![]() |
|
![]() |
#32 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Mine Hanım Torf,yaprakların veya diğer bitki artıklarının(kabuk vs.gibi) toprak ile karışmış hali değilmi? Ormanlarda veya ağaçlı alanlarda yaprakların altındaki toprağı torf olarak kullanabilirmiyiz? Selamlar |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#33 |
agaclar.net
|
Torf; nemli, yağışlı ve serin yörelerde göl ve benzeri su yatakları altındaki arazilerde yetişen bitkilerin ( yosun, saz vs.) kısmen çürümesi ve kalın yataklar meydana getirmesi sonucu oluşan organik bir materyaldir. İçinde toprak yoktur. Oluşması çok uzun bir süreç ister. Aynı maden gibi yatakları vardır. Ormanlarda ve ağaçlı alanlarda yaprakların altındaki toprak ise torf değildir. Yaprak çürüntülü topraktır. Yapraklar zamanla parçalanıp kompostlaşır, toprakla karışır. Bu da orman toprağı adıyla satılır. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#34 |
Guest
|
Teşekkür ederim Sn. Mine hanım verdiğiniz bilgiler için... |
![]() ![]() |
![]() |
#37 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 12-03-2007
|
Yeri burasımı bilmem ama ne tür toprak gerek?
Bu aralar ne bulursam ekmeye çalışıyorum, çıktı çıktı, çıkmadı bu siteye üye olduğum yanıma kar kalacak. ![]() Eğer yanlış yerse şimdiden pardon. Toprak seçerken neye dikkat etmek gerek? Yani ben bahçe için gübreli toprak aldım, gül ve bir kaç çiçek ektim. Domates, biber için özel ayrı toprakmı gerekleidir? **** limon, avakado çekirdeği için özel toprakmı vardır? Saygılar |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#38 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#39 |
Ağaç Dostu
|
Merhaba, Balkonda sebze yetiştirmek için en doğru karışımları bulmak için araştırma yaptıkça kafam iyice karıştı maalesef... Değişik domates, biber, patlıcan, salatalık, çilek, kabak, asparagus pea (türkçesini bilmiyorum) tohumlarım var. Ekim için geç kaldığımın farkındayım ama belki Mayıs sonuna kadar bir şeyler yapabilirim diye düşünüyorum. Ancak güzel bir karışım bulmak için oldukça zorlandım. Sonunda şöyle bir karışımın iyi olabileceğini düşündüm: -Killi toprak ile Gartengold Strender A280'i (aşağıda bilgilerini yazdım) %50-50 karıştırıp, fideleri diktikten sonra arada hümik asit ya da deniz yosunu ekstratı ile beslemeyi düşünüyorum. Karışımın doğru olup olmadığını, neleri değiştirmem gerektiğini söyleyebilir misiniz? GARTENGOLD STENDER A280 Bu ürün sebze üretiminde tohum, fide ve saksılama için özenle hazırlanmıştır.Otomatik dolum makineları için uygundur. Bu ürün %20 beyaz Baltık torfu ve %80 dondurulmuş yüksek kalitede sphagnum torfundan oluşur. Karışım yüksek seviyede gübrelidir. Gübre olarak NPK 14-16-18 tercih edilmiştir. 1 metreküpte 1.2 kg NPK içerir. Sterildir bitkiye zararlı canlı ve bakterileri içermez. VDLUFA tarafından sebze üretimi için uygunluk belgesine sahiptir. Yapı: fine Ayrışma: H2-H5 pH(CaCl2): 5.0-6.0 pH(H2O): 5.5-6.5 Tuzluluk: 1.1 g/l E/C: 0,65 mS/cm NPK yaklaşık: 1,2g/l Azot (N): 140 Forfor (P2O5): 160 Potasyum (K2O): 180 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#41 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 10-09-2006
|
ismail yalçı1973 kütahya tavşanlı seyyar satıcı.. (dilerim yanlış forum a yazmıyorum dur)... evimde yetiştirdiğim 75 civatında salon bitkisi için ormana gittiğimde çamların diplerinden çürümüş vede çürümeye yüz tutmuş olan atıkları toplayıp evde bunları eliyor içerisine yanmış ufak hayvan gübresi ve birazda bahçe toprağı karıştırarak bitkilerde kullanıyorum... bitkilerden gayet iyi olanlar olduğu gibi biraz neşesiz duranlar ve gelişimi ağır olanlarda var sebebi toprakla mı alakalı bilmiyorum... sormak istediklerim 1_) salon bitkileri yetiştirmede hazırladığım ve kullandığım toprak idealmidir. çimlendirmede de bu toprağı kullanmamın bir sakıncası olumsuz yönü olur mu? 2_) yaz aylarında topraklarda küçük sinekçikler oluşuyor har ne kadar sinek ilaci ile bunların bir kaç günde bir çaresine baksamda bu sinekçiklerin oluşmaması için başka bir yol varmıdır? 3_) ama fazla sulamadan ama bahçe toprağınında etkisi ile zaman zaman toprakta solucan ve benzeri canlılarla karşılaşıyorum bunların oluşmaması ve ürememesi için kullandığım özellikteki bir toprağa karıştırmam gereken dezenfektan **** kullanabileceğim zirai ve tarımsal ilaçlar nelerdir ve bunların kullanışları nasıldır ... yapmış ve yapacağınız yardımlar için teşekkürler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#42 |
msbays
Giriş Tarihi: 18-05-2007
|
sayın mine hanım sera yetiştiriciliğinde gübreleme hakkında bilgi verebilirmisiniz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#43 | |
agaclar.net
|
Alıntı:
Sorularınıza nasıl cevap alabileceğinizi görmek için http://www.agaclar.net/forum/a/ başlığına bakmanızı rica ederim. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#44 | ||
agaclar.net
|
Alıntı:
Alıntı:
E- derginin mart sayısında yazdığım "Evde, Bitkilerimiz İçin Hijyen" başlıklı yazımı da okuyunuz. |
||
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#45 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 16-06-2006
|
Alıntı:
İsmail bey'in sorusunun üçüncü kısmı ile ilgili olarak bu uygulamanın ikinci kısmını çanakları boşaltmadan da yapabilirmiyim yoksa ne önerirsiniz (çanaklarda çok hızlı hareket eden beyaz kurtçuklar var da) |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#46 | |
Ağaç Dostu.
|
Saksı harcı oluşturmak
merhaba, Saksılarda yetişen narenciyeler için en uygun saksı harcını oluşturmaya çalışıyorum.Ticari olarak süs narenciyesi yetiştirmek istiyorum, başka başlıklarda da konuşmuştuk.Burada yazılanları okudum, yabancı sitelere bakıyorum yine de kafamda tam netleşmiyor konu. Hazırda narenciye ürettiğimiz bir fidanlığımız var zaten ama orada işler biraz eski usül işliyor.Daha düzgün harçla, daha düzgün bir yetiştirme olsun istiyorum. Yabacı sitelerde, özellikle narenciye konusunda uzmanlaşmış insanların önerdiği, yaygın olarak da kullanılan, hemen hepsinin onayladığı bir karışım var; 3 pay ağaç kabuğu, kozalaklı ağaçlardan olacak, 1 pay kaliteli torf, 1 pay da inşaat kumu. Yurtdışında ağaç kabuğu ticari bir ürün olarak ağaçseverlere sunuluyor.İlk sorum, burada öyle bir ürün var mı, ağaç kabuğu diye satılan, ambalajlı ürün almak mümkün mü? Şu mesajda ağaç kabukları ile ilgili bilgi var ama benim aklım hala 5 payın 3 payını ağaç kabuğu koymayı almıyor bir türlü, bunu izah edebilir misiniz? Bir kaç aklı evvelin zorlaması da değil, hemen hepsi bu karışımı kullanıyorlar ![]() Torf konusu tamam gibi, buradaki linklerden bulduğum Gartengold firmasına ulaştım.Firmadan Fatih Bey, sağolsun çok ilgilendi ve Substrate 2 ürününün uygun olduğunu söyledi.Ürünün detaylı bilgisi şu sayfada. Bir de Mine Hanım'ın şu başlıkta önerdiği karışımlar var. Alıntı:
Bu konuyu biraz açsak, detaylı konuşsak çok sevinirim ![]() Selamlar |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#47 | ||||
Ağaç Dostu.
|
yeniden merhaba, Konuyla ilgili bir yorum gelmemiş, ben devam edeyim. Okumaya, yazışmaya devam ediyorum.Şu anda elimde 3 adet karışım var. İlki yabancı sitelerde okuduğum, yurtdışında kabul görmüş, yaygın kullanılan bir karışım.Yukarıda da bahsetmiştim, ağaç kabuğu içeren karışım.Bu karışımda ağaç kabuğu yerine Hindistan cevizi ağaçlarından yapılan CHC'nin (Cocopeat Husk Chips) kullanılabileceğini, hatta daha doğru olduğunu öğrendim. İlk mesajda bahsi geçen GartenGold firmasında bu ürün de var. CHC ürününün problemi, tuzlu yapısı.Üretim esnasında yıkanmasına rağmen, kullanmadan önce kullanıcıların ayrıca yıkama işlemi yapması öneriliyor. GartenGold firmasının ürünlerinde bu sıkıntı yokmuş. Alıntı:
Alıntı:
Alıntı:
Alıntı:
Ne diyorsunuz? |
||||
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#49 |
agaclar.net
|
Mehmet Bey, daha önce de pek çok kez belirttiğim gibi torf bitki besleme özelliğine sahip değildir. Torf saksı harcına katınız ama sadece torf çok iyi bir besleme ve sulama yönetimi gerektiririr. Gartengold bu sakınca yüzünden torfa besin ilave etmiş. Saksıda yetiştiricilik için fidancılar sadece torf kullanırlar ama bu salon bitkisi içindir. Çünkü hafif ve partik bir malzemedir. Siz meyve ağacı için sadece bu harcı kullanmayınız. Narenciye hafif asidik veya nötr (pH 6,5 - 7), drenajı yüksek toprak sever. Bu yüzden söz konusu torf asidik de gelecektir.Bir de torf çok su tutar, kaybedince de zor alır. Narenciye ise sürekli ıslak veya nemli toprağı sevmez. Bahsettiğim torf için gerekli sulama yönetimi bu yüzden. Mutlaka harca kumlu- tınlı toprak da katınız. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#50 |
Ağaç Dostu.
|
merhaba, Cevaplar için teşekkürler. Benim aldığım ithal kumkatın saksısı çok çok ince, siyah, torfa benzer bir malzemeyle doluydu, ne olduğunu tam olarak bilmiyorum. Mine Hanım, torfun besleme özelliği ile ilgili tereddütünüzden haberdarım ancak bitkilerin beslemesini, sulamasını günü gününe takip edip, damlama ile halletmeyi düşünüyorum.Düzenli olarak hem kontrollü eriyen gübrelerle, hem bizim narenciye bahçelerindeki düzende gübrelenecekler.Gartengold ya da benzer içerikteki torfların besinlerinin de uzun ömürlü olmadığını okuyorum, yani bitkiyi o besinle başbaşa bırakacak kadar değil.Yani tamamen torfda değil, bahsettiğim şekilde bir karışım düşünüyorum. %20 perlit ya da pomza %40 Substrate 2 torf %30 tınlı toprak %10 cocopeat husk chips Narenciye ph'ı ile ilgili tereddütünüzde de haklısınız.Yalnız ben narenciyeleri Flying Dragon anaç üzerine aşılamayı düşünüyorum.Bu anaç asidik toprakları seviyor.Şu an tam değerlerini araştırıyorum PH olarak ama çok sorun olmayacaktır umarım.Kullanmayı düşündüğüm %30 toprağın PH derecesi de yüksekçe, ikisi birbirini dengeleyecektir sanırım.Doğru mu? Cocopeat Hsuk Chips ağırlıklı karışımlarda köklenme hızlı oluyormuş, bu son durumda çimlenen narenciye tohumlarını, ilk sene torbada CHC ağırlıklı bir karışımda büyütmeyi, ikinci sene saksıya alma, gübreleme esnasında, CHC oranı az, torf, tınlı toprak ağırlıklı bir karışıma almayı planlıyorum.Aklıma yatan, en doğru sentez bu gibi görünüyor. Yine bu noktada ikazlarınıza ve düzeltmelerinize ihtiyaç duyuyorum. Bir de mesela tariflerde "perlit ya da pomza" deniyor, hangisine ulaşabilirseniz denilmiş, amatör üretimde fark etmez denilmiş.Birbirlerine üstünlükleri nelerdir, bana hangisini önerirsiniz. Teşekkürler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#51 |
Ağaç Dostu.
|
merhaba, Bugün fidancı bir ahbabımızın fidanlığına gittim, saksı için değil ama o da dikim için fidan üretiyor. "3 pay kaliteli kırmızı toprak, 1 pay zibil, 25 senedir fidan yapıyorum, bundan başka karışım tanımam" dedi gönderdi beni ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#53 |
Ağaç Dostu
|
Saksı Toprağında Sorunlar
Saksı topraklarımda çok sık beyaz bir tabaka oluşuyor. Bir türlü bu sorundan kurtulamıyorum. Bu tabakanın bitkilere zarar verdiğini biliyorum.Toprağın saksıda beyazlaşmadan kalması için ne yapmalıyım? Bu sorundan kurtulmak için, az suluyorum, üstteki beyaz tabakayı bir kaşık yardımıyla alıp yerine yeni toprak ekliyorum, alttaki tabakta kesinlikle su bırakmıyorum; ama yine de sorun devam ediyor. Bu konuda yardım alabilirsem çok sevinirim. Teşekkürler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#56 |
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
|
Ben suyun kireciyle ilgili olarak arayacağınızı düşünmüştüm. Sıcaklara verin. Kullandığınız çeşme suyu kireçli olduğu için, toprağın üstüne birikiyor. Bu bitkinin beslenmesinde sorunlar çıkarıyor. Forumu aradıkça bu konuyla ilgili pek çok bilgiye ulaşacaksınız. Boyacılar, hırdavatçılardan, toz kara boya alın. Bir litreye, bir kaşık karıştırın. Bu suyla onbeş gün arayla sulayın bitkileri. Kireç suda olduğu için az ya da çok sulasanız da birikecek. Zaman zaman bu toz boyayı sulandırıp kullanmalısınız. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#57 |
Ağaç Dostu
|
En azından tartışılan sayfalarda adı geçmiştir diye "toz kara boya " diye aradım. Tüm sitede konuşulanları okumak mümkün değil tabii. Arama motoru biraz işe yarıyor. Sorunun ne olduğu bilinirse ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#59 |
Ağaç Dostu
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#60 | |
Ağaç Dostu