agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama)
(https)




Beğeni Düzeni2Beğeniler
  • 1 Gönderen c.cakir
  • 1 Gönderen hakansalihoglu

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 08-04-2013, 19:44   #1
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-03-2013
Şehir: Ankara-Konya
Mesajlar: 100
Peynir Altı Suyu

Bugün kompost bölümünde gezinirken evsel atıklar konusuna gelince merak edip buzdolabımızda neler çürümüştür ki diye buzdolabına baktım. (Not: Üniversite öğrencisiyim ve pek üşengeç arkadaşlarımla beraber evde yaşıyoruz.) Heves edip pazardan alınan meyveler olsun , sebzeler olsun , yapılıp bozulmasın diye buzdolabına konuşlmuş ve orada bozulmuş yemekler olsun birçok gübreyi evimde buldum sanırım . Ama aklıma bir fikir de geldi bu sayede.

Faydalarını bilenler bilir. Peyniraltı suyu kalsiyum ve protein deposudur. Spora ilgim fazla olduğundan proteinlerin de peyniraltı suyu ilaveli olduğunu biliyorum. Kimyasal içeriğini incelediğimde ise şu değerlere rastladım.

Bileşimi Miktarı
Kurumadde (%) 3.6955
Su (%) 96.3046
Yağ (%) 0.1
Yağsız Kurumadde (%) 3.5955
Asitlik (%) 0.334
pH (%) 5.10
Protein (%) 0.880
Kül (%) 0.469
Laktoz (%) 3.60
N (%) 0.137
P (ppm) 36.3
Fe (ppm) 0.820
Zn (ppm) 4.316
Mn (ppm) 0.70
Mg (ppm) 41.75
K (ppm) 948.5
Ca (ppm) 280.45
Na (ppm) 233.81

Ph ın asidiğe yönelik olmasının bitkiyi kurutması tehlikesi olduğundan ph dengeleyici olarak solucan gübresi ile (piyasada satılan tozumsu ya da toprakımsı solucan gübresiyle) karıştırıldığında tamamiyle nötr verimli bir gübre olacağını düşünüyorum.

Solucan gübresinin bir diğer özelliği absorbasiyondur. Yani peynir altı suyu ile karışınca içerisine emecek. Bu nedenle peyniraltı suyunu bir şişeye doldurup üzerine 1 avuç solucan gübresi atıp salınım için gerekli süre bekleyip (yarım saat kadar. Ara ara çalkalayarak.) toprağa döktüğümüzde sonuç alınabileceğini düşünüyorum. Ayrıca forumda bir üyenin bitkiye nasıl kalsiyum takviyesi yapacağız sorusuna (okadar çok yazı okudum ki kimin nerede sorduğunu hatırlayamıyorum.) da piyasadaki hazır kalsiyum tabletlerine alternatif bir çözüm olacağını düşünüyorum.

ÖNCELİKLE BELİRTMELİYİM Kİ BUNU HENÜZ DENEMEDİM VE YAN ETKİLERİNİ ZARARLARINI GÖZLEMLEMEDİM BU YÜZDEN DENEK BİTKİ ÜZERİNDE TEST ETMENİZİ ÖNERİRİM.

Forumun bu bölümünün kendi solucan gübremizi üretmeye dayalı olduğunu biliyorum. Benim önerim sadece üretilen gübrenin etkenliğini artırmaya yönelik bir düşüncedir.


- Yan etki olabilecek unsurlar:
Zararlı olabileceğini düşündüğüm bir unsur da peynir altı suyunun süzülmeden dökülmesi halinde parçacıkların yüzeyde kalıp zararlı bakterilere ev sahipliği yapması.
Bir diğer çekindiğim konu ise solucan gübresinin asitliği yeterinde nötürleştirip nötürleştiremeyeceği konusu. Bu durumda bitkinin köklerini yakabilir , bitkinin kurumasına neden olabilirsiniz.

En geç perşembe günü karışımımı hazırlayıp denek bir bitkimin üzerinde uygulayacağım ve gerekirse hafta hafta bile olsa size resimleri paylaşacağım. Herhangi bir kötü durumda sorunun ne olduğunu anlamaya çalışıp nasıl düzeltileceği konusunda da sizden yardım isteyeceğim.

Forumda arama yaptım ancak peyniraltı suyunun kullanımına rastlamadım. Daha önce deneyen , kullanan olduysa affola.

Siz değerli üstadlarımında bu karışım hakkındaki fikirlerini almak isterim.


Son bir soru olarak ; NPK değerleri çok dengesiz gözüküyor bunun ne gibi zararları olacağı konusunda da size danışmak isterim.

c.cakir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-04-2013, 20:08   #2
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-03-2013
Şehir: Ankara-Konya
Mesajlar: 100
İnternette bulduğum bir deneysel tezde şu tartışmalar ve şu sonuçlara varılmış:

Özetle;


''Bu çalışmada peyniraltı suyu uygulaması ile Rhizobium spp ve Arbusküler Mikorhizal Fungus (AMF) inokulasyonlarının nohut bitkisindeki bazı gelişim parametrelerine etkileri incelenmiştir. Araştırma kapsamında incelemeye alınan morfolojik parametrelerde kontrol bitkilerine göre, her üç faktörün de yer aldığı uygulamalarda gözle görülür bir artışın olduğu ve bu faktörlerin bitkinin morfolojik gelişimine ve besin içeriğine olumlu katkılarda bulunduğu saptanmıştırToprak mikroflorası içerisindeki önemli simbiontlar olarak kabul edilen Rhizobium bakterileri ve Arbusküler Mikorhizal Funguslar bitki gelişiminde oldukça önemli role sahiptirler (Linderman, 1992; Smith ve Read, 1997).

Bu iki simbiont’un ikili inokulasyonlarının, özellikle baklagil bitkilerinde bitkinin gelişimini, verimini ve özellikle P ve N açısından besin içeriğini artırdığı, bunun yanı sıra ikili inokulasyonlarda AMF’larının gelişimi ve Rhizobium bakterilerinin nodul oluşumunun, tekli inokulasyonlara göre daha fazla olduğu ifade edilmektedir. Nitekim, sözü edilen her iki simbiont, inokule edildikleri baklagil bitkilerinin P ve N alımını teşvik eden ve bitkilerdeki konsantrasyonlarını artıran rizosfer bölgesi simbiontlarıdır (Linderman, 1992).

Çalışma kapsamında uygulanan faktörlerden bir diğeri peyniraltı suyudur. Genel olarak peynir altı suyu faktörünün olduğu uygulamalarda bitkinin gerek morfolojik özellikleri ve gerekse besin içeriği açısından diğer uygulamalara göre daha fazla artış gösterdiği gözlenmiştir (Çizelge 3, 4).

Peyniraltı suyu’nun birçok ülkede gübreleme amacıyla kullanıldığı gerçeği göz önüne alınırsa nohut bitkilerinin gelişim parametrelerindeki bu artış, peynir altı suyunun gelişimdeki rolünü çok iyi ortaya koymaktadır.

Gübreleme amaçlı toprağa uygulanan peyniraltı suyunun verim artışının yanı sıra toprak yapısını iyileştirdiği, toprağın su tutma kapasitesi ve poroziteyi artırdığı ifade edilmektedir (Watson, 1978; Sienkiewicz ve Riedel, 1990). Bu özelliklerinden dolayı peyniraltı suyu sadece bitki açısından değil toprak yapısını iyileştirerek aynı zamanda bu çalışmada kullanılan AMF ve Rhizobium gibi toprak simbiontlarının da gelişimi açısından, dolaylı olarak, etkili olduğu düşünülmektedir. Morris (1985) peyniraltı suyunda bulunan protein azotunun toprak mikroorganizmaları tarafından %30-60 oranında bitkinin kullanabileceği inorganik azot formuna dönüştürüldüğünü ifade etmektedirler.

Peyniraltı suyunun içerdiği zengin besin maddeleri ile mikrobiyal beslenme açısından da önemli olduğu belirtilmekte ve yapısında bulunan bazı karbon bileşiklerinin, özellikle laktozun, mikroorganizmalar açısından enerji kaynağı olarak kullanıldığı ifade edilmektedir (Morrissey, 1985; Iwabuchi ve Yamauchi, 1987).

Peyniraltı suyuna ait bu özellikler, peyniraltı suyunun her iki dozunun uygulandığı ve Rhizobium ve AMF inokulasyonlarının yapıldığı nohut bitkilerinde hem morfolojik hem de besin içeriği değerlerinin yüksek olmasını daha iyi açıklamaktadır. ''

SONUÇ: (özetle)

''gerekli dozlarda tarım arazilerinde kullanıldığında hem bitki gelişimini hem de toprakta bulunan yararlı mikroorganizmaların etkinliğini artırmaktadır. Bir ön çalışma niteliğindeki bu araştırmada hem peyniraltı suyunun hem de AMF ve Rhizobiumbakterisinin gerek tek ve gerekse ikili veya üçlü kombinasyonlarının bitki gelişimi açısından olumlu etkilerde bulunduğu görülmüştür.

Dolayısıyla atık madde olarak bilinen ve besin değeri oldukça yüksek bu ürüne ülkemiz koşullarında tarım arazilerinde değerlendirme alanlarının yaratılması önemli bir zorunluluktur. Özellikle toprak yapısındaki mikroorganizma populasyonu üzerindeki olumlu etkileri de göz önünde tutulduğunda bu durum kaçınılmaz görünmektedir.

Ancak bu uygulamalar sırasında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta peyniraltı suyunun gerekli ve yeterli miktarlarda kullanılmasıdır. Aşırı miktarda kullanım toprak yapısında bulunan mikroorganizma populasyonu üzerinde olumsuz etkilerde bulunabileceğinden gerekli miktarın üstüne çıkmamaya dikkat edilmelidir.''


KAYNAK : Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Ziraat Fakültesi,
Tarım Bilimleri Dergisi (J. Agric. Sci.),
2003, 13(2): 127-132
Link : http://tarimdergisi.yyu.edu.tr/say13...er/127-132.pdf

tuncel06 beğendi.
c.cakir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-04-2013, 20:20   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-03-2013
Şehir: Ankara-Konya
Mesajlar: 100
Perşembe günü akşam saatlerinde yarım litrelik su şişesindeki peyniraltı suyuna bir avuç solucan gübresi katarak iyice salınımından sonra benjaminime, yaprakları kurumakta olan şimşirime toplamda şişenin çeyreğini döktüm. Sonrasında enjektör ile 2 tam tüp çimlendirme toprağıma saksının tam ortalarından enjekte ettim.

Sonuç : Benjaminde ve şimşirde şimdilik bir değişme yok ama tohumlarımın birisi kafasını çıkardı ve 3 tanesi de çıkmaya can atıyor vaziyette. (Not: Tohumlar forumdaki aaytun adlı üyeden isteyenlere pay edildi ve hemen hemen herkes aynı anda dikti. Çimlenipte haberini veren ilk ben oldum.) aaytun'un (Ali Bey'in) tohumlarının çimlenmesini bekliyorum.

Eğer arada gün farkı olarak 4-5 gün fark atarsa bu sefer iki aynı cins tohumu birini peyniraltı suyu + solucan gübresi enjekte ederek diğerine ise hiçbir katkı yapmadan aynı hava ve ortam koşullarında deneyeceğim.

Şimdilik fikrimi sorarsanız çimlenmede etki ettiğini düşünüyorum. Ama benjamin ve şimşir hala gözetim altında.


Bu arada kimyasal içerik araştırmalarım sonunda yaptığım karışımın kullanılmakta olan gübrelere en benzediği çeşit yarasa gübresi çıktı. Ca (kalsiyum) ve Na (sodyum) dışında içeriksel oranlar olarak benzerlik var.


Çimlenen tohumlarımın fotoğrafları için : http://www.agaclar.net/forum/ucretsi...as/27929-3.htm (66 no'lu mesaj)

c.cakir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-06-2013, 21:37   #4
SZT
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 28-02-2005
Şehir: Mersin
Mesajlar: 49
Galeri: 3
Peynir altı suyunu nasıl değerlendirebilirim?

Komşumun yaptığı peynirlerin artığı olan suya talip oldum. Boşyere dökülmesine gönlüm razı olmadı. Ama bunu nasıl değerlendirebileceğimi bilmiyorum. Bir kısmını enzim yapımında kullansam, kalanını sebze ve ağaçlarımı suladığım suyun içine karıştırsam nasıl olur? Ya da daha efektif bir kullanım şekli var mıdır?

SZT Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-08-2013, 02:25   #5
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 02-05-2013
Şehir: ankara
Mesajlar: 40
peynir suyun içinde tuz var yok mu. tuz toprakta bitki zarar vermez mi

ironturk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-01-2018, 11:39   #6
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 25-07-2017
Şehir: ANTALYA
Mesajlar: 94
bende PEYNİRALTI SUYU nu araştırıyordum , Sulandırıp mı kullanayım dekar ( dönüm ) başına nekadar kullanayım , içine bieşeyler katayımmı toprak bazik alkali , fazla kireçli , patojen çok , nem çok ne önerirsiniz ,asidik muamele Toprak ph ınıda azaltıp dengeleyecek , işime gelir lakin asitler ile bazlar tepkimeye girebilir , aslından uzaklaşabilir budurumda peynir altı suyunun etkisi azalırmı

kartezyenx Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-10-2019, 00:33   #7
Ağaçsever
 
hakansalihoglu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-10-2019
Şehir: Ankara
Mesajlar: 56
bekletme ve haşlama sularında artı peynir yoğurt süt gibi şeylerde asla kullanılmaması gerekenleri paylaşayım

patates
süt
yoğurt suyu
peynir altı suyu
makarna suyu
pirinç suyu
buğday suyu
yarma
bulgur
tuz
tuz oranı yüksek maden suları
meyve suları
şekerli ve asitli içecekler

bunlar yasak

neden mi birincisi toprağın dengesini bozar
ikincisi içerisindeki diğer maddeler zarar verir.
üçüncüsü solucan kurt bakteri sinek böcek mantar örümcek oluşmasını sağlarlar.

eğer basit olsaydı bu kadar insanlar yediği içtiği besinlerin sularını toplar tarlalarını saksılarını sular feci verim alırlardı ama verim maalesef ki bilmeyen insanlar için plesabo etkisi şeklinde oluyor

2 gün beklemiş gazı tamamiyle kaçmış tuz oranı en düşük maden suyunu 5 litre suyla karıştırıp 2 ayda bir verebilirsiniz
haşladığınız yumurtaların suyunu 5 litre suya ekleyerek 2 ayda 1 verebilirsiniz
soğan kabuklarını su içinde 1 gece bekletip olan suyu 5 litre suya ekleyip 2 ayda 1 verebilirsiniz
ısırgan otunu su içinde 1 hafta bekletip oluşan suyu 5 litre suya ekleyerek verebilirsiniz
haşlama ve bekletme sularını da 5 litre suya ekleyip verebilirsiniz.

5 litre suya 200 ml dir ölçü tabi soğan suyu gibi ısırgan otu gibi yoğun ürünlerde oranı azaltmalısınız. 2 ayda 1 vermelisiniz her sulamada değil. örneğin yetişkin ceviz ağacı 100 litre su ister ve bunu yazın haftada 1 ister. 5 litreye 200 ml olan ürünü 100 litreye göre eklemek zordur bu yüzden bitkisel gübreler almalısınız.

ahkem beğendi.
hakansalihoglu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:49.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024