agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama)
(https)




Reklam


Beğeni Düzeni2730Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 01-01-2010, 11:00   #31
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Sevgili akınselcuk,

Beni mutlu ettiniz ama şunu söylemeden geçemeyeceğim. Ben agaclar.net' le ilk tanıştığımda etkin ve insanlara bir şeyler vermeye çalışan paylaşımı sizden öğrenmiştim.

Elektronik/Durgun su kültürü uygulaması ve otomatik besin seviye algılama sistemi

Üzerinden tam bir sene geçmiş ve paylaşımlarınız hala bana ışık tutuyor. Bir eğitim sevdalısı olarak öğrencilerinize uygulattığınız topraksız çilek ağaçlarını bu forumu takip edenler hep büyük bir şaşkınlık ve hayranlıkla izlediler.

Çilek yetiştirmek için dikey düzenekler

Forumda paylaşımın ne demek olduğunu anlamak için sizin konu başlıklarını takip etmek yeterlidir sanırım. Hiç bir şey saklamadan, gizlemeden. Tek amaç topluma bir şeyler verebilmek. Forumun sizin gibi yüreği paylaşıma açık bir kaç arkadaşa daha ihtiyacı var. Bunlardan biri olabilirsem kendimi mutlu hissedeceğim.

Saygılar...

mrduran beğendi.
Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-01-2010, 11:11   #32
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Sındırgılı arkadaşla irtibata geçmek.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sındırgılı Mesajı Göster
Sevgili Epsody Kardesim, Senide izlemedigimi zannetme... Beni, solucan gubresi imaline sen soktun..Sessiz takipteyim...Sevgiler...
Arkadaşım Sındırgılı, buyurun solucanlarla kompost başlığına bu konudaki sizin çalışmalarınızı öğrenelim, son gelişmeleride karşılıklı güncelliyelim, size çalışmalarınızda başarılar diler, 2010 yılında sağlık ve esenlikler içinde olasınız, sevgiyle kalın.

mrduran beğendi.
epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-01-2010, 14:18   #33
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 13-11-2009
Şehir: Bolu
Mesajlar: 27
Şahane bir konu açmışsınız sayın Sarıcan. Bugün itibari ile müdavimiyim...

Saygılar, sevgiler...

porselen beğendi.
nirengi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-01-2010, 23:30   #34
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Enzimlerim Kullanım Yerleri - devamı

Enzimlerim Kullanım Yerleri ve örnekler - devamı

Name:  Enzim Kullanımı 3.jpg
Views: 6493
Size:  75.2 KB

Kaynak : http://www.o3enzyme.com/enzymeproduction.htm
Devam edecek

Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-01-2010, 22:37   #35
Ağaç Dostu
 
sındırgılı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-12-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,949
Galeri: 13
Sevgili Sarican, MeyveliTepe nin dedigi gibi pirincsuyu fermantasyonunda PH i nasil kontrol edecegim ? Elimde Toplam sertlik test kiti var.O yeterli olurmu? Ayrica o3enzyme.com dakine ilave kapaktan bir delik acip akvaryum hortumu daldirip, yine baska su dolu bir kaba hortumun ucunu suya koysak gaz cikisini saglarmiyim? Her gun kapagi acmak (3 ay boyunca) zor geliyor. Sevgili Meslekdasim, ne dersin?

mrduran beğendi.
sındırgılı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-01-2010, 23:02   #36
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 7,840
Arkadaşlar, mikroorganizma üretmek ne kadar tariflere bağlı kalınsa da bazı riskler içeriyor. Malesef, üretilenleri mikroskop altında bakarak tanımlama imkanımız da yok. Bu noktada elde ettiğimiz solusyonların asitik veya bazik olup olmadığı ve PH değişimleri en önemli kontrol noktası olacaktır. Piyasada muhtelif cep tipi PH ölçerler var. Onlardan uygun birini edinmek yararlı olur.

Ayazkızı ve mrduran beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-01-2010, 23:24   #37
Ağaç Dostu
 
sındırgılı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-12-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,949
Galeri: 13
Sn.MeyveliTepe elimde Calgonun verdigi sutest var. Yetmezse kizima verip I.T.U de sertlik olcturmem lazim.

sındırgılı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-01-2010, 23:26   #38
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Sayın Sındırgılı,

Kavanoz içindeki basıncı elimine etmek ve bu arada oksijenden etkilenmemek için en basit metod daha önce tarif ettiğim nargile metodu. Uygulaması basit ve pratik. Kapak açıp kapatmak zorunda kalmazsınız.

pH ölçümü için en basit metod pH kağıdı ile test yapmak. Ben topraksız tarımda akvaryumcuların kullandığı damlatma metodu ile yapılan pH kitlerini kullanıyorum ama burada kontrol edilen sıvıda renkli olduğu için renk tayini yapmak çok zor oluyor.

En sağlıklısı Sn. meyvelitepe' nin bahsettiği digital cep pH metreleri. Muhtelif fiyatta ve kalitede olanlar mevcut. Onda da tek zorluk zaman zaman kalibrasyon sıvısı ile kalibre etmeniz ve kaliteli olanın biz üretim yapmayan amatörler için lüks sayılabilecek kadar pahalı olması.

http://www.ph-metre.com/catinfo.asp?cid=2

Saygılar.

mrduran beğendi.
Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-01-2010, 23:35   #39
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Arkadaşlar, mikroorganizma üretmek ne kadar tariflere bağlı kalınsa da bazı riskler içeriyor. Malesef, üretilenleri mikroskop altında bakarak tanımlama imkanımız da yok. Bu noktada elde ettiğimiz solusyonların asitik veya bazik olup olmadığı ve PH değişimleri en önemli kontrol noktası olacaktır. Piyasada muhtelif cep tipi PH ölçerler var. Onlardan uygun birini edinmek yararlı olur.
Sn. meyvelitepe,

Kimyasal veya biyolojik materyaller içeren her malzemede satın aldığınız ürünlerde de aynı risk var. En azından raf ömrü veya saklama koşullarından dolayı bozunma riski var. Koku ve küf rengi basit bir kontrol yöntemi olur zannediyorum. Bu şartlarda hiç bir kimsede mikroskop bulunmasını düşünmek hayalcilik olur. pH ve EC kontolü kolay, onun dışında başka bir şey düşünemiyorum. Hıfz-ı sıhha gibi bir labaratuarda analiz yaptırmanın dışında.

Ekşimiş yoğurdu veya küflenmiş ekmeği nasıl ayırt ediyorsak aynı metodla kontrol edebiliriz, bir de pH kontrolü yaparsak yeterli olur diye düşünüyorum.

porselen beğendi.
Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-01-2010, 23:39   #40
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 7,840
Sn.Sındırgılı, sutest sertlik ölçüyor sanırım. Asitlik seviyesi için PH ölçmemiz gerek. PH kağıtları kullanmadım ama yeterince hassas olduğunu sanmam. Cep PH ölçerleri hassas ölçüm yapabiliyor. Uçlarındaki elektrodlara iyi bakılırsa kalibrasyon da gerekmiyor. Bendekini üç yıldır kullanıyorum, henüz kalibre etmem gerekmedi. Sn.Sarıcan'ın söylediği gibi çok çeşiti var. Sanırım hepsi iyi kötü iş görüyor.

Hazırlanan enzimlerde beklenen PH seviyesine ulaşılıp ulaşılmadığı, günden güne PH'ın azalıp artması, solusyondaki faydalı zararlı dengesi, hakim bakterinin beklendiği gibi olup olmadığı vb. bakımından size hakimiyet sağlayacaktır. Aksi halde, söz gelimi pirinç suyundan laktik asit yaptığınızı zannederken patojenlerlerden oluşan bir sıvı elde etmek de mümkün.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-01-2010, 23:45   #41
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 7,840
Sn.Sarıcan,
Yapım yöntemi ve kullanılan malzeme, koku (tam olarak nasıl kokması gerektiğini ayırd eder duruma geldiğinizde) ve detay PH seviyesi, doğruya yakın bir şekilde size yön verebilir.

Söz gelimi, aynı zamanda zeytin salamurası da yaptığım için, laktik asit kokusunu nerede olsa tanırım. Hatta yoğunluk durumunu dahi kokusundan ayırd edebilirim

mrduran ve porselen beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-01-2010, 23:58   #42
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Sn. meyvelitepe,

Ben sizin bu konuda bilgi birikimizin olduğunu tahmin edebiliyorum. Önemli olan bunları yeni başlayan arkadaşlara ipucu olarak verebilmek. Yoksa herkes deneme yanılma yolu ile bir şeyler buluyor sonunda ama bilen arkadaşların yol göstermesi süreci kısaltıyor. Benim istediğimde bu idi zaten.

mrduran, porselen ve yağmur beğendi.
Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-01-2010, 00:10   #43
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 7,840
Laktik asidi hazırlanan enzimlerde koruyucu ve fermente edici olarak kullanmak istiyorsanız pirinç suyu ile hiç uğraşmayın derim. Pirinç suyu kullanmak hem çok zaman alıyor, ki bu sebeple riskli, hem de çok dolambaçlı. Bunun yerine yoğurt suyu kullanın (kendi mayaladığınız veya çabuk ekşiyen türden yerel yoğurt). Ekşi yoğurdun suyunu ayırıp pekmez ile 10-15 gün beslerseniz garantili olur.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-01-2010, 09:31   #44
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Enzimlerim Kullanım Yerleri - devamı

Enzimlerim Kullanım Yerleri ve örnekler - devamı

Name:  Enzim Kullanımı 4.jpg
Views: 8018
Size:  77.9 KB

Kaynak : http://www.o3enzyme.com/enzymeproduction.htm
Devam edecek

Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-01-2010, 12:25   #45
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,703
Uyarı: Tazelik

Sn Sarican
Herseyden once guzel katkiniz icin sizi kutluyorum. Ancak bazi uyarilarim olacak. Burada benim dusunceme gore, mutlaka taze çöp kullanılmalı. Aksi takdirde, beklemiş çöpler oksidasyona başlamışlar demektir ve üzerlerinde zararlı mikroorganizmalar üremeye başlamıştır. Daha doğrusu kokuşma başlamış demektir. O yüzden, bahsettiğiniz enzim üretimi yönteminin başarılı olabilmesi için mutlaka taze çöplerle yapılması gerektiğini düşünüyorum. (Nasıl turşu yapmak için analarımız taze sebze kullanırsa, yine aynı mantıkla!) Bir de, verdiğiniz tüm referanslar, hep aynı web sitesinden. Sadece bir tek web sitesi mi var? Halbuki enzim üretimi önemli bir konu. Bir tek web sitesi olmamalı diye düşünüyorum. Yanılıyor muyum? Saygılar.

Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-01-2010, 14:30   #46
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Sn. Doğasever,

Gerçekten çok haklısınız, enzim konusu araştırdıkça hergün yeni bir bilgiye ulaşılan bir konu. Fakat çöp enzimle başladığım ve web sitesininde çevre konularına duyarlı bir site olmasından dolayı herkesin tanımasını istedim.

Yabancı dilimin yettiği kadarda sitedeki üretim ve kullanım bilgilerini de İngilizce bilmeyen arkadaşların faydalanabilmeleri için tercüme etmeye çalışıyorum. Bu da hızımı biraz düşürüyor.

Elbetteki tek referans kaynak değil, araştırırken ulaştığım yeni bilgileri en yakın zamanda paylaşacağım ama ulaştığım bilgileri önce kendim özümlemeye çalışıyorum. Nerede ise yeniden organik kimya ve mikrobiyoloji çalışmaya başlayacağım.

Tazelik konusuna gelince, başta verilen 5 litrelik bir kavanoz için verilen tarife bakılırsa 3 litre suya 300 gr kahverengi şeker veya melas ve 900 gr meyve ve sebze atığı öneriliyor.

Görüleceği üzere bu işe başlamak için fazla bir çöpe ihtiyaç yok, nerede ise her evin iki üç günlük atığına denk geliyor. Belki güleceksiniz ama hava sızdırmazlığı çok iyi olan yoğurt kovasında oksijenle teması kesilirse çıkan çöpler hiç bir bozunmaya uğramadan bir kaç gün taze kalabiliyorlar. Önemli olan hava ile temasını kesmek.

Bu arada şunuda söyliyeyim, bu sitenin tanıtımı bitince paylaşacaktım ama şimdiden söylemiş olayım. Yeni başlayacak arkadaşlar hiç çöple falan uğraşmasınlar, ilk başlangıcı direkt içilebilir nitelikte enzim yapmak için üç veya dört çeşit temiz, hergün yediğimiz meyvelerin kendisini dilimleyerek karıştırsınlar. Ortaya çıkan enzimide daha ileriki zamanlarda araştırmalarımdan bulduğum tarifler konusunda hem kendileri içsinler, hem bitkilerine versinler. Böylelikle katılacak organik malzemenin tazeliği konusuna da takılmamış olurlar.

Henüz bende enzim üretimine başlamadım, bende temiz meyve ile başlamayı düşünüyorum ve sağlığım için içmeyi düşünüyorum. Daha sonrada çöp enzim yaparım herhalde. Çünki enzim konusu gerçekten çok ilginç bir konu. Ben sizin ürünlerinizi de en çok EM-X Gold serinletici içeceğe ilgimden dolayı araştırmaya başlamıştım. Zannederim EM-X Gold da bir enzim içecek. Bir çok hastalığa ve bağışıklık sistemine iyi geldiğini okumuştum.

Bu konu ile ilgilenmeye başladıktan sonra bütün fermente ürünlere olan ilgim arttı. O kadar çok araştırılacak konu var ki. Bazan gün yetmiyor. Saygılar.

Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-01-2010, 16:06   #47
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 7,840
Dün bir kısım zeytini salamuradan çıkardım. Salamura suyu, zeytinden aldığı renkle kırmızı pancar suyu hoş bir renkteydi. Kokladığımda da "iç beni" diyen turşu suyu kokusu. Fazla tuz da kullanmamıştım. Şunun bir tadına bakayım dedim. Sonra kocaman bir bardağa doldurup içmeye başladım. İkinci bardakta eşim durdurdu

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-01-2010, 16:17   #48
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,703
Bu arada şunuda söyliyeyim, bu sitenin tanıtımı bitince paylaşacaktım ama şimdiden söylemiş olayım. Yeni başlayacak arkadaşlar hiç çöple falan uğraşmasınlar, ilk başlangıcı direkt içilebilir nitelikte enzim yapmak için üç veya dört çeşit temiz, hergün yediğimiz meyvelerin kendisini dilimleyerek karıştırsınlar. Ortaya çıkan enzimide daha ileriki zamanlarda araştırmalarımdan bulduğum tarifler konusunda hem kendileri içsinler, hem bitkilerine versinler. Böylelikle katılacak organik malzemenin tazeliği konusuna da takılmamış olurlar.

Çok isabetli bir görüş! Hatta üzerinde hiç pestisit kullanılmamış meyveleri tercih etsinler dersek daha da iyi olur. Benim az önceki uyarıyı yapmamın nedeni, insanların gidip sokaklardaki çöplerden böyle bir şey yapmalarını önlemek içindi. Mikrobiyal uygulamalar, çok temiz olmayı gerektirir. O yüzden, bu konuya hevesli arkadaşların dikkat etmeleri gerekir. Hele hele ticari amaçla böyle birşey yapmaya kalkarlarsa, karşılarında Tarım Bakanlığı yetkililerini bulacaklarını unutmamalılar.

Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-01-2010, 17:42   #49
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,100
Galeri: 25
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Sarıcan Mesajı Göster
Bu arada şunuda söyliyeyim, bu sitenin tanıtımı bitince paylaşacaktım ama şimdiden söylemiş olayım. Yeni başlayacak arkadaşlar hiç çöple falan uğraşmasınlar, ilk başlangıcı direkt içilebilir nitelikte enzim yapmak için üç veya dört çeşit temiz, hergün yediğimiz meyvelerin kendisini dilimleyerek karıştırsınlar. Ortaya çıkan enzimide daha ileriki zamanlarda araştırmalarımdan bulduğum tarifler konusunda hem kendileri içsinler, hem bitkilerine versinler. Böylelikle katılacak organik malzemenin tazeliği konusuna da takılmamış olurlar.
Bu karışıma sirke de diyebilir miyiz?

Vegy beğendi.
denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-01-2010, 18:02   #50
Ağaç Dostu
 
egetropical's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-06-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 526
Enzim üretimi sirasında malzemenin hava ile teması kesildiğinden sirkeden çok şarap yapım tekniğine benziyor. benim evde şarap yapma tekniğimi kullanarak sanırım içilebilecek düzeyde enzim elde edebilirim.
bitkilerin üzerine yaprak gübresi şeklinde yapılacak uygulamada bazı zararlıları kovacak ve temizleyecektir diye düşünüyorum.
elde edilecek enzimin günlük hayatta uygulama alanı epey fazla olacağa benziyor.

sn sarıcan kolay gelsin. konunun diğer sahifeden beri takipcisiyim. Enzim ögrencisi olmaya adayım

yapılacak enzimin nelere faydalı olacağı sade bir liste ile açıklama yapabilirmiyiz. İşin tekniğinden uzak olan bizler konuyu daha iyi kavrayabilecektir.
bitki yetiştirmesinde tohum ekiminden fide oluşumuna kadar gecen sürede bitkinin sağlıklı gelişimi için çok faydalı olacağını düşünüyorum. daha dogrusu beni ilğilendiren öncelikli konu bu.

mrduran, porselen ve Vegy beğendi.
egetropical Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-01-2010, 18:13   #51
Ağaç Dostu
 
nariçi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-09-2008
Şehir: Gaziantep-Adıyaman
Mesajlar: 3,411
Galeri: 8
İyi bir konu benimde ilgimi çekti. Kimya konusunda bilgim yok ama pratik yöntemlerle amatörce birşeyler öğrenebiliriz. Bizim evsel gıda atıklarının çoğunluğunu zaten tavuklar yiyor. Bu işe tavukların yemediği çeşitler kalıyor. Kış gününde bir hafta da kalsa meyve kabuklarına birşey olmaz. Bu nedenle narenciye kabuklarını geç çürümelerinden dolayı çevreye döküldüğünde kirlilik yaptıklarından nefret ederim. Bu işe çok uygun atık oluşturacaklarından eminim.

nariçi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-01-2010, 19:09   #52
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Sn. Meyvelitepe,

Afiyet olsun,tahmin ediyorum bundan sonra fermente ettiğiniz hiç bir sıvıyı ziyan etmezsiniz. Zeytin bir doğa mucizesi, salamura suyuda öyledir herhalde.

Sn. doğasever,

Evde hanımlar yemek pişirirken ne kadar titizdir bilirsiniz. En temiz meyveyi bile en az iki su yıkamadan soymazlar. Evde kendimize bile yapsak belirli sterilizasyon işlemleri yapılabilir. Bizim şu an tarım bakanlığı ile işimiz yok ama temizlik bu işin ön şartı bence de. Ticari amaçla yapmak isteyen arkadaşlar da fabrika veya atölyelerinde gerekli sterilizasyon hattını oluştururlar herhalde.

Sn. denizakvaryumu,

Henüz enzim üretimi konusunda hiç deneyimim yok ama fermentasyon süresini iyi ayarlayıp belirli bir pH değerinde fermentasyona son verilmezse, ya da şarapta olduğu gibi fermentasyon koşulları tam oluşturulmazsa sonuçta sirke gibi asidik bir içecek veya tam karışık meyve sirkesi elde edilebilir herhalde. Deneyip göreceğiz, belki ilk yaptığımız enzimi içemeyiz ama kullanım yeri oldukça bol bir şekilde değerlendiririz.

Sn. egetropical,

Enzimin kullanım alanlarını 23 nolu mesajda liste şeklinde ilk kullanım yerleri resminde tercüme etmiştim. Siz evde şarap yaptığınıza göre benden bir adım öndesiniz. Belki biz size öğrenci oluruz. Paylaşımlarınızı esirgemezseniz memnun olurum.


Düzenleyen Sarıcan : 04-01-2010 saat 20:08
Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-01-2010, 19:21   #53
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Sn. Nariçi,

Bu sene balkonun tadı yok. Pembe domates yaptım, hastalandı. Çilek ağacını yazın tatile giderken sökmüştüm. Güzelim çilekleri sökmek zorunda kalınca bu sene çilek ağacınıda kurmadım. Halbuki olsaydı ne güzel olurdu, çilek enzimi yapardım.

Anlayacağınız bu sene balkonda işler kesat. Bende kendimi araştırmaya verdim. Bu arada bu konuya takılıp kaldım. Belki de iyi oldu, balkondaki fidelere bakım yapmak bütün günümü doldurmuyordu. Şimdi okumaktan gözlerim şişiyor. Paylaşan arkadaşlara bir nebze katkım olursa çok sevineceğim. Saygılar.

Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-01-2010, 19:45   #54
Ağaç Dostu
 
nariçi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-09-2008
Şehir: Gaziantep-Adıyaman
Mesajlar: 3,411
Galeri: 8
Saygılar benden Sayın Sarıcan, Bizimki geçen yıl bir deneme idi. Kış için güneş çok önemli. Ben kendi çileğim olduğu halde mevsim gözetmesin diye yediveren aldım, sizinkinden önce çürüdü. Eniyisi siz bu konuda yazın yapabileceklerinizle daha verimli sonuç alırsınız diye düşünüyorum. Her ne kadar hobi olsa da her şeyin bir de maliyet hesabı olması lazım. Balkon geniş se daimi yeşil saksı narenciyeleri veya tropikal meyve ve üzümsü bitkiler de denemeye uygun gibi.

Bu başlıktaki gibi teorik ve küçük pratik teknik yöntemlerle uğraşmakta güzeldir. Karşılıksız vermenin en basit yöntemi olsa gerek. Şimdi bu konuyu takip ediyoruz.

Bakalım enzimden bir sonuç alacakmıyız.
Nargile - hortum düzeneğini yapmadan sakıncası ne olur. Bu düzenek bidon ağzının devamlı kontrol ve açılmasını mi telafi etmiş oluyor?

mrduran beğendi.
nariçi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-01-2010, 19:59   #55
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Sn. Nariçi,

Nargile düzeneği kavanoz içinde fermentasyon sonucu çıkan gazın (Karbondioksit) yarattığı basınç ile sisteme zarar vermesini engellemenin yanında kavanoz içine oksijen girmesini engelleyip oksidasyona meydan vermemesi için düşündüğüm bir öneri idi.

Sn. malbman' ın tercüme yaptığı dökümanda görürseniz gaz çıkışının çok olduğu ilk günlerde kavanoz kapağının her gün açılarak gazın uzaklaştırılması isteniyor. Halbuki her kapak açışta içeri oksijende doldurmuş oluyorsunuz. Nargile her iki işi birden yapıyor, gazı dışarı atarken içeri oksijen almıyor.

mrduran beğendi.
Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-01-2010, 21:00   #56
Ağaç Dostu
 
egetropical's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-06-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 526
Sn. sarıcan ben tamamını daha önce defalarca okudum orjinal site dahil. benim istediğim daha çok uygulama biçimi, dozaj gibi. ör: yapraktan 10 litre suya 100 cc enzim karıştırılır gibi.

mrduran beğendi.
egetropical Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-01-2010, 21:08   #57
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Enzimlerim Kullanım Yerleri - devamı

Enzimlerim Kullanım Yerleri ve örnekler - devamı

Name:  Enzim Kullanımı 5.jpg
Views: 4095
Size:  74.2 KB

Sn. egetropical,

Zannederim bu sayfadaki bilgiler işinizi görür. Güle güle kullanın.

Ayazkızı, mrduran ve Vegy beğendi.
Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-01-2010, 21:31   #58
Ağaç Dostu
 
egetropical's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-06-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 526
teşekkür ederim. aradığım buydu. sınıf kalabalıklaşıyor bir süre sonra enzimleri üreteceğiz gibi geliyor. üretilen enzimlerde kullanmaya başlıyacağız, biliyorsunuz her şeyin azı veya fazlası zarar veya faydasızdır.
serada olgunlaşmamış pepinolar var evdeki meyve atıklarınıda ilave ederek en kısa sürede üretime başlıyacağım. tek sorun siyah şeker.

mrduran beğendi.
egetropical Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-01-2010, 21:40   #59
Ağaç Dostu
 
egetropical's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-06-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 526
Fermantasyon süresi 3 ay, uzun bir süre fermantasyonu hızlandırmak için içine kuru ekmek parçası ve bira mayası kullanılabilirmi? şarap üretiminde bu süre katkı maddeleri ile 15-20 güne kadar düşebiliyor.

porselen beğendi.
egetropical Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-01-2010, 21:47   #60
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,703
Bir soru

Sn Sarıcan
Yaptığınız araştırmalarda çöp enzimi (bu adın ne kadar doğru olduğundan emin değilim) adını verdiğiniz sıvının üretimi sırasında ozon gazı çıktığına dair herhangi bir bilgiye rastladınız mı?

mrduran beğendi.
Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:17.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2018