agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama)
(https)




Beğeni Düzeni5Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 20-03-2009, 10:39   #31
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
tkapan arkadaşa hoş geldin.

Sayın, tkapan önce size Ağaçlar nete katlımınızdan dolayı kutlar sitemizde bir ziraat mühendisi olarak onurlandıdınız için, memnunluğumu belirterek hoş geldiniz diyerek hebimiz için hayırlı olsun dileklerimle.

Son cevaplar konusuna size katılıyorum, katıldığımı belirterek yanlış anlamazsanız sizi de uzmanlığınızdan ötürü konuya yaklaşımınızı da tenkit etmek isterim. Arkadaşım senin de anladığın gibi konuya verilen cevaplara arkadaşların intibak sorunları olmuş sen bunun uzmanı olarak tamamlama gücüne vakıf bizlerden farklı bir konumda olduğunu eleştirinlerinle değil yapmış olduğun kariyer bilgilerinle açıklarsan gereksis yere oluşabilecek polemiklere meydan vermemiş olursun.

Öncelikle bunu ben kendi adıma pratik deneyimlerle sağladığım bilgilerimin doğrulanması adına sizden arz ediyorum

epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-06-2009, 14:00   #32
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tkapan Mesajı Göster
Konuya verilen cevapları üzülerek okudum. Büyük çoğunluğu eksik ve yanlış bilgilerden oluşmaktadır. Konuyu yanıtlayan arkadaşların, konu hakkındaki bilgilerini gözden geçirmelerini tavsiye ediyorum.
Sn tkapan'a hak vermemek elde değil! Yanma oksijenle bir maddenin tepkimesi sonucu oluşan bir olaydır ve yanma sonucu organik madde enerjisinin büyük bir kısmını kaybeder. Bu enerji kaybı hem küresel ısınmaya yol açar hem de organik maddenin gübre olarak bitkiye aktarabileceği enerjinin kaybedilmesine neden olur. Daha düşük enerjili gübre ise daha kalitesiz gübre demektir. Ülkemizde maalesef bu gübre yakma olayı yaygın olarak uygulanmaktadır. Halbuki gübrenin kalitesi düşmektedir. Neyseki yukarda verilen yöntemlerde toprağa gömmekten de bahsediliyor! Bu uygulama daha iyidir. Ama bunun adı yanma değil, fermantasyondur. Anaerobik ortamda fermantasyon sonucu enerji kaybı minimumdur ve fermantasyon mikroorganizmaları da (EM, Etkin Mikroorganizmalar) ortama ilave edilecek olursa, organik maddeden bitkiler için son derece yararlı bileşiklerler (doğal antibiyotikler, büyüme hormonları, biyolojik aktif maddeler, antioksidan maddeler) sentezlenmiş olur! Oksidasyon (yanma) ile fermentasyon olayını birbirine karıştırmamak lazım.

Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-07-2009, 16:02   #33
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Ağaçlar netin Doğaseveri.

Sayın doğasever 32 sayılı mesajdaki bilgilerinizi kompost hazırlama konularında yorum yazan arkadaşlarla paylaşmanızı çok isterdim. Sizi bu bilgilerden dolayı tebrik ediyorum, siz gerçekten adınıza laik doğasever bir anlayışa sahip bir insan olduğunuzu bu satırlarda ortaya koymuş oldunuz.

İyiki sizin gibi bilgilere sahip insanların varlığı bizleri ışık oluyor. Sevgiler saygılar

epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-07-2009, 16:31   #34
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
Sn epsody,
Övgünüz için çok teşekkür ederim. Asıl sizler gibi düşünüp araştırarak düşünüp muhakeme edip doğruyu görebilen arkadaşlar övgüye layıktır. Ben sadece merak edip öğrendiklerimi paylaşıyorum. İnsan bilgilerini paylaştıkça mutlu olabilir ancak. Zaten bana göre bu sitenin amacı da budur. Yakında, organik mutfak atıklarından Bukaşi (fermante olmuş organik madde) kullanarak yararlı mikroorganizma katkılı organik gübre üreten çöp kovalarını piyasaya çıkaracağız. Buradan yeni bir başlıkla sizlere de duyuracağım. Hem mutfaklardan az atık çıkmış olacak hem de bahçemize saksımıza organik gübreyi kendimiz, kendi atıklarımızdan üretebileceğiz. Sıvı kısmını da organik mikrobiyal sıvı gübre olarak kullanabileceksiniz. Yalnız biraz daha sabretmek gerekiyor. Saygı ve sevgilerimle tekrar teşekkür ederim.

Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-04-2010, 00:04   #35
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 07-07-2008
Şehir: aydin
Mesajlar: 8
arkadaşlar benim tavuk ciftliğim var ve yilda 500 ton tavuk artığı cikariyorum.fermante etmeden satış yapiyoruz.size tavuk gübresinin nasil fermante edildiğini teknik ve basit olarak anlaticam.genellikle fermante edilmemiş tavuk gübresinin tonu 10 ile 20 ytl arasidir.

dikkat etmeniz gereken en önemli şey gübrenin kek şeklinde olmamasidir.yani sert kekleşmiş olan gübreyi almayin.ıslak gübre almayin.bunun sebebi tavuk gübresinde en değerli olan N değerinin yarı yarıya düşmesidir.ıslanan tavuk atığı amonyak gazı cikardiği icin N değerinin yarısını yitirmeye başlar.kekleşmiş gübrede öyledir.ciftlik tavuğu gübresi ile kümes tavuğu gübreside farklidir.ciftlik tavuğu gübresi cok daha zengindir cunku yedikleri yem gercekten cok dengeli zengin ve ceşitlidir.

gübrenizi transfer ederken N değerinin düşmemesi icin römörke tepeleme koyun.

gübrenin yeri düz bir zemin olabilir.gübrenizi 8 ay bekleticeksiniz ve max 55 derece min 45 derece arasinda tutacaksiniz.55 dereceği gecerse gübrenizi soğutmak icin ıslatabilirsiniz.45 derece nin altina inerse gübrenizi karıştırmaniz gerekir.bir süre sonra rengi koyulaşacaktir.8 ay sonunda icindeki katı kısımlari attiktan sonra cuvallayin ve ağzını dikin.güle güle kullanin.

ssregitoss Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-04-2012, 16:34   #36
Ağaç Dostu
 
Tamtutulma's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-06-2008
Şehir: ürgüp
Mesajlar: 319
Galeri: 4
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Dogasever Mesajı Göster
Sn tkapan'a hak vermemek elde değil! Yanma oksijenle bir maddenin tepkimesi sonucu oluşan bir olaydır ve yanma sonucu organik madde enerjisinin büyük bir kısmını kaybeder. Bu enerji kaybı hem küresel ısınmaya yol açar hem de organik maddenin gübre olarak bitkiye aktarabileceği enerjinin kaybedilmesine neden olur. Daha düşük enerjili gübre ise daha kalitesiz gübre demektir. Ülkemizde maalesef bu gübre yakma olayı yaygın olarak uygulanmaktadır. Halbuki gübrenin kalitesi düşmektedir.

Öncelikle burada yanmadan kastedilen ateş ile yakmak değil. Tezek külü haricinde Türkiye'nin hiç bir yerinde gübre ateşte yakılarak toprağa verilmez.

Merak ettim, bunu kaç dönüm arazinizde denedinizde olumsuz sonuçlarını gördünüz ?

Yanmamış taze ahır gübresinin içindeki ot tohumu, asalak-parazit ve böcek yumurta ve larvalarının toprağa vereceği zararları deneme; görme olanağınız oldu mu hiç ?

Yanmamış gübrenin içindeki besin element değerleri daha düşük; ya da bitkiler tarafından iyi değerlendirilemeyecek haldedir.


Düzenleyen Tamtutulma : 11-04-2012 saat 16:38 Neden: yazım yanlışlarının düzeltilmesi.
Tamtutulma Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-02-2013, 20:19   #37
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 25-11-2010
Şehir: SAMSUN
Mesajlar: 49
Tavuk gubresi olgunlastrma nihai kararim

Arkadaslar amator bir hobici olarak 10 tavugumun gubresini *en faydali sekilde kullanabilmek icin bukadar arastirma yapacagim aklima gelmezdi*
Forumlarda bircok kirli ve faydali bilgilerden eleme yaparak-karsilastirarak gubremi en faydali *sekilde nasil kullanabilecegimin sonucuna vardim gubrede besin kaybi olmadan.

Gubre olgunlastirmada belli basli iki adim var faydali olan.**

1-Bunlardan birincisi gubrenin yanmasidir yani gubrenin belli bir sicakliga ulastirilmasidir. Gubre alinir yaklasik 60 cm bir yukseklikte bir yigin olusturulur yagmurdan etkilenmemesi saglanir. Oksijenle temasini saglamak icin sik sik harmanlanarak gubrenin sicakliginin 60-70 c derecelere ulastirilmasi saglanir. Burada bu sicakliga ulasmak yani yanma olayini saglamak oksijene baglidir bu yuzden gubre yiginin sıkısmamis olmasi esastir.

*Gubre yigini harmanlanirken icine bir miktar kirec ve toprak atilmasi ve eger kurumus ise hafif islatilmasi bu sureci daha verimli hale getirecektir. Harmanlama isleminin belli araliklarla gubrenin tamaminin ayni rengi alincaya kadar devam etmesi gekir. 1 . Adimdaki AMAC gubreye karismis olan yabanci ot tohumlarinin 60-70 cantigrat derecelerde yakilarak cimlenemez duruma getirilmesidir ancak bu sure icinde gubrede besin kayiplarida olabilmektedir. Artik yanmis bir gubremiz vardir ancak bu daha isin basidir.

Gelelim 2.adima

*Topragin gubreyi tam anlamiyla sindirebilmesi icin bazi bakterilerden yardim almamiz gerekmektedir tipki besinlerin ince bagirsagimizdan emilmesi icin yardim eden bakteriler gibi bu bakterilerden cikan enzimler bagirsaklarimiz tarafindan emilerek enerjiye donusturulmektedir*

2. Adimda yanma olayi biten gubremizin fermantasyon sureci baslatilir burda amac bakteriler icin uygun bir ortam yaratmaktir. Bakteri cesitliligini arttirmak bizim lehimize olacaktir bunun icin mutfak atiklarindan faydalanabiliriz * ayrica saman veya talas karistirmakta azot baglamada faydali olacaktir. Gubre agzi kapali hava almayan bir ortama alinip ve iyice sikistirilarak bakterilere emanet edilir iste burada gubrenin fermante olayi tamamlanir gaz cikisi ve koku azaldikca gubrenin fermante olayi tamamlanmaya baslarTavuk gubresi guclu bur gubre oldugundan seyreltilerek veya sulandirilarak topraga verilmelidir

1. Asamada gubrede besin kayiplarinin olacagini dusundugum icin 1. Adimi atlamayi dusunuyorum topraga tohum karismasini engellemek icin gubrenin suyunu bir suzgec ile suzmeyi dusunuyorum kalan posasinida agaclar icin kullanabilirim umarim faydali olabilmisimdir eklemek veya duzeltmek istediginiz noktalar olursa seve seve fikirlerinizi degerlendirmek isterim*

ercanuyar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-02-2013, 20:47   #38
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-09-2009
Şehir: marmara
Mesajlar: 302
1. Kısımdaki asli "AMAÇ" yabancı ot değil çürümeye tabi tutmaktır, sıcaklık artışı harman ederek değil bakteriyel faaliyet sırasında açığa çıkacak
2. Aşamada sıkıştırmak gereksiz, saman faydalı talaş değil, toprak yanında leonardit/humik asit takviyesi ile sağlıklı bir şekilde kullanabilirsiniz.
Seyreltmek yerinde bir karar domateste çok yararını görürsünüz.
Yabancı ot tohumlarını uzaklaştırmak için bekletme esnasında çimlenen otları söküp tekrar çürümeye tabi tutun.

miralay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-02-2013, 08:46   #39
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 25-11-2010
Şehir: SAMSUN
Mesajlar: 49
Sn miralay duzelttiginiz bilgiler icin tesekkur ederim gubreyi bekletme sureleri hakkinda bilginiz varmi

ercanuyar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-02-2013, 18:18   #40
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-09-2009
Şehir: marmara
Mesajlar: 302
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ercanuyar Mesajı Göster
Sn miralay duzelttiginiz bilgiler icin tesekkur ederim gubreyi bekletme sureleri hakkinda bilginiz varmi
Esdadurullah Sn. ercanuyar beşer şaşar benim tavsiyelerim eleştiri ve düzeltmelere açıktır. Özellikle eleştirel yorumları çok faydalı buluyorum kendi açımdan.

Yerkürede sabit çevre şartları sağlayamayız Doğaana değişken, stabil değil evren sürekli değişim halinde bu sebepledir ki sürelere fikslenmeyi doğru bulmuyorum.

Tavsiyem şudur; Gübreyi ısı ve renk değişimlerini gözlemleyin tek renk yüksek ısıdan sonraki ısı düşüşü ile çürüme büyük çoğunlukla tamamlanmış demektir, "büyük çoğunlukla" tabirini kasten kullandım tamamen olmuş diyemeyiz, bu aşamadan sonra yeniden karıştırıp arasına tekrar organik karıştırabilirsiniz, iyi gelir organik ev artıkları kuru bitki parçaları, tohumsuz ot, çok ince dallar, gazel, saman vs. Ayrıca toprak ile harman edip kullanmadan evvel dinlendirmeniz ısı takibi yapmanız sizin bitkilerinizin menfaatinedir.

miralay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-08-2013, 16:30   #41
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 10-11-2012
Şehir: KONYA
Mesajlar: 6
........TAVUK GÜBRESİ [/COLOR][/B]..........................Teknolojinin ilerlemesiyle artık tavuk ve hayvan gübrelerini fermantasyondan geçirerek içerisindeki zararlı maddeleri arındırarak toprağa daha faydalı hale gelmektedir.Ayrıca pelet hale gelerek atması daha da kolay hale gelmiştir.Büyük arazilerde atma nakliye gibi bir çok sorunda bu şekilde sona ermiştir. Resimlerde görüldüğü gibi.0542 589 8018

Eklenen Resimler
 

Düzenleyen tuana organik : 03-09-2013 saat 17:24
tuana organik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-08-2013, 00:53   #42
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 26-08-2013
Şehir: Amasya
Mesajlar: 7
Bu gübre çiçeklerde kullanılabilir mi?

justice beğendi.
ilteber Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-09-2013, 07:25   #43
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 10-11-2012
Şehir: KONYA
Mesajlar: 6
evet kullanılır

justice beğendi.
tuana organik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-09-2013, 21:26   #44
Ağaçsever
 
gülcicek's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-03-2013
Şehir: NEVŞEHİR
Mesajlar: 44
*** arkadaşlar bir sorum olacak yanmış tezek(ateşte yanmış)külü topraga faydalımıdır ne gibi fayda verir içeriginde hangi madde bulunur ve nasıl uygulanması gerekir bu konuda beni aydınlatırmısınız teşekkür ederim.

justice beğendi.
gülcicek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-09-2013, 09:53   #45
Ağaç Dostu
 
justice's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2010
Şehir: Düzce
Mesajlar: 236
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tuana organik Mesajı Göster
evet kullanılır
Sn. tuana organik; bilgi alabilmek açısından bir sorum olacak size. broiler tavuk çiftliklerinde kesime 10 gün kala antibiyotik kullanımını genelde bırakıyorlar çünkü ette kalıntı olması istenmiyor, ama dışkıda bu kalıntı sorunu nasıl gideriliyor yani fermantasyonu etkileyen bir faktör olarak biliyorum. ayrıca bu gübre tarımda kullanılırken acaba bitkilerimiz yoluyla topraktan alınıp sofralarımıza geldiğinde beslenmemiz açısından olumsuz bir etkisi olmuyor mu? bilgilendirirseniz çok sevinirim.

justice Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-01-2015, 14:33   #46
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 12-12-2006
Şehir: İŞ
Mesajlar: 4
İyi günler
Tavuk gübresini direk uygulasak dekara 1 ton ladar yakma yaparmı yoksa çok mu fazla olur ?

Burak2013_350 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-04-2015, 22:41   #47
Ağaç Dostu
 
hatipali74's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-09-2007
Şehir: Muğla-Beşkaza
Mesajlar: 236
Organik Gübre karışımı

Konuyu doğru yerde açtığımı umuyorum. 2-3 gün önce uzun zamandır yapmayı planladığım gübre karışımını yaptım. Resimlerde gördüğünüz bahçedeki boş alanın etrafını çevirdikten sonra önce zemine 2 traktör yaş inek gübresi döktürttüm. Yumurta tavukçuluğu yapılan çiftlikten getirttiğim 4 ton kadar yaş tavuk gübresini inek gübrelerinin üzerine döktürttüm. Onun üzerine resimlerde gördüğünüz gibi 2 traktör kadar çürümüş saman döktürttüm. Aslında niyetim samanları tavuk gübresinin altına dökmekti. Ancak samanları getirmeyi söz veren köylü arkadaş geç getirince mecburen tavuk gübresini boşaltmak zorunda kaldık. Samanların üzerine 5 kilo kadar melas şekerini bir fıçı suda sulandırıp yağmurlama ibriği ile samanların üzerine döktüm. Elimde kalan 2 çuval leonardit ve 1 çuval odun külünü de üzerine serptikten sonra yine getirttiğim 2 traktör kadar karışık halde bulunan inek ve koyun gübresini en son kat olarak üzerine döktürttüm. Tabii, bu arada 25 kilo kadar toz kireci gübrelere karıştırdım. Vaktim olsaydı, en son yarım traktör kadar orman toprağı getirtecektim. Ama akşam olduğu için üzerini 2 kat naylonla bastırarak bundan vazgeçtim. 2 ay kadar sonra açıp karıştıracağım. O zamana kadar hazır olacağını umduğum enzimi sulandırıp üzerine dökmeyi ve tekrar örtmeyi planlıyorum. Bu şekilde önümüzdeki bahara kadar bekletmeyi, önümüzdeki kış solucanların devreye girerek artı katma değer katmasını hedefliyorum.

Bu konuda tüm arkadaşların fikirlerine ihtiyacım var.
Name:  1.jpg
Views: 2958
Size:  52.6 KB
Name:  2.jpg
Views: 2956
Size:  70.1 KB
Name:  3.jpg
Views: 2899
Size:  70.4 KB
Name:  4.jpg
Views: 3209
Size:  51.4 KB

Resulgur beğendi.
hatipali74 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-04-2015, 09:32   #48
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2012
Şehir: YOZGAT
Mesajlar: 196
Karışım güzel görünüyor fakat yumurta tavukçulugu yapılan çiftliklerde yemler katkılı daha çok yumurtlasınlar diye,kullanılan katkı ve hormonların bir kısmı tavukların dışkılarınada karışıyordur.

salih66 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-08-2015, 12:27   #49
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 27-05-2013
Şehir: samsun
Mesajlar: 39
taze tavuk gübresini çiçeklerin dibine döksem bitkiye bir zararı olur mu

leylevi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-09-2015, 22:36   #50
Ağaç Dostu
 
hatipali74's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-09-2007
Şehir: Muğla-Beşkaza
Mesajlar: 236
-Son durum-
Name:  20150902_175715.jpg
Views: 2888
Size:  71.0 KB
İki kere alt üst edilen, sulanan, enzim karıştırdığım tavuk gübresine 25 kg.lık bentonitli kükürt karıştırdıktan sonra kış boyunca üstü açık bırakacağım.. Fikirlerinizi bekliyorum...

hatipali74 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-09-2015, 00:19   #51
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
İlk hazırlıkta bir çuval odun külü ve 25 kg kireç ilave ettiniz. Her ikisi de hayli alkali malzemeler. Muhtemelen karışımın PH seviyesini epey yükseltmiştir. Sonra naylon ile iyice kapatarak oksijen almasını engellediniz veya azalttınız. Şimdi üzerini açarak kükürt ilave edeceğinizi söylüyorsunuz. Bunun mantığı nedir? Bu malzemeler ve oksijensiz ortam ile nasıl bir süreç yaratmaya çalıştınız?

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-11-2016, 12:46   #52
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 06-11-2016
Şehir: Sivas
Mesajlar: 1
Arkadaşlar merhabalar...
Bir sorum olacak cevaplarsanız gerçekten sevinirim.
Yakınımın kapalı bir ortamda (altı beton ve talaş) 900 adet tavuğu var. Belli aralıklarla tavukların altlarını temizlemekte. Her temizlemede yaklaşık 40-50 torba dışkı çıkmakta.
Şimdi soruma gelelim.

Ben bu dışkıları çuvallayıp aldım. İçerisinde toprak gibi ufalanmış, katılaşıp kesekleşmiş gübreler mevcut. Bu çuvallar belirttiğim şekilde ürün içermekte.

İhtiyacım oldukça çuvallardan birisini alıp fermante etsem diğerleri beklese bir sıkıntı olur mu? Bekleyen çuvallar bozulur mu? İçerik tamamen kurumuş durumda.

Yaklaşık bu şekilde 50 çuval gübrem var. Bunları fermante etmeden kullanmam ne gibi sakıncaları beraberinde getirir? Bilen arkadaşlarım cevaplarsa sevinirim.

bummerxy Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-12-2016, 21:24   #53
Ağaçsever
 
Likos's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-05-2016
Şehir: Trabzon-Yomra
Mesajlar: 67
Çiftlik gübresini(büyükbaş hayvan gübresi-mandıra /besi gübresi değil,tamamen doğal beslenmiş) kendimiz kapalı alanda ya da açık alanda nasıl yakabiliriz?yardım lütfen

Likos Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-11-2018, 11:37   #54
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 28-11-2018
Şehir: istanbul
Mesajlar: 2
Merhaba yaş sığır gübresi ahırdan her çıktığında yığın üzerine toz kükürt dökmenin, kimyasal sonuçlarını merak ediyorum
fikir yürütecek arkadaşların yorumlarını istirham ederim
Saygılar

KOLCU Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2019, 06:19   #55
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 22-05-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 6
Herkese merhabalar, 12 yıl boyunca burada duran başlığı okuyabilmemizi ve faydalanmamızı sağlayan herkese emekleri için çok teşekkürler. Bilgisini paylaşandan da bu bilgilerin bizlere ulaşmasını sağlayandan da Allah razı olsun.

Benim 13 tavuğum var, gübresinden nasıl yararlanırım diye araştırırken forumdan bir çok bilgi toparladım ama hala sormam gereken bir şeyler var.


Gübreyi kesin olarak şerbet haline getirip kullanacağım, onda sıkıntı yok. Direkt kullanmanın riskli olduğunu anladım. Ama şerbet için önce fermantasyon veya yanma yapmalı mıyım? Yoksa taze gübreden de şerbet yapabilir miyim tam anlayamadım.

Bir de ben bilmeden gübre için fermantasyon işlemi yapmış da olabilirim, şöyle ki;

Tavuklarımın gezindiği yaklaşık 30 m2 açık alan var, bu alanda 3-4 ay gezinme sonucu yüzey tamamen tavuk pisliği ile kaplanmıştı. Yağan yağmurlar ile birlikte alanda cıvık ve koyu yeşil bir gübre oluştu.

Ben bunların tavuk ayak sağlığına zarar vereceğini düşünerek yer yer açtığım çukurlara pisliği gömerek, üzerlerini kapatıp yüzeyi tekrar toprak haline getirmeye çalıştım ve alanı bir nevi belledim.

Şimdi bu yağmur altında uzun süre kalıp da toprağa gömülen gübreyi çıkarıp kullansam işe yarar mı?

Bir sorum daha var;

Kapalı kümesin altına talaş serip gece boyunca atılan dışkıları haftada bir talaş ile birlikte toplayıp atıyorum, bu talaş karışık taze gübreden nasıl faydalanabilirim?

Okuyan herkese teşekkür ederim.

Saygılar.

Eyong Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:42.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024