agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama)
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 08-08-2021, 23:23   #1
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 07-08-2021
Şehir: Ankara
Mesajlar: 2
Yağmur suyu ve tarım

Arkadaşlar merhaba şuan 2-3 dönüm civarında bir tarla bakıyoruz ailecek. İçine küçük bir 40-50 metre kare idarelik ev yapıp bu 2-3 dönümlük tarlanın bir kısmına ceviz badem gibi meyve ağaçları dikip bir kısmındada sebze yetiştirmek istiyoruz.


Ülkemizde yaşanan ve yakın gelecekte dahada şiddetli bir şekilde yaşanmasını tahmin ettiğim su sorunu beni biraz düşündürüyor. Aldığımız arazinin yakınlarında su kaynağı olmayabilir. Şebeke suyuylada tarım yapmayı istemiyoruz insanların içme suyu ihtiyacına saygımız var.


Biraz araştırdım ve yağmur suyu hasadı olarak isimlendirilen projelere ulaştım. Proje çatı alanınıza düşen yağmuru çeşitli ekipmanlar vesilesi ile tanklara depolayıp yağmur yağmadığı dönemlerde sulamanızı sağlıyor.

Yıllık türkiye geneli ortalama yağış miktarı metrekareye 500 litre olarak kabul etsek şuan 500 litrenin biraz üzerinde ama hesaplama kolaylığı olsun diye 500 kabul ediyoruz 50 metre kare evinizin çatı alanı olsa 50 metre karede portatif yağmurlu mevsimlerde kurulumu yapılıp kullanabileceğiniz yağmur suyu toplama sistemi kurulsa 100 metrekarelik bir alanınız olmuş olur. Buda 100x500 den yılda 50 tonluk bir yağmur suyu toplamak demek oluyor.


Daha önce tarımla hiç ilgilenmediğimiz için bizim 2-3 dönümlük arazide dikeceğimiz ağırlıklı olarak ceviz-badem ağaçlarından oluşmakla beraber ağaçlarımız ve sebze yetiştirme işlerimiz için yakınımızda su kaynağı olmadan ve şebeke suyuylada sulama yapmadan sadece yağmur ile bu tarım faaliyetlerimizin tamamını su problemi yaşamadan sağlayabilirmiyiz ?

Yer altına 10 ar tonluk sanırım 3 **** 4 tane tanka ihtiyaç duyarız tank gömüp toplanan suyu otomatik bu tanklara yönlendirip sulama yapacağımız zamanda gene damla sulama sistemine otomatik bağlayıp burdan çektiğimiz su ile sulama yapmak istiyoruz. Sizce bu düşüncemiz uygulanabilir ve sürdürülebilir bir proje olur mu ?

Kta28 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:17.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024