05-02-2010, 21:43 | #1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-12-2009
Şehir: İstanbul-K.çekmece
Mesajlar: 101
|
Fındığın ince kabuğu nasıl değerlendirilebilir?
Bir fabrika da fındıklar kavruluyor. Kavrulan fındığın dışındaki ince zar kısmı ayrılıyor, çuvallara dolduruluyor ve çöpe atılıyor. Belki ekonomik bir değeri yok ama bu atılan ince kabuklar bir şekilde değerlendirilmesi lazım. Bir parça elime aldığımda yağlı olduğunu gördüm. Bu fındık zarı acaba ne şekilde kullanılabilir? |
06-02-2010, 02:25 | #2 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 07-12-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 53
|
Bahsettiğiniz ince zar kavsuk mu? |
06-02-2010, 02:42 | #3 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 07-12-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 53
|
Nette böyle bir bilgi var: "Fındık son derece faydalı bir gıdadır. Öyle ki iç kabuğu yani zarı dahi ilaç yapımında tıbbi hammadde olarak kullanılabilecek durumdadır" Kaynak: http://www.gorele.gen.tr/belgeler/alternatif.htm |
06-02-2010, 11:37 | #4 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-12-2009
Şehir: İstanbul-K.çekmece
Mesajlar: 101
|
Evet ince zar olan kısmı... Fındıklar kavrulduktan sonra, bir makine sayesinde fındıklar bir yerde, zarlar ayrı bir yerde toplanıyor. Toplanan zarları (kabuğu) çuvallara doldurup çöpe atıyorlar. Bu ne şekilde değerlendirilebilir.. |
06-02-2010, 12:02 | #5 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
|
Organik mataryeller değerlendirilmeli.
Alıntı:
Organik atıkların yeri çöplükler olmamalıdır, toprağımızdan kaldırılan besin maddeleriyle oluşturudukları için tekrar toprağa dönüşümleri sağlanacak imkanlar içinde değerledirilmesi gerekmektedir. Toplum bilincimizde atık yönetimi konusunda yeterli bir düzeye gelmeyişimizin bir göstergeside sizin oralarda yaşandığını görmek topraklar adına çok üzücü bir durum sergilendiği ortada, bunların her alanda örneklerini çoğaltmak mümkün, siz bu durumu görerek bir şeyler yapmanın endişelerini ortaya kuymuş oluyorsunuz. Sizi bu duyarlılığınızdan dolayı tebrik ederim, sevgiler saygılar sunarım. |
|
06-02-2010, 13:33 | #6 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-12-2009
Şehir: İstanbul-K.çekmece
Mesajlar: 101
|
Fındığın ince kabuğunun değerlendirilmesi
Alıntı:
|
|
06-02-2010, 21:56 | #7 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-02-2008
Şehir: Tekirdağ
Mesajlar: 533
|
Sn Murat Koç, Bana bir miktar numune gönderebilirseniz, analiz yaptırabilirim. O zaman değerlendirilmesi konusunda daha iyi fikir yürütebiliriz. Günlük ya da haftalık ne kadar çöpe atılıyor ? Sevgiyle kalın Düzenleyen ensar : 06-02-2010 saat 21:57 Neden: imla |
07-02-2010, 13:27 | #8 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-12-2009
Şehir: İstanbul-K.çekmece
Mesajlar: 101
|
İlginiz için teşekkür ederim sn ensar, numune alıp size gönderebilirim. Perşembe günü numune alma şansım olabilir. Adresinizi özelime yazın bende size numuneyi göndereyim. Günlük veya haftalık ne kadar çöpe atılıyor bunu bilmiyorum, ancak öğrenip burdan bildiririm. Saygılarımla.. |
11-02-2010, 15:21 | #9 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-12-2009
Şehir: İstanbul-K.çekmece
Mesajlar: 101
|
Sayın ensar numune geldi. Size gönderebilmem için adresinizi özelime yazarsanız sevinirim saygılarımla... |
11-02-2010, 15:50 | #10 |
Kaybettik...
|
Çöpe atıldığına göre bunun hayvan yemi olarak kullanılamıyacağını düşünüyorum. Geviş getiren hayvanlar da bunu bu hali ile değerlendiremiyorsa lignin oranı çok yüksek olsa gerek. Lignini parçalayıp geviş getiren hayvanların da besin olarak değerlendirebilecekleri hale getiren mantarlar var. Örneğin istiridye mantarı. Hem mantardan gelir, hem de bu şekilde degrade olan ligninli organik kütle hayvan yemi olarak kullanılabilmektedir. 18 sene önce bu tarz yüksek lignin içeren afrika steplerindeki otların, balyalara konup istiridye mantarının miselleri ile aşılanmasıyla ilgili bir projenin çalışmalarını duymuştum. |
19-02-2010, 10:56 | #11 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Ensar, Yaptıracağınız analiz raporunu burada da paylaşmanız mümkün olur mu? Çünkü bitkilerde organik olarak kullanma imkanımız olursa temin edebilecek veya bu konuda yardımcı olabilecek arkadaşlar çıkar. Böylece atık bir madde doğaya geri dönüştürülmüş olur. Selamlarımla... |
19-02-2010, 11:58 | #12 |
Ağaç Dostu
|
Bİr kaç gün önce bir programda seyrettim gezelim görelim tarzı, mahzen tarzı bir yerde saman balyaları, siyah naylonla sarılıp açılan deliklerden istridye mantarı üretiliyordu... Fransadaydı sanırım, hatta Türk bir işadamı yapıyordu.. |
04-04-2010, 01:14 | #13 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-03-2010
Şehir: Denizli
Mesajlar: 686
|
Bildiğiniz gibi yerfıstığında da benzer şekilde fıstığın soyulması ile zar kabuk ayrılıyor. Bu zar kabuk geviş getiren hayvanlar için hayvan yemi olarak kullanılabiliyor ve ticari olarak pelet halinde satışı yapılıyor.Pelet haline getirilmesi ise ambalajlamada ve hayvanlara yedirmede kolaylık sağlamak için yapılıyor. Aynı şey fındık iç kabuğunda da olabilir.Onun lignin seviyesinin arpa buğday samanından daha düşük oldoğunu sanıyorum. |
04-04-2010, 14:22 | #14 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 27-03-2009
Şehir: Bursa
Mesajlar: 2
|
Alıntı:
Türkiyede fındıklar da iç kabukları da organik değildir...Her sene bahçelere torba torba kimyasal gübre atılıyor..... |
|
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|