agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama)
(https)




Beğeni Düzeni849Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 10-11-2011, 22:45   #721
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 11-09-2010
Şehir: izmir
Mesajlar: 54
tahlili önumuzdeki hafta yaptirıcam,aslında ondan sonraki duruma göre hareket etmek doğrusu.

savagegarden Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-11-2011, 22:46   #722
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi savagegarden Mesajı Göster
iyi gunler.zeytinleri topladık artık yenı döneme hazırlanıyorum.öğrenmek istediğim toprağımızı duzenlemek ıcın leonardit toz halimi kullanmak lazım yoksa sıvı humikasidmi kullanmalı?bir tarlayı yenı aldım ve hiç bakılmamış kötü onu ıyı hale getirmek istiyorum,keçi gübresi atıcam,bununla birlikte butur desteklere gerek varmı yoksa keçi gübresi yeterlimi?.kullananlar varsa öneriniz ne?saygılar

Sıvı hümik asit ile iyi yanmış keçi gübresi harika bir ikili oluşturur, birbirini tamamlar.

Bence leonardit yerine hümik asit özellikle TKİ nin Hümasını kullanın.

Keçi gübresini büyük ihtimalle yanmış olarak alacaksınız. Bir yılı en çok iki yılı geçmiş olmasın, yerinden aldığınızda. Tarlaya yıktığınızda hemen üstünü naylon ile kapat malısınız. Azot, fosfor v.b lerinin uçmaması/kaçmaması için...

Burada iki yöntem uygulanabilir.

1lt. hümas (hümik asit) 100 lt. suda seyreltilir ve 1 ton ahır gübresine spreylenir. Hemen ağaçların taç izine _15_30 cm derine_ gömülür...

(1 lt. hümik asit 8 ton iyi yanmış ahır gübresine eşdeğerdir.)

İkinci yol,

iyi yanmış ahır gübresi _tarlaya geldiği gibi ya da naylon altında saklandığı gibi_

ağaçların taç izine gömülür/karıştırılır ve 1 tl. hümas 100 suya karıştırılıp kullanılır. Buradaki oran her yaş için 1 lt dir. Yani zeytin ağacınız 10 yaşında ise 10 lt dir, 5 yaşında ise 5 lt. seyreltilmiş hümastır.

Eğer damlama sistemi varsa;

2 lt. hümas 1 ton suya karıştırılıp damlama sistemi ile sulama yapılmalıdır. Yaş önemli değil.

Söz konusu olan zeytin ise gübreleme;

erken ilkbaharda ya da sonbaharda yapılır.

Sn. MeyveliTepe' nin sadece gübre önermesinin sebebi iyi yanmış ahır gübresinde 5% hümik asit ve %15 Fulvik asit içermesindendir. Toprak tahlili isterken, eğer toprağınız organik maddece zengin ise sadece ahır gübresi kullanmak yeterli olacaktır, anlamındadır.

Kolay gelsin

alimallah ve tiryaki beğendi.
Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-11-2011, 23:07   #723
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen Mesajı Göster
Sevgili MeyveliTepe,

taze sığır gübresinin ağaçların hemen dibine yayılarak kullanılması sorun yaratabilir. Yanmamış ahır gübresi toprak altına alındığında yanma oluşturur ve zehirli gaz oluşumuna neden olur, bu da kılcal kökleri yakar. Sadece bu sebepten zeytin ağaçlarının genelde de fidanların kuruduğunu biliyoruz.

Belki belirli bir oranda verilebilir ama bunu ayarlamak zordur diye düşünüyorum.
Diğer meyve ağaçları ve 6-7 yaş altı zeytinler için doğrudur. Fakat daha yaşlı zeytinler için ağaç tacının altına yayılan taze sığır gübresi gerçekten iyi gelir. Tercihan toprak yüzeysel sürüldükten sonra yayılmalı. Bizim buralarda zeytin toplandıktan sonra kışa girmeden hemen dibi sürülüp her ağacın dibine bir büyük çuval taze gübre yaymak neredeyse geleneksel olmuş.

Yanmış keçi gübresi genelde baharda verilir. Onu da zeytinlere değil de genç meyvelere verirler (nisbeten daha az bulunduğu için).

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-11-2011, 23:15   #724
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Leonardit kullanımıyla sıvı hümik-fulvik asit kullanımı amaca ve toprağın durumuna göre fark eder. Arada etki süresi, toprakta meydana gelecek değişiklikler ve bunların süresi bakımından farklar var. Toprağın durumunu bilerek karar vermeli.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-11-2011, 03:52   #725
Ağaç Dostu
 
mrduran's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-08-2011
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,536
Merhabalar,

Ülkemin taşı, toprağı gibi, ilaveten kara elması da altın imiş.

Araştırmacı yapılarınız ile bir çok kişi, uyanık olmamız, hatta şahsen, maymunun gözünü açmasından öte, gözlerimizin mandalla falan alttan üstten daha da açılıp adetâ faltaşı/bellok gözlere sahip olmamız gerekliliğini ortaya serdiniz. Çok çok sağ olun.

O kadar tatlı bir işmiş ki, başlardaki satıcılar köşeleri döndü zahir, bu aralar yazmayı gereksinmiyor. Geçiş döneminde parsa kapıldı. Sizler sayesinde bir nebze olsa da uyandık, ama bu arada TKİ' yi uyuttular sanırım. Demek ki yüksek getiri var, satın alınacaklar da çoğalacak.

Ama sizler bizleri, araştırmacı/sorgulayıcı tavrınız ile daha ucuz/kaliteli ürünler almada yönlendirmeye devam edin lütfen.
Bilimsel/deneysel/aydınlatıcı yolunuzdan ayrılmayın, ricamdır.

Dünya milletleri, kültürlerini korumak yani değiştirmemek için ayaklarındaki tek paçalı kısa şortlarını bile satıyor. Kültürde geri kalmışlık olmaz, korunur. Göreceli bir kavram olarak, ben birine ''Barbar'' görünebilirim, biride bana medeniyet fukarası. Milyonlarca senede oluşmuş bir değerdir. Öyle 5-10 nesilde oluşan bir şey değil.

Fikirlere saygı duyan herkese, ama herkese, Saygılarımla lütfen.

mrduran Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-11-2011, 08:23   #726
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
temel konulardan her sayfayı dıkkatle takıp edıyorum
hocalarımızın takıpcısıyız
artık dızgınleyemedıgım bu toprak aşkı bakalım bızı nerelere götürecek.....
bizler meyve agaçlarının tumune bıraz suyunu kaybetmış olan yaş sayılabılecek
hayvan gübresını devamlı verıyoruz
özellıkle fıdan köklerınde her zaman bırer ıkıser çuval döküyoruz
annemın besledıgı sarıkızın gübresı ortalama 15 20 gunde cuvallarla veya romorkla bahceye ulasıyor bazen bu gubreyı hemen dagatıyoruz(yetiştirebilirsek)bazende döküldügü yerde bıraz kalıyor
yükleme,boşaltma derken bır kaç kez devır daım oluyor
bu forumlarda benım hep kafama takılan yaş gübreye yönelık mesafelı duruşu toprak ekosıstemı acısından teknık olarak kafamda henüz yerleştıremedım
pratıkte bızım aılede yaş gubre ancak bır ayda toprakla bulusuyor topraktada genelde üste kalıyor serbetı akıyor ve bır dahakı dönemde toprak altına gömülüyor
sadece yazın çok sıcaklarda domates ve bıber gıbı sebzelere gübre içi sıcak oldugu için köklerden uzaga verıyoruz
leonardıtı de kullanan bırısı olarak eldekı bolca orta sekerlı kabılınden yaş sayılabılen gübremızın ne sekılde kulanma konusunda kafa karısıklıgını sizlerle paylaşmak ve netleştırmek istıyorum......
pratıktede maliyet analızınıde dıkkate almamız gerekiyor

Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-11-2011, 21:37   #727
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
Yaş gübreyi kesinlikle kullanmamanız gerekir. He bitkilerinize, hem toprağınıza çok fayda sağlamak istiyorsanız gübrenizi kompostlayın. İnek gübresi kompostu değerli bir gübredir. Şerbeti de akıp gitmez ziyan olmaz. Forumda kompost konusunda birçok bilgi bulacaksınız.

Kompost - agaclar.net

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-12-2011, 16:32   #728
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-04-2008
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 127
Merhaba Arkadaşlar

ben bu sene bahçedeki ağaçlarıma fidanlarıma önce humik asit uyguladım üstüne lenoardit kullandım bunun bir sakıncası olur mu? saygılarımla.

ttuzunalp Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-01-2012, 20:08   #729
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 20-03-2011
Şehir: Kahramanmaraş
Mesajlar: 81
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ttuzunalp Mesajı Göster
Merhaba Arkadaşlar

ben bu sene bahçedeki ağaçlarıma fidanlarıma önce humik asit uyguladım üstüne lenoardit kullandım bunun bir sakıncası olur mu? saygılarımla.
leonardit zaten hümik asit kaynağı sıvı veya toz hümik asit kullandığınızdan tobraktaki izelementlerin hızını alımını çabuk sağlar leonardit kullandıysanız hümik aside gerek yoktur ikisini bir kullanmanız tobrağın ph sını düşüre bilirsiniz birinden birini tercih edip kullanmalısınız leonardit ila çiflik gübresini kullandığınız zamanda büyük başarı yapar bitkilerden ağaçlardan organik madde içeriğini sağlıyorsunuz

cebrail- Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-01-2012, 21:53   #730
tua
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 24-01-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 13
Leonartid ile Humik asit arasında büyük bir fark vardır.
Size şöyle açıklayablirim. Humik asit elde ederken hammadde olarak Leonardit kullanıyoruz. Yanlız leonardit çözünebilmesi için potasyum hidroksitle tepkimeye sokmak zorundasınız. Örneğin toprağınıza uyguladığınız leonardit suyun içinde istediğiniz kadar bekletin karıştırın hiç bir şekilde çözünme olayı gerçekleşmeyecektir. Leonardit toprak bünyesine girdikten sonra toprakdaki potasyum ile tepkimeye girerek kalitesine göre 1-3 yıl arasında çözünerek yarar sağlar. lakin sıvı ürün olan humik asitler veya toz şeklindeki potasyum humat olarak satılan ürünler toprağa bitkiye direk etki gösteren ürünlerdir. burda dikkat edilmesi gereken nokta bitkiye etki eden çünkü toprağa etki edecek kadar güçlü bir yapısı yoktur.

Bunu da açarsam 1 lt humik asit 250 gr leonardit ve 50 gr potasyum hidroksit ile elde edilir. yani siz uygulama yaptığınızda toprağa 250 gr leonardit verirsiniz hiç bir şekilde toprak bünyesinde değişiklik olmaz. zaten toprak bünyesindeki değişiklikler istiyorsak ph değerlerinde 1 br hareket sağlamak istiyorsak uygulayacağınız ürünlerin miktarı dekara 5-10 ton gibi olmalı.

Yetiştiriciler tek başına leonardit kesinlikle kullanmasınlar paralarına yazık. Leonardit kökenli sıvı humik asitleri veya potasyum humat kullanmaları gerekiyor.

babahuse ve enginyilmaz beğendi.
tua Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-01-2012, 10:17   #731
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 01-07-2010
Şehir: kayseri
Mesajlar: 106
arkadaşlar 1lt hümas aldım. bana fazlasıyla yeter. kayseride isteyen varsa paylaşabilirim

zekkayseri Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-02-2012, 22:58   #732
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tua Mesajı Göster
Yetiştiriciler tek başına leonardit kesinlikle kullanmasınlar paralarına yazık. Leonardit kökenli sıvı humik asitleri veya potasyum humat kullanmaları gerekiyor.
Mesajınız ilgimi çekti..Ben 2 yıldan beri leonarditi 15.15.15 suda eriyebilen kompoze gübreyle birlikte veriyorum..
Bu yıl da 25 kilosunu 20 liraya aldığım çinkolu ve borlu leonarditi 10 yaşındaki zeytinlerimin izdüşümlerine saçtım..
Bunlar bir iki yağmurda tamamen eriyip toprağın derinliklerine iniyor..yani kök bölgesine..

Sanırım bir yanlışım yoktur..
Bana tavsiye edilen buydu..Leonarditi tek başına değil, kompoze gübreyle birlikte verin demişlerdi..siz de bunu kastediyorsunuz herhalde..
Marta doğru zeytinleri budamaya gittiğimde yine aynı gübreleri vereceğim..
Bir kışa girerken..bir de bahar başlangıcında..her yıl iki kez tekrarlıyacağım bunu..

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-02-2012, 10:40   #733
tua
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 24-01-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 13
Sayın pria;

Size basit bir deneme yapmanızı öneririm 15,15,15 gübrenizden ve katı leonardit bir kap içersine su ekleyin çözünme olayının gerçekleşmediğini göreceksiniz. 15,15,15 de bulunan N,P,K gübresinin içinde bulunan potasyumdan dolayı bir miktar çözünme olabilir belki.

Ama çözünmediğini göreceksiniz.

Benim bahsetmek istediğim konu Eğer leonardit kullancaksanız dekara atılması gereken miktar çok fazla ürününüzün leonardit den fazda sağlamasını istiyorsanız potasyum humat **** sıvı humik asit kullanabilirsiniz

tua Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-02-2012, 10:54   #734
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
Ama..geçen yıldan biliyorum ben..granül halindeki leonardit bir iki yağmurda eriyip toprağa karışıyor sayın tua..
3.15 gübre de öyle..suda eriyip o da toprağa karışıyor..baharda traktörle bir de diskaro veya hafif tiller çekiyoruz..tam karışmış oluyorlar..ayrıca toz halindeki potasyum nitrat ta atıyorum her fidan etrafına..
Tüm bunların leonarditin içindeki hümik asiti yarayışlı hale getirdiğini düşünüyorum..

Ayrıca..ben ilk 4 yıl salma sulama yaparken her fidana çok bol sıvı humik asit vermiştim..sanırım toprakta hala onların bir kalıntısı vardır..

Yeri gelmişken sorayım..leonardit veya sıvı hümik asit, toprakta işlevsel olarak kaç yıl kalabilir?

Sizce, sıvı hümik asiti (potasyum hümat) atarken 100 litre suya ne kadar koymalıyım?
10 yaşındaki oldukça geniş taçlı bir zeytin fidanına kaç gram potasyum hümat verilmeli?

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-02-2012, 16:10   #735
Ağaçsever
 
mhrslm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-09-2011
Şehir: İstanbul-Anadolu
Mesajlar: 67
Selamlar ben de bitkilerimde hümik asit kullanmak istiyorum fakat suya ne ölçüde katmam gerek bir türlü emin olamadım. Küçük çaplı bahçemde süs bitkilerim ve saksılarıma uygulamak istiyorum. Bu açıdan 5 litrelik suya ne kadar hümik asit damlatmak gerek? Veya bir litreye ne kadar hümik asit damlatmak yeterli olur? Bu karışımı bitkilere ne ölçüde vermek gerekir? Bu bilgiler benim gibi hesabı iyi olmayan kullanıcılar için çok önemli

mhrslm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-02-2012, 17:16   #736
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-04-2008
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 127
Merhaba

Ben aldığım humik asidin üstünde dekara (1000 m2) 1000 ml yazıyordu

küçük bir hesaplamayla 254 m2 bahçeye 250 ml kullandım yazın göreceğim sonuçlarını

ttuzunalp Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-02-2012, 18:05   #737
Ağaçsever
 
mhrslm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-09-2011
Şehir: İstanbul-Anadolu
Mesajlar: 67
Sorun burda zaten, benim hesap yapabileceğim bi toprak parçam yok Şöyle sorayım o zaman; bir kola şişesinde(2,5lt) 1 damla hümik asidi sulandırarak bitkilerimin dibine azar azar döksem fazla mı gelir? 1m2 ye 1ml nasıl ayarlanır ki

mhrslm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-02-2012, 18:34   #738
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-04-2008
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 127
kola şişesinde karışımı hazırlamak ve saksılara bunu uyglamak çok zor iştir inanın bende bu konularda çok acemiyim ancak size yardımcı olabilecek üstadlar burada kesinlikle yardımcı olacaklardır

saygılarımla

ttuzunalp Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-02-2012, 19:22   #739
Ağaç Dostu
 
seaa's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-08-2008
Şehir: Ankara
Mesajlar: 734
Bu oran hesaplama işi çok zor benim 2 zamanlı motor yağı karıştırmamdan bilirim bunu, en iyisi şuruplarla birlikte çıkan ölçü kaplarını kullanmak bu iş için.

seaa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-02-2012, 19:37   #740
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
Ben dün bir ilaç bayiinde bir sıvı humik asit prospektüsünü inceledim..
Meyve ağaçlarında 100 litre suya 60-70 mililitre diyordu..yani kabaca 10 litre suya 7 gram..1 litre suya 1 gramdan biraz az..bunu ister yapraktan ister topraktan verebilirsiniz..

Saksılar veya küçük bahçeler için az miktarda humik asit karışımı için ölçek olarak ilaç şırıngası kullanabilirsiniz..Şırıngalarda her çizgi 1 mililitredir.Bunu 1.5 litrelik suyla karıştırıp yapraklara püskürtebilir veya bu suyla sulayabilirsiniz..

Benim anladığım bu.

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-02-2012, 19:40   #741
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 26-10-2009
Şehir: Bandırma
Mesajlar: 934
Sn.mhrslu, ttuzunalp,seaa,
Hümik asit kullanmak için size basit ölçü 1 Lt. suya 6 CC (Eski tabirle 6 Gr.) kullanabilirsiniz. Yani 2,5 LT pet şişeye 15 Cc., 5 Litre suya 30 CC., kullanabilirsiniz. Ölçü olarakda evlerde bulunan genelde öksürük şurubu şişelerindeki 5-10 Gr.lık ölçüleri kullanabilirsiniz. Veya küçük bir enjektörde bu ihtiyacınızı giderebilir.. Selamlar..

amatör hobici Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-02-2012, 21:18   #742
Ağaçsever
 
mhrslm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-09-2011
Şehir: İstanbul-Anadolu
Mesajlar: 67
Sayın amatör hobici;
1lt su için 6cc hümik asit fazla değil mi? Siz bu şekilde mi uyguluyorsunuz? Ben bugün göz kararı bir şeyler yaptım ama kaş yapıcam derken göz çıkartmamışımdır inşallah

mhrslm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-02-2012, 08:56   #743
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
10 gun önce yaptırdıgım toprak tahlilinden cıkan sonuca göre topragımda fosfor oldukca fazla ancak potasyum neredeyse hiç yok
şimdilerde kivi ekmek için çukurları kazdım
bu bahceme biraz yarasa biraz eskı hayvan gübresi ve leonardıtı köklere uygulamayı
düşünmüştüm
leonardıtın potasyumla tepkımeye girecegı söylendıgıne göre
bende eksık olan potasyun nedenıyle leonardıt uygulaması hatalımı olur.....???

Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-02-2012, 11:04   #744
tua
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 24-01-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 13
Öncelikle herkese merhaba

Uzun zamandır işlerimden dolayı siteyi takip edemedim. Kısaca Soruları Cevap vermeye çalışıyım.

Öncelikle Sn Pria

Leonardit tek başına asla çözülemez. Burada şuna dikkat etmek lazım benim anlatmaya çalıştığım konu çok ince bir nokta.

Leonardit + potasyum hidrooksit + su = humik asit
Leonardit tek başına toprağa kullanıldığında tek başınadan kastım şu potasyum hidrooksit olmadan. yani 15-15-15 ve ya potasyum nitrat la karıştırmak pek bir şey değiştirmiyor. Basit bir denemeyi hemen bir cam kavanozun içine 15-15-15 ve leonardit ekleyip saatlerce karıştıralım hiç bir şekilde çözünme olayının gerçekleşmediğini göreceksiniz. Leonartid 65 C sıcaklıkta potasyum hidrooksit ile tepkimeye sokulmadığı sürece çözünme gerçekleşmez.

Hatta potasyum hidrooksit ile çözerken bile ph 8 ile 10 arasında olması şarttır. Yoksa gene çözünemez.

Leonardit uzun ömürlüdür. Toprakta etkisi ve kalıcılığı uzundur.

Humik asit ise anlık etki gösteren toprağa değil bitkiye etki gösteren bir üründür.

Yani eğer siz o yıl ürününüzden iyi bir şekilde yararlanmak istiyorsanız her yıl humik asit düzenli olarak kış uygulamalarında, ekimle, dikimle beraber kullanacaksınız.

Leonardit toprak ıslah çalışmalarında size fayda sağlıyacaktır. bir kaç arkadaşında önerdiği gibi hayvan gübreleri ile karıştırılarak kullanılabilir. ama bunun oranı öle dekara 1 kilo değil aksine tonlarla ifade edilmelidir.

Leonardit kömürden daha değersiz bir üründür bu yüzden fiyat konusunda kömürü geçmemelidir.(toprak için demiyorum fiyat konusunda)

Gelelim kullanımı nasıl olmalı...

humik asit prospektüsünü inceledim

prospektüsler genelde kopyala yapıştır mantığı ile oluşturulur.
Burda kullandığınız humik asit içeriği çok önemlidir.

Ama ortalama bir değer verirsek

100 litre suya 1 litre humik asit koyup toprak uygulaması yapabilirsiniz. zaten humik asitler yaprak uygulaması yapılmaz. Bunu söylememe gerek yok sanırım.

1 lt su için 6 cc humik asit fazla değil 10 cc de olabilir. Ama uygulamalar mutlaka kök bölgesine yapılmalıdır.

Eğer yaprak uygulaması yaparsanız sorunlarla karşılaşabilirsiniz.

Sn Safranlı
Öncelikle Leonardit yerine humik asit kullanın ama elimde leonardit var diyorsanız da kesinlikle dert etmenizi gerektiren bir şey yok uygulama hatası olmaz. Yapcağınız kompost için faydalı olur..


Saygılarımla;

tua Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-02-2012, 12:39   #745
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
n Safranlı
Öncelikle Leonardit yerine humik asit kullanın ama elimde leonardit var diyorsanız da kesinlikle dert etmenizi gerektiren bir şey yok uygulama hatası olmaz. Yapcağınız kompost için faydalı olur..


Saygılarımla;[/QUOTE]

çok tesekkur ederım bu detayı okuyunca biraz moralım bozulmuştu
elımdekı leonardıtlerı kullanıcam ayrıcada humık asıtı suyla beraber verırım
bu arda önemlı bır sey sormak istıyorum
kendı köyümde bır dönem odun kömürü çıkarılıyordu
bizim tapulu cevzı bahcemın bır kısımı ve komsu arazıde degersız kömür tabir edılen simsiyah toz gıbı toprak var
bölgenın ismide kömürlük diye gecıyor
bahcenın bu kısmında sımsıyah tamamen toz gıbı hiç çamur olmayan toprak var
komsu parselde kara kara yumsakça taş parçaları görünüyor
bunun leonardıt olup olmadıgını nasıl anlarım
**** bu guzel toprak nasıl olsa yararlıdır
deyıp leo niyetine kullansammı acaba
ne dersınız hazınenın üstündemıyız acaba...????

Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-02-2012, 14:03   #746
Ağaç Dostu
 
cegabo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-01-2012
Şehir: İstanbul-İzmir-Muğla
Mesajlar: 290
herkese merhabalar. amatör bir bitki sever olarak hümik asitten yeni haberdar oldum sayılır. balkonumdaki sebzelere uygulamak istiyorum. 1lt'ye 10cc vereceğim ben de. sanırım en iyisi hümas. onu almak istiyorum ama sizce nerden bulabilirim?

cegabo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-02-2012, 14:10   #747
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi cegabo Mesajı Göster
...1lt'ye 10cc vereceğim ben de.
Yanlış yaparsınız..
Bence 1 litre suya 1 veya en çok 2 cc yani takribi 2 gram verin yeter..
Bakın..aşağıdaki sitede de aynı miktarları öneriyor:

HUMİK ASİT VE FULVİK ASİDİN KULLANIMI - Solver Kimya

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-02-2012, 14:17   #748
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Safranlı Mesajı Göster
...kendı köyümde bır dönem odun kömürü çıkarılıyordubizim tapulu cevzı bahcemın bır kısımı ve komsu arazıde degersız kömür tabir edılen simsiyah toz gıbı toprak var
bölgenın ismide kömürlük diye gecıyor
bahcenın bu kısmında sımsıyah tamamen toz gıbı hiç çamur olmayan toprak var
komsu parselde kara kara yumsakça taş parçaları görünüyor
bunun leonardıt olup olmadıgını nasıl anlarım
Leonardit olamaz bence..
Herhalde on yıllar öncesinde o alanda odun kömürü imal edilen ''torluk'' denilen yerler vardı..mangal kömürü imalatı yapılmıştır orada..simsiyah toprak onun işaretidir..kömür tozudur..

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-02-2012, 15:22   #749
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
Yerımızın 1 km ötesınde maden ocagı yıllarca kömür cıkardı
bizde arazının en uç kısmında bu alan var
yan komsuda oldukca egımlı azazide bu kömüre benzer toprak acıkta görünüyor ve üzerınde calılar yetısıyor
eskıden çobanlar bu topragı yakardı dıye anlaılır
benım anladıgım kadarıyla degersız bır kömür olabılır
leonardıtın yapısını dogal olarak görmedım
hazır aldıgım ile anlasılamaz ******..
Tespıt yapabılecek durumda degılım ancak leonartıd olması kuvvvetle muhtemel dıye düşünüyorum
çünkü kömür madeni yıllarca köyümde aktıf kaldı
mangal kömürü kabılınden olma şansı yok arazı çok egımlı 10 cm altı taşlaşmış simsiyah taş parçaları ile dolu....
Bilemiyorum tabi....
Ne oldugunu ancak ben bunları alıp diyer bahceme atsam faydalı olur dıye düşünüyorum.

Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-02-2012, 23:35   #750
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen Mesajı Göster
''HUMAS'' ın Ph. değeri neden yüksek? Bu değerlerde (11_13 Ph.) toprağa uygulanırsa Ph. yükseltmez mi?


Bu sorular, Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Toprak Bilimi Başkanı Sn. Prof. Dr. Sait Gezgin ' e soruldu. (cep. tel. ile)

Sayın Sait hoca uzunca anlattı. Ben kısa yazmaya çalışacağım.

''Leonardit kaynaklı hümik asitlerin Ph. değeri 9 ile 13 arasındadır. Bu çözeltide kullanılan Potasyum Hidroksitten dolayıdır.

Bu değerlerde _Ph. 9-13_ toprağa uygulandığında Potasyumu kaybeder. Potasyum hidroksit bazik ortamda çözünür.

Çözeltinin Ph.' ı 7 nin altına düşerse Hümik Asitde çözülme başlar. Ortamda Hümik asit kalmaz.

Leonarditten elde edilen hümik (fulvik) asite ''HUMAS'' denir. Bunu Ph.değeri 9 ile 13 arasında olması (bakanlıkca) zorunludur.

Bu değerlerde toprağa uygulanmasının zararı yotur. Aksine faydası vardır.''


Peki piyasada satılan 4-5 aralığındaki Hümik_Fulvik asitlerin anlamı nedir?

'' Onlar Leonarditten elde edilen çözeltiler değildir. Şeker veya kağıt fabrikalarından (başka maddelerden) elde edilirler. Lonardit çözeltisi
değildir.''
dedi...

Verdiğin bilgiler için Teşekkürler Sn. Sait hocam.
Evet sevgili Safranlı;

toprağınızda eksik olan potasyum için hümik asit kullanmanız boşunamış. Ve hatta leonardit...

Hümik asit ve leonardit gübre değil toprak düzenleyicidir.

Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:45.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024