agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama)
(https)




Beğeni Düzeni9Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 20-05-2010, 08:00   #61
Ağaç Dostu
 
yasarugur's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-10-2007
Şehir: Aydın
Mesajlar: 264
Galeri: 7
Sn Kedi Tırnağı ,Aydın'ın cadde ve sokaklarında şimdiye kadar Turunç ağaçları dikilirdi,baharda çiçek açtığında her yer mis gibi turunç çiçeği kokar,birkaç yıldır nedense akasya dikiyorlar,baharda bu ağaçların yeni sürgünlerinde simsiyah basra oluyor ve belediye bu ağaçları ilaçlamıyor ,bu zararlılar da etraftaki bahçelerde bulunan(benimkiler de dahil) meyve ağaçlarının taze sürgünlerinin suyunu emip öldürüyor.Merak etmeyiniz ben de ağaçların çoğalması için herkes kadar tarafım bu yılın nisan ayında 200 e yakın fidan diktim daha da dikeceğim sezon geldiğinde , akasyaların bu kadar büyüme ve geniş bir görüş alanını kapatma özelliğinden dolayı sokaklara dikilmesine karşıyım,dikim alanları zaten dar olan kaldırımlar olmamalı daha geniş alanlar örneğin parklar ve mesire alanları olmalı diye düşünüyorum.(Sonraki mesajı daha politik yazayım bari, mesela" Sokak köpekleri her zaman bizim evin önündeki akasyaya çişlerini yaparlar bu nedenle o da çok büyür gelişir "gibi . Böylece linçten kurtulurum. :-) )


Düzenleyen yasarugur : 20-05-2010 saat 15:06 Neden: ekleme yaptım
yasarugur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-05-2010, 08:56   #62
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Güldesteye ilave açıklamalarım.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi güldeste- Mesajı Göster
çiçeklerimin gelişmesinde kimin parmağı olduğunu nihayet anladım
Arkadaşlar idrarın içindeki üre azotu bitkiye fayda sağlıyacak besin maddeleri bulundurabilirsede fazla uygulamalardan bitki zarar görebilir, bitkiyi ve toprağın yapısını idrarın bozucu etkilerin den korumak için, kurutulmuş çay posalarını hatta tuzundan arındırılmış ayçiçek kabuklarını malç malzemesi olarak kullanırsak bitkiye çok yönlü faydalar sağlamış oluruz.

epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-05-2010, 14:49   #63
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 10-05-2010
Şehir: İstanbul-Çekmeköy
Mesajlar: 427
Sn yasarugur, açıklama için teşekkürler. Anlam verememiştim ağacı kurutma çabanıza. Belediyelerin yanlış uygulamalarıyla ilgili eleştirinize katılıyorum. Adana' da gözünü açmış birisi olarak, caddelerde turunç, portakal ağaçlarının varlığının ne hoş olduğunu biliyorum.
Belediyeler genelde meyve ağacı dikmekten kaçınıyorlar sanırım. Bunda muhtemelen meyvelerin dökülüp sokakları kirletmesi( ki bence sentetik kirliliğe tercih ederim) ve sinek vs. yapması gibi sebepler etkili olabilir. Benim tahminim bu yönde yani yoksa somut bilgim yok.

Yanlış bilmiyorsam akasya hızlı gelişen ağaçlardan birisi ama bir o kadar da zayıf gövdeli oluyor. Lord Kinros' un 50' li yıllarda Doğu Anadolu' ya yaptığı gezisini anlatan bir kitapta böyle bir eleştirisi vardı. Hızlı büyüsün diye, şehirlere yaygın olarak akasya dikildiğini ama çelimsiz ve kısa zamanda kurumaya meyilli ağaçlar olduğu için hatalı bir uygulama olduğunu yazıyordu. Benim bilgim de aslında buradan kaynağını alıyor. Bizde belediyeler, icraatlarından hızlı sonuç alıp göz boyamayı severler biliyorsunuz. Bu nedenle mi acaba bu tarz ağaçları tercih ediyorlar?

Siz gene de bence en iyisi mahallenizdekileri de örgütleyip, belediyeye akasya ve benzeri sorun yaratan ağaç ekimiyle ilgili baskı uygulasanız ve Turunç ağaçlarınıza yeniden kavuşsanız daha güzel olmaz mı? Zavallı akasyaların günahı yokk,i belediyelerin suçu
Umarım eleştirimden alınmamışsınızdır. Saygılar.

Kedi Tırnağı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-05-2010, 19:54   #64
Ağaç Dostu
 
yasarugur's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-10-2007
Şehir: Aydın
Mesajlar: 264
Galeri: 7
Sn Kedi Tırnağı eleştirinizden alınmadım tabii ki çünkü eğer burada bir eleştiri yapıyorsanız dostçadır,bunun bilincindeyim.Akasyaları eskiden demiyrolu boyunca dikerlermiş çünkü kökleri epey uzağa gidebildiğinden zemini sağlamlaştırmak amacıyla uygulanırmış gerçi şimdi demir takviyeli traversler var oldukça sağlam.Bugün karşı parka yeni dikilen genç akasya fidanlarının biri daha yağmurdan yan yatmıştı,üzülüyor insan tabi.Fidanı dikenler de işlerini iyi yapmıyorlar.Belediye ile bir görüşme yapmak lazım .

yasarugur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-01-2011, 02:47   #65
Ağaç Dostu
 
kaktüssevdası's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-01-2011
Şehir: denizli
Mesajlar: 223
harika bi konu ) bir yandan bilgilerimi tazeleyip bir yandan güldüm doğrusu ) denizlide arıkaltı diye bilinen biryer var ve hep derlerdiki "arıkaltına ne diksen adam olur" bende sağlıklı toprak ve bol su vardırda ondan sanıyordum. meğerse lağım sularıyla sulanırmış... şimdilerde olmuyor tabi çünkü kimyasallar daha yoğun. birde köydeki evimizin 2 farklı bölgesine hayvanlar için sudarısı ekmiştik kanalizasyon çukurunun olduğu yerdeki öyle bir gelişip gürleşiyorduki şaşmamak elde değildi dipnot:annem o bölgeye hiçbizaman sebze meyva dikmezdi. psikolojik sanırım
salon bitkilerimde ve kaktüslerimde denemeyi düşünüyorum umarım ev kokmaz )

kaktüssevdası Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-06-2011, 06:22   #66
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Doğma ve tabular yıkılmadıkça ilerleme sağlanamaz.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi GokTurco Mesajı Göster
Degerli bir ürün ama inanışlar ve tabular da kullanimini kisitliyor toplumlarda.
Arkadaşım GokTurco'nun dediğine katıldığımı belirterek, bitkilerime kendi idrarımı üre azotu olarak kullanmak için toplamaya karar verdim, en ala organik azot durumunda olduğundan dışarda aramanın manasızlığı olarak tabuların yıkılmasına bağlıyorum.

Kendimin beslenme alışkanlıklarında tuz alışkanlığım olmadığından bu konuda endişelerimde bulunmamaktadır, her canlının atığı başka bir canlıya beslenme kaynağı ilkesinden hareketle topladığım bu idarı sulama suyuna katarak bitkilerimin organik azot ihtiyacını karşılaraken ekonomi içinde organik azot arama derdinden de kurtularak idrarımın kanalizasyona bırakılarak atık olmasına gönlüm razı olmazdı.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kaktüssevdası Mesajı Göster
harika bi konu ) annem o bölgeye hiçbizaman sebze meyva dikmezdi. psikolojik sanırım
Arkadaşımızın annesinin piskolojisinin nedeni tabular ve doğmalar olsa gerek, ama bu doğmaların yıkılma zamanı gelmiştir, bu doğmalar değilmi toplumuzu gerileten, doğmaya değil bilime inanmak zorundayız, sevgilerimle

epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-06-2011, 12:54   #67
Yeni Üye
 
GokTurco's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-06-2011
Şehir: İzmir
Mesajlar: 21
Kendi aklımızdan bu tür düşünceleri çıkardığımız gibi halk için de çıkarmalarına yardım etmeliyiz.
İdrarın gübre olarak nasıl kullanılacağına dair bilgiler topluyorum:

http://www.liquidgoldbook.com/

http://www.howtodothings.com/home-ga...s-a-fertilizer

http://ezinearticles.com/?Using-Huma...izer&id=392596

http://www.ehow.com/how_4701584_use-...ertilizer.html

GokTurco Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-05-2012, 20:18   #69
Ağaçsever
 
adonis-'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-04-2012
Şehir: mersin
Mesajlar: 56
Yurtdışında bi çok toplum tarafından kullanılan alanın wclerine kurulan sistemle özellikte çinde biogaz elde edildiğini izlemiştim toprak tvde ama gübre olarak kullanıldığını bilmiyordum bu tür kimyasal içermeyen konularla ilgili araştırma ve uygulama ülkemizde çokaz ne yazık atılımlar başladı umarım birçoğu hayata geçer

sayın GokTurco türkçe çevirimleriyle yayınlasaydınız keşke

adonis- Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-05-2012, 23:55   #70
Ağaç Dostu
 
Savaş's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 326
Galeri: 131
İdrarın vücuttan atılmasıyla gerçekleşen bir olay daha vardır:

İnsanın veya genel olarak memeli canlıların diyelin, üreme organı ve idrar kanalında her zaman canlıya zarar verebilecek zararlı bakteriler birikir ve ürerler. İdrar, vücuttan atılırken bu zararlı bakterileri de kanaldan süpürerek beraberinde götürür. İdrar vücuttan atılırkan ilk çıkan kısmı belki zararlı organizmalar içerebilir. Ancak sonrasında gelen idrar, çok kısa bir süre tamamen sterildir. Hatta idrar içerek susuzluğunu giderme hikayeleri vardır, duymuşsunuzdur. Çünkü idrarın 95%'i sudur. Ancak taze idrar çok kısa bir zamanda zararlı bakteri birikimine neden olur.

Buda gösteriyor ki, belki fermante edilerek, mesela EM ile, kullanılması daha faydalı olabilir.

Kiraz ve adonis- beğendi.
Savaş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-09-2012, 10:55   #71
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 01-01-2011
Şehir: Ankara
Mesajlar: 299
Merhaba,idrarın yaralanmalarda kullanıldığını biliyorum. Evde bakılan kedilerin, çiş yaptıkları saksılarda ki bitkilere zarar vermediklerine de şahit oldum.

İdrarın bir başka faydasını da şöyle öğrendim:
Sualtı dalgıçlığı kursunda hocalarımız, eğer su altında üşürsek çekinmeden dalgıç elbisesi içine idrar yapabileceğimizi bu sayede ısınacağımızı söylemişlerdi Önceleri bu durum bana çok itici gelmiş ve başkasının giydiği dalış elbisesini giymekten tiksinmiştim. Sonraları su altının güzelliği bunu unutturdu ve 2 yıldız dalgıç bile oldum

maki01 ve selis beğendi.
hevesli meraklı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-11-2012, 21:04   #72
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 22-01-2011
Şehir: denizli
Mesajlar: 6
arkadaşlar iyi günler.bu konuya biraz geç kaldım ama y,bede bir cevap veren olur herhalde.bebelerin bezlerini hem su tutucu hemde gübre niyeti ile ceviz ve armut fidanlarının dibine gömsem faydalı olmazmı .

selis beğendi.
zeynelamca Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-11-2012, 21:12   #73
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-07-2009
Şehir: İzmir-Bornova
Mesajlar: 2,974
Galeri: 9
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi zeynelamca Mesajı Göster
bebelerin bezlerini hem su tutucu hemde gübre niyeti ile ceviz ve armut fidanlarının dibine gömsem faydalı olmazmı .
Kusura bakmayın ama bana sorarsanız, hiç hoş bir düşünce değil.. Bezlerde sadece emici tanecikler kullanılmıyor.
Piyasada su tutucu özelliğinden faydalanabileceğiniz bir çok ürün var.. Daha hijyenik olacaktır..

selenn ve Halil Önen beğendi.
selis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-10-2019, 12:23   #74
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 04-03-2014
Şehir: istanbul
Mesajlar: 3
bütün mesajlarınızı okudum ve bilgilendirmeler için teşekkürler.
ancak;

idrar, bitkilere verilmeden ne kadar bekletilmeli?
idrar, bitkilere verilmeden hangi oranda seyreltilmeli?

gibi sorulara cevap bulamadım. Bu konuda deneyimi-bilgisi olan arkadaşlar bilgilendirirse sevinirim.

saygılarımla.


Düzenleyen stranger70 : 06-10-2019 saat 12:24 Neden: imla
stranger70 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-10-2019, 23:55   #75
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-11-2018
Şehir: BURSA
Mesajlar: 111
benim çocukluğumda köyümüzde karnı ağrıyan küçük çocuklara kendi idrarını içirirlerdi hatta vucuttan ilk akan değil ortasından alınan idrarın daha faydalı olduğu, denizanası ısırığında da idrarın tedavi edici olduğu söylenir. ve alternatif tedavide bu konuda çokca yazı var nette yabancı kaynaklarda bilmiyorum bana psikolojik etki gibi geliyor yine tarımda eskiden insan gübresi kullanılırdı benim köyümde yapılıyordu bi belgeselde görmüştüm şili ve çin abd den insan gübresi ithal ediyordu abd kendiside büyük şehirlerden özel kamyonlarla kendi üretim bölgelerine bu gübreleri dağıtıyordu şili üretimli kinoa ve chialar bolca abd gübresiyle dünya piyasasında. aslında göz görmeyince kendimizi rahatlatıyoruz munir dermanın bi yazısı vardı insan lağımdan tiksinir iğrenç bulur fakat doğanı onu buharla bulut yapar yamur olur insana içirir diye. yeryüzünün binlerce yıldır devam eden arıtma sürecini hızlandırılmış filmle izlesek yemeden içmeden kesiliriz.

su teresi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-05-2020, 15:44   #76
Yeni Üye
 
Ganymede's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-05-2019
Şehir: izmir
Mesajlar: 1
İdrar ve dışkı konusu bence oldukça önemli ve değerlendirilmeli diye düşünüyorum. Başladım ve sonucu size altı ay içinde bildireceğim. Bu bilgiyi Canberra'da yaşayan Gürkan Yeniçeri'nin blog sayfasından almıştım sanırım.
"Tüm çişinizi bir varilde toplayın.
Varilin kapağı sıkı olsun ve içine hava almasın.
Üzerine ormandan toplayacağınız çürümüş yaprakları atın.
Organik üretim kurallarında 6 ay olgunlaştırılması salık verilmiş.
Kullanmak için 1:50-500 oranında su ile seyreltin.
Yapraklara püskürtün.
Aslında çiş içinde herhangi bir mikrop barındırmıyor ve hemen kullanılabilir.
Eğer büyüme hızı yavaş ise 1:50-100 arası seyreltin. Diğer durumlarda 1:200-500 arası seyreltip kullanın. Her gübrede olduğu gibi bunun da fazlası zarar. Bol var diye sek kullanım akiferlerin ve nehirlerin kirlenmesine neden olabilir.
Eğer bitkileriniz üzerinde yaprak bitleri (afidler) görüyorsanız fazla azotun göstergesidir. Çiş gübresini kesip normal sulayın. Topraktaki azot miktarı normale dönünce bitlerde kaybolacaktır.

Ganymede Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-05-2020, 16:36   #77
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 11-05-2020
Şehir: Konya
Mesajlar: 2
Herkese merhabalar, bu yaz balkonumu ve evimi olabildiğince yeşillendirmeye karar verdim.henüz şaşırtma yapmadığım karton bardaklarda büyüyen 7 adet minik biberim var (üçü annemin acı biberi,üçü sivri acı kıl biber,bir de Bhut jolokia) bunlara gübre olarak sulandırılmış "sabah idrarı" kullanmayı düşünüyorum. Tuzlu yemeklerden kaçınan biriyim biraz pre-diyabetim var ama sorun olmaz sanırım : )
Tavsiyeleriniz nedir , daha önce deneyen var mı ?

pandorum Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-05-2020, 18:08   #78
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 11-05-2020
Şehir: Konya
Mesajlar: 2
bu arada 10 seneyi geçkin bir konu kimse ilgilenmemiş mi acaba , ben bir heyecanla üye oldum , nezamandır aklımda bir forumun parçası olmak , paylaşım olsun, fikirlerimizi paylaşalım bir dostluk ortamı falan ... dur bakalım

pandorum Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:59.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024