agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama)
(https)




Beğeni Düzeni3415Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 04-01-2010, 23:07   #61
Ağaç Dostu
 
sındırgılı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-12-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,953
Galeri: 13
Her gun, kapagi gevsetip tekrar sikica kapatmaktansa nargile sistemini yarin uygulamali. Yoksa 3 ay boyunca ne vida kalir ne kapak !!! Sn. Egetropical, ben esmer seker kullandim.

sındırgılı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-01-2010, 23:29   #62
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Dogasever Mesajı Göster
Sn Sarıcan
Yaptığınız araştırmalarda çöp enzimi (bu adın ne kadar doğru olduğundan emin değilim) adını verdiğiniz sıvının üretimi sırasında ozon gazı çıktığına dair herhangi bir bilgiye rastladınız mı?
Sn. Doğasever,

Sorduğunuz soru ile ne yapmak istediğinizi tam anlamadım ama yine de cevap yazayım.

Web sitesinin adı

http://www.o3enzyme.com/enzymeproduction.htm

Ozon sitenin isminde bile geçiyor O3 olarak, web sitesini inceledinizse ozonla ilgili bir sayfada yazmışlar ve çevrimide anlatmışlar. İngilizcenizin de benden iyi olduğuna eminim. Atladığım bir konu varsa yardımcı olursanız sevinirim.

Enzim üretimi sonucunda oluşan (O3) ozon gazının havadaki NO2 Azot dioksit ve CO2 karbondioksit gazını redükleyerek (NO3) Nitrat ve (CO3 )Karbonat olarak dönüşümlerini sağladığını anlatıyor ve oluşan (NO3) Nitratında bitkiler için çok faydalı olduğunu anlatıyor. Konuyu bilen biri olarak bu sayfayı siz tercüme ederseniz sevinirim.

Name:  Picture58r.jpg
Views: 3562
Size:  14.0 KB

Eğer her ev enzim yapar ve kullanırsa, o derece küresel ısınmanın azaltılmasına yardımcı olacaktır.

Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-01-2010, 02:23   #63
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
Bilimsel çalışma bulamadım!

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu Mesajı Göster
Bu karışıma sirke de diyebilir miyiz?
Sn Denizakvaryumu
Bu karışım benim düşünceme göre sirke olarak değilde, içinde biyoaktif maddeler içerebilen hafif alkollü bir karışım olarak adlandırılabilir. Şekerli ortamda bazı mayaların üreyebileceğini ve bu mayalarında alkol üretebileceğini biliyoruz. Yalnız ne Sn Sarıcan'ın referans gösterdiği web sitesinde ne de diğer web sitelerinde hiçbir bilimsel veri ve yayınlanmış makaleye rastlayamadım. (Eğer rastlayan varsa lütfen bana bildirsin) Bu konuda biraz hayal kırıklığı yaşadığımı belirtmeliyim. "Çöp Suyu Dünyamızı kurtaracak" hareketi, çevresel felaketleri önleyebilecek çok büyük iddialarla yaklaşık 3-4 yıl önce başlamış görünüyor. Ancak aradan 4-5 yıl geçmesine rağmen şu anda dahi yapılan bir bilimsel çalışma olmaması biraz şaşırtıcı. Ayrıca, ozon konusunda da bazı kuşkularım var. Bunları da yarın dile getireceğim. Şimdilik herkese iyi geceler.

Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-01-2010, 06:56   #64
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
Sayın Sarıcan,
Çevirisini yaptığınız sitede sadece çöp artığı ve kahverengi şeker veya melas kullanımından sözediliyor. Acaba melas veya şekerle birlikte Meyvelitepe'nin dediği gibi laktik asit kullansak fermentasyon sürecini biraz daha kısaltmak mümkün olabilir mi?
Sanırım Doğasever kastettiği bilimsellikte bu olsa gerek. Örneğin EM için birden fazla fermentasyonu hızlandıran ve içerisindeki yararlı organizmaların sayısını artıran çeşitli maddeler kullanılmış olabilir.

mrduran beğendi.
acemi_caylak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-01-2010, 11:07   #65
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Sn. acemi_caylak,

Ben sadece bana ilginç gelen bir web sitesi sizlerin de bilgi dağarcığınızda olsun, içinizde ki araştırma isteğini uyandırsın, uygulanıp güzel şeyler çıkarsa da bundan memlekete bir değer katılsın diye uğraşıyorum. Benim labaratuarım yok, bilimsel bir çalışma yaptığımı da iddia etmiyorum.

Tersine konuyu açarken de söylemiştim şimdi de tekrarlıyayım, konu ile ilgili bilgisi olan veya bilimsel olarak ilgi alanı içinde olan arkadaşlarımız varsa bizi aydınlatsın diye her hecemde tekrarlıyorum.

Ama bilmiyorum bu konuyla ne zamandan beri ilgileniyorsunuz, web sitesinde ister doğru ister yanlış ozon ile ilgili bir açıklama varken ilkokul çoçuğunu imtihan eder gibi ozonla ilgili soru sorulursa amacın ne olacağından kuşku duyarım. Amaç benim babam senin babanı döver tartışmasına tekrar girmekse, ben hemen baştan belirteyim benim babam yok. Benim kıyaslayacak bir ürünümde yok, çünki tartıştığımız konu tamamen benim dışımda.

Benim bir ürünüm olmadığına göre onun üstün niteliklerini ispatlamak gibi bir zorunluluğum da yoktur. Zaten belki de düğümlendiğimiz nokta bu. Bugün ister eczaneden bir ilaç alın, isterseniz marketten bir ürün alın reçete ve etiketine baktığınızda içeriğini yazmak zorunda ve bu kanuni bir zorunluluk. Ürünle ilgili patentiniz varsa onuda belirtirsiniz ve kimse sizi ticari anlamda kopyalayamaz. Benim şu anda öyle bir zorunluluğum olduğunu zannetmiyorum ki incelediğimiz web sitesininde satışa sunulan bir ürünü yoktur ve misyonumuz bölümünde aynen şöyle yazıyor.

"Our Mission

Our mission is to spread the importance of using enzymes to protect our environment and slow down global warming and its harmful effects. The purpose of this website is to educate the people of the world on how to produce and use enzymes in their homes and farms. We hope that more and more people will come to appreciate the usefulness of enzymes and each of us would do our part in using enzymes to reduce global warming for a healthier living environment."

"Misyonumuz

Misyonumuz, çevrenin korunması ve küresel ısınma ve onun zararlı etkilerini yavaşlatmak enzimleri kullanmanın önemini yayılmasını sağlamaktır. Bu web sitesinin amacı nasıl üretmek ve evlerine ve çiftliklerine enzim kullanımı dünya insanları yetiştirmektir. Biz daha fazla insanın enzimlerin yararını takdir ve her birimiz sağlıklı bir yaşam ortamı için küresel ısınmayı azaltmak için enzimler kullanarak üzerimize düşeni yapacağını gelecek umuyoruz."

Hiç bir ticari amacı olmayan bir çalışmadan hangi kanuni belgeyi bekleyelim. İsteyen yapar kullanır, isteyen de kullanmaz. Ama bu konuda bilgi dağarcığında bilimsel bazı kırıntılar olan herkesin bu dünyaya karşı olan sorumluluğundan dolayı eteğindeki taşları dökmesinin zamanıdır.

Yoksa kanser ilacı satan umut tacirlerine döneriz. Eğer kanser hastası iseniz ya varınızı yoğunuzu içeriği belli olmayan bir ilaca yatırırsınız ya da babaannenizden öğrendiğiniz gibi bir takım bitkilerle kendi ilacınızı kendiniz yaparsınız. Kansere iyi gelir mi? Onu bilemem, ama şunu biliyorum ki bugün tarifi yapılan meyve enzimlerinin çoğu hemen hemen her evde meyve likörü olarak yapılmış, içilmiş ve bugüne kadar kimse ölmemiş.

Çöp enzime sıra gelirse, onuda kimseye için demiyoruz, tersine kanalizasyondaki kötü kokuları arıtmak için kullanın diyoruz veya bitkilerinize gübre hazırlarken kullanın diyoruz. Bunu da denemenin kimseye bir sakıncası yoktur, ekonomik olarak bir külfetide yoktur.

Fakat ozon konusunda bende Sn. Doğasever gibi şüphe içindeyim. Çünki glikozun fermentasyonunda

C6H12O6 → 2C2H5OH + 2CO2 + 2 ATP (açığa çıkan enerji:118 kJ mol−1)

Şeker (glikoz) → Alkol + Karbon Dioksit + Enerji (ATP)

bende ozon yerine karbondioksit gazı çıktığını biliyorum. Bu konu benim içinde araştırılmaya muhtaç bir konu. Eğer Sn. Doğasever bu konuya dikkatimi çekmek istiyorsa kendisine teşekkür ederim ama sorma biçimini pek beğenmediğimi söylemek isterim.

Saygılar.

atabora ve ahmetgazi beğendi.

Düzenleyen Sarıcan : 05-01-2010 saat 11:37
Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-01-2010, 11:32   #66
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi acemi_caylak Mesajı Göster
Sayın Sarıcan,
Çevirisini yaptığınız sitede sadece çöp artığı ve kahverengi şeker veya melas kullanımından sözediliyor. Acaba melas veya şekerle birlikte Meyvelitepe'nin dediği gibi laktik asit kullansak fermentasyon sürecini biraz daha kısaltmak mümkün olabilir mi?
Sanırım Doğasever kastettiği bilimsellikte bu olsa gerek. Örneğin EM için birden fazla fermentasyonu hızlandıran ve içerisindeki yararlı organizmaların sayısını artıran çeşitli maddeler kullanılmış olabilir.
Laktik asit ile ilgili yazdığım mesajlar pirinç suyunun fermente edilme gayreti ile ilgiliydi. Yoksa, yapılan enzimde kullanılır, kullanılmaz bir fikrim yoktur.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-01-2010, 11:50   #67
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Meyve enzimi yapma konusunda yeni bir kaç site; henüz inceleme yapamadım ama kullanımı, fayda ve sakıncaları ile ilgili bir takım bilgiler var. Zaman içinde tekrar tartışılabilir,

http://www.my-island-penang.com/Fruit-Enzyme.html

http://www.ehow.com/how_5149311_make-fruit-enzyme.html

Yardımlarınızı bekliyorum.

mrduran, porselen ve Vegy beğendi.

Düzenleyen Sarıcan : 05-01-2010 saat 12:30 Neden: ekleme
Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-01-2010, 12:25   #68
Ağaç Dostu
 
nariçi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-09-2008
Şehir: Gaziantep-Adıyaman
Mesajlar: 3,411
Galeri: 8
Sayın Sarıcan aşağı yukarı aynı bilgileri veriyor.

nariçi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-01-2010, 12:44   #69
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Sn. nariçi,

Bunlar içilebilir nitelikte temiz enzim üretimi. Ama çöp enzimlerin kullanıldığı yerlerde de kullnılabiliyor. Bunları alternatif tıpta ilaç olarak kullanıyorlar. Hem serinletici içecek, hemde vücudun ihtiyacı olan antioxidan besin olarak öneriyorlar ve çok pahalı şeyler. Evde yapılanlardan da pek büyük farklılıkları olduğuna da inanmıyorum.

EM firmasının da buna benzer enzim içecekleri var.

Em-x® ferahlatıcı içecek

ama şu ana Türkiyede satışa sunuldu mu bilemiyorum? Enzimler bütün dünyada yeniden keşfediliyor sanki. Eczanelerde her gün yeni bir antioxidan ürün satışa sunuluyor ve hepside ateş pahası. Benim bu konuya olan ilgim de kanseri yaşamış olmamdan kaynaklanıyor.

mrduran, porselen ve Vegy beğendi.
Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-01-2010, 12:48   #70
Ağaç Dostu
 
nariçi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-09-2008
Şehir: Gaziantep-Adıyaman
Mesajlar: 3,411
Galeri: 8
Geçmiş olsun.
Yani ben yapılma yöntemi olarak ve küçük ölçekli çalışmalar olarak demek istedim. Önemli olan toksit durum olmaması. Fayda derken zarar vermemesi. Ama bitkiler için fazla risk olacağını sanmam.

porselen beğendi.
nariçi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-01-2010, 12:50   #71
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
"Ama bilmiyorum bu konuyla ne zamandan beri ilgileniyorsunuz, web sitesinde ister doğru ister yanlış ozon ile ilgili bir açıklama varken ilkokul çoçuğunu imtihan eder gibi ozonla ilgili soru sorulursa amacın ne olacağından kuşku duyarım. Amaç benim babam senin babanı döver tartışmasına tekrar girmekse, ben hemen baştan belirteyim benim babam yok. Benim kıyaslayacak bir ürünümde yok, çünki tartıştığımız konu tamamen benim dışımda."

Sn Sarican
Bu tür fikirleri nereden cikardiginizi anlamiyorum. Ben gercekten web sitesinin adinda ozon geçtigini farketmemiştim. Ve soruyu da gercekten ögrenmek icin sormuştum. Konuyu açan sizsiniz ve bir hayli de araştırma yaptınız. O yüzden, internette kendim araştırma yapmadan önce, sizin ozonla ilgili bir şeye rastlayıp rastlamadığınızı öğrenmek istedim. Bunda kızacak veya soruş şekli imtihan eder gibi diye darılacak bir şey yok ki. Sizin bir ürün sahibi olmadığınızı tabii ki biliyorum. Ben zaten bu konuda herhangi bir bilimsel çalışma yok derken, size karşı böyle bir şeyi dile getirmiyorum ki. Biz burada her konuyu enine boyuna masaya yatıracağız ki gerçeği öğrenelim. Eğer bir konuda abartma yapılmışsa, bunların da nedenlerini araştırmalıyız. Bu konuda teorik bilimsel anlamda ciddi bazı kuşkularım var ve sadece bunları dile getireceğim. Benim bunları dile getirme şeklim lütfen kimseyi rahatsız etmesin. Eğer ürün kimsenin değilse bundan kimse rahatsız olmamalı. Ben sadece görevimi yapıyorum.

Bazı arkadaşların burada belirttikleri gibi, laktik asit ilave ederek süreyi kısaltmaya çalışmak bir sonuç vereceğini zannetmiyorum. Kısaltsa bile ürünün yarayışlılığının EM ile kıyaslanamayacağını düşünüyorum. Çünkü EM önce tam bir ürün olarak üretilir ondan sonra bazı fermantasyon işlemlerinde kullanılabilir. EM, laktik asitten ibaret değildir. Bilimsel olarak konuyu tartışacak isek, tartışalım. Ancak, benim söyleyiş tarzımla ilgilenilecek ise, ve konu kısır tartışmaya girecek ise, ben yokum. Çünkü rahatsız oluyorum. Bilimi tartışmaya her zaman açığım.

Sn Sarıcan ciddi bir hastalık geçirdiğinizi bilmiyordum. Geçmiş olsun.

Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-01-2010, 12:56   #72
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nariçi Mesajı Göster
Geçmiş olsun.
Yani ben yapılma yöntemi olarak ve küçük ölçekli çalışmalar olarak demek istedim. Önemli olan toksit durum olmaması. Fayda derken zarar vermemesi. Ama bitkiler için fazla risk olacağını sanmam.
Sn Nariçi,
Bu işlem sırasında ozon çıktığını zannetmiyorum. Ama eğer işlem sırasında ozon çıkıyorsa, yeryüzü düzeyinde ozonun (İngilizcesi: ground-level-ozone) hem bitkiler hem de insanlar için zararlı olduğu bilinen bir gerçektir. Bunu da ilave bir not olarak saklamakta fayda görüyorum.

Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-01-2010, 13:11   #73
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Sn. doğasever,
Alıntı:
Fakat ozon konusunda bende Sn. Doğasever gibi şüphe içindeyim. Çünki glikozun fermentasyonunda

C6H12O6 → 2C2H5OH + 2CO2 + 2 ATP (açığa çıkan enerji:118 kJ mol−1)

Şeker (glikoz) → Alkol + Karbon Dioksit + Enerji (ATP)

bende ozon yerine karbondioksit gazı çıktığını biliyorum. Bu konu benim içinde araştırılmaya muhtaç bir konu. Eğer Sn. Doğasever bu konuya dikkatimi çekmek istiyorsa kendisine teşekkür ederim ama sorma biçimini pek beğenmediğimi söylemek isterim.

Saygılar.
Ozon konusunda ki şüphelerimi belirttim ve ikaz ettiğiniz içinde teşekkür ettim. Sorunun soruluş biçimine alındığımıda belirtmek zorunda idim. Ben yıllarca yöneticilik yaptım ve çok sayıda da sorulara maruz kaldım. Bu yüzden sorulan soruyu analiz etme konusunda biraz tecrübem vardır.

Zaten 5 sayfalık bir web sitesi, siteyi açıp okumamanız mümkün mü? Çok ta büyük bir web sitesi değil ki girdim ama bilgi kalabalığı içinde boğuldum diyebilesiniz.

Evet o sitede Ozon ile ilgili bir çelişki gerçekten var. Bunu siz ikaz edince daha kapsamlı düşündüğüm zaman bende çözemedim henüz. Ama sanki sorularınızla beni çelişkiye düşürmek istiyor gibi geldiniz. Bunda da geçmişte yaşadığımız tatsız tartışmanın belki etkisi oldu diyebilirim. Bilmediğim bir konuyu bilmediğimi söylemekte hiç zora sokmaz beni.

Ama şunu bilin ki mikroorganizmalarla bizlerin tanışmasını sağladığınız için size hala teşekkür ediyorum ve gerçekten sizin dağarcığınızdaki bilgilere ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum. Bizi bu bilgilerden o veya bu şekilde mahrum edecekseniz o da sizin bileceğiniz bir iş. Sizin bu konuda sorumluluklarınız var, konu sizin konunuz. Bizim bu konuda sizden öğreneceğimiz çok şeyler var.

Geçmiş olsun dileklerinize çok teşekkür ediyorum.

mrduran ve porselen beğendi.
Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-01-2010, 13:21   #74
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Ozon konusuna bir kaç yerde daha rastladım ama tam emin olamadım. Fermentasyon sırasında çıkması pek mümkün görünmüyor.

Web sitesinin birinde şöyle bir tabir kullanmış ama kimyasal oluşumu nedir bilemiyorum. Motor soğutma suyuna enzim ilavesi ile bir ozon tabakası yaratılmasından bahsediyor.

"14. Nature A
Coolant Auto Engine made from green leaf, 10 fruits and 10 herbs to get the essential natural acid which creates O3 layer to cool oxidation. Add 10 cc (2 spoons) of Coolant into water tank of auto engine. "

Acaba enzimlerin temizlik aracı olarak kullanılmasında veya çevre arıtma işlemlerinde kullanılmasında mı bir ozon teşekkülü oluyor bilemiyorum. Gerçekten araştırılması gereken bir konu.

porselen beğendi.
Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-01-2010, 13:48   #75
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
Sayın Sarıcan,
Öncelikle geçmiş olsun diyorum. Aslında bende enzimlerle ilgilenmeye bu foruma üye olduktan sonra başladım ve oldukça yeni sayılırım. Sizin uğraşılarınızı takdir etmemek elde değil.
Sorularım sadece bilgilenme amacına yönelikti. EM'nin bir ticari ürün olmasından dolayı daha bilimseldir şeklinde bir yaklaşımım olmadı. Sadece fermantasyona neden olan başka maddelerde kullanılabilir mi veya süreç nasıl hızlandırılır şeklinde öğrenme isteğimdi.
Ben aslında basit bir akıl yürüttüm. Amacım laktik asit veya hızlandırıcı etki gösteren katalizör görevi gören başka bir madde olabilir mi diye tecrübesi olanlardan, eğer varsa yaralanmaktı. Nitekim Meyvelitepe henüz denemediğini söyledi. Aslında deneme amaçlı 4 şişe hazırlanıp denenebilir. Bunlar:
1- Taze meyve, sebze karışımı ve kahverengi şeker (veya melas).
2- Taze meyve, sebze karışımı, kahverengi şeker (veya melas) ve laktik asit.
3- Taze meyve, sebze karışımı, kahverengi şeker (veya melas) ve sitrik asit.
4- Taze meyve, sebze karışımı, kahverengi şeker (veya melas), ekmek mayası ve sitrik veya laktik asit.
şekinde olacak.
Eğer taze meyve ve sebze kullanılırsa bunların içilmesinde de sakınca olmadığını düşünüyorum. Çünkü, zeytin tatlandırma olsun, turşu olsun veya kefir benzeri mayalı içecekler hep bu maddelerle hazırlanıyor diye biliyorum. Ancak amaç burada içecek yapmaktan ziyade bu dört sıvıyı aynı ortamda yetişen 4 farklı bitkiye uygulayıp gelişimlerini izlemek daha iyi bir sonuç verir diye düşünüyorum.

mrduran, porselen ve Vegy beğendi.
acemi_caylak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-01-2010, 14:00   #76
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
"Ozon konusunda ki şüphelerimi belirttim ve ikaz ettiğiniz içinde teşekkür ettim. Sorunun soruluş biçimine alındığımıda belirtmek zorunda idim. Ben yıllarca yöneticilik yaptım ve çok sayıda da sorulara maruz kaldım. Bu yüzden sorulan soruyu analiz etme konusunda biraz tecrübem vardır.

Zaten 5 sayfalık bir web sitesi, siteyi açıp okumamanız mümkün mü? Çok ta büyük bir web sitesi değil ki girdim ama bilgi kalabalığı içinde boğuldum diyebilesiniz.

Evet o sitede Ozon ile ilgili bir çelişki gerçekten var. Bunu siz ikaz edince daha kapsamlı düşündüğüm zaman bende çözemedim henüz. Ama sanki sorularınızla beni çelişkiye düşürmek istiyor gibi geldiniz. Bunda da geçmişte yaşadığımız tatsız tartışmanın belki etkisi oldu diyebilirim. Bilmediğim bir konuyu bilmediğimi söylemekte hiç zora sokmaz beni."


Sn Sarıcan
Öncelikle mesajınızda beni övdüğünüz için teşekkür ederim. Yukardaki düşünce kesinlikle sizin hayal gücünüz. Yöneticilik yaparken çok soruya maruz kaldığınız ve niyetleri sorularda çok defa aradığınız hemen belli oluyor. İşin aslı, ben gerçekten o web sitesini inceleme gereği duymamıştım. Sadece başka bir sitede ozon çıktığına dair bir bilgiye rastlayınca, sizin de böyle bir bilgiye rastlayıp rastlamadığınızı merak ettiğimden sormuştum. Ben önceki tartışmamızı çoktan unuttum ve size fikirlerinizden ötürü değil yanlış yerde tartıştığınız için kızmıştım. Sizi çelişkiye düşürerek elime ne geçebilir ki? İnsanların niyetlerini okuma konusunda yöneticiliğiniz boyunca bir hayli antreman yapmışsınız. Neyse, bu önemli değil.

Önemli olan bu kadar dünyayı kurtaracağız diye önemli bir savla ortaya çıkan bir hareketin (bu hareketin liderleri de var (2 medikal doktor) ve çöp enzimi üretimi de yapıyorlar ve şimdiye kadar 15000 litre ücretsiz dağıtmışlar! Ama ücretli satış yaptıklarından bahsetmiyorlar sadece iyi insanlar bize bağışta bulunuyor diyorlar), ozon konusunda neden böyle bilimsel açıdan temelsiz bir iddiayı ortaya attıklarıdır. Acaba başka temelsiz iddia da var mı sorusunu akla getirmiyor değil. Mesela, neden çöp enzimiyle temizlenmiş bir derenin önceki ve sonraki hallerinin fotoğrafları yok? Ya da bir dereden alınmış kirli bir suyu bir tanka koyup üzerine çöp enzimi dökerek arıtma yapmak ve sonra da arıtmadan önce ve sonra suların kirlilik analizlerini yapmak bu kadar zor mu?

Bu konuda biraz düşünelim isterseniz. O yüzden aslında ben bir şeyi üretip kullanmadan ya da ürünün içindeki enzimleri analiz ettirmeden birşey söylemenin doğru olmayacağını düşünüyorum. Ama yazılanlar doğruysa, çöplerin bir şekilde değerlendirilmesi açısından son derece faydalı bir proje olacağını da belirtmeliyim ve bunu biz de EM camiası olarak kullanacağınız şeker fiyatına yapıyoruz zaten. Saygılar.

Hakkoo beğendi.
Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-01-2010, 14:13   #77
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
"Acaba enzimlerin temizlik aracı olarak kullanılmasında veya çevre arıtma işlemlerinde kullanılmasında mı bir ozon teşekkülü oluyor bilemiyorum. Gerçekten araştırılması gereken bir konu."
Bu mümkün değil! Kirlenmiş ve ötrifikasyona uğramış bir derede (Örneğin Ergene Deresi) zaten oksijen bitmiş demektir. Enzim koyunca, ozon oluşsaydı herkes bayram ederdi. Çünkü ozonun suyu emizlediği ve bakterileri, mayaları, bazı virüsleri öldürdüğü bilinmektedir. Yani, dereye ozon veya sıvı oksijen veya gaz oksijen ilave ederseniz, dereyi temizleyebilirsiniz. Nitekim İngilterede kazayla fabrika atığı bulaşmış bazı nehirlere canlıların ölmemelerini sağlamak için sıvı oksijen enjekte edilmektedir.

porselen beğendi.
Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-01-2010, 14:19   #78
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
Arkadaşlar, lütfen alınganlıklar ve ima arama gibi şeyleri bir kenara bırakalım. Bu paragraf bu anlamda bir son olsun.

Konu gerçekten çok ilginç. Hem bitki besleyici, hem de içeçek olarak. İnternette çok kaynak var fakat, bilimsel araştırma ve makale türünden bir şeye rastlamadım henüz. Tamamen deneysel düzeyde olmasından mı, yoksa bir yerlerde var mı? Rastlarsanız birlikte bakmaya çalışalım.

porselen beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-01-2010, 14:23   #79
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
Aslında Sarıcan'ın dediği gibi fermantasyon sonucu ortaya ozon çıkmıyor. Ancak Ozon çokta zararlı değil gibi .Ozon hakkında bir Türkçe kaynakta aşağıdaki bilgiler var. Döküman Ozonun Hepatit C tedavisinde tıpta kullanımıyla ilgili. Ancak içinde bold yaptığım yerler bizi ilgilendiren tarafı. Benim anladığım ozon ve enzimler su arıtmada kullanılabilir. Bu yüzden çokta zararlı değil. Linkini de en altta veriyorum. Sanırım internette araştırdıkça daha ayrıntılı bilgiler bulunabilir. Bunlar ilk gözüme çarpanlar.

Ozon: Ozonun (O3) fiziksel ve fizyolojik özellikleri: Ozon doğal olarak üç oksijen atomundan oluşur. Molekül ağırlığı 48 olup, molükülünün enerji yükü büyüktür. Molekülü 127 derecelik bir açı oluşturur ve birkaç şekilde görülür. Oda ısısında, ozonun yarı ömrü bir saat kadardır. Oksijene dönüşür. Güçlü bir oksidan olan ozonun biyolojik özellikleri değişik tıp alanlarındaki uygulamalarda araştırılmaktadır. Ozonun biyolojik dinamikleri ile ilgili temel araştırma, hücresel elementler (eritrosit, lökosit ve trombositler) ve serum komponentlerine (proteinler, lipoproteinler, lipidler, karbohidratlar, elektrolitler) olan etkilerine yoğunlaşmıştır. Tam kana verilen ozon dozu yavaş yavaş arttırıldığında belirli bir eşiğin üzerinde hemolizin hızlandığı görülür. Bu eşik, değişik parametrelere bağlıdır. Mililitrede 40-60 mikrogram ile başlar, daha yüksek değerlere erişildiğinde daha bariz duruma gelir. Bu nedenle ozonun tam doz kapasitesinin bilinmesi klinik ve deneysel uygulamalarda önemlidir.

Lökositler ozona karşı iyi direnç gösterirler çünkü onları oksidatif gerilimden koruyan enzimleri vardır. Bu enzimler; superoksid dismutaz, glutatyon ve katalaz olarak sayılabilir. Araştırmalar, trombositlerin de ozon uygulanmasından sonra bütünlüklerini koruyabildiklerini göstermiştir. Ozon tedavisinde kana uygulanan doz hücresel elemanlarına zarar vermeyecek ölçüde olmalıdır. Serum komponentleri ozon tedavisi sırasında canlı kalır. Ozon uygulaması sırasında az miktarda oluşan lipid ve protein peroksidlerinin saptanabilen antiviral özellikleri vardır. Ozonun lökosit fonksiyonlarını ve sitokin üretimini uyarması ilginçtir. Ozon eritrositlerdeki oksijen satürasyonunu (p02) ve onların katlanabilme özelliklerini arttırır, kılcal damarlardan geçişlerini kolaylaştırır.

Ozon: Antiviral özellikleri : Ozonun viral inaktivasyondaki rolü yeniden ilgi odağı olmuştur. Ozonun sulu ortamda bakterileri, virüsleri ve mantarları nötralize ettiği eskiden beri bilinmekte idi. Pekçok ülkede büyük şehirlerdeki su arıtma sistemlerinde ozon kullanılmaktadır. Ozonun antiviral özelliklerinden biyolojik sıvıların temizlenmesinde de teknolojik ve fizyolojik olarak uygun şekilde yararlanılabilir. Cidden , kanın hücresel ve yapısal elemanlarınıa zarar vermeyecek dozlarda ozon, pekçok virüsü inaktive edebilir.

Bazı virüsler, ozon etkisine karşı diğerlerinden daha duyarlıdır. Lipid zarflı virüslerin en duyarlı oldukları saptanmıştır. Bu grupta HCV, Herpes 1 and 2, Cytomegalus, HIV1 and 2 ve diğer bazı virüsler vardır.

Virüslerin zarfları, konakçı hücrelerine yapışmalarını, girmelerini ve çıkmalarını sağlar. Peplomerler, çeşitli konakçı hücrelerindeki reseptörlerin değişikliklerine kendilerini uydururlar. HCV genomunun E1 ve E2 bölümlerinin yönlendirmesi ile sürekli olarak yeni glukoproteinler üretirler. Zarfları kolay parçalanır, Ozon ve ürünleri bu parçalanmayı sağlar..

http://www.ozonterapiklinigi.com/main/news.asp?ID=41

mrduran ve porselen beğendi.
acemi_caylak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-01-2010, 14:34   #80
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Arkadaşlar, lütfen alınganlıklar ve ima arama gibi şeyleri bir kenara bırakalım. Bu paragraf bu anlamda bir son olsun.

Konu gerçekten çok ilginç. Hem bitki besleyici, hem de içeçek olarak. İnternette çok kaynak var fakat, bilimsel araştırma ve makale türünden bir şeye rastlamadım henüz. Tamamen deneysel düzeyde olmasından mı, yoksa bir yerlerde var mı? Rastlarsanız birlikte bakmaya çalışalım.
Sn Meyvelitepe
Ben de çok aradım ama bulamadım.

Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-01-2010, 14:43   #81
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
Yapmam istenen çeviri:

ORİJİNAL METİN

Use Enzyme to Reduce Global Warming
What is Garbage Enzyme?


Dr Rosukon's Garbage Enzyme is a complex organic substance of protein chains and mineral salts and juvenile hormones.

Functions of Garbage Enzyme
- resolve / decompose
- transform / change
- compose / make up / combine
- catalysis
As a result of catalysis, ozone is produced which can reduce the amount of carbon dioxide in the atmosphere and this in turn reduces global warming.
This enzyme can be produced easily with the organic waste from our kitchens.
During enzyme production, O3 + NO3 + CO3 are generated and these could **** purify and whiten the clouds in the sky. Those clouds that trap lots of heavy metals appear dark. Those dark clouds cause more heat to be trapped on earth due to the greenhouse effect. O3 (ozone) from the garbage enzymes could reduce the heavy metals in the clouds and this would reduce global warming.
More NO3 (nitrite) in the air is useful as nutrients for the plants and soil.

If every household makes and uses enzymes, it would **** tremendously in the reduction of global warming.


TÜRKÇE ÇEVİRİSİ:

Küresel Isınmayı Azaltmak İçin Enzim Kullanın
Çöp Enzimi Nedir?


Dr Rosukon'un Çöp Enzimi, protein zincirleri, mineral tuzlar ve jüvenil hormonlardan oluşan karmaşık organik bir maddedir.

Çöp Enziminin İşlevleri
- çözümlemek / parçalamak
- değiştirmek
- biraraya getirmek / yapmak / birleştirmek
- katalize etmek
Kataliz işlevi sonucu ozon gazı oluşur ki, böylece, atmosferdeki karbondioksiti azaltarak küresel ısınmayı azaltır.
Bu enzim, mutfaklarımızdaki organik atıklardan kolayca üretilebilir.
Enzim üretimi sırasında, O3 + NO3 + CO3 üretilir ve bunlar gökyüzündeki bulutları saflaştırıp beyazlatmaya yardımcı olabilir. Bünyesinde birçok ağır metal hapsolmuş bulutlar koyu renkli görünür. Bu koyu renkli bulutlar sera etkisinden ötürü yeryüzünde daha fazla ısının hapsolmasına neden olur. Çöp enzimlerinden elde edilen O3 (ozon), bulutlardaki ağır metalleri azaltarak küresel ısınmayı azaltır. Havada daha fazla NO3 (nitrit) [orijinal metindeki sözcük yanlış “nitrat” olmalıydı!], besin elementi olarak bitkiler ve toprak için yararlıdır.

Her ev enzim yapar ve kullanırsa, küresel ısınmanın azaltılmasına son derece yardımcı olur.

porselen beğendi.
Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-01-2010, 15:34   #82
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
Yukarda çeivirsini yaptığım sayfa hakkında benim yorumum:

Anaerobik fermentasyonda çıkan gazlar fermentasyonun türüne bağlı olarak CO2 veya H2 dir ya da iki gaz birden de çıkabilir. (Kaynak: http://tr.wikipedia.org/wiki/Fermantasyon)

Çöp suyu üretiminde ozon çıktığını zannetmiyorum. Diyelim ki ben yanıldım ve bir şekilde ozon çıktı. O zaman da zaten çıkan ozon yeryüzü seviyesinde ozon olacağı için (stratosfer düzeyindeki ozon tabakasıyla hiç ilgisi yoktur!) insanlar ve bitkiler için zararlıdır. Bunun zararlarını Ayrı bir mesajda anlatacağım

Bu ozonun atmosferde 50 km yukarıya çıkarak bizi zararlı UV ışınlarından koruyan ozon tabakasına katılması da mümkün değildir. Çünkü bu mümkün olsaydı bazı sıcak yaz günlerinde havada ozon kirliliği yaşanmaz, Araba egzoslarından çıkan NOx ve VOC’nin tepkimeye girerek oluşturdukları ozon hemen yükselir ve bu yararlı ozon tabakasına katılırdı. Halbuki durumun böyle olmadığını ve TV'de hava durumunda, yazın sıcaklarda ozon kirliliğinin de verildiğini biliyoruz! Ayrıca bunun mümkün olmamasının bir diğer nedeni de, stratosferdeki ozon tabakasının altında düşey karışma olma olasılığını sıfıra indiren soğuk bir atmosfer tabakası da bulunmaktadır ki gravitasyon farkıyla gazların birbirlerinden ayrışmasını olanaksız hale getirir. SAdece ve sadece stratosfer tabakasının üzerinde UV ışınlarının etkisiyle ısınan atmosferde, gravitasyon farkına dayalı ayrışma söz konusu olabilmektedir ki, bu bölgede zaten gaz çok azdır. İyi ki, stratosferin üst ve alt tabakaları arasında karışma olmuyor yoksa, startosferin üzerine çıkıcak herhangi bir kirletici gazın doğuracağı sonuçlar çok ciddi olurdu. Sanıyorum bu da, doğanın veya Allah’ın bir sigortası!

Ayrıca, eğer ozon oluşuyorsa, fazla yükselemeden havadaki kirlilik (havadaki tozlar ve bakteriler) tarafından kullanılacağını düşünüyorum. Bu yüzden bulutlara ulaşması bana mümkün gibi gelmiyor.

Bulutlardaki ağır metallerin nasıl temizlendiğini (tabii buna temizlenmek denirse!) bugün iyi biliyoruz. Ağır metaller, bulutların içinde ilk su damlacıklarının çekirdeklenmeleri için düşük enerjili çekirdek noktalarını oluşturuyorlar ve yağmur damlalarıyla birlikte yeryüzüne inerek toprağı kirletiyorlar.

Ayrıca, yukarda bahsedildiği gibi NO2 veya CO2 ile tepkimeye girmesi ve NO3 ve CO3’e dönüşmesi olasılığı da yok denecek kadar az. Çümkü eğer ozon oluşuyorsa, atmosferdeki kirlilik tarafından kullanılacaktır ve aslında NO2 ve CO2 ile tepkimeye girebilmesi için bu gazlarla buluşması olasılığı teorik olarak çok düşük. Atmosferdeki gaz konsantrasyonlarına bakacak olursak, NO2: 0,02 ppm ve CO2: %0,033. Kirliliğe karşı afinitesi (tepkimeye girme isteği de diyebiliriz buna) yüksek olan bir gazın (Ozon gazı) un atmosferde bu kadar düşük konsantrasyonlarda bulunan CO2 ve NO2 gazlarıyla buluşup söz konusu tepkimelere girme olasılığı, benim bu yaşımda (47) ve bu 95 kiloluk gövdemle Dünya Atletizm Şampiyonasında 100 metre koşusunda dünya rekorunu kırma olasılığımdan daha düşüktür.

porselen ve Vegy beğendi.
Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-01-2010, 17:02   #83
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
Bir ekte benden. Ozon hızla çözülüp oksijene dönüşen bir gaz. Yani atmosferin üstabakasına kadar ozon şeklinde ulaşması mümkün değil.

mrduran ve porselen beğendi.
acemi_caylak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-01-2010, 17:13   #84
Ağaç Dostu
 
sındırgılı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-12-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,953
Galeri: 13
Yapmaya çalıştığımız enzim operasyonu, ne boyutlara geldi

Eklenen Resimler
  

Düzenleyen sındırgılı : 05-01-2010 saat 17:18 Neden: foto eklemek
sındırgılı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-01-2010, 17:23   #85
Ağaç Dostu
 
nariçi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-09-2008
Şehir: Gaziantep-Adıyaman
Mesajlar: 3,411
Galeri: 8
Arkadaşlar adım adım pratik uygulama ve kullanım örneklerini veya denemelerini yapacağız.
Bizim şimdi birinci etapda enzim yapmayı öğrenmek,
Elde ettiğimiz ürünü bitkilerde kullanarak denemek ve gözlem yapmak.
İşi iyi öğrenince içecek olarak yapmaya yönelmek.

Bu etaplardaki malzeme ve maddeleri tedarik etmek.

Şimdi melas diyorsunuz, bu pancar melası mı olacak; şeker fabrikası veya besi ahırlarında bulunabilir. Başka türlü nasıl yapılacak, başka melas var mı?

Kahverengi şeker ilk kez burada duyuyorum, Anadoluda başka ilçelerde var mı bilmem.

Şimdi biz adım adım çalışmaya yönelmemiz lazım. Diğer kimyasal ayrıntılara daha sonra gireriz, tabi bir laboratuvar kurabilirsek.

mrduran beğendi.
nariçi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-01-2010, 17:32   #86
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Konu başlığını daha fazla dağıtmamak için tartışma bıraktığımız yerde öylece kalsın. Bundan sonra her okuyanın değerlendirmesine kalsın.

Ozon konusu özellikle kanser ve astım hastaları için en az enzimler kadar önemli. Bir zamanlar ozon tedavisi alıp almama konusunda araştırmalarım olmuştu.

http://www.ozon.com.tr/index.php

Hatta bundan bir ay önce domuz gribi tartışıldığı sırada eve bir adet ozon jeneratörü almayı düşünmüştüm fakat ev tipi modeller bir kaç ay sonra çıkacağı için alamamıştım.

http://saboelektronik.com/default.as...d=41&cat_id=23

Ozon ve ozon tabakası tartışılırken hep iyi ozon ve kötü ozon tanımlamalarını duyardım ama pek araştırmamıştım. Bu sitede bununla ilgili bir tanım var ama yinede konunun derinlemesine tartışılmasından yanayım.

http://www.saboelektronik.com/default.asp?git=4&sayfa=8
http://saboelektronik.com/default.asp?git=4&sayfa=22

Sn. doğasever' in bahsettiği kötü ozon kısmı zannederim. Hava kirliliği ile ilgili olan bölümüde bu sitede teferruatlı olarak anlatılmış ama ne yazıkki bu siteyi çevirecek gücüm yoktur. İlgilenen arkadaşların google translate yardımı ile okumalarını öneririm.

http://www.epa.gov/air/ozonepollution/
http://www.epa.gov/air/ozonepollution/basic.html

Fakat hala enzim üretiminde ozonun nerede ortaya çıktığına dair bir şey bulamadım. Sn. Doğasever yazdıktan sonra hareketin öncüleri olarak bahsettiği doktoruda buldum herhalde ama yinede ozonla ilgili net bir bilgi edinemedim.

Zannederim alternatif tıp' la uğraşan uzakdoğulu bir doktor. Yazışmaların çoğu kendi alfabeleri ile olduğu için pek anlamadım ama bu sitede de ozonla ilgili teknik bir açıklama yok.

Ozon' un bizi şu aşamada enzimleri ve mikroorganizmaları bırakıp arkasından gidilecek kadar ilgilendirdiğini de sanmıyorum. Bu konu zaman içinde daha çok tartışılacaktır.

Bizim şu an önceliğimiz ister içilebilir, isterse çöp enzim yapıp, küçük küçük deneylerle gerçekten işe yarayıp yaramadığını keşfetmeye çalışmak. Çünki deney yapmadan bir şeyler konuşmak için çok erken.

Bu arada fermentasyonu başlatmak için Sn. Doğsever' in kahverengi şeker fiyatına sattığını söylediği ticari EM' den kullanmak isteyen arkadaşlarda EM kullanır.

mrduran ve porselen beğendi.
Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-01-2010, 17:43   #87
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Sn. Sındırgılı,

Elinize sağlık, içimizde en hızlı siz çıktınız. Ama tarif ve reçete yazmayı unutmuşsunuz. Bende bugün evdeki meyvelerle yetinmedim markette gittim çeşitleme yaptım ama henüz enzimi kuramadım.

Ben ilk aşamada içilebilir enzim yapmayı düşünüyorum. bu yüzden meyvelerin kabuklarını soyayım mı soymayayım mı tereddütte kaldım. Youtube' da bir videoda limonu dairesel kestikten sonra kabuklarını soyup ayrı koyuyordu ama tam anlayamadım kabukları ne yaptığını.

Belkide mevyelerin içinden içilebilir, kabuklarından çöp enzim yaparım. Siz hangi meyva veya çöplerini kullandınız. Gaz üretimi fazla oluyor mu?

Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-01-2010, 18:17   #88
Ağaç Dostu
 
nariçi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-09-2008
Şehir: Gaziantep-Adıyaman
Mesajlar: 3,411
Galeri: 8
Sn.Sındırgılı hiç doğrama yapmamış gibi. Halbuki ne kadar doğranırsa o kadar çabuk sonuç alınması gerekmez mi?

Vegy beğendi.
nariçi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-01-2010, 20:13   #89
Ağaç Dostu
 
sındırgılı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-12-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,953
Galeri: 13
Dogranmis,ya da kiyma makinesinden gecirdiklerimi solucanlara sakladigim icin Enzim e sadece tukettigimiz meyvalarin kabuklari ve Hanimin sebze atiklari ile basladim. Tarifide Linkte belirtildigi gibi 1 kg sebze ve meyva atigi, 400 Gram esmer seker ( Melas ihtiva ediyor) ve 3 litre kaynatilmis (sogutulmus) su;
27/12/2009 Tarihinde Dukkanin deposunda isleme basladim.Her gunde kapagi hafif gevsetip gaz cikisini sagliyorum. Aslinda 3 ay surecek bir operasyon...Aylar ilerledikce ne olacagini hep beraber gorecegiz. Ote yandan pirinc suyunda herhangi bir degisiklik yok ...

Vegy beğendi.
sındırgılı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-01-2010, 20:56   #90
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
Anadolu'da şurup yapımı

Mevsimi geldiğinde vişne ile yaparsanız, çok lezzetli ve içimi çok güzel bir şurup oluyor. (Çok hafif alkollü). Sağlık açısından da çok faydalı olduğunu düşünüyorum. Rahmetli halam vişne zamanı yapardı ve yılbaşında ailece içerdik. Burada tarif edilen ile aynı yöntem. Dün gece hatırladım. Aslında bildiğim kadarıyla Anadolu'da bu yöntemle şurup yapımı biliniyor. Ancak mutaassıp aileler alkol içeriyor diye yapmayabilirler. İçerdiği alkol çok az.

porselen ve Vegy beğendi.
Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:34.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024