agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama)
(https)




Beğeni Düzeni849Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 21-05-2014, 17:26   #1051
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 24-03-2014
Şehir: kastamonu
Mesajlar: 27
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kerkenez Mesajı Göster
Merhaba,

Bu siteyi geç buldum baya da bir şey öğrendim, öncelikle katkısı olan herkese teşekkürler.

Benim sorunum artık bahçenin toprağının iyice verimsiz hale gelmesi. Ancak daha önce fideleri diktiğim için nasıl bir yol izleyebilirim. Şu an toprağa humik asit versem bir sorun olur mu ya da bir faydası olur mu? Şu an fideler doğru dürüst köklenmiyor ve de büyümüyor bile.
Merhaba arkadaşım toprağınız verimsiz ise toprak düzenleyici kullanmanızı kesinlikle tavsiye ederim çünkü hümik asit ; Bozulmuş tahrip olmuş toprak yapısını düzenler geri kazandır toprakta canlı mikro organizma faaliyetlerini canlandırarak toprağı havalandırır organik madde miktarını artırarak toprağın su tutumunu yükseltir.Tam bir doğa dostudur toprağı nefes aldırır kabartır üst kaymak tabakasını çözerek tohumların zayiatsız çıkmasını sağlar süper bir köklendiricidir tohumlara ve fidelere tatbik edilerek çimlenme ve köklenmeyi teşvik eder ayrıca iyi bir stres gidericidir.

Hüseyin güzel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-06-2014, 21:21   #1052
Ağaçsever
 
metulen's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-07-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 98
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi vetman996 Mesajı Göster
Sayın Metulen;

Siz Büyük Çamlıca Fidanlığı ile görüşün ilkönce, sonra bize dönün bence.

Bizim bir kaç şekilde gönderimiz mevcut: Kargo ile gönderimde 100 kg ürün için 50 tl civarı kargo ücreti tutar. Kargo ile tekrar görüşüp biraz daha fiyatta indirim yaptırabiliriz diye düşünüyorum.
Ayrıca ambar ve otobüsle de gönderim yapıyoruz.

Siz ilkönce Fidanlık ile görüşüp sonra bize dönerseniz sizin için daha iyi olur düşüncesindeyim.

Selamlar... Saygılar...
Merhabalar tekrardan. Sizden aldığım 5 çuval leonarditi kullandım ve gayet memnun kaldım. Çimlere savurma yöntemiyle uygulamıştım, o bile güzel sonuç verdi. Yazlığımızın olduğu alanda toprak yapısı çok kötü olduğundan sonbahara doğru tekrar sipariş geçeceğim sizden.

Bunun yanı sıra deneme amaçlı gönderdiğiniz solucan gübresi için de ayriyeten teşekkür ederim. Yazlığa götürmeyip balkonda bıraktığım bir kaç domates ve salatalık fidesinde ürünü kullandım. eğer ondan da memnun kalırsam sipariş etmeyi düşünüyorum. Bu güne kadar ki yardımlarınız ve ilgi alakanız için çok teşekkürler.

vetman996 beğendi.
metulen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-07-2014, 09:52   #1053
Yeni üye
 
Giriş Tarihi: 14-03-2011
Şehir: KAHRAMANMARAŞ
Mesajlar: 29
Arkadaşımıza katılıyorum. Yanardağı lavlarında organik madde olmaz. Ancak organik olmadığı halde perlit toprağın havalandırılmasını ve hafif toprak oluşumuna yardımcı olur. Leonardit kullandığımızda hem perlitin yaptığı etkiyi alırsınız, hem toprağınıza tonlarca organik madde kazandırırsınız hem de içeriğindeki Humik ve Fulvik asitler dolayısıyla toprakta bulunan, bitki için faydalı ve bir takım alkalen ajanlar tarafından bloke edilen inorganik maddelerin kolay çözünmesini sağlamış olursunuz. Hayvansal gübreler, kompost ve torfa nazaran leonardit çok daha yüksek humik ve fulvik asitlere sahiptir. Kahramanmaraştaki nur gölü leonarditi diye adlandırılan madde gavur gölü torfu dediğimiz, kompost ve torfa nazaran biraz daha ağır bir torftur. Asıl Leonardit kaynağı Kahramanmaraş Afşindedir. Biz Afşin Leonardit olarak, 25 kg lık torbayı 6 Tl ye vermekteyiz. Ama sadece toptan ( kamyon bazında) satış yapmaktayız. Herkese saygılar sunuyor, hayırlı işler diliyorum.

YeniBON ve kocasedir beğendi.
alperenim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-07-2014, 09:46   #1054
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 07-07-2014
Şehir: ankara
Mesajlar: 3
Ankara'da bu gübreyi temin edebileceğimiz bir yer var mı ?

melih86 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-07-2014, 20:17   #1055
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 14-03-2009
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 192
Elimde DOCTO - HUMATE diye organik toprak düzenleyici var.
Bu ürün siyah renkli ve toz şeklinde.
Toplam Humik asit+Fulvik asit %60 yazıyor.
Benim az miktarda biber, domates ve hıyarım var.
Bunu her köke nasıl ve hangi sıklıkla uygulamalıyım.

kursun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-07-2014, 09:03   #1056
Yeni üye
 
Giriş Tarihi: 14-03-2011
Şehir: KAHRAMANMARAŞ
Mesajlar: 29
Sayın Melih kardeşim; elinizdeki ürün leonardittir. Bitkinin köküne doğrudan uygulayabileceğiniz gibi, toprağa karıştırarak uygulamak daha doğrudur. Fazla kullanımından dolayı hiç bir yan etkisi gözlenmemiştir. Bitkinin dinine serptikten sonra, derince çapalayın yeterlidir. Leonardit aslen toprağa bir kerede uygulanan, onlarca yıl tekrarlaması gerekmeyen doğal bir toprak düzenleyicidir. Ama siz henüz yeni temin ettiyseniz, sadece bitki köküne uygulayabilirsiniz. Bundan sonraki ekimleriniz için, metrekareye 3-5 kg leonardit atın ve topağı karıştırın yıllarca topragınız kavi, bitkileriniz koyu yeşil ve sağlıklı olacaktır. İşlerinizde ve ürünlerinizde hayırlar, bereketler diliyorum.

alperenim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-07-2014, 09:24   #1057
Yeni üye
 
Giriş Tarihi: 14-03-2011
Şehir: KAHRAMANMARAŞ
Mesajlar: 29
Hüseyin güzel;1286572]Merhaba arkadaşım toprağınız verimsiz ise toprak düzenleyici kullanmanızı kesinlikle tavsiye ederim çünkü hümik asit ; Bozulmuş tahrip olmuş toprak yapısını düzenler geri kazandır toprakta canlı mikro organizma faaliyetlerini canlandırarak toprağı havalandırır organik madde miktarını artırarak toprağın su tutumunu yükseltir.Tam bir doğa dostudur toprağı nefes aldırır kabartır üst kaymak tabakasını çözerek tohumların zayiatsız çıkmasını sağlar süper bir köklendiricidir tohumlara ve fidelere tatbik edilerek çimlenme ve köklenmeyi teşvik eder ayrıca iyi bir stres gidericidir.

Hüseyin GÜZEL Bey'in açıklamalarından dolayı teşekkür ediyorum. Bir kimyacı ve Leonardit Üreticisi olarak, ben de kimyasal etkilerinden bahsedeyim birazcık. Humik ve Fulvik Asitler ( Bunların sadece sınırlı bir kimyasal formülü yoktur. Etken gruplar benzer olmakla birlikte, bağlanan Alkil gruplarının sayısına ve büyüklüğüne göre çok çeşitli büyüklükte molekül yapıları bulunmaktadır. ) Bu organik asitler zayıf ve asidik ortamlarda az çözünen asitlerdir. Ph ları 6-6,5 civarındadır. Ancak alkali ( bazik, yüksek Ph ) topraklarda çözünerek, alkali ajanlarla tepkime verirler ve toprak PH sını düşürürler.

İçerdiği Humik ve Fulvik Asitler dolayısıyla toprakta kirlilik yapan ağır metallerle çözünmeyen bileşikler oluşturarak, zararlı ağır metalleri toraktan arındırır. Bu özelliğinden dolayı, maden işletmelerinin ve fabrikaların kirlettiği topraklarda temizliği sağlayacak, toprağı geri kazandıracak yegane ve harika bir üründür. Romanya'da bir maden işletmesinin atık deposu patladığında Trakya'daki nehirlere karışan kirliliğin denize ulaşmaması için köprülerde kamyonlarla nehire leonardit boşaltılmıştı. Basında o günlerde uzun süre gündemde kaldı.

Leonardit toprakta bulunan ve bitki için gerekli olan minerallerin çözünmesini de kolaylaştırır. Bitkinin kök yapısının sağlıklı olmasını sağlar.

mtarslan beğendi.

Düzenleyen alperenim : 01-08-2014 saat 09:41 Neden: Bilgi eksikliği giderildi.
alperenim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-07-2014, 13:44   #1058
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 07-07-2014
Şehir: ankara
Mesajlar: 3
Arkadaşlar peki katı (granül) leonardit meyve ağaçlarında nasıl kullanılır. Ben bu konuda tam bir yöntem bulamadım. Ama mantıken; ağaçlar belleyip toprağının 1 karış altına ağacın yaşı kadar kg. dökerek üstünede toprak yerine torfla kapatarak kullanmayı düşünüyorum. Sizlerce bu yöntemin herhangi bir sakıncası olur mu ?

melih86 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-07-2014, 10:13   #1059
Yeni üye
 
Giriş Tarihi: 14-03-2011
Şehir: KAHRAMANMARAŞ
Mesajlar: 29
Sayın Melih Bey;

Leonarditi ağacın yaprak izdüşümüne metrekareye 1 kg olacak şekilde yaydıktan sonra bellemek daha doğrudur. Sonbahar uygulamalarında yayılan leonarditin değişen hava şartlarına maruz kaldıktan sonra toprağa karıştırılması daha etkili olur. Çünkü yağış, güneş ve dondurucu soğuğa maruz kalam leonardit daha küçük partiküllere ayrılır. Daha çacuk tepkime verir. Leonardit ve torfu ne kadar fazla kullansanız hiç bir yan etkisini görmezsiniz.

Saygılar...

alperenim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-08-2014, 18:50   #1060
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 15-08-2014
Şehir: Bursa
Mesajlar: 1
Selamlar

Ben bu üründen süs bitkilerinde kullandım. Özel bir karışım da aldım, markalı ürün de. İkisi de çok iyi geldi. Süs bitkilerinde aynı tarlada kullandığım leylandi, crimson king, akasya, çınar ve birçok diğer süs bitkisinde hızlı boylanma, kutür kalınlaşması oldu. Ayrıca yapraklılarda ithal bitkiler gibi parlak güzel yaprak oluştu. Bir de bu yıl olan yağmurdan sonra kullandıklarımda sıfır mantar ve hastalık enfeksiyonu olmadı, diğerlerinde oldu ve bunlar yanyana. Ben bu ürünü üretmeyi de düşünüyorum yemin ederim, çok iyi bir ürün olarak çıktı karşıma. Ama buna güvenip gübre yapmamak bence tamamen şansa kalmış, sonu hüsran da olabilir, acer palmatum atropurpureum da gübresiz çok iyi sonuç aldım ama diğerlerini de denemek gerekir.

YeniBON beğendi.
Peyzajteknoloji Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-08-2014, 12:50   #1061
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 14-09-2013
Şehir: Ankara
Mesajlar: 27
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi cnrtkt Mesajı Göster
Orfe Teknikten 60 çuval (1.5 ton) Agrohum leonardit aldım.
Çuval fiyatı 22,5+KDV fiyata anlaştık. Ankara-Tokat nakliyesi 250,00 TL tuttu.Toplam 1.850,00 TL ödeme yapıldı.
Havalar düzelsin 48 çuvalını yonca ekeceğim 6 dekar araziye dağıtıp sürdüreceğim.
Kalanınıda ağaç dikim çukurları için ayırdım.
İnşallah işe yarar bakalım.
Herkese hayırlı günler.
Mrh Öncelikle hayırlı uğurlu olsun. Ürünü kullandıysanız olumlu olumsuz yorumunuzu yazarmısınız Ankaradayım bende düşünüyorum Agrohum leonardit .

Şehirli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-08-2014, 15:14   #1062
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 30-01-2011
Şehir: antalya - ankara
Mesajlar: 93
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi melih86 Mesajı Göster
Ankara'da bu gübreyi temin edebileceğimiz bir yer var mı ?
TKİ genel md. satılıyordu, sebze halinin olduğu yere.

odogal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-08-2014, 15:48   #1063
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-07-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 336
Merhaba, organik sıvı toprak düzenleyici 1 lt humik asit aldım. (1000 lt suda kullanılacak ölçüde olduğu söyleniyor) Bu leonarditten daha mı değerlidir? Zira burada geçen rakamlardan biraz daha fazla ödedim.

Lathspell Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-08-2014, 19:46   #1064
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lathspell Mesajı Göster
Merhaba, organik sıvı toprak düzenleyici 1 lt humik asit aldım. (1000 lt suda kullanılacak ölçüde olduğu söyleniyor) Bu leonarditten daha mı değerlidir? Zira burada geçen rakamlardan biraz daha fazla ödedim.
Hayır, daha değerli değil. Elinizde yüksek humik ve fulvik asitli leonardit varsa kendiniz de yapabilirsiniz.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-08-2014, 22:07   #1065
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-07-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 336
Teşekkür ederim.

Lathspell Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-08-2014, 22:01   #1066
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 12-08-2014
Şehir: TOKAT
Mesajlar: 5
Karşilaştirmali mesela. 5-10 yillik fayda maliyet vs gösteren hakemli dergilerde yayinlanmiş bi yayin makale vs varmıdır acaba leonarditle ilgili.bu kadar mucizevi bişey neden daha önce yayginlaşmamiş acaba.zeytinde kullaniliyormu bununla ilgili sağlam bir arastirma bulamadim nette.

ÇağanÇınar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-08-2014, 02:01   #1067
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 30-03-2014
Şehir: samsun
Mesajlar: 165
Merhabalar,
Bu tabloya ek olarak bir tespitim oldu, fikrinizi almak isterim.
Ben yaklaşık 2300 fidanın dikileceği bir meyve bahçesi kuracam. Perlhumus fide çukuruna 150gr derken, Agrohum 250-500gr, Agrolig Plus ise 200-250 gr konulur diyor. Şimdi dikeceğim fidan sayısı ile kullanılacak gramı ve sonucunda toplam gerekli miktarı hesaplayıp fiyata vurunca en uyguna perlhumus geliyor. Bu fark sebze veya başka bir ürün için de söz konusudur.
Merak ettiğim bu ürünlerin kullanım miktarları arasında bu kadar fark olması normal mi? Neden hepsi ayrı bor doz önermiş ve ben gerçekten hangisini baz almalıyım?
Birde biyo organik gold herhalde artık üretilmiyor, hiçbir yerde göremedim.

Teşekkürler

estikey Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-08-2014, 08:31   #1068
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Alıntı:
Perlhumus fide çukuruna 150gr derken, Agrohum 250-500gr, Agrolig Plus ise 200-250 gr konulur diyor. Şimdi dikeceğim fidan sayısı ile kullanılacak gramı ve sonucunda toplam gerekli miktarı hesaplayıp fiyata vurunca en uyguna perlhumus geliyor.
Nakliye dahil torba fiyatı en düşük üründen fidan başına 150gr kullanın, hesabınıza göre en uygun ürün o olur.

Firmalar filan ürünümden 150gr kullanın veya 250gr kullanın derken dayanakları ve hesapları ne olabilir sizce?

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-08-2014, 11:24   #1069
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 30-03-2014
Şehir: samsun
Mesajlar: 165
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Nakliye dahil torba fiyatı en düşük üründen fidan başına 150gr kullanın, hesabınıza göre en uygun ürün o olur.

Firmalar filan ürünümden 150gr kullanın veya 250gr kullanın derken dayanakları ve hesapları ne olabilir sizce?
Yani daha çok satmak için böyle bir yol seçiebiliyorlarsa içerisindeki oranların doğruluğu açısından da insan şüpheye düşer. Bu durumda da yine perlhumus tercih etmek icap eder zaten bu işe iyi para ve emek yatırıyorum 300-500 için boşa gidecek birşey yapmak istemem.

Bu ürünlerde ithal olarak önerebileceğiniz markalar varmıdır? Tekrar teşekkürler

estikey Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-08-2014, 11:51   #1070
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Humik ve fulvik asit oranı en yüksek ürünler içinden nakliye dahil toplam fiyatı en ucuz ürünü tercih etmeniz mantıklı olur. Dikkat edilmesi gereken başka bir şey, humik ve fulvik asit oranlarının resmi tescil ile garanti edilmiş olmasıdır. Bazı firmalar düşük tescile sahip olmasına rağmen nasıl alındığı belli olmayan özel analiz raporları ile leonardit satmaya çalışıyorlar.

Leonarditteki humik asit sadece alkali ortamlarda çözünerek yarayışlı hale gelir. Bu yüzden uygulandıktan sonra çok az bir kısmı çözünür ve tamamen çözünmesi seneler alır. Bu yüzden 150gr veya 250gr leonardit ne işe yarar epey tartışma götürür. Toprak organik maddesi için ise dekara en az 1 ton kullanmalısınız ki işe yarasın.

Humik madde oranı yüksek leoardit edinip potasyum hidroksit çözeltisinde kendiniz çözerek zaman zaman sulama ile verirseniz az miktarda leonardit ile maksimum humik madde faydasını kısa sürede elde edebilirsiniz.

Leonardit organik tarım girdileri listesinden çıkarıldığı için iyi malzemelerin fiyatlarının düştüğünü duymuştum, yukarıdaki tablo çok eski, yeni bir araştırma yapmanızda fayda var.

YeniBON beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-08-2014, 23:12   #1071
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 30-03-2014
Şehir: samsun
Mesajlar: 165
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Humik madde oranı yüksek leoardit edinip potasyum hidroksit çözeltisinde kendiniz çözerek zaman zaman sulama ile verirseniz az miktarda leonardit ile maksimum humik madde faydasını kısa sürede elde edebilirsiniz.
Öncelikle ilgin için teşekkürler MeyveliTepe

Bu söylediğin çok daha mantıklı görünüyor. Bu dediğini yapmak yerine sence hazır çözelti almak nasıl olur? Birde bunu nezaman ve ne aralıklarla hangi dozda sulama suyu ile verileceğini anlatan gösteren bir tablo, yayın veya tecrübe edilmiş bilgi varmıdır, varsa nasıl edinebiliriz?
Birde son olarak damlatıcılarda tıkanma yaparmı, sıkıntı açarı mı diye merak ediyorum.

YeniBON beğendi.
estikey Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-08-2014, 23:40   #1072
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Kaliteli leonardit ile pek çokelti kalmaz ama zaten bir şekilde süzüp büyük bidonlarda saklamanız gerekir ki sulamada azar azar kullanırsınız.

Çökeltiyi de kendiniz yapmanız daha pratik ve ucuz olur. Potasyum hidroksit kristal şeklinde satılan bir malzeme. Kaç litre suda kaç kg potasyum hidroksit ve kaç kg leonardit kullanımının optimum olduğunu ezbere bilmiyorum, biraz literatüre bakmak gerekecek.

YeniBON beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-09-2014, 16:02   #1073
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 12-03-2014
Şehir: Kırklareli
Mesajlar: 53
Merhabalar değerli dostlar;

5.800 m2 arazime toplam 1.150 kg tarım kireci uyguladım. Sürüldükten sonra dikim çukurlarına 50şer lt (%70 kaliteli özel toprak+%25 Yanmış çiftlik gübresi + %3 yanmış tavuk gübresi + %2 Belarus torfu) gübreli toprak uygulaması yaparak fidanları diktim.

Haziran ayında 3 kamyon (50-60 m3) civarında çiftlik gübresi getirttim. Küçükbaş ve büyükbaş, küçükbaş kuru, büyükbaş ıslak, 15 çuval tarım kireciyle karıştırarak arazinin boş bıraktığım kısmına döktürdüm ve üzerini naylonla kapadım. Ağustos ayı sonunda 1 sefer kepçeyle karıştırttım üzerini açtım, üzerine yağmurlar yağdı. Bu ay bir kez daha karıştırtıp ekim-kasım ayında ağaçların çevresine dağıtıp çapa makinesiyle karıştırmayı düşünüyorum. Bu ay içinde de 30-40 m3 arası kuru ama bekletilmemiş küçükbaş hayvan gübresi gelecek, gübre ve nakliye bedelini ödedim.
Leonarditle ilgili önceden az bir bilgim vardı. Ancak sadece sıvı olarak düşünüyordum. Forumun bu kısmını inceleyince bilgi edindim. Toprak araştırma enstitüsünden tahlil yapan uzmanlara da danıştım. Dekara en az 200 kg olmak üzere uygulama yapmam tavsiye edildi. Bu arada toprak değerlerini de paylaşmak istiyorum kısaca.
Derinlik PH Tuz% Org.Md.%Fosfor Potas Kil% Silt% Kum%
0-30 6,44 0,03 1,00 4,86kg/d 38kg/d 12,5 12,5 75
30-60 6,05 0,03 0,90 4,83kg/d 36kg/d 27,08 20,83 54,09

Forumda paylaşılan Hazem kimyanın % 70 organik maddeli, %75 humik ve fulvik içeren % 3-5 PH aralığındaki 25 kg çuval leonarditinden 800TL/Ton fiyatından nakliye hariç sipariş verdim. Nakliyeyi bir şekilde masrafsız halletmeye çalışcam.

Sizce leonardit uygulamasını nasıl yapmalıyım. Hemen getirip sıravari saçıp yağmurları mı beklemeli, sonrasında üzerine çiftlik gübresi atıp karıştırmalı,
Çiftlik gübresiyle aynı anda mı atıp karıştırmalı,

Çözünmeyi kolaylaştırmak için görece olarak pahalı olan sayın meyvelitepenin önerdiği potasyum hidroksit yerine, üzerine tarım kireci atsam fayda sağlar mı?

Ayrıca bu verilerle toplamda 100 ton karışık gübre ve 1,2 ton leonardit uygulamasıyla organik madde % oranı kaça çıkar acaba?

Değerli üstatların yorum ve önerilerini merakla bekliyorum.

alimallah ve YeniBON beğendi.
herkul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-09-2014, 17:21   #1074
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Toprağınız hafif asitik, uygun miktarda tarım kirecinin zararı olmaz (yetiştireceğiniz bitkiye göre tabii). Kireci leonarditi çözmek için atıyorsanız farklı bir şey. Benim tarif ettiğim sıvı humik asit yapmakla eşdeğer.

YeniBON beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-09-2014, 08:01   #1075
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 12-03-2014
Şehir: Kırklareli
Mesajlar: 53
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Toprağınız hafif asitik, uygun miktarda tarım kirecinin zararı olmaz (yetiştireceğiniz bitkiye göre tabii). Kireci leonarditi çözmek için atıyorsanız farklı bir şey. Benim tarif ettiğim sıvı humik asit yapmakla eşdeğer.
Sn. meyvelitepe, leonardit için istenilen bazik ortam, aslında tarım kireci ile sağlanabilecek normalde. Ama ikisini birlikte toprağa atıp karıştırmanın Bilimsel olarak fidanlara etkisini bilemiyorum tabi. Normalde geçen yıl yaptığım tarım kireci uygulamasını bu yıl tekrarlamayı düşünmedim. Önümüzdeki yıl sonunda tekrar analiz yaptırıp ona göre kullanmayı düşünüyorum.

Uygulama yapmadan önce konuyu paylaşmamın nedeni en az maliyetle en fazla fayda sağlamak tabi ki. Mesela toprağım hafif asidik olduğu için çözünürlüğü belki çok az etkileneceğinden kireç için extra bir masraf yapmaya gerek yok denilebilir. ya da ne bileyim 200 kg az bunu en az 300 yapmak gerekli denilebilir vb. Uygulamayı öyle değil de şöyle yapmak lazım gibi.

Bu arada bahçe ayva bahçesi denilebilir. Kalsiyum ihtiyacı fazla .

Leonardit Uygulaması yaparken de düşüncem fidanın 20-30 cm uzağından sıraların sağından ve solundan 1 m genişliğinde bant/çızı şeklinde saçıp çapa makinesiyle karıştırmak. Sıra araları 4 m olduğu için aslında dekara 400 kg atılmış olacak. Kalan kısımlara sonraki yıllarda veririm diye düşünüyorum

YeniBON beğendi.

Düzenleyen herkul : 12-09-2014 saat 09:49 Neden: ilave
herkul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-09-2014, 22:07   #1076
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Leonarditi toprağa karıştırdığınız kireç ile toprağı alkali yapmak suretiyle çözmeyi düşünüyorsanız bu çok isabetli olmayabilir. Leonarditin kısmen çözünmesi için gereken PH'ın en az 10 seviyesinde olduğunu düşünürsek bu ortam bitkiler için çok fazla alkali. Buna karşın başka bir yerde potasyum hidroksit ile çözerek elde ettiğiniz humik asiti PH 12-13 civarında olmasına rağmen 1 litre : 1 ton oranında kullandığınızda toprağınızın PH seviyesi hiç etkilenmez ama aynı zamanda humik asiti toprağa vermiş olursunuz.

Toprağa doğrudan leonardit karıştırmanın en büyük faydaları organik maddeyi arttırmanın yanı sıra yıllar boyunca azar azar çözünecek hümik asitten yararlanmak olur. Bunun için gereken leonardit miktarını dekara bir ton gibi düşünmekte fayda var. İlk etapta sadece fidanların kök bölgelerine uygulama yapmak gereken leonardit miktarını önemli ölçüde azaltır.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-09-2014, 09:21   #1077
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 12-03-2014
Şehir: Kırklareli
Mesajlar: 53
İdeal PH ın 10 civarı olduğunu bilmiyordum. Bayağı yüksekmiş. Bu durumda söylediğiniz gibi leonarditi çözelti kullanarak toprağa vermek kısa zamanda etki sağlamak bakımından çok mantıklı. Ancak gübre tankı henüz almadım, Kanaldan bahçeye yeterli eğim olduğu için cazibeyle motorsuz sulama yapıyorum.Elek filtre kullanarak suyu süzüp ağaçlara veriyorum. Önümüzdeki yıl için düşünmek lazım.

Şimdilik ağaç diplerine 500 kg kadar alıp saçayım, zaman içerisinde eksik kalanları da tamamlarım ***. , gerek sıvı , gerekse katı. Teşekkür ederim.

MeyveliTepe ve YeniBON beğendi.
herkul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-09-2014, 23:03   #1078
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Kaliteli leonardit ile pek çokelti kalmaz ama zaten bir şekilde süzüp büyük bidonlarda saklamanız gerekir ki sulamada azar azar kullanırsınız.

Çökeltiyi de kendiniz yapmanız daha pratik ve ucuz olur. Potasyum hidroksit kristal şeklinde satılan bir malzeme. Kaç litre suda kaç kg potasyum hidroksit ve kaç kg leonardit kullanımının optimum olduğunu ezbere bilmiyorum, biraz literatüre bakmak gerekecek.
Bu konuda doğru malzeme miktarlarını tesbit edebilmek için bir deneme yapma fırsatım oldu.

Literatürden yakaladığım ideal potasyum hidroksit oranı 0,25 M Potasyum hidroksit. Bu da bir litre de-iyonize su için 14,02 gr Potasyum Hidroksit demektir.

Önce %15 oranında humik asit içeren bir solusyon elde etmek istedim. Elimdeki %85 humik asit içeren leonarditin litrede 150 gr humik asit vermesi için gereken 179 gr leonarditi tartarak 900 ml potasyum hidroksit çözeltisine boşalttım. İki gün boyunca ara ara karıştırdım. leonardit gayet güzel çözünerek koyu siyah bir çözelti haline geldi. Ancak dipteki az miktarda katı çökeltinin yanı sıra bir miktar ağır çorba kıvamında bir humik asit birikintisi kaldı, ki bunun sebebi suyun doyma noktasının geçildiğini gösteriyor.

Bunun üzerine piyasadaki ürünlere baktığımda çoğunlukla %12 humik asit içerdiğini gördüm. Buradan da kullanmam gereken leonarditin litre başına 140 gr olduğu sonucuna varılabilir.

Fazla leonardit ile elde ettiğim solusyonun PH seviyesi 12 oldu. Piyasadakilerin PH'larının 13 olması da sonuçta vardığım miktar ve oranların doğru olduğunu gösteriyor.

Sonuç olarak, 900 ml de-iyonize suda (reverse osmos filtresinden geçmiş su olabilir);
  • önce 14,02 gr potasyum hidroksit çözülmeli (5-6 dakika karıştırma ile tamamen çözünüyor).
  • 140gr %85'lik leonardit tartılarak çözeltiye ilave edilmeli ve 2-3 gün boyunca ara ara ancak olabildiğince çok karıştırılmalı.
  • Bu sürenin sonunda süzülerek dipte kalan çökeltiden arındırılmalı.
  • Elde edilecek siyah solusyonun PH seviyesi 13 civarında olacaktır ve %12 humik asit içerecektir.
Bu oranlar muhafaza edilerek daha büyük miktarlarda humik asit hazırlamak mümkün.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-11-2014, 12:31   #1079
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 30-03-2014
Şehir: samsun
Mesajlar: 165
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster

Sonuç olarak, 900 ml de-iyonize suda (reverse osmos filtresinden geçmiş su olabilir);
  • önce 14,02 gr potasyum hidroksit çözülmeli (5-6 dakika karıştırma ile tamamen çözünüyor).
  • 140gr %85'lik leonardit tartılarak çözeltiye ilave edilmeli ve 2-3 gün boyunca ara ara ancak olabildiğince çok karıştırılmalı.
  • Bu sürenin sonunda süzülerek dipte kalan çökeltiden arındırılmalı.
  • Elde edilecek siyah solusyonun PH seviyesi 13 civarında olacaktır ve %12 humik asit içerecektir.
Bu oranlar muhafaza edilerek daha büyük miktarlarda humik asit hazırlamak mümkün.
Meyvelitepe küçük bir laboratuvarım olsaydı bir toprakçı olarak bunları çok güzel yapardım ama şuan ki koşullarımda hazır çözelti almak biraz daha maliyetli olsa da daha sağlıklı olacak gibi duruyor.
Yine de verdiğin bilgi ve tecrübelerin için çok teşekkürler...

YeniBON beğendi.
estikey Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-11-2014, 19:57   #1080
Ağaç Dostu
 
tarku's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-05-2010
Şehir: konya
Mesajlar: 963
Meyvelitepe'nin yazılarını okurken, kendimi ortaokulda kimya dersinde sandım. Birazdan kafama tebeşir yiyecekmişim gibi bir hisse kapıldım.

10 yaşındaki bodur elmalara, yarım kilo leonardit az mı? çok mu? Baştan beri okuyorum kafam şişti.

YeniBON beğendi.
tarku Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:59.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024