agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama)
(https)




Beğeni Düzeni3415Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 24-12-2009, 15:30   #1
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Enzim (Enzyme)

Sevgili Arkadaşlar;

Bu bölüme bir daha yazmayı düşünmüyordum. Fakat yaptığım araştırmalar sonucu edindiğim bulgular, hepinizin ilgisini çekeceğini ve bilmeniz gerektiğini umduğum bir konuya rastlayınca ve daha önce de tartıştığımız konuya çok yakın uygulamalar içeren bir konu olduğu için bilgilenmenizi istedim.

Uygulaması ve yapılması için hiç bir özel cihaz gerektirmeyen, tamamen evsel malzemelerden faydalanarak, kimseye muhtaç olmadan yapabileceğiniz bir çalışma. Bu konuda çok güzel bir internet sitesi buldum ama konunun biraz daha bilimsel olarak tartışılması en büyük arzum.

http://www.o3enzyme.com/enzymeproduction.htm

Sitede kendi evsel organik artıklarınızdan kendi enzimlerinizi nasıl yapabilirsiniz, elde edilen sıvının tarım dahil bir çok konuda ki uygulama alanları ve faydalarına dair bilgiler bulacaksınız.

Enzim üretiminden artan katı atıklarıda aynen fermentasyonla elde edilen katı atıklar gibi toprakla karıştırarak gübre olarak kullanılabileceği söyleniyor.

Bu arada 29.10.2009 da yoğurt kabından yaptığım fermentasyon kovasında sıvısı süzülen katı atıklar iki aydır bekliyordu. Tartışmalardan bıkkınlık geldiği için öylesine unutmuştum. Konu benim için tekrar güncel hale gelince yoğurt kovasını boşaltmak aklıma geldi. İki ay geçmesine rağmen katı atıkta en küçük bir bozunma emaresi yoktu. Kokusu ve görüntüsü kullanılabilir nitelikte olduğu için evde bulunan saksı toprağı ile karıştırıp iyice kompostlaşmasını sağlamak üzere gerekli işlemleri yaptım ve beklemeye aldım.

Çalışmayı ayrıntılı olarak resimledim ve yoğurt kovasınıda yeni bir operasyon için tekrar küçük bir değişiklik yaptım ve nargile şişesini küçülttüm. İlgilenen arkadaşlar içinde onunda imalat safhaları belli olsun diye tekrar resimledim.

Yorumlarınızı ve paylaşımlarınızı bekliyorum. Saygılar.

Eklenen Resimler
   

Düzenleyen Sarıcan : 31-12-2009 saat 21:04 Neden: Eklentilerin tercümesi
Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-12-2009, 16:25   #2
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Yoğurt kabından fermentasyon kabı

Aşağıda adım adım nasıl yapıldığını anlattığım yoğurt kabından yapabileceğiniz fermentasyon kabı için gerkli malzemeler;

1- Bulabildiğiniz en büyük yoğurt kabı (Kapağının sızdırmaz olması gerekli)
2- 1 Adet Pet su şişesi
3- 50 cm akvaryum hortumu
4- 1 Adet Akvaryum hortumlarında kullanılan vana
5- 4 mm lik matkap ucu veya 4 mm çapında zımba (Çivi bile olabilir)


Yapımı:

1-Yoğurt kabını tam tabanına teğet olacak şekilde 4 mm çapında deleceğiz. Daha sonra akvaryum hortumunu sıkarak sızdırmazlık sağlayacağı için matkaptan ziyade 4 mm' lik bir zımba veya hiç bulunamazsa 4 mm çağında bir metal çubuk ısıtılarak çapaksız olarak delinmesi gerekir.

2- Akvaryum hortumundan kasilecek 10 cm' lik bir parça ucu büzülerek delikten geçirilir. Deliğe dairesel olarak sarması ve sızdırmazlığı sağlayabilmesi için hortum delikten geçmiş vaziyette iken hortumun iki ucundan tutarak hortum çapının delik çapı ile eşit hale gelmesini sağlayın. Bıraktığınızda hortumun deliğe sıkıca sarıldığını göreceksiniz. Daha sonra hortumu kovanın dışındaki ucundan çekerek resimde görülen pozisyona kadar çekiniz.

3- Hortumun ucuna akvaryum vanasını takınız ve kova içine su doldurarak sızdırmazlık testi yapınız. Başka büyük musluk aramanıza hiç gerek yoktur, kova içindeki sıvıtı boşaltmak için bu düzenek işinizi rahatça halledecektir. Denenmiş çözümdür.

4- Pet şişenin kapağına yan yana iki adet ve yoğurt kabının kapağına 1 adet olmak üzere delik delme işlemlerini tekrarlayalım.

5- Arta kalan uzunca akvaryum hortumunun bir ucunu yoğurt kabının kapağına deldiğimiz deliğe geçirip sızdırmazlık sağlayabilmek için daha önce tarif ettiğim, hortumun iki ucundan tutarak delik çapına uydurma işini yapalım ve yoğurt kabına bakan kısımda yaklaşık 1 cm kalana kadar dışarı doğru çekelim.

6- Yoğurt kapağına taktığımız hortumun diğer ucunu pet şişe kağağına deldiğimiz deliklerden birine geçirelim ve yaklaşık pet şişenin dibine değecek kadar çekelim. Bu delikte sızdırmazlık o kadar önemli değildir. Çünki sistemde oluşacak karbondioksit gazını nargile gibi fokurdayarak çıkarmak için zaten kapağa ikinci bir delik daha açtık.

7- Şişenin içine yeterli miktarda su (Hortumun ucunun su içinde kalması yeterlidir. Sistemin içine oksijen girmesini engellemek için yapılmıştır.)doldurduktan sonra fermentasyon kovası kullanıma hazırdır.

Kullanımı:

Evsel organik atıkları parçalayarak (Ben blender' den geçirmiştim.) kova içine aralarında hava boşluğu kalmayacak şekilde yerleştirin ve fermentasyonu başlatmak için ister elinizde ticari EM1 varsa onunla, isterseniz benim yaptığım gibi evde bulunan kuru ekmek mayası, pekmez, yoğurt suyu, varsa peynir altı suyu gibi maddeler ilave ederek yoğurt kovasının kapağını hava geçirmeyecek şekilde sıkıca kapatın. Kovaya tekrar atık ilavesinde yine bir miktar aktifleyici ilave etmeyi ve kapağı sızdırmaz şekilde kapatmayı unutmayınız.

Eklenen Resimler
    
Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-12-2009, 16:28   #3
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
resimlerin devamı

İkinci resim hortumun delik içinde büzülerek deliğin şeklini nasıl aldığını gözlemlemeniz için konulmuştur.

Kolay gelsin.

Eklenen Resimler
    
Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-12-2009, 16:50   #4
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Fermentasyon kovasından çıkan katıların değerlendirilmesi

İki ay önce fermentasyona başlayan mutfak artıkları artık gaz çıkma işlemi durmuş, yani fermentasyonu tamamlamış olmasına rağmen bugüne kadar nasıl değerlendireceğime karar vermediğimden bekliyordu. Bu kadar beklemesine rağmen en küçük bir kokuşma olmaması onu çöpe döküp kurtulmamı engelledi. Bu aynı zamanda yaptığım amatör kovanın çok sağlıklı işlediğini gösteriyordu.

Bu yüzden evde kullanılmayan saksılardan birine yine evde kullanılmayan bir saksının içinde, içine bir miktarda perlit katılmış fakat besleyici özelliği kalmadığı için içindeki bitkisi kurumuş toprağı alarak, fermentasyon kovasındaki katı atıkla bu toprağı karıştırmaya karar verdim.

Saksıya koyduğum toğrak ve fermente katı atığı streç film ile sararak kompost işleminin tamamlanması için bir rafa kaldırdım. Bahara doğru yeni fidelerle denemeyi düşünüyorum. Sonuçlarını yine paylaşırız.

Eklenen Resimler
     
Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-12-2009, 14:43   #5
Ağaç Dostu
 
tabiat's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2006
Şehir: Antalya
Mesajlar: 605
Galeri: 2
Sn. sarıcan önce sizi tebrik etmeme izin verin. Asla ''bana ne , ne uğraşacağım bunlarla ''demiyorsunuz. Geri dönüşüm, sağlıklı yetiştiricilik söz konusu olduğunda hep en önlerde buluyorum sizi ve ilgiyle takip ediyorum. Ellerinize sağlık.

Şimdide son resimlerle ilgili fikrimi belirteyim. Resimler beni yanıltmadıysa 2 toprak katmanının arasına hazırladığınız karışımı sermişsiniz. Acaba toprakla tam harmanlayıp üzerini kapatsaydınız nasıl olurdu. Bunu söylememdeki sebep karıştırma tepkimeyi artıran bir etmendir ve kompostun toprakla temasını artırır diye düşünmemdir. Toprak temasının artması çürümeyi hızlandırmazmı acaba?

tabiat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-12-2009, 15:02   #6
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Sevgili Tabiat,

İyi dileklerinize çok teşekkür ediyorum. Ben tarımcı değilim, onun için her türlü önerinize açığım. En kısa zamanda saksıdaki karıştırma işlemini tekrar yaparım. Uyarınız için teşekkürler, yanlış yapmamı engellediniz.

Diğer konuya gelince ben bu ülkeye ve kurana kendimi hep boçlu hissetmişimdir. Herkesin eteğindeki taşları dökmesi, ülkesi için bir şeyler yapması gerekir. Her şeyi para ile ölçmek ve değerlendirmek bizi bu günki açmazlara getirdi. Konu özellikle tarım olunca daha da heyecenlanıyorum. Mesleğim olmamasına rağmen içim içime sığmıyor. Çünki tarımı ülkenin bağımsızlığının temeli olarak görüyorum.

Tesadüfen bugün Sn. Lilium hisselerimi en güzel anlatacak bir sayfa paylaşıma açmıştı. O sayfayı herkesin okumasını ve paylaşmasını isterim.

http://www.agaclar.net/forum/showthr...738#post551738

Bu ülke için yapılacak daha çok şey var. Bizi çok fena uyuttular yıllar boyu. Herkesin şapkasını önüne koyup bütün olanları bir daha gözden geçirmesi lazım.

Yeni açtığım Enzim konusu bana özellikle çevre açısından paylaşılmaya değer geldi. Herkes evindeki çöpünü fermente ederek enzime dönüştürüp fazla uzağa gitmeden evdeki kanalizasyonuna dökse acaba Mogan Gölü kurtulur mu? Denemeye değer mi dersiniz? Ben evde deney bile yapmayı düşünüyorum.

Tarımda kullanılmasını da bahçesi olan arkadaşlara bırakıyorum.

Saygılar.


Düzenleyen Sarıcan : 25-12-2009 saat 15:04 Neden: imla
Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-12-2009, 13:32   #7
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Kendi enzimini kendin yap

Enzim yapımı ve kullanım yerleri ile ilgili güzel bir paylaşım.

http://www.youtube.com/watch?v=8oq1gdWMV14

Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-12-2009, 20:00   #8
Ağaç Dostu
 
sındırgılı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-12-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,953
Galeri: 13
Sevgili Arkadasim Sarican, Bende en kisa zamanda senin uygulamani tatbik edecegim. Ayrica Linkini verdigin sitede enzimi siyah sekerle yapiyor. Bizdeki esmer seker bildigin gibi naturel degil.onun yerine pekmez kullanilir gibi geldi. Sen ne dersin?
Baska bir yerde pirinc yikama suyunu temiz kapali bir kapta bekletip organizma uretim yolu vardi. Adresi: http://bokashicomposting.com Senden yol bekliyorum...Sevgiler...


Düzenleyen sındırgılı : 28-12-2009 saat 20:29 Neden: adres belirtme
sındırgılı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-12-2009, 23:24   #9
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Sayın Sındırgılı,

Bir haftadır kahverengi şeker arıyorum. Dökme olarak bulamadım. Küçük pakettekilerde çok pahalı geldi bana.

Konu benim içinde yeni, pekmez olur deyip yanlış başalamayalım bence. Pahalı da olsa ilk başlangıçı kahverengi şekerle yapacağım. Gerçi melasla olabildiğine göre pekmezle de olur gibi geliyor ama yine de tarife uyalım derim.

Prinç yıkama suyunu fermente edip Laktik asit bakterisi elde etmede kullanıyorlar. O konu enzimden ziyade ticari EM (Etkin Mikroorganizmalar) ' e alternatif olarak bukaşi kovalarında soğuk kompost u aktiflemek için kullanıyorlar. Ben bu adresin linkini verip Bokashi konusuna müdahil oldum diye tartışma çıktı. Mesajlarımın çoğu silindi.

Ticari EM konusunda bir şey söylemek istemiyorum. Ticari bir markadır ama Bukaşi veya Bokashi bir ticari marka değil, Japonca' da Organik Evsel atıkların oksijensiz ortamda fermente edilmesini anlatan bir teknik terim. Benim internetten yaptığım araştırmalarda Bokashi yapmak için ticari EM kullanmak gerekmiyor, kullanırsanız zaten adına EM Bukaşi diyorlar.

Bu yüzden evlerde amatör olarak soğuk kompost yani BOKASHI yapmak isteyen arkadaşların önünü kesmemek lazım. İnsanlar pahalı malzemelere mecbur kalmadan evde kendi yapabilecekleri ucuz Bokashi Kovalarında ucuz fermentasyon başlatıcılarla bu teknolojiyi tanımaları lazım. Hatta gerçekten arıtmada etkisi oluyorsa, sivil örgütlenmelerle kirli atıkların arıtılması için her eve bir Bokashi kampanyası açılmalı.

Hiç bir şey bilmiyorsan yap evde Bokashi Kompostunu suyunu kanalizasyona boşalt, nasıl olsa bir yerleri arıtarak gider. Artanı bahçede ki toprağa karıştır. Ne zararı var, evden daha az çöp çıkacak, daha az çevre kirlenecek. Enzim konusunu da bu konuda araştırma yaparken keşfettim. Bu metod Bokashi' nin akrabası gibi bir şey. Bokashi' de sıvı olsun istenmiyor, enzimde tamamen su içinde. Kullanılan bütün malzemeler aynı. Kullanım yerleri aynı. O zaman bu kadar tartışmaya ne gerek vardı diyesi geliyor insanın.

Kadıköy toplantısında tanışmıştık hatırlarsan. Meslekten bir arkadaşımın sesime kulak vermesine sevindim. Bir haftadır merakla bekliyordum. Evde Bokashi kovası için en basit uygulama Yoğurt Kovası uygulaması. Ama 20 litrelik kova ile yapmak lazım. Bu arada internette normal kovadan Bokashi kovası yapımı ile ilgili bir döküman ve video bulmuştum. Onuda paylaşayım sizinle.

http://www.youtube.com/watch?v=gFlh5yPGJJo&NR=1

Eklenen Resimler
 

Düzenleyen Sarıcan : 02-01-2010 saat 15:06 Neden: video ekleme
Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-12-2009, 23:38   #10
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Ben yoğurt kovasından yaptığım Bokashi kovasını tekrar doldurdum. Ekmek mayası, fermente olmuş şekerli su, yoğurt suyu, fermente edilmiş prinç suyu ve buğday kepeği ile evdeki meyve kabuklarını blenderden geçirerek yeniden doldurdum. Bu ikinci deneme nasıl olacak bende merak ediyorum. Çıkan Bokashi suyunu bitkilerde kullanmadan sadece arıtma için kullanmayı düşünüyorum. Tabii ki becerebilirsem, önce kirli su bulmam lazım. İkinci resim prinç suyunun fermente olmamış hali.

Eklenen Resimler
  
Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-12-2009, 23:59   #11
Ağaç Dostu
 
sındırgılı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-12-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,953
Galeri: 13
Ben portatif kiyma makinasi aldim. Mutfak atiklarini orda kiyma haline getiriyorum.Su anda solucanlarim icin besin uretiyorum. Ama en yakin surede bokashi ilede ilgilenecegim. Benim atiklar bana yetmiyecek, apartman sakinleri ile toplanti yapip mutfaklarindan cikan uygun atiklari ayri bir torbada biriktirmelerini saglayacagim. Yani apartmanin atik delisi olacagiz. Zaten bitki delisi olduk,basinada atik delisi eklenecek...Insallah bu uygulamada basarili oluruzda cevremize bir nebze katkimiz olur..Dusunsene: ilerde her apartmanda bu uygulamanin yapildigini !!!!


Düzenleyen sındırgılı : 29-12-2009 saat 00:02 Neden: ekleme
sındırgılı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-12-2009, 00:12   #12
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Sn. Sındırgılı,

Yaptıklarınızı paylaşırsanız sevinirim. Sizin bahçenizde var, benden şanslısınız. Benim ki daha büyük delilik, balkonda ne yapacaksam çöpü. Çıkan gübreyide kullanacak yerim yok. Birinciyi bir saksı toprağını terbiye etmede kullandım. Bakalım bundan sonrakileri ne yapacağım. Ama elde edilen kompost sıvıların kirli suyu arıtabileceği düşüncesi beni cezbediyor. Kolay gelsin. Paylaşımlarınızı bekliyorum.

mrduran ve Vegy beğendi.
Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-12-2009, 00:40   #13
Ağaç Dostu
 
agozce's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,044
Galeri: 4
Sayın Sarıcan merhaba, pirinç suyunu nasıl fermente ediyorsunuz? Biraz açıklarmısınız?

Ayrıca fazla gübreyi bize gönderebilirsiniz

mrduran ve mörümlü beğendi.
agozce Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-12-2009, 08:29   #14
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Sayın agozce;

http://bokashicomposting.com/ bu sitede prinç suyunun nasıl fermente edildiğini anlatmış. Princi yıkadıktan sonra çıkan beyaz suyu karanlık yerde 5-8 gün bekletin. Bu bekleme sonunda ekşimsi olarak kokacaktır diyor. Daha sonrada bu prinç suyunu 1/10 yağsız süt ile karıştırıp 14 gün daha bekletip sarımtrak bir serum elde edildiğini anlatıyor. Bu sarımtrak serumun lactobacillus bakterilerini içerdiği yazıyor.

Uzmanlık alanım mikrobiyoloji olmadığı için kesin bir şeyler söyleyemiyorum. Zaten bu paylaşımdan amacımda tartışmanın bilimsel bir zemine taşınıp konuda bilgisi olan arkadaşların katkısını sağlamaktı. Bilgi sahibi arkadaşların paylaşımını bekliyorum.

Saygılar

Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-12-2009, 10:56   #15
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Sarıcan Mesajı Göster
Sayın agozce;

http://bokashicomposting.com/ bu sitede prinç suyunun nasıl fermente edildiğini anlatmış. Princi yıkadıktan sonra çıkan beyaz suyu karanlık yerde 5-8 gün bekletin. Bu bekleme sonunda ekşimsi olarak kokacaktır diyor. Daha sonrada bu prinç suyunu 1/10 yağsız süt ile karıştırıp 14 gün daha bekletip sarımtrak bir serum elde edildiğini anlatıyor. Bu sarımtrak serumun lactobacillus bakterilerini içerdiği yazıyor.

Uzmanlık alanım mikrobiyoloji olmadığı için kesin bir şeyler söyleyemiyorum. Zaten bu paylaşımdan amacımda tartışmanın bilimsel bir zemine taşınıp konuda bilgisi olan arkadaşların katkısını sağlamaktı. Bilgi sahibi arkadaşların paylaşımını bekliyorum.

Saygılar
Sayın Sarıcan senin bu çalışmalarına destek olabilecek arkadaşlar bu sitede mevcut, benim bildiğim bir üye arkadaş sans43, kendisinin uzmanlık alanı biyoloji, fakat hangi dalda olduğunu bilmiyorum, kendisini Kudret hoca daha iyi tanımaktadır.


Düzenleyen epsody : 01-01-2010 saat 08:34 Neden: harf hatası
epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-12-2009, 11:14   #16
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Fermantasyonla ilk enzim gübrem.

Mukfak atıklarında hazırladığım enzimli sıvı gübre.

Eklenen Resimler
 
epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-12-2009, 13:16   #17
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
Ben bu adresin linkini verip Bokashi konusuna müdahil oldum diye tartışma çıktı. Mesajlarımın çoğu silindi.

Sn Sarican

Hala tartışmanın neden çıktığını anlamamış görünüyorsunuz. Tartışma EM kullanmadığınız halde, kullanmış gibi, Etkin Mikroorganizmalar (EM) başlığı altında yazı yazdığınız için çıktı. Size önerdiğimiz gibi yeni başlık açtığınızda tartışma da bitti. Tartışma sizin yukarda belirttiğiniz gibi, link verdiğiniz için çıkmadı. Lütfen doğruya doğru eğriye eğri diyelim. Buradaki çalışmalarınızı yakından takip ediyorum ve sizi destekliyorum. Çalışmalarınızın başarılı olmasını gönülden diliyorum. Ayrıca, şunu da belirtmeliyim: EM'nin içinde doğadan özenle seçilmiş 82 çeşit yararlı mikroorganizma var sadece laktik asit bakterisi değil. Saygılarımla.

Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-12-2009, 13:41   #18
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Bütün desteklere teşekkür ediyorum. Daha önceki mesajımda da belirttiğim gibi uzmanlık alanım mikrobiyoloji olmadığı için ahkam kesmek istemiyorum. Amacım bilen insanların çıkıp bizi aydınlatması idi. Bende şimdi ezbere diyorum ki bu enzim içinde tahmin ediyorum 1001 adet mikroorganizma vardır. Bunu analiz yapmadan kimse bilemez.

Tartışmanın bir sebebi de öğrenme merakımız dı. Bilen birileri açıklasada öğrensek diyorum. Benim burada ki amacım konuyu tartışmaya açmak, yapabilirsem de bir kaç küçük deneyle bu teknolojiyi çevre ve arıtma işlerinde kullanabilirmiyiz onu öğrenmek.

Konu ile ilgili teknik bilgisi olan herkesi konuyu tartışmaya çağırıyorum. Kırmadan, dökmeden sadece bilimsel ve deneysel bazda bir şeyler yapalım. Ucundan kıyısından herkes bir şeyler öğrensin ve evlerinde, işyerlerinde, bahçelerinde, çevrelerinde uygulamaya çalışsınlar.

Herkese saygılar.

Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-12-2009, 00:13   #19
Ağaç Dostu
 
sındırgılı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-12-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,953
Galeri: 13
Sevgili Sarican, Linkini verdigin sitedeki gibi (esmer sekerli) yaptim.Dukkanin deposuna kaldirdim.3 ay sonra sonucu bildiririm. Pirinc suyuda fermantasyon icin evde karanlik bir yere kondu. Komik olan, benim kizim genetik Muhendisi ve cevre biyoteknolojisinde kati atiklar uzerine master yapiyor. Ama, agzindan kerpetenle bilgi aliyoruz ??? Ne olacak bizim halimiz? Her sey gonlunce olsun...

sındırgılı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-12-2009, 00:18   #20
Ağaç Dostu
 
sındırgılı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-12-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,953
Galeri: 13
Sevgili Epsody Kardesim, Senide izlemedigimi zannetme... Beni, solucan gubresi imaline sen soktun..Sessiz takipteyim...Sevgiler...

mrduran beğendi.
sındırgılı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-12-2009, 08:47   #21
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Sayın Sındırgılı,

Benden hızlı çıktınız. Ben biriktirdiğim atıkları yoğurt kovasını doldurmakta kullandığım için henüz Enzim için bir hazırlık yapmadım. Başladığınıza çok sevindim, en azından paylaşacak bir deneyimimiz oldu.

Kızınızın genetik okuduğuna ve özellikle katı atıkların değerlendirilmesi konusunda ihtisas yapmasına çok sevindim. İki ay önce bu durumu bilseydim aşağıdaki sempozyuma katılması için silah zoru bile kullanmanızı önerirdim. Geleceğin teknolojisi, bu konuyu seçmekle çok isabetli bir seçim yapmış.

http://www.iw2es.com/iw2es/turkce/

Bir ara geleyimde kerpeten kullanırken yardımcı olayım size. Bizim genç beyinlere ihtiyacımız var. Saygılar.

mrduran beğendi.
Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-12-2009, 09:51   #22
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sındırgılı Mesajı Göster
Sevgili Sarican, Linkini verdigin sitedeki gibi (esmer sekerli) yaptim.Dukkanin deposuna kaldirdim.3 ay sonra sonucu bildiririm. Pirinc suyuda fermantasyon icin evde karanlik bir yere kondu. Komik olan, benim kizim genetik Muhendisi ve cevre biyoteknolojisinde kati atiklar uzerine master yapiyor. Ama, agzindan kerpetenle bilgi aliyoruz ??? Ne olacak bizim halimiz? Her sey gonlunce olsun...
Pirinç suyunu fermente ettiğiniz kaptaki hava boşluğunu olabildiğince büyük tutunuz. Söz gelimi, bir bidona koydu iseniz, bidonun 2/3'ü boş olsun, kapağı da hava alabilecek gibi gevşek olsun.

Bir de sık sık PH ölçümü yapmak gerekir. İşlem tamamlandığında PH 4'ün altına inmiş olmalı. Tersine bir durum var ise üreyenlerin laktik asit bakterileri olmama durumu kuvvetle muhtemel olur.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-12-2009, 11:49   #23
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Enzimlerim Kullanım Yerleri

Enzimlerim Kullanım Yerleri ve örnekler
Name:  Enzim Kullanımı1.jpg
Views: 29900
Size:  77.8 KB
Kaynak : http://www.o3enzyme.com/enzymeproduction.htm
Devam edecek


Düzenleyen Sarıcan : 31-12-2009 saat 16:52 Neden: Kaynak ekleme
Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-12-2009, 13:48   #24
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
YUkarda verdiği bilgiler için Sn Sarıcan'a teşekkür ediyoruz. Dikkat edilirse, Çöp Enzimleri denilen sıvının içinde "yararlı mikroorganizmalar" ve "enzimler" bulunmaktadır. EM'nin kullanım alanları ile tıpa tıp aynıdır. Yeşil adımın web sitesinde Bukaşi kovalarından elde edilen "Bukaşi Sıvısı"nın kullanım alanları yukardaki "Çöp Enzimlerinin" kullanmım alanları ile aynıdır. Aradaki tek fark, gerek Bukaşi Sıvısı gerekse "Çöp enzimleri" uzun süre dayanıklı değildir. Birkaç gün içinde kullanılmak zorundadır. Aksi takdirde kötü kokmaya başlar ve bozulur. Bunun nedeni, saf olmamasından kaynaklanıyor. (ZAten bakarsanız yukarda da Sn Sarıcan "bunun içinde 1001 çeşit mikroorganizma olduğuna inanıyorum" demiş. Söylediği doğrudur. EM çözeltileri ise, birkaç yıl bozulmadan dayanmaktadır. Hatta benim 3 yıldır hala bir köşede unutulmş bir şişe EM vardı. Kapağını açtım ve hala bozulmamış. İşte arkadaşlar, aradaki önemli farklardan biri bu. Ben bunun nedenini, EM'nin bulucusu Prof Teruo Higa'ya bizzat kendim sordum. Prof Higa, bana "EM'nin sırrı saf olmasındadır" dedi. Bu saflığı sağlamak da o kadar kolay değil.

Ama şu anda kadar çöp enzimleri konusunda gelinen noktada emeği geçen herkesi kutluyorum. Ben de elimden geldiğince, katkıda bulunmaya çalışıyorum. Bu bile büyük başarıdır. Bakın insanlar Asya'da çöp sularıyla akarsu ve dereleri temizliyorlar. Biz ise, çöplerimizle onları kirletmeye devam ediyoruz.

Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-12-2009, 16:19   #25
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
Sarıcan, verdiğiniz bilgileri bir yerden alınıtladınız sanırım. Aldığınız yerin linkini de vermeniz daha uygun olur.

bonsade beğendi.
memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-12-2009, 16:46   #26
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Birinci sayfada konu başlığını açarken alıntı yaptığım linki vermiştim. Bu yüzden her seferinde tekrarlamadım ama emeğe saygı açısından her sayfaya ayrı bir link bağlamaya çalışırım.

Bu arada Sayın memet ben 55 yaşındayım. Sizde bu sayfanın moderatörü. Ben her türlü hatamı telafi ederim ama karşıdan beklemekte en doğal hakkım. Saygılar.


Düzenleyen Sarıcan : 01-01-2010 saat 12:11 Neden: ekleme
Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-12-2009, 16:56   #27
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Enzimlerim Kullanım Yerleri - devamı

Enzimlerim Kullanım Yerleri ve örnekler - devamı

Name:  Enzim Kullanımı2.jpg
Views: 32048
Size:  72.6 KB

Kaynak : http://www.o3enzyme.com/enzymeproduction.htm
Devam edecek

Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-12-2009, 17:43   #28
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Dogasever Mesajı Göster
YUkarda verdiği bilgiler için Sn Sarıcan'a teşekkür ediyoruz. Dikkat edilirse, Çöp Enzimleri denilen sıvının içinde "yararlı mikroorganizmalar" ve "enzimler" bulunmaktadır. EM'nin kullanım alanları ile tıpa tıp aynıdır. Yeşil adımın web sitesinde Bukaşi kovalarından elde edilen "Bukaşi Sıvısı"nın kullanım alanları yukardaki "Çöp Enzimlerinin" kullanmım alanları ile aynıdır. Aradaki tek fark, gerek Bukaşi Sıvısı gerekse "Çöp enzimleri" uzun süre dayanıklı değildir. Birkaç gün içinde kullanılmak zorundadır. Aksi takdirde kötü kokmaya başlar ve bozulur. Bunun nedeni, saf olmamasından kaynaklanıyor. (ZAten bakarsanız yukarda da Sn Sarıcan "bunun içinde 1001 çeşit mikroorganizma olduğuna inanıyorum" demiş. Söylediği doğrudur. EM çözeltileri ise, birkaç yıl bozulmadan dayanmaktadır. Hatta benim 3 yıldır hala bir köşede unutulmş bir şişe EM vardı. Kapağını açtım ve hala bozulmamış. İşte arkadaşlar, aradaki önemli farklardan biri bu. Ben bunun nedenini, EM'nin bulucusu Prof Teruo Higa'ya bizzat kendim sordum. Prof Higa, bana "EM'nin sırrı saf olmasındadır" dedi. Bu saflığı sağlamak da o kadar kolay değil.

Ama şu anda kadar çöp enzimleri konusunda gelinen noktada emeği geçen herkesi kutluyorum. Ben de elimden geldiğince, katkıda bulunmaya çalışıyorum. Bu bile büyük başarıdır. Bakın insanlar Asya'da çöp sularıyla akarsu ve dereleri temizliyorlar. Biz ise, çöplerimizle onları kirletmeye devam ediyoruz.
Sn. Doğasever,

İlgi ve yardımlarınıza teşekkür ederim. Ben 1001 çeşit mikroorganizma var derken elimizde deneysel analiz sonuçları olmadığını vurgulamak için söylemiştim. Birazda olayı karikatürize etmek etmek istemiştim. Dilin kemiğimi var bende 1001 adet mikroorganizma var derim olur biter. Benim akıl danışacak Prof. Higa' m da yok ne derseniz haklısınız.

Enzimlerin saflığı ve dayanıklılığı konusunda hiç bir şey söyliyemiyeceğim çünki henüz Enzim yapmaya başlamadım bile. Şu an araştırmalarımı tamamlamaya çalışıyorum. Yalnız eklediğim resimlerden gördüğüm ve tahmin ettiğim kadarıyla pek de dayanıksız şeyler değiller gibi. Raflar dolusu enzim şişeleri bir iki günde tüketilemez çünki sizinde bildiğiniz gibi minimum 1:100 ila 1:1000 katılarak kullanılıyor. Raflardaki enzim şişelerini saf meyve suyu olarak içseniz iki üç günde bitiremezsiniz.

Bu yüzden soyut kavramlar üzerinde tartışıp, yapmayı düşünen arkadaşların kafasını karıştırmayalım isterseniz. Benim bugüne kadar ki yaşam tecrübem gerekli deneyleri yapmadan konuşmanın insanı sonradan telafisi güç yanılgılara sürüklediğidir. Bu yüzden deney yapmadan konuşmayı pek istemiyorum.

Enzimlerin şu ana kadar gördüğüm kadarıyla hiç bir sır tarafı yoktur. Dileyen herkes enzim yapabilir ve gönül rahatlığı içinde kullanabilir. Buradaki tek sır glikozun (kahverengi şeker) fermentasyonu sırasında oluşan kimyasal reaksiyonların sıvı içindeki organik atıklarıda parçalaması sonucu atıkların doğasında bulunan binlerce faydalı unsurun içinde bulunduğu sıvıya geçmesidir.

Aslında bu da sır değildir ve kapsamlı bir labaratuarda en ince ayrıntısına kadar analiz edilebilir ama bizim amacımız şu an enzim fabrikası kurmak değildir. Herkes evde günlük enzimini yapsın, ne kadar dayanırsa kullansın arta kalanıda kanalizasyona döksün.

Hatta sizden aldığım esinle insanlar enzimleri üretip saklamasınlar hemen çevrelerinde bulunan en yakın göl, gölet, koku ve pislik üreten yerlere döksünler ve oraların temizlenmesine katkıları olsun. Böylece enzimin raf ömrüylede ilgilenmemiş olurlar. Evde atık üretimi bitmeyeceğine göre saklamanın da bir mantığı yok zaten.

Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-12-2009, 18:32   #29
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
Çok haklısınız keşke bu şekilde herkes sizin yaptığınız gibi çöp suyu veya benim yaptığım gibi EM kullanarak Bukaşi sıvısı yapsa da çöplüklere, kirlenmiş derelere dökse.

Ben, EM'nin sırrı derken, enzim üretme sırrından bahsetmemiştim. Sanırım yanlış anlaşıldı. Tabii ki su muhteşeme bir madde ve içinde herleyi çözebiliyor. Enzimleri de mikroorganizmalar yapınca bize fazla bir iş kalmıyor. Anlatmak istediğim şey, EM'nin veya sizin ürettiğiniz enzimlerin bitkiler üzerindeki olumlu etkilerinin ve kirli atık sulardaki olumlu etkilerinin mekanizmalarından bahsetmek istemiştim. Neyse, bunlarla sizin de söylediğiniz gibi herkesin kafasını karıştırmamak daha iyi olur.

Saygılarımla iyi çalışmalar diliyorum.

mrduran beğendi.
Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-01-2010, 01:40   #30
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-11-2008
Şehir: Konya
Mesajlar: 731
Güzel bir başlık olmuş.

Benim anladığım şey burada yapılan organik maddeden elde edilen humik madde. Yani ev artıkllarıyla elde edilecek kendi humik maddemiz.

Kompost yapmakla aynı kategoride değerlendirilebilecek bir eylem. Humik madde organik maddenin bir alt seviyeye indirgenmesi. Alt molekül seviyesine indirgenen organik madde imalatı.

Fakat Sayın Sarıcan bir makine mühendisi olarak harikasınız. Ulaşabildiğiniz noktalar mükemmel. Sizinki gibi bir algılama yeteneğine sahip olmak isterdim.

Çocukluğumuzda ilkokul kitaplarında lağım sularının ulaştığı bir lahana tarlası resmini içeren bir kitap vardı. Tifonun sebebi budur denirdi. Meğerse ne kadar yanlış bir bilgiymiş. Lahanaların asıl ihtiyacı olan zaten lağım suyuymuş !!!

İtici ama doğru . . .

mrduran ve çiğdem42 beğendi.

Düzenleyen akinselcuk : 14-01-2010 saat 01:03 Neden: Gereksizbir cümlenin çıkarılması
akinselcuk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:17.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024