14-01-2010, 22:16 | #211 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
|
Bizim melasların içinde patojen ve kirlilik olabiliyor. Kullanmadan önce 80 C dereceye ısıtıp birkaç saat bekletmenizi öneririm. |
14-01-2010, 22:19 | #212 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-06-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 526
|
sn. Sarıcan, sn. dogasever; taze keci gübresine enzim veya em ve su katıp fermantasyon ile sıvı organik gübre yapılabilir diye düşünüyorum. bu konuda fikirleriniz nedir? Düzenleyen egetropical : 15-01-2010 saat 07:00 |
15-01-2010, 00:18 | #213 |
Ağaç Dostu
|
Sn. egetropical, Ömür geçiyor, biz ne 3 aylar gördük. Şaka bir tarafa sizin enzim ilaç gibi olmuş, bir şişe de bana gönderirsiniz artık. Papaya için çok iyi şeyler söylüyorlar, mevsiminde papaya isteriz sizden olmazsa. |
15-01-2010, 08:37 | #214 |
Ağaç Dostu
|
Burada bir komşu sebzelerini, salma su ile suladığında taze inek gübrelerini suda sıvılaştırarak su ile birlikte veriyordu. Bu basit mekanik durma göre sizin öneriniz kimyasal yöntemle daha iyi bir sonuç verir. |
15-01-2010, 13:22 | #215 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-04-2009
Şehir: kdz.Ereğli
Mesajlar: 464
|
Sn Sarıcan Bu konudaki açmış olduğunuz başlıkta yer alan 215 mesajı bıkmadan tek tek okudum.En başta size ve konuya katkısı olan bütün arkadaşlara teşekkür etmek gerekir.Söylenecek çok şey olduğu kesin ama en kestirmeden şunu söylemek isterim YETENEK SİZSİNİZ Aklıma takılan şu soruyuda sormak isterim.Yapacağımız bu enzime birazda humik ve fulvik asit katsak acaba burada fermantasyon sonucu mikroorganizma zenginliğini biraz daha arttırmış olurmuyuz. Yaptığınız çalışmalarınızda tekrar başarılar dilerim.Bir müdaviminiz daha oldu. |
15-01-2010, 13:33 | #216 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
|
Alıntı:
EM ve su katarsaniz icine biraz melas da koymanizi oneririm. Her ikisinden de genelde suyun 1/20 si oraninda koyabilirsiniz. Yani 100 litre su kullaniyorsaniz, 5 litre EM ve 5 litre melas. Elde edeceginiz urun enzim ve mikroorganizmalar acisindan son derece yararli olacaktir. Saygilar. |
|
15-01-2010, 14:23 | #217 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-06-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 526
|
Alıntı:
|
|
15-01-2010, 14:48 | #218 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
|
30-35 C derece civarında tutarsanız daha iyi olur. |
15-01-2010, 23:57 | #219 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bütün iyi dilekleriniz için çok teşekkür ediyorum. Yukarda ki sorunuzu cevaplamayı işin uzmanı arkadaşlara bırakıyorum. Bu konuda yorum yapmam ukalalık olur. Sizde enzim yaparak deneyimlerinizi paylaşırsanız daha mutlu olurum. Saygılar. |
|
17-01-2010, 22:50 | #220 |
Ağaç Dostu
|
Durum tesbiti
Yaptığım üç enzimde yaptığım kontrollerde sade çilek ve meyve karışımından yaptığım içilebilir enzim şişelerinde gaz çıkışı devam ediyor fakat meyve kabuklarından yaptığım çöp enzimde gaz çıkışı yavaşlamıştı. Hepsine aynı reçeteyi uygulamıştım ama meyve kabuklarında şeker oranı meyveye nazaran daha az olduğu için şekeri az geldi herhalde. 40-50 gr daha kahverengi şeker ilave ettim. Havaların soğuk olmasıda fermentasyonun yavaş gitmesine neden oluyor herhalde. |
18-01-2010, 19:45 | #221 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
|
Sn. Sarıcan, Aslında yaptığımız enzimi içmeyeceğimize göre içine laktik asit katmakta yarar var sanırım. Ben www.hammaddeler.com'da 1Kg lık ve 5 Kg'lık laktik asit buldum. Bunuda sipariş edip deneyeceğim. Bu arada kompost oluşum süreci tamamlanmamış olsada 10 gündür bekleyen şişeden (havuç, elma ve yonca yaprakları ile yapmıştım) yarım çay bardağı kadarını 2 litre su ile karıştırıp cumartesi günü evdeki limon ağacına verdim. Şimdilik bir olumsuz etkisi gözükmüyor. Aslında sizde Ph meter vardı galiba. Ph meter ile bir ölçüm yapsaydınız. Bildiğim kadarıyla Ph 4.5' in üzerinde ise melas veya laktik asit katılabilir diye düşünüyorum. Not: Laktik asiti tercih etmemin nedeni Meyvelitepe'nin zeytin tatlandırırken laktik asit kullanmasından esintidir. |
18-01-2010, 20:20 | #222 |
Ağaç Dostu
|
Sn. acemi_caylak, Bendeki pH test kiti 6,0 - 7,6 aralığını ölçen renk skalalı pH ölçer. Topraksız tarımda kullandığım renksiz besin sıvısını ölçerken yetiyor ama renkli sıvılarda ölçüm yapmak çok zor, hemde zaten ölçüm değerlerinin dışında. Digital pH metre almak lazım. Benim şu ana balkonda fazla deney yapma imkanım yok. Dikkatini çeken gelişmeleri paylaşırsan sevinirim. Yaptığım meyve enzimlerini içmeyi düşünüyorum. Çöp enzimi de sakasılarda, temizlikte ve yapabilirsem arıtma özelliğini test etmede kullanmak istiyorum. 206 nolu mesaja pek yorumunuz olmadı ama, insanlar yaptıkları enzimleri düzenledikleri çevre gününde toplu olarak dereye döküyorlardı. Eğer böyle bir etkisi olabiliyorsa bence müthiş olur. Yoğurt kabından yaptığım fermentasyon kovasından elde ettiğim sıvıyı da lavaboya döküyorum. Fakat dere veya göl gibi yerlerde arıtıcı özelliği varsa gerçekten denenmeye değer diyorum. Geçen gün aynı mesajdaki resmi Ergene nehri başlığına 36 nolu mesajda yorumsuz olarak koydum ama orada da kimsenin ilgisini çekmedi. İnsanlar örgütlü olarak bu işi ciddi ciddi yapıyorlar. Düzenleyen Sarıcan : 18-01-2010 saat 21:46 Neden: link ilavesi |
22-01-2010, 09:36 | #223 |
Ağaç Dostu
|
4 nolu mesajımda yapılışını anlattığım ve 22.12.2009 da saksı toprağı ile karıştırıp dinlenmeye bıraktığım yoğurt kovası kompostumu üzerinde beyaz küflerin oluşması ve bir aylık zamanın dolması nedeniyle açtım. Bu küflü toprağı tekrar bir büyük kaba boşaltarak iyice karıştırdım. Organik maddece zenginleşmiş bu toprağa şaşırtma zamanı gelmiş red robin fidelerimden 3 Adet fideyi şaşırtarak ilk deneyimi tamamladım. Düzenleyen Sarıcan : 22-01-2010 saat 11:05 Neden: Resim ilavesi |
24-01-2010, 22:38 | #224 |
Ağaç Dostu
|
Son durum: Yaptığım çöp enzimde hala gaz çıkışı var.Neredeyse 1 ay olacak. Pet su şişesi dibi basınçtan veya reaksiyondan dolayı dış bükey hal aldı.İçerideki çerçöpte sanki çözünmeden dolayı azalma görüyorum.Su bulanık halde.. İçilebilir enzimi cam şişede yapmıştım. Onuda en yakın bir sürede fotoğraflarım. Bu arada, digital bir PHmetre sahibi oluyoruz ' da başka nerede kullanacağım bilmiyorum. |
24-01-2010, 23:15 | #225 |
Ağaç Dostu
|
Çalışma devam ediyor. Bidon içindeki kabuklar karışık olduğundan suyun rengi koyulaşmış. havasını alırken kapak sıkışık oluyor. Ama bu başlığı görünce şimdi gidip baktım harika bir kokusu var. Laboratuvar malzemesi satan bir dükkan bulursam bir set alacağım. |
25-01-2010, 06:18 | #226 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
|
Suyun bulanık olmasının nedeni suda yoğun olarak bulunan karbondioksit gazı. Karbondioksit çıkışı azaldıkça su daha homojenize bir görünüm alıyor. |
25-01-2010, 11:04 | #227 |
Ağaç Dostu
|
Enzimde son durum
İçilebilir enzimlerde gaz çıkışı gözle görülebilir şekilde devam ediyor, çöp enzimde gaz çıkışı çok yavaş. İçerde gaz basıncı olduğunu sadece U hortumdaki su seviyesinin giriş tarafında daha düşük olmasından gözlemleyebiliyorum. Çilek şişesinde basınçtan dolayı sıvı genleşme haznesinde dururken çöp enzimde sıvı hortumdan yukarı çıkmıyor. |
25-01-2010, 11:13 | #228 |
Ağaç Dostu
|
Yeni hava kilidi
Fermantasyon kapları için çok pratik ve çok komik hava kilidi. Youtube' da evde şarap yapımı videolarında gördüm çok güldüm. Fakat dayanamayıp iki şişe deney seti hazırladım. Sonunda ne çıkar bilmiyorum. Enzim şişelerinin çıkışına da rahatlıkla uygulanabilir. Eğer balonu bir iğne ile birkaç yerinden delmezseniz kompresör bağlamış gibi şişiyor, bu yüzden balonun patlamasını istemiyorsanız iki veya üç yerden delmeniz gerekiyor. Kolay gelsin. Tarif vermeyi unuttum, Konsantre üzüm suyu, Şeker ve kuru ekmek mayası. Şişenin birine kontrolü kolay olsun diye 25 adet, diğerine 35 adet kesme şeker koydum. (Tanesi 2 gr hesabı ile 50 ve 70 gr). Şekeri az miktarda su ile erittikten sonra konsantre meyve suyunu ilave ettim. Sonrada bir paket kuru ekmek mayasını çok az su ile eriterek şişeye ilave ettim ve balon ile hava temasını kestim. Takriben yarım saat sonra balon şişmeye başladı. Balonun patlamasını engellemek için tepe noktasında 3 yerden delik açtım. Gazın fazlası çıktıktan sonra belirli bir büyüklükte dengeye ulaştı. Bende fermentasyon sonucunu beklemek için loş bir yere kaldırdım. Düzenleyen Sarıcan : 25-01-2010 saat 11:21 Neden: ilave |
25-01-2010, 11:27 | #230 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
|
Sn. Sarican, Balon yöntemi cok pratik olmus. Acikcasi akvaryum hortumlu olani yapmak zahmetliydi. Balon yöntemini kesinlikle deneyecegim. |
25-01-2010, 12:06 | #231 |
Ağaç Dostu
|
Herhalde bu balon işi konsantrasyon bittiğinden sonra artık materyali süzüp sadece suyun bekletilmesi aşamasında kullanılabilir. Bidon-şişe ağzı dar olduğundan ham maddeler nasıl koyulacak! |
25-01-2010, 12:37 | #232 |
Ağaç Dostu
|
Sn Nariçi, Geniş ağızlı pet şişe içinde başka bir çözüm önerisi sunmuşlardı ama onu yazmak istememiştim. Ama mecbur kalınırsa itici de olsa kullanılabilir. Youtube' da bir videoda balon yerine kondom kullanıyorlardı. Başka bir alternatif malzeme de kullanılabilir. Büyük balonların girişi pet şişeyi kapatacak şekilde esneyebilir. Ya da geniş ağızlı bidon kapağına balon bağlanabilmesi için bir giriş adaptör ilave edilebilir. |
25-01-2010, 14:40 | #233 |
Ağaç Dostu
|
Bu durumda balon sönmeye başladğında fermantasyonun bittiğini anlacağız,sistemde devamlı co2 çıkışı olduğundan o2 içeri giremiyor...küçük çaplı içileblir enzim-şarap üretimi için şimdiye kadar gördğüm en pratik hava kilidi Teşekkürler. |
25-01-2010, 17:35 | #234 |
Ağaç Dostu
|
Sn. denizakvaryumu, Aynen öyle, ben fermentasyon sonucunu tarif etmeyi unutmuştum. Balonun delinmesinin bir sebebi de reaksiyonun bittiğini anlamak için tabii ki. Beğendiğinize sevindim. Bir önceki mesajı yazdıktan sonra aklıma geldi ama deneme fırsatım olmadı. Daha büyük çaptaki deliklere bu sistemi monte etmek için belki balon yine kullanılabilir ama deneyip doğrulamam gerekir. Bunun için balonu uygulayacağımız delik çapına uygun (Tahminen yarısı kadar olacak şekilde) balonun boğaz kısmından makasla düzgün şekilde keserek boğaz çapını genişletmek, daha sonra bu kesilen yerden yeniden rulo gibi kıvırarak kordon oluşturarak büyük deliğe esneterek adapte etmek. |
30-01-2010, 13:17 | #238 |
Ağaç Dostu
|
Hortumun içinde su varsa önemli değil. Ama hortumun içinde su kalmamışsa bidonu fazla sıkıp bıraktı iseniz içe doğru vakum yapmış olabilir. Taşırken veya yer değiştirirken bidona fazla baskı yapmamak lazım. Hortumdaki su miktarı çok az olduğu için tamamen vakum yapabilir. Dikkat etmek lazım. |
30-01-2010, 18:26 | #239 |
Ağaç Dostu
|
Hakikaten o olasılığı hiç düşünmemiştim. İçine yarım bardak pekmez koydum renk bayağı koyu bir pekmez şerbeti rengini aldı. Başka bir şey koymak gerekli mi? Gübre enzimine pekmez ve yoğurt suyu koymuştum. Gübre enzimine meyve kabukları karışık olarak (narenciye de vardı) koyuldu. Meşrubat enzimine ise narenciye kabuğu koymadım. Meyve karışıklıklarının önemli bir sonucu var mı? |
30-01-2010, 18:48 | #240 |
Ağaç Dostu
|
Özellikle pet şişede kulpundan tutup kaldırınca şişe içerdeki karışımın ağırlığı ile uzayıp hacmi daralıyor, tekrar yere bıraktığınızda ise yanlara doğru genişleyerek şişmanlıyor ve hacim genişlemesi oluyor. Bu hacmide dışardan emerek tamamlamaya çalışıyor. Bunu nargile sisteminde farkettim, pet şişenin içine dışardan su aktığını gördüm. Fakat şileli sistemde hortum sürekli suyun içinde olduğu için hava alma riski yoktu. Gübre enzimde yoğurt suyundan bahsetmemişlerdi ama olsada bir şey farketmez herhalde. Önemli olan fermentasyon işleminin gerçekleşmesi ve zararlı mikroorganizmaların gelişmemesi. Bu yüzden kendi yetiştirdiğimiz meyve ve sebzelerden yapmıyorsak kimyasal ilaç bulaşığına karşı sebze ve meyveleri zaten yerken iyice dezenfekte edip yıkamaya özen gösterdiğimiz gibi enzim yaparkende dikkat edersek iyi olur diye düşünüyorum. Böyle bir riskten dolayı kabuğunu soyarak yediğimiz meyveleri enzim içine içilebilir enzim içine koyarken yine kabuksuz olarak koymaya özen gösterdim ama emin olduğumuz meyve ve sebzeleri kabuğu ile birlikte enzim yapmak daha iyi olur düşüncesindeyim. Meyve karışımlarını şimdi denemelerde rastgele yaptık ama bence sağlık için içilebilir enzim yapılacaksa, çeşitli kaynaklardan araştırarak meyvelerin içerdiği elementlere uygun karışım yapmak daha iyi olur. Bunları daha ileriki aşamalarda tartışırız. Önce şu enzim denilen şey nasıl oluyor bir görelim. Bazı denemeler yapalım, ondan sonra daha geliştirmeye çalışırız. |
|
|