agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama)
(https)




Beğeni Düzeni26Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 18-11-2016, 16:09   #1
Ağaçsever
 
Kumdereli's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-09-2016
Şehir: Mersin
Mesajlar: 85
Organik Zirai İlaç Yapımı. (Kekikli)

Geçenlerde gözüme takılan bir TV programında bahsi geçen olayı araştırdım. Youtube, facebook, bilgisayar başında baya bir uğraştırdı, Tarifte ismi açıklanmayan,anlaşılmayan maddeler vardı, nedir, tekrar tekrar dinle falan derken akşam oldu.

Sevgili amcamız Allah razı olsun, aşağıdaki video da, Antalya da organize sanayinde, Çatı inşaatı yaparken yapılışını gördüğü organik ilacı anlatıyor ve ayrıca yapanlarında ilacın patentini, ruhsatını alamadığından yakındıklarını bahsediyor. ilk 2 yıl litresini 35 TL den aldığını, organik olduğu için katlandığını belirtiyor.
Belikli Faydasını görmüş, daha sonra araştırıp kendisi yapmaya başlamış. Bayağıda iddalı.
10 Yıldır bahçeme kimyasal bir ürün girmedi diyor. MAŞAALLAH.

Buyurun tarifi:
ÇOK UCUZ -EV YAPIMI-ETKİLİ-ZEHİRSİZ TARIM İLACI. MANTARA ve ZARARLI SİNEĞE SON! SIR OLMASIN YAYALIM, YAYGINLAŞTIRALIM. MİLLETİME FAYDAMIZ OLSUN İSTEDİM.
_Yarım kilo Eşek kekiği (Daglarda yarım metrelik olan, Sütlüce Kekigide denir.)
_yarım kilo çiçek kekiği (baharatçılardan) çiçeği dökülmemiş durumda olacak.
_50 litre Su ile kazanda kaynatılır.
_Fokurdamaya başlayınca 25 dakikada 45 litreye falan düşer.
_Sonra Tamamen Demlenip-Soğuyacak.
_ Dikdörgen şeklinde 2 adet 22 litrelik bidonlara, Soğumuş olan Kekik suyunu dolduruyoruz.
_Her bidon için 2 şer kutu Sude-octil (zehirsiz - sabun benzeri yayıcı) ilave ediyoruz.
_Ağzını kapatıp oldugu gibi karıştırmadan bırakıyoruz.
_1 gün sonra yine Video daki gibi karıştırmayıp, çalkalamadan, her gün bidonun bir tarafı zemine gelecek şekilde 6 gün çeviriyoruz.
_Daha sonra çevirmeden 10 gün daha dinlendiriyoruz, böylece mayalanma tamamlanıyor.
_Kullanımı:1 TON SUYA 5 LİTRE İLAVE EDİP KARIŞTIRIYORUZ. BUNUNLA AĞACIMIZA ''BANYO'' YAPTIRIYORUZ. DİLERSENİZ AHIR-KÜMESE DE.
UNUTMAYIN! MANTAR VE ZARARLI GELMEDEN KORUMA AMAÇLIDIR, (AŞI GİBİ YANİ). Çok ucuzdur, Canlıyı öldürmez, Zehir asla değildir, içilmez, yinede çocuklardan uzak tutun!
Bizi'de duanızda unutmayın..


Bu arada amcamız, kullanacağınız Tankınızda ilaç kalıntısı olmaması gerekiyor deyince. anladımki özel bir şeyden bahsediyor. ''Çagrıştırdı!''
Antalya, Kekik , Kitin tabakası derken bu gözüme takılan, duyduğum isim ve terimler bana yıllar önce yazışılmış Şu başlığı hatırlattı. Bionem Mikrobiyal Gübre Hakkında
Burada Bionem ve Roa ateşli tartışmalara konu olmuş bir ürün. aynı isim ve terimler bu ürünler içinde kullanılmış. Ateş olmayan yerden Duman çıkmazmış. Fayda görenleri çok, Neyse.

Video daki ilgili programda farklı kişi ve konularda vardı. Bize lazım olanı Orjinalini bozmadan Kestim, biçtim Youtube koydum, Bu arada video içinde kısaca anlatılmış ‘’Güllüce Bulamacının’’ tarifi de var, o ayrı bir konu.
Nasipse yeni dikecek olduğum bahçeye 2 tarifide uygularım, Sizlerden uygulayan olursa sonucu yazarsa sevinirim veya konuya bir şeyler eklemek isteyen.

Benim bir idam, menfeatim yok. Kendi çapımızda Neslimizi ve Dünyamızı Zehirden kurtarma adına birşeyler yapmaya çalışıyoruz.
Allah razı olsun diyin yeter.



Düzenleyen Kumdereli : 11-03-2017 saat 10:07 Neden: İmla hatası düzeltme.
Kumdereli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-11-2016, 16:21   #2
Ağaçsever
 
Kumdereli's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-09-2016
Şehir: Mersin
Mesajlar: 85
videoda ismi açıklanmayıp içine konulan 150 cc lik şişe

SUDE-OCTIL
GARANTİ EDİLEN İÇERİK : % w/w
Sodium dicotylsulficinate : %70

Eklenen Resimler
 

Düzenleyen Kumdereli : 25-11-2016 saat 14:48 Neden: 150 cc
Kumdereli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-11-2016, 12:11   #3
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
Anladığım kadarıyla siz böyle bir karışımı videodan görmüşsünüz. Zararlılar için bizzat uygulayıp sonucunu ölçmüş değilsiniz. Yani hangi zararlıya etkili, hangisine etkisiz biliyor değilsiniz.

Bu karışımda aktif madde dioctyl sulfosuccinate sodium tuzu. Bunun hakkında da bilgi ve deneyim sahibi değilsiniz.

Bir duyum olarak bu başlıkta veya ev yapımı ilaçlar başlığında denenebilir bir uygulama olarak duyurmanızda bir problem yok ama onlarca başka başlıkta bir çozüm gibi önermeniz doğru değil. Diğer başlıklardaki ilgili mesajlarınızı kaldırmanız daha iyi olur.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-11-2016, 15:47   #4
Ağaçsever
 
Kumdereli's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-09-2016
Şehir: Mersin
Mesajlar: 85
10 Yıldır Güllece bulamacı ve bu Kekikli karışım sayesinde ticari bahçede sorun yaşamamış. Belli ki çevresinde popüler. Bir TV programıcısı o çevrede çekim yaparken kendisini konu yapmış. banada kayda değer. samimiyeti ve iddası beni bu konuyu acmaya itti. zamanla bende bu konudaki deneyimlerimi yazarım inşaAllah . Belki başka biride dener fayda bulur diye. Daha fazla kişiye duyurabilmek için alakalı bir kaç başlığın altına sadece link yazdım. Moderatörsünüz. Sildim, sorun değil.

Birde ben kesin çözüm gibi önermiyorum,Sadece umutluyum, bir iddam ve teknik bilgiminde olmadıgı zaten cümlelerimden basitce anlaşılıyor, Size zahmet olmuş.
Yurdum insanı video daki amcamız, ilacı kulanırken üzerime arı konar demiş. Kendisini başarılı yapan etken maddeninde içeriğini bilmediği belli.Sodium dicotyl le sodyumdioksit diyor.
ama en azından litresi 250-300 TL ye organik kazık yemiyor.

Kumdereli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-11-2016, 18:18   #5
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
Umutlu olmanız güzel bir şey. İyi niyetinizden de kuşkum yok.

Tarifini aktardığınız karışım da uygun koşullarda ve doğru yerde kullanıldığında güzel sonuçlar veriyor olabilir.

Ancak, hakkında bilinmeyen bir çok şey varken tedbiri elden bırakmamak, her tarafa yayma gayretinden önce düzgün bir şekilde hazırlanmış karışımı, size göre mantıklı gelen alanlarda, her bir zararlı için ayrı ayrı ve mümkünse karşılaştırmalı olarak uygulayarak sonuçlarını kayda alıp pratik deneyim haline getirmek gerekir. Aksi halde kulaktan dolma bir şeyin ezbere tekrarı olur ki, bu durumda doğru yerde işe yarayabilecek bir şeyin istemediğiniz halde tepki çekmesine sebep olursunuz.

Sizin yerinize olsam, önce adı geçen aktif maddeyi güzelce bir araştırır, tarifinize göre karışımı hazırlar, ulaşabileceğim küçük ama neticesini net bir şekilde ölçebileceğim denemeler yapar ve sonuçlarını detaylı olarak kayda alırdım.

Bu arada, herhangi bir ürünü "organik kazık" olarak nitelendirmek de doğru değil. Bir ürün pahalı olabilir. Benzer işi yapacak başka muadiller de bulunabilir ama bu o ürünün kazık olduğunu göstermez.

pria ve dongyul beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-11-2016, 13:01   #6
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
Bu arada dün akşam bu karışım konusunu ana hatlarıyla gözden geçirdim. İlgili you-tube videosunu da izledim. İlk bulgular şöyle;

Videodaki tarifte 50 lt suda 1 kg kekiği kaynatıyor. Soğduktan sonra içine %70 sodium didecyl sulfosuccinate içeren şişeyi boşaltıyor. Sonra da garip bir çevirme ritüeli ile 10 gün boyunca "mayalanmaya" bırakıyor. Bunu ağaçlara uyguladığında böceklerin yumurtalarını öldürüyormuş.

Ortaya çıkan karışımı bir pestisit olarak düşünürsek, buradaki aktif madde nedir? Öncelikle bunu tanımlamak gerekli. Kekik kaynamış su mu sodium didecyl sulfosuccinate mı (bundan sonra SDS diyeceğim)?

Kekik kaynamış suya sonra geleceğim, önce SDS maddesine bir bakalım.

Sentetik bir kimyasal olan bu madde bir çeşit deterjan. Uzun yıllardır pestisitlerde yüzey gerilimini düşüren bir yayıcı olarak kullanılıyor.

Bu malzemenin yayıcı olarak kullanımı 2003 yılında Avrupa Birliği tarafından yasaklanmış (başka 300 küsür madde ile birlikte).

İyi haber, bu madde zehirli değil (doz aşımı olmadığı sürece). AB'nin bu maddeyi yasaklama sebebi inert (kendisi etkisiz) olması gereken SDS'nin inert (etkisiz) olmayıp aktif olması sebebiyle.

Yani, sadece yüzey gerilimini düşürüp yayıcı işlevi görmesi gereken bu malzeme, sadece bu işlevi yapmıyor, kendisinin de doğrudan aktif bir işlevi var. Bu sebeple zehirlerle birlikte kullanımının yaratacağı katlanmış etki olasılığı sebebiyle yasaklanmış olduğunu düşününüyorum.

Peki, ne menem bir etkiden söz ediyoruz. Linkini verdiğiniz sitede SDS için "böceklerin kitin tabakasını eritir" demişler. Gerçekten öyle mi?

Maalesef hayır. SDS'in kitin eritme özelliğine dair hiç bir bilgiye rastlamadım. Satıcının verdiği bu bilgi doğru değil. Kitin eritme özelliğine sahip madde kitinaz denen bir enzim ve bu enzimin SDS ile uzaktan yakından alakası yok. Kitinaz bazı bakteriler, hatta bazı funguslar, bazı bitki ve diğer canlılar tarafından üretilebilen bir enzim.

Kitin tabakasını eritmediğine göre etkisi nereden geliyor?

SDS'in bir deterjan olduğunu söylemiştik. Etkisi de buradan geliyor. Yeni bilinen bir şey de değil.

1996'da bir firma SDS'in insektisit olarak kullanılmasıyla ilgili bir patent almış zaten.
Patent dökümanında kullanılan dozaja göre yaprak bitlerinin yumurta, larva ve erginlerini öldürdüğünü belirtmişler.

Yeni yayınlanan bir araştırma makalesi SDS'in insektisit etkisini tamamen ortaya çıkarmış. Dört madde kullanılarak bir tür yaprak biti üzerinde yapılan araştırmada maddelerden biri sıfatıyla "deterjan" olarak SDS de kullanılmış.

Ve evet SDS'in yaprak bitlerini önemli ölçüde gerilettiği araştırmanın sonuçları arasında. Araştırmada kullanılanlardan biri olan bir sentetik pestisiti (ki tam başarı sağlamış) sentetik olması sebebiyle dışarıda bırakırsak, "insecticidal soap" (böcek öldürücü sabun)'un SDSden daha başarılı sonuç verdiği de görülmüş. Bunların etki mekanizmaları ise bitlerin kitin iskeletlerini eritmesi değil, mumsu koruyucu tabakanın çözünmesi, tamamı kaplanan böceğin oksijensiz kalarak ölmesi.

Linki verilen SDS içerikli malzeme kaça satılıyor bilmiyorum ama böcek öldürücü sabun herkesin kendinin yapabileceği ve kesinlikle çok daha ucuza mal edilecek bir malzeme. Böcek öldürücü sabunun Türkçe yapım tarifi bir yerlerde var mıydı bilmiyorum ama son derece basit bir şey. Lazım olanlar kostik olarak KOH (Potasyum hidroksit) ve yağ'dan ibaret. Belki bir ara tarifini önce deneyip sonra yayınlarım.

Hal böyleyken SDS içerikli şişeyi satın almak da gerekmiyor. Aksine bu amaçla yapılacak (sıvı) sabun hem daha etkili hem de çok daha ucuz.

Kekik konusuna gelirsek, kekik, biberiye vb. başka bir çok ıtri ve aromatik bitkide olduğu gibi bir çok bakımdan faydalı bir bitki. Bu gibi bitkilerden elde edilen ekstrelerin, özellikle de uçucu yağların fungus'ları baskıladığı, bazılarını öldürdüğü eskiden beri biliniyor ve üzerlerinde onlarca bilimsel araştırma makalesi var.

Kekiğin kaynama suyunda ne kadar kekik ekstresi vardır, ölçülmüş müdür bilinmiyor ama fayda olasılığı bulunmakla beraber zararının olmayacağını net olarak söyleyebiliriz. kekik uçucu yağı söz konusu olsaydı durum elbette çok farklı olurdu çünkü kekik yağı kitinaz enzimi de içeriyor.

Uçucu yağlar başka bir alem. Bunlardan biri ile her türlü böceğin %100 başarıyla direnç geliştiremiyecek şekilde mekanik yolla öldürülmesini aylarca çalışmıştım. Bu yağların handikapı ise su ile kolay yoldan karışmamaları, etkisini azaltmayacak ama su ile güzel karışmasını sağlayacak uygun bir emulgatör bulunması güçlüğü.

Videodaki kaşif vatandaşın Antalya Organize Sanayi çarşısının çatı tamiri sırasında çatıdan gözetlediği kekikli ilaç yapımını ne kadar iyi kaptığını bilemiyeceğim. Bu arada önceki mesajınızda adını verdiğiniz ilaçların nasıl yapıldığını da anlamış olduk ancak benim bildiğim o ilaçların ilkinde kullanılan malzeme kaynamış kekik suyu değil, kekik yağı idi. Tabii bir de PF bakterisi meselesi vardı. PF bakterisini kazanda mı üretmişler bilmiyorum artık. Kekik suyunu 10 gün bekletirseniz bir takım bakteriler muhakkak ürer ama ne ürer Allah bilir

Şimdilik bu kadar.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-11-2016, 16:40   #7
Ağaçsever
 
Kumdereli's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-09-2016
Şehir: Mersin
Mesajlar: 85
Bu bahar 1000 kök kaysı dikiyorum. İlk 2 sene evin önündekilere sadece güllece bulamacı ve bu karışımı uygularım. Sonucları yazarım. Video daki muhterem çok heyecanlı anlatmış, umarım benim için hayal kırıklıgı olmaz, ilğiniz için teşekürler.

MeyveliTepe ve oz26 beğendi.
Kumdereli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-11-2016, 20:09   #8
Ağaç Dostu
 
İsmail Kuzucu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-01-2011
Şehir: Balıkesir/Gönen
Mesajlar: 3,802
Galeri: 7
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster

Uçucu yağlar başka bir alem. Bunlardan biri ile her türlü böceğin %100 başarıyla direnç geliştiremiyecek şekilde mekanik yolla öldürülmesini aylarca çalışmıştım. Bu yağların handikapı ise su ile kolay yoldan karışmamaları, etkisini azaltmayacak ama su ile güzel karışmasını sağlayacak uygun bir emulgatör bulunması güçlüğü.

Videodaki kaşif vatandaşın Antalya Organize Sanayi çarşısının çatı tamiri sırasında çatıdan gözetlediği kekikli ilaç yapımını ne kadar iyi kaptığını bilemiyeceğim. Bu arada önceki mesajınızda adını verdiğiniz ilaçların nasıl yapıldığını da anlamış olduk ancak benim bildiğim o ilaçların ilkinde kullanılan malzeme kaynamış kekik suyu değil, kekik yağı idi. Tabii bir de PF bakterisi meselesi vardı. PF bakterisini kazanda mı üretmişler bilmiyorum artık. Kekik suyunu 10 gün bekletirseniz bir takım bakteriler muhakkak ürer ama ne ürer Allah bilir

Şimdilik bu kadar.
Kekiği çok eskilerde tohumluk ürünlerde kullanıyorlarmış. Adını hatırlamadığım bir bitki ile karıştırdıktan sonra böcek yenmelerinide önlüyormuş.

Bahsedilen ürünü kullanan biri olarak karışma her daim olmayınca bildiğimiz su atılmış oluyor. Yağ hemen üste çıkıyor, bana göre tırtıl ve yeşil bitlerde etkili oluyor.

Kaşif vatandaş büyük ihtimal bildiğimiz ürünü kopyalamış. Bu ürün o ürünse iyi para toplamışlardır.

İsmail Kuzucu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-11-2016, 21:04   #9
Ağaçsever
 
Kumdereli's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-09-2016
Şehir: Mersin
Mesajlar: 85
Rant var, kendisi diyor zaten. organize sanayinde yapılıyor, patentini alamamışlar felan diyor. ilk bir yıllık hasadı feda etmeyi göza aldım, 2 sene bu karışımı hazır satın aldım diyor. Çatıdan kopyalamaz herhal, belliki kafayı takmış bir şekilde ögrenmiş.

Kumdereli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-11-2016, 22:06   #10
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
Bu karışım elbette o ürün değil. Alakası bile yok. O üründe kullanılan kekik yağı ve (şayet doğru ise) PF bakterisiydi. İçinde deterjan yoktu.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-11-2016, 16:55   #11
Ağaçsever
 
Kumdereli's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-09-2016
Şehir: Mersin
Mesajlar: 85
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Kumdereli Mesajı Göster

Bu arada amcamız, kullanacağınız Tankınızda ilaç kalıntısı olmaması gerekiyor deyince. anladımki özel bir şeyden bahsediyor. ''Çagrıştırdı!''
Antalya, Kekik , Kitin tabakası derken bu gözüme takılan, duyduğum isim ve terimler bana yıllar önce yazışılmış Şu başlığı hatırlattı. Bionem Mikrobiyal Gübre Hakkında
Burada Bionem ve Roa ateşli tartışmalara konu olmuş bir ürün. aynı isim ve terimler bu ürünler içinde kullanılmış. Ateş olmayan yerden Duman çıkmazmış. Fayda görenleri çok, Neyse.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Bu arada dün akşam bu karışım konusunu ana hatlarıyla gözden geçirdim................ Bu arada önceki mesajınızda adını verdiğiniz ilaçların nasıl yapıldığını da anlamış olduk ancak benim bildiğim o ilaçların ilkinde kullanılan malzeme kaynamış kekik suyu değil, kekik yağı idi. Tabii bir de PF bakterisi meselesi vardı. PF bakterisini kazanda mı üretmişler bilmiyorum artık. Kekik suyunu 10 gün bekletirseniz bir takım bakteriler muhakkak ürer ama ne ürer Allah bilir

Şimdilik bu kadar.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Oğuz Alper Mesajı Göster
Bionem Akdeniz Üniversitesi Prof.Dr.Oktay Yeğen İn buluşudur.%100 Türk Sermayeli kurulmuş olan firmamız tarafından üretilmektedir.Daha öncede bahsettiğim gibi Bulgaristan ve Almanyada da ruhsatlandırdık.Yurt dışına konsantre olarak gönderiyoruz.Ruhsatlarımızı internet sitemizde bulabilirsiniz.


Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Bu karışım elbette o ürün değil. Alakası bile yok. O üründe kullanılan kekik yağı ve (şayet doğru ise) PF bakterisiydi. İçinde deterjan yoktu.

Sayın MeyveliTepe yag ve bakteri konusunda Ne demek istediğinizi anladım.
Bende tekrar tekrar izledim. Video nun 21:35 saniyesinde konuşmalar dikkatinizi çektimi. pro. dr. oktay yegen hocadan bahsediyor. onlar bıraktı. ben onlardan alıyordum, bulamayınca ögrendim kendim yaptım diyor. patentini isviçreye verdigini söylüyor.
Aynı kaynaktan Feyz aldıkları belli oldu


https://www.youtube.com/watch?v=G4d5yFkWS9E&t=731s

Alıntı:
Akdeniz Üniversitesi'nden emekli olan ve memleketi Antalya'nın Akseki ilçesinde bitki türleri üzerine araştırmalarda bulunan Prof. Dr. Oktay Yeğen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, araştırmalarında yoğun olarak çalıştığı bitki türü kekiğin, Türkiye'de en fazla güneşli iklime sahip yüksek rakımlı ve taşlı Toros Dağları'nda yetiştiğini söyledi.

Kekikten elde edilen yağ ve diğer ürünlerin tarımsal üretim çalışmalarında bitki koruma ürünleri olarak değerlendirilebileceğini ispatladığını kaydeden Yeğen, şu bilgileri verdi:

"Ülkemizden yılda 12 bin ton kekik hasat edilip bunun yaklaşık 9 bin ihraç ediliyor. 3 bin ton kekik de yurt içinde tüketilmektedir. Dünyada yıllık 60-70 ton kekik yağı üretiliyor. Dünya kekik yağı ihtiyacının yüzde 10'u Türkiye'den çıkıyor. Türkiye kekik ihracatında dünyada ilk sıradadır. Dünyada yetişen yaklaşık 100 tür kekiğin 33 tür ve değişik varyeteleri Türkiye'dedir."

Antalya'nın Akseki, İbradı ilçelerinin coğrafi ve topografik kulları nedeniyle turizmden yeterince yararlanamadığını, buna karşın bu ilçelerin kekik yetiştiriciliğine müsait iklimiyle ön plana çıkabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Yeğen, kekikten elde edilen gelir ile bölgedeki istihdamın artması için kekik yağı işleyen bir fabrikanın kurulması gerektiğini dile getirdi.
Kaynak TÜRKİYE KEKİK ZENGİNİ -PROF.DR. OKTAY YEĞEN: -DÜNYADA YETİŞEN YAKLAŞIK 100 TÜR KEKİĞİN 33 TÜR VE DEĞİŞİK VARYETELERİ TÜRKİYE'DEDİR


Düzenleyen Kumdereli : 21-11-2016 saat 16:58 Neden: Oguz Alper den alıntı yapıldı
Kumdereli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-11-2016, 17:33   #12
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
Evet, bahsediyor ama bu Bionem isimli ürünün benzerini yaptığı anlamına gelmez. Ben bionem kullandım, ne olduğu biliyorum. O dönemde gerek kekik yağı, gerek PF bakteri konusunu hayli detaylı incelemiştim.

Video'daki muhteremin yaptığı karışımın ana maddesinin deterjan olduğunu özellikle tekrar vurgulamalıyım (olumsuz anlamda değil, bu deterjan yumuşak kabuklu, mumsu, unlu dokulu böceklerde işe yarar).

kerkenez ve Kumdereli beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-11-2016, 22:03   #13
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
Amca yaptığı şeyin etki mekanizmasını bilmiyor.

Evet, SDS tek başına kullanılabilir. Bir grup böcek için (yaprak bitleri, unlu bitler vb.) etki gösterir. #6 nolu mesajımda SDS'in tek başına kullanılmasını içeren bir bilimsel araştırma raporunun linkini vermiştim. SDS yerine böcek öldürücü sabun hazırlanır ise SDS'den de iyi etki gösterir.

Kaynamış kekik suyunun böceklere bir etkisi olmaz. Şayet yeterince kekik ekstresi suya geçmiş ise böceklere değil mantarlara bir etkisi olur. SDS'in yapıştırıcı bir özelliği yok, yayıcı bir özelliği var.

Amcanın başrolü kekiğe vermesinin sebebi bilmemesindendir.

kerkenez ve Kumdereli beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-11-2016, 09:33   #14
Ağaçsever
 
Kumdereli's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-09-2016
Şehir: Mersin
Mesajlar: 85
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Kaynamış kekik suyunun böceklere bir etkisi olmaz. Şayet yeterince kekik ekstresi suya geçmiş ise böceklere değil mantarlara bir etkisi olur. SDS'in yapıştırıcı bir özelliği yok, yayıcı bir özelliği var.
_-Yani aslında benim asıl sorunum! Mildiyö, Monilya, Külleme. Birde bunlarla zirai mücadele ederken bitkiyi stres'e sokan kullandıgımız ilaçlar, kekik ekstresi bunlara fayda edermi? ederse ne ala.
_-iç kurdu için ise kekik suyuna konulan bu SDS çözüm olursa, benim için yeterli olacaktır.
_-kök çevresinde ki kurt yumurtalarına ne yapabiliriz sizce.

kerkenez beğendi.
Kumdereli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-11-2016, 11:07   #15
Ağaçsever
 
Kumdereli's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-09-2016
Şehir: Mersin
Mesajlar: 85
Alıntı:
ziraat fakültesi bitki koruma bölümü başkanlığı'ndan emekli olan prof. Dr. Oktay yeğen'in kekik yağından geliştirdiği organik ilaç, 10 yıldır almanya ve bulgaristan'da tarım ürünlerinin mantar, bakteri ve zararlılara karşı korunmasında kullanılıyor.

Prof. Dr. Oktay yeğen, gazeteciler yaptığı açıklamada, çocukluğunun geçtiği memleketi antalya'nın akseki ilçesinde yaşlıların hastalıklardan korunmak amacıyla kekik yağını kullandığını ve bundan yola çıkarak, kekik yağıyla ilgili çalışmalar yaptığını söyledi.

üniversitede çalışırken bitkilere zararlı mikroorganizmalarda bulunan kitin maddesini parçalamak amacıyla araştırma yaptığını anlatan yeğen, "kitin, insan ve sıcak kanlı hayvanların vücutlarında bulunmaz. Kitini parçalayabildiğiniz takdirde, bitkilerde zarara neden olan mikroorganizmalarla mücadele yapılabilir. Bu yüzden bilim adamları, kitini parçalayan ilaçlar üzerine araştırmalar yapıyor" dedi.

Yeğen, kitini parçalayan sentetik ilaçların insan sağlığına ve çevreye olumsuz etkisi bulunduğunu ve kalıntı soruna neden olduğunu, kendisinin de kekik yağını kullanarak kitini parçalayacak bir yöntem geliştirdiğini bildirdi.

faydalı bir bakterinin salgıladığı enzimi kekik yağına fermante ederek karıştırdıklarını belirten yeğen, daha sonra elde ettiği karışımla kitini parçalamayı başardığını kaydetti. Yeğen, "geliştirmiş olduğum yöntem, pahalı olmayan, özel alet-ekipman gerektirmeyen, hammadde olarak yurt içinden temin edilen, bitkisel materyal kullanılan, tamamen pratik, etkili ve ekonomik bir yöntemdir" diye konuştu.

yeğen, iki yıl etkinliğini koruyan ilacın, zararlılara karşı etkili olmasının yanı sıra, bitkiyi beslediğini ve erken hasat imkanı sağladığını da savundu. Ilacın bitkilerin yeni kök oluşumunu teşvik ettiğini belirten yeğen, kekik yağından elde edilen ilacın tamamen doğal olduğunu, hem yaprağa, hem de toprağa uygulanabildiğini kaydetti.

kitini parçaladığı için tek bir ilaçla mantar, bakteri ve zararlılara karşı etkin mücadelenin sağlandığını vurgulayan prof. Dr. Yeğen, "yüzde 100 doğal olduğu için kalıntı sorunu da ortadan kalkıyor" dedi.

yeğen, ilaçla ilgili yayınına abd'deki auburn üniversitesi'nin ilgi gösterdiğini, bu üniversiteden yapılan teklif üzerine, 3 bilimadamıyla birlikte ilaç için patent başvurusu yaptıklarını kaydetti. Patent aldıktan sonra abd'li bilim adamlarıyla anlaşmazlık yaşadıklarını ifade eden yeğen, aynı yıl ilacın türkiye'de kullanımı için dönemin tarım ve köyişleri bakanlığına başvurduğunu anlattı.

Yeğen, "[ı]patentte imzası bulunan abd'lilerin başvuru yapmaması üzerine bakanlık, ilacın türkiye'de kullanımına izni vermedi[/ı]. Ama ilaç, almanya ve bulgaristan'da ruhsat alarak piyasaya sürüldü" dedi.

Oktay yeğen, ilacın yurt dışında biber kök yanıklığı ve asmada külleme hastalığına karşı kullanıldığını kaydetti.
hocayı ve türk tarımını nasıl tezgaha getirdikleri ortada.
Bu eski bakanın kurdugu bilgisiz ekibin hayvancılığa, tarıma verdiği zarar yıllarca düzelmez. Yeni bakanda bu ekiple,bu kafayla 1 metre yol alamaz.

kerkenez beğendi.
Kumdereli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-11-2016, 17:50   #16
Ağaçsever
 
Kumdereli's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-09-2016
Şehir: Mersin
Mesajlar: 85
AKDENİZ Üniversitesi Fen Fakültesi’nde yaklaşık 10 yıldır haşereler üzerine araştırmalar yapan Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Çetin, haşereyle organik mücadele için Toros Dağları’nda çoğu endemik 30’a yakın bitkiyi incelediğini söyledi.

Elde edilen bulguları “Oldukça ümit verici’’ diye nitelendiren Çetin, kekiğin sinekler üzerinde öldürücü ve kovucu etkisi olduğunu tespit ettiklerini anlattı. Direnci güçlü sinekler üzerinde yapılan araştırmalarda da yüzde 100’e yakın başarı gözlemlediklerini anlatan Çetin, “Tıp fakültesinden öğretim üyeleriyle insanlar üzerindeki etkisini araştırdıktan sonra patentini alıp, haşerelerle bitkisel mücadele yapmayı hedefliyoruz’’ dedi. Çetin, kekiğin sinekler üzerindeki öldürücü etkisini şöyle anlattı:

YÜZDE 80 ÖLÜM
“Yaptığımız deneylerde, kekikten elde edilen uçucu yağların sineklerin solunum sistemini etkilediği, bazı enzim sistemlerini durdurduğu ya da artırdığı ve bu şekilde solunum sistemindeki trakelerin kapanmasına sebep olduğunu tespit ettik. Olfaktometre gibi Dünya Sağlık Örgütü’nün kabul ettiği cihazlarla yaptığımız deneylerde, kekik kokusuna maruz kalan sineklerde yüzde 80 ve üstü ölüm tespit ettik. Bazı deneylerde ise, direnci az olan sineklerin yüzde 100’ü öldü.’’

KİMYASAL İLAÇLARIN YERİNİ ALABİLİR
BİTKİLERDEN elde edilen ürünlerin kullanımının gelecek yıllarda artacağına değinen Çetin, kimyasal ilaçların yerini, doğada daha kolay parçalanabilen, güzel kokan ürünlerin alacağını söyledi.

Yaklaşık 10 yıldır sivrisinekler, karasinekler ve hamamböcekleriyle ilgili araştırmalar yaptıklarını belirtti. www.haberturk.com\.....

Kumdereli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-11-2016, 19:32   #17
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
Kekik kokusu ile kekik yağı buharını biribirine karıştırmamak gerekir. Kekik yağı arı kovanlarında varroa mücadelesi için çok etkilidir.

kerkenez beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-11-2016, 22:00   #18
Ağaç Dostu
 
İsmail Kuzucu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-01-2011
Şehir: Balıkesir/Gönen
Mesajlar: 3,802
Galeri: 7
Reklamlardaki ürünlere para vermeye gerek yok. Bu mücadele için sadece kekik yağı yeterli oluyor. Bizim arılarda da bu yöntemi uyguluyorlar. Çubuk üzerine belli bir miktar batırıp kovanın ön kısmına ve çerçevelerin üzerine konuluyor.

kerkenez ve Kumdereli beğendi.
İsmail Kuzucu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-11-2016, 14:48   #19
Ağaçsever
 
Kumdereli's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-09-2016
Şehir: Mersin
Mesajlar: 85
Alıntı:
SUDE-OCTIL
GARANTİ EDİLEN İÇERİK : % w/w
Sodium dicotylsulficinate : %70
Sayın Meyvelitepe sizden ricam.. yukardaki ürünü kendimiz ucuza mal edio yapabilirmiyiz. Tam olarak yapabilecegimiz bir şey ise, tarifini yazarsanız sevinirim

Kumdereli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-11-2016, 16:06   #20
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Kumdereli Mesajı Göster
Sayın Meyvelitepe sizden ricam.. yukardaki ürünü kendimiz ucuza mal edio yapabilirmiyiz. Tam olarak yapabilecegimiz bir şey ise, tarifini yazarsanız sevinirim
Bunu yapamazsınız. Karmaşık kimyasal reaksiyonlar ile yapıyor, evde yapılabilecek bir şey değil.

Daha iyisi olan böcek öldürücü sabun yapabilirsiniz.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-11-2016, 16:18   #21
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Kumdereli Mesajı Göster
Varroa için yine Oktay hocanın patentli bir buluşu olan kekik yaglı ilacın reklamını çifçi tv lerde izlemiştim
Oktay hoca varroa mücadelesi için neyi bulmuştur bilmem. Kendimizi kandırmayalım ama kekik yağı dünyanın tümünde varroa mücadelesi için uzun yıllardır bilinir. Bu konuda yüzlerce yayın var (Türkçe pek rastlamadım, Türkiyede üretilmiş bilgi olarak hiç rastlamadım). Ülkemizde satılan tek ürün de ithal. Uygulamanın türlü metodları var ama direk kekik yağı ile (sahte olmayanından) kolayca uygulanabilir. Dünya da öyle yapıyor zaten.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-11-2016, 16:30   #22
Ağaçsever
 
Kumdereli's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-09-2016
Şehir: Mersin
Mesajlar: 85
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Bunu yapamazsınız. Karmaşık kimyasal reaksiyonlar ile yapıyor, evde yapılabilecek bir şey değil.

Daha iyisi olan böcek öldürücü sabun yapabilirsiniz.

Tamam o zaman, Böcek öldürücü sabunun tarifini bekliyoruz.
Daha iyisi ise neden olmasın.

o zaman kekikli denemelerimde:
_SUDE-OCTIL ile ayrı bir karışım
_daha ucuz olan Böcek öldürücü sabunla ayrı bir karışımı uygularım

işimize gelenle devam ederiz.

MeyveliTepe beğendi.
Kumdereli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-11-2016, 21:03   #23
Ağaçsever
 
Kumdereli's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-09-2016
Şehir: Mersin
Mesajlar: 85
Kekik Hakkında:

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu Mesajı Göster
http://www.greenilac.com/pdf/kekik.pdf

M.M.P.N.D. - Sorting Origanum names


Anadolu'da yetişen kekiklerin bir kısmı halk tarafından taze veya kurutulmuş halde çay olarak içiliyor.

Halk değişik cinslere (Thymus, Origanum, Thymbra, Corydothymus, Satureja) ait çok sayıda bitkiye kekik adı veriyor. Bu bitkilerin en önemli ortak özelliği, kuvvetli veya hafif, karakteristik kekik kokusuna sahip olmaları. Kekik, kokusunu, taşıdığı uçucu yağda bulunan karvakrol ve timol adlı maddelerden alıyor.


OREGANO (dağ süsü) - MERCANKÖŞK ÇEŞİTLERİ

1-Cuban Oregano -------Plec Tranthus (tropikal çeşit)

2-Golden Oregano-------Origanum vulgare Aureum (Creeping Golden Marjoram)

3-Greek Oregano---------Origanum vulgare var.( hirtum )Origanum heracleoticum LAMIACEAE

4-Hopley's Oregano-------Origantun vulgate Hopley's

5-Italian Oregano --------Origanum vulgare (origanum x majorijum)

6-Kent Beauty ----------Origanum Rotundifolium cv

7-Mexican Oregano ------Lippia Graveolens

8-Sweet Marjoram -------Origanum majorana

9-Varigated Oregano ------origanum cv (Mounding Marjoram )

10-Cretan Oregano ------origanum onites

11-Syrian oregano--------Origanum maru

12-Creeping Oregano-----Origanum vulgare humile

13-Dittany of Crete ----origanum dictamnus

14-Hopley's Purple Oregano --origanum laevigatum cv

15-Marshall's Memory Oregano ---origanum cv

16-Dwarf Pink 'Saso' Oregano --origanum saso

17-Showy Pink Oregano--------origanum sipyleum

18-Sütçüler oregano---------origanum MİNUTİFLORİUM

19-İzmir / Girit oregano-------origanum onites

20-İstanbul oregano---------origanum vulgare L.subsp. hirtum

ve ZAHTER (karabaş kekik)------------------Thymbra spicata


PLANT- NAME- FLAVOR - INTENSITY


Origanum vulgare hirtum
(Greek Oregano) 10 - 10

Origanum maru
(Syrian Oregano ) 9- 9


Origanum tyttanthum
(Khirgistan Oregano ) 7- 4


Origanum marjorana
(Sweet Marjoram) 1- 3


Origanum onites
(Cretan Oregano) 3-10


Origanum x majoricum
(Italian Oregano ) 4-5


Origanum x marjorana
(Sicilian Oregano) 4- 4

CULINARY ORIGANUMS


Ülkemizdeki En çokTürler:
Origanum majorana (Ak kekik)
Origanum minutiflorum L.(En acı olan Sütçüler, Eşek kekiği)
Origanum vulgare L.(İstanbul kekiği)
Origanum onites L. (İzmir kekiği)
Origanum (mercan köşk)
İçeriğinde Bulunan Etkili Maddeler:
Kekik türleri, uçucu yağ oran ve bileşimi açısından türler arasında ve hatta türler içerisinde büyük varyasyon gösterebilmektedir. Bugüne kadar yapılan çalışmalardan elde edilen bulgular, kekik türlerinde uçucu yağın ana bileşeninin genel olarak karvakrol veya thymol olduğunu ortaya koymuştur. Kekik yağında bu iki ana bileşen yanında daha birçok bileşen tespit edilmiştir.
Bazı araştırma sonuçlarına göre; O.minutiflorum türünün ortalama % 1,45, Cordothymus capitatus türünün ortalama % 2,46 ve T. Spicata türünün ortalama % 2,03 uçucu yağ içerdiği, her üç türün uçucu yağında da en önemli komponentin karvakrol olduğu saptanmış olup en yüksek O.minutiflorum (Resimdeki Eşek Kekigi) sahiptir.''Endebiktir''.Ana vatanı Göller Bölgesi, Isparta, Sütçüler dir.
Kekik türlerinin bileşiminde alkol, acı madde, borneol, karvakrol, uçucu yağ, tonik madde, terpinen, terpinol ve timol yer almaktadır.

Kaynak: Kekiğin Böcek Öldürücü Olarak Kullanımı

--------------------------------------------------------------------

Orlab On-Line Mikrobiyoloji Dergisi Yıl: 2005 Cilt: 03 Sayı: 07 Sayfa: Kekiğin Bazı Bitki Patojeni Bakteriler Üzerine Antimikrobiyal Etkisi 1 Şenol Altundağ 2 Belma Aslım:
Origanum ve Thymus türlerinde elde edilen uçucu yağların, diğer iki bitkiden elde edilen yağlara göre, E. coli bakterisine karşı daha güçlü antibakteriyel etki gösterdiği saptanmıştır kekik, son zamanlarda bilhassa pestisitlerin zararlarının anlaşılmasından sonra..Hastalıklardan ziyade daha çok böcekler üzerinde özellikle depolanmış ürünlerde zarar yapan türler üzerinde araştırmalar yapılmış, böceklere olan toksik, repellent (uzaklaştırıcı), beslenme ve çoğalmayı engelleyici etkileri belirlenmiştir. ..

Kekiğin de ana bileşenleri olan carvacrol ve thymol etkili maddeleri, iki sera zararlısının (Aphis gossypii, Tetranychus cinnabarinus) tüm dönemlerine karşı çok toksik bulunmuş, hem ambar hem de sera zararlılarına karşı yapılan fumigant etki testlerinde doz artışıyla birlikte toksisitede önemli derecede artış olduğu belirlenmiştir.
Sütçüler (Eşek) Kekiği

Eklenen Resimler
 

Düzenleyen Kumdereli : 26-11-2016 saat 09:53 Neden: Resim Eklendi
Kumdereli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-11-2016, 08:18   #24
Ağaçsever
 
Kumdereli's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-09-2016
Şehir: Mersin
Mesajlar: 85
Kekik yağı

Kekik yağı, kekiğin kurutulmuş yaprak, çiçek ve tomurcuklarının su buharıyla damıtılması sonucu % 2 ila % 8 oranında elde edilen uçucu yağ (esans), kekiğin kendine özgü kokusunu taşır ve yakıcı lezzetlidir. Karvakrol ve timol gibi monoterpenik fenollerce zengin olan bu yağ, çok güçlü mikrop öldürücü özelliklere sahip olduğundan bakteri ve mantar enfeksiyonlarında etkilidir. İçilmesi doğru olmayan bu yağ, genellikle haricen kullanılır ve bazı yörelerde kesme şeker üzerine bir damla damlatılarak yenir. Kekik yağı ayrıca gıda endüstrisinde, hazırlanan birçok sosta sıklıkla kullanılır.

Kumdereli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-11-2016, 10:43   #25
Ağaçsever
 
Kumdereli's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-09-2016
Şehir: Mersin
Mesajlar: 85
Karvakrol

Karvakrol [2-methyl-5-(1-methylethyl) phenol] önemli antibakteriyel,
antifungal ve insektisit özelliğe sahip monoterpenik bir fenoldür (Lee ve Jin 2008).
Karvakrol, antimikrobiyal aktivitesi olan belirli esansiyal yağların ana bileşiklerinden
biri olan düşünülen fenolik bir kimyasaldır (Şekil 2.2).
Güvenli gıda katkısı (GRAS) olarak bilinen karvakrol, keklik otu ve kekik
yağlarının ana bileşenidir.
Karvakrol lezzet arttırıcı ve/veya antimikrobiyal olarak çeşitli ürünlerde sıklıkla kullanılır (Liolios, 2009).
Karvakrol, diğer esansiyel yağ komponetleri ile karşılaştırıldığında spesifik bir
antimikrobiyal aktiviteyede sahip bir komponenttir. (Arrebola ve ark., 1994; Sökmenve ark., 2004).
Hemen hemen bütün gram pozitif ve gram negatif bakterilere karşı
antimikrobiyal aktiviteye sahiptir (Dorman ve ark., 2000; Friedman ve ark., 2002).
Karvakrol antimikrobiyal etkisinin yanı sıra antifungal (Chami ve ark., 2005;
Tampieri ve ark., 2005),
antitoksijenik (Ultee ve ark. 2001),
insektisidal (Ahn veark. 1998; Panella ve ark. 2005)
ve antiparasidik (Lindberg ve ark., 2000) aktiviteye sahiptir.

Temel bileşen olarak karvakrol içeren bütün esansiyel yağlar
antiviral aktivite gösterirken (Allahverdiyev ve ark., 2004; Garcia ve ark., 2003)
karvakrol tek başına düşük antiviral aktivite göstermektedir (Sökmen ve ark., 2004).
Gıdalarda vejetatif bakteriyel hücrelerinin gelişmesinin önlenmesinin yanı
sıra toksin üretiminin engellenmesi gıda sektörü açısından büyük önem arz
etmektedir.
Karvakrolun besiyerinde Bacillus cereus tarafından üretilen toksini
engellediği bulunmuştur (Ultee, 1999).
Karvakrol üzerine son zamanlarda yapılan
kapsamlı araştırmalara rağmen karvakrolün bakterilere karşı etki mekanizması tam olarak bilinmemektedir. Bileşiğin hidrofobik karakteri, bu bileşiğin ilk hedefinin bakteriyel membran olmasının olası olduğunu gösterir. Buna ek olarak, karvakrolun öncelikle proton itici gücü etkisiyle bakteriyel membranı parçaladığını ve hem pH gradientini hemde membran boyunca elektron akışını bozduğunu göstermektedir (Baydar ve ark., 2004; Beer ve ark., 2007).
Karvakrolün iki önemli karakteristik özelliği hidroksil grubu ve delokalize benzen halkasıdır. Veldhuızen ve ark. (2006) yapmış oldukları çalışmada karvakrolün alifatik grupları uzaklaştırıldığında antimikrobiyal özelliğinin azaldığını ortaya çıkarmışlardır.
Karvakrolün geniş spektrumda gram negatif veya pozitif bakterilere karşı
antibakteriyel etkilere sahip olduğu görülmüştür (Burt ve Reinders, 2003; Sağdıç ve Özcan, 2003; Solomakos ve ark., 2008).
Karvakrol bakteriyel membranda tahribata yol açan biyosidal bileşik olarak düşünülür.
Karvakrol bakteriyel hücre membranlarına girerek hücre içerisinde antimikrobiyal aktivite gösterirler (Ultee ve ark., 1999; Cristani ve ark, 2007; Cao ve ark., 2008).
Bacillus cereus bakterisi ile yapılan bir çalışmada, karvakrolun B. cereus
hücre membranı ile etkileşime girdiği ve bu membranın iki katmanlı fosfolipit
yapısını yok yettiği görülmüştür (Ultee ve ark., 2000a).
Kordalı ve ark. (2008) Türkiye’de yetişen Origanum acutidents türünden
hidrodistilasyon yöntemiyle elde edilen uçucu yağ ve onun ana bileşeni olan
karvakrol (%87), p-cymene ve timol’un antifungal, fitotoksik ve insektisel etkilerini araştırmışlardır. Origanum acutidents türünden elde edilen p-cymene’in düşük antifungal özellik göstermesine rağmen karvakrol’un ve timol’ün 17 fitopatojenik mantarın gelişmesini tamamen engellediğini ve ticari fungisit olan benomyl’den daha yüksek oranda etkili olduğunu bulmuşlardır.
P- cymene’in hiçbir fitotoksik etki göstermediğini ancak karvakrol ve timol’ün aynı zaman da Amaranthus retroflexus,Chenopodium album ve Rumex crispus tohumlarının çimlenmesini tamamen engellediğini ve fitotoksik etki gösterdiğini bildirmişlerdir. Özellikle uçucu yağda yüksek oranda bulunan karvakrol’ un fungisit, herbisit ve insektisit özelliklere büyük katkı yaptığı sonucuna varılmıştır.
Karvakrolun aynı zamanda antikanserojen bir bileşik olarak faaliyet
gösterdiği bilinir. Karvakrolun bu özelliğinden dolayı gıda koruyucu katkı
maddesinden kozmetiğe kadar ürünlerde birçok uygulama alanına sahip olduğu
belirtilmiştir (Lee ve ark., 2008).
Mahmoud ve ark. (2004) yapmış oldukları çalışmada %1’lik Karvakrol ve
%1’lik timol’a daldırılıp 5oC’ de depolanan sazan filetolarının raf ömürlerinin 8 gün uzadığını bildirmişlerdir.
Kaynak: http://traglor.cu.edu.tr/objects/obj...7112013-26.pdf

Kumdereli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-11-2016, 11:10   #26
Ağaçsever
 
Kumdereli's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-09-2016
Şehir: Mersin
Mesajlar: 85
Timol (Thymol)

Timol (5-methyl-2- isopropylphenol) monoterpenler grubuna ait oksiljenli bir
aromatik bileşiktir.
Timol fenolik zincirin farklı bir bölgesinde hidroksil gruba sahip olan karvakrola yapısal olarak çok benzemektedir (Lambert ve ark.,2001).
Timolün kimyasal yapısı
Doğada özellikle Labiatae grubundan çeşitli bitkilerin uçucu yağlarında
bulunmaktadır (Sanchez ve ark. 2004).
Timol, kekik (Thymus vulgaris) esansiyal yağının en önemli bileşenidir (Huma ve ark., 1999).
Bir fenol türevi olan timol bakteri, maya ve küflerde antimikrobiyal etkiye sahiptir. Güçlü bir antiseptik ve antifungal olan Thymus vulgaris L.’nin uçucu yağ bileşenlerinden olan timolün fenollere göre 30 kat daha fazla antiseptik etkisi ve 4 kat daha az toksik etkisi tespit edilmiştir (Lukic, 1989).
Timol gram negatif bakterilerin dış kabuğunu parçalayarak,
lipoprosakkartilerin serbest kalmasına yol açmakta ve ATP için stoplazmik
membranın geçirgenliğini arttırmaktadır (Helander ve ark., 1998).

Timolün ayrıca antioksidan özelliğe sahip olduğu rapor edilmiştir (Aeschbach
ve ark., 1994; Eskin ve Przybylski, 2001).
Tepe ve ark. (2005) yapmış oldukları çalışmalarda, timol ve karvakrolun hem DPPH hem de β- karoten/linoleik asit test sistemlerinde güçlü bir antioksidan aktivitesinin olduğunu göstermişlerdir. %78–82 oranında timol içeren esansiyel yağların önemli derecede antioksidatif, antibakteriyel ve antifungal aktivite gösterdiği bulunmuştur (Farag ve ark. 1989; Sivropoulou ve ark.1996).
albicans, C. tropicalis gibi bakteri ve funguslara karşı antimikrobiyal aktivite
gösterdiğini bildirmişlerdir.
Botelho ve ark. (2007) Lippia sidoides (Verbenaceae), türünün
esensiyal yağının bileşimini ve antimikrobiyal etkilerini araştırmışlardır. Esansiyal
yağ hidrodistilasyonla elde edilmiş ve GC-MS ile esansiyal yağın 12 bileşikten
oluştuğunu, ana bileşik olarak %56.7 oranında timol, %16.7 oranında karvakrol
bulunduğunu tespit etmişlerdir.
Kykkidou ve ark. (2009) 4oC de aerobik koşullarda kılıçbalığı filetolarına %0.1
lik kekik esansiyel yağı ekleyerek yaptıkları çalışmada kılıçbalığı filetolarının raf
ömürlerinin 5 gün uzadığını rapor etmişlerdir.

Kaynak: http://traglor.cu.edu.tr/objects/obj...7112013-26.pdf


Düzenleyen Kumdereli : 26-11-2016 saat 11:17 Neden: Kaynak Belirtildi.
Kumdereli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-11-2016, 13:49   #27
Ağaçsever
 
Kumdereli's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-09-2016
Şehir: Mersin
Mesajlar: 85
Karanfile koku ve lezzetini veren Eugenol adındaki bir uçucu yağıda misafir etsek nasıl olur acaba.
Kendisi kurutulmuş tomurcuklar ezilip (aynı kekik deki gibi) subuharı distilasyonuna tabi tutuldugunda % 14-20 kadar karanfil esansı denilen uçucu yağ elde ediliyor. Bu uçucu yağda % 80-90 kadar eugenol ve %3 kadar da asetil eugenol bulunuyor, Eugenol için bilinen en güçlü mikrop öldürücü maddedir diyor internet.
Karanfil içeriğinde antiseptik, anti bakteriyel, anti viral ve anti mantar bileşikleri bulunuyor.

aydemiraydın beğendi.
Kumdereli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-11-2016, 13:54   #28
Ağaçsever
 
Kumdereli's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-09-2016
Şehir: Mersin
Mesajlar: 85
Eugenol

Eugenol güçlü kokuya sahip olup, gıdalarda baharat olarak kullanılır. Ayrıca
deterjan benzeri etkisinden dolayı diş antiseptiği olarak da kullanılmaktadır (Chang ve ark: 2002; Tai ve ark., 2002).
Eugenol önemli bir antioksidan olup, FDA tarafından GRAS madde olarak bilinmektedir (ExpertCommittee on Food Additives, 1982).
Eugenolun antioksidan özelliği, fenolik hidrojen atom reaksiyonu sağlaması ve peroksi radikallerini taşıyan zinciri engellemesinden kaynaklanır (Fujisawa ve ark. 2002).
Kaynak: http://traglor.cu.edu.tr/objects/obj...7112013-26.pdf

Kumdereli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-11-2016, 17:51   #29
Ağaçsever
 
Kumdereli's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-09-2016
Şehir: Mersin
Mesajlar: 85
Anahtar Kelimeler

Kekik
Karanfil
Eugenol
Timol
Karvakrol
Sodium dicotyl-sulficinate

Kumdereli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-11-2016, 20:21   #30
Ağaçsever
 
Kumdereli's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-09-2016
Şehir: Mersin
Mesajlar: 85
https://www.youtube.com/watch?v=G4d5yFkWS9E
Video daki Tamer amcaya telefonla ulaştım, kendisi ile sohbet ettik, Sag olsun samimi bir insan, kekikli tarifi direk kendisinden dinledim. Birde Külleme için güllüce bulamacı tarifi verdi, sudan ucuz. Bu ilacları Çevresinde çok bahçeye uygulamış. sonuçmu? başarılı, 10 senedir bunlardan başka bahçeye ilac girmedi diyor. mantara, böcüye bunu atarım diyor .ama ilgiç bir şey olmuş, çevrede namı yürümüş.. tabi mevcut ranta takoz koymuş olunca. Birileri tarım ilçe müdürlüğüne izinsiz ilac yapıyor, satıyor diye şikayet etmişler. mesele anlaşılıncada seninle tanışmak istedik felan filan demişler, konu kapanmış. Ama ahdim var, bütün Türkiye ögrensin, akrabalarımdan çok kişiyi babamı kanserden kaybettim diyor.
Neyse, ben bu yaptıgınız ilactaki etken madde sakın Sodium dicotyl olmasın dedim.
Hayır. kesinlikle Eşek Kekiğidir, bunu hayvan bile yemez o kadar acıdır..
Ben Sude-Octili Pro. Dr. Oktay Yegen hocadan sonra haricen araştırıp koydum dedi.
Mayıs ayında yeni mahsül kekikler toplanınca bana malzeme tedarigi noktasında yardımcı olacagını söyledi.
Ben şimdiye kadarki yazdıklarımda, yapmak istediğim şeyi tanıma adına ve içindeki muhtemel maddeler hakkında eksikte olsa fikir sahibi oldum, ögrendiklerimi yazdım, Yapmak isteyenler videoyu seyredip mesajları baştan okusun, ilgili anahtar kelimerin hiç biri zehirli degil. İstedigimde bu zaten. Kısmetse aynen yapmak.(Sonraları bu ilaca Eugenol ilave etmek istiyorum. Bunun için Kekikli su kaynerken içine karanfil koyarım artık ne kadar ekstiresi gecer bilimesede illaki nisbet edecektir)
Malzemeleri tedarik planım ve Teori tamam, bundan sonrası icraat ve inşaAllah başarı. Selam ve dua ile..

Kumdereli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:20.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024