agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama)
(https)




Beğeni Düzeni6Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 07-07-2011, 23:05   #31
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
Sn Atakan Bey
Her şeyden önce sorularımızın iyi niyetle sorulmuş olduğunu idrak ederek vermiş olduğunuz yanıtlar için çok teşekkür ederim. Ülkemizde kimyasal gübrelerin yerine geçecek mikrobiyal gübreler henüz başlangıç aşamasındadır. Bu yüzden, chlorella veya mikro alglerin piyasaya sayenizde çıkmasından ötürü memnuniyetimi bildirmek isterim. Buradaki tek amacımızın, ürünün etki mekanizmasını anlamak ve diğer forum üyelerine aktarmak olduğunu tüm samimiyetimle bilmenizi rica ederim.

Bu çerçevede, verdiğiniz yanıtlarda aklıma yatmayan noktaları aşağıda ele alacağım.

Alıntı:
Natural Bioplasma ürünü içerisindeki chlorella algler, kimyasal NPK ve kimyasal iz elementlerle çok güzel etkileşim (karışım) göstermektedirler.
Mikro algler bildiğimiz kadarıyla su içindeler. NPK gübre veya iz elementi ilave ettiğinizde bu elementler ne ile iyi karışıyor? Suyla mı yoksa mikroalglerle mi?

Alıntı:
“Bu canlı algleri üreticiler npk , iz element veya farklı bir besin maddesi ile karıştırdıklarında algler o karışım ile beslenebilmekte , beslendiği besin maddelerini bu algler bitkilere verildiklerinde iletim demetlerinden bitkilerin kök ve yaprakları arasında taşıyabilmektedirler.”
Bu paragraf bir çok soru işaretini de beraberinde getiriyor. NPK'nın ne ile karıştığı sorusuyla ilk sorumda ilgilenmiştik. "Beslendiği besin maddelerini bu algler bitkilere verdiklerinde iletim demetlerinden bitkilerin kök ve yaprakları arasında taşıyabilmektedirler” Burada birkaç soru sormak istiyorum: Algler beslendiklerinde o besini yok etmiyorlar mı? Yoksa bizim bilmediğimiz başka bir mekanizma mı var? Eğer başka bir şekle dönüştürüyorlarsa, hangi şekle dönüştürüyorlar? İletim demetleri arasında bu besinleri nasıl taşıyorlar? Bu taşımayı yapmaları için kendilerinin de iletim demetlerine girmesi gerekmez mi? Giriyorlar mı? Eğer algler iletim demetlerine giriyorsa, demetleri neden tıkamıyorlar? Burada da bilmediğimiz bir mekanizma mı söz konusu? Bu tümcenizi ben yanlış anladımsa özür dilerim.

Alıntı:
“Hayvan gübresi organik midir , değilmidir ?”
Eğer hayvanlar organik hayvancılık koşullarına uygun yetiştiriliyorsa, hayvan gübresi de organiktir. (Organik sertifikalı olabilir anlamında söyledim.)

Alıntı:
“Ambalaj kapağı açılıp suyla karıştırıldıklarında aktif hale geçip 20 dk'da bir bölünerek çoğalmaktadırlar. “
Suyun içinde besin elementi olmadığı halde de çoğalmakta mıdırlar?

Alıntı:
“Bu alglere siz kimyasal veya organik herhangi bir besin verdiğinizde algler onlarla beslenirler. Yani canlılıklarını yitirmezler. Aksine bitki üzerindeki yapmış olduğu etkiler böylelikle dahada artmaktadır.”
Toprağa attığımızda toprakta kimyasal ve organik besin maddeleri var diyelim. (Olmasa da çiftlik gübresi attık diyelim. Bunlarla besleniyorlar. Beslenirken, bu besinler için bitki ile rekabet etmiyorlar mı? Ediyorlarsa sorun yok ama etmiyorlarsa neden etmiyorlar?

Alıntı:
“Ayrıca Natural Bioplasma'yı toprağınıza uyguladığınızda toprağın organik madde miktarında , alınabilir N-P-K değerlerinde, toğragın su tutma kapasitesinde ciddi derecelerde etki yapmaktadırlar. “
Sulama yapılan suyun içinde besin yoksa, nasıl ürer ve topraktaki NPK değerlerini ve organik madde miktarını artırır? Deseniz ki, suyun içindeki besinlerle beslenerek ürer çoğalır ve bu çoğalma neticesinde topraktaki NPK ve organik madde miktarını artırır anlarım. Sulama suyuna özel bir besin konulyor mu konulmuyor mu? Web sitenizdeki toprak sulama deneyinde aşağıdaki not var:

“Sulama için kullanılan su: Sadece biyolojik kaynaklı ve doğal maddeler içerir.

- Gerektirdiği durumlarda -uygun olmayan bileşime sahip suyun iyileştirilmesi amacıyla- daha önce suyun işlenmesi için biyolojik bir yöntem uygulanır.(EUTROSTOP)

- Sulama için kullanılan su, bitki üretiminde kaçınılmaz bir gereklilik olan doğal toprak gelişimi ve humus oluşumu açısından önemli organik karbon bileşimlerini ve organik bağlı besin maddeleri içerir.”

EUTROSTOP biyolojik yönteminden kastınız nedir?
Bazı sular sulama için uygun değil mi?

Çok soru sorduğumun farkındayım ama inanın etkiyi anlamaya çalışıyorum. Umarım başınızı ağrıtmamışımdır. Yoğunluğunuz arasında vakit bulup yanıtlayabilirseniz memnun olurum.
Saygı ve sevgilerimle

Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-07-2011, 23:41   #32
Ağaçsever
 
dengetarim's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-07-2008
Şehir: MERSİN
Mesajlar: 31
Sayın Doğasever
Öncelikle ilginiz için teşekkür ederim. Şunu bildirmeliyim ki buradan soruların iyi niyetlimi kötü niyetlimi olduğunu anlamak bihayli zor görünüyor. İyi niyetli yaklaştığımız için iyi niyetli sorulmuş olabileceğini düşünerek yardımcı olmaya çalışıyorum.

Ayrıca aşağıda telefon numaramı bıraktım eğer bu konulara bu kadar cok merakı olan arkadaşlar varsa direk bana ulaşsın die. Bunun dışında biliyorsunuzki ticaret belli bi amaç için yapılır. Buradaki sorduğunuz soruların çiftcilikle uzaktan yakından pek alakası olduğunu düşünmüyorum. Ürünün ticari özellikleri konusuna yakından değiniyorsunuz? Sizin ne iş yaptığınızı sormak isterim.

Bir diğer konuya gelecek olursak , ürünün tarımsal olarak teknik özelliklerini zaten forumdaki kullanan arkadaşlarımız biliyorlar ve gördükleri etkileride fotoğraflarla göstererek yorumlamışlar. Bence bunca teknik detaylı sorular sormanız pek normal birşey değil gibi....

İlginiz için tekrar teşekkür ederim.

Saygılarımla
Atakan ATALAY

dengetarim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-07-2011, 08:26   #33
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
Alıntı:
Ayrıca aşağıda telefon numaramı bıraktım eğer bu konulara bu kadar cok merakı olan arkadaşlar varsa direk bana ulaşsın die. Bunun dışında biliyorsunuzki ticaret belli bi amaç için yapılır. Buradaki sorduğunuz soruların çiftcilikle uzaktan yakından pek alakası olduğunu düşünmüyorum. Ürünün ticari özellikleri konusuna yakından değiniyorsunuz? Sizin ne iş yaptığınızı sormak isterim.


Sayın Atakan Bey
Ürün çiftçilikte kullanılıyor ve ben de yukarda sizin de belirttiğiniz gibi ürünün ticari özellikleri (aslında teknik ve ticari yanları denebilir) konusuna yakından değinmişim. Herkes gayet güzel ürünü kullanıp resmileri burada yayınlarsa çok iyi ama ürünün ticari veya teknik yanıyla ilgili soru sorarsa bunu size telefon ederek mi öğreneceğiz? Yukarda ayrıca ürünün kullanımıyla ilgili de bir soru var. Sulama suyuna özel bir madde ilave ediliyor mu diye sormuşum. Çünkü sitenizdeki denemelerden birinde "Sulama suyu uygun değilse, bir yöntem uygulanır deniyor" Bu yöntemi sormuşum. Sulama suyu olarak içinde besin maddesi pek bulunmayan çeşme suyu kullansak, algler bu çeşme suyunda da çoğalıyor mu? Başka bir soru sormama veya bir şey söylememe gerek yok. Sizlere bol kazançlar diliyorum. Saygılarımla.

Not: Ne iş yaptığımı sormuşsunuz, çevirmenim kendi halimde de bahçe yapıyorum. Doğayı anlamaya çalışıyorum.

Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-07-2012, 15:46   #34
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 18-07-2012
Şehir: mersin
Mesajlar: 5
Etki mekanizması

Konuya son zamanlarda ilgi duymam sebebi ile bir kac seyde ben paylasmak istedim.

öncelikle tartışmanın kısır bir döngüye döndüğünü görmekteyim. Bu konu hakkında konusabilmek icin birazda algleri tanımak ve genetik olarak bitkileri anlamak gerekmektedir.

Alg ler bitkilerden 4 kat daha klorofil ihtiva ederler. bu yapıları bile tek baslarına gübre olarak kullanılmasında bir etkendir. fakat algleri olusturdukları yapıların icinden izole ederseniz ve onların yasayabilecegi bir besi ortamına yerlestirebilirseniz ( Bu gübrede bu yapılmıstır) ve üstüne makro ve mikro besinleri eklerseniz zaten yapılarında olan vitamin ve agır metallerler birlikte tam bir bitki besin elementi bombası haline geliyor. bu teknoloji mikrobiyal gübrelerde kullanılmakta ve cok basarılı olmaktadir. bitki hücreleri tarafından anında tanınması ve hücre icinde faliyete girmesi ile birlikte etki mekanızması başlıyor ve floem vasıtasıyla tüm bitkiye yayılmaktadır.


cok daha uzun yazmak isterdim fakat cok uzun br mesele bu. sorusu olan bana burdan sorabilir. ayrıca bu firmaylada bir alakam yoktur onuda belirtmek isterim

Yakup ve Safranlı beğendi.
exocortis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-07-2012, 16:44   #35
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi exocortis Mesajı Göster
konuya son zamanlarda ilgi duymam sebebi ile bir kac seyde ben paylasmak istedim.

öncelikle tartışmanın kısır bir döngüye döndüğünü görmekteyim. Bu konu hakkında konusabilmek icin birazda algleri tanımak ve genetik olarak bitkileri anlamak gerekmektedir.

Alg ler bitkilerden 4 kat daha klorofil ihtiva ederler. Bu yapıları bile tek baslarına gübre olarak kullanılmasında bir etkendir. Fakat algleri olusturdukları yapıların icinden izole ederseniz ve onların yasayabilecegi bir besi ortamına yerlestirebilirseniz ( bu gübrede bu yapılmıstır) ve üstüne makro ve mikro besinleri eklerseniz zaten yapılarında olan vitamin ve agır metallerler birlikte tam bir bitki besin elementi bombası haline geliyor. Bu teknoloji mikrobiyal gübrelerde kullanılmakta ve cok basarılı olmaktadir. Bitki hücreleri tarafından anında tanınması ve hücre icinde faliyete girmesi ile birlikte etki mekanızması başlıyor ve floem vasıtasıyla tüm bitkiye yayılmaktadır.


Cok daha uzun yazmak isterdim fakat cok uzun br mesele bu. Sorusu olan bana burdan sorabilir. Ayrıca bu firmaylada bir alakam yoktur onuda belirtmek isterim
yazınız için teşekkur ederim...
Algler hem kendileri gübre oluyor ve hemde diyer gübre elementlerini içine saklıyor..... Diye algılıyorum...
Yanlışsa düzeltmenizi rica ederim...
Birde bu alg lerimiz suda yaşadıklarından toprakta yaşamalarına devam edebiliyorlarmı...
Yanı etkileri tekraren devam edebiliyor mu....

Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-07-2012, 08:37   #36
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 18-07-2012
Şehir: mersin
Mesajlar: 5
Dogrudur. hatta tam üstüne bastınız.

Gübreleme yaparken en dikkat edeceğimiz nokta bitkinin bizim gübremizi tanımasıdır. eğer tanımazsa kapıyı da açmaz. Algler ihtiva ettikleri klorofilin yanında vitaminleri de bünyelerinde bulundurur, geriye kalan ve bitki tarafında en çok kullanıldığı için makro besin elementi olarak nitelendirdiğimiz Azot, Fosfor, Potasyumun yanında bitki tarafından az kullanılan ve mikro besin elementi olarak nitelendirdiğimiz besin elementleri de yüklenince hemen hemen herseye sahip bir gübre formuna dönüsüyor.

Topraktada yasar mı sorunuza gelince;

Toprak nemli olduğu sürece yaşar. algler susuz ortamda direk güneş ışığına tabi olduklarında bünyelerindeki klorofili kaybeder ve beyaz bir renge bürünürler.

Fakat su ile köklere verildiğinde bitki tarafından tanınarak hemen hücre içine alınırlar. Bitki hücresinde uygun ortamda bulunduğundan dolayı kendi yaşam döngüsünü sürdürmeye devam eder ve her 20 dakikada bir bölünerek iki katına çıkar. hücre izin verdiği müddetce bölünme devam eder. bünyelerindeki besin elementi aynı miktarda kalmasına rağmen klorofil ise devamlı artar.

işte bütün mesele bu işleyişte bitiyor. yani biz alglerle gübreleme yapıyorsak bitkimizin gübreye ihtiyacı olmadığı bir dönemde yapmalıyız ki bitkimiz algi kullanmadan alg bölünerek çoğalsın ve fayda oranı artsın. eğer ihtiyacı oldugu bir dönemde verirseniz algin coğalmasına fırsat tanımadan kullanacaktır.

Yakup ve Safranlı beğendi.
exocortis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-07-2012, 14:36   #37
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi exocortis Mesajı Göster
dogrudur. Hatta tam üstüne bastınız.

Gübreleme yaparken en dikkat edeceğimiz nokta bitkinin bizim gübremizi tanımasıdır. Eğer tanımazsa kapıyı da açmaz. Algler ihtiva ettikleri klorofilin yanında vitaminleri de bünyelerinde bulundurur, geriye kalan ve bitki tarafında en çok kullanıldığı için makro besin elementi olarak nitelendirdiğimiz azot, fosfor, potasyumun yanında bitki tarafından az kullanılan ve mikro besin elementi olarak nitelendirdiğimiz besin elementleri de yüklenince hemen hemen herseye sahip bir gübre formuna dönüsüyor.

Topraktada yasar mı sorunuza gelince;

toprak nemli olduğu sürece yaşar. Algler susuz ortamda direk güneş ışığına tabi olduklarında bünyelerindeki klorofili kaybeder ve beyaz bir renge bürünürler.

Fakat su ile köklere verildiğinde bitki tarafından tanınarak hemen hücre içine alınırlar. Bitki hücresinde uygun ortamda bulunduğundan dolayı kendi yaşam döngüsünü sürdürmeye devam eder ve her 20 dakikada bir bölünerek iki katına çıkar. Hücre izin verdiği müddetce bölünme devam eder. Bünyelerindeki besin elementi aynı miktarda kalmasına rağmen klorofil ise devamlı artar.

Işte bütün mesele bu işleyişte bitiyor. Yani biz alglerle gübreleme yapıyorsak bitkimizin gübreye ihtiyacı olmadığı bir dönemde yapmalıyız ki bitkimiz algi kullanmadan alg bölünerek çoğalsın ve fayda oranı artsın. Eğer ihtiyacı oldugu bir dönemde verirseniz algin coğalmasına fırsat tanımadan kullanacaktır.
gayet güzel izahat oldu....
Peki şöyle bir uygulama na kadar uygun olur...
Mademki algler tüm besinleri içine alıyorlar ve bitkiye hazır halde servis ediyor ise;alglerimize yüklü miktarda her türlü besini ilave ederek kontrollu gübre gibi tüm sezon boyunca yetecek kadar gübreyi sağlayabilirmiyiz.....
Birde algleri gübre ihtiyacından önce verelim diyorsunuz...
20 dakikada çoğalabilen bu sevgili dostlarımızı erken baharda mı kullanmalıyız....

Yakup ve exocortis beğendi.
Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-07-2012, 10:22   #38
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 18-07-2012
Şehir: mersin
Mesajlar: 5
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Safranlı Mesajı Göster
gayet güzel izahat oldu....
Peki şöyle bir uygulama na kadar uygun olur...
Mademki algler tüm besinleri içine alıyorlar ve bitkiye hazır halde servis ediyor ise;alglerimize yüklü miktarda her türlü besini ilave ederek kontrollu gübre gibi tüm sezon boyunca yetecek kadar gübreyi sağlayabilirmiyiz.....
Birde algleri gübre ihtiyacından önce verelim diyorsunuz...
20 dakikada çoğalabilen bu sevgili dostlarımızı erken baharda mı kullanmalıyız....
Öncelikle merhaba.. sadece alg ile yapılacak bir gübreleme özellikle azot acısından yetersiz kalacaktır. cunkü makro element dediğimiz bitki tarafından cok kullanılan NPK mg olarak içerir ve alglere buyuk oranda yükleme yapamazlar. NPK lardan geriye kalan kısım icin bu uygulama olabilir. erken ilkbhar dönemi icin ise söyle bir uygulama yapılabilir NPK larla birlikte alg verebilirsiniz. daha sonra ise sadece alg ile gübreleme yapabilirsiniz. erken ilkbahar bitkilerin en fazla besin elementine ihtiyac duydugu bir dönemdir. bu dönemde sadece alg gübrelemesi maliyetli olabilir.

exocortis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-07-2012, 11:23   #39
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
Dogal gübrelerimi alg yedirerek gübre kayıbının en aza indirildiği bir sistem kurabilirmiyiz..
**** gübrelerimizin tümünün etkin olarak kullanılabilmesi için alglerden daha iyi ne şekilde yararlanabiliriz....

Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-08-2012, 13:39   #40
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 18-07-2012
Şehir: mersin
Mesajlar: 5
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Safranlı Mesajı Göster
Dogal gübrelerimi alg yedirerek gübre kayıbının en aza indirildiği bir sistem kurabilirmiyiz..
**** gübrelerimizin tümünün etkin olarak kullanılabilmesi için alglerden daha iyi ne şekilde yararlanabiliriz....
merhaba

sayın safranlı ne demekistediginizi tam olarak anlamadım. gübrelerin etkin kullanımından bahsediyorsanız eğer bu tamamen zamanında yapılması gereken toprak, yaprak ve sulama suyu analizleri ile ilgilidir. Kendi kanaatım bitkimizi iyi tanırsak ne zaman ne kadar hangi gübreye ihtiyacı oldugunuda biliriz. fakat topraktan kaynaklanan etkileride unutmamak gerekir. bizlerin antogonostik etki dediğimiz besin elementleri arasında toprak kaynaklı ( pH, Tuzluluk vs) etkilesim besin maddelerini ne kadar versekte bitki tarafından alınmamasına neden olmaktadır. o nedenle topragımızıda tanımamız gerekiyor.

hangi gübreyi ne zaman verecegimizi de bilmemiz gereklidir. örnegin biz nitrat formunda olan azotu kıs gübrelemesinde kullamırsak tamamen havaya azot saglarız ki bosuna masraf işgücü demektir. sülfatı yazın kullanırsak yine aynı is basımaza gelir.

demek istedigim bu mesele daha cooook uzun yazıması gerekir. o nedenle etkin bir gübreleme bütün unsurlar masaya yatırıldıktan sonrakonusulabilir.

exocortis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:40.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024