agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama)
(https)




Beğeni Düzeni64Beğeniler
  • 4 Gönderen MeyveliTepe
  • 10 Gönderen MeyveliTepe
  • 1 Gönderen Çamtepe
  • 2 Gönderen Mete Tiren
  • 2 Gönderen MeyveliTepe
  • 9 Gönderen Dogasever
  • 2 Gönderen Çamtepe
  • 1 Gönderen Safranlı
  • 2 Gönderen Safranlı
  • 2 Gönderen Dogasever
  • 12 Gönderen Safranlı
  • 10 Gönderen MeyveliTepe
  • 1 Gönderen Safranlı
  • 2 Gönderen MeyveliTepe
  • 2 Gönderen MeyveliTepe
  • 1 Gönderen tiryaki
  • 1 Gönderen Manchineel

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 11-07-2012, 15:38   #1
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
Tatlı suda Mavi-Yeşil ALG üretimi

Halen bazı üyelerimizin mavi-yeşil alg üretme çabaları içinde olduğunu biliyoruz. Bundan sonra başka deneyecekler de olacaktır.

Üretim ve kısmen kullanımında deniz yosunlarından farkları sebebiyle evde, bahçede biyolojik gübre amaçlı mavi-yeşil ALG türlerinin gerek üretim gerek kullanım deneyimlerinin paylaşılması için için yeni bir başlık açıyorum.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-07-2012, 15:43   #2
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
İlk olarak Sn.Mete Tiren'in bu konudaki deneyimlerini aktardığı mesajı bu başlığa alıntılıyorum.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Mete Tiren Mesajı Göster
Yosun (alg) Gübresi Üretimi

Algler bir çok ortamda yaşayan su canlılarıdır. Ayrıntılı bilgi elde etmek isterseniz yardımcı olabilecek iki site linki veriyorum ; DENİZ YOSUNLARININ ORGANİK TARIMDA KULLANIM OLANAKLARI - organikgubre - Blogcu.com ve Egebiyoteknoloji | Algergy .

Benim ilgilendiğim konu alglerin çoğalması hakkındadır. Diğer bilgilerim tamamen okumaya ve teorik bilgiye dayalıdır. Bu canlıları mikroskop altında incelemedim.

Alg gübresinin üretimi;

Kendi edindiğim pratik yöntemler ve çalışmalar sonucu gözlemlediğim sonuçları sizlerle paylaşacağım.

Öncelikle yetiştireceğimiz ortam bol ışık alıyor olmalı ya da bu mevsimlerde sabah güneşinden fazla güneş görmez ise iyi olur suyun sıcaklığı çok artabilir bu da içindeki canlı alg sayısına ve üremeye direk olarak olumsuz etki yapacaktır. Ortalama sıcaklık 20-30 arasında olsa iyi olur.

Evde basit bir üretim yapacağımızdan dolayı oksijen ve karbondioksit oranını dengeli tutabilmek için çoğaltma yapacağımız kabın ağzının açık kalması iyi olur. Tabi bu sırada havadaki bakteriler suya geçmesi çok normal. Ağzı kapalı olarak ta günde bir defa havasını almak kaydıyla güzel sonuçlar alınabiliyor.

Ortamdaki ışık miktarı gece gündüz ile aynı olmalıdır. Gece de florasan ya da başka bir kaynak ile ortama ışık verilirse oksijen zehirlenmesi olayını suda yaşar ve alglerimizi öldürürüz. Yani çatı, teras, tarla, bahçe gibi gece lambanın yanmadığı ortamlar bizim işimiz için çok ideal.

Üretim sırasında ortama başka algler girmesin diye dinlenmiş çeşme suyu kullanılması tercih sebebebimdir. Artezyen suyu kaynatılıp soğutulunca aynı işi çok iyi bir şekilde görür.

Ben besin olarak NPK 15 15 15 + İz Element sıvı gübreyi kullanıyorum. Ayda bir 30-40 cc gazı alınmış doğal maden suyu da eklenebilir.

Kabın büyüklüğü yeni başlayacaklar için önemli bir unsur. Çok besin verilmesinden dolayı bazı elementler zehirleyici etki gösterebiliyor. Bunun için kullanacağımız gübre kadar bir üretim kabı tercih etmek en iyisidir. Fazla besin ekleyip ortamı zehirleme gibi bir şansınız en aza inmiş olur.

Besinler ilk üretim ortamı oluşturulduğunda ve her su değişimi yapıldığında ve akabindeki her haftada 5 litrelik bir tank için bir çay kaşığı NPK 15 15 15+ İz E. gübre eklemeniz yeterli gelecektir.

Hasat süresi aldığı ışık ortam sıcaklığı ortamdaki ilk üremeye başlayan alg ve besin oranına göre değişkenlik gösterecektir. Nasıl olduğunu anlarız diyorsanız birkaç resim ekleyip hemen hemen o renge gelmesini beklemenizi önereceğim.

Hasat işlemini bir dahaki üretim sürenizi göz önünde bulundurarak yapınız. Tankın dibinde kalacak 5 – 10 damla sudan da bu alg ürer şişenin 1/5 kısmını bıraksanız da. Kullanılan tankın 1/10 kadar kısmının bir daha ki üretime maya olarak kalması taraftarıyım.

Hasat işlemi de gerçekleştikten sonra kullanım aşamasına geldik. Oran sorularını cevapsız bırakacağım. Bence bu oran kullandığınız topraktaki organik madde miktarına, besin değerlerine, bitkiye göre değişkenlik gösterecektir.

Ben bazı tek yıllık çiçek fidelerimi direk elde ettiğim saf algle suladım sorun olmadı. Ama adeniumlarda uygulama yaptığımda ½ oranında sulandırmama rağmen ağır geldi. Elde ettiğiniz gübreyi direk en değerli bitkinizde kullanın demiyorum. Üretim esnasında verilen besin gördüğü güneş içinde çoğalan bakteriler gibi her ihtimal birleşip sizin gübrenizin gücünü ortaya koyuyor. Bunu üretiminizi gerçekleştirdikçe tek yıllık sebze ya da gübreyi seven bitkilerinizde deneyerek ne kadar kullanacağınızı saptayabilirsiniz.

Olayın en basit ve kısa hali beş litrelik su şişesini alırsınız içini çeşme suyu ile doldurur bir gün dinlendirirsiniz ardından içine bir çay kaşığı NPK gübre ekler ve alg mayanızı ilk seferinde ortama eklersiniz. Şişe tamamen kuru kalmadığı sürece her hasattan sonra yeniden eklediğiniz su ve besinlerden üreyecektir.

Alg gübreniz oldu çalkaladınız dibinde bir ya da yarım santim su bıraktınız üzerine dinlenmiş su eklediniz ve gübreyi de eklediniz üretime devam edersiniz.

Dibinde tortulaşma olması iyiye işarettir korkmanıza gerek yok.

Peki ilk alg mayasını nereden alacağız derseniz ben üniversiteden çok zor olarak aldım derim en iyisi bunun üretimini yapan birisinden almak. Yok ben üniversiteden alırım derseniz hidrobiyoloji bilim dalından bulabilirsiniz bu ürünleri su ürünlerinde bulabilirmisiniz bilmiyorum.


Yazdığım yazı bilimsel bir çalışma olmadığını unutmayın ama onlarca deneme sonucu benim sizlere aktarabileceğim bilgiler bunlar. Belki atladığım söylemeyi unuttuğum noktalar olmuştur ve ya yazımda anlaşılmayanlar olmuştur gerek başlıktan gerek özel mesaj olarak hangisini uygun görürseniz sorabilirsiniz. Saygılar

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-07-2012, 19:09   #3
Ağaç Dostu
 
Çamtepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-12-2010
Şehir: İstanbul, Çanakkale, İzmir
Mesajlar: 646
Merhaba Sn. Meyvelitepe

Bence güzel bir fikir. Hatta kendi keson kuyumda ve sulama havuzunun rengine bakarak bol bol alg ürettiğimi söyleyebilirim, ama sizin blog yazınızda belirttiğiniz mavi-yeşil alglerden değildir herhalde Ne dersiniz?

Bu arada not olarak şunu da belirtmeliyim: Keson kuyumuzun suyunu tahlile götürdüğümde bu bulanıklığı sormuştum, cevap olarak da, sorun olmaz hatta azot kaynağı olurlar tarım sulaması için bu zararlı bir kirlilik değildir cevabını almıştım.

Bildiğim kadarı ile alglerin yoğun üremesi durgun sularda kirlilik olarak adlandırılıyor (en azından Bafa Gölü ile izlediğim bir haberde böyle diyordu.

Bu bilgileri kafamda birleştirince aklıma "iyi alg ve kötü algler mi var?" sorusu geldi. (Nasıl soğuk kompostumuzda kötü bakteriler yerine iyi bakterilerin üremesini istiyorsak)

Bir diğer tartışmak istediğim konu da bu tür durgun sularda kullanımı konusunda çeşitli makaleler okuduğumuz EM. Hatırladığım kadarı ile EM içindeki bakteriler (muhtemelen Laktik asit bakterileri) bu tür alglerin beslenmek için kullandığı azot formlarını (amonyak?) parçaladığı için alg üremesini baskılıyordu.

Dolayısı ile aynı durgun suyu hem EM hem de alg ile aşılamamamız lazım diye düşünüyorum, haklı mıyım?

Saygılar

Ç.

agozce beğendi.
Çamtepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-07-2012, 19:58   #4
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-09-2010
Şehir: izmir
Mesajlar: 974
Soru Sn Meyveli Tepe ye sorulmuş ama bende bildiklerimi aktarayım.

Kuyu sularında ve gölet akar su gibi her açık ortamda bir sürü alg var. Bunların mavi yeşil alg olması da önemli değil. Önemli olan yapılarında ne kadar besin barındırdıklarıdır.

Aynı uğraşı verdikten sonra neden 1 birim enerji yerine 10 birim enerji elde etmeyelim ?

Algler toprağa geçtiği andan itibaren yaşamları son buluyor bünyelerindeki besinler toprağa karışıyor. Bundan dolayı sorun çıkmaz.

Alglerin kirlilik oluşturması çok hızlı üremesi ve kendi bulunduğu ortamdaki yaşam alanını başka canlılar için kullanılmaz hale getirmesinden dolayı kaynaklanıyor.

İyi alg kötü alg var nasıl var bazı algler farklı besin ortamlarında farklı gaz ve zehirli atıkları (toprak için) üretebiliyorlar. Fakat beslenme laktasyonunu düzenli tuttuğunuzda ve dışarıdan herhangi bir alg sisteme girmediği sürece chlorella spp de bu sorun yaşanmaz.

Son sorunuzda da EM ile ilgili bilgim olmadığından Sn Meyveli Tepe ye bırakıyorum eksik kalan unuttuğum bir kısım varsa Üstadım lütfen tamamlayın. Saygılar

Mete Tiren Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-07-2012, 02:37   #5
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Çamtepe Mesajı Göster
Hatta kendi keson kuyumda ve sulama havuzunun rengine bakarak bol bol alg ürettiğimi söyleyebilirim, ama sizin blog yazınızda belirttiğiniz mavi-yeşil alglerden değildir herhalde Ne dersiniz?
Büyük ihtimal değildir

Alıntı:
Bildiğim kadarı ile alglerin yoğun üremesi durgun sularda kirlilik olarak adlandırılıyor (en azından Bafa Gölü ile izlediğim bir haberde böyle diyordu.
Burada şöyle bir yanılsama var. ALG'ler kirliliği yaratmıyor (tam tersine temizliyorlar), sular kirlendiği için ALG popülasyonu artıyor.

Konvansiyonel tarımda kullanılan kimyasal azot ve fosforun muhtelif şekillerde durgun sulara sızmasının bir sonucu bu. Azot ve fosfor suyu kirletiyor, ALG'ler azot ve fosforu besin, güneş ışınlarını da enerji kaynağı olarak kullanıp fotosentez yaparak gelişiyorlar.

Alıntı:
Bu bilgileri kafamda birleştirince aklıma "iyi alg ve kötü algler mi var?" sorusu geldi. (Nasıl soğuk kompostumuzda kötü bakteriler yerine iyi bakterilerin üremesini istiyorsak)
Evet, ALG dünyası başlı başına derya deniz. Her türlüsü var. Hatta, kısa deneme süresinde alg'leri yakalayıp yiyen yine mikroskobik başka su canlılarını da gözlemledim (video'sunu çekmediğime hayıflandım sonradan. Tekrar rastlarsam video da çekeceğim

Yaptığım denemede chlorella kullandım. Fakat o denemelerin amacı genel olarak alg hücre çoğalmasının prensiplerini çıkarsamaktı. Esas ilgi alanım chlorella değil. Tarım, gübre, tarımsal sürdürülebilirlik, kaynakların zayi edilmeden kullanılabilmesi söz konusu olduğunda, taze ahır veya kümes gübresinde bulunan ve normalde tarımda kullanılıncaya kadar önemli oranda kayba uğrayan organik besinlerin alg'ler tarafından yakalanıp depolanabilmesi imkanı bu konuyu özellikle araştırmaya değer hale getirdi.

Bu konuda ARS bilim adamlarından Walter Mulbry'nin çalışmalarını izlemeye çalışıyorum. İlk etapda ALG türleri olarak rhizoclonium hieroglyphicum, microspora willeana, ulothrix ozonata, ve oedogonium spp.'ye odaklanmam gerektiğini düşünüyorum

Alıntı:
Bir diğer tartışmak istediğim konu da bu tür durgun sularda kullanımı konusunda çeşitli makaleler okuduğumuz EM. Hatırladığım kadarı ile EM içindeki bakteriler (muhtemelen Laktik asit bakterileri) bu tür alglerin beslenmek için kullandığı azot formlarını (amonyak?) parçaladığı için alg üremesini baskılıyordu.

Dolayısı ile aynı durgun suyu hem EM hem de alg ile aşılamamamız lazım diye düşünüyorum, haklı mıyım?
EM formülasyonu mavi-yeşil alg'lerle akraba, fotosentez yapabilen fototropik bakteriler de içeriyor. Fakat ALG çoğalan bir ortamda EM bakterileri tam olarak ne yapar kestiremiyorum. Uygun bir zamanda bu birlikteliği sağlayarak ne olduğunu izlemeye çalışırım. Sn.Doğasever buralardaysa bize bu konuda hazır bilgi de sağlayabilir belki.

agozce ve mrduran beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-07-2012, 06:25   #6
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
Alıntı:
Burada şöyle bir yanılsama var. ALG'ler kirliliği yaratmıyor (tam tersine temizliyorlar), sular kirlendiği için ALG popülasyonu artıyor.
Çok doğru bir saptama.

Alıntı:
Dolayısı ile aynı durgun suyu hem EM hem de alg ile aşılamamamız lazım diye düşünüyorum, haklı mıyım?
Burada şöyle bir yanılsama var. ALG'ler kirliliği yaratmıyor (tam tersine temizliyorlar), sular kirlendiği için ALG popülasyonu artıyor.
Çok doğru bir saptama.

Dolayısı ile aynı durgun suyu hem EM hem de alg ile aşılamamamız lazım diye düşünüyorum, haklı mıyım?

Hem EM kullanır hem de alg aşılaması yaprsanız, alglerin üremediğini göreceksiniz. Ben de kendi doğal havuzumda denemeler yapıorum. Her yıl alg patlaması oluyordu.

Havuzumda, havuzun boyutuna göre anormal derecede büyümüş bir nilüferim var. Son 5 yıldır her yıl Mart ayının son 2 haftası ile Nisan ayının ilk 2 haftası arasında haftada bir kez 1/5000 oranında EM attığım için alg patlaması olmuyor. EM su içindeki erimiş azotu ve fosforu tükettiği için alg patlaması yaşanmıyor. Ama yukarda belirttiğim aralıkta EM atmazsanız (bir yıl denedim ve atmadım!), alg patlaması yaşanıyor.

Alg patlaması oluştuktan sonra EM atarasanız, alglerin yok olması için en az 10-12 hafta beklemeniz gerekir. Sanırım EM besinleri tüketiyor ve dolaylı olarak algleri yok ediyor. EM'nin algleri yediğini sanmıyorum çünkü böyle olsaydı EM atar atmaz algler de azalma olurdu.

Havuzdaki çalışmalarımı bir ara resimleriyle ve mikroskoptaki videolarıyla anlatacağım. Havuzumu 15 yıldır hiç temizlemedim. Boyutları 2 m X 0,5 m x 0,4m küçük bir havuz. Tamamen kendi haline bıraktım. Sadece Senede 4-5 defa EM ilave ediyorum.

Havuzun dibindeki çamurda 30-40 adet kurbağa yaşıyor ve sandal böcekleri var. Kurbağalar her sene yavruluyorlar. Su biti de gözlemledim. Bir de çok küçük solucanlar var. Müsait bir zamanda hepsini yayınlarım. Selamlar.

Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-07-2012, 12:55   #7
Ağaç Dostu
 
Çamtepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-12-2010
Şehir: İstanbul, Çanakkale, İzmir
Mesajlar: 646
Tüm cevaplar için teşekkürler..

Dediğim gibi benim keson kuyularımda sanıyorum bol bol alg var.. Sadece algler değil, Sn. Doğasever'in bahsettiği gibi muhtelif kurbağalar ve bunların peşinde koşan yılanlar da dahil

Algleri besin maddesi ile yükleyip sulamayı doğal yollarla "fertigation" haline getirmek benim için de çok cazip olur. Konuya aboneyim bundan sonra.. Zaten imkan buldukça yaptığım enzimleri sulama havuzuna boşaltıyorum. Bundan sonra alglerin hoşuna gidecek karışımlara da başlayabiliriz

Dogasever ve Mete Tiren beğendi.
Çamtepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-07-2012, 13:00   #8
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
Anladığım kadarıyla su havuzlarında em eklendiğinde algleri olumsuz etkileyebiliyor....
Müsadenizle şöyle bir soru sormak istiyorum
işleyiş olarak iki faydalı dost (em,alg) aynı kulvarda hizmet verdiklerini düşünerek .....
Alg lerin besini parçalamanın yanında önemli oranda besini depolayabilme özelliğine sahipmidir...
Veya sadeleştirebilirsek algler ;faydalı dostlardan hangi alanda akıncılk ve uç beyliği yapmaktadırlar

Dogasever beğendi.
Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-07-2012, 13:25   #9
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
Esas ilgi alanım chlorella değil. Tarım, gübre, tarımsal sürdürülebilirlik, kaynakların zayi edilmeden kullanılabilmesi söz konusu olduğunda, taze ahır veya kümes gübresinde bulunan ve normalde tarımda kullanılıncaya kadar önemli oranda kayba uğrayan organik besinlerin alg'ler tarafından yakalanıp depolanabilmesi imkanı bu konuyu özellikle araştırmaya değer hale getirdi.
yukarıdaki cümleye ne kadar teşekkur etsek azdır...
benimde en büyük derdim bu......
annemin sarıkız'ları ve biraderin bili bili leri elimiizn altında duruyor.....
bizlerde bu forumda ögrenmeye ve arayışa ve devam ediyoruz....


Düzenleyen Safranlı : 12-07-2012 saat 16:57 Neden: büyük harf
Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-07-2012, 23:21   #10
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 15-06-2012
Şehir: içel
Mesajlar: 18
DSİ TEKNİK BÜLTENLERİ - 95. SAYI

inşallah işinize yarar sayın meyvelitepe spirulina konusuda buna dahilse şayet şayet elimde biraz kaynak olması lazımdı bir arar bakarım.

kdr1965 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-07-2012, 00:13   #11
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Çamtepe Mesajı Göster
Tüm cevaplar için teşekkürler.. Dediğim gibi benim keson kuyularımda sanıyorum bol bol alg var.. Sadece algler değil, Sn. Doğasever'in bahsettiği gibi muhtelif kurbağalar ve bunların peşinde koşan yılanlar da dahil Algleri besin maddesi ile yükleyip sulamayı doğal yollarla "fertigation" haline getirmek benim için de çok cazip olur. Konuya aboneyim bundan sonra.. Zaten imkan buldukça yaptığım enzimleri sulama havuzuna boşaltıyorum. Bundan sonra alglerin hoşuna gidecek karışımlara da başlayabiliriz
Algleri üretip sulama suyunda gübre olarak kullanmayı tasarlıyorsanız, algleri üretmeden önce EM atar ve bir veya iki hafta beklerseniz, algleri üretemezsiniz. EM besinleri tüketeceği için algler yaşayamayacaktır. Ama hem alglerden hem de EM den gübre olarak yararlanmak istiyorsanız, o zaman içinde besin eriyiği olan suya önce algleri aşılayın ve alg patlaması olsun. Ancak ondan sonra EM ilave edin derim. EM algleri tüketmeyecektir. Böylece hem Alglerden hem de EM den yarar sağlayabilirsiniz. Enzim kullanıyor olsaydım, yine aynı yolu izlerdim veya enzimi ve algleri ayrı ayrı kullanırdım. Enzim konusunda arkadaşların düşünceleri farklı olabilir. Belki alg patlamasına yardımcı olması için besinler artsın diye önce enzim koymayı düşünebilirler ancak kullandığımız enzimlerin de sadece enzim olmadığı ve içinde mikroorganizmalar içerdiğini de unutmamak gerekir. Sanırım enzim önce de sonra da konulsa çok büyük bir fark yaratmayacaktır. Bu konuda deneme yapmadığım için kesin bilgi sahibi değilim.

agozce ve Safranlı beğendi.
Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-07-2012, 09:32   #12
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
dostlarımızla dünyamızı güzelleştirebilmek adına cebelleşmelerimiz devam ediyor.....
dün düzceden bir inşşat müh. arkadaşım telefonda senin alg ler oldumu abi diye soruyor...
çünkü bir gün önce buradayken o kadar hararetli anlatmışımki doğal mücadelemizi takdir edip etkilenmiş....
abi bu konuda uğraşmak stresi alır diye yorum yapıyor.(onun derdi stres)
bu sayfalardan ve dostlardan çok şey ögrendik...
doğasever hocamızın kısmen değindiği gibi doğal dönüşüm adına neler varsa hepsini yapmalıyız.
hepsini ögrenmeliyiz...
rüyalarımıza fikrimize ve zikrimize girmeli....
şöyle geriye yaşlanıp düşününce yüce yaradanın kurduğu düzende ne kadar mükemmel dönüşüm olduğunu görebiliyorum...
ticari gübrelerin ana damarı azot eksenli iken etrafımızdaki ben sen o,ot börtü böcek ve sögüt dalı dahi azot kaynağı....
önümüzdeki ve soframızda duran mükemmel yiyecekleri afiyetle yemek var iken doğamıza karşı savaş açmış ve aslında insanlık olarak intihar etmiş oluyoruz...
bazen çok üzülüyorum....
yalovamızın merkez köyü olan köyümde sadece imara girip daire alalım hayali her ailede yerleşmiş....
köylü küşmüş ...
sevgisizleşmiş....
asabileşmiş ve mutsuzlaşmıştır...
sebebini ise idrak edememektedir....
topraktan kopunca aşk bitmektedir...
merhamet bitmektedir...
sabır bitmektedir..
azim ve çalışkanlık bitmektedir..
ve sonunda huzur bitmekte....
ve sonunda kendimizi 3+1 orta kat sözde altın kafese mahkum etmekteyiz...
sorunun temelinde zihniyet problemi olduğu kesin...
bir zihni dönüşüme meçburuz....
dünyaya hükmetiğini zanneden yüzyılın aldanmış insanı ;dünyamızdan her gün tokat yemektedir...
gümdem maddesi olan kentsel dönüşüm rüzgarı zırvaları zihni dönüşüm olmadığından sadece kafeslerimizi yenilemek ve apartmanımızı büyütmekten ibarettir.
ben bu dünyada karıncadan minik serçeden daha baskın değilim...
daha çok söz sahibi değilim....
rüzgara hükmedemem...
suyu dizginleyemem..
depremi engelleyemem...
bu dünya bana yani insanoğluna ait değil....
o halde geri çekilip işleyişi kavradıktan sonra dünyamızın dönüşümüne yüregimizi koymaktan başka yol yok....
sevgiler...

Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-07-2012, 11:19   #13
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 15-06-2012
Şehir: içel
Mesajlar: 18
sn meyvelitepe amazon da kitap araştırması yaptım ingilizcem 1980 li yıllardan kalanlar)) (emekli olunca ilerleticem az kaldı).İşinize yarayan ingilizce kitap ismi varsa bize iletin k bizimde çorbada tuzumuz olsun.saygılar.

Amazon.com: Production of blue-green algae in fresh water: Books

elimde bir hayli kitap var belki onların içinde vardır(6.trbyt.).hobi amaçlı yazılım ve bilgisayar derken asıl konuya toprak doğa ve hayvana herşeyin başladığı yere dümen kırdık bir gün herşey başladığı yere geri dönermiş misali.

kdr1965 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-07-2012, 12:46   #14
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
Bugün kısa yoldan bir soru sormak istiyorum....
Organikçiler olarak menümüz iyice çogaldı...
Bu sevgili alg ler in midir cinmi....
Tuzmudur bibermi..???
Yoksa toprak için ana yemek mi...?

Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-05-2013, 09:59   #15
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
mavi-yesil alg üretimi

Geçen yıl yaptığımız şişelerde mavi-yeşil chlorella spp. çoğaltma deneyleri bu yıl sürekli çalışan, bahçemiz çapında organik gübre üretecek bir tesis şeklinde projeye dönüştü. Projenin birinci etabı tamamlandı.

Name:  alg_havuzu.jpg
Views: 14613
Size:  64.6 KB

Havuzda çoğalan hücrelerin mikroskop fotoğrafları:

Name:  algea_white_400.jpg
Views: 16161
Size:  28.6 KB

Proje hakkında daha detaylı bilgiye Yeşil Su yazımızdan ulaşılabilir.

Yolu düşüp uğrayan olursa bidonuyla gelip, bedavaya doldurabilir

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-05-2013, 15:07   #16
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
Ne mutlu bizlere ki her türlü organik dönüşümü tek tek doğaseverlerimiz vasıtasıyla ögreniyoruz....
Bu mavili yeşilli dostlarımızı bende çoğaltmaya çalıştım ancak beceremedim...
Karamürsele mi gelsem ne yapsam....

Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-07-2013, 10:14   #17
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
Köyde bahçenin hemen yanından akan arkta bu şekilde yosun tabakaları mevcut. Bu yosun tabakalarını değerlendirebilir miyim?

Eklenen Resimler
  

Düzenleyen bahcedenn : 05-07-2013 saat 10:27 Neden: Resim ekleme
bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-07-2013, 11:39   #18
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
Evet, yapabilirseniz toplayıp geçirgen bir örtünün üzerinde, mümkünse gölgede kurutun.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-07-2013, 12:00   #19
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Evet, yapabilirseniz toplayıp geçirgen bir örtünün üzerinde, mümkünse gölgede kurutun.
Böyle hazır yapılmışını bulmuşken mutlaka dediğiniz şekilde değerlendireceğim. Teşekkürler.

Aklıma bir şey daha geldi. Bu yosun tabakalarını yaşken ya da kurutulmuş olarak kompost çukuruna katabilir miyiz?

bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-07-2013, 12:14   #20
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
Yaşken azot kaynağı yeşil malzeme olarak kullanılabilir. Kurutulmuşu kompost çukuruna atmak yerine ezerek toz haline getirip doğrudan toprak karışımına katmanız daha faydalı olur sanki.

vetman996 ve bahcedenn beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-03-2014, 15:59   #21
Ağaç Dostu
 
tiryaki's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-04-2008
Şehir: İzmir / Balıkesir Gömeç
Mesajlar: 376
Başta MeyveliTepe olmak üzere konuya katkıda bulunan herkese ne kadar teşekkür etsek azdır herhalde.

Ben Aralık ayında diktiğim fidanları sulamak için 20 tonluk bir plastik tank almayı düşünüyorudum ama sonra aklıma bu başlık geldi. Bu sayede plastik de tüketmemiş olacağım.

Böyle bir havuz yapıp fidanları buradan sulamak daha mantıklı geldi ama endişem alg yoğunluğunu kontrol edemeyip aşırı gübreleme yapıp fidanlara zarar vermek.
Böyle bir ihtimal var mı acaba?
teşekkürler

YeniBON beğendi.
tiryaki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-03-2014, 23:01   #22
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
sardunyadervis's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-03-2012
Şehir: izmir
Mesajlar: 282
Evde sıvı çiçek coşturan felan kullanarak ola bilirmi ya da esmer şeker algleri besleyeblir mi?

sardunyadervis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-10-2014, 19:22   #23
Yeni Üye
 
Manchineel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-09-2014
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 24
Alg yetiştirmek asırlar sonra sanayileşecek ve petrol,kömür gibi önemli yakıtlar tükendiğinde Amerika Alglerden etanol üretip biyo yakıt yapmayı amaçlıyor. Bu yüzden bu yosun üretimi beni de cezbetti.

anlayamadığım tek şey var. Alg yetiştiriciliğinde üretime hazır su tankına doğadan bir alg anaçmı yerleştireceğiz. Yoksa su tankı uygun ortamı bulmasının ardından alg mi üretmeye başlayacak?

aydemiraydın beğendi.
Manchineel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-10-2014, 00:22   #24
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
Doğadan bir yosun parçası alıp onu üretebilirsiniz ama bu durumda aldığınız yosunun türü şansa kalır, büyük ihtimal de çok hücreli bir tür olur. Tercihan aşılamaya yetecek kadar tek hücreli mavi-yeşil alg kültürü bulmak daha iyi olur.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-10-2014, 18:16   #25
Yeni Üye
 
Manchineel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-09-2014
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 24
teşekkür ederim, üstteki bilgilerinizi dikkate alıp yosun üretmeyi deneyeceğim.

Manchineel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-07-2015, 08:34   #26
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 04-07-2015
Şehir: manisa
Mesajlar: 1
sipurilanaları direk toplayamaz mıyız?

öncelikle forumdaki tüm arkadaşlara merabalar.ben yeni katıldım bu forma.spirulinalarla ilgili araştırmalarıma yeni başladım sayılır.benim bi sorum olacaktı arkadaşlar.bu spirulinaları hazır bulunan yerlerden inceleyip direk insan tüketimine sunsak nasıl olur?yani ben tarım gübresi yerine kendim tüketmek istiyorum

omer ciftci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-01-2016, 09:24   #27
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 11-01-2016
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 1
Siyanobakterilerin yaşam sıcaklığı

Merhaba,
Mavi-yeşil agler kaç santigrat derecede ölürler ve sulu ortamda üretildiklerinden sonra bu bakteri kültürünü alıp, toz ortamında yaşatabilmemiz mümkün müdür?

Eğer mümkün değil ise, kuru ortamda karbokdioksit yiyen bia bakteri kültürü biliyor musunuz acaba?

Yardımlarınızı rica ederim.

Teşekkürler.

ORGANOMİK Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:26.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024