agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Tarla Bitkileri
(https)




Beğeni Düzeni98Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 18-11-2014, 23:44   #31
Ağaç Dostu
 
akçabardak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-03-2012
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 5,784
Sayın MeyveliTepe geçen sene bu paketi aldığımda GOOGLE de araştırma yaparken bir iki yerde rastlamıştım, biraz evvel tekrar araştırdım ama bulamadım.

akçabardak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-11-2014, 00:32   #32
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Kısa vegetasyon süresi sebebiyle soğuk ülkelerde yüzlerce yıl çok önemli besin kaynağı olmuş bir bitki.

Rastladığınız bilgi büyük ihtimal yapraklarıyla ilgiliydi. Karabuğdayın yaprakları tüketilirse güneşe maruz kalan deride aşırı hassasiyet yaratarak fototoksik bir etki yapıyormuş. Yani yaprakları ve yeşil aksamı yenmemelidir. Bir çok bitkide böyle etkiler var. Söz gelimi rhubarb (yabanisine ışgın deniyor sanırım), pembe sapları yeniyor ama yaprakları toksik.

Satın aldığınız paketi rahatlıkla kullanabilirsiniz. Gluten içermediği için gluten allerjisi olanlar için bulunmaz nimet. Pilav vs. gibi kullanım şekillerine bir ilave de ben söyliyeyim, Yayla çorbası gibi pişirildiğinde (pirinç yerine kullanılacak) çok güzel oluyor.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-11-2014, 10:45   #33
Ağaç Dostu
 
akçabardak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-03-2012
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 5,784
Teşekkür ederim Sayın MeyveliTepe şimdi rahatladım. Çorbasını deneyeceğim.

Paketi açtığımda bir kaç tanesini ekeceğim bakalım çimlenecek mi.

pria beğendi.
akçabardak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-11-2014, 11:12   #34
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Tüketim için hazırlanmış olanlar genelde çimlenmiyor ama deneyin.

akçabardak beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-11-2014, 11:38   #35
Ağaç Dostu
 
akçabardak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-03-2012
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 5,784
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster

Satın aldığınız paketi rahatlıkla kullanabilirsiniz. Gluten içermediği için gluten allerjisi olanlar için bulunmaz nimet. Pilav vs. gibi kullanım şekillerine bir ilave de ben söyliyeyim, Yayla çorbası gibi pişirildiğinde (pirinç yerine kullanılacak) çok güzel oluyor.
Biraz geç olmakla beraber nihayet karabuğdayın tadına bakabildim, Sayın MeyveliTepe sizin ilavede bulunduğunuz yayla çorbasından bu gün yaptım, eşim de ben de çok beğendik gerçekten lezzetliymiş.

Almış olduğum bu değerli niğmeti şimdiye kadar neden bekletmişim diye de kendime ayrıca kızdım. Teşekkür ederim.

akçabardak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-11-2014, 16:53   #36
Ağaç Dostu
 
celalim01's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-09-2013
Şehir: adana-kozan
Mesajlar: 2,212
Merhaba ailemizde çöl yak hastalığına yakalanan oldu.Birçok yerde glutensiz ürünler satılıyor,un bile satılıyor ama onlarla bir şey yapıldığında tatsız ,tuzsuz,birazda odunsu bir katılıkta bir şeyler oluyor.Ekmek gibi yapıp pişirince çok sert oluyor.Bu sayfayı yeni gördüm ve yukarıdan aşağı okudum.Ben ilçe'deyim bakalım burada bu ürün satılıyor mu.Satılıyor ise gerçekten mükemmel,hatta kendisi bahçesinde yetiştirip kendi ürününü rahatlıkla sağlayabilir.Bilgiler için teşekkürler.

pria ve akçabardak beğendi.
celalim01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-11-2014, 11:05   #37
Ağaç Dostu
 
Eser İlhan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-03-2007
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,298
Galeri: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi akçabardak Mesajı Göster
Sayın pria merhaba, bu başlıkta karabuğday hakkında yazılanları geçen seneden bu yana takip ediyorum, geçen sene büyük bir markette dolaşırken tesadüfen karabuğdayla tanışmış oldum ve hemen bir kiloluk bir paket aldım.

Almasına aldım ama nasıl pişirileceğini bilmediğim için nette tarifleri araştırdım ve bir kaç yerde zehirli olduğu yazıyordu, kafam karıştı tabii... şimdi ben ikilemde kaldım... aldığım paket o günden bu yana hala duruyor ve ben korkudan hala tadına bakamadım, son kullanma tarihi devam ediyor... atmaya da kıyamıyorum.

Size sorum şu... gerçekten zehirleme gibi bir durum söz konusu mu? genelde salatası ve pilavı olarak tüketildiği yazıyor bazı yerler de ama yine de tam emin olamıyorum.
Dönüp kendime de soruyorum böyle bir şey olsa marketlerde neden satılsın ki diye ama paketin üzerinde menşeyi Çin yazınca tekrar düşündürüyor beni.

Eklenti 526777
Hiç korkmayın, rahatça tüketin. Biz ailecek ayda birkaç kere tüketiyoruz. Mide barsak sistemim hassas olmasına rağmen hiçbir zararını görmedim. Çok seviyorum. Daha ocakta pişerken pişse de yesem diye bekliyorum başında.
Ben sebzeyle karışık pişiriyorum. Havuç ve patlıcan koyuyorum içine. Burası yemek tarifleri için çok uygun olmadığından mutfak bölümüne eklerim tarifini. İsterseniz oradan bakın. Çok lezzetli oluyor...
Ayrıca sadece salata ve pilav olarak değil, haşlanıp elma rendesi ve tarçınla karıştırarak zayıflama diyetlerinde tatlı yerine ya da yoğurtlu çorba yaparken pirinç yerine de kullanıldığını biliyorum.. Ben bunları henüz denemedim. Ama sanırım onlar da çok lezzetli olacaklardır

Eser İlhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-11-2014, 12:42   #38
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
Dün bir aktardan yarım kilo kadar daha karabuğday tohumu aldım..Taneler daha küçük ve daha bir karamsı..sanki işlemden geçmemiş gibime geldi..
Başka yerlerden de bulursam alacağım..İnşallah yerli üretim olanına ve işlemden geçmemiş olanına denk gelirde fidanlığımda bol bol ekip çimlendirmek kısmet olur..
Az birşey çimlense de tohum alabilsem bu bile yeter..

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-11-2014, 12:58   #39
Ağaç Dostu
 
akçabardak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-03-2012
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 5,784
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Eser İlhan Mesajı Göster
Hiç korkmayın, rahatça tüketin. Biz ailecek ayda birkaç kere tüketiyoruz. Mide barsak sistemim hassas olmasına rağmen hiçbir zararını görmedim. Çok seviyorum. Daha ocakta pişerken pişse de yesem diye bekliyorum başında.
Ben sebzeyle karışık pişiriyorum. Havuç ve patlıcan koyuyorum içine. Burası yemek tarifleri için çok uygun olmadığından mutfak bölümüne eklerim tarifini. İsterseniz oradan bakın. Çok lezzetli oluyor...
Ayrıca sadece salata ve pilav olarak değil, haşlanıp elma rendesi ve tarçınla karıştırarak zayıflama diyetlerinde tatlı yerine ya da yoğurtlu çorba yaparken pirinç yerine de kullanıldığını biliyorum.. Ben bunları henüz denemedim. Ama sanırım onlar da çok lezzetli olacaklardır
Teşekkür ederim Sevgili Eser İlhan bana cesaret verdiniz bundan sonra soframdan eksik olmayacakların listesinde yer alacak karabuğday.

Şimdilik ilk olarak Sayın MeyveliTepenin söylediği yayla çorbasından başlamış oldum, eşim de ben de çok beğendik, nette biraz araştırma yaptım çok şifalı olduğunu okudum.

Mutfak bölümüne de bakarım, tarif için şimdiden teşekkür ediyorum. Sevgiler saygılar

Eser İlhan beğendi.
akçabardak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-11-2014, 14:16   #40
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi pria Mesajı Göster
Dün bir aktardan yarım kilo kadar daha karabuğday tohumu aldım..Taneler daha küçük ve daha bir karamsı..sanki işlemden geçmemiş gibime geldi..
Başka yerlerden de bulursam alacağım..İnşallah yerli üretim olanına ve işlemden geçmemiş olanına denk gelirde fidanlığımda bol bol ekip çimlendirmek kısmet olur..
Az birşey çimlense de tohum alabilsem bu bile yeter..
Evde 3-5 tohum ile çimlenme testi yapın, çimlenmezler ise yazın çoğaltacağınız şekilde tohum gönderirim.

Lonicera ve pria beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-11-2014, 18:21   #41
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
İki yerden aldığım karabuğdayları evde daha ılıman olan kapalı balkonda bir saksıya ektim sayın MeyveliTepe..
Umarım içlerinden çimlenenler olur..
Aslında çimlenmezlerse benim de aklımdan siz geçiyordunuz..
Adeta içimden geçenleri okumuşçasına beni sevindirdiğiniz için çok çok teşekkür ediyorum..
Sağolun.

MeyveliTepe beğendi.
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-12-2014, 20:21   #42
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
Aradan 20 günden fazla geçti..Saksıya iki yerden aldığım karabuğday tohumlarından hiç cücüklenen yok..Çürümüşler hamur gibi..
Sanırım bunların hepsi işlem görmüş tohumlar.

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-01-2015, 18:56   #43
Ağaç Dostu
 
uyap's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-06-2014
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,340
Markette karabuğday paketlerini incelerken hangi marka hatırlamıyorum ama kavrulmuş diye üzerinde yazıyordu. Paketli ürünlerden ekerseniz çimlenmez bu durumda.

pria beğendi.
uyap Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-04-2015, 22:57   #44
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
Köyden yeni döndüm..
Geçen gidişimde, yani mart başında sayın MeyveliTepe'nin gönderdiği karabuğday tohumlarının bir kısmını erken sayılsa da, deneme amaçlı olarak fidanlığıma ekmiştim..Çıkmışlar..
Bu gidişimde de bir kısmını daha ektim..Üstüne de güzel bir yağmur yağdı; sanırım hiç fire vermeden çıkar onlar da..

Eklenen Resimler
 
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-05-2015, 16:44   #45
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
Köyde mart başında ektiğim karabuğday tohumlarının çoğunluğu çimlenmişti fakat bu gidişimde gördümki, nisan başlarında ektiklerimin hiçbiri çıkmamış..
Ayrıca, çıkan karabuğdaylar nedense gelişmemiş, güdük kalmış ve o halleriyle çiçeklenmiş.. Sanırım, deniz kenarında olan ve oldukça fakir olan benim fidanlık toprağını pek sevmemişler..

Yine, nisan başında İstanbul'da saksılarıma da birkaç tohum ekmiştim..Onlar da boylanamıyor pek..15 santim boyunda çiçek açmaya başladılar.. (Alttaki foto)

Eklenen Resimler
  
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-02-2018, 20:57   #46
Ağaç Dostu
 
Kerem Örenç's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-02-2017
Şehir: İstanbul-Samsun-Batum
Mesajlar: 363
Karabuğday yetiştiriciliğ

KARABUĞDAY YETİŞTİRİCİLİĞİ
KARABUĞDAY TARIMI

Karabuğday iklim istkleri bakımından hassas bir bitkidir. Nemli ve serin iklim şartlarını sevmekle beraber dona da duyarlı bir bitkidir. 60 ile 100 gün arasında yetişmektedir. Çiçeklenme döneminde görülecek yüksek sıcaklıklar ve soğuklardan da etkilenmektedir.

Dona hassas olduğundan ilkbahar donlarından sonra ekilmelidir. Bir yılda iki defa ekilebilir. İlk ekinm Nisan ayında, ikinci ekim ise temmuz ayının ortasında yapılabilir.

Toprak seçiciliği yoktur. Her türlü toprak yapısında tarımı yapılabilir. Yatmaya hassas olduğu için verimli topraklarda yatmaktadır. Killi topraklarda çimlenmesi zayıf olmaktadır. Yabancı ot mücadelesi için, ekim zamanı, yabancı otların çıkış sonrasına denk getirilmelidir. Dekara ortalama 5 kg tohum kullanılır, serpme ekimlerde ortalama 10 kg tohum kullanılır ve çimlenme bir haftada gerçekleşir. Ekim derinliği 2-3 cm olmalıdır. Yabancı otlarla mücadele yeteneği iyidir.

Fazla bir gübre isteği yoktur. Hatta toprakta bulunan fazla azot verim kaybına neden olabilmektedir. Çok az bir fosforlu ve potasyumlu gübre yeterlidir.



Bir ay içinde çiçeklenmeye başlar. Çiçeklenme ile tohum verme beraber devam eder. Hasat zamanına kadar da çiçeklenme devam edebilir.



Hasadı biçerdöverle yapılabilir. Bunun için yapraklarının iyice kuruması beklenir. Verimi 60 ile 230 kg arası değişmektedir. Ülkemizde ortalama verim 100 - 140 kg arasıdır. Sulu şartlarda verim 200 kg civarındadır

acemi25 beğendi.
Kerem Örenç Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-03-2020, 13:59   #47
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 26-02-2020
Şehir: Mersin
Mesajlar: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi pria Mesajı Göster
Kara buğday (Fagopyrum esculentum, cultivated buckwheat)
bitkisine giden arılarda zehirlenme görülmektedir.

http://www.veterinerx.com/dosyalar/z...kiler%2012.pdf
bende de aynı soru celb etti? Lütfen kaynak veriniz.

hakanhamsa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-06-2020, 09:58   #48
Ağaç Dostu
 
kaknus's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-05-2012
Şehir: TRABZON
Mesajlar: 242
[ATTACH]
710860
[/ATTACH]
Bu yıl karabuğday tohumu ekip bir avuç kadar ürün elde ettim. Tohumların dışında sert bir kabuk var. Yemek için acaba bu kabuğu çıkartmak gerekiyor mu?Eğer gerekiyorsa kabukları nasıl çıkartacağım?

Eklenen Resimler
 
kaknus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:51.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024