agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama)
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 13-07-2020, 11:23   #1
Ağaçsever
 
ismqilctn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-04-2015
Şehir: istanbul
Mesajlar: 32
Toprak konusun da ne doğru ne yanlış karıştı :)

Merhabalar. Ben bitki sever biri olarak evimde bazı bitkiler besliyorum yıllardır. Ama okudukça görüyorum ki, biraz da eziyet etmişim onlara. Nedeni şu, iyi niyetle aman iyi olsunlar diyerek yeni topraklar almışım, sözde düzenli su vermek iyidir diye toprak nemine bakmadan kafamda belirlediğim günlerde hepsine aynı muameleyi yaparak su vermişim. Böylelikle altı hep nemli kalan topraklarda bitki beslemişim.

Şuan bakıyorum da, aslında toprağın hava geçirgenliginden, su tutmasına, kök gelişiminden saksı büyüklüğüne kadar her şey bilgiye dayalı.

Lafı uzatmadan benim sıkıntıma gelecek olursak. Ben genelde yeşil yapraklı ev bitkilerini seviyorum. Ama bunların yanı sıra, kaktüs ve bazı sukulentler de hoşuma gidiyor ve evimde de var. Şimdi bir an evvel sıkıntılı topraklardan, yani daha doğrusu şu geçirgenliği az, genel manada torf gibi suyu uzun sure tutan topraklardan bitkileri mi ve kaktüslerimi kurtarmak istiyorum. 2-3 haftadır arayışa girdim ve kafam sanki daha çok karışmaya başladı ya da her yiğidin yoğurt yiyişi farklı edindiğim bilgilerde ama yeşil yapraklı bitkiler olsun, ama kaktüs olsun, ama sukulent olsun genel yapıda toprağın, hava almaya müsait, su geçirgenliği iyi, su emilimi iyi olması (****** kararında) önemli görünüyor. Benim de zaten en büyük hatam bu olmuş bu güne kadar. Ama bakıyorum herkes farklı farklı malzeme, taktikler kullanıyor. Ama genel manada hepsi az önce saydığım toprağın özelliklerine ulaşmak çalışmış gibi. Bende araştırdıkça bazı toprak malzemeleri aldım. Aldığım malzemeler; zeolit, pomza taşı, vermokulit, perlit, Lav taşı, inşaat kumu. Ama bakıyorum da kimisi bazılarını, kimisi hepsini, kimisi daha fazlasını kullanarak toprak hazırlıyor. Aynı malzemeleri kaktüs için kullanan da var, yeşil yapraklı bitkilerine kullanan da, sukulentlerine kullanan da. Sanırım tek doğru yok ve herkes kendi doğrularını deneyerek bulmuş. Ama mutlaka işin içinde bazı net yanlışlarda vardır ve ben şuan bir an evvel bitkilerime bu topraklardan kurtarmak için elimdeki malzemelerle toprak değişimine girişmek istiyorum.

Geldik benim sorularıma, kusura bakmayın biraz uzun oldu.

1. Bu malzemelerden toprak hazirlarken yeşil yapraklı bitkilerime, kaktüslerime ve sukulentlerime ortalama nasıl bir oranlama yapmalıyım?

2. Şu türe, şu elindeki ürünü kesinlikle kullanma diyeceğiniz bir malzeme var mı?

3. Coco peat genelde kullanılmış ama nedense almadım, ille de olmalı mı? Genelde okuduk ve izlediklerim de, köklerin hava almasında ve fazla suyu tutmada iyi deniyor. Bunu aldığım malzemelerin bir çoğu yapıyor çünkü. Yanlışım varsa düzeltin lütfen. Bir gübre satıcısı bana, aşure gibi düşünün, ne kadar zenginlik barındırırsa toprak o kadar güzel olur dedi.

4. Bazı kişiler mangal kömürü, meşe kömürü, odun kömürü kullanmış. Kötü bakterileri, mantar oluşumunu engelliyor deniyor. Bazıları toprağa karıştırmış, bazıları birer parça toprağına bırakıyor. Yapılması iyiyse, bu iş için mangal kömürü uygun mu?

5. Kafamdaki, bu yeni aldığım malzemelerle şuan bitkilerim de bulunan toprağı oranlayarak karıştırmak. Daha doğrusu, bitkilerimdeki toprağı degerlendirerek elimdeki malzemelerle zenginleştirmek toprağı ve hava-su geçirgenliğini sağlamak. Tabi biraz yeni toprakt gene aldım. Saksılarda ki toprakları kullanmak doğru olur mu? Zaten şu anki topraklarını da bir çoğunun yeni değişmiştim bahçe dünyasından aldığım sihirli toprak isimli toprakla. Gördüğüm kadarıyla topraklarda bir hastalık oluşmuş gibi durmuyor. Bazen minik sineklenmeler görüyorum tabi arada. Bunun sebebini ben toprağın suyu tutmasına ve su geçirgenliğinin olmadığı için buna zemin hazırlamasına bağlıyorum. Yanlış düşünüyor da olabilirim.

Benim doğruları ve yanlışlarıyla kafama takılanlar bunlar oldu. Ekstra önerileriniz olursa da edinmek isterim. Şimdiden çok teşekkür.

Yetiştirdiklerime örnek vermek gerekirse; paşa kılıcı, aşk merdiveni, şeflera, dragon, deve tabanı, dieffenbachia, yuka, çam, kaktüs ve sukulentler

ismqilctn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Etiketler
gübre, kaktüs, sukulent, toprak

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:40.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024