agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama)
(https)




Beğeni Düzeni280Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 05-10-2017, 16:21   #61
Ağaç Dostu
 
Muda's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2013
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 3,802
Galeri: 8
Sn. Sûz-i Dilârâ;

Serum hortumu gibi bir hortumun diğer ucunu kapatarak şişe içinde istediğiniz derinliğe getirin. Daha sonra kapattığınız kısımdan hortumun içindeki havayı çekerek su ile dolmasını sağlayınız. Tabi bu uygulamayı yavaş yaparsanız biraz uzun bir hortumla rahat bir şekilde ağzınıza su gelmeden istediğiniz kısımda durdurursunuz. Hortumu şişeden aşağıda bir yerde bulunan ilk kaba biraz boşalmasını sağlayarak gelebilecek muhtemel üst kısımları atarsınız. Geride kalan istediğiniz kısmı bir şişe içerisine rahat bir şekilde alırsınız. Aynı akvaryumdaki suyu alma sistemi.

Kolay gelsin.

Muda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-10-2017, 10:58   #62
Ağaç Dostu
 
Sûz-i Dilârâ's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-10-2007
Şehir: Tarsus
Mesajlar: 3,042
Galeri: 3
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Muda Mesajı Göster
Sn. Sûz-i Dilârâ;

Serum hortumu gibi bir hortumun diğer ucunu kapatarak şişe içinde istediğiniz derinliğe getirin. Daha sonra kapattığınız kısımdan hortumun içindeki havayı çekerek su ile dolmasını sağlayınız. Tabi bu uygulamayı yavaş yaparsanız biraz uzun bir hortumla rahat bir şekilde ağzınıza su gelmeden istediğiniz kısımda durdurursunuz. Hortumu şişeden aşağıda bir yerde bulunan ilk kaba biraz boşalmasını sağlayarak gelebilecek muhtemel üst kısımları atarsınız. Geride kalan istediğiniz kısmı bir şişe içerisine rahat bir şekilde alırsınız. Aynı akvaryumdaki suyu alma sistemi.

Kolay gelsin.
Sayın Muda, teşekkür ederim tavsiyeniz aklımda bulunmakla beraber hortum almak için çarşıya çıkmaya üşendim

Buradaki suyu denemelik niyetiyle kullanayım dedim, pirinç çok nasılsa yine yaparız

Şişeyi eğdirdiğimde üstteki süt tabakası kalıp halinde arkaya gitti ve alttaki su kaba boşaldı.

Ph'ını ölçtüm, 4-5 arası 5'e yakın bir renk çıktı. Musluk suyu kullanmıştım, önceki ph'ı 8-9 arası bir renkti.

Laktik asit bakterisi üretebilmiş miyim sayın Meyveli Tepe

Sûz-i Dilârâ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-10-2017, 12:00   #63
Ağaç Dostu
 
Sûz-i Dilârâ's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-10-2007
Şehir: Tarsus
Mesajlar: 3,042
Galeri: 3
Bir de hatıra fotoğrafı çektim.
Name:  IMG-20171007-WA0004.jpg
Views: 1214
Size:  54.1 KB

Sonra hemen dolaba kaldırdım.

Sûz-i Dilârâ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-11-2017, 16:21   #64
Ağaç Dostu
 
devrann's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-07-2017
Şehir: Alanya
Mesajlar: 742
Bu lactobacillus yoğunluklu sıvıyı bitkilere ne kadar uygulamamız gerekli saksıda değilde serada yapıp uygulasam babamın biber serasında mesela.

Ayazkızı beğendi.
devrann Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-01-2018, 15:14   #65
Ağaç Dostu
 
Sûz-i Dilârâ's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-10-2007
Şehir: Tarsus
Mesajlar: 3,042
Galeri: 3
Pirinçli yemekler yaptığımda sevindirik olmaya başladım. Bugün yaprak sarması yapınca yine pirinç suyu çıktı, sevine sevine şişeye boşalttım.

Üç şişe olmak üzere, bir şişeyi sardunyalara veriyorum, ondan mı sebep bilmiyorum ama yeni, iri ve koyu yeşil yapraklar verir oldular, ikisinde çiçeklenme var.

Sûz-i Dilârâ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-01-2018, 10:42   #66
Ağaç Dostu
 
Sûz-i Dilârâ's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-10-2007
Şehir: Tarsus
Mesajlar: 3,042
Galeri: 3
Son yaptığım laktik asit bakterilerim.

Nedense bu sefer ph'lar 6 çıktı, öncekilerde 4-5 arası bir değer çıkıyordu.

Eklenen Resimler
 
Sûz-i Dilârâ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-01-2018, 11:15   #67
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-06-2007
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 487
Bu karışımın gübre olarak faydası kanıtlanmış mı. çünkü aklım durdu şuanda bu sayfayı görünce

evandevan5 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-01-2018, 18:39   #68
Ağaç Dostu
 
Sûz-i Dilârâ's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-10-2007
Şehir: Tarsus
Mesajlar: 3,042
Galeri: 3
Şimdiye kadar sardunyalarımda kullandım, sonuç çok güzel. Bu mevsimde yarı ölü olması gereken bitkilerim gürleşti, bazılarında çiçek tomurcuğu başladı.

Enzim hazırladığımda maya niyetine 1 su bardağı katıyorum şişedeki bütün iri parçaları una çeviriyor.

Sûz-i Dilârâ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-01-2018, 19:28   #69
Ağaç Dostu
 
Batı Rüzgarı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-09-2015
Şehir: Ankara
Mesajlar: 706
ilginç... hayat herşeyde olduğu gibi bir denge üzerine kurulu. çeşitli toprak karışımları dışında toprağın bakteriyel florası da bitkilerin gelişmesini etkiliyor. hangi gübre hangi toprak karışımı hangi bitkide nasıl tepki verir tahmin etmek zor. bu işler kolay değil.neyse mesajım bulunsun.pilav koktu burnuma

Batı Rüzgarı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-02-2018, 15:06   #70
Ağaç Dostu
 
Sûz-i Dilârâ's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-10-2007
Şehir: Tarsus
Mesajlar: 3,042
Galeri: 3
Hazırladığım laktik asit bakteri şişelerinden bir çay bardağı kadar alarak uyandırma ve çoğaltma denemesi yapmak istedim.

500 ml şişeye 1 çay bardağı laktik asit bakteri suyu
3,5 çay bardağı su
yarım çay bardağı da pekmez

kattım ve ışıklı pencere önüne koydum. Öncesinde ph'ını ölçmek aklıma gelmedi.

İki gündür öylece duruyordu bugün basınç oluşmaya başlamış, şişenin havasını aldım.

Name:  IMG_2325.jpg
Views: 1189
Size:  60.9 KB

MeyveliTepe ve Lonicera beğendi.
Sûz-i Dilârâ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-02-2018, 16:01   #71
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Güneşe koymayın, ılık ve karanlıkta kalsın.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-02-2018, 08:14   #72
Ağaç Dostu
 
Sûz-i Dilârâ's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-10-2007
Şehir: Tarsus
Mesajlar: 3,042
Galeri: 3
Laktik asit bakterilerine devam. Nedense bu bakteri çoğaltma işini çok sevdim. Bir nevi evcil hayvanımmış gibi geldiğinden sanırım

Yeni denemelerim.

Kokular süper, çatal banmamak için kendimi zor tutuyorum. Sanki lor peyniri gibi. Yalnız küçük şişede neden dipte çökelti kaldığını anlayamadım. Suyun rengi de yeşil.
Name:  IMG_2412.jpg
Views: 1094
Size:  42.6 KB

Sûz-i Dilârâ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-02-2018, 08:19   #73
Ağaç Dostu
 
Sûz-i Dilârâ's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-10-2007
Şehir: Tarsus
Mesajlar: 3,042
Galeri: 3
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Sûz-i Dilârâ Mesajı Göster
Hazırladığım laktik asit bakteri şişelerinden bir çay bardağı kadar alarak uyandırma ve çoğaltma denemesi yapmak istedim.

500 ml şişeye 1 çay bardağı laktik asit bakteri suyu
3,5 çay bardağı su
yarım çay bardağı da pekmez

kattım ve ışıklı pencere önüne koydum. Öncesinde ph'ını ölçmek aklıma gelmedi.

İki gündür öylece duruyordu bugün basınç oluşmaya başlamış, şişenin havasını aldım.

Eklenti 665324
İşler gayet yolunda gidiyor. Basınç, fokurdama, tek sıkıntımı hava çıkışı için yeterli boşluk bırakmadığımdan havasını alırken yaşadım. Ama taşırmadım hiç, azar azar havasını alıp köpürme geçtikten sonra tekrar havasını alarak sakinleştirdim.

Soru: Bu enzim ne zaman hazır olacak? Diğerindeki gibi en az 45 gün bekleyecek miyiz yoksa vakum yaptığında artık hazır mı demek olacak?

Soru: 5 lt'lik şişeye çoğaltma işlemi yaptığımızda serumun ölçüsü ne kadar olacak?

Sûz-i Dilârâ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-02-2018, 11:55   #74
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Alıntı:
Soru: Bu enzim ne zaman hazır olacak? Diğerindeki gibi en az 45 gün bekleyecek miyiz yoksa vakum yaptığında artık hazır mı demek olacak?
Ortam ısısına bağlı olmakla beraber, 20-25 derece ısıda 15 gün yeterli olmalı.

Alıntı:
Soru: 5 lt'lik şişeye çoğaltma işlemi yaptığımızda serumun ölçüsü ne kadar olacak?
Neticede olacak olan bakterilerin besinleri tüketerek çoğalması olduğu için kullanılacak serum miktarı çok önemli değil. Daha önce yaptığınız gibi küçük bir çay bardağı dolusu gayet yeterlidir. Serumun az ya da çok olması sadece besinlerin tüketileceği zamanı 1-2 gün oynatır. Her durumda besin miktarıyla orantılı olarak bakteri popülasyonu çoğalacaktır.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-02-2018, 20:42   #75
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 13-02-2018
Şehir: Aydin
Mesajlar: 2
Herkese merhabalar,
Õncelikle vermiş olduğunuz bilgilerden dolayı teşekkür etmek istiyorum.
Okuduğum dökümanlardan laktik asit bakterilerinin toprak florasında ki diğer yararlı bakterileri teşvik ettiğini( mikoriza ve Riboziom gibi) gördüm ve bu bakterileri serada bitki üretiminde kullanmak istiyorum.
İlk olarak gözüme peynir altı suları çarptı. Bu suları direk olarak damlamadan verebiliyor muyuz. Verebiliyorsak dekara nekadar hangi sıklıkta kullanabilirim. İçinde yeterli miktarda laktik asit bakterisi ihtiva ediyor mu yoksa şekerli suda ya da pekmezde çogaltmam gerekiyor mu. Çoğaltma da şilampe kullanabilir miyim. Yoksa pirinç, nohut suyunda bakteri yakalayıp geliştirmek mı gerekiyor?
Şimdiden vereceğiniz bilgilerden dolayı teşekkür ederim.

Altur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-02-2018, 21:04   #76
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Altur Mesajı Göster
Herkese merhabalar,
Õncelikle vermiş olduğunuz bilgilerden dolayı teşekkür etmek istiyorum.
Okuduğum dökümanlardan laktik asit bakterilerinin toprak florasında ki diğer yararlı bakterileri teşvik ettiğini( mikoriza ve Riboziom gibi) gördüm ve bu bakterileri serada bitki üretiminde kullanmak istiyorum.
İlk olarak gözüme peynir altı suları çarptı. Bu suları direk olarak damlamadan verebiliyor muyuz. Verebiliyorsak dekara nekadar hangi sıklıkta kullanabilirim. İçinde yeterli miktarda laktik asit bakterisi ihtiva ediyor mu yoksa şekerli suda ya da pekmezde çogaltmam gerekiyor mu. Çoğaltma da şilampe kullanabilir miyim. Yoksa pirinç, nohut suyunda bakteri yakalayıp geliştirmek mı gerekiyor?
Şimdiden vereceğiniz bilgilerden dolayı teşekkür ederim.
Peynir altı suyu tuzlu değil mi?

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-02-2018, 18:56   #77
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 13-02-2018
Şehir: Aydin
Mesajlar: 2
Peynirin mayalanması için cinsine uygun (beyaz peynir, tulum gibi) laktik asit bakterisi kullaniliyor. Tuz kullanılsa bakteriler ölür. Sonra çökelen peynir ayrılıp tuzlaniyor. Mayalanma sırasındaki artık peynir altı suyu çoğunlukla atılıyor. Çoğunlukla dere yataklarına verildiğinde de çevre kirliliği yaratıyor. Bu peynir altı sularinin birkismi işlenerek sporcular için protein tozları yapılıyor. Yurt dışında tarımda kullanım alanları var içerdikleri besin maddeleri açısından zengin. Piyasada dana derisinden üretilen bitki gelişimi için önemli olan aminoasitler satılıyor. Bitki gelişimi ve toprak iyileştirmesi için günlük asitlerden bile daha etkili olduğu İddaa ediliyor bu aminoasitlerin.
Şimdi peynir altı suyundaki bu amino asitler bedavaya alınıp aynı şekilde fayda sağlanabilir mi? Artı içindeki laktik asit bakterileri yaşıyorsa topraktaki yararlı mikroorganizmaların destekleyip fusariyum gibi zararlı mikroorganizmalari da baskilayacaktir.
Uygulama miktarını bilmiyorum ama gözümü karartarak 2 maşrapa peynir altı suyunu yarım kova su ile seyreltip seradan 10 adet biber bitkilerine döktüm. En azından doz aşımi yapıp bitkilere zarar verecekler mı gözlemlemek için

Altur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-02-2018, 16:11   #78
Ağaç Dostu
 
Sûz-i Dilârâ's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-10-2007
Şehir: Tarsus
Mesajlar: 3,042
Galeri: 3
Şişelenmiş laktik asit bakterilerimi çoğaltmaya başladım. 20-25 güne kadar hazır olursa artık bitkilerime vermeye de başlarım diye düşünerek. Burada bahar çoktan geldi gibi.

Bu defa 5 lt.lik şişelere bir çay bardağı laktik asit bakterisi sıvısından, bir su bardağı pekmez ve 3 lt kadar (ben göz kararı yaptım) suyu doldurdum.

Fotodakiler 4. günündeki şişeler. Bir tanesinde kabarcıklar oluşarak beyazlaşma var, diğerinde düz. Bu gün basınç kuvvetlenmeye başlamış ikisinde de artık 4-5 gün, günde birkaç kere havasını almak gerek.

Eklenen Resimler
 
ezo, Lonicera ve nanemolla beğendi.
Sûz-i Dilârâ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-02-2018, 18:36   #79
Ağaç Dostu
 
nanemolla's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-07-2014
Şehir: Kahramanmaraş
Mesajlar: 418
Bu hazırlanan laktik asit bakteri sıvısını ,irfan çayına eklemek istersem oran ne olmalı acaba?

nanemolla Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-02-2018, 20:33   #80
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nanemolla Mesajı Göster
Bu hazırlanan laktik asit bakteri sıvısını ,irfan çayına eklemek istersem oran ne olmalı acaba?
Bu sıvıyı İrfan çayına eklemeyin. İrfan çayı da laktik asit bakterileri de çok faydalı şeyler olmakla birlikte karakterleri biribirinden farklı. İrfan çayı aerobik organizmalar ve çözünmüş oksijen içerir. Laktik asit bakteri serumu anaerob'dur ve oksijen içermez. Yani içerikleri biribirine uyumlu değildir.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-02-2018, 21:11   #81
Ağaç Dostu
 
nanemolla's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-07-2014
Şehir: Kahramanmaraş
Mesajlar: 418
Sn meyvelitepe ben yanlış anlamıyorsam 3 nolu mesajınızda ısırgan otu,comfrey vb bitkilerin yapraklarından yapılan gübre çayınında içine katıldığında güzel sonuç alırsınız tarzında bir ifade yer alıyor.cümleyi yanlışmı yorumladım acaba?
Ve iyiki burdan sormuşum o zaman : )

nanemolla Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-02-2018, 21:53   #82
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nanemolla Mesajı Göster
Sn meyvelitepe ben yanlış anlamıyorsam 3 nolu mesajınızda ısırgan otu,comfrey vb bitkilerin yapraklarından yapılan gübre çayınında içine katıldığında güzel sonuç alırsınız tarzında bir ifade yer alıyor.cümleyi yanlışmı yorumladım acaba?
Ve iyiki burdan sormuşum o zaman : )
Evet, doğru söylemişim.

#3 nolu mesajda bahsedilen çay oksijensiz ortamda, fermantasyon yoluyla yapılan çaydır. Bir bakıma otların turşusunu yapmak gibi bir şeydir ve fermantasyon 3 hafta kadar sürer. Laktik asit bakterileri içeren serum bu çayın kokuşmasını, zararlı bakterilerin çoğalmasını önler. Yapraklardaki her türlü şeker laktik asit bakterileri tarafından tüketilerek ortama hakim kalırlar. 3 haftanın sonunda kullanılmaz ise ortamda besin kalmayacağından ortam zararlı bakterilerin hakimiyetine dönebilir.

İrfan çayı ise fermantasyon değildir. Yapraklardaki hücrelerin hızlı dekomposizyonu sayesinde içerdiği minerallerin kısa sürede suya geçmesini sağlar. Hızlı havalandırma metodu ile yapılır. İçerdiği bakteriler oksijen seven bakterilerdir. Havalandırma devam ettiği müddetçe zararlı bakteriler üreyemez ve dört gün içinde kullanılabilir duruma gelir. Bu usul ile yapılmış çayda yapraklardaki şekerler oksijen seven bakteriler ve mayalar tarafından tüketilir.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-02-2018, 06:19   #83
Ağaç Dostu
 
nanemolla's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-07-2014
Şehir: Kahramanmaraş
Mesajlar: 418
Aklımada geldi aslında havasız yapılan çaymı diye ama ayırt edici birşey yazmayınca iki türlü halde de daha besleyici oluyor demekki dedim( düz mantık: ) ).
Ama benim gibi konuya çok hakim olmayan biri için 3 nolu mesaja bir dip not düşülse iyi olurdu bence.
Aydınlatma için tekrar teşekkür ederim sn meyvelitepe sağlıcakla kalın.

nanemolla Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-02-2018, 09:40   #84
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nanemolla Mesajı Göster
Aklımada geldi aslında havasız yapılan çaymı diye ama ayırt edici birşey yazmayınca iki türlü halde de daha besleyici oluyor demekki dedim( düz mantık: ) ).
Ama benim gibi konuya çok hakim olmayan biri için 3 nolu mesaja bir dip not düşülse iyi olurdu bence.
Aydınlatma için tekrar teşekkür ederim sn meyvelitepe sağlıcakla kalın.
#3 numaralı mesajı yazdığımızda daha İrfan çayını icad etmemiştik

nanemolla, Vegy ve halilunay beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-02-2018, 10:38   #85
Ağaç Dostu
 
nanemolla's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-07-2014
Şehir: Kahramanmaraş
Mesajlar: 418
: )

nanemolla Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-06-2018, 15:02   #86
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 26-05-2015
Şehir: Ankara
Mesajlar: 23
Wink Laktik asit bakteri serumu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Eklenti 370494

Pirinç yıkama suyunu temiz bir şişeye koyup ağzını bir bez ile bağlıyoruz. Dışarıda güneş almayan bir yerde 5-6 gün durdu. Arada bir koklayıp ekşi kokunun oluşup oluşmadığını kontrol ediyoruz.

Eklenti 370495
Üzerine süt ilave edip aynı şekilde ağzını bağlayarak bodruma koyuyorum. Burada amaç, pirinç suyunda toplanan pek çok bakteriden sadece laktik asit bakterilerinin kalması sağlamak.

Eklenti 370496

Yine bir hafta sonra tarif edildiği üzere şişenin alt tarafında laktik asit bir serum şeklinde birikiyor.

Eklenti 370497

Serumu temiz cam şişelere alıp dolaba kaldırıyorum. Melas ile çoğaltma işini sonra lazım olduğunda yapacağım.

Not: Bu yöntem Filipinli doğal tarım ustası Gil Carandang'a aittir.
Paylaşımınız için teşekkür, paylaşımlarınız bize yol gösteriyor. Benim bir sorum olacaktı. Pirinç yıkama suyundan elde ettiğimiz bu serumu direkt ya da yulaf kepeğine yedirerek bahçemdeki yağmur suyu toplama depolarımdaki suyu (bazen de kuyusu olan köylüden satın alıyoruz) temizlemek amacıyla kullanabilir miyim ? İçerisinde yosun benzeri şeyler oluşuyor, özellikle su azaldığı ve hava sıcaklıkları arttığı zaman.

K4GE Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-06-2018, 00:40   #87
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi K4GE Mesajı Göster
Paylaşımınız için teşekkür, paylaşımlarınız bize yol gösteriyor. Benim bir sorum olacaktı. Pirinç yıkama suyundan elde ettiğimiz bu serumu direkt ya da yulaf kepeğine yedirerek bahçemdeki yağmur suyu toplama depolarımdaki suyu (bazen de kuyusu olan köylüden satın alıyoruz) temizlemek amacıyla kullanabilir miyim ? İçerisinde yosun benzeri şeyler oluşuyor, özellikle su azaldığı ve hava sıcaklıkları arttığı zaman.

Bu maksatla hiç denemedim. Yosunlara etkisi ne olur bilmiyorum. Prototip bir ortam yaratılıp denenebilir, ancak depolarınız güneş ışığı alıyorsa yosuna engel olmanız çok zor.

K4GE beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-01-2019, 08:40   #88
Ağaçsever
 
mertan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-02-2018
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 87
Laktik asit üretimi için prinç sularını 3 damacanaya paylaştırdım ve ağızlarını gazlı bezle sardım.Bununla ilgili birkaç soru sormak istiyorum.
1- Mevsim itibariyle hava sıcaklığı yaklaşık gündüz 10 gece 3/4 derece bu durum reaksiyona bir zarar verir mi? Sıcaklığı 15-20 derece olan seraya da koyabilirim fakat kapalı alan diye tereddüt ettim.
2- Prinç suyuyla karıştıracağımız sütün bir oranı var mı? (19 litre prinç suyunu 3 damacanaya pay ettim)

Eklenen Resimler
 
mertan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-01-2019, 09:23   #89
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mertan Mesajı Göster
Laktik asit üretimi için prinç sularını 3 damacanaya paylaştırdım ve ağızlarını gazlı bezle sardım.Bununla ilgili birkaç soru sormak istiyorum.
1- Mevsim itibariyle hava sıcaklığı yaklaşık gündüz 10 gece 3/4 derece bu durum reaksiyona bir zarar verir mi? Sıcaklığı 15-20 derece olan seraya da koyabilirim fakat kapalı alan diye tereddüt ettim.
2- Prinç suyuyla karıştıracağımız sütün bir oranı var mı? (19 litre prinç suyunu 3 damacanaya pay ettim)

Bu aşamada fermantasyon yok, havadan bakteri yakalama var Damacanalarınızda ekşi kokuyu alıncaya kadar devam. Süt ilave ettikten sonra seraya alabilirsiniz ancak damacanaların karanlıkta olmasını sağlamalısınız.



Elde edeceğiniz serumun miktarını ve bakteri yoğunluğunu belirleyen şey süt miktarı. Aslında o kadar çok pirinç suyuna ihtiyacınız yoktu. Tek bir damacanadaki pirinç suyu üç damacana serum elde etmenize yeterdi.


Serum elde edildikten sonra, çok az miktarda (örn. bir su bardağı) serum ile bir damacana dolusu canlandırılmış ve çoğaltılmış lactobacillus sıvısı elde edebiliyorsunuz. Dolayısıyla hazırlığınız çok büyük bir miktarda serum elde etmeye yönelik. Elde edeceğiniz serumu buzdolabı sıcaklığında 1-2 seneye kadar saklayabiliyorsunuz.

Vegy beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-01-2019, 13:05   #90
Ağaçsever
 
mertan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-02-2018
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 87
Pirinç suyunu yemekhaneden ayarladım aşçı sağ olsun O yüzden çok oldu. Fazlasını da atmaya kıyamadım. lactobacillus sıvısını tarla bitkilerinde kullanmak istiyorum yaklaşık 1 dönüm alanda 1 sezonda rahatlıkla tüketirim diye düşünüyorum.
Bu aşamada sulama konusunda oran ne olmalı ?
Kullanmadan önce melas/pekmezle aktif hale mi getirmem veya çoğaltmam gerek?
Mesela damlamadan 50 litre sulama yapmak istiyorum, bu karışımı nasıl hazırlamalıyım?

mertan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:05.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024