![]() |
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-01-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 540
|
Tenekede Tavuk
Biraz zahmetli ve açık havada yapılacak bir organizasyon arkadaşlar. Eğer kalabalık olursa tenekelerin çoğaltılmasında fayda var. Gelelim tarife; Gerekli Malzemeler: 18 lt kapasiteli teneke Tavuğun geçirileceği metal düzenek ya da kalın, sert bir sopa. 1 büyük tavuk Sos için, salça (domates te olabilir), toz kırmızı biber, karabiber, tuz, kekik, kimyon, soğan sarımsak rendesi vb. istediklerinizi ekleyebilirisiniz 3-4 adet soğan 3-4 adet patates İsteğe göre, biber, domates. Metal Düzeneğin Hazırlanması: Önce büyük peynir, zeytin ya da yağ koyulan tenekelerden temin edilir. Üst kapak kısmı tamamen kesilip çıkartılır. Tavuğun konulacağı düzenek için metal bir boru, tenekenin içine girebilecek dairesel bir metal üzerine kaynak yapılır. Böylece üstte dik bir şekilde boru üzerine tavuk oturtulur. Metal borunun boyunun tenekeden fazla olmamasına dikkat ediniz. Metal bulamazsanız sert bir sopa da işinizi görür. Tavuğun Hazırlanması: İster hafif sulandırılmış salça ile isterseniz kıpkırmızı bir domates ile tavuğumuzun içi dışı bir güzel sıvanır. Hem içine hem dışına tuz, kırmızı biber ve karabiber serpilir. İçine ise isteğe göre soğan, sarımsak rendesi kimyon ve kekik de ilave edilir. Bu sos 2-3 saat önceden yapılırsa daha güzel olur ancak tuzu pişirmeden önce ilave ediniz. Büyük tavuğun içinin pişmeyeceğini düşünerek sakın üstünü bıçakla çizmeyiniz, bu çizikler tavuğun suyunun pişerken akıp gitmesi ve kupkuru bir halde lezzetsiz kalması demektir. Hazırlanan tavuğu baş kısmı üstte olacak şekilde geçiriniz. Alttaki metalin üzerine de soğan, patates gibi garnitürler dizilir. Soğanlar bütün halde konurken, patateslerin üzerine portakal soyar gibi çizik atmak, pişen tavuktan akan yağı emerek tatlanması için idealdir. Domates biber de koyabilirsiniz ancak biberler bazen pişirme süresinden dolayı yanabiliyor. Tenekeyi düzeneğin üzerine kapatıp, etrafını toprak ya da çamurla güzelce kapatıyoruz. Üstüne da ağır bir taş konur. ![]() ![]() Pişirme: Tenekenin etrafına çalı/çırpı tabir ettiğimiz kuru dallardan ateş yakılır ancak bu ateşi resimdeki gibi biraz daha kalın dallarla devam ettirmek gerekir. Ateş ne çok harlı ne de cılız olmalıdır. Ara ara dallardan ilave ederek dört tarafın dengeli yanması sağlanmalıdır. 1,5-2 kg büyüklüğündeki bir tavuk için pişirmesi süresi 30-35 dk kadardır. 30-35 dk sonra alevlerin geçip resimdeki gibi közler oluşana kadar bir 10 dk kadar daha beklenir. Tavuk daha küçük ise bu süre kademeli olarak kısaltılabilir. Daha sonra tenekenin üzerindeki taş alınarak teneke kaldırılır. Manzaranın keyfi artık sizindir. İster pirinç pilavı ister sebzeli bulgur pilavı ile servis ediniz. Bunun bir de tepsili düzeneği var ki o tepsi içine hazırlanan iç pilav konularak tavuk üstünde pişerken yağlar da pilava akıyor. Neyse fazla uzatmayalım, afiyet olsun. ![]() ![]() ![]() Bir ara Varilde Kuzu'yu anlatırım nasipse ![]() Düzenleyen YeşilSeven : 20-01-2014 saat 07:57 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-10-2008
Şehir: Bolu
Mesajlar: 239
|
Lezzeti de harika olsa gerek. Ellerinize sağlık. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-07-2008
Şehir: İzmir&Menderes
Mesajlar: 786
|
Can boğazdan gelir, boğazdan gider.Afiyet olsun.Ha unuttum sakın kuru kuru yemeğin bu güzel tavuk sonra ağlar.Saygılar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 25-04-2009
Şehir: yozgat
Mesajlar: 8
|
bu konu ile ilgili benim de bir videom vardı. http://video.google.com/ da "tenekede tavuk" diye aratırsanız çıkıyor.Belki işinize yarar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 07-03-2009
Şehir: konya
Mesajlar: 18
|
Gerçekten harika olmuş.Ben bir tavuğun pişmiş kızarmış halini bu kadar güzel görmedim henüz elinize sağlık.Tavuk sevmeyen biri olarak bu resimleri görünce herhalde tek başıma yerim dedim kendi kendime ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-04-2009
Şehir: kdz.Ereğli
Mesajlar: 464
|
Bunu bir kaç kez denemiştim.İlk denemelerimde çok güzel olduğunu düşünmüştüm.Fakat daha sonra pişen tavukta is kokusunu hissetmeye başladım.Etrafını iyice sıvamama rağmen yinede olmadı.Bu soruna cevap verebilecek arkadaşlardan yanıt bekliyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-02-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,160
|
Ya etrafını iyice sıvayamamışsınızdır ya da tenekde delik vardır. Bir ihtimalde, daha önce ki bir ateş kalıntısının üzerinde yapmışsınızdır. Başka türlü is kokusu duyma imkanı yok ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-01-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 540
|
Sn Balıkcı Serdar'ın dediklerine ilaveten, eğer üstüne ağırlık yapacak bir taş koymazsanız ne kadar çamurla, toprakla kapatıp sıvarsanız sıvayın ısınan havanın genleşmesinden dolayı alttan mutlaka hava alacaktır. Bir de is kokusu yakılan odun ya da dalların hangi ağaca ait olduğuyla ilgili olabilir diye düşünüyorum. Herkese afiyet olsun arkadaşlar, unutmayın ne kadar terbiye o kadar lezzet ![]() Düzenleyen YeşilSeven : 20-01-2014 saat 07:54 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-01-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 540
|
Ha bir de sakın bir defa deneyip olmadı diye pes etmeyin, biz bu sonuca gelene kadar daha öncesi 2 tavuk gitti ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 | ||
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Alıntı:
![]() |
||
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Afiyet olsun... Düzenleyen hassoman : 20-06-2009 saat 14:27 Neden: bilgi ekleme |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 25-04-2009
Şehir: yozgat
Mesajlar: 8
|
Ben tenekenin bir köşesine çiviyle küçücük bir delik açıp yapıyorum.Koku falan olmuyor. Fakat tenekenin içi az bişe isli ise mesala daha önce gazete falan yakılmışsa is kokusu yapar. Ama en önemlisi ateşin sönmesini 15 dakika bekle ve tenekeyi açar açmaz tavuğu al. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
Ağaç Dostu
|
Altta tepsi filan yok mu?, direkt kazığa mı geçirdiniz? Ben de denemek istiyorum ama şu alt tepsi, boru kaynak filan nasıl çözerim diye düşünüyorum. Kazığa geçirmeden direkt tepsiye koysam, üstüne teneke geçirip pişirsem , aynı lezzeti verirmi acaba? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-02-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 233
|
Lütfen tepsi düzeneğinide anlatırmısınız yaglar yabana gitmesin. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 02-04-2009
Şehir: İzmir
Mesajlar: 8
|
Arazideyken yapması en kolay yemek. İhtiyaç listesi: teneke, tavuk, patates, metal şişler. -Metal şişleri toprağa saplayın, -Tavuğu sapladığınız şişlere geçirin, -Patatesleri tavuğun altına yerleştirin, -Tenekeyi tavuğun üstüne kapatın, -Közleri tenekenin etrafına yerleştirin ve sabırsızla bekleyin. (Arazideyken yakacak sorunu olmadığı için ara sıra tenekeyi açıp pişip pişmediğine bakabilirsiniz. Bizim gibi işe dalıp tavuğu karartmayın!. Merak etmeyin tavuklar iki tane, ancak yetiyor.) SONUÇ: ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Ağaç Dostu
|
Yeşilseven, hem fotoğraflar hem de anlatımınız şahane olmuş, ellerinize sağlık. İlk defa gördüm, çok şaşırdım. Varilde kuzu oluyor mu gerçekten? Bir nevi tandır kebabı gibi. k0900, 30 dakika pişme süresi bana kısa geldi? Sanki daha hafif ateşte daha uzun sürede daha liğme liğme olur? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-01-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 540
|
Arkadaşlar ilgil düzenekler için şehir merkezlerinde sobacılara, tenekecilere ve kebapçı malzemesi satanlara bakabilirler. Bir kaynakçı bulabilen ise daha şanslı olur ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-02-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,160
|
Sn. agozce'nin "kalabalık grup için versiyon" dediği şekil tam geçenki gezimiz (kardeş bitkiler gezisi) için idealmiş ![]() Paylaşım için teşekkürler agozce. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|