agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama)
(https)




Beğeni Düzeni29Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 20-08-2009, 16:06   #1
Ağaç Dostu
 
Lonicera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
Toprak PH seviyesi düzenleme

Ph seviyesi düzenleme


Düzenleyen Lonicera : 21-08-2009 saat 06:57
Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-08-2009, 16:09   #2
Ağaç Dostu
 
Lonicera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
İlk olarak toprağa organik maddelerin katılması( kompost,hayvan gübreleri vb), ayrıca kükürt ilavesi ile toprak Ph seviyesinin düşürüldüğünü biliyoruz. Peki hangi oranlarda ve sürelerde kükürt uygulaması ile sonuç elde edebiliriz?

Mevcut bahçe topraklarına sürekli organik atıklar, kompost ekleyerek (sıcak kompost)veya bahçe içerisinde kompost (soğuk kompost) oluşturarak Ph seviyesini belli bir düzeyde tutmak mümkün.

Gelgelelim çok düşük Ph gerektiren bitkilerimiz ne olacak? Hadi saksıda ise düşük Ph içeren torf, turba yosunu vb. maddelerle işimizi bir süreliğine hallettik. Hala sorun çözülmüş değil, çünkü bu seviye bir süre sonra yükselecek. Bahçe toprağında bu tür bitki yetiştirmeye kalksak ne yapacağız?

Kullandığımız şebeke suyu bitkiler için oldukça kötü kalitede bir su. Kaldı ki Ph seviyesinin yükselmesinde en önemli faktörlerden biri. Hepimiz bahçelerimize kuyu açamayacağımıza göre yağmur suyu toplamaktan başka çare kalmıyor. Onu da ne kadar toplayabileceğiz?


Düzenleyen Lonicera : 20-08-2009 saat 18:37
Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-08-2009, 16:16   #3
Ağaç Dostu
 
Lonicera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
Saksı bitkilerime Limon tuzu uygulamasını yeni yeni deniyorum ama pek çok bitkimi bu uygulama yüzünden kaybetmek üzereyim. Sanırım Limon tuzu uygulaması Ph seviyesini düzeltmede pek sağlıklı değil gibi.

Ayrıca Saçı Kıbrıs ( demir sülfat) uygulamaları da ne derece güvenilir bilmiyorum. Hadi bir şekilde toprak Ph seviyesini düşürdük ve bunu da Ph metre sayesinde ölçüp tescilledik. Peki bahçemiz veya saksı harçlarımız bu Ph seviyesini ne süre koruyabilecek? Yeniden yükselmesini engellemek için neler yapmamız gerekiyor? Bir sürü yanıt bekleyen soru.

Aşağıdaki linkte toprak Ph düzenlemesi için bazı bilgiler mevcut. Örneğin kuru samanın toprağa karıştırılması, yağmur suyu ile sulama, kar suyunun kullanılması, toprağa çam ibrelerinin konulması, malçlama vb. işlemlerin toprak Ph seviyesini düşürdüğünden bahsediliyor.

Kaynak: http://www.soil-ph.com/

Erdogan Er beğendi.

Düzenleyen Lonicera : 20-08-2009 saat 17:43
Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-08-2009, 11:56   #4
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,244
Galeri: 88
Bu sorun hepimizin başında ve çözümünü galiba kimse tam olarak bilmiyor.

Kişisel deneyimlerinizle sınırlı olsa da, bildiklerinizi, deneyimlerinizi yazar mısınız?

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-08-2009, 18:15   #5
Ağaç Dostu
 
Lonicera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
Konu uzmanı değilim ama konu mağduru biri olarak bir kaç amatör denemede bulundum.

Öncelikle limon tuzunun asitli ortam oluşturduğu bilgisi internet kaynaklarında mevcut. Ben de bazı bitkilerimde bunu kullandım. Sezon başından beri biber, gardenya, domates, ve tohumdan yetiştirilmiş bir sürü meyve fidanında. Özellikle 35 adet ayva çöğürlerimin tamamını kaybettiğimi belirteyim.

Kullandığım limon tuzu miktarı ise 15 litre suya 10 gr.
Bu uygulamayı her 3 sulamada bir yaptım.

Biber fidelerinde, karşılaştırma yapmak için bir kısmında bu uygulayı yapmadım. Aradaki farklılık gözle görülür şekilde belli oldu. Limon tuzu uyguladığım biber fidelerinin yaprakları sanki gölgede kalmış gibi çok koyu yeşil, diğerleri ise normal renkteydi. Çiçeklenme ve meyve tutumunda herhangi bir sorun yaşamadım.

Bu arada bu uygulamayı yaparken sadece limon tuzu eklenmiş su verdiğim sanılmasın.
İz elementli 15-15-15 dengeli gübre de belli periyodlarda uyguladım. Su için de tüm kış sabırla tek tek su bidonlarına topladığım yağmur suyunu içme suyu ile karıştırarak kullandım.

Neredeyse sezon sonu geliyor artık, yan komşularımızın da bahçelerine her gün göz atıyorum. Onların da saksılarda değişik sebzeler yetiştirdiğini görünce seviniyorum. Ama en büyük sevincim benim yetiştirdiklerimin daha sağlıklı bitkiler olması) Hele biberlerimin tadına doyum olmuyor. Komşularımın ve limon tuzu uygulamadığım tüm biberlerin alt yapraklarının çoğu sararmış durumda. Belki inanması güç ama uygulama yapmış olduğum biberler hala taze fide görünümünde.

Aynı uygulamayı domates fidelerimde de denedim ama biberlerdeki sonucu alamadım. İlk başlarda oldukça iyi göründüler, sonra uygulama yapmadığım diğer domates fidelerindeki gibi bazı hastalıklara kapıldılar.

Ayva çöğürlerinden hiç bahsetmek istemiyorum, aklıma geldikçe çok canım sıkılıyor. Sonuç tam bir fiyasko.

Aynı limon tuzu uygulamasını gündüz sefalarında denedim, bitkilerde bir tane çiçek kalmadığı gibi, uzun süre de tomurcuk oluşmadı. Uygulamayı sonlandırdım, şimdilerde yeni yeni çiçek tomurcukları veriyor.

Bu durumda her bitkinin yetişeceği optimum toprak Ph seviyesinin farklı olması da söz konusu olabilir. Amacım en azından 6,5- 7 aralığında nötr Ph seviyesini elde edip koruyabilmek. Bu seviyede iyi kötü pek çok şeyi yetiştirebiliyormuşuz. Ph ölçen test kağıdı kullanıyorum. Sonuçlar tam doğru olmasa da limon tuzu uygulaması ile saksı harçlarındaki Ph seviyesini 6- 6,5 olarak ölçtüm. Saçı kıbrıs uygulamalarını da daha sonra aktarayım artık

Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-08-2009, 19:12   #6
Ağaç Dostu
 
Lonicera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
Suyun Ph değeri

Sert suya ne sebep olur?

Yağmur suyu kireçtaşına ya da mineral bakımından zengin toprağa sızarsa çözünür:

kalsiyum + magnezyum = toplam sertlik (GH)

ve

karbonat + hidrojen karbonat = karbonat sertliği (KH)

Asidik ve bazik suyun oluşması

Suyun asidlik ve bazlık derecesi pH değeri ile ifade edilir. Su asidik oldukça pH değeri düşer. Diğer taraftan, suyun bazlık derecesinin yükselmesi pH değerini yükseltir. pH değeri 0’dan (kuvvetli asidik) 14’e (kuvvetli bazik) kadar uzanır. Nötr suyun pH değeri 7.0’dır. Musluk suyunun pH derecesi, içme suyunuz hazırlanırken şehrinizin sular idaresi tarafından ayarlanır. Normalde musluk suyunun pH değeri (7.5 – 8.5).zayıf bazik Asidik su, su borularına zarar verir.

Yağmur suyu genellikle asidiktir, pH değeri 5.0'ın altındadır. Çoğunlukla, son derece asidik olan 3.5 pH değerini de gösterir. Yağmur suyu turba içeren topraktan sızarsa, hümik asitleri ve mevcut olan asitleri ayrıştırır. Bu alandan gelen kuyu suyu kesinlikle asidik olacaktır. Bunun aksine, yağmur suyu kireçtaşını yoğun bir şekilde içeren toprağa sızdığı zaman, su içinde bulunan asidik maddeler kireç taşı tarafından tutulur böylece su sert ve bazik hale gelir.

Fazla asidik ya da fazla bazik olan aşırı pH değerleri bitkiler için zararlıdır.

Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-08-2009, 19:30   #7
Ağaç Dostu
 
Lonicera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
Toprağa Kükürt Uygulaması( TOROS TARIM' dan alıntıdır)

Toprağın pH değerinin azaltılması için birçok kimyasal madde bulunmasına rağmen en emniyetli ve en etkili ve ucuz bir şekilde toprağın pH değerini azaltan madde çok ince öğütülerek suda erir (ıslanabilir) hale getirilmiş olan toz sarı kükürttür. Kullanma kolaylığı olarak granül hale getirilmiş kükürt etkili değildir. Toz kükürdün etkinliği toprak sıcaklığına (+ 10-30oC), topraktaki yeterli rutubete, toprak havasına (oksijene) ve topraktaki kükürt bakterisi miktar ve cinsine bağlıdır. Şartların iyi olması durumunda birkaç ay içinde toprağın pH değerinde beklenen pH değeri azalması görülür. Kükürdün uygulama zamanı olarak sonbahar ayları en uygun zamandır. Yeni zeytin tesisi yapılacak alanlarda tüm alana ve hatta yeni tesis yapılmış olanlarda da tüm sıra aralarına serpme olarak uygulanmalı, büyük ve verime yatmış ağaçlarda ise ağaçların taç izdüşümü ve kılcal kök dağılımı dikkate alınarak bant halinde uygulanan toz kükürt toprağın 15-20 cm kadar derinliğe karıştırılmalıdır.
Toprağın yüzeyine uygulayıp toprakta karıştırılmadan bırakılan kükürtte güneş enerjisi ile ve rüzgar ile kükürt kaybının meydana gelmesinin yanında fazla sıcaklarda oluşan kükürt dioksit gazı (SO2) ağaçlarda yaprak dökmesine de neden olabilir. Kükürdün toprağa karıştırılması ile toprakta meydana gelen bakteri faaliyetleri sonucunda oluşan enzimatik reaksiyonların kimyasal işlemleri basitleştirilerek aşağıda gösterilmiştir

Eklenen Resimler
 
adalet ve Erdogan Er beğendi.
Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-08-2009, 19:31   #8
Ağaç Dostu
 
Lonicera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
Devamı;

Toprakta mevcut kükürt bakterilerinin faaliyeti sonucu toprakta oluşan sülfat (SO4) bitkinin kükürdü topraktan aldığı formdur. Kükürdün bir kısmı bitkiler tarafından sülfat halinde alınırken çok az bir kısmı (-) elektrik yüküne sahip kil ve organik madde tarafından tutulur, geriye kalan kısmı ise topraktan yıkanarak bitkinin kök bölgesinden uzaklaşır. Kükürdün oksidasyonu sunucu toprakta oluşan hidrojen iyonu ise toprağın kil minerallerine bağlanarak toprağın pH değerinin azalmasına ve toprak suyunda serbest hidrojen iyonu (H)+halinde kalarak toprağın pH değerinin azalmasına neden olur.
Toprağa uygulanacak kükürt miktarı toprağın bünyesine ve uygulama şekline göre değişmektedir. Ortalama olarak bir dekarlık bir alanın 20 cm kadar kalınlığındaki pH değerinin azaltılması için uygulanacak miktarlar toprak bünyesine ve uygulama şekline (bant) göre Tablo 3’te verilmiştir. Toprağın pH değerinin bir birimden daha fazla azaltılması ve toprak kalınlığının değişmesi veya artması durumda kullanılacak kükürt miktarında da değişiklik yapılmalıdır.

Eklenen Resimler
 
zeyve ve adalet beğendi.
Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-08-2009, 19:36   #9
Ağaç Dostu
 
Lonicera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
Devam;

Toprağın pH değerinin azaltılmasında katiyetle granül hale getirilmiş kükürt kullanılmamalıdır. Kullanılması durumunda toprakta beklenen pH değeri azalması meydana gelmez. Bu durum Tablo 4’te verilmiştir. Tablo 4 incelendiğinde çok ince öğütülerek ıslanabilir (suda erir) hale getirilmiş olan kükürt uygulamasında toprağın pH değerinde azalma meydana gelirken, toprağın pH değerinin azalmasına paralel olarak toprağın elektriki geçirgenlik (EC) değerinde bir artış görülmektedir. Bunun anlamı, toprak reaksiyonu azaldıkça, daha önce toprağın kil minerallerine bağlanmış veya alınamaz forma geçmiş olan besin elementleri alınabilir hale geçmek sureti ile toprağın elektriki geçirgenlik değerini arttırmıştır. Bu istenilen bir durumdur.

Tablo 4. Granül ve Toz Kükürdün Toprak PH Değerine Etkisi

Eklenen Resimler
 
Emine Akman ve adalet beğendi.
Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-08-2009, 19:48   #10
Ağaç Dostu
 
Lonicera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
Şimdi yukarıda alıntı yaptığım bilgilerin rakam ve formül içeren kısımlarından bir şey anladığımı söyleyemem. Lisede Fen Bilimlerinde çok başarısızdım Bu bilgileri de bu rakam ve formülleri anlayabilen arkadaşlar için eklemiş oldum. Forum mesajlarından birinde sanırım Sn MeyveliTepe ve denizakvaryumu arkadaşların toz ve granül kükürt hakkında mesajları vardı. Ph düşürme amaçlı kullanılması amaçlanan kükürdün toz veya granül olarak etkisi konuşulmuştu. Sanırım konu net olarak aydınlanamamıştı. İnternet kaynaklarında, bunun tam tersi, granül kükürdün Ph düzenlemede toz kükürde oranla daha etkin olduğu iddiaları da mevcut.

Tabii ben bu bilgilerin ışığında değil de Osmanlı usulü, avuçla toprağa serpip alt üst etmiştim. Bitki köklerini yakarım korkusundan önerilen dozun neredeyse çeyreği kadar uygulamışım. En kısa sürede yeniden iş başa düşecek anlaşılan.

Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-08-2009, 21:04   #11
Ağaç Dostu
 
Lonicera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
Saçı kıbrıs( demir sülfat) uygulamasını ise likapalar, gardenyalar, ahududu ve böğürtlenlen üzerinde denedim.

10 litre suya 2 çay kaşığı demir sülfat. Likapalar hariç herhangi bir sorunla karşılaşmadım.

Likapalarımda ise kök çürüklüğü oluştu. Önce beyaza yakın yaprak sararmaları, ardından bölgemizin kendine has kavurucu sıcaklığı bu bitkilerimi kaybetmeme neden oldu. Ama burada demir sülfat uygulama sıklığının da büyük etkisi olduğunu düşünüyorum. Yapraklardaki sarama belirtisi ile demir sülfat uygulamasını sıklaştırıp bitkilerimi kaybettiğimi düşünüyorum. Asitli toprak elde edeyim derken işi oldukça abartmış olmalıyım. Geçen sene de 2 adet likapa edinip sonunda kaybetmiştim ama hiç kök çürümesi olmamıştı.

Sonra internette konu hakkında bilgi araken demir sülfatın toprak Ph seviyesini düşürme hızının oldukça yüksek olduğu bilgisine ulaştım. Ama dozajı ayarlayamayınca bitkinin kılcal köklerini halletmiştim.

Bence uygulayacağımız her ne olursa olsun (limon tuzu, kükürt, demir sülfat vb) özellikle saksı uygulamalarında, konacak maddeler başka bir yerde harç ile karıştırılıp bir süre bekletilmeli, daha sonra saksıya eklenmeli. Veya bu bekletilmiş harç içine bitki dikilmeli.

Bu süre örneğin kükürtte 2-3 ay, demir sülfatta 1 hafta vb. gibi. Bu maddeler direk saksı harcı içine konulduğunda belki Ph seviyesini düşürüyordur ama bitki köklerine de zarar verdiğini düşünüyorum. Artık deneme yanılma yöntemiyle bir sürü bitki kaybetmiş biri olarak bu tip uygulamalar biraz daha sakin ve temkinli yaklaşıyorum.

Bu arada artık birisi beni durdursun, yoksa duracak gibi değilim Deneyimlerimi yazayım derken sayfa benim sayfam oldu gitti. Galiba Ph kavramı tam bir fobi olmuş durumda benim için

Artık konu hakkında bilgi ve deneyimi olan arkadaşlara bırakıyorum kalemi.

Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-08-2009, 12:49   #12
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
PH Düzensizliğini giderme adına.

Arkadaşlar Toprak ve sudaki PH stabilitesinin dengesizliği bitkilerin besin alımlarını sekteye uğratarak birim alandan'ki üretimin miktarlarında büyük düşüşlere sebeb olmaktadır.

Lonicera arkadaşın deneme yanılma yöntemiyle toprakların ph'ı düzenliyerek ilave edilen kimyasallarla sonuç aldığını varsaymış olsak bile, toprağı oluşturan yapının kendi oluşumundaki kimyasının gereği, uluşturulan bu yapının kararlı kalarak stabiletisini uzun zaman koruması düşünülemez.

Bu iş limonatının ve ayranın duzunu ayarlanması kadar basit olmasa gerek.

Bitkiyi beslemek için toprağın ph'ının etkilerini yok sayarak, bitkinin beslenmesinin ph aralığı içinde sekteye uğratmadan alınabilirliğini gübre üreticileri gübre minerallerini şelatlama yoluna giderek buna çözüm getirmişlerdir.

Bu şelat maddesine toprağın kimyasal yoldan bir tepki köstermeden bu gübreleri izole işlemi ile yapraktan ve köklerden ve yapraklardan 5-9 ph aralığındaki topraklardan bitki hücrelerine ulaşmaktadır.

Daha sonra bitki bu şelat maddesini hücre dışına bırakarak kendisine lazım olan mineralleri almakatadır,toprağı kandırarak bitki beslemenin fayda ve zararlarının, dışarıya atılan bu şelatlama mineralinin topraklarda ne gibi birikimler yaparak toprak kirliliğine sebeb olacağını uzmanların bu konudaki araştırmalarının sonuçlarını bilmekte yarar görmekteyim.

Arkadaşlar topraklar şakaya gelmez tutumlardan vaz geçerek toprağın yapısına ters düşen oluşumlarla tarım yapılmamalı, uzmanlar ne diyorlarsa onu yapmalıyız'ki önce toprak beslensin sonrada bitki topraktaki kendi özüne uygun mineralleri alabilsin.

Topraklarımızın içeriğini organik yapı olarak zenginleştirirsek bitkilerimizi beslemede sorun yaşamayız

epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-08-2009, 17:46   #13
Ağaç Dostu
 
Lonicera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
Saksı harcı Ph seviyesi ile uygulamalarımın son şekli ise sezon başında tohumdan ekmiş olduğum kavun fidesi. Keşke daha önceden resimleseydim. Bu denemem ise küçük bir fide tüpü içinde, hazırlamış olduğum sıcak kompost uygulamasıydı. Harç olarak sadece kompost kullandığımı belirtmek isterim. Aynı tohumu normal toprak dolu saksı içine de ekmiştim. Her ikisi arasında gelişim farkı toprak lehine olmuştu. Fakat kompost harcı içindeki fidenin yaprakları diğerine göre daha koyu yeşildi. Amacım Ph seviyesini tesbit etmek değil, kompost içinde bitkiye zarar verecek toksik madde olup olmadığını kontrol etmekti. Nitekim bitkide herhangi bir hastalık oluşmadı. Ancak çok küçük tüp içerisinde olduğu için yeterli kök gelişimi gösteremedi. Yeni sezonda düşük Ph seviyesi isteyen bazı bitkilerimi aynen sözünü ettiğim uygulamadaki gibi sadece kompost içerisinde yetiştirmeyi deneyeceğim.


Düzenleyen Lonicera : 19-11-2009 saat 15:37 Neden: harf hatası
Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-08-2009, 19:00   #14
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lonicera Mesajı Göster
Saksı bitkilerime Limon tuzu uygulamasını yeni yeni deniyorum ama pek çok bitkimi bu uygulama yüzünden kaybetmek üzereyim. Sanırım Limon tuzu uygulaması Ph seviyesini düzeltmede pek sağlıklı değil gibi.

Ayrıca Saçı Kıbrıs ( demir sülfat) uygulamaları da ne derece güvenilir bilmiyorum. Hadi bir şekilde toprak Ph seviyesini düşürdük ve bunu da Ph metre sayesinde ölçüp tescilledik. Peki bahçemiz veya saksı harçlarımız bu Ph seviyesini ne süre koruyabilecek? Yeniden yükselmesini engellemek için neler yapmamız gerekiyor? Bir sürü yanıt bekleyen soru.

Aşağıdaki linkte toprak Ph düzenlemesi için bazı bilgiler mevcut. Örneğin kuru samanın toprağa karıştırılması, yağmur suyu ile sulama, kar suyunun kullanılması, toprağa çam ibrelerinin konulması, malçlama vb. işlemlerin toprak Ph seviyesini düşürdüğünden bahsediliyor.

Kaynak: http://www.soil-ph.com/
Toprağın pH seviyesini stabil tutamazsınız. Bunun için suyunuzun da pH sının stabil olması gerek.

Limon tuzu uygulamalarına gelince teknik bir hata yapıyorsunuz ve doz ayarlayamıyorsunuz diye düşünüyorum. Çünkü bu bilimseldir ve güvenilirliği de saptanmış durumda üstelik çok yoğun olarak da kullanılmakta. Benim de sık sık kullandığım ve bütün müşterilerime de ihtiyaç halinde kullandırdığım bir yöntemdir.

Saksı bitkilerinizin pH ihtiyaçlarını saptayıp buna göre kulanınız. pH metre ile ölçüm yapmanız da yararınıza. Limon tuzunu sulama suyuna katacaksınız. Suyun pH sını bu şekilde ayarlarsınız. Toprak pH sını limontuzu ile stabil tutamazsınız.

1 m2 kumlu toprağa 35 gr kükürt ekleyerek asitliği 1 derece düşürürsünüz. Toprak yapınıza göre bu 100 gr a kadar çıkar. Yine pH metreye iş düşüyor.

Organik madde karıştırarak elbette pH yı kısmen düşürmek mümkün, ama stabilize etmek hayır.

Elbette ki asit yapılı bir toprağı bile kireçli suyla sulaya sulaya bazik hale getirceğinizi de unutmayın.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-08-2009, 19:58   #15
Ağaç Dostu
 
Lonicera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
Mine hanım, öncelikle bilgilendirme için çok teşekkürler. Mesajlarımda da sıkça belirttiğim gibi sulama suyu bence de çok önemli. Toprak Ph seviyesini belli düzeyde tutabilmek gerçekten de imkansız gibi. Konu başlığını açma sebebim de bu zaten.

Limon tuzu uygulamasında, aynen saçı kıbrıs uygulamasında olduğu gibi dozu kaçırmış olabilirim. Kullandığım limon tuzu miktarı çok az. Ama bu uygulamayı bitkilerimde uygulama sıklığım fazlaca. Ph ölçer kağıtlarla, elimden geldiğince kontrol altında tutmaya çalışıyorum. Fakat her ne kadar özen gösterilse de bir şekilde Ph seviyesi sabit kalmıyor.

Peki Mine hanım, bu noktada size danışmak istediğim konuyu belirteyim. Yukarıdaki mesajlarda, asitliği artırmak için kullanılan yöntemlerin, saksı içinde bitki mevcutken uygulanması bazı sorunlara yol açabilir mi?

Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-08-2009, 20:46   #16
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
Kükürt uygulamasından bahsediyorsanız sorun olmaz, ancak dikkat etmeniz gereken bitkinin pH isteğidir. Uygun oln pH sı güzel bir harç hazırlayıp bitkiyi ona dikmek ve yine uygun pH lı veya nötr bir su ile sulamaktır.

pH nın sabit kalmamasının ise sizin gösterdiğiniz özenle hiç alakası yok emin olun.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-11-2009, 12:47   #17
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-06-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 147
Sayin Pakkaner ve Loniciera ph konusunda güzel bilgiler vermişsiniz. Bu olay da benim saksılarda 0,5-1 değeri kadar fazlalık yaratıyor. Limon tuzunu denedim bir süre ama olmadı geçici sabit tutuyor elbette ki. Sulama suyunda uygun ph eldesi için yağmur suyu biriktirmek ve bu suyun ph değerini şebeke suyu katarak ayarlamak da bir çözüm olabilir.

unalsel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-11-2009, 14:28   #18
Ağaç Dostu
 
Lonicera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
Sn unalsel, yağmur suyu yağdığı andaki ve bekledikten sonraki Ph değeri birbirini tutmuyor. Bekleyen yağmur suyunun Ph değeri oldukça yükseliyor. Şebeke suyu ile yağmur suyunun karıştırılıp uygulanması, şebeke suyu içindeki kireç ve klor miktarını düşürecektir. Bu bile oldukça iyidir. Konunun en başında da belirttiğim gibi, Ph seviyesini sabit tutmak Mine hanımın da dediği gibi neredeyse imkansız. Ancak gerek bahçe gerekse saksı topraklarımıza sürekli ekleyeceğimiz organik maddeler Ph seviyesinin biraz olsun stabil olmasını sağlayabilir.
Alıntı:
Mevcut bahçe topraklarına sürekli organik atıklar, kompost ekleyerek (sıcak kompost)veya bahçe içerisinde kompost (soğuk kompost) oluşturarak Ph seviyesini belli bir düzeyde tutmak mümkün.

Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-11-2009, 14:36   #19
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-06-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 147
Peki kükürtün nolumsuz etkisi var mı acaba? Durgun yapmur suyunun ph seviyesi nedir acaba?

Diğer etkili yol da ormanlarda kolayca bulabileceğimiz ince çam dalları ile mulchlamak sanırım kökleri. Bu arada verdiğiniz linkte insanlar PH'ı yükseltmeye çalışıyorlar bizim tam tersi dertten yana muzdaripler olsa gerek.

unalsel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-11-2009, 14:45   #20
Ağaç Dostu
 
Lonicera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
Toprağa kükürt uygulaması miktarları ve sonuçları yukarıdaki tablolarda mevcut.
Doz aşımı olmadığı sürece Mine hanımın da belirttiği gibi canlı bitkilere zararı yok. Bunu bizzat test ettim Ama bana sorarsanız olanaklarınız varsa toprağa sürekli organik maddelerin eklenmesi en etkili ve en sağlıklı yol.

En üstteki linkten bahsediyorsanız toprak Ph seviyesinin hem yükseltilmesi hem düşürülmesi hakkında bilgiler mevcut.

Bekletilmiş yağmur suyunu elimdeki Ph ölçer ile test ettiğimde yaklaşık 7-7.1 gibi rakamlara ulaştım. İlk yağdığında aynı test 4,7- 5 aralığını gösteriyordu.

Çam ibreleri ile bitki etrafı malçlanırsa aynen dediğiniz gibi toprağı asidik yapıyormuş. Özellikle yabanmersini, açelya vb. asit sever bitkiler için bu uygulamayı sürekli öneriyorlar.

Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-11-2009, 15:01   #21
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-06-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 147
Alıntı:
Çam ibreleri ile bitki etrafı malçlanırsa aynen dediğiniz gibi toprağı asidik yapıyormuş. Özellikle yabanmersini, açelya vb. asit sever bitkiler için bu uygulamayı sürekli öneriyorlar.
Belki düşürmek için de kullanılabilir sınırlı olarak ve toprağı kontrol ederek. Linkte verilen şu PH ölçer aletini kullanıyorum ben de, sonuçları mantıklı veriyor çünkü limon tuzunun, normal suyun PH değerlerini hep mantık çerçevesinde veriyor. Burada da bahsi geçmesi iyi olmuş demek ki güvenli bir alet.

Şu an pH 7.5 görünen lale toprağım için orman dibinden biraz çam malçı elde edeyim o halde hem soğuğa karşı da korur.

unalsel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-08-2011, 16:38   #22
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 29-07-2010
Şehir: istanbul
Mesajlar: 11
Toprak Ve Ph

Herkeze Selamlar..
Benim merak ettiğim konu kullandığımız toprağın ph'ının nasıl ölçüleceği.
Duyduğuma göre dijital ph metremiz var ise bu mümkünmüş ama nasıl?
Sade su ile mi?(eğer öyleyse ph'ı kaç olan bir su ile?)
**** solüsyonlamı?
Duyduğum kadarı ile ilk önce saksımızdaki toprağı biraz kuru bırakmamız lazımmış.
Ve sonrasında su döküp saksının aşşağısından ilk gelen damlaları bir kaba biriktirip ph'ını ölçebilirmişiz doğrumudur?

Gnc36 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-10-2011, 12:25   #23
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 17-07-2009
Şehir: Edirne
Mesajlar: 211
Topraktaki kireçi bitki tarafından kullanılabilir kalsiyuma çevirdiğini ve etkili bir şekilde toprak ph sını düşürdüğünü iddia eden Booltex adlı maddeyi kullanan var mı acaba. Sitesinde yazılanlar doğruysa tam benim aradığım özelliklere sahip gibi görünüyor.
BOOLTEX Kireç çözücü - ph düşürücü

woltran25 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-12-2011, 12:25   #24
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-02-2011
Şehir: İZMİR-BALIKESİR
Mesajlar: 286
acil yardım

Ekteki analize göre;PH'ı düzenlemek için ne kadar kükürt atmam gerekir.Ceviz fidelerimin etrafını bant usulü atacağım.
Selamlar

Eklenen Resimler
 
kamil keskin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-12-2011, 00:24   #25
Ağaç Dostu
 
hizals's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-05-2007
Şehir: Antalya
Mesajlar: 320
Galeri: 4
Sn. woltran
Booltex isimli ürünün içerik bilgileri sitede yazmıyor. Kükürt oranı ve formulasyonu önemli bir faktördür. S formunda bulunan sıvı kükürtler kök bölgesinde en yüksek etkiyle çalışan formlardır. Mikron yapısı ne kadar küçük olursa çalışma hızı ve etkinliği o kadar yüksek olur. Toz kükürtlerde toprakta yarayış süresi yıllar alabilmektedir. Eğer tahıl grubu üretiminiz varsa üstten uygulamalarla da yarayış sağlamanız mümkündür.

Sn.kamil keskin
Kaliteli sıvı kükürt uygulaması yapmanız durumunda dekara 1 litre denk gelecek şekilde ağaç sayınız üzerinden hesaplama yaparak uygulama yapabilirsiniz.

Piyasada her sıvı kükürt aynı etkide iş yapmamaktadır. Bunlarla ilgili tavsiyelerimi özel mesaj yoluyla verebilirim.

hizals Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-01-2012, 11:18   #26
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 01-07-2010
Şehir: kayseri
Mesajlar: 106
karbonat suyun ph ını yükseltiyormuş. karbonatlı su bitkilere verilebilir mi?

zekkayseri Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-01-2012, 22:19   #27
tua
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 24-01-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 13
Boşu boşuna sıvı kükürtlere ya da toz kükürtlere ph düşürmek için para harcamayınız. (Hastalıkla mücadele için ayrı bir konu ) Çünkü hiç bir etkisini göremezsiniz. Ekonomik olarak en iyi ph düşürücü hayvan gübresi başka çare aramanıza gerek yok. Eğer ben kükürtle ph düşürmek istiyorum diyorsanız da

1 dekarda 200 ton toprak olduğunu bildiğinize göre ....
200 ton ph 8
x ton ph 7

200/8 = 40 ton siz bunu ağaç ve çevresine olarak düşündüğünüz için 4 tonluk bir uygulama dekarda size yardımcı olacaktır.

tua Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-01-2012, 09:32   #28
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
ph konusunda benımde çok sıkıntım var
ph 8.22 çıktı
bu bahçe bizim has tarlamız her sey yetısıyor
tahılde azot ölçülmemiş
organık madde - tire çekılmış
fosfor çok yuksek 160
potasyum 2 yok
kalsıyum çok 640
magnezyun yuksek 96
bu tahlıl benım çok kafamı kurcalıyor
tavsıyede banada toz kükürt önerdı
ayrıcada potasyum nıtrat dıyor
bu ph konusu abartılıyor mu dıye düşünüyorum
yukarıdakı hesaba göre bir dönüme 4 ton kükürt vermeye imkan yok
açıkçası bende ph yerıne organık gübreye agırlık verebılırsem sorun kalmaz dıye hayal etmekteyım

Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-01-2012, 14:10   #29
Ağaç Dostu
 
xenkebikec's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2010
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 154
Okuduklarımdan en doğal ve sürdürülebilir seçenek hayvan gübresi kullanmak olduğu kanısına vardım. Doğru mu acaba?

xenkebikec Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-01-2012, 17:23   #30
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 10-12-2011
Şehir: Muğla /Dalaman
Mesajlar: 67
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi xenkebikec Mesajı Göster
Okuduklarımdan en doğal ve sürdürülebilir seçenek hayvan gübresi kullanmak olduğu kanısına vardım. Doğru mu acaba?

evet haklısınız ama hayvan gübresini iyi yakmak ve dezenfekte etmek şartıyla yoksa böcek ve otlardan bahçenini uğraşmanız sizi zorlar.

Akhisarlı beğendi.
kenan kırca Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:05.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024