agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama)
(https)




Reklam


Beğeni Düzeni43Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 30-10-2016, 17:12   #31
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-11-2015
Şehir: bursa
Mesajlar: 162
Zaten suç bendeydi,kapak iyice sıkıştırılmamıştı.Ve hava boşluğu...

Benim sorduğum,serumun içindeki bakteriler buzlukta kalsa olur mu?Ve önceki mesajın en sonunda anlattığım durumdu...

Birde kepek yerine talaşta oluyormuş.Şüpheli geldi.Doğru mudur?

çamkokusu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-10-2016, 19:33   #32
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 7,569
Evet, anladım, buzlukta saklamayın diyorum bu yüzden.

Talaş konusunda bir şey diyemiyeceğim. Bokashi aşılayıcı olarak kepek kullanılıyor. EM emdirilmiş kepek karanlık, ılık ve havasız bir ortamda 10 gün kadar fermente ediliyor, sonra kurutuluyor. Bu işlemin talaşla olacağını sanmam.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-10-2016, 13:53   #33
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-11-2015
Şehir: bursa
Mesajlar: 162
Hmm tekrar teşekkürler.

çamkokusu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-01-2017, 19:39   #34
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-11-2015
Şehir: bursa
Mesajlar: 162
Pilavdan arta kalan su pirinç tuzlandığı için tuzlu oluyor.Bu sorun teşkil eder mi?

Ben ilkini tuzsuz yaptım.

çamkokusu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-02-2017, 18:49   #35
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-11-2015
Şehir: bursa
Mesajlar: 162
İndigenous microorganismis'i merakla bekliyorum...

çamkokusu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-08-2017, 12:27   #36
Ağaç Dostu
 
Lonicera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,039
Sn MeyveliTepe, burada da görüleceği üzre bu işe giriştik ama süt birikintisi 2.gün dolmadan üst kısma çıktı. Bu işlemin tamamlanmak üzre olduğunu mu gösteriyor? Çünkü hafif bir peynir altı suyu kokusu da oluşmuş. Sormamın nedeni tüm bu sürecin hangi ortam sıcaklığında oluştuğu bilgisine sahip olmamam. Şu an bidon karanlık bir odada duruyor ve sıcaklık 29 derece. Bu yüksek sıcaklık işlemi dumura uğratır diye endişe ediyorum. Bidondan alttaki sıvıyı henüz ayırmadığımız için ph' ını şimdilik ölçmedik.

Eklenen Resimler
 
akçabardak beğendi.
Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-08-2017, 12:39   #37
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 7,569
Nomalde 25 derece civarı uygun ama 29 derecede de belki biraz daha hızlı ama sorunsuz olur.

Lonicera beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-08-2017, 14:30   #38
Ağaç Dostu
 
Lonicera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,039
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Nomalde 25 derece civarı uygun ama 29 derecede de belki biraz daha hızlı ama sorunsuz olur.
Sanırım işlem tamamlanmış. Kokusunda da hafif bir değişim olmuş ama kötü yönde değil. Tam peynir gibi de kokmuyor. Resimde tam belli olmuyor, rengi aynı yoğurt suyu renginde çok açık yeşilimsi. Ph kağıdı ile 2 sefer ölçtüm. Değerler renk sıkalası ile gösterildiğinden hassas bir ölçüm olmadı ama 4 ile 5 aralığındaki renkle uyumlu. Toplamda 3 litrelik bir sıvı elde ettik.

Bir su bardağı kadar bu sıvıdan alıp, temiz bir suya bir yemek kaşığı pekmez ilavesi ile çoğaltmak istiyorum. Şişenin ağzının açık veya kapalı olması önemli olur mu? Bir de çoğaltım esnasında şişe içerisine az miktarda da olsa süt eklememe gerek var mı?

Gerçi şimdi zamanı değil ama turşu yaparken 10 litre suya bu 1.5 litrelik laktik asidin tamamı yeterli olur mu diye sorup böylece soruları sonlandırayım.(şimdilik)

Eklenen Resimler
 
akçabardak beğendi.
Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-08-2017, 15:34   #39
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 7,569
Bu şekilde elde edilmiş lactobacillus solusyonunun turşu yapımında kullanımı için bir şey söylemek zor. Zira yüzlerce farklı lactobacillus türü var. Bunların bazıları turşu ve diğer fermantasyonlarda fonksiyonel. Buna rağmen zararlı bir şey olacağını sanmam. 10 litrelik turşuya sadece bir çay bardağı koysanız yeteceğini düşünüyorum. Denerseniz bilgilendirirsiniz.

Bundan sonraki kullanımlarda süt kullanımına gerek yok. Süt bir çok bakteri türü arasından sadece lactobacillus'ların izole edilmesi için kullanıldı.

Pekmez ile çoğaltma sürecinde şişenin kapağını kapalı tutun, zaman zaman gazını çıkarmanızda fayda var. lactobacillus ailesi anaerobik olduğu için oksijensiz ortamı severler, ayrıca başka bakterilerle kontamine olmasını da engellemiş olursunuz.

Hazırladığınız serumları buzdolabında 2 yıl rahat rahat saklayabilirsiniz.

Lonicera, akçabardak ve TCM beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-08-2017, 16:29   #40
Ağaç Dostu
 
Lonicera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,039
Bilgi için teşekkür ederim, hem turşu hem zeytin yapım süreçlerinde laktik asit kullanım sonuçlarını buradan da aktaracağım.

TCM beğendi.
Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-08-2017, 18:05   #41
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 7,569
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lonicera Mesajı Göster
Bilgi için teşekkür ederim, hem turşu hem zeytin yapım süreçlerinde laktik asit kullanım sonuçlarını buradan da aktaracağım.
Bu serumun içerdiği laktik asit önemsiz miktardadır. Esas içeriği laktik asit yapıcı lactobacillus ailesi bakterilerdir, aklınızda bulunsun.

Lonicera beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-08-2017, 14:37   #42
Ağaç Dostu
 
Lonicera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,039
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lonicera Mesajı Göster

Bir su bardağı kadar bu sıvıdan alıp, temiz bir suya bir yemek kaşığı pekmez ilavesi ile çoğaltmak istiyorum.

Çoğaltmak için bir su bardağı laktik asit solüsyonu ve harnup pekmezini 1,5 litrelik kireçsiz klorsuz su içerisine koyup ağzını kapattık. Bügün 3.günü ve ph kağıdı ile ölçüm yaptığımda 3-4 aralığında renk sıkalasını tutturmuş olduğunu gördüm. Acaba şekerin asidik yapısı nedeniyle mi yoksa bakterilerin artışı ile mi bu düşüş olmuştur, merak ediyorum.

Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-08-2017, 15:13   #43
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 7,569
Bakteriler laktik asit üretmiştir, bu yüzden PH düşer.

Bir sonraki denemenizde karışımı hazırladıktan hemen sonra ölçüm yapın, bir de 7 gün sonra ölçün farkı görürsünüz.

Lonicera beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-08-2017, 15:34   #44
Ağaç Dostu
 
Lonicera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,039
O zaman ben daha fazla laktik asit için buzdolabına koymuş olduğum 1.5 litrelik solüsyonlardan birini dışarı çıkarıp pekmez ekleyeyim. Yoksa dediğiniz gibi seyreltik bir laktik asit pek bir işe yaramayacak gibi. Turşuda da deneyeceğim ama zeytinde kesin deneyip sonuç almak istiyorum.

Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-08-2017, 18:44   #45
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 7,569
Sanırım bir konuda yanlış anlaşılan bir şey var.

Turşuya laktik asit değil, lactobacillus ilave etmenizin bir anlamı var. Böylece artan bakteri popülasyonu turşudaki sebzelerde bulunan şekeri yiyerek laktik asit üretsinler ki, buna zaten turşudaki sebzelerin fermantasyonu deniyor. Turşuya laktik asit ilave etmenin bir artı değeri yok.

Laktik asit bazen asitlik ayarlamak için kullanılıyor. Söz gelimi zeytin salamurasında ilk başlangıçtaki PH seviyesinin ayarlanması gibi. Böylece salamuradaki lactobacillus'lar zeytindeki şekeri tüketip kendileri laktik asit üretene kadar salamura kontaminasyona karşı koruyucu olsun. Turşuda böyle bir şey gerekli değil. Elinizdeki serum asit değil bakteri zengini ve bu haliyle asitten çok daha değerli

Lonicera beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski Dün, 12:33   #46
Ağaç Dostu
 
Lonicera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,039
Olay tarafımdan şimdi anlaşıldı işte...))

MeyveliTepe beğendi.
Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:23.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2017