agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Tarla Bitkileri
(https)




Reklam


Beğeni Düzeni23Beğeniler
  • 2 Gönderen heyyamola
  • 4 Gönderen heyyamola
  • 9 Gönderen heyyamola
  • 3 Gönderen nkutsay
  • 1 Gönderen hobiciakvarist
  • 1 Gönderen heyyamola
  • 2 Gönderen heyyamola
  • 1 Gönderen Kerem Örenç

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 20-01-2014, 21:59   #1
Ağaçsever
 
Özgür Ayata's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-08-2007
Şehir: Girne KKTC
Mesajlar: 66
Mısır

1 dönüm tarlada Sofralık, haşlamalık mısır tarımı yapmak istiyorum, KKTC de ekim tarihi ve çeşit seçimi hakkında bilgiye ihtiyacım var.

 
Özgür Ayata Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-08-2014, 15:34   #2
Ağaç Dostu
 
limon_sever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-12-2009
Şehir: Konya
Mesajlar: 2,184
Galeri: 11
Arkadaşlar,

İkinci sefer mısır yetiştiriyorum. İlk ektiklerim rüzgarlardan dolayı yıkılmışlardı.

Daha önce hiç mısır yetiştirmediğim için bir bilgim ve tecrübem yok.

Şimdi bir adet mısır 3 metre civarında boylandı ve en tepede püskül çıkardı. Ama gövdede mısır oluşumu yok. Daha erken mi yoksa bundan sonra meyve vermez mi?

limon_sever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-08-2014, 17:09   #3
Ağaç Dostu
 
nkutsay's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-01-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 656
Bu baslik bu sitede nasil boyle issiz kalmis ki? Ben de ilk defa misir ektim ve ilk defa misir bitkisi goruyorum. Bir meyve var uzerinde. Bir bitkide kac meyve oluyor un cevabini hicbir yerde bilamadim.

nkutsay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-08-2014, 17:33   #4
Ağaç Dostu
 
heyyamola's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-02-2009
Şehir: Kayseri
Mesajlar: 2,530
Galeri: 37
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi limon_sever Mesajı Göster
Arkadaşlar,

İkinci sefer mısır yetiştiriyorum. İlk ektiklerim rüzgarlardan dolayı yıkılmışlardı.

Daha önce hiç mısır yetiştirmediğim için bir bilgim ve tecrübem yok.

Şimdi bir adet mısır 3 metre civarında boylandı ve en tepede püskül çıkardı. Ama gövdede mısır oluşumu yok. Daha erken mi yoksa bundan sonra meyve vermez mi?
Çeşitlere göre değişmekle beraber, büyük ihtimalle 3-5 gün içinde oluşum başlayacaktır.

limon_sever ve dinozor beğendi.
heyyamola Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-08-2014, 19:24   #5
Ağaç Dostu
 
heyyamola's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-02-2009
Şehir: Kayseri
Mesajlar: 2,530
Galeri: 37
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nkutsay Mesajı Göster
Bu baslik bu sitede nasil boyle issiz kalmis ki? Ben de ilk defa misir ektim ve ilk defa misir bitkisi goruyorum. Bir meyve var uzerinde. Bir bitkide kac meyve oluyor un cevabini hicbir yerde bilamadim.
Sağlıklı gelişen bitkiler 2-3 adet büyük koçan oluşturabiliyor. Cin mısırlarında (patlatmalık çeşitler) adet artabilir. Ben haşlamalık türlerin bir kökünden, ikisi daha ufak olmak üzere toplamda 5 koçan hasat ettiğimi hatırlıyorum.

Dört fotoğrafla da olsa başlığı şenlendirip, kendi tecrübelerimi aktarayım.


27 Temmuz 2014' den

Tohum ekiminden 80 gün sonra gerçekleşen, koçan oluşumu (haşlamalık çeşit)
Name:  DSCN1589.jpg
Views: 1454
Size:  52.0 KB

7 Mayıs' ta tohumu ekilen cin mısırları
Name:  DSCN1533.jpg
Views: 1521
Size:  66.8 KB

Aynı gün ekilen, aynı çeşidin, daha az gübreli yerdeki gelişimi
Name:  DSCN1596.jpg
Views: 1346
Size:  72.4 KB

Kavunla iyi arkadaş olduğu.. Kabak ve fasulye ile zaten kız kardeşler
Name:  DSCN1569.jpg
Views: 1324
Size:  66.7 KB

Naçizane gözlemlerimiz;

Güneşi, suyu, çapayı, gübreyi (bilhassa azot) çok sevdiği, topraktan azot başta olmak üzere yüklüce besin maddesi sömürdüğü, sık dikilince (30 cm aralıkla) daha iyi tozlaşıp koçan tutumunu artırdığı, süt-olum devresindeki koçanların kuşların saldırısına uğrayacağının unutulmaması...

heyyamola Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-08-2014, 21:11   #6
Ağaç Dostu
 
heyyamola's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-02-2009
Şehir: Kayseri
Mesajlar: 2,530
Galeri: 37
3 Ağustos 2014' den



Sağlıklı gelişen bitki 3 adet koçan oluşturmuş.
Name:  DSCN1868.jpg
Views: 2724
Size:  59.4 KB

Tek kökte 5 koçanı, bu sene de gördük.
Name:  DSCN1869.jpg
Views: 1504
Size:  48.6 KB

heyyamola Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-04-2015, 12:50   #7
Ağaç Dostu
 
nkutsay's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-01-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 656
Hic boyle cimlenen bitki gormemistim. 6 gunluk golden bantam'lar.

Eklenen Resimler
 
nkutsay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-02-2016, 20:17   #8
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 13-08-2015
Şehir: BATMAN
Mesajlar: 24
mısır hakkında annemden yeni öğrendiğim bir bilgiyi paylaşmak istiyorum, mısır kabukları sararmadan yani taneler tamamen sertleşmeden koçanlar toplanıp kurutulursa yumuşacık ve taze mısır gibi bir tat elde edebilirsiniz haşladığınızda,
herkese bereketli bir yıl diliyorum tekrar

izmocee Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-04-2016, 00:10   #9
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 02-03-2015
Şehir: antalya
Mesajlar: 84
Sn. izmocee paylaştığınız bilgiyi deneyeceğim.

özfidan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-03-2017, 16:08   #10
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-05-2015
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 389
Mısır'ın en uygun ekme ve çimletme zamanı nedir acaba...

Resulgur beğendi.
hobiciakvarist Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-03-2017, 00:20   #11
Ağaç Dostu
 
heyyamola's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-02-2009
Şehir: Kayseri
Mesajlar: 2,530
Galeri: 37
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hobiciakvarist Mesajı Göster
Mısır'ın en uygun ekme ve çimletme zamanı nedir acaba...
En uygun ekim Mayıs ayının ilk haftası (Hıdrellez) direk toprağa yapılır. Ilıman bölgelerde, toprak yeterince ısınmışsa, geç ilkbahar don riski ortadan kalkınca daha erken ekim yapılabilir.

heyyamola Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-03-2017, 10:22   #12
Yeni Üye
 
umbasi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-06-2012
Şehir: Kayseri
Mesajlar: 5
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi heyyamola Mesajı Göster
En uygun ekim Mayıs ayının ilk haftası (Hıdrellez) direk toprağa yapılır. Ilıman bölgelerde, toprak yeterince ısınmışsa, geç ilkbahar don riski ortadan kalkınca daha erken ekim yapılabilir.
İyi günler, mısır için melezlenme oranı ne orandadır. 2-3 çeşit mısırı aynı bölgeye ekmeyi düşünüyorum çünkü. Ayrıca Kayseri iklimi açısından Mayıs ayından önce ekim riskli midir?

umbasi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-03-2017, 19:53   #13
Ağaç Dostu
 
heyyamola's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-02-2009
Şehir: Kayseri
Mesajlar: 2,530
Galeri: 37
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi umbasi Mesajı Göster
İyi günler, mısır için melezlenme oranı ne orandadır. 2-3 çeşit mısırı aynı bölgeye ekmeyi düşünüyorum çünkü. Ayrıca Kayseri iklimi açısından Mayıs ayından önce ekim riskli midir?
Mısır çapraz tozlaşmaya çok yatkın, tohum saflığını garantilemek için farklı çeşitleri bir arada yetiştirmek uygun olmaz, melezlenme oranı bayağı yüksektir.

Kayseri'de 23 Nisandan sonra ekim yapılabilirse de 10 gün erkencilik sağlamak için risk almaya gerek yok bence... En iyisi Mayıs başını beklemek.

umbasi ve TCM beğendi.
heyyamola Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-03-2017, 07:46   #14
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-05-2015
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 389
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi heyyamola Mesajı Göster
En uygun ekim Mayıs ayının ilk haftası (Hıdrellez) direk toprağa yapılır. Ilıman bölgelerde, toprak yeterince ısınmışsa, geç ilkbahar don riski ortadan kalkınca daha erken ekim yapılabilir.
Sayın Heyyamola,

Cevabınız için teşekkür ederim. İstanbul ılıman bölge sayılır mı? Bir de teras da mısır ekmeyi düşünüyorum ancak ne kadar toprak gerekir mısır için çözemedim. 5 lt veya 10lt bir damacana toprakla doldurup buna ekmeyi düşünüyorum. Sizce nasıl olur/olur mu?

Bir de ekim esnasında tohum ne kadar derine ekilmeli (malum baya uzun olduğundan, sapın ağırlığı kaldıramayıp kırılmasından endişe ediyorum ve derine ekmeyi düşünüyorum (20 cm) ama bu sefer de çıkabilir mi bilemedim...

hobiciakvarist Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-03-2017, 02:52   #15
Ağaç Dostu
 
heyyamola's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-02-2009
Şehir: Kayseri
Mesajlar: 2,530
Galeri: 37
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hobiciakvarist Mesajı Göster
Sayın Heyyamola,

Cevabınız için teşekkür ederim. İstanbul ılıman bölge sayılır mı? Bir de teras da mısır ekmeyi düşünüyorum ancak ne kadar toprak gerekir mısır için çözemedim. 5 lt veya 10lt bir damacana toprakla doldurup buna ekmeyi düşünüyorum. Sizce nasıl olur/olur mu?

Bir de ekim esnasında tohum ne kadar derine ekilmeli (malum baya uzun olduğundan, sapın ağırlığı kaldıramayıp kırılmasından endişe ediyorum ve derine ekmeyi düşünüyorum (20 cm) ama bu sefer de çıkabilir mi bilemedim...
İstanbul ılıman bölge sayılabilir. Burada önemli olan tohumun çimlendikten sonra don olayına maruz kalmaması... Yaşadığınız bölgenin ilkbahar en geç don tarihleri hakkında bu harita veya İstanbul için bu grafik faydalı olabilir.

Terasta saksıda yetiştirmeyi düşünüyorsanız, Nisan başında ufak saksılara tek tohum ekip sonrasında donlu günler olursa saksıları taşıyıp korumaya alabilirsiniz. Mayıs başında da asıl yetişeceği yere toprak kalıbını dağıtmadan şaşırtma yaparsınız. Saksıda pek verimli olmayacaktır. illa ki yetiştireceğim diyorsanız, 35-40 cm derinliğinde 20 litrelik saksı, damacana vs. uygun olur. Etrafına 3 adet de bodur fasulye dikebilirsiniz.

Ekim derinliği en fazla 5 cm olmalı, destek için gerekirse gövde kalınlaşmaya başlayınca sonradan toprak ilave ederek boğaz doldurması yaparsınız.

heyyamola Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-03-2017, 20:33   #16
Yeni Üye
 
umbasi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-06-2012
Şehir: Kayseri
Mesajlar: 5
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi heyyamola Mesajı Göster
Mısır çapraz tozlaşmaya çok yatkın, tohum saflığını garantilemek için farklı çeşitleri bir arada yetiştirmek uygun olmaz, melezlenme oranı bayağı yüksektir.

Kayseri'de 23 Nisandan sonra ekim yapılabilirse de 10 gün erkencilik sağlamak için risk almaya gerek yok bence... En iyisi Mayıs başını beklemek.
Teşekkür ederim. Mayıs başını beklemek en iyisi o zaman.

umbasi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-02-2018, 21:43   #17
Ağaç Dostu
 
Kerem Örenç's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-02-2017
Şehir: İstanbul-Samsun-Batum
Mesajlar: 360
Mısır Yetiştiriciliği - Mısır Üretimi

Giriş
Dünyada üretilen mısırın % 27'si insan beslenmesinde, % 73'ü ise hayvan yemi olarak kullanılmaktadır. Gelişmekte olan ülkelerde mısırın kullanımı hayvan beslenmesinde % 46, insan beslenmesinde ve sanayi hammaddesi olarak % 54'dir. Gelişmiş ülkelerde ise bu oran hayvan beslenmesinde % 90, insan beslenmesinde ve sanayi hammaddesi olarak % 10'dur. Dünyada insan beslenmesinde tüketilen günlük kalorinin % 11'i mısır bitkisinden sağlanmaktadır. Bu oran gelişmiş ülkelerde %4'e düşerken, Meksika ve Orta Amerika gibi ülkelere % 27'e kadar yükselmektedir. Mısırın endüstride kullanımı diğer tahıllara göre artmış, gün geçtikçe de artmaktadır. Bunun sebebi; birim alandan yüksek verim alınması, yetiştirme tekniği, hasat, nakliye ve depolama gibi işlemlerinin kolay oluşu ve sürekli geliştirilme özelliğine sahip olmasıdır.

Mısır dünyada tahıllar içinde üretim açısından buğdaydan sonra ikinci sırada yer alır, bunu çeltik takip eder. Gelişmekte olan ülkeler içinde mısır Asya'da buğday ve çeltikten sonra yer alırken, Latin Amerika ve Afrika'da birinci sırada yer alır. Mısır, hayvan yemi ve insan yiyeceği olarak çok değişik alanlarda kullanılan ve ülkemizde buğday ve arpadan sonra en fazla üretilen bir hububat bitkisidir. Ülkemizde mısırın geleneksel üretim alanları Karadeniz ve Güney Marmara bölgesi olarak bilinir. Ülkemizin hemen her yerinde yetiştirilen mısır, yakın zamana kadar yaygın bir şekilde sadece Karadeniz Bölgesinde yetiştirilmekte iken 1980 li yıllardan itibaren özellikle Tarım Bakanlığı tarafından yürütülen II. ürün projesi ile güney bölgelerimizde yaygınlık kazanmıştır.

İklim ve Toprak İstekleri
Mısır tipik bir sıcak iklim tahılıdır. Minumum çimlenme sıcaklığı 9-100C olup, optimum çimlenme sıcaklığı 180C'nin üstündedir. En uygun büyüme sıcaklığı ise 25-300C arasındadır. 150C'nin altındaki sıcaklar ilk büyümeyi yavaşlattığından verimde belirgin düşüşlere yol açar. Mısır bitkisinin toprak seçiciliği fazla değildir. Uygun ve zamanında işlenen ve gerekli bitki besin maddeleri verilen, değişik tip topraklarda mısır başarıyla yetiştirilebilir. Ancak mısır en iyi gelişmeyi ve en yüksek verimi , organik madde ve alınabilir besin maddelerince zengin ve drenajı havalanması iyi olan derin, sıcak, tınlı topraklarda gösterir.

Toprak Hazırlığı
Mısır için toprak işlemede dünyada değişik yöntemler kullanılmaktadır. Bunların başlıcaları; geleneksel toprak işleme (pulluk ile), anız örtülü malç sistemi, ark açıcıları kullanılarak yapılan işleme, minimum toprak işleme ve toprak işlemesiz yöntemlerdir. Ülkemizde mısır genel olarak geleneksel toprak işleme metodu olan pullukla derin sürüm, gerekirse ikileme, diskaro ve tırmık kullanılarak yapılmaktadır. Ancak daha fazla güney bölgelerimizde uygulanan ikinci ürün mısırda azaltılmış toprak işleme metotları kullanılmaktadır. Bu yörelerde yapılan yanlış uygulamalardan birisi anızın yakılarak toprak işlemesi yapılmasıdır. Bunun yerine anız mibzerleri ile gölge tavına sürümsüz ekim yapılması yerleştirilmelidir. Bir diğer uygulama Doğu ve Batı Karadeniz Bölgelerinin yamaç arazilerinde uygulanan elle toprak işleme şeklidir. Bu yörelerde ticari anlamda mısır üretimi yapılmamaktadır. Fazla işgücüne ve toprak erozyonuna neden olan bu uygulamadan vazgeçilerek buralarda da sürümsüz ekim metotlarının uygulanması gerekmektedir.

Ekim Zamanı
Mısır yazlık olarak yetiştirilen bir bitkidir. Ancak çok uzun bir ekim periyoduna sahiptir. Mısır, fizyolojik oluma erme zamanına kadar olan toplam sıcaklık istekleri baz alınarak olum guruplarına ayrılmıştır (FAO 200, FAO 300 ? FAO 700 gibi). Üretim yapılacak yerin iklim şartlarına göre ve yetiştirilecek çeşidin FAO olgunluk gurubuna göre ekim zamanı belirlenmelidir. Fideler ilkbahardaki donlardan veya düşük sıcaklıklardan çok etkilenirler. Böyle şartlarda tarlada yeterli sıklığı gerçekleştirebilmek zor olur. Veya bitkiler zayıf düştüğünden dolayı yabancı ot kontrolü zorlaşır. Bu bakımdan ana üründe ekim zamanının tespitinde en doğru ölçüt toprak sıcaklığıdır. Tohum yatağındaki sıcaklık 10?C'nin üstünde olmalıdır. Karadeniz bölgesinde ekim, Mayıs ayı içinde yapılmalıdır. Ancak Güneydoğu Anadolu gibi sıcak bölgelerde ana ürünün uygun olmadığı ve ll.ürün olarak erkenci çeşitlerle tarım yapılması gerektiği tespit edilmiş olup, ekimin de Haziran ortalarından Temmuz başlarına kadar bitirilmesi gerekmektedir. İkinci ürün tane yetiştiriciliğinde olgunluk gurubuna göre seçilmiş olan çeşit mümkün olduğu kadar erken ekilmelidir. Ya da bölgelere ve olgunluk guruplarına göre yapılan araştırmalar sonucu belirlenmiş olan en son ekim tarihlerine bakarak ekim yapılmalıdır.

Ekim Derinliği
Ekim derinliği genel olarak 5-6 cm olmalıdır. Ağır topraklarda biraz daha yüzlek, hafif topraklarda biraz daha derin olabilir. Ekim mutlaka tavlı toprağa yapılmalıdır. Tohumun toprakla temasını arttırmak için merdane çekmek faydalı olmaktadır. Bilhassa azaltılmış toprak işleme veya sürümsüz ekimlerde bu işlemin etkisi daha da önemli olmaktadır.

Bitki Sıklığı
Mısırda verimi oluşturan en önemli komponent dekardan hasat edilen bitki sayısıdır. Bitki sıklığı; çeşidin özelliği, toprağın verim gücü, sulama durumu ve yetiştirme amacına göre değişir. Orta geççi (FAO: 700) çeşitler için sıklık, hasat sırasında dekarda 5500 ? 7000 bitkiyi sağlayacak şekilde sıra arası 65-70 cm, sıra üzeri 20-25 cm olmalıdır. Yeterli suyun olduğu yerlerde ve erkenci çeşitlerde bitki sıklığının biraz fazla, suyun kısıtlı olduğu yerlerde ve geççi çeşitlerde bitki sıklığının biraz az olması istenir. Bunu sağlamak için tane iriliğine göre dekara 2-3 kg arasında tohum kullanılmalıdır. Silajlık olarak yetiştirilen mısırda tohum miktarı artırılmalıdır. Yapılan araştırmalar sonucunda Karadeniz bölgesinde en uygun bitki sıklığının dekara 12000-14000 bitki olması gerektiği, bunun da 4-6 kg /da tohuma tekabül ettiği tespit edilmiştir.

Gübreleme
Mısır, topraktan çok fazla miktarda su ve besin maddesi kaldırır. Ancak mısır, fizyolojik olarak bir C4 bitkisi olduğundan kullandığı bu su ve besin maddelerine karşılık birim alandan çok yüksek oranda kuru madde üretir. Bu özelliğinden dolayı mısırda su ve besin maddelerindeki her hangi bir eksiklik verimde ekonomik zararlara yol açar. Bu bakımdan mısırda bitki beslemeye ayrıca özen gösterilmesi gerekmektedir. Mısıra verilecek gübre miktarı toprak ve iklim şartları, çeşit ve bitki sıklığına göre değiştiği gibi ekilişin ana veya ikinci ürün olması ile **** tane üretimi veya silajlık üretim olmasına göre de değişebilir. Mısırın özellikle azotlu gübre isteği çok fazladır. Melez çeşitlerle ülkemizde yapılan araştırmalarda 18-24 kg / da N ve 7-9 kg / da P2 O5 vermenin ekonomik verim sağladığı görülmüştür. Azotlu gübrenin yarısı ve fosforun tamamı ekimle birlikte verilmelidir. Azotun kalan kısmı da bitkiler 40-50 cm olduğunda sıra arasına verilerek toprağa karıştırılmalıdır.

Ülkemizde özellikle bazı ikinci ürün bölgelerinde çok aşırı azotlu gübre kullanılmaktadır. Ekonomik kayba ve çevre kirliliğine sebep olan bu durumdan vazgeçilerek gerektiği kadar gübre uygulamak gerekir. Ayrıca Orta Karadeniz Bölgesinde tabii yağış şartları altında sulanmaksızın mısır üretilen bölgelerde, azotlu gübrenin ikiye bölünerek verilmesi daha sonraki dönemlerde yeterli yağışın olmaması durumunda gübreden yeterince yararlanılmasını önlemektedir. Onun için mısır ekilecek alanlardan toprak örnekleri alınarak tahlil yaptırılmalı ve tavsiye edilen dozlarda gübre kullanılmalıdır. Silajlık olarak yetiştirilen mısırda azotlu gübre miktarı da artırılmalıdır. Yine yapılan araştırmalar sonucunda Karadeniz bölgesinde en uygun azotlu gübre miktarının dekara 22-25 kg saf azot olması gerektiği tespit edilmiştir.

Sulama
Mısırda iyi bir verimin sağlanması için bitkinin su ihtiyacının tam ve zamanında sağlanması gerekir. Özellikle tepe püskülü çıkarmadan bir hafta önce ile süt olum devresi arasında mısırın su ihtiyacı fazladır. Yapılan araştırmalar çiçeklenme dönemindeki bir haftalık su stresinin verimi %50 azalttığını göstermiştir. Yağışı yetersiz olan yerlerde birkaç kez sulama yapılmalıdır. Yapılacak sulama sayısı, sulamanın zamanı ve her bir sulamada verilecek su miktarı iklim ve toprak koşullarına bağlıdır. Üretim planlanırken gerektiği dönemde gerektiği kadar suyun temin edilip edilmeyeceğine dikkat edilmelidir. Ülkemizin Kuzey bölümünün (Karadeniz ve Marmara) yağışı yetersiz olan yerlerinde; ikinci azotlu gübreden sonra tepe püskülü çıkarmadan bir hafta önce ve süt olum devresinde olmak üzere en az üç kez su verilmelidir. Batı, Güney ve Güney Doğu da ise topraktaki faydalı su izlenerek sulama yapılmalıdır. Bu bölgelerimiz için sulama sayılarının batıdan güneydoğuya doğru artması şartı ile 6-15 arasında olabileceği tespit edilmiştir.

Yabancı ot Kontrolü
Yabancı otların tarıma yıllık maliyeti oldukça büyüktür. Yabancı otlar nedeniyle tarla bitkilerindeki başlıca kayıplar; verim düşüklüğü, ürün kalitesinin azalışı ve hasadı zorlaştırma şeklinde sıralanabilir. Mısır, yabancı otlar ile çok iyi rekabet etmesine rağmen mısırın yaşama biyolojisine adapte olmuş olan bazı çok önemli yabancı otların kontrolü en önemli bakım işlerindendir. Ayrıca her ne kadar güçlü bir yabancı ot mukavemeti varsa da erken dönemlerde bu rekabetten çok uzaktır. Bu bakımdan mısırda yabancı ot kontrolü en fazla araştırılan konulardan birisidir. Yabancı ot kontrol metotlarının başında kültürel mücadele ve kimyasal (herbisitle) mücadele gelir. Yabancı ot kontrolü için geliştirilmiş mısıra selektif pek çok herbisit bulunmaktadır. Bunlar, mekanik yöntemler ile kombine edildiğinde çok olumlu sonuçlar alınabilmektedir. Mısırda yabancı ot kontrolünde dikkat edilmesi gereken en önemli husus çıkıştan itibaren mısırın toprak yüzünü kapatıncaya kadar olan 6-7 haftalık periyodun otsuz olarak geçirilmesidir.

Hastalık ve Zararlıları
Mısır, verim potansiyeli yüksek olan bir bitkidir. Bir mısır tarlasında genel olarak yirminin üzerinde zararlı böcek bulunmaktadır. Bu zararlılar, bitkinin gelişme dönemleriyle ilgili olarak beş kısımda incelenebilir:
? Bitkinin ilk beş haftalık döneminde fide ve köklerinde beslenen, bitki sıklığını ve sağlığını bozan zararlılar (Tel kurtları, bozkurtlar vs.)
? Sapa kalkma döneminde, yaprak helezonu içinde beslenen zararlılar (Güz tırtılları, mısır kurtları ve mısır yeşil kurtları vs.)
? Tepe ve koçan püskülü üzerinde beslenen ve tozlanmayı engelleyen zararlılar (Mısır kök kurtları erginleri, mısır yeşil kurdu ve yaprak afitleri)
? Koçan üzerinde ve özellikle taneleri yiyerek beslenen zararlılar (Mısır yeşil kurdu, güz tırtılları vs.)
? Sapa saldıran, yatmaya ve koçan kaybına sebep olan zararlılar (Mısır kurdu, pembe sap kurdu vs.)
Mısır, mevcut tarla bitkileri içinde en sağlıklı görülen bir bitkidir. Ancak yıllardır yapılan çalışmalarla başta hastalıklara dayanıklı hibrit çeşitler elde edilmesine ve kültürel önlemler gibi pek çok teknoloji ortaya konmasına rağmen hastalıklar, mısır üretimini sınırlayan önemli faktörlerden biridir. Hastalıklardan dolayı mısırda yıllık verim kaybının % 7-20 arasında değiştiği tespit edilmiştir.

Mısır bitkisinin büyümesi sırasında değişik organlarında görülebilen önemli bazı hastalıklar şunlardır.
Tohum ve fide hastalıkları, Yaprak hastalıkları, Sap çürüklükleri, Koçan çürüklükleri, Virutal hastalıklar, ve Nematotların neden olduğu hastalıklar. Mısır hastalıklar ve zararlılarıyla mücadelede çeşitli metotlar kullanılır. Bunların bazıları dayanıklı çeşit kullanmak, ekim nöbeti uygulamak, değişik sürüm sistemleri, farklı ekim zamanları, karantina tedbirleri ve kimyasal mücadeledir. Özellikle zararlılarla kimyasal mücadele önemli olup bunun için zararlının biyolojisini takip etmek ve gerektiği zamanda ilaçlama yapmak gerekir.

Hasat ? Harman
Hasat, koçan kavuzlarının kuruyup tane rutubetinin %30'un altına düştükten sonra yapılabilir. Hava koşulları uygun ise hasatı geciktirmek, tanedeki rutubetin düşürülmesi bakımından istenir. Makinalı hasatta tane rutubetinin %21-28 arasında olması gerekir. Hasat elle veya makine ile yapılmalıdır. Makine ile hasatta, koçanları toplayarak kavuzlarını soyan makinalar veya aynı zamanda daneleme yapan makinalar (biçer döver ) kullanılmaktadır. Mısır tane olarak depolandığında tane rutubetinin % 14'ün altında olması gerekir. Özellikle Karadeniz ve Marmara da ve ikinci ürün yapılan yerlerde mısır tarlada iken taneleme nemine düşemez. Bundan dolayı mısır koçanları kabukları soyulmuş olarak hasat edilerek sergen adı verilen yerlerde bekletilir ve ürün Ocak-Şubat aylarında taneleme nemine düşünce tanelenir. Karadeniz ve Marmara'da bu teknoloji gelenekselleşmiş iken bazı İkinci ürün bölgelerinde bu teknoloji bilinmediğinden ikinci ürün tarımı yapılamamaktadır. Dr. Ahmet ÖZ (ahmetoz01@gmail.com) Halil KAPAR (halilkapar@yahoo.com), Mahmut DOK(mahmutdok@yahoo.com)

Kerem Örenç Çevrimiçi   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-11-2019, 19:50   #18
Yeni Üye
 
Şeftali çiçeği's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-07-2019
Şehir: Yalova
Mesajlar: 27
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Kerem Örenç Mesajı Göster
Giriş
Dünyada üretilen mısırın % 27'si insan beslenmesinde, % 73'ü ise hayvan yemi olarak kullanılmaktadır. Gelişmekte olan ülkelerde mısırın kullanımı hayvan beslenmesinde % 46, insan beslenmesinde ve sanayi hammaddesi olarak % 54'dir. Gelişmiş ülkelerde ise bu oran hayvan beslenmesinde % 90, insan beslenmesinde ve sanayi hammaddesi olarak % 10'dur. Dünyada insan beslenmesinde tüketilen günlük kalorinin % 11'i mısır bitkisinden sağlanmaktadır. Bu oran gelişmiş ülkelerde %4'e düşerken, Meksika ve Orta Amerika gibi ülkelere % 27'e kadar yükselmektedir. Mısırın endüstride kullanımı diğer tahıllara göre artmış, gün geçtikçe de artmaktadır. Bunun sebebi; birim alandan yüksek verim alınması, yetiştirme tekniği, hasat, nakliye ve depolama gibi işlemlerinin kolay oluşu ve sürekli geliştirilme özelliğine sahip olmasıdır.

Mısır dünyada tahıllar içinde üretim açısından buğdaydan sonra ikinci sırada yer alır, bunu çeltik takip eder. Gelişmekte olan ülkeler içinde mısır Asya'da buğday ve çeltikten sonra yer alırken, Latin Amerika ve Afrika'da birinci sırada yer alır. Mısır, hayvan yemi ve insan yiyeceği olarak çok değişik alanlarda kullanılan ve ülkemizde buğday ve arpadan sonra en fazla üretilen bir hububat bitkisidir. Ülkemizde mısırın geleneksel üretim alanları Karadeniz ve Güney Marmara bölgesi olarak bilinir. Ülkemizin hemen her yerinde yetiştirilen mısır, yakın zamana kadar yaygın bir şekilde sadece Karadeniz Bölgesinde yetiştirilmekte iken 1980 li yıllardan itibaren özellikle Tarım Bakanlığı tarafından yürütülen II. ürün projesi ile güney bölgelerimizde yaygınlık kazanmıştır.

İklim ve Toprak İstekleri
Mısır tipik bir sıcak iklim tahılıdır. Minumum çimlenme sıcaklığı 9-100C olup, optimum çimlenme sıcaklığı 180C'nin üstündedir. En uygun büyüme sıcaklığı ise 25-300C arasındadır. 150C'nin altındaki sıcaklar ilk büyümeyi yavaşlattığından verimde belirgin düşüşlere yol açar. Mısır bitkisinin toprak seçiciliği fazla değildir. Uygun ve zamanında işlenen ve gerekli bitki besin maddeleri verilen, değişik tip topraklarda mısır başarıyla yetiştirilebilir. Ancak mısır en iyi gelişmeyi ve en yüksek verimi , organik madde ve alınabilir besin maddelerince zengin ve drenajı havalanması iyi olan derin, sıcak, tınlı topraklarda gösterir.

Toprak Hazırlığı
Mısır için toprak işlemede dünyada değişik yöntemler kullanılmaktadır. Bunların başlıcaları; geleneksel toprak işleme (pulluk ile), anız örtülü malç sistemi, ark açıcıları kullanılarak yapılan işleme, minimum toprak işleme ve toprak işlemesiz yöntemlerdir. Ülkemizde mısır genel olarak geleneksel toprak işleme metodu olan pullukla derin sürüm, gerekirse ikileme, diskaro ve tırmık kullanılarak yapılmaktadır. Ancak daha fazla güney bölgelerimizde uygulanan ikinci ürün mısırda azaltılmış toprak işleme metotları kullanılmaktadır. Bu yörelerde yapılan yanlış uygulamalardan birisi anızın yakılarak toprak işlemesi yapılmasıdır. Bunun yerine anız mibzerleri ile gölge tavına sürümsüz ekim yapılması yerleştirilmelidir. Bir diğer uygulama Doğu ve Batı Karadeniz Bölgelerinin yamaç arazilerinde uygulanan elle toprak işleme şeklidir. Bu yörelerde ticari anlamda mısır üretimi yapılmamaktadır. Fazla işgücüne ve toprak erozyonuna neden olan bu uygulamadan vazgeçilerek buralarda da sürümsüz ekim metotlarının uygulanması gerekmektedir.

Ekim Zamanı
Mısır yazlık olarak yetiştirilen bir bitkidir. Ancak çok uzun bir ekim periyoduna sahiptir. Mısır, fizyolojik oluma erme zamanına kadar olan toplam sıcaklık istekleri baz alınarak olum guruplarına ayrılmıştır (FAO 200, FAO 300 ? FAO 700 gibi). Üretim yapılacak yerin iklim şartlarına göre ve yetiştirilecek çeşidin FAO olgunluk gurubuna göre ekim zamanı belirlenmelidir. Fideler ilkbahardaki donlardan veya düşük sıcaklıklardan çok etkilenirler. Böyle şartlarda tarlada yeterli sıklığı gerçekleştirebilmek zor olur. Veya bitkiler zayıf düştüğünden dolayı yabancı ot kontrolü zorlaşır. Bu bakımdan ana üründe ekim zamanının tespitinde en doğru ölçüt toprak sıcaklığıdır. Tohum yatağındaki sıcaklık 10?C'nin üstünde olmalıdır. Karadeniz bölgesinde ekim, Mayıs ayı içinde yapılmalıdır. Ancak Güneydoğu Anadolu gibi sıcak bölgelerde ana ürünün uygun olmadığı ve ll.ürün olarak erkenci çeşitlerle tarım yapılması gerektiği tespit edilmiş olup, ekimin de Haziran ortalarından Temmuz başlarına kadar bitirilmesi gerekmektedir. İkinci ürün tane yetiştiriciliğinde olgunluk gurubuna göre seçilmiş olan çeşit mümkün olduğu kadar erken ekilmelidir. Ya da bölgelere ve olgunluk guruplarına göre yapılan araştırmalar sonucu belirlenmiş olan en son ekim tarihlerine bakarak ekim yapılmalıdır.

Ekim Derinliği
Ekim derinliği genel olarak 5-6 cm olmalıdır. Ağır topraklarda biraz daha yüzlek, hafif topraklarda biraz daha derin olabilir. Ekim mutlaka tavlı toprağa yapılmalıdır. Tohumun toprakla temasını arttırmak için merdane çekmek faydalı olmaktadır. Bilhassa azaltılmış toprak işleme veya sürümsüz ekimlerde bu işlemin etkisi daha da önemli olmaktadır.

Bitki Sıklığı
Mısırda verimi oluşturan en önemli komponent dekardan hasat edilen bitki sayısıdır. Bitki sıklığı; çeşidin özelliği, toprağın verim gücü, sulama durumu ve yetiştirme amacına göre değişir. Orta geççi (FAO: 700) çeşitler için sıklık, hasat sırasında dekarda 5500 ? 7000 bitkiyi sağlayacak şekilde sıra arası 65-70 cm, sıra üzeri 20-25 cm olmalıdır. Yeterli suyun olduğu yerlerde ve erkenci çeşitlerde bitki sıklığının biraz fazla, suyun kısıtlı olduğu yerlerde ve geççi çeşitlerde bitki sıklığının biraz az olması istenir. Bunu sağlamak için tane iriliğine göre dekara 2-3 kg arasında tohum kullanılmalıdır. Silajlık olarak yetiştirilen mısırda tohum miktarı artırılmalıdır. Yapılan araştırmalar sonucunda Karadeniz bölgesinde en uygun bitki sıklığının dekara 12000-14000 bitki olması gerektiği, bunun da 4-6 kg /da tohuma tekabül ettiği tespit edilmiştir.

Gübreleme
Mısır, topraktan çok fazla miktarda su ve besin maddesi kaldırır. Ancak mısır, fizyolojik olarak bir C4 bitkisi olduğundan kullandığı bu su ve besin maddelerine karşılık birim alandan çok yüksek oranda kuru madde üretir. Bu özelliğinden dolayı mısırda su ve besin maddelerindeki her hangi bir eksiklik verimde ekonomik zararlara yol açar. Bu bakımdan mısırda bitki beslemeye ayrıca özen gösterilmesi gerekmektedir. Mısıra verilecek gübre miktarı toprak ve iklim şartları, çeşit ve bitki sıklığına göre değiştiği gibi ekilişin ana veya ikinci ürün olması ile **** tane üretimi veya silajlık üretim olmasına göre de değişebilir. Mısırın özellikle azotlu gübre isteği çok fazladır. Melez çeşitlerle ülkemizde yapılan araştırmalarda 18-24 kg / da N ve 7-9 kg / da P2 O5 vermenin ekonomik verim sağladığı görülmüştür. Azotlu gübrenin yarısı ve fosforun tamamı ekimle birlikte verilmelidir. Azotun kalan kısmı da bitkiler 40-50 cm olduğunda sıra arasına verilerek toprağa karıştırılmalıdır.

Ülkemizde özellikle bazı ikinci ürün bölgelerinde çok aşırı azotlu gübre kullanılmaktadır. Ekonomik kayba ve çevre kirliliğine sebep olan bu durumdan vazgeçilerek gerektiği kadar gübre uygulamak gerekir. Ayrıca Orta Karadeniz Bölgesinde tabii yağış şartları altında sulanmaksızın mısır üretilen bölgelerde, azotlu gübrenin ikiye bölünerek verilmesi daha sonraki dönemlerde yeterli yağışın olmaması durumunda gübreden yeterince yararlanılmasını önlemektedir. Onun için mısır ekilecek alanlardan toprak örnekleri alınarak tahlil yaptırılmalı ve tavsiye edilen dozlarda gübre kullanılmalıdır. Silajlık olarak yetiştirilen mısırda azotlu gübre miktarı da artırılmalıdır. Yine yapılan araştırmalar sonucunda Karadeniz bölgesinde en uygun azotlu gübre miktarının dekara 22-25 kg saf azot olması gerektiği tespit edilmiştir.

Sulama
Mısırda iyi bir verimin sağlanması için bitkinin su ihtiyacının tam ve zamanında sağlanması gerekir. Özellikle tepe püskülü çıkarmadan bir hafta önce ile süt olum devresi arasında mısırın su ihtiyacı fazladır. Yapılan araştırmalar çiçeklenme dönemindeki bir haftalık su stresinin verimi %50 azalttığını göstermiştir. Yağışı yetersiz olan yerlerde birkaç kez sulama yapılmalıdır. Yapılacak sulama sayısı, sulamanın zamanı ve her bir sulamada verilecek su miktarı iklim ve toprak koşullarına bağlıdır. Üretim planlanırken gerektiği dönemde gerektiği kadar suyun temin edilip edilmeyeceğine dikkat edilmelidir. Ülkemizin Kuzey bölümünün (Karadeniz ve Marmara) yağışı yetersiz olan yerlerinde; ikinci azotlu gübreden sonra tepe püskülü çıkarmadan bir hafta önce ve süt olum devresinde olmak üzere en az üç kez su verilmelidir. Batı, Güney ve Güney Doğu da ise topraktaki faydalı su izlenerek sulama yapılmalıdır. Bu bölgelerimiz için sulama sayılarının batıdan güneydoğuya doğru artması şartı ile 6-15 arasında olabileceği tespit edilmiştir.

Yabancı ot Kontrolü
Yabancı otların tarıma yıllık maliyeti oldukça büyüktür. Yabancı otlar nedeniyle tarla bitkilerindeki başlıca kayıplar; verim düşüklüğü, ürün kalitesinin azalışı ve hasadı zorlaştırma şeklinde sıralanabilir. Mısır, yabancı otlar ile çok iyi rekabet etmesine rağmen mısırın yaşama biyolojisine adapte olmuş olan bazı çok önemli yabancı otların kontrolü en önemli bakım işlerindendir. Ayrıca her ne kadar güçlü bir yabancı ot mukavemeti varsa da erken dönemlerde bu rekabetten çok uzaktır. Bu bakımdan mısırda yabancı ot kontrolü en fazla araştırılan konulardan birisidir. Yabancı ot kontrol metotlarının başında kültürel mücadele ve kimyasal (herbisitle) mücadele gelir. Yabancı ot kontrolü için geliştirilmiş mısıra selektif pek çok herbisit bulunmaktadır. Bunlar, mekanik yöntemler ile kombine edildiğinde çok olumlu sonuçlar alınabilmektedir. Mısırda yabancı ot kontrolünde dikkat edilmesi gereken en önemli husus çıkıştan itibaren mısırın toprak yüzünü kapatıncaya kadar olan 6-7 haftalık periyodun otsuz olarak geçirilmesidir.

Hastalık ve Zararlıları
Mısır, verim potansiyeli yüksek olan bir bitkidir. Bir mısır tarlasında genel olarak yirminin üzerinde zararlı böcek bulunmaktadır. Bu zararlılar, bitkinin gelişme dönemleriyle ilgili olarak beş kısımda incelenebilir:
? Bitkinin ilk beş haftalık döneminde fide ve köklerinde beslenen, bitki sıklığını ve sağlığını bozan zararlılar (Tel kurtları, bozkurtlar vs.)
? Sapa kalkma döneminde, yaprak helezonu içinde beslenen zararlılar (Güz tırtılları, mısır kurtları ve mısır yeşil kurtları vs.)
? Tepe ve koçan püskülü üzerinde beslenen ve tozlanmayı engelleyen zararlılar (Mısır kök kurtları erginleri, mısır yeşil kurdu ve yaprak afitleri)
? Koçan üzerinde ve özellikle taneleri yiyerek beslenen zararlılar (Mısır yeşil kurdu, güz tırtılları vs.)
? Sapa saldıran, yatmaya ve koçan kaybına sebep olan zararlılar (Mısır kurdu, pembe sap kurdu vs.)
Mısır, mevcut tarla bitkileri içinde en sağlıklı görülen bir bitkidir. Ancak yıllardır yapılan çalışmalarla başta hastalıklara dayanıklı hibrit çeşitler elde edilmesine ve kültürel önlemler gibi pek çok teknoloji ortaya konmasına rağmen hastalıklar, mısır üretimini sınırlayan önemli faktörlerden biridir. Hastalıklardan dolayı mısırda yıllık verim kaybının % 7-20 arasında değiştiği tespit edilmiştir.

Mısır bitkisinin büyümesi sırasında değişik organlarında görülebilen önemli bazı hastalıklar şunlardır.
Tohum ve fide hastalıkları, Yaprak hastalıkları, Sap çürüklükleri, Koçan çürüklükleri, Virutal hastalıklar, ve Nematotların neden olduğu hastalıklar. Mısır hastalıklar ve zararlılarıyla mücadelede çeşitli metotlar kullanılır. Bunların bazıları dayanıklı çeşit kullanmak, ekim nöbeti uygulamak, değişik sürüm sistemleri, farklı ekim zamanları, karantina tedbirleri ve kimyasal mücadeledir. Özellikle zararlılarla kimyasal mücadele önemli olup bunun için zararlının biyolojisini takip etmek ve gerektiği zamanda ilaçlama yapmak gerekir.

Hasat ? Harman
Hasat, koçan kavuzlarının kuruyup tane rutubetinin %30'un altına düştükten sonra yapılabilir. Hava koşulları uygun ise hasatı geciktirmek, tanedeki rutubetin düşürülmesi bakımından istenir. Makinalı hasatta tane rutubetinin %21-28 arasında olması gerekir. Hasat elle veya makine ile yapılmalıdır. Makine ile hasatta, koçanları toplayarak kavuzlarını soyan makinalar veya aynı zamanda daneleme yapan makinalar (biçer döver ) kullanılmaktadır. Mısır tane olarak depolandığında tane rutubetinin % 14'ün altında olması gerekir. Özellikle Karadeniz ve Marmara da ve ikinci ürün yapılan yerlerde mısır tarlada iken taneleme nemine düşemez. Bundan dolayı mısır koçanları kabukları soyulmuş olarak hasat edilerek sergen adı verilen yerlerde bekletilir ve ürün Ocak-Şubat aylarında taneleme nemine düşünce tanelenir. Karadeniz ve Marmara'da bu teknoloji gelenekselleşmiş iken bazı İkinci ürün bölgelerinde bu teknoloji bilinmediğinden ikinci ürün tarımı yapılamamaktadır. Dr. Ahmet ÖZ (ahmetoz01@gmail.com) Halil KAPAR (halilkapar@yahoo.com), Mahmut DOK(mahmutdok@yahoo.com)



Verdiğiniz değerli bilgiler için çok teşekkürler.

Size bir konuda danışmak istiyorum. Komşu bahçeden değişik bir mısır cinsini tohumluk olarak aldım (o bahçede Amerikan mısırı 67 denen bir türü de ekiyorlar). Mısırı çok sevdiğim ve görüntüsünü de çok beğendiğim için aldım; koçan sıraları düzensiz ve saymaya çalıştım, en az 22 sıra var. Eşim GDO'lu olabileceğini söyledi. Yan komşum tamamen organik ekim yapıyor, bu mısırı da Adapazarı'nda ticarî tarım yapan ebeveyninden almış; en az 10 yıldır da organik olarak soyunu devam ettiriyor (fakat farklı mısırlar da ekiyor, izolasyon yapmadan). Mısırın resmini koymaya çalışacağım. İnternette sorun yaşadığım için resmi koyamasam bile, sizden ricam fikrinizi bana iletmeniz. Eğer ilk ekilen mısır GDO'luysa, bu durum 10 senede değişir mi, yani ortadan kalkar mı?

Sizden haber alacağımızı umuyorum, şimdiden teşekkürler.


Düzenleyen Şeftali çiçeği : 05-11-2019 saat 19:53 Neden: Yazım hatası
Şeftali çiçeği Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Etiketler
mısır

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:29.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2019