agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/)
-   -   Kuş (Güvercin) gübresi (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/10306.htm)

uugur 23-05-2012 14:46

yaklaşık 20 gr kurumuş güvercin gübresi yarım litrelik pet şişeye koyup üazerini suyla doldurup güneş görmeyen bir yerde 2 hafta sakladım(hergün bir kez şişeyi çalkaladım). 2 haftanın sonunda bitkilerin sulama suyuna karıştırıp döktüm. minyatür gül, domates,biberiye,fesleğen,guzmania'ya döktüm. gözle görülür gelişmeyi bir tek fesleğende gördüm. Bilmiyorum doğru mu yaptım ama şimdilik durum bu. Yeni bir numunem daha var haftaya hazır olacaktır. Bakalım onun sonucu nasıl olacak.

Bu arada kokusu çok fena oluyor.

bebd 23-05-2012 16:38

arkadaşlar *** yaklasık iki hafta önce tavuk gübresinden ikişer adet 5 lt lik şişelerde şerbet hazırladım ve hafta sonu çiçeklerime vermeyi düşünüyorum.bu arada konuyla ilgili yazıları okurken sarmısaktan yapılan bir şerbet duydum;toprakta oluşan zararlılar ve böceklere karşı kullanıldığı yazıyordu.Bu konuda bilgisi olan varmı acaba hazırladığım şerbete birazda sarmısak ilave etsem nasıl olur bunu daha önce deneyen veya bilgisi olan arkadaşımız varsa bilgi ve deneyimlerini paylaşabilirse sevinirim.saygılarımla...

adonis- 03-06-2012 01:38

Nette serbetle ilgili bir yazı buldum.

Alıntı:

100 kg kuş ve güvercin gübresi 1 m3 suda 24 saat bı rakılarak ve sonra süzülerek kullanılabilir. Bu miktarı, diğer çiftlik gübreleri kul lanılacaksa gübre miktarını iki misline (burada 1 m3 suya 200 kg olarak) çıkar mak gerekir.
Doğruluğu konusunda emin değilim sadece kanatlı hayvanların gübrelerinin çok kuvetli olduğunu uygularken dikatli olunması gerektiğini biliyorum. Deneme yapan arkadaşlar lütfen sonuçları paylaşırsa ona göre bir formul çıkarıp uygulayabiliriz.

gencerker 27-07-2012 14:20

Güvercin gübresinin gül yetiştirmede çok faydalı olduğunu duymuştum, baya hızlı gelişim gösteriyormuş

Mete Tiren 27-07-2012 14:40

Kanatlı hayvanların gübresinin genellikle çok güçlü denmesinin sebebi boşaltım organlarının tek olması. İdrar ile karışık olan gübre aşırı asidik oluyor kullanılmasında çok dikkat edilmesi lazım genellikle en çok kullanımı sulandırılarak şerbet yapımı ver ardından kullanımı yoksa seyreltilmeden kullanımlarda çok sorunlar yaşanıyor.

buca 28-07-2012 22:06

arkadaşlar merhaba ben yaklaşık 30 yıldır güvercin besliyorum ve çiçeklerimde deneme yanılma yöntemiyle güvercin gübresi kullandım.bu gübre meyve veren ağaç ve bitkilerde çok faydalı ,çiçek açtırmaya pek faydası yok ama en az iki kat bitkiyi geliştiriyor.Ve oranı çok önemli ağaçlarda buna dikkat etmenize gerek yok .Çiçekler için ve meyve veren bitkiler için (çilek,karpuz ,kabak..v.s) 5lt suya yaklaşık 100 gr kuru güvercin gübresi çok ideal bir oran oluyor.Tabi bildiğiniz gibi kuru toprağa uygulamamak gerekiyor ve 15 günde bir vermeniz yeterli.Saygılar...

İzmirİzmir 04-08-2012 23:48

Arkadaşlar biraz saçma gelebilir belki ama herkes güvercin diye yazmış .Kumru olmasında bir fark yoktur değil mi ? Yoksa sadece güvercin mi ?

yeşim26 05-08-2012 13:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gencerker (Mesaj 1002953)
Güvercin gübresinin gül yetiştirmede çok faydalı olduğunu duymuştum, baya hızlı gelişim gösteriyormuş

Kesinlikle, sanırım uykuda olan güllerime azar azar suyla seyreltip veriyordum, hiç bir sonuç alamadım sonunda kızdım biraz yüklendim şaşırtacak derecede fışkınlar patladı hem kokulu gülümde hem sarmaşık gülümde ikiside şımardı ama ölçü ile yapmadım yine de dikkatli olun ben ölme ihtimalini, göze alarak denedim. Kola şişesinin içinde 5 de 1 kadar gübre koymuştum gerisi su, hepsini vermedim tabi kuru toprağada uygulamayın derim, benimki sadece amatörce yapılan deneme.

...nokta 05-08-2012 19:09

Arkadaşlar güvercin gübresi bütün bitkilerde kullanılabilir mi?...yoksa güvercin gübresi verildiğinde ölen bitkiler var mı?

Mete Tiren 05-08-2012 19:24

Şimdi soru çok gene olmuş sanırsam Sn ...nokta şöyle bir cevap vermeye çalışayım;

Güvercin gübresi asidik bir gübre asidik bazik bir ortamda yaşamaya alışmış ve bazik ortamı seven bitkileri huzursuz edeceği bir kesin mesela. Sonra bazı bitkiler fazla organik gübreyi sevmiyor ya da bazı patajonlere karşı hassas olabiliyor mesela adeniumlarda fazla organik gübre kullanamıyoruz ya da bazı bitkilerimizi gözümüzden sakınırken kalkıp güvercin gübresini vermiyoruz.

Birde işin şu kısmı var ki her bitkinin gübreleme zamanı şartı ve isteği değişiyor. Az isteyen var çok isteyen var baharda isteyen var uyku haricinde her zaman isteyen var gibi gibi bu gübreninde aşırı asidik olduğunu düşünüp yerine göre kullanırsak sorun çıkmayacağına inanıyorum. Unutmayalım ki az gübre bitkiyi etkilemezken çok gübre bitkiyi öldürebiliyor en fazla kaybedeceğiniz bir kaç cm boy olur bence bitkinin gitmesindense bu daha evladır...

...nokta 06-08-2012 00:13

Evet fazla genellemişim cidden...aklıma takılmıştı...kudret narı yetiştiriyoruz da onda bir sorun olmuyor fakat farklı bir bitkide sorun olur mu diye düşünmüştüm...teşekkürler Sn. Mete Tiren...

Sudenur 16-10-2012 02:25

Merhaba.. Hafta sonu garaj temizliği yaparken orjinal ambalajı içinde unutulmuş güvercin gübresi buldum. En az iki yıl öncesine ait olmalı çünkü arkaya bir yerlere tıkıştırılmış haldeydi ama küflenme veya böceklenme gibi bir sorunu yoktu. Gül, leylak ve ibreli ağaç türlerinin diplerine gömmem de bir sakınca olur mu? Teşekkür ederim..

Sudenur 23-10-2012 01:11

Merhaba.. konuya yanıt veren olmamış, güncellersem bir gören olur diye düşündüm? :( Güvercin gübresini bitkilerimi don ve ayazdan korusun diye kök bölgelerine sersem olur mu? Teşekkür ederim. :o

Lilium 23-10-2012 02:11

Güvercin gübresi kuvvetli gübredir, tazeliği ya da iyi çürümüşlüğüne göre değerlendirilmeli, oran buna göre tespit edilmeli.

Don ve ayazdan koruyacağını tahmin etmiyorum, diğer büyük baş hayvan gübrelerin yaş olanı (1-2 ay beklemiş) sorununuzu bir nebzede olsa çözmede etki eder.

prıtt 02-11-2012 15:58

Arkadaşlar yarım çay bardağı güvercin gübresini 1 lt lik pet şişeye dökerek suyla karıştırdım. evimde 2 lt ve 5 lt birkaç saksım var bu şerbetten ne kadar dökmeliyim?

Tamtutulma 03-11-2012 13:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi prıtt (Mesaj 1041099)
Arkadaşlar yarım çay bardağı güvercin gübresini 1 lt lik pet şişeye dökerek suyla karıştırdım. evimde 2 lt ve 5 lt birkaç saksım var bu şerbetten ne kadar dökmeliyim?

Haftada 1 kez yarımşar çay bardağı dökerseniz hiç risk almamış olursunuz. Evde o kokuya dayanabileceğinizi pek sanmıyorum. Bu nedenle saksınızda küçük çukurlar açıp yarım çay bardağı güvercin gübresini döktükten sonra çukurları kapatın. 1-2 saat sonra saksınıza su verin.

prıtt 03-11-2012 13:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tamtutulma (Mesaj 1041602)
Haftada 1 kez yarımşar çay bardağı dökerseniz hiç risk almamış olursunuz. Evde o kokuya dayanabileceğinizi pek sanmıyorum. Bu nedenle saksınızda küçük çukurlar açıp yarım çay bardağı güvercin gübresini döktükten sonra çukurları kapatın. 1-2 saat sonra saksınıza su verin.

Teşekkür ederim cevabınız için..

dostca 04-01-2013 16:51

Tekrar merhaba,
 
Merhaba arkadaşlar,
2008 yılının 9 ayında yazdığım bu konu değerli arkadaşların katkıları ile bu güne kadar gelmiş, arkadaşların bilgilendirmeleri ile bende 1,5 lt pet şişe içine 1 avuç kadar güvercin gübresini su ile 1 hafta 10 gün bekletip 20 litre su kovasına 1/5
kısmını koyarak bitkileri mi suladım, artan gübreleri de kompost kovama atarak orada değerlendirdim.
1 hafta önce eve giderken yolda ceviz ağacından dökülmüş ceviz kabuklarını ve kabuklu cevizleri görüp bir küçük poşet topladım bunlar yağmurdan yumuşamıştı, bunlara evde kırdığımız ceviz ve fındık kabuklarını da karıştırıp çekiç ile daha ufak boyutlara getirdim bu karışıma EM aktif ile nemlendirdim ve market poşeti içinde kolidorda ki kalorifer peteği altında ılık bir ortamda bekletmekteyim. Öğrenmek istediğim, bu karışım (EM ile nemlendirildi) ne kadar zamanda kullanılabilir duruma gelebilir.(içinde ceviz ve fındık kabukları nedeni ile) olgunlaştığını nasıl anlayabilirim, bu karışımın içinde ceviz içi bulunması nedeniyle oldukca güçlü olduğunu düşündüğüm için (Millet yemeye ceviz bulamıyor ben gübre yapımında kullanıyorum şaka gibi..)bunu ne oranda toprakla karıştırıp çiçeklerimde kullanmam uygun olur. Haftada bir açıp alt üst yaparak havalandırıyorum, bilgili arkadaşların yorumları benim için yol gösterici olacaktır.:cool:

Lazuti 24-01-2013 01:22

Güvercin ve koyun gübresi aynı anda kullanılır mı ?

Tamtutulma 24-01-2013 10:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lazuti (Mesaj 1090520)
Güvercin ve koyun gübresi aynı anda kullanılır mı ?

Bizim buralarda güvercin gübresi sonbaharda Ekim-Kasım aylarında verilir. Ağacın her yaşına 100 gram hesaplanarak verilmesi daha sağlıklıdır. Yalnız güvercin gübresi her yıl değil; 2 yılda bir verilmelidir.

İlkbahar'da ise koyun, sığır gübresi verilmektedir. Ha karıştırıp verilebilir. Ancak güvercin gübresi çok dikkatli hesaplanıp karıştırılmalıdır. aksi takdirde bitkinizi, ağacınızı kurutabilirsiniz.

Lazuti 24-01-2013 13:52

Ben ekim öncesi gübreleme yapacağım mısır için..

zergilli 11-02-2013 18:52

Dostlar güvercin gübresi agaçlar için pek önem arz etmez ama sebzeler için ele geçmez...

Nuri Murvet 12-02-2013 23:36

Gübre şerbeti hazırlama
 
Merhaba sayın akçabardak


GÜVERCİN GÜBRESİ...

Bahçemde kullandığım Güvercin gübresi şerbetini bahçesinde kullanmak isteyen arkadaşlara yararlı bir kaynak olacağına inandığım için paylaşmak istiyorum...


Güvercin gübresinin şerbet olarak hazırlanması...

1 kg güvercin gübresi.

10 Litre su ile karıştırılır.

24 saat beklenilir.

10 Litre yoğun (kuvvetli) güvercin şerbetini.... Hazırladığımız...

100 Litre su ile tekrar karıştırıp, iyice karıştıralım...

1-2 saat bekleyelim...


Güvercin gübresinin şerbet olarak bitkilerde kullanılması.


(Mısır, Patates, Çeltik, Ayçiçeği, Kırmızı Pancar, Şeker Pancarı, Soğan, Domates, Patlıcan, Biber, Kabak, Salatalık (Hıyar), Fasulye, Ispanak, Pırasa, Marul, Lahana, Havuç, Turp, Çilek, Kavun, Karpuz....)

Bahçe süzgeci ile (10-15 litrelik) sebzelerin yapraklarına temas ettirmeden, kök boğazının çevresine sebze başına 0.50 litre gelecek şekilde güvercin gübre şerbeti verelim....

Sebzelerde kullanımı 1/100 oranında şerbet olarak toprağa ekimden sonra, gelişim sürecinde 20 gün aralıklarla, hasata kadar verebilirsiniz .


Meyve Ağaçlarında Güvercin Gübresinin Şerbet olarak kullanılması...


(Elma, armut, Kayısı, Şeftali, Kiraz, Vişne, Erik ve başkaları....)

(Bağ, Zeytin, Narenciye, Fındık, Muz, Çay gibi...)

Yılda 2 kere Sonbahar - İlkbahar

Ağaçların taç izdüşümleri içerisinde kalan bölgeye homojen bir şekilde süzgeçle iyice sulanmalıdır.

2-5 yaş meyve ağaçlarına 2 Litre 1/100 oranında şerbet olarak kullanılmalıdır.

5 yaş üzerindeki meyve ağaçlarına 10 Litre 1/100 oranında şerbet olarak kullanılmalıdır.

Mahsülünüz bol olsun...

Kolay gelsin...

akçabardak 13-02-2013 00:00

Sayın Nuri Murvet;

Size teşekkür ediyorum verdiğiniz bu değerli bilgiler için. Geçen sene ben de denemiştim,
sizin de belirttiğiniz gibi şerbet hazırladım, fakat ölçüsüz göz kararı olarak uyguladım, bir taraftan da acaba yakar mı diye de düşündüğüm için, sizin belirttiğiniz ölçülerin çok çok altında uyguladım.
Bundan sonra sizin ölçülerinize göre uygulayacağım. Çok sağolun Sevgiler.

dostca 13-02-2013 12:52

Güzel bir açıklama yapmışsınız ilginize teşekkür ederim.20 günde bir verilecek olan gübre şerbeti ile geçecek zamanda toplanan kuş gübresi ile ikinci parti hazırlanabilir.. diğer taraftan hazırlamış olduğum bukaşi güreyi de karıştırsam nasıl olur acaba, bitkileri gübre manyağı yapacağız.. Sanırım zarar verir bence bir dönem ondan bir dönem diğerinden vermek,
Birde 20 günde bir vereceğimiz gübreyi, oranı daha az tutup haftalık sulamalarda versek nasıl olur gelişim olumlu mu yoksa olumsuz yönde mi olur.

dilek aydemir 13-02-2013 16:26

sayın nuri mürvet; çok uzun süredir burada herkesin bahçesini gezdim durdum, sizin bahçenizi bugün farkettim. hayırlı olsun, bilgilerinizden herkesin olduğu kadar bende epey faydalanacağım. güvercin gübresini diyarbakırda çalıştığım zamanlardan hatırlıyorum, o kocaman diyarbakır karpuzlarının öyle olmasının nedeni güvercin gübresiymiş, ama kullanımı konusunda o zamanlar henüz bir bahçem olmadığı için bilgi edinme ihtiyacı duymamıştım. şimdi verdiğiniz bilgiler beni çok ilgilendirdi. teşekkürler.

Sudenur 14-02-2013 01:02

Sayın Nuri Murvet, üç yıl öncesine ait 5 kg yakın güvercin gübremiz mevcut fakat nasıl kullanacağımı bilemediğim için depoyu bekliyor. Bu tarifi soğanlı çiçekler ve mevsim çiçeklerine de verebilir miyiz? 19 lt'lik damacanalara hazırlayacak olsam ne kadar kullanmalıyım? Teşekkür ederim.

Nuri Murvet 14-02-2013 19:38

Merhaba sayın akçabardak, dostca, dilek aydemir, Sudenur

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sudenur (Mesaj 1101199)
Sayın Nuri Murvet, üç yıl öncesine ait 5 kg yakın güvercin gübremiz mevcut fakat nasıl kullanacağımı bilemediğim için depoyu bekliyor. Bu tarifi soğanlı çiçekler ve mevsim çiçeklerine de verebilir miyiz? 19 lt'lik damacanalara hazırlayacak olsam ne kadar kullanmalıyım? Teşekkür ederim.

250-300 gr. güvercin gübresini 1 litre suda 24 saat bekletelim...

İyice eriyen bu yoğun şerbeti 18+1= 19 litre damacanaya ilave ediniz. Biraz bekledikten sonra (1-2saat) İyice karıştırın ve bitkilerinize kullanın...

Bu gübre ve şerbetini, salon bitkilerinde kullanmayınız..

Soğanlı bitkilere aktif olduğu dönemlerde (yapraktan, goncaya geçiş döneminde) vermeniz daha uygun olur.

Çiçeklenme bittiğinde Potasyumlu gübreler vermek soğan gelişimi için çok yararlıdır.

antihistaminik 02-04-2013 19:35

8-9 sene once şimdi restore edilip santral istanbul'un bunyesinde olan eski elektrik idaresi binasi atıl bir sekildeyken orada bir cekim icabi biriken guvercin pisliklerini toplatmistik, 8-10 cuval cikmisti. toplayan ekip bunlari cope atacakken ben 2-3 cuvalina el koydum. o yaz terasimdaki sebzeler resmen cosmustu.
simdi parayla almak istesem nereden alirim bilmiyorum.
istanbul avrupa yakasinda oturuyorum, var midir bir bilen ??

masseur 28-10-2013 09:05

ürününüz bol olsun inşaallah
 
selamunaleyküm arkadaslar ben ceviz ağacına ağaç baç bası bir büyük avuç kuru toz haline getirdiğim güvercin gübresi kullanıyorum ağacı ucuruyor bu gübre inanılmaz faydalı çuvalı bana 1000 tlye geliyor 40 kilo civarında


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:11.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024