agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/)
-   -   Kuş (Güvercin) gübresi (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/10306.htm)

dostca 17-09-2008 13:51

Kuş (Güvercin) gübresi
 
Arkadaşlar teraslı bir evde oturuyorum. Haliyle güvercinlerin dışkılarını topluyorum. Bu gübreleri degerlendirme konusunda görüşlerinize ihtiyacım var.
1-Bu gübreler güneşin altında kurumuş oluyor.Bunu yanmış olarak düşünebilirmiyiz.İlla toprak ile işleme tabi tutmamız mı gerekmektedir.
2-Bu topladıgım gübreyi 5 LT pet içinde bir tabaka koyup üzerine toprak tabakası, üzerine çay posası şekinde koyup sulayarak yakma işlemine tabi tutmak istiyorum uygun mu?
3-Bunu hiçbir işleme tabi tutmadan toz haline getirip saksıların topraklarına karıştırsam uygun olurmu?
4- Bu gübreyi su içinde bekletip şerbetini sulama suyuna belli oranlarda (oran ne kadar olabilir ?) karıştırıp haftada bir versem.
Bu seceneklerden sizce hangileri uygun olur ..Görüşlerinizi bekliyorum..:o

Cumhur Tonba 02-10-2008 13:09

Güvercin Gübresi
 
Taze gübre toprağa verilirse gübrenin içindeki Karbon/Azot oranı büyük olduğundan bitki bu gübreden yararlanamaz.

Yanmış gübre demek; Taze gübrenin uygun bir şekilde muhafaza edilerek mümkünse gölge bir yerde yığın yapılıp, içerisindeki bakteriler sayesinde gübrede sıcaklık artışı meydana getirilip yanmasını sağlamaktır. Daha sonra ıslatılıp sıkıştırılırsa havasız bir ortam oluşur. Havasız ortamda yaşayan bakterilerde faaliyete geçer ve gübrenin yanma işlemini tamamlar.

Siz de bu işlemi güvercin gübresi için evinizn bahçesinda yağmur ve güneş görmeyen bir bölümünde **** bahçeniz yoksa müsait bir yerde yapabilirsiniz. Önemli olan yukarıdaki şartları oluşturabilmek.

Gaye 50-60/1 olan Karbon/Azot oranını 15-20/1 oranına indirmektir.
Bilemiyorum size bu bilgiler yeterli geldimi?

dostca 06-10-2008 14:38

Bilgilendirmeniz için teşekkür ederim...

GAZİ0625 07-03-2009 22:44

Yanma işlemi me kadar sürede gerçekleşmeli?

sındırgılı 08-03-2009 13:16

Bende Büyükadada köşkün güvercin dışkılarını toplamış,19 litrelik su damacanalarına doldurmuştum.Üzerine su ilave edip 2 ay beklettiğimde felaket bir kokuyla karşılaşınca doğru çöpe atmıştım.Doğru yöntemi bilenler bizleri bilgilendirirse dışkıları kullanma imkanı olur.

osmann 19-03-2009 21:27

Bana dışkıları az miktarda suyla sulandırıp suyunu gübre olarak bitkilerin dibine dökmemi tavsiye etmişlerdi. Gübreyi direkt koyarsan çok güçlü olur, yakar bitkiyi demişlerdi.

epsody 20-03-2009 10:55

Güvercin gübresinin ihtimarı
 
Önce hepinize günaydın diyerek güvercin gübresi konularına faydalı olabilmek için yorumlarımı sunmak isterim.
Gübre diye tabir ettiğimiz bitki besin maddelerin den hayvan dışkılarının vede diğer atıklarının bitkilerce alınabilecek forma girmesi, yani zararlı olmadan alınabilmesi için mikro organizmal faaliyeti görmesi gerekmektedir dışkılar genellikle azot ağırlıklı olduğundan dışardan kuru olarak karbon malzeme eklenmesi ile C/N oranında denge sağlanır bu dengede mikro organizmal faaliyete hava sirküleside girerse gerekli ortam da mikro organizmal faaliyet hızlanır.Sonuçta bu işlem mikro canlar tarafından öğütülür bitkiler tarafından kullanılabilcek boyuta indirgenir.

Sizilerin sorularınız da cevap verecek olursam Sayın dostça arkadaşımın sorusunda toz olarak vermek düşüncesine verilecek cevap sonuçta güvercin dışkısı azot ağırlıklı malzeme olduğundan su gördüğünde üre ve nitrata dönüşecek bunun ölçüsünü sağlayabilirse uygulamadında sakınca yok.
Bitkiler azotu çiçeklenme döneminde daha çok almak isterler. Gazi0625 arkadaşımın sorusuna gelince gübrede yanma olyının hızı Malzemenin c/n oranın ph ı ve hava sirkilasyonuna bağlı olarak işlem görür. Sayın osmann arkadaşımızın sorusuda diğer arkadaşlarımın soruları içinde aynen mütela edilebilir. ssndrgl arkadaşımın sorusunda unutulan şu gerçek saklı ağzı kapalı pet şişe içine yapılan malzemede hata olayını açıkamak gerekirse malzemeye katılan su üre ve nitratı artırdığından içinde oluşuma ters olarak fazla gelen üre ve nitratın mikro organizmaların yıkımına sebeb olarak organik hücresel ölümlerde meydana gelen kokuşma meydana geldi.Hepinize sorularınız için teşekkür eder faydalı olabildiysem kendimi mutlu addederim. hepinize saygılar

begonvil 14 25-03-2009 16:34

Ben de merdiven camına konan güvercinlerin gübrelerini topladım. Bir avuç kadar saksıdaki asmaya verdim. Diğer çiçeklere de güvercin gübresi uygulanır mı?Sardunya,küpe,çilli begonya...

radem63 25-03-2009 17:37

Kuru güvercin gübresini ağzı kapalı bir kap içerisinde bekletsek yanma işlemi gerçekleşebilirmi?Yanma süresi 1 yıl olmalımı?

epsody 25-03-2009 23:46

Güvercin gübresinin ihtimarı
 
Arkadaşlar güvercin gübreleri kuvvetli hızlı gübrelerdir, çok az mıktarlarda doğrudan verilmesi gerekir genelde bu gübreler sulandırılarak şerbet şeklinde uygulaması gerekir.

Bütün gübreler kompost yapılarak kulanılırsa daha verimli ve yarayışlı olur
Gübrelerde yanmayı salayan mikro organizma faaliyetidir nem hava c/n oranlarının dengede olması ile salanabilir kapalı ortamda bu işlamlar geç işler

sındırgılı 27-03-2009 21:51

Sn Epsody Verdiğin bilgiler için teşekkürler.Benim yaptığım hata, bidonun kapağının kapalı olması,üre ve nitratı arttırıp mikroorganizmaları öldürmesi diye anladım.Mikroorganik bakterileri öldürmemek için hava alması yeterlimi?Aslında ben bunları açık alanda biriktiriyorum ve atıyorum.Çünki tek başlarına bitkiler için faydalı değiller.Dediğin gibi azot oluşumunu sağlamakgerekli. Kusura bakmayın bu konularda hiç bir bilgim yok,sadece 30 sene önceki üniversite kimyasına dayanarak söylüyorum..Bir bilen olarak güvercin dışkısını bizim anlıyacağımız şekilde (1 kilo dışkı+10 litre su karıştır gibilerden) formüle olabiliyorsa yapsan vede gübre oluşum koşullarını bilgilendirsen çok makbule geçecek..Çokmu şey istedim?bilemiyorum..Sevgiler

Douglas Fir 27-03-2009 22:27

Bir ziraat mühendisi arkadaşım ibreli bitkilerime tavuk ya da güvercin gübresi vermememi tembihlemişti. Sanırım sizlerinde belirttiği gibi fazla güçlü geliyor.

epsody 28-03-2009 01:31

Pratik yaklaşımlar
 
Sn,ssndrgl Sen farkında olmadan gübreden biyo gaz oluşturmuşsun,bir yerde kokuşma varsa orada organizma yıkımı söz konusu olur.Gübrelerin ihtimarı (olgunlaşması) komposttan farklı olmasının sebebi azotun üre formundan nitrata geçmesi daha yakın vede suda girince işlem hız kazanıyor.

Konuyu özetlersek mikro organizmaların faaliyetleri 35-25/1 oranı, karbon 35 ise azot 1e eşit olacak karbon onların besin kaynağı azot enerji kaynağı olarak kullanıldığına göre denge böyle sağlanıyor.

Kanatlı gübreleri azot ve üre bakımından zengin olduğundan karşılığında karbon malzeme ile dengelenmeli bu gübreleri şerbet şeklinde uyguluyarak kullanmak istiyorsak,bu şerbet eriğinin kulanılacak bitkinin istekleri doğrultusunda ec değeri,ph değerleri içinde kalması sağlamadan bitkiye uygulanırsa sonuçta istenmiyen durumlar ortaya çıkar.(Bu konuda Kudret tezel hocanın Bitki besin eriyikleri konulu yazıları takip etmeleri)

sındırgılı 28-03-2009 20:51

Onu takip ettimde, benim anlıyacağım dilden değil...Ben topraksız tarım yapmıyorumki..Neyse ben, bizim naturel vede kokulu koyun gübresi,leonardit ve hümik asitle devam edeyim..Domateslerin calsium ihtiyaçlarınıda dkt dan reçete alırız..Güvercinlerde haybeye dışkılamaya devam etsinler...

osmann 05-04-2009 01:12

Peki bu çeşit gübre hangi bitkilere verilmelidir. Ya da hangi tür bitkilerde zararlıdır. Kaş yaparken göz çıkarmayalım.

sındırgılı 05-04-2009 08:27

Sn Epsody Son mesajım, anlıyamadığım konunun özetle şakası idi..Seni bilmeden kırdıysam özür dilerim.Sevgiler

epsody 16-04-2009 11:21

Yetersis açıklamayı düzeltmek
 
Sn,sındırgılı kırılma söz konusu değil ben sayın kudret hocanın besin eriyikleri konusu yazıdan, güvercin gübresinden nasıl faydalanman için gübre şerbet içeriğinin ec ve ph değerlerinin bakılma konusunda bilgi alman içindi. Güvercilerin gübrelerini yerinde kullanırsın diye tarifte bulunmuştum Saygılar.

ugurtelefon 04-05-2009 13:51

yazılanlar için teşekkür ederim,ama işin aslı sonuca varılmamış bir soru gibi geldi.
şimdi güvercin besleyen bir arkadaşım koca bir poşet gübre getirdi.Yanmamış olduğunu tahmin ediyorum.
Ben bu gübreyi,azar azar su içinde eritip,domates,biber,patlıcan gibi sebze bitkilerinin sulama suyuna eklesen olurmu olmazmı??
Aklımdan şöyle geçiyor,10Litrelik kova içerisine 1 avuç falan koysam,karıştırıp eritsem,dibindeki tortuyu bitkilere dökmesem,faydası olurmu??

epsody 04-05-2009 17:00

Güvercin gübresi şerbeti hazırlama.
 
Arkadaşım güvercin gübresini sulandırıp şerbet yaparak vermen mümkün, hatta sulama sularına katarak verirsen daha iyi olur, yanlız bu şerbet eriğini sulama sularına katarak verirken suyla inceltmen gerekecek fazla miktar olursa kök bölgesinde yanmalar meydana gelebilir, dikkatli olmanda fayda var, yoksa kaş yapayım derken göz çıkarırsın.

Şerbetin tortusu atılmaz, kumla karıştırarak sebze köklerine taksim ederek kullanmakta fayda var.

Bereketli ürünlerin olsun

Sevgi ve saygılar.

radem63 04-05-2009 19:18

Tecrübeli bir arkadaş güvercin gübresini nasıl kullanacağımız hakkında bir ölçü verse çok iyi olurdu.Ayrıca güvercin gübresini balkon kenarında toplayıp hemen kullanabilirmiyiz.
Koyun gübresinde yanma işlemi var,güvercin gübresininde yanması gerekiyormu?
Eğer yanması gerekiyorsa nasıl bir işlem uygulamalıyız?

İklimsiz 04-05-2009 19:57

Deneyimli arkadaşların bu başlığı ihmal etmemelerini önemle rica ediyorum:)

Bulunduğum yerde eski binaların çatı katlarında( açık alanda değil) yığınlarca güvercin gübresi mevcut. Kimbilir kaç yılın birikimi.

Bu gübreyi kullanabilir miyiz? Yanmış gübre sıfatını taşır mı?

Yücel Özlem 04-05-2009 22:15

Sevgili İklimsiz, güvercin gübresinin kullanıldığını biliyorum. Bir zamanlar Nevşehir'in bağları ünlüydü. Bu bağların önemli bir kısmı, çok kalkerli ve besin bakımından fakir arazilerde kurulmuştur.

Bu arazideki, bağların yaşaması ve ürün vermesi de güvercin gübresi ile mümkün olmuştur. Bölge halkı, arazide uygun yerlede kazdıkları "in"lerde güvercin yetiştirip bunların gübresini de bu bağlarda kullanırlardı.

Yalnız güvercin gübresi dikkatle kullanılmalıdır. Ölçüyü kaçırdığınızda, yarar yerine zarar verebilir.

Ölçü nedir derseniz doğrusu bilmiyorum. Bir bağımızın, bu yüzden zarar gördüğünü hatırlıyorum.

Geçen yıl, bahçedeki güllerden bir kısmına, terastan topladığım gübrelerden verdim. Yaz sonuna doğru gübre verdiğim güller, bu baharda, diğerlerinden bariz bir şekilde, ayırt edilebiliyor. Miktarı bilemediğim için, deneme amaçlı, bir kaç fidana verebildim. Her güle bir plastık bardak kadar verdim. Ölçü olarak kullandığım bardak 100-120 cc kadar olmalı. Gübreler de parçalanmamış ve öüğütülmemişti. Aynı ölçekle öğütülmüş gübre ölçersem doz iki katına çıkacaktır. Yaptığım denemeden ben memnunum.

İklimsiz 05-05-2009 00:54

Araştırmalarım sonucu, güvercin gübresi kullanılmış kivi ve fındık bahçelerinde %50 ürün artışı sağlandığı bilgisine ulaşıyorum.

Fakat ölçü ve gübrenin niteliği nedir ayrıntılı açıklama yok.

"Yanmış" ibaresine takmış durumdayım. Nedir bu yanma?

Kiremit çatılı okulların ve eski kullanılmayan evlerin tavan araları çok uzun yıllardır güvercin barınağı. Bir şekilde bu değerlendirilmeli.

Lilium 05-05-2009 01:32

İyice çürümüş anlamında sevgili iklimsiz, Ama siz yinede büyük baş hayvan gübresinden şaşmayın.

Güvercin gübresinde oranı tutturmak zor.

İklimsiz 05-05-2009 01:42

Kimbilir kaç yıldır aynı yerde bulunduğu, katmanlaştığı iyice çürümüş anlamına gelir mi?

Oran tutturmak zor da olsa, az bir miktarla deneme yapmak istiyorum.

epsody 05-05-2009 02:15

Güvercin gübresinden en iyi şekilde yararlamak.
 
Sayın;İklimsiz bütün gübreler gibi güvercin gübreside üre ve amonyakça çok zengin bir niteliğe sahip yoğun ve hızlı gübre sınıfında olduğundan bunun ihtimarı için havalanarak yanması istenir ama bu işlemlerle gübre olgunlaşırkan besin değerlerinide yitirir.

Gübreleri eniyi olgunlaştırma şekillerinden bir taneside kompostlaştıma yöntemidir, burda işlem hayvanın sindirim sitemlerindeki mikroorganizmaların tamamlayamadıkları işlemi topraktaki mikroorganizmalar tarafından en iyi şekilde tamamlanmaktadır.

Size kendi kanaatimi vede gübreleri kullanmataki alışkanlıklarımı söylemek isterim, gübreleri şu gübre bu gübre diye ayırmam gübreleri doğrudan kullandığım da vaki değildir bahçemdeki atıklar vede mutfak atıklarlarıyla beraber soğuk kompostlayarak kullanırım; Sonuçta solucan gübresine yakın gübre elde ederek bitkiler için en yarayışlı gübreye ulaşırım.

Arkadaşlar Bütün gübreleri ahır gübresi, koyun keçi gübresi,tavuk gübresi, hatta güvercin gübresi bunlar ister yaş olsun ister yanmamış olsun bunların bitkiye doğrudan uygulamak imkanı var hemde hiç bir risk oluşturmadığı gibi çokluğunun ne bitkilere nede toprağa birikim yaparak toprak duygunluğu yaratmaz.

Bunun izahıda elinizdeki gübreye homojen bir karışımla gübre katkısı malzemeler ilave edilerek sağlanabilir bunlar mineral olarak zeolit, klioptilolit vede umdemin bu mineraller kimyasal değil doğal bir malzeme bu mineraller nitrat'ı amonyumu vede potasyumu bünyelerinde absorblama özelliği ile tutarak bitkinin istekleri doğrultusunda bitkiye sunarak bitki köklerinden uzklaşmazlar, bitkinin zarar görmesinide engeller yani sizin her türlü gübreleriniz sağlıklı bir biçimde bitkiyi uzun zaman beslemeye devam ederler; kullanacağınız gübrenize bu minerallerden ilave ederken bir miktarda leonardit veya hümik asit ilave ederseniz gübrenizin yarayışlılığını daha da arttırmış olursunuz.

Sizlere bu açıklamalarla faydalı olduysam kendi mutlu adderim sevgi ve saygılarla hoşça kalın.

Lilium 05-05-2009 03:02

Alıntı:

Kimbilir kaç yıldır aynı yerde bulunduğu, katmanlaştığı iyice çürümüş anlamına gelir mi?
Evet gelir, öyle ise kullanabilirsiniz. Çok tazesini kullanmaktan kaçınınız.

epsody 05-05-2009 08:08

Açıklamalarıma tekrarla uyarmak.
 
Arkadaşlar Yanmıştı ,nasıl yanar, ahır güresi, güvercin gübresi, tavuk gübresi gibi kavramlar genelde hayvansal dışkılardan oluşur bunların içeriğinin bitki besin değerleri açısından bilinmesi için hayvanlara yedirilen yemlere bağlı olarak değişir.

Arkadaşlar bu gübrelerde bizi ilgilendiren konu şu olmalıdır olgunluğu vede içinde taşıdığı besin değerleridir, hangi gübre olursa olsun ister yanmış olsun itersede taze gübre olsun bitkilere veriliş aşamasında bitkiye verilişinde bitkinin bu besin içeriğinin kendi ihtiyaçları gözönünde almak durumdayız, diyelimki gübremiz yanmış olgunlaşmış olsun bu gübrenin bitkiye gerçekten yarayışlı olacağı anlamını taşımaz, burada kıstas bitkinin ihtiyacı olan içeriğidir.

Önce toprağımızda bitkiye yarıyacak bitki besin değerlerinin bilinmesidir eksiklik ve fazlalık bilindikten sonra uyguluyacağımız miktar ortaya çıkar ve ozaman ölçüsü ile bitkinin ihtiyacını karşılarız. Ama biz bu kurallara uymadan elimizde nasıl olsa var atalım toprağa dursun dersek işi allaha bırakmış kişiye döneriz.

Toprağa bırakılan bu gübre toprağın ph (geçirgenlik özelliği),Ec si(elektriksel tuzlu luğu) bağlı olarak gübrenin de ph ve Ec değerleriyle birleşince ortaya çıkan toplam değerle bitkinin kabul edeceği değerlerin dışındakiler toprakta kalacak alınamıyan bu besin maddeleri yağmurlarla yeraltı sularına karışarak kirliliğe sebeb olacak, toprakta kalırsa birikim yaparak toprağın tuzlanmasına sebeb olacak.

Arkadaşlar kızmasınlar ama ben bu konu içinde hep ölçülerden bahseden yorumlarda bulundum, ama nafile arkadaşlar hep pratik yaklaşımlarla kullanım ölçü arayışlarına devam ediyorlar bunu akıl sahibi olanların anlayıp kabul etmesi mümkün olmadığını kabul edeceklerine deneme yanılma yöntemiyle geçiştirme çabaları içinde bulumaları bence aymazllığın en önde gideni olarak kabul ediyorum.

Arkadaşlar duyanınız vardır veya yoktur ama bilesiniz bundan böyle herkes babadan görme, bir bilene sorma devri bitmiştir her kes kendi kafasına göre ne gübre ( kimyasal-ahır ) ne zirai ilaç kullanamıyacaktır tarım bakanlığı konuya ziraat mühendislerinin vereceyi reçeteyle işlerini görecektir bilesiniz.

Hepinizin affına sığınarak konuyu biraz sert olarak bağlıyorum, toprakla çalışmalarınızda hepinize başarılar dilerken sağlık ve esenlikler içinde olasınız.

Sevgi ve saygılarımla.

Lilium 05-05-2009 10:03

Sayın epsody,iki saksı sardunyam var bunlara ne kadar hayvan gübresi veya kadar gücercin gübresi kulanabilirim? yoksa sardunyaları önçe toprak analizinemi göndereyim? gübreyide analiz ettirmem gerekiyormu? Sence değerler ne olmalı?

5 kilogramlık 12 kilogramlık saksıya ne kadar güvercin gübresi kullanmalıyım, bu gübreyi analiz ettirdikten değerlerini aldıktan sonramı kullanmalıyım?
Ölçüleri verirmisiniz.

ugurtelefon 05-05-2009 10:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi epsody (Mesaj 413402)
Arkadaşım güvercin gübresini sulandırıp şerbet yaparak vermen mümkün, hatta sulama sularına katarak verirsen daha iyi olur, yanlız bu şerbet eriğini sulama sularına katarak verirken suyla inceltmen gerekecek fazla miktar olursa kök bölgesinde yanmalar meydana gelebilir, dikkatli olmanda fayda var, yoksa kaş yapayım derken göz çıkarırsın.

Şerbetin tortusu atılmaz, kumla karıştırarak sebze köklerine taksim ederek kullanmakta fayda var.

Bereketli ürünlerin olsun

Sevgi ve saygılar.

Çok teşekkür ederim.Az miktarlarda gübre şerbetini bol su ile sebzelerime takviye edeceğim.

Ayrıca;son yazınızda sonuna kadar haklısınız.Devlet babanın çıkaracağı kanunlar sanırım bizim gibi balkon-teras bahçecilerini pek bağlamaz:p
Ama kesin olan bir şey var.Eski usül tarım artık rafa kalktı.
Bilinçsizce yapılan dededen kalma yöntemler gerek yeraltı su kaynaklarına gerekse insanlara verdiği hasarlar yönünden rafa kalkmaya mecburdur.

Ayrıca benim gibi kara avcılığı yapan kişilerin gayet iyi bildiği gibi;bilinçsizce tarlalarda kullanılan zirai ilaçlar doğada yaşayan yabani hayvanları çok büyük ölçüde etkilemektedir.Şeker gübre denilen gübreyi tarlaya verdinizmi,o sabah mutlaka onun başında Yelpe(çulluk),Bıldırcın **** Keklik ölüsü buluyorsunuz.

epsody 05-05-2009 10:33

Güvercin gübresi kulanma formulü.
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lilium (Mesaj 413881)
Sayın epsody,iki saksı sardunyam var bunlara ne kadar hayvan gübresi veya kadar gücercin gübresi kulanabilirim? yoksa sardunyaları önçe toprak analizinemi göndereyim? gübreyide analiz ettirmem gerekiyormu? Sence değerler ne olmalı?

5 kilogramlık 12 kilogramlık saksıya ne kadar güvercin gübresi kullanmalıyım, bu gübreyi analiz ettirdikten değerlerini aldıktan sonramı kullanmalıyım?
Ölçüleri verirmisiniz.

Bunun izahıda elinizdeki gübreye homojen bir karışımla gübre katkısı malzemeler ilave edilerek sağlanabilir bunlar mineral olarak zeolit, klioptilolit vede umdemin bu mineraller kimyasal değil doğal bir malzeme bu mineraller nitrat'ı amonyumu vede potasyumu bünyelerinde absorblama özelliği ile tutarak bitkinin istekleri doğrultusunda bitkiye sunarak bitki köklerinden uzklaşmazlar, bitkinin zarar görmesinide engeller yani sizin her türlü gübreleriniz sağlıklı bir biçimde bitkiyi uzun zaman beslemeye devam ederler; kullanacağınız gübrenize bu minerallerden ilave ederken bir miktarda leonardit veya hümik asit ilave ederseniz gübrenizin yarayışlılığını daha da arttırmış olursunuz.

Sizlere bu açıklamalarla faydalı olduysam kendi mutlu adderim sevgi ve saygılarla hoşça kalın.

ugurtelefon 05-05-2009 11:59

Kanatlı hayvan gübreleriyle ilgili aklıma gelmişken yazayım dedim.

Geçen bahar aylarında benim ufaklıklara hayvan sevgisi aşılamak için 2 tane ördek yavrusu almıştım.Arka bahçede biraz bakıp büyüttük.25 gün kadar bakıp ilgilenebildim.Sebebi ise müthiş pis hayvanlar.Günde 5-6 kez arka bahçeyi yıkamama rağmen bir türlü kokudan kurtulamadık.Habire dışkılayan bir mahlukat.
Hem öyle dışkılıyor ki adete fışkırtıyor.Günde dediğim gibi 5-6 kere yerleri yıkayıp temizledim.Akan su ise direk olarak Asma ve limon ağacıma gidiyordu.
Geçen kış limon yüzü göremedik,asmada ise 2 salkım üzüm vardı yoktu.Onlarda zaten kuşlara karıncalara gitti.
Uzun lafın kısası kanatlı hayvan gübreleri eğer yanmamışsa müthiş kuvvetli oluyor.Öyleki arabamın üzerini tuvalet gibi kullanan bir güvercin,aracımın sağ arka tarafını boyatmama sebep oldu.
Aman dikkat...!!!

epsody 05-05-2009 12:37

Kanatlı hayvanların gübre özellikleri.
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ugurtelefon (Mesaj 414008)
Kanatlı hayvan gübreleriyle ilgili aklıma gelmişken yazayım dedim.

Geçen bahar aylarında benim ufaklıklara hayvan sevgisi aşılamak için 2 tane ördek yavrusu almıştım.Arka bahçede biraz bakıp büyüttük.25 gün kadar bakıp ilgilenebildim.Sebebi ise müthiş pis hayvanlar.Günde 5-6 kez arka bahçeyi yıkamama rağmen bir türlü kokudan kurtulamadık.Habire dışkılayan bir mahlukat.
Hem öyle dışkılıyor ki adete fışkırtıyor.Günde dediğim gibi 5-6 kere yerleri yıkayıp temizledim.Akan su ise direk olarak Asma ve limon ağacıma gidiyordu.
Geçen kış limon yüzü göremedik,asmada ise 2 salkım üzüm vardı yoktu.Onlarda zaten kuşlara karıncalara gitti.
Uzun lafın kısası kanatlı hayvan gübreleri eğer yanmamışsa müthiş kuvvetli oluyor.Öyleki arabamın üzerini tuvalet gibi kullanan bir güvercin,aracımın sağ arka tarafını boyatmama sebep oldu.
Aman dikkat...!!!

Arkadaşım hayvanların sindirim sistemlerine bağlı olarak bağırsak uzunlukları nedeniyle beslendikleri organik atıkları daha çabuk sindermek zorluğu karşısında çok kuvvetli enzimler salgıladıklarından bunlar amonayak asidi ihtiva ederler, amonyak azotun en kuvvetli forumlarından bir tanesini teşkil ederler bu dışkılar hava ve suyla birleşerek daha kuvvetli asitleri oluştururlar.

Bu dışkıların üzerine zeolit' in bir formu olan klinoptilolit vede toz olarak umdemin dökerek kokular önlenebilir, bu dışkılarının gübre özelliği kontrolaltına alınarak zararlarında kurtularak maksimum faydalar sağlanabilir, duymuşunuz dur hayvan severler evlerinin içinde kedi ve köpek bakmaktalar bunlarında dışkılarındaki kokulardan kurtulmak için kedi kumu diye tabir edilen bu malzemeler kullanılır yanlız bu hayvanların dışkılarında gübre olarak faydalanmak sakıncalı çünkü dışkılarında insanlara geçebilecek zararlı bakteriler bulunuyor.

Açıkladığın bu bilgi benim bitki besleme konularına girdiğinden cevap hakkı hissederek açıklamalarda bulundum ilginize teşekkürler. Sayın uğur telefon

radem63 07-05-2009 14:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ugurtelefon (Mesaj 414008)

Günde 5-6 kez arka bahçeyi yıkamama rağmen bir türlü kokudan kurtulamadık.Habire dışkılayan bir mahlukat.
Hem öyle dışkılıyor ki adete fışkırtıyor.Günde dediğim gibi 5-6 kere yerleri yıkayıp temizledim.Akan su ise direk olarak Asma ve limon ağacıma gidiyordu

Sayın Uğur telefon;
yerleri yıkarken deterjan **** herhangi bir kimyasal madde kullandınızmı?

karagoz 07-05-2009 21:06

faydası ve zararlarından bahsedermisiniz

ugurtelefon 11-05-2009 16:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi radem63 (Mesaj 415978)
Sayın Uğur telefon;
yerleri yıkarken deterjan **** herhangi bir kimyasal madde kullandınızmı?

Hayır kullanılmadı,zaten dışkıların kurumasını beklemedim,zira acaip kokuyor,hemen durulamayla yıkamıştım.
Bahsettiğim küçük arka bahçemde 2 tane topraklı bölge var.
Birinde asmam ve limon ağacım,diğeri ise boş.Diğer bölümle ise karo plaka yani beton gibi bir madde.
Bu topraklı yerler mükemmel bir toprak halini almış.Kapkara rengi var.Sanırım 1 yıl aradan sonra ördek dışkıları yeterince yanmıştır.Birde ben yere düşen asma ve limon yapraklarını buralara doğru topladım.Çok iyi bir toprak oluştuğunu zannediyorum.
Acaba bu toprağa salatalık eksem ne Olur??Burası güneş görmüyor.Işık alıyor.
Tepede sarı renkli ışıklı dediğimiz lamarina var.Direk güneş gelmiyor ama bol ışık alıyor.

member şip 11-05-2009 22:32

Kendi kullandıgım güvercin güpresi yapımı.
Fabrikadan başlıyalım aşagıdakiler benim gübre fabrikam.
http://img50.imageshack.us/my.php?image=dsc01029.jpg
Topladıgım dışkıları dört beş çuval olana kadar biriktiriyorum bu yanmamış bir gübre bunu böyle kullanamayız.
http://img204.imageshack.us/my.php?image=dsc01031z.jpg
Arka bahçemde bir yıgın yapıyorum kürekle yıgarken arada bir toprak atıyorum çürükçül bakteri için , birazda hortumla suluyorum ve üzerini bir naylonla kapatıyorum bir seneye yakın kapalı bırakıyorum.
http://img518.imageshack.us/my.php?image=dsc01034t.jpg
Bir sene sonunda yanmış güpremiz oluyor siyah ve torfu andırıyor.
http://img134.imageshack.us/my.php?image=dsc01038r.jpg
Bu sene yusuf bey den avusturalya kara dutu almıştım ekerken tabanına iki avucumun dolusu bu güpreden attım daha onuncu yapragı çikıyor yirmi yedi cm geliyor.
http://img142.imageshack.us/my.php?image=dsc01032g.jpg

radem63 11-05-2009 23:42

Sayın Member şip;
çok teşekkürler çok açıklayıcı bir anlatım hazırlamışsınız.
Bahçesi olmayanlar içinde bir tavsiyeniz varmı acaba?

ugurtelefon 12-05-2009 13:28

Banada güvercin bakıp büyüten bir arkadaşımdan yarım çuval kadar dışkı geldi.
Sizin resimlerde verdiğiniz gibi görünüyor.Tamamiyle kuru,takır takır.
Kuru olması yanmış sayılmıyor değilmi????Çünkü görünümü aynı aşağıda resimde verdiğiniz gibi

http://img204.imageshack.us/img204/8632/dsc01031z.jpg
http://img204.imageshack.us/img204/d...jpg/1/w640.png

radem63 12-05-2009 22:25

Sayın Member şip;
gübre fabrikanızda çok hoşmuş gerçekten:D
Bahçem olmadığı için bir yoğurt kabında denemeye karar verdim:)
Balkon kenarlarındaki gübreleri toplayıp deneyeceğim.
Gübreyi toprağa karıştırmadan önce kurumasınımı bekleyeceğim?


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:51.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024