agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama)
(https)




Beğeni Düzeni2Beğeniler

Sadece okunabilir konu
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 25-10-2009, 16:25   #61
Ağaç Dostu
 
Lonicera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
Ben de bir süredir Oğuz beyin deneme amaçlı göndermiş olduğu Roaları kullanıyorum. Sonuçlarını da kendi başlığında zaman buldukça aktarıyordum. Roa plus uygulamalarında şimdiye kadar herhangi bir olumsuz etkisine rastlamadım. Tam tersine kontrol gruplu uygulamalarda bitkilerde olumlu yönde gelişimleri bizzat gözlemledim.

Esas, kullanıp kullanmamaya devam kararını yeni sezon başında vereceğim. (Kasım ayında ve yeni sezon başlamadan önce, şimdiye kadar bordo bulamacı ve toz kükürt kullandığım tüm bitki ve bahçeme Roa natura uygulayarak)Şimdiye kadar, yapraktan Roa natura uygulamalarımda görünür zararlı olarak sadece yaprak bitlerinde olumlu sonuç aldım.(yaprak bitinden başka çıplak gözle başka bir zararlı göremediğim için) Saksı diplerine yani bitki kök bölgesine de uygulandığı için gözle görülemeyen ne kadar zararlıyı bertaraf etmiş veya baskılamış bunu bilemem. Ama sezon başlarında ortaya çıkan kabuklu, kabuksuz bitler, külleme vb. gibi zararlılara ne etki gösterecek, daha doğru bir ifadeyle Roa uygulandığı için bu zararlılar hiç mi görünmeyecekler, asıl benim için önemli olan bu.


Düzenleyen Lonicera : 25-10-2009 saat 17:48 Neden: eksik kelime
Lonicera Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 25-10-2009, 17:30   #62
Ağaç Dostu
 
maki01's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-05-2008
Şehir: Adana
Mesajlar: 8,417
Galeri: 73
ROA ile ilgili şu ana kadar ruhsat dışında hiçbir olumsuz açıklamama gelmemesi nedeniyle ben de ROA Natura ve Plus kullanmaya devam edeceğim. Şu ana kadar kişisel denemelerimde sadece olumlu yanlarını gözlemleyebildim. ROA başlığında yazdığım gibi, Adana'nın en yoğun yeşile sahip bir bulvarında oturuyorum. Beyaz sinekleri ROA kullanmama rağmen bitiremedim. Başlıkta da iki nedene bağlamıştım:
1. Yaşadığım çevre
2. Toprak gibi yeni malzemeler almak durumunda olmam.
Bu arada yeşil bit, kırmızı örümcek, mühendis tırtılı, pis kokulu yeşil böcekle de tanıştım. ROA ile bu zararlılarla başedebildim. Kısmen de elle tek tek ava çıkarak.

Doğa İçin Biyolojik ürünlere sahip çıkılmasının ve desteklenmesinin gerektiğine inanıyorum. İlk kez kendi balkonumda biyolojik ürünlerle yetiştirdiğim, nane, fesleğen ve domatesimi bazen sadece tozunu silerek saksı başında yemenin keyfini yaşadım. Dışardan satın almak zorunda kaldığımız sebze ve meyveleri düşününce, küçüçük balkonlarda yetiştirmeye çalıştığımız bitkilerimiz denizde damla bile değil, farkındayım. Bu nedenle bizleri , kimyasallardan kurtaracak her türlü çalışmaya gönülden destek vermeye devam edeceğim.

maki01 Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 25-10-2009, 19:26   #63
Ağaç Dostu.
 
Giriş Tarihi: 17-01-2009
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 3,802
Galeri: 45
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu Mesajı Göster
Bionemin gübre olarak kullanılmasında zaten bir sorun yok

Bakanlıktan bu konuda tescilli bir ürün olduğu web sitesinde belirtiliyor.

http://www.alternatiftorostarim.com/ruhsatlar.html

Burada tartışılan;

1-Bionemin ruhsat almamasına rağmen bitki koruma ürünü olarak tavsiye edilip edilemeyeceği ?

2-ROA nın bugüne kadar hiçbir ruhsatı olmamasına rağmen dağıtımının yapılıp yapılmayacağı?
Ben burada sapla samanın karıştığını düşünüyorum. Bir ürüne iyi veya kötü demek bir bilimsel tesbit değildir, sadece gözlem dir. Gözlem, deneme ve araştırma farklı kavramlardır. Gözlem genellikle sübjektiftir, fakat deneme ve araştırma rakamsal verilere dayanan sonuçları bilimsel yöntemlerle (istatistik) değerlendirilen, kontrollerle karşılaştırılan metotlu bir çalışma yöntemidir. Elde edilen sonuçlara % 95 veya % 99 ihtimalle güvenilen ölçülmüş verilerdir.

Kimyasal ürünler (genellikle tarım ilaçları) ruhsat almak için, muhtelif ürünlerde ilaç denemelirine tabi tutulur ve o ürün için ruhsat alır. İlaç denemelerinin maliyeti oldukça yüksektir bu nedenle firmalar sadece 1veya 2 üründe ruhsat alırlar, diğer ürünlerde kullanılması yasaktır diye yazarlar (mecburiyetten) fakat burası Türkiye dir kullanıldığı hastalık/zararlı nın görüldüğü her üründe kullanılır.

Bunun açık örneği genellikle tütünlerde Trips sp. için kullanılan Tamaron(şimdi satışı yasaklanmıştır) Karanfil, çiçek üreticilerinin çok kullandığı bir zehirdir. Hatta işin vahim tarafı bilinçsiz salatalık üreticilerinin de yıllarca kullandığı sistemik (bitki özsuyuna,dolayısıyla meyveye geçen) bir zehirli ilaçdır.

Bu durumda insanlar zehirsiz, biyolojik bazı yöntemler ve ürünler arıyor. Yukarıda Bionem ve Roa ürünlerine ilgi buradan kaynaklanıyor. Ama acabalar, güvenli mi güvensiz mi gibi soruların yanıtları çok açık ve net değil.

Örneğin yukarıdaki link de Bionem Bulgaristan da Biberlerde Phitopthora capcici için ve Bağlarda Oidium tuckeri(külleme ) için denenmiş ve sertifika almış, Ama Türkiye de "Mikrobial gübre" demişler. Gübre denemesi sonuçları varmı? Ne kadar ürün artırmış? ürün artışı varsa bundan mı kaynaklanmış? soruları açık. Tarım bakanlığının gübre ruhsatını neye göre verdiği? soru işareti.

Diğer bir çelişki de sn Oğuz Alper in bazı yanıtlarında Roa nın (sanırım Bionemin bir versiyonu ) gübre olmadığını, toprakta gübreyi artırmadığını ancak bakteriler sayesinde gübrenin alımını artırdığını ifade etmektedir ve Ayrıca dönüşümlü olarak gübre verilmesi gerektiğini belirtmektedir.

Sonuç olarak Bionem (Türevi Roa) nasıl gübre olmuş? Tarım Bakanlığı hangi deneme sonucunda bu ruhsatı vermiş?

Diğer taraftan sn Deniz akvaryumunun ve bazı arkadaşların endişesi "Toprak da biyolojik çeşitliliği kaldıran tek hakim P.flurescence " durumu olabilir mi? diye benim de endişem var.

Burada ürüne iyi veya kötü demekden ziyade konuya açıklık getirmeye çalıştım. Tabi daha karmaşık hale getirdiysem özür dilerim.

kgursan Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 25-10-2009, 19:37   #64
Ağaç Dostu
 
maki01's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-05-2008
Şehir: Adana
Mesajlar: 8,417
Galeri: 73
Sayın kgursan,
İçeriklerinden ya da bilimsel tanımlamalardan anlamam ancak ROA başlığının sıkı takipçisiydim. ROA'da 2 üründen söz edildi hep. ROA Natura ve ROA Plus. ROA Plus'ın gübre, Natura'nın zararlılar ve hastalık gibi durumlarda etkili olduğu söylendi. Gübre olarak ROA dışında bir ürün kullanmak isteyenlerin sadece ROA Natura kullanabilecekleri yazıldı. ROA Plus içinse NPK içeren mikrobiyal gübre denildi. Sanırım ROA başlığındaki mesajları yeterince okumadınız, ya da gözünüzden kaçtı.

maki01 Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 25-10-2009, 20:59   #65
Ağaç Dostu
 
ahmeter's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 7,826
Roa plus roa natura

ROA PLUS VE ROA NATURA Deneme çalışmalarında serada . bahçede, süs havuzlarında. akvaryumlarda son derecede müsbet sonuçlar elde edilmiştir
.Memnuniyetimi bildiririm Selamlar

ahmeter Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 25-10-2009, 21:07   #66
Ağaç Dostu
 
akcan67's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-04-2009
Şehir: kdz.Ereğli
Mesajlar: 464
Yanlış bilgilendirme

Alıntı:

Örneğin yukarıdaki link de Bionem Bulgaristan da Biberlerde Phitopthora capcici için ve Bağlarda Oidium tuckeri(külleme ) için denenmiş ve sertifika almış,
Bahsi geçen konuda alınan sertifika değil 10 yıl süreli olmak üzere fungusit ruhsatı alınmıstır.

akcan67 Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 25-10-2009, 21:16   #67
Ağaç Dostu
 
akcan67's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-04-2009
Şehir: kdz.Ereğli
Mesajlar: 464
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kgursan Mesajı Göster
Ama Türkiye de "Mikrobial gübre" demişler. Gübre denemesi sonuçları varmı? Ne kadar ürün artırmış? ürün artışı varsa bundan mı kaynaklanmış? soruları açık. Tarım bakanlığının gübre ruhsatını neye göre verdiği? soru işareti.
Bionem konu başlığındaki 1496 nolu mesajda Süleyman Demir Üniversitesindeki yapılan çalışmayı görmezlikten gelemezsiniz.Ayrıca çamur at yapışmasada izi kalsın gibi bir izlenim sergileyerek bu konuların cevabını bulmamız biraz zor.Çünki ben ve benim gibi bir çok arkadaş bu ürünleri kullandık ve hala kullanmaya devam ediyoruz.

akcan67 Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 25-10-2009, 21:26   #68
Ağaç Dostu
 
akcan67's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-04-2009
Şehir: kdz.Ereğli
Mesajlar: 464
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kgursan Mesajı Göster

Kimyasal ürünler (genellikle tarım ilaçları) ruhsat almak için, muhtelif ürünlerde ilaç denemelirine tabi tutulur ve o ürün için ruhsat alır. İlaç denemelerinin maliyeti oldukça yüksektir bu nedenle firmalar sadece 1veya 2 üründe ruhsat alırlar, diğer ürünlerde kullanılması yasaktır diye yazarlar (mecburiyetten) fakat burası Türkiye dir kullanıldığı hastalık/zararlı nın görüldüğü her üründe kullanılır.
Avrupa birliği üyesi bir ülkeden ruhsat alınmış bu ürünle sizin mantığınıza göre tüm bitkilerde küllemeye ve kök boğazı hastalıklarında kullanabiliriz demektir.

akcan67 Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 25-10-2009, 21:29   #69
Ağaç Dostu
 
akcan67's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-04-2009
Şehir: kdz.Ereğli
Mesajlar: 464
Sn kgursan

Bu ayrıntıları incelediğinizde sizcede sapla saman karışmış olmadımı ?

akcan67 Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 25-10-2009, 21:52   #70
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
Sayın üyelerimiz, konuyu bu kadar uzatmaya gerek yok. Konumuz Roa kötü mü yoksa aman ne iyi mi konusu değil. Bireysel kullanıcı başarıları da hiç önemli değil, ürün böyle harikaysa üreticisi ilaç olarak ruhsat alsın.

Geçen Şubat ayında, çıkan yasayla bitki koruma ürünlerinin reçeteli satışı zorunlu kılındı. Bu arada gündeme gelen bir başka yasal zorunluluk da ortaya çıktı. Ruhsatlı ürünlerin kullanılması. Son senelerde merdivenaltı tabir ettiğimiz ruhsatsız, tescilsiz ne olduğu belirsiz ürünlerin ise kullanılmasında büyük riskler var. Bir ürün gübre olarak tescilli ise o ürünün bitki koruma ürünü olarak tanıtılıp tavsiye edilmesi doğru değil. Doğru ve yasal olan ürünün ilaç olarak ruhsatlanmasıdır. Ruhsat almak için onca çaba ve para harcayan firmalar boşuna mı uğraşıyor?

Bionem konusuna gelince Bionem kıymetli bir ürün. Ancak gübre olarak tescilli. Dış ülkelerden birinde başka bir etmene ruhsatlanmış, ama ülkemizde ruhsatlı değil. Bizim Oğuzalper' le sorunumuz da yeni değil, kendisiyle daha önce de görüşme başlığında konuştuk. Her konuya atlayıp ürününü öneriyordu. Peki teşhisiniz ne deyince de polemik yaratıyordu. O yüzden sıkıntımızı anlatmaya çalıştık, ama anlatamadığımız da ortada. Roa konusunda da bu tür tavsiyeler iyice artınca Bionem'in yaratıcısıyla konuşuldu ve fikri soruldu.

Aynı dönemde yetkililerle de görüşüldü ve sitemiz benim vasıtamla bir uyarı aldı, tescil ve ruhsatı bile olmayan bir ürünü (şu haliyle merdivenaltı olarak kabul ediliyor) lanse etmemizin yanlışlığı ve müeyyideleri anlatıldı.

Biz de hemen sitemizde tanıtılan ürünler arasındaki gübrelerin ilaç olarak tavsiye edilip edilmediğini kontrole başladık. Günlerdir sayfalarca mesaj okuyor, haksızlık yapmamak için satır satır tarıyoruz.

Konu budur.

Şimdi talep edilecek olan, eğer memnun kaldıysanız Oğuz Alper'den biran önce ruhsat, tescil belge alıp ürününü yasallaştırmasıdır. Yoksa burada ne kadar çok yaşa Roa desek de bir anlamı yok.

Yasal prosedürleri aşma zorunluluğu bir gerçektir. Bu konuda bize düşen kullanıcı, mühendis, çiftçi vs olarak firmalara baskı yapıp taleplerimizi dile getirmek ve ürünlerini yasallaştırmaya zorlamaktır.

Devlet bu konuda yeni bir yapılanmaya gitmekte ve bir sistem oturtmaya çalışmakta. Reçete yasası da bu yüzden çıktı. Reçete yasası çıkınca bazı mikrobiyal gübreciler çok sevindi artık kimse reçetesiz ilaç satamayacak, hastalık ve zararlılara etkili bizim ürünlerimiz nasıl olsa gübre, reçete koşulu yok, onlar bol bol satılacak diye, ancak konu o kadar yüzeysel değil, meydan da boş değil.

Kısaca yönetimimiz tavrını değiştirmeyecek ve bundan sonra gübre tescilli ürünlerin bitki koruma ürünü olarak tanıtımına aracı bir platform olmayacaktır.

Oğuzalper Bionemi sadece mikrobiyal gübre olarak anlatmak isterse yeniden başlık açıp tanıtabilir.

Bu başlık yazışmalara kapatılacaktır.

Sevgi Soydan beğendi.
Mine Pakkaner Çevrimdışı   Başa Dön
Sadece okunabilir konu


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:00.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024