiştirip yemekten ziyade, yeni bir şeyler denemek, öğrenmek amaçlı ilgileniyorum bu hobi ile. Tabii bu arada lezzetli ürünler yetiştirebilirsem çok daha güzel olur sanırım :)

süsdomatesi 10-01-2009 23:42

Geçen hafta başladığım sıvı organik karbon takviyesi denemelerim hüsranla sonuçlandı:(
Sulama suyuna eklediğim çözelti sayesinde rozet çiçeklerim ilk başta çok iyi tepki verdi, yeni yapraklar ve çiçek tomurcukları ile beni umutlandırdı. Ancak takip eden günlerde bu geçici olan tabiri caizse "turbo" büyüme durdu ve bitkilerin durumu kötüleşti.
Oran, formül, dış etkiler vs. bir çok yerde hata olabilir. Yeniden denemeye devam edeceğim. Gelişmeleri paylaşırım.

praecox 11-01-2009 00:32

Karbondioxit'i suya eklediğinizde carbonikasit H2CO3 gibi suyun dissosiasyonu sonucu pHı düşüren bir sulama suyu elde ederisniz ki bu tarz asidik bir sulamaya bazı bitkilerin kökleri tahamülü olamıyacağı gibi düşük bir asit bile olsa onları toprakta besleyen mykosa'ya da zarar vermiş olursunuz.
CO2 gübrelemesini yapraktan gibi düşünmelisiniz ve ortama gaz olarak verilecek şekilde uygulamalısınız. akvaryumdaki continüirlik bir CO2 ile gübreleme ile çok daha değişik bir aplikasyon şekli vardır.
küresel ısınmada sıkça telfuz edilen sera gazı tabiri tamda bunu kast etmekde.
Ancak CO2 nin bitkilerdeki toxik sınıra da çok kolay ulaşabileceğinizi tabirir caize bu tarz gübrelemenin terapotik genişliği, fayda zarar aralığının da çok dar olduğunu hesaba katmanız gerekmektedir.

saygılarımla

süsdomatesi 11-01-2009 09:32

Karbonikasit tarzı bir ürün değil kullandığım. Ph üzerinde + veya - etkisi yok.
Ancak kök yerine yapraktan kullanmayı deneyeceğim, bu daha etkili olabilir.
Benim yapmaya çalıştığım bitkiye basit organik karbon molekülleri sağlamak ve fotosentez sürecinde işini kolaylaştırmak. Yani bazı adımları bypas etmek. Kullandığım üründe Ribulose 1,5-bisphosphate and 2’-carboxy-3-keto-Darabinitol
1,5 bisphosphate gibi 5-karbon zinciri ürünleri var. Bu şekilde fotosentezin ilk kısmını atlayıp doğrudan soğurma ve/veya dönüşüm sürecinden başlatmayı deniyorum.

Gaz halde vermek içinde gerekli hazırlıklarım tamam. Ancak nette bulduğum kaynaklardaki ölçüler geniş hacimli seralar için. Bu sebeple fidelerim biraz daha büyüdüklerinde mini seramda bazı küçük ölçekli gaz denemeleri de yapacağım.

simavi 19-06-2009 15:53

seralarda CO2 gübrelemesi
 
amatör seracılık yapan arkadaşlar için pratik,uygulanabilir CO2 gübrelemesi uygulaması bilen varmı?

hasan634 03-05-2020 23:19

Güzel bir konu aslında. İmkanı olan arkadaşlar üzerine düşse verimliliği katlayabilecek bilimsel sonuçlar elde edebilecekleri ne inanıyorum. https://youtu.be/FwkxGfB2V7c linkteki videonun tamamını izlemek faydalı ancak konu 36. Dakikadan sonra ele alınmış. Saygılarımla.

hasan634 03-05-2020 23:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hasan634 (Mesaj 1587213)
Güzel bir konu aslında. İmkanı olan arkadaşlar üzerine düşse verimliliği katlayabilecek bilimsel sonuçlar elde edebilecekleri ne inanıyorum. https://youtu.be/FwkxGfB2V7c linkteki videonun tamamını izlemek faydalı ancak konu 36. Dakikadan sonra ele alınmış. Saygılarımla.

Ayrıca böyle bir çalışma da bulabildim https://youtu.be/P2qVNK6zFgE


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:19.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024