27-10-2008, 22:17 | #1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 03-10-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 322
|
Tuzda Tavuk
Tuzda tavuk bilen var mı? Harika bir yemektir, yarın misafirlere pişireceğim de.. Misafirler parmaklarını yesinler istiyorum. |
27-10-2008, 22:37 | #3 |
Ağaç Dostu
|
Bizim buralarda da sütlü tavuk yapılır. Bildiğim kadarıyla 1 gün boyunca tavuğu komple süte yatırıp bekletiyorlar. Ondan sonra pişiriyorlar. Tuzda tavuğu ben de merak ettim. Yemek pişirmeyi ben de bir erkek olarak çok severim de. Tabii bizimkisi mecburiyetten değil hobi amaçlı. |
28-10-2008, 00:04 | #4 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 03-10-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 322
|
Çok kolay aslında. Tavuğu yine isterseniz bir gece önceden terbiyeleyebilirsiniz, süt de olur, soğan suyu da.. Sonra iç pilav pişiyiyoruz, yarı diri olacak ama. ( pirinç, kuş üzümü ile yapılıyor ama ben son yapışımda kabuksuz badem ve tereyağı ile yaptım pilavı. Daha güzel oldu.) Tavuğun karın boşluğuna pilavı doldurup ( aman dikkat çok doldurmayın pilav pişince taşıyor) karın boşluğunun her iki ucunu normal iplikle dikiyoruz. Sonra efendim tavuğun kanatları ve butlarını iple bağlıyoruz, pişerken açılmasın diye. Boyutuna göre üç tür tuz var. Bizim normal sofra tuzu, daha iri olan kaya tuzu ve bundan da daha iri olan iri kaya tuzu... Yuvarlak tepsinin altına kaya tuzunu 3- 4 cm olacak şeklilde elimizle basa basa döşüyoruz. Tavuğun üzerine istediğiniz baharatları sıvı yağla karıştırıp sürüyoruz ( ben defne yaprağı ve biberiye az miktarda koyuyorum). Tavuğu hazırladığınız ve tuz döşediğimiz tepsiye butları ve kanatları altta, sırtı üstte olacak şeklilde koyuyoruz ve üzerine iri kaya tuzunu hafifçe ıslatıp, elimizi ara ara suya batırarak 1-2 cm kalınlığında kaplıyoruz ( aynı kumdan kale yapar gibi). Daha sonra normal kaya tuzunu yine aynı şekilde hafif ıslatıp ve yine eilimizi suya batıra batıra iri kaya tuzu tabakasının üzerine 2 cm olacak ve tevuğun hiç açıkta yeri kalmayacak şekilde kaplıyoruz. Püf noktası tuz tabakasının üzerine minimal çatlak oluşması. 250 dereceye önceden ısıtılmış fırında 1 saat en alt rafta, 1.5 saat de orta rafta olacak şekilde toplam 2.5 saat pişiriyoruz. Tuzu çekiç yardımıyla kırarak nar gibi kızarmış tavuğumuzun tadına bakıyoruz. Tavuğun hemen üzerinde iri kaya tuzu kullanılması tavuğun tuz almasını engelliyor. Eğer iri kaya tuzu bulamazsanız normal kaya tuzuyla da yapabilirsiniz ama tuz tabakasını kırınca tavuğu şöyle bir çırpın ki tuzu ayarında olsun. Afiyet , bal, şeker olsun. |
28-10-2008, 08:59 | #5 |
Moderatör
|
Sevgili derya derya, teşekkür ederim. Ben dışarıda da yediğim güzel bir yemek olursa, hemen garsona rica eder, ahçıyı çağırırım ve tarifi rica ederim. Genellikle de verirler. Sizin bu tarifiniz, bana biraz tuzda somon balığını anımsattı. Bu tarifinizi en kısa zamanda denemek istiyorum. Anladığım kadarı ile tavuğun üzeri aşağı yukarı 3-4 cm tuzla kaplanıyor ve içi tuz dolu olan bir tepsiye oturtuluyor değil mi? |
28-10-2008, 11:06 | #7 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili DeryaDerya, hiç denemediğim hatta duymadığım bir yemek, tuzda tavuk. Bu kadar yoğun tuzu pişerken içine çekmezmi, diye düşündüm, ama bir defa deneyeceğim. Tavuk yemekten pek hoşlanmıyorum, yerken ve yedikten sonra kokusu pek hoşuma gitmiyor çünkü, ben de galeta ununa bulanmış pane olarak tercih ediyorum çoğunlukla, o şekilde kokusu pek yoğun olmuyor ama yinede kızartırken kokuyor. Sizin tarifiniz çok hoş göründü, denemekte fayda var, bakarsınız bir tuzlu tavuk tutkunu olmuşum. Tarif için teşekkürler. |
28-10-2008, 15:32 | #8 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 03-10-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 322
|
Tuzda tavuk Hatay yöersine ait bir yemektir. Tavuğu tuzla kaplamanın mantığı ısı ile sertleşen tuzun su buharının etkisyle tavuk üzerine bir ölü boşuk bırakması ve tavuğun bu boşukta biriken buhar ile pişmesi, bu sayede besin öğelerini ve tadını kaybetmemesidir. Dolayısıyla tavuk tuzlanmaz akisne üzerine yerken tuz eklemek gerekebilir. Afiyet olsun. |
28-10-2008, 21:31 | #9 |
Ağaç Dostu
|
Tuzda tavuğu (tuzda balık da güzel olur) evlerdeki fırınlardan ziyade imkanı olan taş fırında pişirmeli. Herkesin denemesi gereken bir tat. Bir de teneke kebabı vardır. O da tembel ve arazi işidir. Yere bir kazık saplarsınız bu kazığın ucuna tavuğu oturtursunuz (kazığa bağlayabilirsiniz düşmesin diye) ancak tavuk yerden 10-15 cm yukarda olur ve zemini alüminyum folyo ile kaplarsınız (kazıktan düşme ihtimaline karşı). Daha sonra 18 ltlik boş sıvıyağ tenekesini bu tavuğun üzerine geçirirsiniz. Püf noktası teneke tavuğa kesinlikle değmemeli. Daha sonra bu tenekenin etrafında ateş yakıp tavuğun pişmesini beklersiniz. Ateş yavaşlayınca yaklaşık 2 saat sonra tavuğunuz hazır afiyet olsun. |
28-10-2008, 22:19 | #10 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 03-10-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 322
|
Hatay'ın yemekleri bir ayrı oluyor doğrusu.. Künefe tarifi isteyen var mı? Azmettim ve İstanbul'da Hatay'dan getirilen ürünler satan bir dükkan buldum ve gerçek künefe peyniri ile yaptım künefeyi... Sonuç mükemmel! |
28-10-2008, 22:26 | #11 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 03-10-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 322
|
Alıntı:
Tepsiyi tuzla döşedikten sonra tavuğu üzerine koyuyor ve tavuğu üzerini tuzla kaplıyorsun böylece tavuğun dört tarafı tuzla kaplanıyor. Senin dediğin gibi olma çünkü ne yaparsan yap tuz ısınmadan katılaşmaz, dökülür. |
|
28-10-2008, 23:05 | #13 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Çok mu bilimsel oldu bu yoksa? Düzenleyen ormanx : 29-10-2008 saat 00:02 |
|
28-10-2008, 23:49 | #14 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 03-10-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 322
|
Bunu öğrendiğim iyi oldu. Teşekkürler. |
28-10-2008, 23:50 | #15 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 03-10-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 322
|
Estafirullah! Ben sizlerin yanında hiçbirşey bilmiyor sayılırım. |
29-10-2008, 01:23 | #16 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 03-02-2007
Şehir: Sakarya/Sapanca
Mesajlar: 184
|
Merhabalar. Kullandığınız tuzları yumurta akıyla karıştırıp pişireceğiniz malzemenin üzerine yayarsanız öyle kilolarca tuz harcamamış olursunuz.Birde mevsimine göre pazı ,lahana,marul yapraklarını kaynar suda yumuşatıp pişirmeyi düşündüğünüz malzemenin üstüne sarmadan önce ballı süt,soya sosu,limonlu zeytin yağ ve kekik vb soslarla kaplayıp,yapraklarla sarıp tuzla kapladıktan sonra pişirmeyi denerseniz ,aradaki farkı göreceksiniz.Tuzu fırna koymadan önce kürdanla bir iki yerden delin.Saygılar. |
29-10-2008, 12:06 | #17 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 03-10-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 322
|
Yumurta akı konulunca çok sert olmuyor mu? Tepsiden temizleyene kadar canım çıkmıştı denediğimde. Diğer önerileriniz deneyeceğim. Teşekkürler. |
29-10-2008, 19:52 | #19 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 03-10-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 322
|
Berduray ben yumurta akını önermem, sadece su ile de istediğimiz şrkli verebiliyoruz ve çıldırmadan temizleyebiliyoruz |
02-11-2008, 00:44 | #20 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 03-10-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 322
|
İşte size yaptığım tuzda tavuğun görüntüleri.. Bu foruma koymak aklıma daha önce gelseydi daha ayrıntılı fotoğraf çekerdim 1. resim: Fırına girmeden çnce 2. resim. Fırından çıkmış hali |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|