agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama)
(https)




Beğeni Düzeni280Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 30-10-2016, 17:12   #31
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-11-2015
Şehir: bursa
Mesajlar: 164
Zaten suç bendeydi,kapak iyice sıkıştırılmamıştı.Ve hava boşluğu...

Benim sorduğum,serumun içindeki bakteriler buzlukta kalsa olur mu?Ve önceki mesajın en sonunda anlattığım durumdu...

Birde kepek yerine talaşta oluyormuş.Şüpheli geldi.Doğru mudur?

çamkokusu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-10-2016, 19:33   #32
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Evet, anladım, buzlukta saklamayın diyorum bu yüzden.

Talaş konusunda bir şey diyemiyeceğim. Bokashi aşılayıcı olarak kepek kullanılıyor. EM emdirilmiş kepek karanlık, ılık ve havasız bir ortamda 10 gün kadar fermente ediliyor, sonra kurutuluyor. Bu işlemin talaşla olacağını sanmam.

Anadolu2019 beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-10-2016, 13:53   #33
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-11-2015
Şehir: bursa
Mesajlar: 164
Hmm tekrar teşekkürler.

çamkokusu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-01-2017, 19:39   #34
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-11-2015
Şehir: bursa
Mesajlar: 164
Pilavdan arta kalan su pirinç tuzlandığı için tuzlu oluyor.Bu sorun teşkil eder mi?

Ben ilkini tuzsuz yaptım.

çamkokusu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-02-2017, 18:49   #35
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-11-2015
Şehir: bursa
Mesajlar: 164
İndigenous microorganismis'i merakla bekliyorum...

çamkokusu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-08-2017, 12:27   #36
Ağaç Dostu
 
Lonicera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
Sn MeyveliTepe, burada da görüleceği üzre bu işe giriştik ama süt birikintisi 2.gün dolmadan üst kısma çıktı. Bu işlemin tamamlanmak üzre olduğunu mu gösteriyor? Çünkü hafif bir peynir altı suyu kokusu da oluşmuş. Sormamın nedeni tüm bu sürecin hangi ortam sıcaklığında oluştuğu bilgisine sahip olmamam. Şu an bidon karanlık bir odada duruyor ve sıcaklık 29 derece. Bu yüksek sıcaklık işlemi dumura uğratır diye endişe ediyorum. Bidondan alttaki sıvıyı henüz ayırmadığımız için ph' ını şimdilik ölçmedik.

Eklenen Resimler
 
Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-08-2017, 12:39   #37
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Nomalde 25 derece civarı uygun ama 29 derecede de belki biraz daha hızlı ama sorunsuz olur.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-08-2017, 14:30   #38
Ağaç Dostu
 
Lonicera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Nomalde 25 derece civarı uygun ama 29 derecede de belki biraz daha hızlı ama sorunsuz olur.
Sanırım işlem tamamlanmış. Kokusunda da hafif bir değişim olmuş ama kötü yönde değil. Tam peynir gibi de kokmuyor. Resimde tam belli olmuyor, rengi aynı yoğurt suyu renginde çok açık yeşilimsi. Ph kağıdı ile 2 sefer ölçtüm. Değerler renk sıkalası ile gösterildiğinden hassas bir ölçüm olmadı ama 4 ile 5 aralığındaki renkle uyumlu. Toplamda 3 litrelik bir sıvı elde ettik.

Bir su bardağı kadar bu sıvıdan alıp, temiz bir suya bir yemek kaşığı pekmez ilavesi ile çoğaltmak istiyorum. Şişenin ağzının açık veya kapalı olması önemli olur mu? Bir de çoğaltım esnasında şişe içerisine az miktarda da olsa süt eklememe gerek var mı?

Gerçi şimdi zamanı değil ama turşu yaparken 10 litre suya bu 1.5 litrelik laktik asidin tamamı yeterli olur mu diye sorup böylece soruları sonlandırayım.(şimdilik)

Eklenen Resimler
 
Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-08-2017, 15:34   #39
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Bu şekilde elde edilmiş lactobacillus solusyonunun turşu yapımında kullanımı için bir şey söylemek zor. Zira yüzlerce farklı lactobacillus türü var. Bunların bazıları turşu ve diğer fermantasyonlarda fonksiyonel. Buna rağmen zararlı bir şey olacağını sanmam. 10 litrelik turşuya sadece bir çay bardağı koysanız yeteceğini düşünüyorum. Denerseniz bilgilendirirsiniz.

Bundan sonraki kullanımlarda süt kullanımına gerek yok. Süt bir çok bakteri türü arasından sadece lactobacillus'ların izole edilmesi için kullanıldı.

Pekmez ile çoğaltma sürecinde şişenin kapağını kapalı tutun, zaman zaman gazını çıkarmanızda fayda var. lactobacillus ailesi anaerobik olduğu için oksijensiz ortamı severler, ayrıca başka bakterilerle kontamine olmasını da engellemiş olursunuz.

Hazırladığınız serumları buzdolabında 2 yıl rahat rahat saklayabilirsiniz.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-08-2017, 16:29   #40
Ağaç Dostu
 
Lonicera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
Bilgi için teşekkür ederim, hem turşu hem zeytin yapım süreçlerinde laktik asit kullanım sonuçlarını buradan da aktaracağım.

Ayazkızı ve TCM beğendi.
Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-08-2017, 18:05   #41
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lonicera Mesajı Göster
Bilgi için teşekkür ederim, hem turşu hem zeytin yapım süreçlerinde laktik asit kullanım sonuçlarını buradan da aktaracağım.
Bu serumun içerdiği laktik asit önemsiz miktardadır. Esas içeriği laktik asit yapıcı lactobacillus ailesi bakterilerdir, aklınızda bulunsun.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-08-2017, 14:37   #42
Ağaç Dostu
 
Lonicera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lonicera Mesajı Göster

Bir su bardağı kadar bu sıvıdan alıp, temiz bir suya bir yemek kaşığı pekmez ilavesi ile çoğaltmak istiyorum.

Çoğaltmak için bir su bardağı laktik asit solüsyonu ve harnup pekmezini 1,5 litrelik kireçsiz klorsuz su içerisine koyup ağzını kapattık. Bügün 3.günü ve ph kağıdı ile ölçüm yaptığımda 3-4 aralığında renk sıkalasını tutturmuş olduğunu gördüm. Acaba şekerin asidik yapısı nedeniyle mi yoksa bakterilerin artışı ile mi bu düşüş olmuştur, merak ediyorum.

Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-08-2017, 15:13   #43
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Bakteriler laktik asit üretmiştir, bu yüzden PH düşer.

Bir sonraki denemenizde karışımı hazırladıktan hemen sonra ölçüm yapın, bir de 7 gün sonra ölçün farkı görürsünüz.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-08-2017, 15:34   #44
Ağaç Dostu
 
Lonicera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
O zaman ben daha fazla laktik asit için buzdolabına koymuş olduğum 1.5 litrelik solüsyonlardan birini dışarı çıkarıp pekmez ekleyeyim. Yoksa dediğiniz gibi seyreltik bir laktik asit pek bir işe yaramayacak gibi. Turşuda da deneyeceğim ama zeytinde kesin deneyip sonuç almak istiyorum.

Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-08-2017, 18:44   #45
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Sanırım bir konuda yanlış anlaşılan bir şey var.

Turşuya laktik asit değil, lactobacillus ilave etmenizin bir anlamı var. Böylece artan bakteri popülasyonu turşudaki sebzelerde bulunan şekeri yiyerek laktik asit üretsinler ki, buna zaten turşudaki sebzelerin fermantasyonu deniyor. Turşuya laktik asit ilave etmenin bir artı değeri yok.

Laktik asit bazen asitlik ayarlamak için kullanılıyor. Söz gelimi zeytin salamurasında ilk başlangıçtaki PH seviyesinin ayarlanması gibi. Böylece salamuradaki lactobacillus'lar zeytindeki şekeri tüketip kendileri laktik asit üretene kadar salamura kontaminasyona karşı koruyucu olsun. Turşuda böyle bir şey gerekli değil. Elinizdeki serum asit değil bakteri zengini ve bu haliyle asitten çok daha değerli

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-08-2017, 12:33   #46
Ağaç Dostu
 
Lonicera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
Olay tarafımdan şimdi anlaşıldı işte...))

Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-09-2017, 19:18   #47
Yeni Üye
 
PrinceRa1n's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2017
Şehir: BURSA
Mesajlar: 8
Şimdi bu yaptığımız bakterileri bitkilere verebiliyor muyuz g gelişimlerini hızlandırmak amacıyla bir de pirinç suyu derken pirincin şişmesi için içine konulan sudan mı bahsediyorsun uzun eğer öyleyse. Pirincin kaç gün beklemesi gerekir suyun içinde lütfen aydınlatır mısınız

Ayazkızı beğendi.
PrinceRa1n Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-09-2017, 14:44   #48
Ağaç Dostu
 
Sûz-i Dilârâ's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-10-2007
Şehir: Tarsus
Mesajlar: 3,042
Galeri: 3
Pirinç suyunun, sütün bir ölçüsü var mı?

Sütün pastörize ya da yem yiyen inekten alınması farkediyor mu

Ayazkızı beğendi.
Sûz-i Dilârâ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-09-2017, 17:08   #49
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Sûz-i Dilârâ Mesajı Göster
Pirinç suyunun, sütün bir ölçüsü var mı?

Sütün pastörize ya da yem yiyen inekten alınması farkediyor mu
Bir pilav için gereken kadar pirincin yıkama suyu (1 büyük bardak) yeterlidir. Pirinç yıkama suyunu temiz bir şişede ağzı tülbentlenmiş bir şekilde 5-6 gün dışarıda, tercihan temiz, çiçeklik, ağaçlık bir yerde beklettikten sonra temiz büyük bir şişeye alıp buna 4-5 litre kadar süt eklemelisiniz. Süt, herhangi bir süt, kutu sütü dahi olabilir(bozuk süt olmamalı).Bekletilmiş pirinç yıkama suyunu süte ilave etmeden önce kontrol ediniz. Üzerinde (beyaz zar haricinde) yeşil, siyah vb. küflenme olmamalı, kokusu hafif ekşimsi olmalıdır.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-09-2017, 17:36   #50
Ağaç Dostu
 
Sûz-i Dilârâ's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-10-2007
Şehir: Tarsus
Mesajlar: 3,042
Galeri: 3
Pirinç suyunu şişeye aldım. 6 gün bekleyeceğim. Not almış olalım.

Lonicera ve A_NOMAD beğendi.
Sûz-i Dilârâ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-09-2017, 10:34   #51
Ağaç Dostu
 
Sûz-i Dilârâ's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-10-2007
Şehir: Tarsus
Mesajlar: 3,042
Galeri: 3
n11'de ph metre buldum. Bahsedilen ölçüm kağıtları bu herhalde, sipariş vereceğim olur gelirse.

https://urun.n11.com/testler/ph-metr...E&gclsrc=aw.ds

Lonicera beğendi.
Sûz-i Dilârâ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-10-2017, 09:13   #52
Ağaç Dostu
 
Sûz-i Dilârâ's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-10-2007
Şehir: Tarsus
Mesajlar: 3,042
Galeri: 3
Pirinç suyunun üzerinde beyaz küflerin yanında iki tane de koyu yeşil, küçük küf vardı.

Ev yol kenarında olduğu için egzos, duman, toz vs. den korumak için evin içinde çok havadar bir yere bırakmıştım. Yeterince havadar değil miydi acaba, pirinç suyunu dökmem mi gerekiyor şimdi ve hava sıcaklığıyla alakalı olabilir mi bu durum?

Küfleri aldım ama yayılmaya devam eder mi? Ya da yeniden mi deneyeyim

Ayazkızı beğendi.
Sûz-i Dilârâ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-10-2017, 09:23   #53
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Onlar dursun, gidişata bakarsınız. Tedbiren yeni bir tane daha hazırlayabilirsiniz.

Pirinç yıkama işini kaynar suyla yapıyorsunuz, değil mi?

Üzerinde beyaz kefere gibi zar oluşması çabuk olmuş. Aslında o duruma geldiğinde 6 gün beklemeye gerek yok.

mertan ve Anadolu2019 beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-10-2017, 09:30   #54
Ağaç Dostu
 
Sûz-i Dilârâ's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-10-2007
Şehir: Tarsus
Mesajlar: 3,042
Galeri: 3
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster

Pirinç yıkama işini kaynar suyla yapıyorsunuz, değil mi?
Soğuk suyla kaynar suyla mı yıkanıyordu

Sûz-i Dilârâ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-10-2017, 09:44   #55
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Hayır, kaynar suyla yıkanmalı. Genellikle zaten öyle yapılır, sizin nasıl yaptığınızı bilmediğim için sordum.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-10-2017, 09:55   #56
Ağaç Dostu
 
Sûz-i Dilârâ's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-10-2007
Şehir: Tarsus
Mesajlar: 3,042
Galeri: 3
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Hayır, kaynar suyla yıkanmalı. Genellikle zaten öyle yapılır, sizin nasıl yaptığınızı bilmediğim için sordum.
Anladım, ben her zaman soğuk suyla yıkardım, yapılışında kaynar su detayı verilmemiş olduğu için bildiğim gibi yapmıştım.

Önemli değil, hemen birazdan yeni pirinç suyu hazırlarım. Pirinç yıkadığımız suyu (soğutup) cam şişeye alıyorum, ağzını tülbentle bağlayıp havadar, güneş görmeyen bir yere bırakıyorum.

Diğer şişeye devam mı ediyoruz şimdi, beyaz zarlar oluştuğuna göre sütü ekleyeyim mi? Bu suyu bitkilerimde kullanırım.

MeyveliTepe beğendi.
Sûz-i Dilârâ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-10-2017, 10:29   #57
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Kaynar suyun fonksiyonu, suda ya da (büyük ihtimal) pirinç tanelerine yapışık fungus sporları ya da başka mikroorganizmalar varsa başlangıçta onların elimine edilmesini sağlamak.

Muda, K4GE ve Anadolu2019 beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-10-2017, 12:28   #58
Ağaç Dostu
 
Sûz-i Dilârâ's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-10-2007
Şehir: Tarsus
Mesajlar: 3,042
Galeri: 3
Yeni denemelerim. Fotoğrafı ne kadar çevirsem de ters oluyor.

Name:  IMG-20171002-WA0002.jpg
Views: 1520
Size:  51.4 KB

Ph metre kâğıtlarım da geldi. İlk olarak ve hemen musluk suyunun ph'ına baktım 8-9 arası bir renk çıktı.
İkinci olarak da önceki pirinç suyunun ph'ına baktım. Kâğıt renginde kaldı. Onu da musluk suyuyla hazırlamıştım.

Sûz-i Dilârâ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-10-2017, 15:17   #59
Ağaç Dostu
 
Sûz-i Dilârâ's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-10-2007
Şehir: Tarsus
Mesajlar: 3,042
Galeri: 3
Önceki denemem. Bakterilerim çalışıyor

Eklenen Resimler
 
Sûz-i Dilârâ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-10-2017, 18:37   #60
Ağaç Dostu
 
Sûz-i Dilârâ's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-10-2007
Şehir: Tarsus
Mesajlar: 3,042
Galeri: 3
Cam kavanozdan alttaki sıvıyı süte karıştırmadan nasıl alacağım ben şimdi Plastik değil ki bir yerlerinden keselim

Ayazkızı ve A_NOMAD beğendi.
Sûz-i Dilârâ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:36.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024