agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Tarla Bitkileri
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 20-05-2007, 13:37   #1
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
Arpa


ARPA (Hordeum)

1. TANIMI VE TOPRAK İSTEĞİ

Arpa tek yıllık bir uzun gün bitkisidir. Fakat değişik gün uzunluklarına da uyabilir. Arpa, tahıllar içerisinde en çok kardeşlenenlerdendir. Olağan durumda 5 - 8 kardeş verir. Bitki boyu ortalama 35-100 cm kadardır. Başakları ortalama 8 - 15 cm boyunda olup 2, 4 ve 6 sıralıdırlar. Çiçeği kavuz ve kapçık sarar, kavuzlu arpalarda bunlar daneye yapışıktır ve harmanda ayrılmazlar. Danenin ortalama % 10 - 13 kadarı kavuzdur. Dane yapısında % 9 - 13 ham protein, % 67 kadarda karbonhidrat bulunur. Arpa serin iklim tahılları içerisinde buğdaydan sonra en çok ekimi yapılandır.

Arpa daha çok hayvan yemi olarak kullanılır. Yem olarak değeri mısırın % 95'i kadardır. Yemlik arpalarda protein oranının fazla olması istenir. Kavuzun fazla olması besleyicilik değerini düşürür.
Kullanıldığı önemli alanlardan biri de malt sanayidir. Bira üretimi için gerekli olan malt iki sıralı beyaz arpalardan elde edilmektir. Biralık arpalarda protein oranının düşük olması gereklidir (% 9 -10.5).

Yurdumuzda yetiştirilen arpaların çoğunu biralık arpalar oluşturmaktadır. Tarımsal işlemlerin gereği gibi yapılması durumunda kaliteleri daha da yükselecek ve ihraç etme olanakları da doğacağından, ülkemize döviz getiren tarım ürünlerinden biride arpa olacaktır.
2. İKLİM VE TOPRAK İSTEĞİ

2.1 İklim İsteği
Arpa, fazla soğuk ve fazla sıcak olmayan, nispi nemi yüksek olan yerlerde iyi gelişir. Sıcaklığı 0 ºC nin altına düşmeyen ve 18 - 20 ºC'nin üzerine çıkmayan, nispi nemi % 70 - 80 olan yerler arpa için çok uygundur.

2.2 Toprak isteği
Arpa için en uygun topraklar, organik maddece zengin, milli, havalanması ve nemliliği uygun, nötr reaksiyonlu (PH'ı 5 ile 8) topraklardır.

3.YETİŞTİRME TEKNİĞİ


3.1 Ekim Nöbeti

Bölgemizde buğday gibi arpa da kuru ve sulu koşullarda çeşitli kültür bitkileri ile münavebeye girmektedir.

Kuru koşullarda
  • Arpa-Nadas-Arpa
  • Arpa-Mercimek-Buğday-Mercimek
  • Arpa-Nadas-Buğday-Nadas
Sulu Koşullarda
  • Arpa-İkinci ürün-Pamuk
  • Arpa-İkinci ürün-Sebze
  • Arpa-İkinci ürün-Pamuk-Buğday-İkinci ürün
  • Arpa-İkinci ürün-Mercimek-İkinci ürün


(İkinci ürün : Soya, Yerfıstığı, Mısır, Susam, Ayçiçeği vs.)
(Yem Bitkileri : Yonca, Fiğ, Korunga, vs.)

3.2 Çeşit
Yapılan araştırmalar sonucu;

Sulu koşullarda; biralık çeşit ve hatlardan; Clipper (480 kg/da), Er-Alam (506 kg/da), Arupo "S" (473.49 kg/da), Nefia (470.97kg/da), Legia (494.83kg/da), Gold Marker (553 kg/da), yemlik çeşit ve hatlardan; Yeşilköy (571.53kg/da), Beecher / Brigs L (590.95kg/da), Amp-Hc 1905 (548.70kg/da), H2 72 / Brigss (518.35kg/da), Manker (621.27 kg/da)'in bölge koşullarına uyum sağladığı tespit edilmiştir.

Kuru koşullarda; Hamidiye 85, Şahin 91, Gem, Kaya gibi çeşitler tavsiye edilmektedir.

3.3 Toprak Hazırlığı

3.3.1 Kuru Koşullarda: Bölgemizde kuru koşullarda arpa-nadas veya arpa-mercimek ekim nöbeti uygulanmaktadır.

Bu nedenle Arpa nadas sisteminde, arpa hasadını müteakip hiçbir toprak işlemesi yapılmadan, ekim sahası kışı geçirdikten sonra, erken ilkbaharda Mart ayının ikinci yarısından itibaren toprak uygun tava geldiğinde soklu pullukla derin sürüm yapılır.


Daha sonra sonbaharda diskharrow + tırmık ve tapan çekilerek tohum yatağı hazırlanır. Arpa-Mercimek ekim nöbetinde ise; mercimek hasadından sonra toprak gölge tavındayken derin sürüm yapılır. Daha sonra sonbaharda diskharrow + tırmık ve tapan çekilerek tohum yatağı hazırlanmış olur.

3.3.2 Sulu koşullarda:
Sulanan sahalarda arpa genellikle çapa bitkileri ile (pamuk, sebze, mısır, yerfıstığı, soya vb.) münavebeye girmektedir. Bu nedenle sonbaharda ön bitki hasadından sonra, bitki kalıntıları temizlenmeli veya uygun alet ekipmanla parçalanmalı, bundan sonra döner kulaklı pullukla derin sürüm yapılıp, toprağa karıştırılmalıdır. Daha sonra diskharrow ve tırmık çekilerek keseklerin kırılması sağlanır. Kesekler kırıldıktan sonra orta ağırlıkta bir tapan çekilerek, tohum yatağı hazırlanır.

3.4 Ekim
Ekim mibzerle yapılmalıdır. Ekim derinliği, çimlenme için yeter nemi ve havalanmayı sağlayacak düzeyde ayarlanır. Genellikle kışlıklarda ekim derinliği 4 - 6 cm, yazlık ekimlerde 3 - 4 cm olmalı ve m2' ye kışlık ekimlerde 300 - 350 tane, yazlık ekimlerde 350 - 400 tane tohum düşecek şekilde hesaplanmalıdır. Bu ise kuru koşullarda 14 - 16 kg/da, sulu koşullarda ise 12 - 14 kg/da arasında değişebilir (Tohumun 1000 dane ağırlığına göre). Ekim kardeşlenmenin yüksek olduğu taban ve sulu arazilerde daha seyrek yapılabilir.

3.5 Gübreleme
Arpa gübreleme genelde buğday gibidir. Kuru koşullarda 5 - 6 kg/da N, 7 - 9 kg/da P2O5, sulu koşullarda ise 12 - 14 kg/da N, 10 - 12 kg/da P2O5, karşılığı azotlu ve fosforlu gübre uygulanmalıdır.


Fosforlu gübrenin tamamı ekim esnasında mibzerle banta, azotlu gübrenin yarısı ekimde, yarısı da kardeşlenme başlangıcında toprak yüzüne serpilmek suretiyle verilmelidir.

3.6 Sulama
Arpanın su ihtiyacı buğday kadar olmamakla beraber, bol verim ve kaliteli ürün için yeterli miktarda da toprak emine ihtiyaç vardır. Arpada sulama yapılacaksa birinci su sapa kalkma ikinci su süt olumu devresinde olmak üzere iki su verilir. Tek su verilecek ise süt olum devresinde tatbik edilmelidir. Sulamada tatbik edilecek husus bitkinin gelişme devresinde, yağışların yeterli olmadığı dönemlerde arpanın toprakta ihtiyacı olan suyun, sulama suyu ile karşılanmasıdır.

3.7 Hastalıkları, Zararlıları ve Mücadelesi

3.7.1 Hastalıkları:


Arpa Kapalı Rastığı: Mantari bir hastalıktır. Buğday sürmesine benzer. Hasta bitkinin daneleri katı ve siyah rastık parçaları olur. Ekimden önce tohumlar civalı ilaçlarla ilaçlanmalıdır.

Arpa Açık Rastığı: Mantari bir hastalıktır. Hasta bitkinin başakları siyah bir toz kitlesi durumundadır. İlaçlı mücadelesi yoktur. Dayanıklı çeşitler ekilmeli ve ekim nöbeti uygulanmalıdır.

3.7.2 Zararlıları:

Yabancı Otlar:
Buğdayda zararlı olan yabancı otlar, arpada da verim düşüklüğüne sebep olur. Yabancı otlarların 3 - 5 yapraklı olduğu devrede yabancı ot mücadelesi yapılmalıdır.

3.8 Hasat, Harman ve Depolanması

Arpada hasadı geciktirmek hem verimi arttırır, hem de su oranının düşmesini sağlar. İyice kurumadan hasat edilmiş arpa ürününde kavuzlar kolayca renk atar, kalite düşer. Hasat tırpan veya orakla yapılıyorsa, kırılmasını önlemek için, hasada sabahın erken saatlerinde çiğli havada girilmelidir.


En iyi hasat biçerdöverle yapılanıdır. Bu taktirde tam olumu fazla geciktirmemelidir. Biçerdöverle hasatta özellikle biralık arpalarda danenin kırılmaması için, biçerdöver ayarı önem kazanmaktadır. Arpanın depolanmasında ambar olarak kullanılacak bina rutubet almayan kuru, havadar ve aydınlık bir yer olmalıdır. Depoya getirilen arpanın su oranının %12 - 14 altında olması gerekmektedir. Deponun ısısı ise +4ºC civarında olmalıdır. Ambara konulacak arpa içerisinde, kızışmaya sebep olmaması için yabancı tohum bulunmamalıdır.

Kaynak

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-05-2007, 16:50   #2
Ağaç Dostu
 
Halit Togay's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-09-2005
Şehir: Ataköy-İstanbul
Mesajlar: 726
Galeri: 130
Herşey çok güzel arpa nasıl yertişir nasıl yetiştirilir ekimi, hasadı anladım. Ancak çok arpa tarlası görüyorum ve bu kadar bira içtiğimizi sanmıyorum. Eğer yem olarak vereceksek niçin buğday vb ekmiyoruz? Dekar başına buğdayın verimi az mıdır? Eğer azsa niçin arpa ekmeğı yemiyoruz?

Halit Togay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-05-2007, 15:18   #3
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
Galeri: 15
Arpada verim 230 kg/da, buğdayda ise 300 kg/da civarıdır. Ancak verimli tarım arazilerinde arpa buğdaya göre daha iyi verim verir. Ot ve dane besin değeri buğdaydan daha iyi olduğundan ekimi tercih edilmektedir. Yine de buğday kadar ekim alanına sahip değil. Ekim sırlamasında ülkemizde buğdaydan sonra arpa gelmektedir zaten.

Sonuçta mısır, nohut, arpa ve buğdaydan ekmek yapılmaktadır fakat damak zevki ve ekim alanının çokluğu ve işleme sanayinin gelişmesi bakımından diğerlerine göre ekmek sanayiinde buğday ön plana çıkmıştır ve bunda damak zevkinin ve Türk halkının kültürürün etkisi çoktur. Yine de bazı dünya ülkelerinde bizim sadece buğdaydan ekmek yaptığımız gibi arpadan ekmek yapılan ülkeler vardır.

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-06-2007, 14:18   #4
Ağaç Dostu
 
a h m e t t o g a y's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-01-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 53
Kangal köpeklerinin beslenmesinde arpa lapası çok kullanılan bir besinmiş. Acaba başka dev ırk köpeklere vermek mümkün müdür? Ayrıca arpa **** arpa unu nerede satılır? En azından bir kere denemek istiyorum, bizim kuçu sevecek mi?

a h m e t t o g a y Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-06-2007, 10:23   #5
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 30-07-2006
Şehir: Yalova
Mesajlar: 6,884
Galeri: 29
Arpa, mısır veya buğday ununun üzerine kaynar su dökülerek yapılan bulamaça yal denir. Bir çok köpek yiyebilir ama ne kadar uygun olduğu tartışılır. Yal yerine dengeli bir besinle beslenen köpek, işinde çok daha başarılı olacaktır. Köpeklerin etobur hayvanlar olduğunu unutmayalım. Çalışırken ihtiyaç duydukları enerjiyi yaldan almaları zordur. Sadece doyarlar.

Todor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-06-2007, 11:28   #6
Ağaç Dostu
 
Derya Özen's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-11-2006
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 1,517
Galeri: 158
Arpa'sı az gelmiş Eşek gibi anırıyor diye bir deyim vardır. Niye derler bilmem ama, bildiğim bir şey var. Arpa hayvanlar için iyi bir yem kaynağı.

Derya Özen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-06-2007, 23:20   #7
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 31-05-2007
Şehir: eskisehir
Mesajlar: 8
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Selahattin YILMAZ Mesajı Göster
Verimli tarım arazilerinde arpa buğdaya göre daha iyi verim verir. Ot ve dane besin değeri buğdaydan daha iyi olduğundan ekimi tercih edilmektedir. Yine de buğday kadar ekim alanına sahip değil. Ekim sırlamasında ülkemizde buğdaydan sonra arpa gelmektedir zaten.
Selahattin Bey bu dediğiniz bana ilginç geldi. Bende çiftçilik yapıyorum fakat ektiğimiz çeşitlerde genelde buğday verim arpadan daha yüksek. Verimli arazide apa tarımı yapmak buğday tarımı yapmaktan daha fazla dikkat istiyor. Fakat sizin kastınız kuru tarlalar içinse katılıyorum. Zira sulanabilir tarlalarda verim ve fiyat düşünüldüğünde buğday daha ağır basıyor.

Sulamada dikkat edilmesi gerekir çünkü arpa geç sulandığında yatabilir buda verimi olumsuz etkiler.erken dönemde su ise yeşil aksamı artırır ve besin ve su tüketimini artırır dolayısı ile ikinci kez sulama ihtiyacı hissedilebilir. Sulamanın sapa kalkma döneminde yapılması en ugun zamandır bence.

Ayrıca yukarıdaki resimlerde görünen daneler arpa değil buğdaydır.

oguzhan-fb Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-07-2007, 20:40   #8
Ağaç Dostu
 
Salinta's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-07-2007
Şehir: Giresun
Mesajlar: 220
Biraz geç olmuş ama son soruya cevap vermek istiyorum: Sanırım bir karışıklık söz konusu... Arpanın tercih edilmesinin sebebi yetiştiriciliğinin buğdaya göre daha kolay olmasıdır. Üstelik buğdayın yetişemediği topraklarda yetişebilir.

Salinta Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-09-2008, 09:42   #9
Ağaçsever
 
necoezgi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-10-2007
Şehir: sivas
Mesajlar: 38
merhaba arkadaşlar sivasın gürün ilcesinde sulu arpa ekmeyi düşünüyorum.ilkbaharda ekim yapacagım,iki defa sulamayı düşüyorum (yagmurlama ile) ama bizim burada arpa ceşidini bilen yok herkes rastgele ekiyor ve ne ektiginide bilen yok.Sizlerden ögrenmek istedigim hangi ceşidi ekiyim teşekkürler iyi calışmalar.

necoezgi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-09-2008, 09:54   #10
Ağaçsever
 
necoezgi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-10-2007
Şehir: sivas
Mesajlar: 38
merhaba arkadaşlar bu konudada bilgisi olan yok iyi calışmalar.

necoezgi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-02-2009, 10:50   #11
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 26-04-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 126
kardeş arpa nın verimli olanları var konyada bahri dağdaş araştırma enstüsünde ise dönümden 900 kg veriyor diyor kuruda verim biraz daha düşebilir

muammer74 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-04-2010, 14:17   #12
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-03-2010
Şehir: Denizli
Mesajlar: 686
Bu yıl 6 sıralı arpadan ektik bakalım.Anlatıldığına göre başakta iki sıra yerine altı sıra arpa danesi oluyormuş ve bu nedenle verim yüksekmiş. Sonucu ve verimi merakla bekliyoruz.

yarenimex Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-03-2013, 23:38   #13
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 17-04-2010
Şehir: ankara
Mesajlar: 21
arpada yabancı ot sorunlarına ve çözümlerine mı değinilse birazcıkta... Özellikle dar yapraklı yabancı otlar

Bkz: Y.yulaf, Püsküllü çayır otu, Kara çim


Düzenleyen agronom_06 : 11-03-2013 saat 23:40 Neden: eksik
agronom_06 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:57.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024