agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Tarla Bitkileri
(https)




Beğeni Düzeni205Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 27-10-2014, 11:32   #121
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 27-10-2014
Şehir: AMASYA
Mesajlar: 1
Merhabalar;
Ben bu ürünü Amasya / Merzifon'da denemek istiyorum kafama takılan tek soru bu ürünün pazarı nedir, elde mi kalır satan var mı nerelere sattılar?

bycumali Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-12-2014, 23:43   #122
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 19-02-2007
Şehir: balıkesir
Mesajlar: 3
Merhabalar.
kinoa konusundaki paylaşımlar durmuş galiba.
Bende Balıkesir'de bu ürünü üretmek istiyorum ama tohum temini ve çeşidi konusunda yardıma ihtiyacım var. Deneyen, üreten, elinde tohum olan arkadaşlar msj la bana ulaşabilirler.

erdem883 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-12-2014, 11:10   #123
Ağaç Dostu
 
Jezebel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-02-2010
Şehir: İzmir
Mesajlar: 8,681
Galeri: 11
Belki geç ekildiği için benim bitkilerim şu anda çiçeklendiler.
Bir ürün alabileceğimi sanmıyorum.
Bir tarla bitkisinin bu kadar kaprisli olması inanılmaz.
İzmir iklimi ona uygun olmayabilir.

Jezebel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-01-2015, 18:02   #124
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-07-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 336
Sayın Kinoacılar durumla ilgili hiç güncelleme var mı?

Lathspell Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-01-2015, 16:12   #125
Yeni Üye
 
kuvayi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-03-2011
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 14
Merhabalar,

Forumun çok faal bir üyesi olmasam da; burada paylaşılan bilgi ve tecrübeler dolayısıyla hepinize teşekkürlerimi sunuyorum öncelikle.Gerçekten alanında benzersiz bir topluluğu oluşturuyorsunuz benim nazarımda.

Kinoa bitkisi benim de kısa bir süre önce ilgimi çekti.Ülkemiz kaynaklı edindiğim son güncel bilgileri paylaşmak istedim.

Ülkemizde Ankara ve Adana'da üretim denemelerinde başarı elde edildiğini öğrendim. Pazarlama konusunda ise henüz net bir alıcı grubuna ve alım talebine rastlayamadım.

Saygılar,

Ozlem A beğendi.
kuvayi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-01-2015, 21:50   #126
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 06-06-2014
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 5
Kinoa Hk.

Değerli üyeler iş yoğunluğundan uzun zamandır bilgi paylaşımı yapamadım. 2014 yılında yaptığımız ekimden maalesef çok olumlu sonuçlar alamadım. Yinede bu ürünün ülkemizde yetişeceğine inancımdan dolayı 2015 yılında Türkiye'nin 7 bölgede yaklaşık 1.000 dönümlük bir alanda kinoa ekimi yapacağız. yaklaşık 10 kişi ile sözleşmeli ekim yapacağız. Çıkan ürünlerin tamamı ihracat olarak ABD ye gönderilecek. Şayet 2015 te beklentilerimizi karşılayacak bir verim elde edersek 2016 yılı için iç piyasa oluşturmaya yönelikte çalışmalarımız olacak. Bir kaç dönümlük ekim yapmak isteyen kişilere tohum konusunda yardımcı olmaya çalışacağım. Fakat alım konusunda garanti veremiyorum. Çünkü belirli bir yerden 10-15 tonun altında ürünü almanın lojistik anlamda ciddi maliyetleri olmaktadır.
Birde çoğunuzun internetten edindiği bilgilerde tarlada kilosu 10 TL ediyor gibi haberler yanıltıcı haberlerdir. Uluslararası piyasada ürünün ederi 3,5-4 $ civarinda olup (yaklaşık 8-8,5 lira) iç piyasa bu kadar pahalı olmasındaki en büyük etken ürünün Türkiye'ye girişinde %150 ye varan ithalat vergisi olmasındandır. Ayrıca kinoanın uluslararası pazarda belirli bir kalibrede olanları tercih edilmektedir (genelde 2mm üzeri) Bu sebepten üretilen üründe ortalama %20 lere varan kalbur altı dediğimiz fireler meydana gelmektedir. Ayrıca ürünün üzerinde saponin denilen ve ürüne acılık veren bir madde bulunmakta. Ürünün pazarlanabilmesi için saponin maddesinin üründen ayrıştırılma işleminden geçmesi ve karton ambalajlarda olması gerekiyor. Yukarıda verdiğim tutarlardan bu işlemler ve nakliye masrafları düşüldüğünde çiftiden alınabilecek ortalama fiyat 3,75 TL-4 TL gibi bir rakam olmaktadır. Bir dönümlük bir alanın toplam ekim ve hasat maliyeti ortalama olarak 350 - 370 TL civarıdır. Ortalamada 300 kg ürün elde edilirse dönüm başı kazancı 1.000 TL gibi bir gelir elde edilecek olup, masraflardan sonra dönümden 600-700 TL bir net kar elde edilebilir. Üretim artıkça bu kazanç buna paralel artacak olup düştüğünde azalacaktır. 80-90 kg bir verimde maliyetini kurtarmış olacaktır.

Ülkemiz için yeni bir ürün olan kinoanın her bölgede ekim yapmamızdan dolayı elimizde hasat sonrası çok güzel istatistiksel bilgilerde olacaktır. Bölgeler arası verim farklılıkları, mevsim istekleri vb bir çok konuda bu yıl yapacağımız ekimlerin sonucunu bekleyeceğiz. Şayet istenilen seviyelerde verim alırsak 2016 yılı için daha geniş alanlarda hep birlikte ekim yapmayı teşvik edeceğiz. Şayet tüm bölgelerde başarısız sonuç alırsak bu ürün bizim topraklara uymuyor diye yine sizlerle paylaşıp bu defteri kapatacağız. Forum için uzun bir yazı oldu ama çoğunuzun kafasındaki soru işaretlerine cevap vermek istedim. Vaktinizi ayırdığınız için teşekkür ederim. Ayrıca özelden daha ayrıntılı bilgi almak isteyenler harmancihuseyin@gmail adresinden irtibata geçebilir saygılar.

harmancihuseyin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-01-2015, 17:38   #127
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,525
Yeni Çağın Besini: Quinoa - Kinoa - İndigo Dergisi

YeniBON ve Jakin beğendi.
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-03-2015, 17:11   #128
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,525
İşte beslenme uzmanlarının tükettiği yiyecekler - Fotoğraf Galerisi - T24

Eklenen Resimler
 
Jakin beğendi.
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-06-2015, 10:56   #129
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 19-07-2014
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 16
1. Kinoa Buğday ve Pirinçten daha değerli ve besleyici
BU hafta perakende konusuyla ilgili yeni bir projeden bahsetmeyi planladım; ancak pirinç ve tahılla ilgili giderek ısınan gündem nedeniyle bir başka projeden bahsetmek zorunda kaldım.

Önümüzdeki haftadan itibaren yeniden "perakendeprojeleri"ne dönmek üzere zirai yetiştiricilerimizin dikkatini çekecek ilginç bir konuyu sizinle paylaşmak istiyorum.

Artan pirinç fiyatları ve küresel ısınma nedeniyle rekolte düşüşü alternatif arayışları gündeme getirdi. Yalnız Türkiye'de değil, tüm dünyada "buğday ve "pirincin yerinitutabilecekyedek bitkiler" üzerinde oldukça hızlı araştırmalar yapılıyor.

Bilindiği gibi tüm dünyayı besleyen iki temel tahıl türü var:"Buğday" ve "pirinç..." Buğday ve pirinçteki "aminoasitler"beslenmede protein ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılıyor. Bu açıdan Uzakdoğu ülkeleri pirinçle beslenirken, bizim de dâhil olduğumuz ülkelerin büyük çoğunluğu buğdaydan elde edilen besinleri tüketiyor.

Ancak pirinç, doğası gereği çok miktarda suya ihtiyacı olan bir bitki... İleride oluşacak şiddetli kuraklıkların pirinç üretimine darbe vuracağı konuşuluyor. Bu açıdan pirince alternatif bitkiler üzerinde durulması gayet normal.

BUĞDAY VE PİRİNÇTE ÜRETİM DÜŞECEK
Pirinçle ilgili son günlerde yaşanan olayları dramatize edip alevlendirmeye gerek olmadığını düşünüyorum. Ancak yakın gelecekte tüm dünyada tahıl sıkıntısı çekileceği de bir realite olarak önümüzde. Bunda küresel ısınmanın etkileri kadar"artan nüfusun yükselentalebinin" de etkisi var.

Örneğin, bizde daha beş altı yıl öncesine kadar 22 milyontonlara çıkan buğday üretimi hızla gerileme eğiliminde. Yakın bir süre sonra yıllık rekoltenin 15 milyon tonlar seviyesine inebileceği tahmin ediliyor. Bunda "biyoyakıt" talebinin de bir miktar sorumluluğu bulunuyor.

Keza yarıya yakın kısmını ithalatla karşıladığımız pirinç 350 bintonlara doğru negatif seyir halinde. Bu tablonun oluşmasında en büyük etken tüm ekim alanlarında görülen kuraklık. Türkiye'de İç Anadolu başta olmak üzere tüm vadi ve ovalarda taban suyu iyice derine çekilmiş vaziyette.
İşte bu durumda "step iklimine kolay uyum "Kinoa" Güney Amerika'da And Dağları üzerinde yetişen bir bitki. Yakında pirincin alternatifi olabilecek çok değerli bir tahıl çeşidi. ABD'de hızla yükselen satışları ise oldukça dikkat çekiyor.
sağlayan" ve "kuraklığa dayanıklı" bazı alternatif tahılların üzerinde durmamız geleceğimiz açısından çok önemli.

Buğday ve pirinçte "gen teknolojisi" nin getirdiği uyumlaştırma çalışmaları ise oldukça sınırlı. Bu nedenle alternatif bitkilerde "girişim fırsatları" giderek artacak gibi görünüyor.

2. "KİNOA" DİYE BİR TAHIL CİNSİ...
İşte tam bu noktada halen Amerika'da büyük rağbet gören ve sağlık mağazalarında tonlarca satılan bir bitki devreye giriyor:"Quinoa" (kinoa)... Bu ilginç tahıl türü aslında Orta ve Güney Amerika'da asırlardan beri biliniyor. "Antik İnka ve Aztekuygarlıkları" döneminde buğday ve pirinç gibi kullanılmış.

"Kinoa" susamgillerden bir bitki olmasına rağmen yağ aranı düşük, buna karşın protein içeriği oldukça yüksek. Üstelik protein yapısı buğdayda olduğu gibi "gluten" şeklinde değil ve hazmı çok daha kolay. Bu bitki son üç yıldır Amerika'da mısırı dahi gölgede bırakan bir popülariteye sahip olmuş durumda.

Şişmanlatmaması, buna karşın besleyici değerinin yüksek olması onu Amerikan tüketicisinin gözdesi haline getirmiş. Talebi gören tarım girişimcileri şimdi hızlı biçimde"kinoa"yetiştiriciliğine soyunuyor. Hâlihazırda "kinoa" Peru veBolivya gibi ülkelerdenABD'ye bol miktarda ithal ediliyor.

ANADOLU İKLİMİNE ÇOK UYGUN
"Kinoa" nın gübre ve su problemi yok. En iyi verimi rakımı1000
ila 4000 metre arasındaki yaylalık kıraç arazilerde veriyor. Dağ yamaçlarında ve ovalarda verim değişmiyor. Bu bitki her türlü toprağa uyum sağlamasıyla ünlü...

"Kinoa" makineli tarıma son derece uygun... "Kırmızısüpürge otu" görünümündeki "kinoa"nın bulgur tanesi büyüklüğünde olan ve opak boncuk tanelerini andıran tohumları ya doğrudan ya da öğütülerek kullanılıyor. Tadı buğday ile pirinç arasında. "Kinoa" nın 1 kilosundayaklaşık200 gram protein bulunuyor. Bu özellik bitkinin yüzde 20' sinin protein içeriğine sahip olması demek... Pirinçten üç, buğdaydan ise iki misli daha fazla protein ihtiva ediyor."Kinoa" başta"Konya Ovası" olmak üzere "Toroslar" ın kuzeye bakan sarp yamaçlarında ve "Doğu Anadolu" nun tüm yüksek platolarında yetişebilecek bir bitki.

Halen ziraat fakültelerimizde bu konuda çalışma yapılıyor mu bilmiyorum ama ABD TarımBakanlığı bu tahılın yüksek miktarlarda ithaline izin verirken olası bir krize karşı yaygın yetiştiriciliğini teşvik ediyor. Bugün 10 Amerikalı tüketiciden 5'i"Kinoa" nın ne olduğunu biliyor. Bir bölümü tercihen bu bitkiden hazırlanmış unları ve makarnaları tüketiyor.
"Kinoa" nın beslenmedeki üstünlüğü bir tarafa sağlığa da oldukça yararlı. Demir, magnezyum ve çinko açısından epey zengin...

Bitkinin tohumlarını elde etmek için Tarım Bakanlığı'ndan gerekli izinleri alarak aşağıda verdiğim web sitesi kanalıyla gerekli irtibatı sağlayabilir, çok az bir ücret karşılığı deneme üretimi için tohum getirtebilirsiniz.

3. Antik çağların tahılı: Kinoa
Kinoa, İnkalar tarafından 7 bin yıl önce yetiştirilen bir tahıl. Son üç yıldır Amerika'da bir kinoa çılgınlığı yaşanıyor. NASA astronotlarının beslenmesinde kullanılıyor. Birleşmiş Milletler 2013 yılını kinoa yılı ilan ediyor. İşte kinoanın faydaları...

New York'un yeni beslenme trendi olarak gösterilen ve ünü Türkiye'ye kadar gelen 'kinoa' (quinoa), Türkiye'de bulunmayan mucizevi bir tahıl türü. Bulgur ve pirincin en büyük alternatifi olan bu tahıl, asıl olarak Güney Amerika'da yetişiyor. Mazisi ise çok eski; İnkalar'a kadar uzanıyor. İnkalar kinoaya 'tahıl ana' diyormuş. Uzmanlar kinoanın açlık sorununa çare olabileceğini bile düşünüyor. Birleşmiş Milletler tarafından 2013 'Kinoa Yılı' ilan edildi. Şimdilerde internet üzerinden kinoa satın alanların sayısı arttı. Ayrıca kimi büyük marketlerde de kinoa satılıyor ve kilosunun fiyatı 8.5 liradan başlıyor.

ZENGİN PROTEİN İÇERİYOR
NASA bu tahılı astronotların beslenmesinde kullanıyor. Protein açısından çok güçlü. Tüm aminoasitleri, A, B, C, D, E ve K vitaminlerini içeriyor. Lif oranı çok yüksek. Üstelik tadı da lezzetli... Bulgur kıvamında bir tahıl olduğu için aslında Türk mutfağına da çok uygun. Kullanımı hızla artan kinoayı beslenme uzmanları anlattı... (Yeni Aktüel)

KİNOAYI NASIL PİŞİRECEKSİNİZ?
Kinoadan; pilav, salata, kahvaltılık, hatta un haline getirirseniz tatlı bile yapabilirsiniz. İdeal olanı pişirmeden önce kinoayı birkaç saat suda bekletmek. Bu sayede içindeki enzimler harekete geçiyor. Kinoa, 15 dakika gibi kısa bir sürede pişiyor. Eğer suda bekletmek için vaktiniz yoksa pişirmeden önce bolca yıkamalısınız. Her koşulda pişme süresi 15 dakikayı geçmiyor. Kinoayı pirinç ve bulgurun kullanıldığı her yerde kullanabilirsiniz.

TÜKETİMİ GİDEREK ARTACAK
Kinoa, elzem amino asitleri içeren harika bir protein kaynağıdır. Yüksek demir içeriği nedeni ile vegan yaşayanlara, kansızlık problemi olanlara ve kabızlık problemiyle karşılaşanlara önerdiğim bir besin.
Son üç yıldır Amerika'da büyük rağbet gören ve sağlık mağazalarında tonlarca satılan kinoa; Peru ve Bolivya gibi ülkelerden ABD'ye bol miktarda ithal ediliyor. Türkiye'de de kısa bir süre sonra çok yaygınlaşacağını düşünüyorum.
Özellikle veganlar günde bir öğün, kinoayla yapılmış pilav, kısır veya dolmayı tercih edebilirler. Zayıflamak için de pişmişi yenebilir.
Günlük kalsiyum ihtiyacını karşılamak amacıyla salataların içine eklenerek tüketilebilir. İçindeki kalsiyum ise bir bardak sütteki kalsiyumdan daha fazla.

HER GÜN KİNOA YİYİN
Kinoa, ilk denememden sonra mutfağımda yerini aldı. Şimdi pirinç, un, mercimek gibi temel gıdalarımın arasında.
Çok baskın bir tadı ve kokusu olmadığı için çeşitli tariflerde kullanmak mümkün.
Hiç şeker ve un kullanmadan kinoayla ve yulafla harika kurabiyeler yapıyorum.
Et kadar proteinli, ayrıca vücutta sütten daha iyi kullanılabilen yüksek miktarda kalsiyuma sahip.
Üstelik kolestrol içermediği, az yağlı ve sindirimi kolay olduğu için bebekler ve çocuklar için de çok besleyici bir tahıl.
.................................................. .......
4. Kinoa Nedir?
Yanlış Bildiklerimiz Makarnada Buğday mı? Kinoa mı? YararlıBisiklet sporunun günden güne yaygınlaşmasıyla eşdeğer ilerleyen tekneloji bütünleşiyor. Bisikletçilerin/sporcuların dayanıklılığını arttıracak ve az yemek ile form korumanın yanısıra maksimum enerji üretimi sağlayabilmenin araştırmaları da maksimum performans sağlama ve sağlıklı beslenme imkanı sağlıyor.Bisiklete binen, antrenman yapan, uzun tur yolcuları, sprinterler ve sporcuların çoğunun bildiği yoğun idman sonrası makarna yeme gerekliliği, karbon hidrat yüklemesinin başında gelen gıda maddemiz. Makarnanın ana maddesi buğday ve besleyici özelliğini sağlayan yumurta oranı da bir o kadar performansda etkili. Eskiden ev makarnalarının besleyiciliği içerisine konan yumurtanın fazlalığı ile sağlanabiliyordu. Fakat makarnalar da artık hazır satılan makarna ekiketiyle sofralarımıza geliyor. Ve hazır makarnalardaki yumurta içeriği ev makarnalarındaki yoğunluğu azaltılmış olarak geliyor. Ve makarna markalarına göre farklılık gösteriyor. Ama 2008 den bu yana profesyonel bisikletçilere yönelik yapılan gıda araştırmalarında makarnanın enerji üretimindeki avantajlarının yanısıra dezavantajları da merak konusu oldu. Makarna içeriği olan buğday gluten içeriği sebebiyle zor sindirildiği ve inaklerin aksine insanların buğdayı sindirebilmesi için yeterli enzime sahip olmadıkları gündeme geldi. Bu da yapılan yüklemenin şişkinlik hissi vererek tam sindirilmeden, özellikle ince bağırsağa zarar vererek vücuttan atıldığı adeta çölyak hastalarının yaşadığı sorunlar gibi benzer şikayetlerin oluştuğu düşünülüyor.

2009 yılında Garmin Transmitions takımı eski egzersiz fizyoloğu Dr. Allen Lim(Şuan RadioShack takımında) ve Garmin CEO'su Jonathan Vaughters'ın kararıyla buğdaysız diyet uygulamaya başladılar. Garmin'in ünlü ahçısı Sean Fowler'da Garmin takımına uygun buğdaysız(glutensiz) yemek menüleriyle bir çok turda Garmin takımı gezici mutfağıyla yanlarında bulunuyor. Buğdaya alternatif olarak kullandıkları tahıl Kinoa adında bir tahıl. Neden kinoa'nın seçildiğini düşünerek araştırdım. Ve kinoa tahılının inanılmaz özellikleri karşısında bu yazıyı hazırlama ve ülkemizde de ilerleyen/ilerleyecek bisiklet sporunun bu konuda girişim, gelişim ve bilgilendirilmesi elbetteki daha sağlıklı beslenerek maksimum performansı elde etme amacıyla Cyclingtr üyeleriyle paylaşmanın yazıya dökmenin uygun olduğunu düşündük. Bilgi ve tecrübeler paylaşılmadıkça, kayda alınmadıkça ilerleme her bireyin tecrübesiyle ve zaman kaybı ile yavaş gerçekleşecektir. Profesyonel takımların uguladığı, tecrübe ettikleri bu tarz gelişmeleri, yanlış bildiğimiz ve sürekli uyguladığımız performans beslenmelerinin de kısmen aydınlatılıp kullanılması gerekliliği artık ülkemiz bisiklet sporlarında ihtiyaç olmuştur.Sean Fowler normal makarnanın ulaşılabilirliği , yapımı ve yenmesi kolay ama onlar daha çok mısır,pirinç,yulaf ve kinoa'yı karbonhidrat ve protein değerlerinin yüksekliği sebebiyle tercih ettiklerini belirtiyor. Bildiğimiz ve belki de bebekliğimizden bu yana kullandığımız Buğday'a rakip olarak çıkan ve profesyonel camiada buğdayı kaldıran Kinoa tahılının özelliklerine bakalım Nedir Kinoa?

Besin Savaşçısı olarak tanımlanıyor. Kinoa ve yağ karışımının İnka ordularını çoğunlukla günlerce süren askei yürüyüşlerde ayakta tutmak için kullanıldığını biliyormuydunuz? Karışım savaş topları olarak bilinmekteydi. Darı büyüklüğünde olan Kinoa Chenopodium ya da "Kazayağı" bitkisinin tohumuna aittir. Ispanak ve İsviçe pazısının akrabasıdır. Kiona'nın soluk sarıdan kırmızıya, kahverengiden siyaha bilinen 1800'ü geçkin çeşidi vardır. Tohumu yumuşak ve kremsidir ama sert bir kuyruğu vardır. Kinoa tohum, un, ve tahıl olarak mevcuttur.

Neden Kinoa Yemeli?Besin değeri bakımından Kinoa şaşırtıcı bir tahıldır. Birleşik Devletlerdeki Besin ve Tarım Organizasyonu (FAO) besin değerini süt tozu ile karşılaştırmıştır.

Kinoa diğer tahıllardan daha fazla protein içermektedir. Kinoa'nın bazı çeşitleri %20 den fazla proteine sahiptir. Kinoadaki proteinin eşsiz olmasının nedeni tamamlayıcı olup bütün gerekli amino asitlere sahip olması ve amino asit lizini, metiyonin ve sistin açısından gerçekten yüksek olmasıdır. Onu diğer tahıllara ekleyerek o proteinleri de tamamlayabilir. Metiyonin ve sistin açısından düşük olan soyayı da tamamlayabilir.

Kinoa;
demir,
potasyum
çinko,
bakır,
manganez
B6,
B3 (niyasin)
B1 (thiamin)
B2 (riboflavin)
B9 (folik asit)
B6 (PİRİDOKSİN)
B5 (pantotenik asit)
Artı aminoasitlerin bütün türevlerini içerir
Kinoa kansere ve enfeksiyona karşı özelliklere sahip olabilen ve kolstrol emilimini engelleyebilen en az 16 farklı triterpine saponin içermektedir.

Protein oranı çok yüksektir. 100 gramında 13,10 gr protein bulunur. Bir karşılaştırma yapacak olursan 1 çay fincanı kinoanın içerdiği protein içeriği 1 ortaboy hamburgerinkinden fazladır. Tahıllarla karşılaştırma yapacak olursa princin protein içeriği % 7.5, darının %9.9, buğdayın %14'dür. Buğdaydan farkı içeriğindeki aminoasitlerin enzim kolaylığı. Bazı kinoa çeşitlerinde protein oranının %20 ye kadar çıktığını unutmayalım. Nasa'nın uzay uçuşlarında mürettebatın beslenmesi için yetiştirilmesi uygun görülen tahıl yine kinoadır. Günümüzda tahıl gevreği ana tahıl maddesi olarak üretilen kinoa tahıl gevrekleri yapılmaya başlanmıştır. Bu aşamada ülkemizde ulaşılabilirliği önemli olacaktır. Ama spor gıda maddeleri satan şirketlerce talep ile satışının yapılması sağlanabilir. Ükemizde yeni yeni tanınan Kinoa için Çukurova Üniversitesinin islah araştırmaları yapıp ülke uygunluğu ve yetiştirilmesi üzerine gelişmeler de bulunuyor. Sağlıklı beslenme ve diyette de önerilen Kinoa'nın adını ileride güncel hayatımızda da çokça duyacağız. Kinoa yurtdışında da faydaları sebebiyle çok pahalı. Bunun yerine tohumlarına ulaşmak mümkün Mart ayında ekimi yapılan kinoa son bir yıldır tarım sektörünün de oldukça ilgisini çekti. Aslında tohumlarını bulup üretimi yapmak ve öğütülmesinin sağlanmasıyla kendiniz de üretebilirsiniz. Bulacağınız Kinoa ürünlerinin size pahalı gelmesine alternatif bir çözüm.Bol sporlu sağlıklı günler dileriz.
Doğal Tedavi Bitkisel Tedavi Çözümleri Şifalı Bitkiler Bitki Resimleri

YeniBON ve Jakin beğendi.
birolbostanci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-06-2015, 10:57   #130
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 19-07-2014
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 16
yazıyı yeni okuyabildim ve paylaşayım dedim. yazı aşağıdaki siteden alıntıdır.

Doğal Tedavi Bitkisel Tedavi Çözümleri Şifalı Bitkiler Bitki Resimleri

birolbostanci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-09-2015, 16:31   #131
Ağaç Dostu
 
yolgezer2001's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-10-2012
Şehir: Burdur
Mesajlar: 105
peki sonuç ne ?
elimde 2000 kg kinoa var desem kim kaç liradan alacak ??
tarla **** makine sorunum yok, sezonda bende deneyeceğim, ama bu işte angora tavşanı gibi olmasa, ürün elimizde kalmasa, bi alıcı olsa ne güzel olur.

akgul1a ve Jakin beğendi.
yolgezer2001 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-10-2015, 23:20   #132
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 24-10-2015
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 1
Kinoa Alımı

sayın yolgezer2001 Kinoa konusunda ekecek olan çiftçilerimize hem tohum desteği veriyoruz hemde hasat ettiği kinoayı alma garantisi veriyoruz daha detaylı görüşme için arayabilirsiniz. 05412762788

YeniBON, Jakin ve Sofii beğendi.
olgaykinoatic. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-12-2015, 18:51   #133
Ağaçsever
 
Lavanta's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2011
Şehir: Denizli
Mesajlar: 64
Tohumun kg ne kadar ? . Deneme amaçlı bir dönüm yere ekmeyi düşünüyorum. Ekim için özel ekipman gereklimi ?

Jakin beğendi.
Lavanta Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-12-2015, 10:56   #134
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 19-12-2015
Şehir: BOLU
Mesajlar: 2
merabalar

Kinoa tohumu ekmek için özel ekipmana gerek yok klasik mibzerle ekebilirsiniz. 0,5 kg tohumu 10 kg gübreyi karıştırı. Karışım mibzerin buğday gözüne koyulur , bir dölüme ekilir. ekim 2-3 cm derinlikte olmalıdır. ithal tohum 280 tl Türkiye'de bu fiyata yok..

ezgi14 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-01-2016, 13:09   #135
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 15-01-2016
Şehir: aydın
Mesajlar: 1
merhaba
verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler.
birkaç sorum olacak,
türkiyede;
1) hangi aylarda ekilebilir.
2) Kaç günde yetişir (yani hasat zamanı hangi aylarda oluyor)

umutbahcesi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-01-2016, 12:54   #136
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 10-01-2014
Şehir: Antalya
Mesajlar: 2
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ezgi14 Mesajı Göster
Kinoa tohumu ekmek için özel ekipmana gerek yok klasik mibzerle ekebilirsiniz. 0,5 kg tohumu 10 kg gübreyi karıştırı. Karışım mibzerin buğday gözüne koyulur , bir dölüme ekilir. ekim 2-3 cm derinlikte olmalıdır. ithal tohum 280 tl Türkiye'de bu fiyata yok..
merhaba ezgi14 nerde bulabiliriz bu fiyata tohum

argok Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-02-2016, 16:47   #137
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 06-06-2014
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 5
Kinoa

Değerli üyeleri arkadaşlar 2015 sezonunda Ankarada 165 kg, izmir 367 kg, Çanakkale 300 kg konya 225 kg ortalama verim elde ettim. Verim sulama ve bakımlı doğrudan bağlantılı. 2016 ekim dönemi yaklaştı ayrıntılar için harmancihuseyin@gmail.com adresinden ulaşabilirsiniz saygılar

Eklenen Resimler
     
Jezebel ve Jakin beğendi.
harmancihuseyin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-02-2016, 18:50   #138
Ağaç Dostu
 
Jezebel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-02-2010
Şehir: İzmir
Mesajlar: 8,681
Galeri: 11
Sn.harmancihuseyin
sizi bu sonuçlardan dolayı ve onları burada paylaştığınız için tebrik ve teşekkür ederim.
Umarım pazarlama konusunda sıkıntılarınız olmamıştır.
Başarılarınızın devamını diliyorum.
Kolay gelsin.

Jakin beğendi.
Jezebel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-02-2016, 00:19   #139
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 06-06-2014
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 5
Kinoa

Piyasada kinoa hakkında oldukça kirli bilgi mevcut. Mümkün olduğunca insanları aydınlatmaya çalışıyorum. Özellikle tohum konusu tamamen rant dönüştürülmüş durumda. Kinoa tohumu tarım Bakanlığının onaylı tohumlar listesinde olmadıgı için ithalatı tohum olarak yapmak mümkün değil. Ben geçen yıl 6 ay uğraştım. Sonunda Perudan ürün olarak 500 kg getiririm. Bunun içinde %130 vergi ödemek durumunda kaldım. Piyasada tatlı acı kabuklu kabusu diye bir yığın ürün dolaşıyor. Bir çoğu çimento kabiliyeti kalmamış tohum niteliğinde olmayan ürünler. Ilgilendiginiz arkadaşlar çok dikkat etsinler. Birde dönme yaklaşık 1 kg tohum tavsiye ediyorlar 300- 350 gr tohum fazlasıyla yeterli ürünün 1000 de ağırlığı ortalama 3.5 gr. Az bilinen ürünün Uyanışı çok. Geçen yıl ekim yaptığım yerlerde özellikle bozkurt zararlı oldu. Ayrıca bitki Ota karşı çok duyarlı. Mutlaka ilaçlama mücadele edilmeli. Ekim zamanı nisan Mayıs çok geç. Şu sıralar uygun havalarda ekim için ideal.

Jezebel, Muda, sabri10 ve 1 kişi beğendi.
harmancihuseyin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-03-2016, 13:07   #140
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 20-03-2016
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 67
Unhappy Kinoa

Kinoa başlığını göremeyip yeni başlık açmıştım ancak varmış ve mesajım buraya taşınmış. Sevgiler..


Düzenleyen WindWild : 31-03-2016 saat 13:46
WindWild Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-01-2017, 21:32   #141
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 24-01-2017
Şehir: KONYA
Mesajlar: 2
Kinoa Yetiştiriciliği – Kinoa Tarımı

( Chenopodium quinoa Willd. )


Kinoa tohumu özellikle çölyak hastaları tarafından kullanılma potansiyeli bulunan bir bitki olarak ön plana çıkmaktadır. Kinoa kazayağıgiller veya ıspanakgiller familyasının bir üyesi olup çift çenekli ve tek yıllık bir bitkidir. Kinoa bitkisinin en göze çarpan özelliği tohumlarının gluten içermemesidir. Kinoa tohumlarının gluten içermemesinden dolayı özellikle de çölyak (Celiac) hastaları için önemli bir besin kaynağı konumundadır.

Kinoa aslında Güney Amerika kıtasının bir bitkisidir. And dağlarının bitkisi olarak bilinmektedir. Yüksek rakımlara adapte olmuş bir bitki olup vejetatif aksamının gelişmesi için serin iklim şartlarına ihtiyaç duymaktadır. 4000 metre yüksekliğe kadar adapte olmuş bir bitkidir. Halen Peru, Ekvator, Şili ve Bolivya gibi ülkelerde geniş alanlarda üretilmekte ve Avrupa ülkeleri ile ABD’ye ihraç edilmektedir. Kinoa kuraklığa dayanıklı bir bitki olsa da sulu koşullarda verim ve kalite artmaktadır. Soğuğa dayanımı düşüktür. Ayrıca tohumları mineral, vitamin, yağ ve antioksidanlar yönünden zengindir.

Kinoa bitkisinin gelişme süresi çeşitlere göre değişmekle birlikte 90 – 120 gün arasında değişmektedir. Kazık kök sistemine sahip bir bitkidir. Tek yıllık bir bitki olup, son yıllarda insan ve hayvan beslenmesinde üzerinde yoğun çalışmalar yapılan bir bitkidir. Ülkemizde ise yeni yeni duyulmaya başlayan bir bitkidir. Kinoa en iyi gelişimini kumlu-tınlı topraklarda gerçekleştirmektedir. Tuzluluğa orta derecede dayanıklı olup, toprak pH isteği ise 6 – 8.5 arasında değişim göstermektedir.

Ülkemizde 2010 yılında Çukurova koşullarında yapılan bir çalışmada kinoa tohumları sıra arası 50 cm. olacak şekilde 10 Nisan’da ekilmiş ve 8 Temmuz’da ise hasat edilmiştir. Yapılan araştırmada kinoa bitkisinin boyu 116 – 130 cm, tane veriminin 169 – 212 kg/da ve bin tane ağırlığının 2.1 – 2.6 gr. olarak belirlenmiştir.

Ege bölgesi koşullarında yapılan bir diğer çalışmada ise “ Q-52 ” isimli kinoa (Chenopodium quinoa Willd.) çeşidi kullanılmıştır. Sıra arası 70 cm. olacak şekilde yapılan ekim çalışmalarında dekara 2 kg. kinoa tohumu kullanılmıştır ve tohumlar 1 cm. derinliğe düşecek şekilde ekimler yapılmıştır. Yapılan bu çalışmada kinoa tane verimi 175 ile 200 kg/dekar aralığında tespit edilmiştir. Yapılan çalışmada kinoa tanelerinin ortalama hektolitre ağırlığının 64.6 kg olarak tespit edilmiştir. İzmir koşullarında kinoa için en uygun ekim zamanı ise 1 – 15 Nisan tarihleri olarak belirlenmiştir.

Kinoa Gübreleme

Ekimden önce dekara 5 kg (N) azot, 6 kg (P2O5) fosfor ve 6 kg (K2O) potasyum verilmiştir. Bitkilerin çıkışından 35 gün sonra da ikinci (N) azot dozu ( 3 kg/da, amonyum nitrat formunda ) uygulanmıştır.

Kinoa bitkisi makineli tarıma uygun bir bitkidir. Mibzerle ekimi yapılabilir. Hasat işlemi ise biçerdöver ile yapılabilir. Ekim zamanında toprak sıcaklığının 7 – 11 °C’de olması yeterlidir. Toprakta yeterli nem mevcut ise çıkışlar 5-7 gün içerisinde tamamlanır. Generatif döneme geçip çiçeklenebilmesi için (vernalizasyon) soğuklama ihtiyacını karşılaması gerekmektedir. Ekim işleminde tohumların 1-1,5 cm derinliğe düşmesi yeterlidir. 1000 dane ağırlığı çeşitlere göre değişmekle birlikte 2 gr. ile 5 gr. arasında değişmektedir. Ekim işleminde sıra aralığı en az 35 cm olmalıdır. Genel olarak ise 50 – 75 cm sıra aralığı önerilmektedir.

Kinoa bitkisi kurağa dayanıklı olup, yetişme periyotunda 350-400 mm. kadar suya ihtiyaç duymaktadır. Nisan ayı sonu ve mayıs ayı başında ekilmesi durumunda haziran ortasına kadar sulamaya ihtiyaç duymaz. Bitkiler 2-3 yapraklı döneme kadar sulanmamalıdır. Sulama işlemi yağışların yetersiz olduğu temmuz ve ağustos aylarında yapılmalıdır. Genellikle kendine tozlaşır, yabancı tozlaşma oranı %10-15’tir. Çimlenen kinoa bitkisi ilk iki hafta boyunca yavaş bir büyüme gerçekleştirir. Bu dönemde yabancı otlara karşı oldukça hassas olup yabancı otlar ile rekabet edemez.

Şimdi kinoa nasıl hasat edilir sorusunun cevabına hep birlikte bakalım. Kinoa bitkisi kuruyup soluk sarı veya kırmızımsı renge döndüğü ve yapraklar döküldüğü zaman hasat vakti gelmiş demektir. Hasat işlemi biçerdöverler yardımıyla yapılabilir. Kinoanın tohum verimi 100-350 kg/da arasında ot verimi ise 400-1000 kg/da arasında değişmektedir. Kinoa genellikle tohumu için yetiştirilen bir bitki olmakla beraber otu için de yetiştirilebilir.

Kinoa tohumunda % 5 yağ, % 60 karbonhidrat ve % 4 lif bulunmaktadır. Protein oranı çeşitler arasında önemli farklılıklar göstermekle birlikte % 20’ye kadar çıkabilmektedir. Tohumları yağ oranı yönünden yağ bitkileri ile kıyaslandığında fakir, fakat tahılların yağ oranından zengindir. Protein, kalsiyum, demir gibi mineraller ile E ve B vitaminlerince zengin olup beslenme için iyi bir kaynaktır. Kinoa tohumlarının tahıl ve bakliyatlar gibi insan yiyeceği olarak kullanımı ve ticareti her geçen gün artmaktadır. Küresel iklim değişikliği ve kuraklık gibi sebeplerden dolayı pirinç üretiminin azalması ve maliyetlerin artması kinoa gibi alternatif ürünlere yönelimi artırmaktadır.
Kinoa Yetiştiriciliği - Kinoa Tarımı |

vecomp Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-03-2018, 19:59   #142
Yeni Üye
 
suheda41's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-07-2014
Şehir: kocaeli
Mesajlar: 4
Konu en son 1yıl önce aktifmiş ama bana kinoa ekimi hakkında yardımcı olabilecek , dernek aracılığıyla tohum alıp , hasata kadar bilgi verebilecek bir arkadaş var mıdır ?

suheda41 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-02-2022, 20:19   #143
Ağaç Dostu
 
kaknus's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-05-2012
Şehir: TRABZON
Mesajlar: 242
Kinoanın Trabzon'da olup olmayacağını denemek istiyorum. Az bir tohumu nerden bulabilirim?

kaknus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Etiketler
quinoa

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:05.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024