agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama)
(https)




Beğeni Düzeni3415Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 14-01-2010, 22:16   #211
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi egetropical Mesajı Göster
sn. acemi çaylak; afyon şeker fabrikasında çalışan arkadaş ayarlayacak. 30 kg sipariş verdim. hatır işi oldu. ben tekrar görüşeyim buradan isteyenler için paylaşırız.
Bizim melasların içinde patojen ve kirlilik olabiliyor. Kullanmadan önce 80 C dereceye ısıtıp birkaç saat bekletmenizi öneririm.

Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-01-2010, 22:19   #212
Ağaç Dostu
 
egetropical's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-06-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 526
sn. Sarıcan, sn. dogasever;
taze keci gübresine enzim veya em ve su katıp fermantasyon ile sıvı organik gübre yapılabilir diye düşünüyorum. bu konuda fikirleriniz nedir?


Düzenleyen egetropical : 15-01-2010 saat 07:00
egetropical Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-01-2010, 00:18   #213
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Sn. egetropical,

Ömür geçiyor, biz ne 3 aylar gördük. Şaka bir tarafa sizin enzim ilaç gibi olmuş, bir şişe de bana gönderirsiniz artık. Papaya için çok iyi şeyler söylüyorlar, mevsiminde papaya isteriz sizden olmazsa.

Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-01-2010, 08:37   #214
Ağaç Dostu
 
nariçi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-09-2008
Şehir: Gaziantep-Adıyaman
Mesajlar: 3,411
Galeri: 8
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi egetropical Mesajı Göster
sn. Sarıcan, sn. dogasever;
taze keci gübresine enzim veya em ve su katıp fermantasyon ile sıvı organik gübre yapılabilir diye düşünüyorum. bu konuda fikirleriniz nedir?
Burada bir komşu sebzelerini, salma su ile suladığında taze inek gübrelerini suda sıvılaştırarak su ile birlikte veriyordu. Bu basit mekanik durma göre sizin öneriniz kimyasal yöntemle daha iyi bir sonuç verir.

nariçi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-01-2010, 13:22   #215
Ağaç Dostu
 
akcan67's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-04-2009
Şehir: kdz.Ereğli
Mesajlar: 464
Sn Sarıcan

Bu konudaki açmış olduğunuz başlıkta yer alan 215 mesajı bıkmadan tek tek okudum.En başta size ve konuya katkısı olan bütün arkadaşlara teşekkür etmek gerekir.Söylenecek çok şey olduğu kesin ama en kestirmeden şunu söylemek isterim

YETENEK SİZSİNİZ

Aklıma takılan şu soruyuda sormak isterim.Yapacağımız bu enzime birazda humik ve fulvik asit katsak acaba burada fermantasyon sonucu mikroorganizma zenginliğini biraz daha arttırmış olurmuyuz.

Yaptığınız çalışmalarınızda tekrar başarılar dilerim.Bir müdaviminiz daha oldu.

mrduran beğendi.
akcan67 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-01-2010, 13:33   #216
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi egetropical Mesajı Göster
sn. Sarıcan, sn. dogasever;
taze keci gübresine enzim veya em ve su katıp fermantasyon ile sıvı organik gübre yapılabilir diye düşünüyorum. bu konuda fikirleriniz nedir?
Sn Egetropical,
EM ve su katarsaniz icine biraz melas da koymanizi oneririm. Her ikisinden de genelde suyun 1/20 si oraninda koyabilirsiniz. Yani 100 litre su kullaniyorsaniz, 5 litre EM ve 5 litre melas. Elde edeceginiz urun enzim ve mikroorganizmalar acisindan son derece yararli olacaktir. Saygilar.

mrduran ve Vegy beğendi.
Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-01-2010, 14:23   #217
Ağaç Dostu
 
egetropical's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-06-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 526
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Dogasever Mesajı Göster
Sn Egetropical,
EM ve su katarsaniz icine biraz melas da koymanizi oneririm. Her ikisinden de genelde suyun 1/20 si oraninda koyabilirsiniz. Yani 100 litre su kullaniyorsaniz, 5 litre EM ve 5 litre melas. Elde edeceginiz urun enzim ve mikroorganizmalar acisindan son derece yararli olacaktir. Saygilar.
Fermantasyon süresince sabit ısı verilerek (18 o veya 20 o) ne kadar olur. mikro organizmaların üremesi için.

egetropical Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-01-2010, 14:48   #218
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
30-35 C derece civarında tutarsanız daha iyi olur.

Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-01-2010, 23:57   #219
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi akcan67 Mesajı Göster
Sn Sarıcan

Aklıma takılan şu soruyuda sormak isterim.Yapacağımız bu enzime birazda humik ve fulvik asit katsak acaba burada fermantasyon sonucu mikroorganizma zenginliğini biraz daha arttırmış olurmuyuz.

Yaptığınız çalışmalarınızda tekrar başarılar dilerim.Bir müdaviminiz daha oldu.
Sn. Akcan67,

Bütün iyi dilekleriniz için çok teşekkür ediyorum. Yukarda ki sorunuzu cevaplamayı işin uzmanı arkadaşlara bırakıyorum. Bu konuda yorum yapmam ukalalık olur.

Sizde enzim yaparak deneyimlerinizi paylaşırsanız daha mutlu olurum.

Saygılar.

Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-01-2010, 22:50   #220
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Durum tesbiti

Yaptığım üç enzimde yaptığım kontrollerde sade çilek ve meyve karışımından yaptığım içilebilir enzim şişelerinde gaz çıkışı devam ediyor fakat meyve kabuklarından yaptığım çöp enzimde gaz çıkışı yavaşlamıştı.

Hepsine aynı reçeteyi uygulamıştım ama meyve kabuklarında şeker oranı meyveye nazaran daha az olduğu için şekeri az geldi herhalde. 40-50 gr daha kahverengi şeker ilave ettim.

Havaların soğuk olmasıda fermentasyonun yavaş gitmesine neden oluyor herhalde.

porselen ve Vegy beğendi.
Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-01-2010, 19:45   #221
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
Sn. Sarıcan,
Aslında yaptığımız enzimi içmeyeceğimize göre içine laktik asit katmakta yarar var sanırım. Ben www.hammaddeler.com'da 1Kg lık ve 5 Kg'lık laktik asit buldum. Bunuda sipariş edip deneyeceğim.

Bu arada kompost oluşum süreci tamamlanmamış olsada 10 gündür bekleyen şişeden (havuç, elma ve yonca yaprakları ile yapmıştım) yarım çay bardağı kadarını 2 litre su ile karıştırıp cumartesi günü evdeki limon ağacına verdim. Şimdilik bir olumsuz etkisi gözükmüyor. Aslında sizde Ph meter vardı galiba. Ph meter ile bir ölçüm yapsaydınız. Bildiğim kadarıyla Ph 4.5' in üzerinde ise melas veya laktik asit katılabilir diye düşünüyorum.

Not: Laktik asiti tercih etmemin nedeni Meyvelitepe'nin zeytin tatlandırırken laktik asit kullanmasından esintidir.

mrduran beğendi.
acemi_caylak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-01-2010, 20:20   #222
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Sn. acemi_caylak,

Bendeki pH test kiti 6,0 - 7,6 aralığını ölçen renk skalalı pH ölçer. Topraksız tarımda kullandığım renksiz besin sıvısını ölçerken yetiyor ama renkli sıvılarda ölçüm yapmak çok zor, hemde zaten ölçüm değerlerinin dışında. Digital pH metre almak lazım. Benim şu ana balkonda fazla deney yapma imkanım yok. Dikkatini çeken gelişmeleri paylaşırsan sevinirim.

Yaptığım meyve enzimlerini içmeyi düşünüyorum. Çöp enzimi de sakasılarda, temizlikte ve yapabilirsem arıtma özelliğini test etmede kullanmak istiyorum.

206 nolu mesaja pek yorumunuz olmadı ama, insanlar yaptıkları enzimleri düzenledikleri çevre gününde toplu olarak dereye döküyorlardı. Eğer böyle bir etkisi olabiliyorsa bence müthiş olur.

Yoğurt kabından yaptığım fermentasyon kovasından elde ettiğim sıvıyı da lavaboya döküyorum. Fakat dere veya göl gibi yerlerde arıtıcı özelliği varsa gerçekten denenmeye değer diyorum. Geçen gün aynı mesajdaki resmi Ergene nehri başlığına 36 nolu mesajda yorumsuz olarak koydum ama orada da kimsenin ilgisini çekmedi. İnsanlar örgütlü olarak bu işi ciddi ciddi yapıyorlar.

porselen ve Vegy beğendi.

Düzenleyen Sarıcan : 18-01-2010 saat 21:46 Neden: link ilavesi
Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-01-2010, 09:36   #223
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
4 nolu mesajımda yapılışını anlattığım ve 22.12.2009 da saksı toprağı ile karıştırıp dinlenmeye bıraktığım yoğurt kovası kompostumu üzerinde beyaz küflerin oluşması ve bir aylık zamanın dolması nedeniyle açtım. Bu küflü toprağı tekrar bir büyük kaba boşaltarak iyice karıştırdım. Organik maddece zenginleşmiş bu toprağa şaşırtma zamanı gelmiş red robin fidelerimden 3 Adet fideyi şaşırtarak ilk deneyimi tamamladım.

Eklenen Resimler
 
Ayazkızı, mrduran ve Vegy beğendi.

Düzenleyen Sarıcan : 22-01-2010 saat 11:05 Neden: Resim ilavesi
Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-01-2010, 22:38   #224
Ağaç Dostu
 
sındırgılı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-12-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,953
Galeri: 13
Son durum: Yaptığım çöp enzimde hala gaz çıkışı var.Neredeyse 1 ay olacak. Pet su şişesi dibi basınçtan veya reaksiyondan dolayı dış bükey hal aldı.İçerideki çerçöpte sanki çözünmeden dolayı azalma görüyorum.Su bulanık halde.. İçilebilir enzimi cam şişede yapmıştım. Onuda en yakın bir sürede fotoğraflarım. Bu arada, digital bir PHmetre sahibi oluyoruz ' da başka nerede kullanacağım bilmiyorum.

porselen ve Vegy beğendi.
sındırgılı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-01-2010, 23:15   #225
Ağaç Dostu
 
nariçi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-09-2008
Şehir: Gaziantep-Adıyaman
Mesajlar: 3,411
Galeri: 8
Çalışma devam ediyor. Bidon içindeki kabuklar karışık olduğundan suyun rengi koyulaşmış. havasını alırken kapak sıkışık oluyor. Ama bu başlığı görünce şimdi gidip baktım harika bir kokusu var. Laboratuvar malzemesi satan bir dükkan bulursam bir set alacağım.

porselen ve Vegy beğendi.
nariçi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-01-2010, 06:18   #226
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
Suyun bulanık olmasının nedeni suda yoğun olarak bulunan karbondioksit gazı. Karbondioksit çıkışı azaldıkça su daha homojenize bir görünüm alıyor.

porselen, yağmur ve Vegy beğendi.
acemi_caylak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-01-2010, 11:04   #227
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Enzimde son durum

İçilebilir enzimlerde gaz çıkışı gözle görülebilir şekilde devam ediyor, çöp enzimde gaz çıkışı çok yavaş. İçerde gaz basıncı olduğunu sadece U hortumdaki su seviyesinin giriş tarafında daha düşük olmasından gözlemleyebiliyorum. Çilek şişesinde basınçtan dolayı sıvı genleşme haznesinde dururken çöp enzimde sıvı hortumdan yukarı çıkmıyor.

Eklenen Resimler
   
Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-01-2010, 11:13   #228
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Yeni hava kilidi

Fermantasyon kapları için çok pratik ve çok komik hava kilidi. Youtube' da evde şarap yapımı videolarında gördüm çok güldüm. Fakat dayanamayıp iki şişe deney seti hazırladım. Sonunda ne çıkar bilmiyorum. Enzim şişelerinin çıkışına da rahatlıkla uygulanabilir. Eğer balonu bir iğne ile birkaç yerinden delmezseniz kompresör bağlamış gibi şişiyor, bu yüzden balonun patlamasını istemiyorsanız iki veya üç yerden delmeniz gerekiyor. Kolay gelsin.

Tarif vermeyi unuttum,

Konsantre üzüm suyu, Şeker ve kuru ekmek mayası.
Şişenin birine kontrolü kolay olsun diye 25 adet, diğerine 35 adet kesme şeker koydum. (Tanesi 2 gr hesabı ile 50 ve 70 gr). Şekeri az miktarda su ile erittikten sonra konsantre meyve suyunu ilave ettim. Sonrada bir paket kuru ekmek mayasını çok az su ile eriterek şişeye ilave ettim ve balon ile hava temasını kestim.

Takriben yarım saat sonra balon şişmeye başladı. Balonun patlamasını engellemek için tepe noktasında 3 yerden delik açtım. Gazın fazlası çıktıktan sonra belirli bir büyüklükte dengeye ulaştı. Bende fermentasyon sonucunu beklemek için loş bir yere kaldırdım.

Eklenen Resimler
  

Düzenleyen Sarıcan : 25-01-2010 saat 11:21 Neden: ilave
Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-01-2010, 11:14   #229
Ağaç Dostu
 
nariçi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-09-2008
Şehir: Gaziantep-Adıyaman
Mesajlar: 3,411
Galeri: 8
Çok güzel, bayağı güzel gözüküyorlar. Başarının devamı dileği ile hayırlı olsun.

nariçi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-01-2010, 11:27   #230
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
Sn. Sarican,

Balon yöntemi cok pratik olmus. Acikcasi akvaryum hortumlu olani yapmak zahmetliydi. Balon yöntemini kesinlikle deneyecegim.

porselen beğendi.
acemi_caylak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-01-2010, 12:06   #231
Ağaç Dostu
 
nariçi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-09-2008
Şehir: Gaziantep-Adıyaman
Mesajlar: 3,411
Galeri: 8
Herhalde bu balon işi konsantrasyon bittiğinden sonra artık materyali süzüp sadece suyun bekletilmesi aşamasında kullanılabilir. Bidon-şişe ağzı dar olduğundan ham maddeler nasıl koyulacak!

nariçi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-01-2010, 12:37   #232
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Sn Nariçi,

Geniş ağızlı pet şişe içinde başka bir çözüm önerisi sunmuşlardı ama onu yazmak istememiştim. Ama mecbur kalınırsa itici de olsa kullanılabilir. Youtube' da bir videoda balon yerine kondom kullanıyorlardı. Başka bir alternatif malzeme de kullanılabilir. Büyük balonların girişi pet şişeyi kapatacak şekilde esneyebilir.

Ya da geniş ağızlı bidon kapağına balon bağlanabilmesi için bir giriş adaptör ilave edilebilir.

Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-01-2010, 14:40   #233
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Bu durumda balon sönmeye başladğında fermantasyonun bittiğini anlacağız,sistemde devamlı co2 çıkışı olduğundan o2 içeri giremiyor...küçük çaplı içileblir enzim-şarap üretimi için şimdiye kadar gördğüm en pratik hava kilidi

Teşekkürler.

porselen beğendi.
denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-01-2010, 17:35   #234
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Sn. denizakvaryumu,

Aynen öyle, ben fermentasyon sonucunu tarif etmeyi unutmuştum. Balonun delinmesinin bir sebebi de reaksiyonun bittiğini anlamak için tabii ki. Beğendiğinize sevindim.

Bir önceki mesajı yazdıktan sonra aklıma geldi ama deneme fırsatım olmadı. Daha büyük çaptaki deliklere bu sistemi monte etmek için belki balon yine kullanılabilir ama deneyip doğrulamam gerekir.

Bunun için balonu uygulayacağımız delik çapına uygun (Tahminen yarısı kadar olacak şekilde) balonun boğaz kısmından makasla düzgün şekilde keserek boğaz çapını genişletmek, daha sonra bu kesilen yerden yeniden rulo gibi kıvırarak kordon oluşturarak büyük deliğe esneterek adapte etmek.

mrduran ve porselen beğendi.
Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-01-2010, 18:03   #235
Ağaç Dostu
 
nariçi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-09-2008
Şehir: Gaziantep-Adıyaman
Mesajlar: 3,411
Galeri: 8
Sayın Sarıcan şimdi jeton düştü, Yağ bidon kapaklarında ki küçük bir kullanma musluğu çıkıntısı balon takmak için uygun bir durum. Malzeme koymaya da geniş ağız müsait olur.

nariçi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-01-2010, 23:48   #236
Ağaç Dostu
 
nariçi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-09-2008
Şehir: Gaziantep-Adıyaman
Mesajlar: 3,411
Galeri: 8
Enzim görüntüleri

Deneme bidonlar:

Gübre enzimi
Name:  100_1623.jpg
Views: 2027
Size:  23.1 KB

Meşrubat enzimi
Name:  100_1651.jpg
Views: 3138
Size:  70.2 KB
Name:  100_1652.jpg
Views: 2241
Size:  73.7 KB

nariçi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-01-2010, 12:37   #237
Ağaç Dostu
 
nariçi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-09-2008
Şehir: Gaziantep-Adıyaman
Mesajlar: 3,411
Galeri: 8
Bu hortumlu düzeneğin gösterge tüpünde sabahleyin baktım ki hiç su kalmamış. Buhar mı olmuş yoksa kavanoza mı kaçmış anlayamadım.

nariçi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-01-2010, 13:17   #238
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Hortumun içinde su varsa önemli değil. Ama hortumun içinde su kalmamışsa bidonu fazla sıkıp bıraktı iseniz içe doğru vakum yapmış olabilir. Taşırken veya yer değiştirirken bidona fazla baskı yapmamak lazım. Hortumdaki su miktarı çok az olduğu için tamamen vakum yapabilir. Dikkat etmek lazım.

Vegy beğendi.
Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-01-2010, 18:26   #239
Ağaç Dostu
 
nariçi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-09-2008
Şehir: Gaziantep-Adıyaman
Mesajlar: 3,411
Galeri: 8
Hakikaten o olasılığı hiç düşünmemiştim. İçine yarım bardak pekmez koydum renk bayağı koyu bir pekmez şerbeti rengini aldı.
Başka bir şey koymak gerekli mi?
Gübre enzimine pekmez ve yoğurt suyu koymuştum.

Gübre enzimine meyve kabukları karışık olarak (narenciye de vardı) koyuldu.
Meşrubat enzimine ise narenciye kabuğu koymadım.

Meyve karışıklıklarının önemli bir sonucu var mı?

nariçi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-01-2010, 18:48   #240
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Özellikle pet şişede kulpundan tutup kaldırınca şişe içerdeki karışımın ağırlığı ile uzayıp hacmi daralıyor, tekrar yere bıraktığınızda ise yanlara doğru genişleyerek şişmanlıyor ve hacim genişlemesi oluyor.

Bu hacmide dışardan emerek tamamlamaya çalışıyor. Bunu nargile sisteminde farkettim, pet şişenin içine dışardan su aktığını gördüm. Fakat şileli sistemde hortum sürekli suyun içinde olduğu için hava alma riski yoktu.

Gübre enzimde yoğurt suyundan bahsetmemişlerdi ama olsada bir şey farketmez herhalde. Önemli olan fermentasyon işleminin gerçekleşmesi ve zararlı mikroorganizmaların gelişmemesi.

Bu yüzden kendi yetiştirdiğimiz meyve ve sebzelerden yapmıyorsak kimyasal ilaç bulaşığına karşı sebze ve meyveleri zaten yerken iyice dezenfekte edip yıkamaya özen gösterdiğimiz gibi enzim yaparkende dikkat edersek iyi olur diye düşünüyorum.

Böyle bir riskten dolayı kabuğunu soyarak yediğimiz meyveleri enzim içine içilebilir enzim içine koyarken yine kabuksuz olarak koymaya özen gösterdim ama emin olduğumuz meyve ve sebzeleri kabuğu ile birlikte enzim yapmak daha iyi olur düşüncesindeyim.

Meyve karışımlarını şimdi denemelerde rastgele yaptık ama bence sağlık için içilebilir enzim yapılacaksa, çeşitli kaynaklardan araştırarak meyvelerin içerdiği elementlere uygun karışım yapmak daha iyi olur. Bunları daha ileriki aşamalarda tartışırız. Önce şu enzim denilen şey nasıl oluyor bir görelim. Bazı denemeler yapalım, ondan sonra daha geliştirmeye çalışırız.

Vegy beğendi.
Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:18.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024