agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Tarla Bitkileri
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 06-06-2014, 01:24   #1
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 29-07-2008
Şehir: izmir
Mesajlar: 38
Silajlık Yonca Yetiştiriciliği

Selamlar Sevgili agaclar.net üyeleri;


Yonca bildiğimiz üzere yem bitkileri içinde çok önemli bir yer tutan hayvanların kaba yem ihtiyacını karşılayan, sulu, lezzetli, protein oranı yüksek lif kaynaklı bir bitkidir. Hatta yonca için bu özelliklerinden dolayı yem bitkilerinin kraliçesi denmektedir.

Bende tarıma ve hayvancılığa olan merakımdan dolayı ve yoncanın bu üstün vasıflarını gördükten sonra bu bitkiyi yetiştirip ticari olarak pazarlamaya karar verdim. İzmir'de ikamet etmemden dolayı İzmir ve çevresinde bu işi yapmayı düşünüyorum. (İzmir, Manisa, Aydın, Balıkesir). Gerek internetteki yazılı kaynaklardan olsun gerekse değerli hocalarımızın konuşmalarından olsun bu bitkiyi Ege Bölgesi iklim şartlarında yetiştirebileceğimi öğrenmiş bulunmaktayım. Fakat bu işi yapmak için düşündüğümüzde önümüze çıkan bir çok sorun aşılmayı beklemektedir.

Bu sorunlar;

1) Yonca yetiştirmeye uygun tarla vasfında arazimizin bulunmaması,
2) Daha önce tarım ve hayvancılıkla uğraşmamamdan kaynaklı olarak traktör, pulluk, diskaro, mibzer, tapan çayır biçme makinası, römork vb. gibi ekipmanlara sahip olmamam,
3) Daha önceleri yonca yetiştiriciliği yapmadığımdan dolayı da bu konuda edindiğim tecrübelerin bulunmaması en önemli dezavantajlar olarak sıralanabilir.

Buna karşılık olarak yonca yetiştiriciliği konusunda gerekli dökümanların okunup incelenmesi, değerlendirilmesi, yetiştiricilik, hasat, balyalama, depolama, olumlu ve olumsuz durumlar karşısında a,b,c planlarının yapılması, satış ve pazarlamasının yapılması, ve günümüz koşullarında belkide en önemlisi olan sürdürülebilir tarım yapılmasıyla ilgili siz değerleri forum üyelerinin görüşlerini almak isterim.

Yonca yetiştiriciliği için uygun arazim olmadığından ve satın almak için yüksek bütçe gerektiğinden dolayı yaklaşık 100 dönüm yonca yetiştirmeye uygun vasıflı ,sulama yapabilecek arazi kiralamayı düşünüyorum.
Alet ve ekipman temin konusunda da traktör ve diğer alet ekipmanları da tarlanın bulunduğu yakın çevreden kiralayarak çözmeyi düşünüyorum.

Tohum konusunda da modern tarımın gerektirdiği sertifikalı, çimlenme gücü yüksek, içerisinde özellikle küsküt virüsünün bulunmadığı tohumları kullanarak bu işi icra etme kanaatindeyim.

Yonca yetiştiriciliğinde yeterli ot verimini almak adına ve biçim sayısını optimum düzeye çıkarmak için sulamanın modern tekniklerle yapılmasının zorunluluk olduğunu belirtmek isterim. Bu kapsamda sulama için yağmurlama sulama sisteminin en uygun çözüm olacağını düşünmekteyim.

Yazımın sonuna yaklaşırken sizlerin değerli görüş ve önerilerinizi almak adına bir kaç soru sormak istiyorum.

1) Sizce İzmir ve çevresinde tarla sahibi olmadan icar (kiralama) usulüyle karlı bir yonca yetiştiriciliği mümkün müdür?
2) Traktör ve diğer toprak işleme aletleri, balyalama makinası, streçleme makinası, taşıma ve istifleme makinalarını kiralayarak bu işi yürütmek mümkün müdür?
3) Bildiğim kadarıyla yonca yetiştirmek için tesviyeli iyice ufalanmış toprak yapısında ekim yapmak gerekiyor,bu tarz bir araziyi yıllık olarak 200 tl/yıllık/dekar fiyatıyla kiralamak mümkün müdür? (toplam 100 dönüm kirası yıllık 20.000 tl)
4) Sizce kiralayacağım tarla gerek verim gerekse fiyat-performans bakımından İzmir, Manisa, Balıkesir, Aydın illeri arasından hangisinde olmalıdır?
5) 100 dönüm yonca tarlası için yağmurlama sulama sisteminin malzemelerinin satın alınması, boru, fıskiyelerinin ek parçalarının, filtrerinin, su motorunun satın alınıp komple sistem olarak kurulması ve sondaj yapımı ne kadarlık bir bütçe gerektirir?
6) İlk dikimle beraber Amonyum Nitrat (%26), Amonyum Sülfat (%21), Triple Süper Fosfat (%42-44) olarak bilinen kimyevi gübrelerinin yağmurlama suyuyla birlikte tarlaya uygulanması mümkün müdür?
7) Yonca ekimi gerçekleşmeden önce toprağa ne zaman ve ne miktarda ahır gübresi vermek doğru olur?
8) Ege bölgesinde doğru tür seçimi, pnömatik mibzerle ekimi, zamanında sulanması ve gübrelemesiyle birlikte bir yılda bir dekardan 8 biçimle birlikte 8 ton yeşil yonca hasat etmek mümkün müdür?
9) Hasat ettiğimiz yeşil yoncayı nemini kaybetmesini beklemeden balya haline getirip mi streçliyoruz?
10) Hasat ettiğimiz yeşil yoncayı hemen balyalayıp streçlersek kilo kaybeder mi?
11) İnternette satılan streçlenmiş 1 tonluk balyalar nemini kaybetmeden mi balyalanıyor, yani her biçimde 1 ton yeşil ürün alıp bunu balyalanıp 500 tl cvarına satmak mümkün müdür? Yoksa tonu 500 tl ye satılan balyalanmış ve streçlenmiş yoncalar fire verdikten ve nemini kaybettikten sonra mı balyalanıyor?
12) Bu tür bir üretim yaptıktan sonra bu ürünleri pazarlamak sizce sektöre yeni girmiş bir üretici olarak zor olur mu?
13) Son olarak 100 dönüm bir arazinin kiralanması, tesviyesi, sürülmesi, ufalanması, tapan çekilmesi, sertifikalı tohum satın alınması, ekilmesi, yağmurlama sulama sisteminin satın alınması ve kurulması, sulanması ve gübrelenmesi, biçim yapılması, balyalanması, streçlemesine kadar olan süreçte 100.000 tl lik bir sermaye yeterli midir?
14) Kiralamayı minimum 10 yıl olarak karşılıklı noter kanalıyla sözleşmeli olarak yaparsam dolayı devlet desteklerinden yararlanabilir miyim? (10 yıl kiralamanın sebebi yoncanın ekonomik ömrünün 7 yıl olmasıdır. Bu süre içinde yonca her yıl dekar başına yaklaşık 20 kg saf azotu toprağa bağlamaktadır. 7 yıl tamamlandıktan sonra yoncayı tarladan söküp toprakta birikmiş olan azottan 3 yıl boyunca istifade edebilecek arpa,buğday gibi ürünlerin ekilip yüksek verim alınması hedeflenmektedir. Buğdaydan veya arpadan arta kalan zamanda fiğ ekilip hasat edilen ürünün pazarlanması sağlaması hedeflenmektedir. Bu mantıklı bir yaklaşım mıdır?


Aklıma gelen düşünceler ve sorular bunlar, sizde bu konuda bana yardımcı olursanız, destek, öneri, eleştiri ve fikirlerinizi benimle paylaşırsanız çok memnun olurum. Okuduğunuz ve değerli görüşleriniz için şimdiden teşekkürler.

İyi geceler dilerim, ürününüz bol kazancınız yüksek olsun.

enico Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-06-2014, 20:14   #2
Ağaçsever
 
madlord's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-04-2009
Şehir: şanlıurfa
Mesajlar: 60
sayın enico hevesinizi kırmak istemem ama bu iş kiralık arazi ve ekipmanlarıyla yapılırsa pek karlı bir iş oldugu söylenemez. Öncelikle bir maliyet hesabı çıkarın tohum ne kadar mal olacak, traktör sürüm parası, tarla kirası, tarla sulama, balyalama hepsini maliyetini öğrenin o şekilde kafanıza yatarsa girin bu işe.

madlord Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-04-2020, 17:40   #3
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 22-04-2020
Şehir: Çorum
Mesajlar: 2
Bu sene ben de yonca ektim 15 dekar şunu belirtmek isterim suyu olan bir araziyi yıllık 200 tlye kiralayacaklatını sanmam benim yonca çimlendi bir ay oldu yaklaşık 5 cm boyunda şuan spring sulama kuruldu kuyu suyu ile sulanıyor

asos tarım Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-04-2020, 17:49   #4
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 22-04-2020
Şehir: Çorum
Mesajlar: 2
Planlaman güzel ancak eksik çok kişi inanırsa her şeyi yapabilir ancak doğru yol haritası izlemek de fayda var yanmış hayvan gübresi dönüm başına 4 ton en az ekimden 15 gün önce toprak ile karıştırılmalı daha sonra tsp tarzı fosfor ve potas ağırlıklı gübre verilmelidir. Ancak unutulmaması gereken yonca çok yıllık bir bitki olduğu için yaklaşık 5 yıl toplam fosfor ve potas miktarı 5 yıl için verilmesi daha doğru olur yoncada makro üst gübreleme uzmanlar tarafından tavsiye edilmemektedir. İlk yıl için gerekli azotta taban gübresi ile verilmelidir. Ben kendi taelam için dönüme 25 kg toz kükürt 50 kg süper ekin gübresi verdim ayrıca dönüme 7 ton yanmış hayvan gübresi serdim bunun dışında yoncada tarla hazırlığı çok önemlidir internetten bu konuyla ilgili araştırma yapabilirsin. Ekilecek arazide kireç oranı fazla olması yonca verimine artı katar.

asos tarım Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Etiketler
salinta

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:26.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024