agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama)
(https)




Beğeni Düzeni2Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 11-09-2008, 22:35   #1
Ağaç Dostu.
 
MSaygin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-01-2006
Şehir: Adana
Mesajlar: 1,794
Galeri: 36
İdeal saksı harcım; çam kabuğu-kum-torf

merhaba,

Yetiştirdiğim turunçgil ağaçlarının saksılarında kullanmak üzere uygun saksı harcı nedir diye araştırırken hep karşıma Hindistan cevizi ağacının kabuklarının ufalanması ile hazırlanan bir malzeme "Coconut husk chips" çıkıyordu.
Hindistan cevizi torfu artık ülkemizde kolayca bulunurken bu ürün malesef ele geçmiyor.
Buna alternatif olarak da kırmızı çam kabuğu kullanılması öneriliyordu.Suya karşı daha dirençli olan ve daha fazla su tutan hindistan cevizi kabuğu, 5 yıllık ömrüyle de çam kabuğundan çok daha avantajlı.Çam kabuğu yaklaşık olarak 1 yıl dayanabiliyor ufalanmadan.



Çoğu bitki de öyledir ama özellikle turunçgil ağaçlarında saksı harcı drenajı çok önemli.Gevşek yapıda hazırlanan harcın turunçgil köklerinin gerekli oksijeni alabilmesi için %30 dolayında hava boşluğu içermesi gerekiyor.Bu normal toprak harçlarımızla elde edemeyeceğimiz bir durum.Gerekli oksijeni alan kök aynı zamanda CO2 veriyor ve yeterli hava boşluğu olmadığı zaman bu, köklerde sıkıntı yaratıyor.Saksıda yetiştirilen turunçgil ağaçlarında belli bir süre sonunda çıkan problemlerde bu durumun büyük etkisi olduğu düşünülüyor.

Uzun süre yapılan uygulamalar, denemeler sonucunda hem turunçgil ağaçları hem de saksıda yetişen bitkilerin büyük çoğunluğu için en ideal harç olarak 3 pay ağaç kabuğu, 1 pay iri inşaat kumu ve 1 pay kaliteli torf karışımı belirlenmiş.Homojen olarak karıştırılan bu malzemelerde yetiştirilen bitkilerin ise mutlaka düzenli olarak gübrelenmesi gerekiyor çünkü bu malzemeler bitkilerimiz için gerekli besini içermemekteler.Yaygın olarak kullanılan, bu harca karıştırılan ve 1 yıl boyunca kontrollü bir şekilde kendini bırakan "kontrollü salınımlı gübreler". Bu gübreler bir çok marka altında ülkemizde de satılıyor.Ne yazık ki yurtdışında kolayca bulunan kontrollü salınımlı iz element ürünlerini bulmaksa zor, ben bu desteği yapraktan püskürtmeyle yapıyorum.

Ağaç kabuklarında dikkat edilecek bir nokta hindistan cevizi kabuğunda bir kaybımız olmazken, çam kabuğu kullanıldığında ufalanan kabukların aktivitesiyle ortamda azot azalması meydana gelmesi, o yüzden çam kabuğu kullanıldığında normalden biraz daha fazla azot vermek gerekiyor bitkiye.

Ağaç kabukları ortalama olarak 1-2cm boyutunda parçalara ufalanarak kullanılıyor, ideal ölçüsü bu.

"Biraz da besin alsın, aman topraksız da olur mu" gibi korkularımıza aldanıp toprak eklemekten kaçınmamız öneriliyor, bu, harcın düzenini bozuyor.%60-20-20 oranını değiştirmiyoruz.

%60 büyük bir oran gibi görünsede %20 kum bitki için yeterli suyu tutuyor mutlaka, hiç bir korkunuz olmasın.Sulamayı yaptığınızda döktüğünüz su olduğu gibi drenaj deliklerinden akıp gidiyor gibi geliyor ama kum suyu tutuyor.Hem yeterli nem sağlanıyor hem de bitkinin kökleri havadar bir şekilde yaşamını sürdürüyor.

Sağlıklı bir bitki gelişimi yanında oldukça hafif saksılar elde ediyorsunuz ve saksı değiştirirken gevşek olan bu harçtan bitkiyi almak da çok kolay.

Bütün bunlar teorik olarak güzeldi okuduğum dökümanlarda ama pratikteki sonucunu da görmem gerekiyordu.Geçen güz aşıladığım limon fidanlarından birini tüm sene bu harçta büyüttüm.Aşı gözü üzerinden eski dalları kestim ve 3cm. boyunda 2 yaprak bıraktım anaç üzerinde.1 sene de gösterdiği gelişme beni oldukça mutlu etti.Yazın çok sıcak günlerinde 1 ay boyunca evde olmadığım dönemde de oldukça düzensiz bir sulama gördü bitki.



Bu noktadan sonra kolay kolay topraklı harç kullanacağımı sanmıyorum evimdeki bitkiler için.

Bu sezon da içindeki tohumlar temizlenmiş çam kozalaklarını ufalayarak yeni bir test yapacağım.Kozalakların daha çabuk çürüdüğü söyleniyor ama deneyip görmek istiyorum.

Umarım faydasını görürsünüz.

MSaygin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-09-2008, 23:02   #2
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Ziya Soner'le epey sohbet ettiğimizi okumuşsundur. Onun saksı harçlarını sadece orkidelerde değil, diğer bitkilerde de kullandığını gördük. Kızılçam kabuğunu özellikle...

Alıntı:
Çam kabuğu yaklaşık olarak 1 yıl dayanabiliyor ufalanmadan.
Farklı yörelerdeki kızılçam kabuklarını denemiş. Sonunda (şu an yerini hatırlamıyorum, kendisine sorarsak söyleyecektir) iki yerde kabukları 4-5 yıl dayanan kızılçam bulmuş...

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-09-2008, 23:09   #3
Ağaç Dostu.
 
MSaygin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-01-2006
Şehir: Adana
Mesajlar: 1,794
Galeri: 36
Evet okudum ama orkidelerle ilgim olmayınca detaylarını okumadım açıkçası.
Yurtdışında da hemen hemen tüm bitkilerde kullanıyorlar ama illa toprak isteyen bitkiler varsa, bu yazıyla yanlış bir yönlendirme yapmamak için kesin konuşmadım.

4-5 yıl çok uzun bir süre, özellikle evimizde kullanacağımız büyük saksılar için çok ideal olur.
Ben gelecek sene bahçe kuracağımız fidanlar için de kullandım ama onlar zaten bir sene sonra yere dikileceği için kabuk ömrü problem değil.Bir kaç sene aynı saksıda kalacak harçlar için, bahsettiğin 4-5 senelik kabuklar çok ideal.

MSaygin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-09-2008, 08:20   #4
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Çam kabukları harcın ph nı etkilemiyor mu?

Bu kadar yüksek oranda kullanılması bazik ortam isteyen bitkiler için zararlı olmaz mı?

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-09-2008, 08:38   #5
Ağaç Dostu.
 
MSaygin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-01-2006
Şehir: Adana
Mesajlar: 1,794
Galeri: 36
Kabuğun Ph derecesi 4-5 arası, torfu yüksek phlı seçmek gerekiyor bir de sulama sularımızın ph dereceleri de yüksek.Bahsettiğim harcın değeri sonuçta 5-6 arası oluyor.Turnçgiller için çok uygun bir değer bu.Bahsettiğiniz bazik ortam arayan bitkiler için de harcın drenajını etkilemeyecek düzenlemeler yapılabilir gibi geliyor.
Elimde "Plant Production in Containers II" diye harika bir kitap var.Burada yapılan tüm çalışmalarda da bu harç kullanılmış, meşe, ceviz, oya gibi bir çok ağaç var çalışmalarda.

Bu kabuklu harcın en güzel yanlarından birini yazmayı unutmuşum.Saksıda yetişen bitkilerde, özellikle de turunçgil gibi sürekli gübrelenen bitkilerde saksıda tuz birikmesi büyük sorun.Bu kabuklu harçta yılda 3 kez dolu dolu sifon denilen bir sulama yapınca, tuz problemi ortadan kalkıyor.

MSaygin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-09-2008, 11:15   #6
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 20-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,120
Galeri: 1
Peki MSaygin,

Turunçgili bahçeye diktiğimizde, bahçe toprağı hiç de bu bahsedilen harç gibi olmuyor; buna rağmen gayet güzel verim alınabiliyor. Bu nasıl olur? Aklım ermedi bir türlü...

lerdemir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-09-2008, 11:51   #7
Ağaç Dostu.
 
MSaygin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-01-2006
Şehir: Adana
Mesajlar: 1,794
Galeri: 36
Öncelikle bahçeye diktiğimiz ağaç belli bir olgunluğa erişmiş, kök yapısını düzgün oluşturmuş bir ağaç oluyor, daha kuvvetli.Saksıda yetişmiş bir bitkimizle, bahçede yetişmiş bir bitkimizi kıyasladığımızda kuvvet farkı görülüyor zaten.Bahçedeki ağacın tolere edebileceği aralık daha geniş.
Örneğin, biz sulama suyunu test ettirdiğimizde tuzun, suyu kullanılmaz hale getirecek kadar yüksek olduğunu öğrendik.Laboratuar sonucunda bu suyu kesinlikle ama kesinlikle saksıdaki bitkilerde kullanmamamız gerektiği ama bahçe sulamasında ağaçların bunu bir miktar tolere edebileceği söylendi.
Bir de şu var ki, bahçelerimizdeki ağaçların tam verimli yetiştiğini de söylemeyiz bence.Bizim bahçelerimizde bile toprak yapısının farklılıklarına göre ağaçlarda büyük farklar oluyor.Diyelim ki o bölgedeki toprak belki bu kabuklu harç kadar süzeklik sağlasaydı, belki ağaçlar çok daha kuvvetli yetişecekti.
Yine de benim yazdıklarım tamamen fikir üretimi, daha teknik bir cevap verebilecek bir üyemiz, bahçe toprağındaki ağaçların süzekliği nasıl sağladığını açıklarsa daha iyi olur bence.

MSaygin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-09-2008, 12:08   #8
Ağaç Dostu.
 
MSaygin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-01-2006
Şehir: Adana
Mesajlar: 1,794
Galeri: 36
Bir de her zaman okuduğum bir şey var, saksı yetiştiriciliği ile bahçe yetiştiriciliği çok farklı şeyler, saksı harcı ayrı bir konu diye.İkisi farklı çalışıyor ama neden diye sorduğunuzda ona cevap verecek bilgim yok ne yazık ki.
Hatta referans aldığım kitabın adı da "saksıda bitki yetiştiriciliği", kapakta da saksı kısmı italikle vurgulanmış

MSaygin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-09-2008, 12:19   #9
Ağaç Dostu
 
Oğuzhan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-07-2006
Şehir: Karabük
Mesajlar: 4,526
Çok güzel bir çalışma şimdi okudum .Biraz çam kabuğum var.Bir denemde ben yapayım.Gardenya ve çay da deneyebilir miyiz.?

Limon çok güzel görünüyor.Hayatından mennun.

Paylaşım için teşekkür ederiz.Zevkle takipteyim.

Oğuzhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-09-2008, 12:27   #10
Ağaç Dostu
 
seaa's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-08-2008
Şehir: Ankara
Mesajlar: 734
ağaç yetiştirmek için en uygun harç nedir acaba? orman fidanlıkları kendileri temin edebiliyor ya biz nerden temin edebiliriz ?

seaa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-09-2008, 12:28   #11
Ağaç Dostu.
 
MSaygin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-01-2006
Şehir: Adana
Mesajlar: 1,794
Galeri: 36
Oğuzhan, gardenya ve çay denemem olmadı, bence test etmek için iyi bir fırsat, kabuğun da varmış.İnternetten de bir araştırabilirsin, özellikle gardenya için.
Ben dün 2 de japon gülü diktim bu harca, onları da takip edip, buradan yazacağım durumlarını.

MSaygin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-09-2008, 12:30   #12
Ağaç Dostu.
 
MSaygin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-01-2006
Şehir: Adana
Mesajlar: 1,794
Galeri: 36
seaa, şu başlığı dikkatle okumanızı öneririm, işinize yarar bilgiler edinebilirsiniz.

MSaygin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-09-2008, 16:52   #13
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 20-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,120
Galeri: 1
Bense, bitkilerin kökleri hava aldığında ölür zannediyordum hep

lerdemir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-09-2008, 19:07   #14
Ağaç Dostu
 
Lonicera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
Sn MSaygın
Ben de geçen yıldan sert budama yaptığım 3 asmanın kalın kabuklarını soyarak,ufalayarak biriktirmiştim.Niyetim toprakla karıştırıp çürümelerini sağlamaktı.Bunu da bahçe toprağına karıştırıp daha iyi bir toprak elde ederim diye düşünüyordum.Sizin yazdıklarınızı okuduktan sonra bu kabukların su tutup tutmayacağını merak ettim.Yaklaşık yarım teneke ufalanmış kabukların içine 0.5 litereye yakın su döküp bekledim.Bir süre sonra neredeyse hiç su kalmadığını farkettim tenekede.Sünger gibi emmişlerdi suyu.Toprakla karıştırıldığında hangi sürede çürüyüp gider bilmiyorum ama sanırım torf -kum ağırlıklı bir karışımda sözkonusu nemi uzun süre tutabileceğini düşünüyorum.En azından plumeria ve adenium için iyi bir harç olabilirler mi acaba?

Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-09-2008, 08:58   #15
Ağaç Dostu.
 
MSaygin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-01-2006
Şehir: Adana
Mesajlar: 1,794
Galeri: 36
Yazdıklarınızı okuyunca aklıma şu geldi, asma kabukları sanki daha yumuşak bir yapıda, bir de suyu bahsettiğiniz gibi emiyorsa acaba hava boşluğu yaratmaktansa, sıkıştırıp, nemli, havasız bir ortam yaratma ihtimali var mı? Bunu gözlemleyip bize detaylı aktarabilirseniz çok memnun olurum.

MSaygin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-09-2008, 13:39   #16
Ağaç Dostu
 
Oğuzhan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-07-2006
Şehir: Karabük
Mesajlar: 4,526
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MSaygin Mesajı Göster
Oğuzhan, gardenya ve çay denemem olmadı, bence test etmek için iyi bir fırsat, kabuğun da varmış.İnternetten de bir araştırabilirsin, özellikle gardenya için.
Ben dün 2 de japon gülü diktim bu harca, onları da takip edip, buradan yazacağım durumlarını.
Japon gülü denemeni merakla bekliyecem.Bendede var bir tane sasısı değişmesi lazım ona göre harç yaparım.

Oğuzhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-09-2008, 14:44   #17
Ağaç Dostu
 
Lonicera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
Elbette mehmet bey,en kısa sürede bu asma kabuklarıyla bahsettiğiniz ortamı oluşturacağım.Gelişmeleri gözlemleyip aktarırım.Mesela bugün bir kısım büyük kabukları yeniden soyup ıslattım.Hemen yumuşadı ve tüm suyu içine hapsetti.Tek sıkıntı ıslanıp kuruduktan sonra kendiliğinden ufalanması.Toprak ile karışırsa çok kısa sürede çürüyeceğini düşünüyorum.
Elimde fazladan Adenium tohumları mevcut,bahsettiğiniz ortamı oluşturup denemek için bunları kullansam olur mu acaba?

Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-09-2008, 14:06   #18
Ağaç Dostu
 
Lonicera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
Mehmet bey
Sizden yanıt gelmeyince ben de 3 farklı uygulama ile kaplara adenium tohumlarını ektim.Dediğiniz gibi kabukları iyice sıkıştırıp kaplara bastım.Ancak bunlardan önce altı kapalı bir kap içinde 1.örnek için 1 saat boyunca asma kabuklarını saf suya .2.örnek için 1 saat boyunca kabukları 15-15-15 NPK sulandırılmış çözeltisine,3.örnek içinse aynı süre sadece sıvı hümik asit içinde beklettim kabukları.Sonra her 3 karışımı farklı kaplara sıkıca bastım.Ardından adenium pembe tohumlarından her ihtimale karşı her birine 2 şer tane ektim.Bugün 2.gün doldu.Gelişmeleri aktarmaya devam edeceğim.Tabi fotoğraflarıyla beraber.Çimlenme gerçekleşirse yapraktan iz elementlerini de uygulayacağım.

Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-09-2008, 17:39   #19
Ağaç Dostu.
 
MSaygin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-01-2006
Şehir: Adana
Mesajlar: 1,794
Galeri: 36
Lonicera, ben hatalı ifade etmişim, kusura bakmayın;

Alıntı:
bir de suyu bahsettiğiniz gibi emiyorsa acaba hava boşluğu yaratmaktansa, sıkıştırıp, nemli, havasız bir ortam yaratma ihtimali var mı?
yazdığımda, "aman ha, böyle bir sıkıntı doğmasın" demek istemiştim, "böyle yapabilir miyiz?" değil.

Asma kabuğu hemen ufalanacaktır, tohumlarınızda sorun yaratmayacaktır diye düşünüyorum, umarım öyle olur.

Bir de kabuklar, tohum başlatmak için çok uygun olmayabailir sanıyorum.Ben bu harca bir kaç santimetre boyunda turunçgiller ekip büyüttüm bu sene ama, tohumları torf/perlit karışımında başlatıp, biraz büyüyünce böyle bir harca almak daha doğru olur diye düşünüyorum.

MSaygin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-09-2008, 18:05   #20
Ağaç Dostu
 
Lonicera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
O zaman mehmet bey,şimdilik bunları bu şekilde gözlemleyelim.Zaten elimde bir sürü adenium tohumu mevcut.Diğer tarafta torf içinde adeniumlar çimlendiler bile.Biraz büyüdüklerinde sözkonusu harçların içine dikip son durumlarını izleriz.

Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-09-2008, 07:12   #21
Ağaç Dostu
 
Lonicera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
Mehmet bey,aynen dediğiniz gibi oldu.Asma kabuğu karışımı içindeki tohumlar çimlenemediler.Kaplardan döküp baktığımda çimlenmeye hazır ve şişkin halde buldum tohumları.Oysa torf içinde 3.günde çimlenme belirtisi göstermişlerdi.Şimdi diğer tarafta çimlendirdiğim fideleri bu kabukların içerisine dikip,sonuçlarını gözlemleyeceğim.

Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-09-2008, 08:28   #22
Ağaç Dostu.
 
MSaygin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-01-2006
Şehir: Adana
Mesajlar: 1,794
Galeri: 36
Teşekkürler Lonicera, fidelerin biraz kuvvetlenmesini bekleyin yine de, şöyle bir 10cm boya ulaşmadan almayın isterseniz.

MSaygin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-10-2008, 15:43   #23
Ağaç Dostu
 
Lonicera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
Mehmet bey,torflu kapta yetiştirdiğim 3 adet adeniumları,ufalanmış asma kabukları dolu olan kaplara şaşırtmıştım.Ancak dün itibarıyla tamamı sizlere ömür.Kısmetse önümüzdeki bahara yeniden deneyeceğim.

Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2009, 15:58   #24
Ağaç Dostu
 
berduray's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2007
Şehir: bodrum
Mesajlar: 3,153
Galeri: 72
Deneme yaptınız mı ilginç bir konuymuş, ama arkası gelmemiş, bir yararını gözlemlediyseniz asma olayına ben de gireceğim.

Deneyimlerinizden faydalanmak isterim, teşekkürler.

berduray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2009, 16:23   #25
Ağaç Dostu
 
Lonicera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
Sn berduray, ufalanmış asma kabukları ile tohum çimlendirme girişimi başarısız oldu. Ancak bu kabukları, fide harcı için kullanıyorum. Şimdilik herhangi bir sorun yaşamadım. Köklerin çok güzel geliştiğini ancak besin takviyesini sıkça yapmak gerektiğini söylemem gerek. Bu da çok ilgi istiyor. Ben de kabukları torf ile karıştırıp kullanmaya başladım. Ancak asma kabuklarını küçük parçalara ayırmak gerçekten çok güç. Islatarak tam kurumalarına izin vermeden daha kolay parçalandılar. Torf ve asma kabuklarından oluşan bu harcı, kamkat, mayer limon ve bergamut fidelerinde kullanıyorum.

Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2009, 20:45   #26
Ağaç Dostu
 
berduray's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2007
Şehir: bodrum
Mesajlar: 3,153
Galeri: 72
Nasıl parçaladınız? Odun parçalarken kullandığımız, balta, tahra, satır gibi aletler mi?

Benim de bir kamkatım var ve narenciyelerin köklerinin fazla oksijen alması gerektiğini öğrendim, onda kullanabilir miyim diye tecrübelerinizi aktarmanızı rica edecektim.

Aslında çam kabuğu da bulabilirim ama fırınlamak, dezenfektasyon tereddütte , acemisi olduğum tecrübeler.

berduray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-03-2009, 11:54   #27
Ağaç Dostu.
 
MSaygin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-01-2006
Şehir: Adana
Mesajlar: 1,794
Galeri: 36
merhaba,

Çam kabuğunu fırınlamak veya dezenfekte etmek gerekmiyor, ben doğrudan parçalayıp kullanıyorum.
Bu yıl turunçgil fidanlarında çok verim aldım bu harçtan, çok memnunum.

Aşağıdaki fotoğraflar da yine %60 çam kabuğu-%20 inşaat kumu-%20 hindistan cevizi torfu içerisine ekilmiş lale ve nergis soğanlarının durumu.Bunlarda da gayet iyi sonuç verdi çam kabuğu.Hatta soğanları çürümeden saklamak için topraktan çok daha iyi olduğunu düşünüyorum çünkü drenajı çok iyi.

Name:  camlale.jpg
Views: 6121
Size:  59.1 KB

Name:  camnergis.jpg
Views: 6048
Size:  63.9 KB

Bu harçta dikkat edilecek nokta, harç içerisinde besin olmadığı için düzenli beslemek bitkiyi.Bunun en iyi çözümü de kontrollu salınımlı bir gübreyi baştan harca yeterli oranda karıştırmak.

Selamlar,

Resulgur beğendi.
MSaygin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-03-2009, 15:30   #28
Ağaç Dostu
 
Lonicera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi berduray Mesajı Göster
Nasıl parçaladınız? Odun parçalarken kullandığımız, balta, tahra, satır gibi aletler mi?

Benim de bir kamkatım var ve narenciyelerin köklerinin fazla oksijen alması gerektiğini öğrendim, onda kullanabilir miyim diye tecrübelerinizi aktarmanızı rica edecektim.

Aslında çam kabuğu da bulabilirim ama fırınlamak, dezenfektasyon tereddütte , acemisi olduğum tecrübeler.
Sn berduray, kusura bakmayın, yeni farkettim sorunuzu. Asma kabuklarını gövdeden ayırdıktan sonra, satır gibi bir aletle parçalayabilirsiniz. Ben satır kullandım. Kesmeden önce sularsanız daha kolay kesiliyor ve etrafa sıçramıyor.

Bence asma kabukları yerine çam kabukları kullanın. Madem bulabiliyorsanız çam kabuğunu tercih edin derim. Nedeni ise, asma kabukları bir süre sonra toprakta yok oluyor. Tercih sizin artık. Kolay gelsin.

Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-03-2009, 19:25   #29
Ağaç Dostu
 
Zeytinci's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-12-2008
Şehir: İzmir/Kaynarpınar
Mesajlar: 1,151
Köklerin havalanma ihtiyacı

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi lerdemir Mesajı Göster
Bense, bitkilerin kökleri hava aldığında ölür zannediyordum hep
Sn. Lerdemir,

Ben de sizin zannettiğiniz gibi biliyorum. Fidan dikimi sonrası dibi sıkıştırılıp can suyu verilir. Köklerin hava almasının önlenmesi için.
Bu bilgi yanlış mıdır?

Sn. MSaygın,

Köklerin havalanma isteği sadece trunçgil fideleri için mi?. Diğer fideler için bu tespitiniz geçerli midir?

Zeytinci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-03-2009, 19:50   #30
Ağaç Dostu.
 
MSaygin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-01-2006
Şehir: Adana
Mesajlar: 1,794
Galeri: 36
Saksı harcında %30 hava boşluğuna ihtiyaç duyulduğu bilgim turunçgil fidanları için kesin geçerlidir ama diğer bitkiler için net bir şey söyleyecek bilgim yok.
Ancak bu harcın içerisinde bir çok bitkim var ve hepsi de halinden memnun, gelişmekteler.
Aslında bu harçta kum ve torf boşlukları dolduruyor ama çok gevşek ve hafif bir yapı oluyor.Sonuç olarak köklerin tamamen temassız kaldıkları büyük boşluklar olmuyor tabi ki, o yüzden bir sorun teşkil etmediğini düşünüyorum.
Drenajın çok önemli olduğu, köklerin suda kalmaması gerektiği durumlarda çok iyi bir harç.

Tabi %60 ağaç kabuğundan oluşan harcın PH değerinin düşük olacağı, denizakvaryumunun 4 numaralı mesajda belirttiği gibi bazik ortam isteyen bitkiler için tercih edilmemesi gerektiği unutulmamalı.Ben musluk suyumuzun bu pH değerini kısa zamanda yükselttiğini de düşünüyorum ama yine de temkinli davranmak lazım.

MSaygin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:58.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024