agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama)
(https)




Beğeni Düzeni4Beğeniler
  • 1 Gönderen Orhank
  • 1 Gönderen perseus
  • 1 Gönderen vetman996
  • 1 Gönderen perseus

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 22-03-2014, 20:43   #1
Yeni Üye
 
topraksiztoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2014
Şehir: Ankara
Mesajlar: 17
Kimyasal Gübre neden zararlı? İsmi neden kimyasal?

Öncelikle klasik olacak ama, konu yanlış yerde ise özür dilerim.

Biraz araştırdım ama tam istediğim cevabı bulamadım. Kimya bilgimin zayıflığına verin(birazda bilgisizim bu gübre çeşitleri konusunda). İşin şu kısmını anladım; kimyasal gübre topraktaki canlılara zarar veriyor dolaylı olarak toprağa ve içme sularımızıda kirletiyor.Bu kısmı anladım.

Tamam zararlı ama benim anlamadığım kısmı daha ziyade isminin "Kimyasal" olması. (Dediğim gibi kimyam zayıftır) . Potasyum,fosfat, azot vs. bunlar zaten topraktada bulunmaz mı? Mesela potasyum, şimdi bunu biz dışarıdan verdiğimiz için mi bunun ismi kimyasal oluyor? Potasyum doğada bulunan bir şey değil midir? Yani benim bildiğim , eğer bir şey labaratuvarda(doğal olmayan yollarla) üretiliyorsa kimyasaldır ama potasyum zaten doğada bulunan bir şey.

Bunları dışardan verince toprağa zarar verdiğimiz için mi "Kimyasal" olarak adlandırmışız? Yoksa hakikaten doğal olmayan yollardan mı üretiliyorlar?

Öreneğin; potasyum, normal hayvan dışkısındaki potasyum ile kimyasal diye adlandırılan potasyum gübresindeki potasyumun farkı nedir ki biri doğal oluyor biri kimyasal?

(Toprak ve su kirliliğine yol açması durumlarını es geçelim)

Umarım derdimi açıklayabilmişimdir.

topraksiztoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-03-2014, 20:22   #2
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 04-03-2013
Şehir: Ankara
Mesajlar: 51
Merhaba Topraksiztoprak,
Ben kimyagerim ve bu tarz gübrelerin kullanılmasından yanayım. Herşeyde olduğu gibi bu konuda da aşırısı zararlı. Zaten sizde bahsetmişsiniz toprak kirliliği, su kirliliği gibi. Toprak tahlilleri yapılmadan kullanılan gübreler toprağın tuzluluk oranını artırır. Ayrıca bu gübreler % 100 saf değildir ve içerisinde ağır metaller bulunabilir. Bu ağır metaller bitki bünyesine de taşınabilir. Böyle bir durumda zararlı olacağını düşünüyorum.

Örneğin aşağıdaki linkte bir solucan gübresinin analiz değerleri görünüyor ve ağır metal içeriği belirtilmiş.

https://www.vermisol.com/uploads/pag...6_11_43_48.pdf

Ama konu tartışmaya çok açık.

perseus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-03-2014, 12:18   #3
Yeni Üye
 
topraksiztoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2014
Şehir: Ankara
Mesajlar: 17
teşekkürler açıklama içim.

Peki bu ağır metaller zaten topraktada bulunmaz mı azda olsa? Yani sizde demişsiniz fazlası zarar diye.

Şöyle demek istiyorum; Kimyasal diyince insanın ilk aklına gelen (en azından benim) labaratuvar ortamında üretilmiş bileşikler geliyor. Veya ne bileyim kimyasal gübre diyince sanki toprağa toprakta olmayan bir şey veriyoruz gibi bir çağrışım oluşturuyor.

Şöyle özetleyebilir miyiz durumu o zaman; Kimyasal gübre dediğimiz şeyler zaten toprakta olan şeyler, ama bilinçsizce ve aşırı kullanımı doğaya zarar veriyor,tabi insanlarada. Tabi insanlar bunu sürekli hor kullandıkları için zaman içinde içindeki o "kimyasal" kelimesi başka çağrışımlar oluşturmaya başlamış.

Tabi biraz uzunbir özet oldu ama , dediğim doğru mudur?

topraksiztoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-03-2014, 12:54   #4
Ağaçsever
 
madlord's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-04-2009
Şehir: şanlıurfa
Mesajlar: 60
sayın perseus kimyasal gübrelerin topraktaki elementlerin kilitleyip bitkinin kullanamadığı forma soktuğu doğru mudur. Ayrıca Hayvan gübresinin analizlerinde ağır metala rastlanır mı ? doğrusu solucan gübre analizinde ki kurşun miktarı beni çok gerdi. bakır, çinko neyse çünkü onları zaten izelement diye topraga biz veriyoruz. ama kurşun'un çok zararlı bir metal olduğunu biliyorum.

madlord Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-03-2014, 13:33   #5
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-11-2013
Şehir: Ankara
Mesajlar: 241
Arkadaşlar dışardan verilen her madde oranına dikkat etmesseniz elbetteki zehir etkisi oluşturur.
Örneğin su bile çok verilirse olumsuz etki eder.
Burda durum kullanılan kimyasal bileşiklerin içinde başka zararlı kimyasallar olduğu ve onların zararlı olabileceğidir.
Yani sadece potasyum ve azot yok artı olarak sadece bunlar bile doğru dozlanmassa size ve toprağa zarar verir.
Solucan gübresi yapımında kullanılan solucanları yemesi için kullanılan kompost vs. içerik olarak ağır metal var bulunduruyorsa son ürün olan solucan gübresinde de ağır metal olmasından daha doğal bi sonuç olamaz solucan bünyesi bu ağır metalleri kendi üretemez sonuçta ne verirsen onu alırsın.
Sonuç olarak benim düşüncem hayvan gübresi veyahut inorganik gübrede olsa dozlama önemli
Ek olarak inorganik gübre yerine hayvan gübresi kullanmamın nedeni toprağın organik madde ihtiyacını da karşılamaktır.

Harun Parlak beğendi.
Orhank Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-03-2014, 22:39   #6
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 04-03-2013
Şehir: Ankara
Mesajlar: 51
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi madlord Mesajı Göster
sayın perseus kimyasal gübrelerin topraktaki elementlerin kilitleyip bitkinin kullanamadığı forma soktuğu doğru mudur. Ayrıca Hayvan gübresinin analizlerinde ağır metala rastlanır mı ? doğrusu solucan gübre analizinde ki kurşun miktarı beni çok gerdi. bakır, çinko neyse çünkü onları zaten izelement diye topraga biz veriyoruz. ama kurşun'un çok zararlı bir metal olduğunu biliyorum.
Sayın Madlord,
Kimyasal gübrelerin topraktaki elementlerin kilitleyip bitkinin kullanamadığı forma soktuğu konusunda bir bilgim yok. Fakat kimyasal gübreler toprağın tuzluluğunu artırır. Bu durumun da, bitkinin topraktaki elementlerden veya gübreden tam anlamıyla faydalanmasını engelleyeceğini düşünüyorum. Sonuçta bitkinin faydalanabileceği pH (asitlik) ve TDS (toplam tuzluluk) veya EC (iletkenlik) değerleri bellidir. Bu değerlerin dışında faydalanma oranı düşer.

Tabi ki bu yazdıklarım benim kendi çıkarımlarım, bu konuda detaylı bilgisi olan arkadaşların yorumlarını açıkçası ben de merak ediyorum.

Ekleme: Benim düşünceme göre biyolojik yollarla (bakteriler, mantarlar vb.) topraktaki tuzluluğun bitkilerin kullanabileceği formlara dönüştürülmesi ve yeşil gübrelerin kullanılması (baklagiller, ısırgan otu gübresi vb.) hem topraktaki tuzluluğu dengeleyecek hem de kimyasal gübre kullanımını azaltacaktır.

vetman996 beğendi.

Düzenleyen perseus : 25-03-2014 saat 22:45 Neden: Benim düşünceme göre;
perseus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-03-2014, 06:35   #7
Ağaç Dostu.
 
vetman996's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-08-2008
Şehir: Manisa-Salihli
Mesajlar: 772
Sayın Parseus merhaba.

Bir gübre içeriğindeki elementlerin bitkinin alabileceği formda olması çok önemlidir. Eğer bitkinin alabileceği formda olmazsa topraktaki tuzluluk giderek artacaktır. Türkiye topraklarının kirlenmesi bilinçsiz kimyasal gübreler kullanılarak toprağın organik madde miktarının azalması sonucu topraktaki biyolojik aktivitenin kaybolmasına neden olmuştur.

Bunu önüne geçmek için leonardit gibi organik madde miktarı yüksek doğal gübrelerin yanında solucan gübresi çok önemli rol oynamaktadır.

Solucan gübresi üretimi için solucanlara yem (mama) verilmektedir. Bu mama büyükbaş hayvan gübresi ile yapılabildiği gibi çöplerin de işlemden geçirilerek solucanlara yedirilmesiyle de elde edilebilmektedir.

Solucanlara çöp yedirilerek elde edilen solucan gübrelerinde ağır metal bileşiklerine rastlanıldığı bilinen bir gerçektir. Solucanlar radyoaktif maddeleri bile nötralize edebilen yaratıklardır. Ama doğada olan bir ağır metali tamamen yok edemeyeceği bir gerçektir.

Biz solucan gübresi üretimi de yapmaktayız. Üretime başladıktan sonra oluşan taleplere yetişebilmek adına solucan gübresi alımı yapıp bunu pazarlamayı da düşündük. Yurt dışından çok cazip fiyatlar teklif ettiler, analiz sonuçlarını inceleyince çöpten elde edilmiş solucan gübresi olduğunu çok daha iyi anladık. Bunun için de vazgeçtik. Şimdi kendi gübremizi hasat edeceğimiz günü bekliyoruz. vetman996/Solucan Gübresi Üretim Tesisi

Solucanlara mama olarak büyükbaş gübresi veren firmaların ürettikleri solucan gübrelerinde yukarıdaki değerlerde ağır metallerle kesinlikle karşılaşmazsınız. Yukarıda Linkini verdiğiniz firma da yurt dışından ithal ederek satış yapan firma olduğu için solucan gübresini yanlış tanımayalım düşüncesiyle bu satırları yazmaktayım.

Her şey gönlünüzce olsun. Selamlar... Saygılar...

vetman996 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-03-2014, 15:15   #8
Ağaç Dostu
 
İsmail Kuzucu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-01-2011
Şehir: Balıkesir/Gönen
Mesajlar: 3,802
Galeri: 7
Kimya tamamen maddelere odaklı bir bilim dalı olduğu için ve her şey bu maddelerden oluştuğu için kimyasal olarak adlandırılmıştır. Aklınıza periyodik cetvel gelsin.

Potasyumdan yola çıkarsak, saf olarak her yerde kullanılmaz. Kimyasal tepkime ve reaksiyonlar ile çeşitli ilaç, gübre, sabun ve gıda sanayisinde kullanılır.

Potasyum sülfat, potasyum nitrat, potasyum karbonat diye uzar gider.

Şu demek değildir ki kimyasal gübreler topraktaki elementleri bağlayıp alınmasını engellesin. Toprağımızda organik madde çok ise kimyasal gübre olmadığı zaman verim yine düşük olacaktır. Önemli olan her besin elementinin yeterli düzeyde olmasıdır.

İsmail Kuzucu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-03-2014, 18:44   #9
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 04-03-2013
Şehir: Ankara
Mesajlar: 51
Sayın Vetman996,
Amacım bir ürünü kötülemek değil. Zaten solucan gübrelerinin faydaları birçok kişi tarafından biliniyor ve sizde gerekli açıklamayı yaptınız.O anda internetten bulabildiğim tek örnek olduğu için o linki verdim. İlk mesajımda da belirttiğim gibi ben toprak analizlerinden sonra gübre kullanılmasından yanayım.
Bu arada çalışmalarınızı ilgiyle ve takdir ederek izlediğimi belirtmek istiyorum.

İyi çalışmalar dilerim.

vetman996 beğendi.
perseus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Etiketler
fark, farkları, kimyasal gübre, organik gübre

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:32.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024