agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Et, Tavuk, Balık Yemekleri > Tavuk Yemekleri
(https)




Beğeni Düzeni158Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 13-06-2009, 12:05   #1
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 07-01-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 540
Tenekede Tavuk

Biraz zahmetli ve açık havada yapılacak bir organizasyon arkadaşlar. Eğer kalabalık olursa tenekelerin çoğaltılmasında fayda var. Gelelim tarife;

Gerekli Malzemeler:
18 lt kapasiteli teneke
Tavuğun geçirileceği metal düzenek ya da kalın, sert bir sopa.
1 büyük tavuk
Sos için, salça (domates te olabilir), toz kırmızı biber, karabiber, tuz, kekik, kimyon, soğan sarımsak rendesi vb. istediklerinizi ekleyebilirisiniz
3-4 adet soğan
3-4 adet patates
İsteğe göre, biber, domates.

Metal Düzeneğin Hazırlanması:
Önce büyük peynir, zeytin ya da yağ koyulan tenekelerden temin edilir. Üst kapak kısmı tamamen kesilip çıkartılır. Tavuğun konulacağı düzenek için metal bir boru, tenekenin içine girebilecek dairesel bir metal üzerine kaynak yapılır. Böylece üstte dik bir şekilde boru üzerine tavuk oturtulur. Metal borunun boyunun tenekeden fazla olmamasına dikkat ediniz. Metal bulamazsanız sert bir sopa da işinizi görür.

Tavuğun Hazırlanması:
İster hafif sulandırılmış salça ile isterseniz kıpkırmızı bir domates ile tavuğumuzun içi dışı bir güzel sıvanır. Hem içine hem dışına tuz, kırmızı biber ve karabiber serpilir. İçine ise isteğe göre soğan, sarımsak rendesi kimyon ve kekik de ilave edilir. Bu sos 2-3 saat önceden yapılırsa daha güzel olur ancak tuzu pişirmeden önce ilave ediniz.

Büyük tavuğun içinin pişmeyeceğini düşünerek sakın üstünü bıçakla çizmeyiniz, bu çizikler tavuğun suyunun pişerken akıp gitmesi ve kupkuru bir halde lezzetsiz kalması demektir. Hazırlanan tavuğu baş kısmı üstte olacak şekilde geçiriniz. Alttaki metalin üzerine de soğan, patates gibi garnitürler dizilir. Soğanlar bütün halde konurken, patateslerin üzerine portakal soyar gibi çizik atmak, pişen tavuktan akan yağı emerek tatlanması için idealdir.

Domates biber de koyabilirsiniz ancak biberler bazen pişirme süresinden dolayı yanabiliyor. Tenekeyi düzeneğin üzerine kapatıp, etrafını toprak ya da çamurla güzelce kapatıyoruz. Üstüne da ağır bir taş konur.

Name:  CIMG3279.jpg
Views: 84332
Size:  57.3 KB

Name:  CIMG3281.jpg
Views: 80385
Size:  60.0 KB

Pişirme:
Tenekenin etrafına çalı/çırpı tabir ettiğimiz kuru dallardan ateş yakılır ancak bu ateşi resimdeki gibi biraz daha kalın dallarla devam ettirmek gerekir. Ateş ne çok harlı ne de cılız olmalıdır. Ara ara dallardan ilave ederek dört tarafın dengeli yanması sağlanmalıdır. 1,5-2 kg büyüklüğündeki bir tavuk için pişirmesi süresi 30-35 dk kadardır. 30-35 dk sonra alevlerin geçip resimdeki gibi közler oluşana kadar bir 10 dk kadar daha beklenir. Tavuk daha küçük ise bu süre kademeli olarak kısaltılabilir. Daha sonra tenekenin üzerindeki taş alınarak teneke kaldırılır. Manzaranın keyfi artık sizindir. İster pirinç pilavı ister sebzeli bulgur pilavı ile servis ediniz.

Bunun bir de tepsili düzeneği var ki o tepsi içine hazırlanan iç pilav konularak tavuk üstünde pişerken yağlar da pilava akıyor. Neyse fazla uzatmayalım, afiyet olsun.

Name:  CIMG3283.jpg
Views: 125720
Size:  69.0 KB

Name:  CIMG3284.jpg
Views: 72395
Size:  70.2 KB

Name:  CIMG3285.jpg
Views: 99064
Size:  66.4 KB

Bir ara Varilde Kuzu'yu anlatırım nasipse

gilan, abk, tener ve 5 kişi beğendi.

Düzenleyen YeşilSeven : 20-01-2014 saat 07:57
YeşilSeven Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-06-2009, 12:25   #2
Ağaç Dostu
 
begonvil 14's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-10-2008
Şehir: Bolu
Mesajlar: 239
Lezzeti de harika olsa gerek. Ellerinize sağlık.

tener beğendi.
begonvil 14 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-06-2009, 13:36   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-07-2008
Şehir: İzmir&Menderes
Mesajlar: 786
Can boğazdan gelir, boğazdan gider.Afiyet olsun.Ha unuttum sakın kuru kuru yemeğin bu güzel tavuk sonra ağlar.Saygılar.

tener beğendi.
gtatas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-06-2009, 13:45   #4
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,323
Galeri: 3
Varilde kuzu da bir an önce lütfen.
Fotoğrafları ile beraber ama, aynen tavuk gibi...

tener ve charchur7 beğendi.
hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-06-2009, 16:53   #5
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 25-04-2009
Şehir: yozgat
Mesajlar: 8
bu konu ile ilgili benim de bir videom vardı.
http://video.google.com/ da "tenekede tavuk" diye aratırsanız çıkıyor.Belki işinize yarar.

matehoca Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-06-2009, 17:07   #6
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 05-12-2008
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 1,653
Galeri: 70
Sayın YeşilSeven resmen tarifinizi okuyunca iştahım kabardı. Çok güzel anlatmış ve iç çekici fotoğraflar eklemişsiniz. Elinize sağlık.

Faruk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-06-2009, 17:14   #7
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Teşekkürler, resimlerle detaylı anlatmanız çok yararlı oldu.

Uzun zamandır aradığım bir tarifti.

tener beğendi.
denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-06-2009, 00:41   #8
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Galeri: 106
Çok nefis olur, gerçekten tavuk eti yedim dersiniz.

tener beğendi.
Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-06-2009, 01:54   #9
Yeni Üye
 
habitad's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-03-2009
Şehir: konya
Mesajlar: 18
Gerçekten harika olmuş.Ben bir tavuğun pişmiş kızarmış halini bu kadar güzel görmedim henüz elinize sağlık.Tavuk sevmeyen biri olarak bu resimleri görünce herhalde tek başıma yerim dedim kendi kendime harika gerçekten emeğinize sağlık...

tener beğendi.
habitad Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-06-2009, 11:56   #10
Ağaç Dostu
 
akcan67's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-04-2009
Şehir: kdz.Ereğli
Mesajlar: 464
Bunu bir kaç kez denemiştim.İlk denemelerimde çok güzel olduğunu düşünmüştüm.Fakat daha sonra pişen tavukta is kokusunu hissetmeye başladım.Etrafını iyice sıvamama rağmen yinede olmadı.Bu soruna cevap verebilecek arkadaşlardan yanıt bekliyorum.

tener beğendi.
akcan67 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-06-2009, 12:03   #11
Ağaç Dostu
 
BalıkcıSerdar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-02-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,160
Ya etrafını iyice sıvayamamışsınızdır ya da tenekde delik vardır. Bir ihtimalde, daha önce ki bir ateş kalıntısının üzerinde yapmışsınızdır. Başka türlü is kokusu duyma imkanı yok

tener beğendi.
BalıkcıSerdar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-06-2009, 08:58   #12
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 07-01-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 540
Sn Balıkcı Serdar'ın dediklerine ilaveten, eğer üstüne ağırlık yapacak bir taş koymazsanız ne kadar çamurla, toprakla kapatıp sıvarsanız sıvayın ısınan havanın genleşmesinden dolayı alttan mutlaka hava alacaktır. Bir de is kokusu yakılan odun ya da dalların hangi ağaca ait olduğuyla ilgili olabilir diye düşünüyorum.

Herkese afiyet olsun arkadaşlar, unutmayın ne kadar terbiye o kadar lezzet


Düzenleyen YeşilSeven : 20-01-2014 saat 07:54
YeşilSeven Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-06-2009, 09:00   #13
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 07-01-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 540
Ha bir de sakın bir defa deneyip olmadı diye pes etmeyin, biz bu sonuca gelene kadar daha öncesi 2 tavuk gitti

zeyve beğendi.
YeşilSeven Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-06-2009, 10:39   #14
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,457
Galeri: 225
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi BalıkcıSerdar Mesajı Göster
"....."tenekde delik vardır."...." Başka türlü is kokusu duyma imkanı yok
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi YeşilSeven Mesajı Göster
"....." biz bu sonuca gelene kadar daha öncesi 2 tavuk gitti
Bazı tariflerde teneke tepesine delik açılıyor. Belki arkadaşımız böyle bir hataya kurban gitmiş olabilir. Evet bir iki tavuğu gözden çıkarılmalı ki mahallenin kedi, köpeği bayram etsin

hassoman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-06-2009, 13:14   #15
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 05-12-2008
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 1,653
Galeri: 70
Tenekenin tepesine delik açılıyor mu? Konuyu tam olarak bilen varsa cevap yazarsa sevinirim...

Faruk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-06-2009, 13:35   #16
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,457
Galeri: 225
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Faruk Mesajı Göster
Tenekenin tepesine delik açılıyor mu? Konuyu tam olarak bilen varsa cevap yazarsa sevinirim...
Tenekenin tepesine ya da başka bir yerine delik açılmaz. Tenekenin yere gelen kısmı toprakla (üşenmezseniz çamurla yapmanızı öneririm) iyice kapatılır. Üzerine irice bir taş konur. Merak etmeyin buhar çıkacağı yeri bulur. Bu arada dikkat edilmesi gereken en önemli şey, tenekenin çok iyi temizlenmiş de olsa petrol ve türevine ait olmaması gerekir. Turşu, peynir tenekeleri tercih edilmeli... Ateşin hızı kesildikten sonra sönmeye yüz tutuncaya kadar beklemeli (en az 15 dakika). Bir de (benim yaptığım hata) tavuğu bir yerinden tutarak tepsiye almaya çalışmayın. Budunun kemiği elinizde kalır, tavuğu da yerde bulursunuz...
Afiyet olsun...

zeyve beğendi.

Düzenleyen hassoman : 20-06-2009 saat 14:27 Neden: bilgi ekleme
hassoman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-06-2009, 02:39   #17
Ağaç Dostu
 
agozce's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,044
Galeri: 4
Resimdeki tavuğun yerine, ortadaki boruya, tokat kebebı şişleri dizsek olurmu acaba?

agozce Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-06-2009, 22:35   #18
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 25-04-2009
Şehir: yozgat
Mesajlar: 8
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi akcan67 Mesajı Göster
Bunu bir kaç kez denemiştim.İlk denemelerimde çok güzel olduğunu düşünmüştüm.Fakat daha sonra pişen tavukta is kokusunu hissetmeye başladım.Etrafını iyice sıvamama rağmen yinede olmadı.Bu soruna cevap verebilecek arkadaşlardan yanıt bekliyorum.
Ben tenekenin bir köşesine çiviyle küçücük bir delik açıp yapıyorum.Koku falan olmuyor. Fakat tenekenin içi az bişe isli ise mesala daha önce gazete falan yakılmışsa is kokusu yapar. Ama en önemlisi ateşin sönmesini 15 dakika bekle ve tenekeyi açar açmaz tavuğu al.

matehoca Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-07-2009, 23:32   #19
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,962
Galeri: 266
Bu lezzet ve gösteri denenmeye kesin değer

Tenekede hiç bir delik açılmadı, 20 dk. ateşte 10 dk. közde toplam 30 dk. pişti.


Name:  IMG_3207.jpg
Views: 61274
Size:  58.7 KB


Name:  IMG_3266.jpg
Views: 61727
Size:  70.1 KB


Name:  IMG_3273.jpg
Views: 65940
Size:  71.6 KB

tener ve zeyve beğendi.
k0900 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-07-2009, 00:18   #20
Ağaç Dostu
 
berduray's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2007
Şehir: bodrum
Mesajlar: 3,153
Galeri: 72
Altta tepsi filan yok mu?, direkt kazığa mı geçirdiniz?

Ben de denemek istiyorum ama şu alt tepsi, boru kaynak filan nasıl çözerim diye düşünüyorum.

Kazığa geçirmeden direkt tepsiye koysam, üstüne teneke geçirip pişirsem , aynı lezzeti verirmi acaba?

berduray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-07-2009, 10:30   #21
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,962
Galeri: 266
Altta toprak (tepsi vs. yok) ağaç kazığa oturtuldu.

tener beğendi.
k0900 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-07-2009, 11:49   #22
Ağaç Dostu
 
Açelya's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-02-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 233
Lütfen tepsi düzeneğinide anlatırmısınız yaglar yabana gitmesin.

tener beğendi.
Açelya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-07-2009, 12:03   #23
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,962
Galeri: 266
Tepsi düzenegi hakkında bilgim yok, ancak Sn. Yeşilseven'nın ilk mesajıda pişen tavuğun altında bir tepsi gözüküyor.

k0900 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-07-2009, 18:20   #24
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 02-04-2009
Şehir: İzmir
Mesajlar: 8
Arazideyken yapması en kolay yemek.

İhtiyaç listesi: teneke, tavuk, patates, metal şişler.
-Metal şişleri toprağa saplayın,
-Tavuğu sapladığınız şişlere geçirin,
-Patatesleri tavuğun altına yerleştirin,
-Tenekeyi tavuğun üstüne kapatın,
-Közleri tenekenin etrafına yerleştirin ve sabırsızla bekleyin.

(Arazideyken yakacak sorunu olmadığı için ara sıra tenekeyi açıp pişip pişmediğine bakabilirsiniz. Bizim gibi işe dalıp tavuğu karartmayın!. Merak etmeyin tavuklar iki tane, ancak yetiyor.)
SONUÇ:
Name:  photo.jpg
Views: 77199
Size:  71.2 KB
Name:  photo2.jpg
Views: 76329
Size:  72.0 KB

abk, tener ve zeyve beğendi.
salihrb Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-07-2009, 00:42   #25
Ağaç Dostu
 
limon's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 6,265
Galeri: 637
Yeşilseven, hem fotoğraflar hem de anlatımınız şahane olmuş, ellerinize sağlık. İlk defa gördüm, çok şaşırdım. Varilde kuzu oluyor mu gerçekten? Bir nevi tandır kebabı gibi.

k0900, 30 dakika pişme süresi bana kısa geldi? Sanki daha hafif ateşte daha uzun sürede daha liğme liğme olur?

tener beğendi.
limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-07-2009, 01:39   #26
Ağaç Dostu
 
agozce's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,044
Galeri: 4
Çingene Tavuğu

Kalabalık grup için versiyonlar

Name:  CingeneTavugu-02.jpg
Views: 61508
Size:  70.6 KB

Name:  CingeneTavugu-03.jpg
Views: 64835
Size:  71.3 KB

Name:  CingeneTavugu-04.jpg
Views: 60987
Size:  70.7 KB

Name:  CingeneTavugu-06.jpg
Views: 60005
Size:  72.9 KB

Name:  CingeneTavugu-08.jpg
Views: 59330
Size:  73.9 KB

tener, zeyve ve yağmur beğendi.
agozce Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-07-2009, 01:43   #27
Ağaç Dostu
 
agozce's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,044
Galeri: 4
Biraz da romantik olsun derseniz...

Name:  06.jpg
Views: 59776
Size:  72.4 KB

agozce Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-07-2009, 08:42   #28
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Şişler tepsilerde devrilmeden nasıl duruyor?

Tavukların durduğu yuvarlak düzeneği ve şişleri sobacılar çarşısından mı temin ettiniz?

tener beğendi.
denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-07-2009, 10:30   #29
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 07-01-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 540
Arkadaşlar ilgil düzenekler için şehir merkezlerinde sobacılara, tenekecilere ve kebapçı malzemesi satanlara bakabilirler. Bir kaynakçı bulabilen ise daha şanslı olur

YeşilSeven Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-07-2009, 11:38   #30
Ağaç Dostu
 
BalıkcıSerdar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-02-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,160
Sn. agozce'nin "kalabalık grup için versiyon" dediği şekil tam geçenki gezimiz (kardeş bitkiler gezisi) için idealmiş

Paylaşım için teşekkürler agozce.

BalıkcıSerdar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:29.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024