18-11-2014, 23:44 | #31 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-03-2012
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 5,784
|
Sayın MeyveliTepe geçen sene bu paketi aldığımda GOOGLE de araştırma yaparken bir iki yerde rastlamıştım, biraz evvel tekrar araştırdım ama bulamadım. |
19-11-2014, 00:32 | #32 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
|
Kısa vegetasyon süresi sebebiyle soğuk ülkelerde yüzlerce yıl çok önemli besin kaynağı olmuş bir bitki. Rastladığınız bilgi büyük ihtimal yapraklarıyla ilgiliydi. Karabuğdayın yaprakları tüketilirse güneşe maruz kalan deride aşırı hassasiyet yaratarak fototoksik bir etki yapıyormuş. Yani yaprakları ve yeşil aksamı yenmemelidir. Bir çok bitkide böyle etkiler var. Söz gelimi rhubarb (yabanisine ışgın deniyor sanırım), pembe sapları yeniyor ama yaprakları toksik. Satın aldığınız paketi rahatlıkla kullanabilirsiniz. Gluten içermediği için gluten allerjisi olanlar için bulunmaz nimet. Pilav vs. gibi kullanım şekillerine bir ilave de ben söyliyeyim, Yayla çorbası gibi pişirildiğinde (pirinç yerine kullanılacak) çok güzel oluyor. |
19-11-2014, 10:45 | #33 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-03-2012
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 5,784
|
Teşekkür ederim Sayın MeyveliTepe şimdi rahatladım. Çorbasını deneyeceğim. Paketi açtığımda bir kaç tanesini ekeceğim bakalım çimlenecek mi. |
19-11-2014, 11:12 | #34 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
|
Tüketim için hazırlanmış olanlar genelde çimlenmiyor ama deneyin. |
22-11-2014, 11:38 | #35 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-03-2012
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 5,784
|
Alıntı:
Almış olduğum bu değerli niğmeti şimdiye kadar neden bekletmişim diye de kendime ayrıca kızdım. Teşekkür ederim. |
|
22-11-2014, 16:53 | #36 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-09-2013
Şehir: adana-kozan
Mesajlar: 2,212
|
Merhaba ailemizde çöl yak hastalığına yakalanan oldu.Birçok yerde glutensiz ürünler satılıyor,un bile satılıyor ama onlarla bir şey yapıldığında tatsız ,tuzsuz,birazda odunsu bir katılıkta bir şeyler oluyor.Ekmek gibi yapıp pişirince çok sert oluyor.Bu sayfayı yeni gördüm ve yukarıdan aşağı okudum.Ben ilçe'deyim bakalım burada bu ürün satılıyor mu.Satılıyor ise gerçekten mükemmel,hatta kendisi bahçesinde yetiştirip kendi ürününü rahatlıkla sağlayabilir.Bilgiler için teşekkürler. |
23-11-2014, 11:05 | #37 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Ben sebzeyle karışık pişiriyorum. Havuç ve patlıcan koyuyorum içine. Burası yemek tarifleri için çok uygun olmadığından mutfak bölümüne eklerim tarifini. İsterseniz oradan bakın. Çok lezzetli oluyor... Ayrıca sadece salata ve pilav olarak değil, haşlanıp elma rendesi ve tarçınla karıştırarak zayıflama diyetlerinde tatlı yerine ya da yoğurtlu çorba yaparken pirinç yerine de kullanıldığını biliyorum.. Ben bunları henüz denemedim. Ama sanırım onlar da çok lezzetli olacaklardır |
|
23-11-2014, 12:42 | #38 |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
|
Dün bir aktardan yarım kilo kadar daha karabuğday tohumu aldım..Taneler daha küçük ve daha bir karamsı..sanki işlemden geçmemiş gibime geldi.. Başka yerlerden de bulursam alacağım..İnşallah yerli üretim olanına ve işlemden geçmemiş olanına denk gelirde fidanlığımda bol bol ekip çimlendirmek kısmet olur.. Az birşey çimlense de tohum alabilsem bu bile yeter.. |
23-11-2014, 12:58 | #39 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-03-2012
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 5,784
|
Alıntı:
Şimdilik ilk olarak Sayın MeyveliTepenin söylediği yayla çorbasından başlamış oldum, eşim de ben de çok beğendik, nette biraz araştırma yaptım çok şifalı olduğunu okudum. Mutfak bölümüne de bakarım, tarif için şimdiden teşekkür ediyorum. Sevgiler saygılar |
|
23-11-2014, 14:16 | #40 | |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
|
Alıntı:
|
|
23-11-2014, 18:21 | #41 |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
|
İki yerden aldığım karabuğdayları evde daha ılıman olan kapalı balkonda bir saksıya ektim sayın MeyveliTepe.. Umarım içlerinden çimlenenler olur.. Aslında çimlenmezlerse benim de aklımdan siz geçiyordunuz.. Adeta içimden geçenleri okumuşçasına beni sevindirdiğiniz için çok çok teşekkür ediyorum.. Sağolun. |
15-12-2014, 20:21 | #42 |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
|
Aradan 20 günden fazla geçti..Saksıya iki yerden aldığım karabuğday tohumlarından hiç cücüklenen yok..Çürümüşler hamur gibi.. Sanırım bunların hepsi işlem görmüş tohumlar. |
07-01-2015, 18:56 | #43 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-06-2014
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,340
|
Markette karabuğday paketlerini incelerken hangi marka hatırlamıyorum ama kavrulmuş diye üzerinde yazıyordu. Paketli ürünlerden ekerseniz çimlenmez bu durumda. |
08-04-2015, 22:57 | #44 |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
|
Köyden yeni döndüm.. Geçen gidişimde, yani mart başında sayın MeyveliTepe'nin gönderdiği karabuğday tohumlarının bir kısmını erken sayılsa da, deneme amaçlı olarak fidanlığıma ekmiştim..Çıkmışlar.. Bu gidişimde de bir kısmını daha ektim..Üstüne de güzel bir yağmur yağdı; sanırım hiç fire vermeden çıkar onlar da.. |
26-05-2015, 16:44 | #45 |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
|
Köyde mart başında ektiğim karabuğday tohumlarının çoğunluğu çimlenmişti fakat bu gidişimde gördümki, nisan başlarında ektiklerimin hiçbiri çıkmamış.. Ayrıca, çıkan karabuğdaylar nedense gelişmemiş, güdük kalmış ve o halleriyle çiçeklenmiş.. Sanırım, deniz kenarında olan ve oldukça fakir olan benim fidanlık toprağını pek sevmemişler.. Yine, nisan başında İstanbul'da saksılarıma da birkaç tohum ekmiştim..Onlar da boylanamıyor pek..15 santim boyunda çiçek açmaya başladılar.. (Alttaki foto) |
15-02-2018, 20:57 | #46 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-02-2017
Şehir: İstanbul-Samsun-Batum
Mesajlar: 363
|
Karabuğday yetiştiriciliğ
KARABUĞDAY YETİŞTİRİCİLİĞİ KARABUĞDAY TARIMI Karabuğday iklim istkleri bakımından hassas bir bitkidir. Nemli ve serin iklim şartlarını sevmekle beraber dona da duyarlı bir bitkidir. 60 ile 100 gün arasında yetişmektedir. Çiçeklenme döneminde görülecek yüksek sıcaklıklar ve soğuklardan da etkilenmektedir. Dona hassas olduğundan ilkbahar donlarından sonra ekilmelidir. Bir yılda iki defa ekilebilir. İlk ekinm Nisan ayında, ikinci ekim ise temmuz ayının ortasında yapılabilir. Toprak seçiciliği yoktur. Her türlü toprak yapısında tarımı yapılabilir. Yatmaya hassas olduğu için verimli topraklarda yatmaktadır. Killi topraklarda çimlenmesi zayıf olmaktadır. Yabancı ot mücadelesi için, ekim zamanı, yabancı otların çıkış sonrasına denk getirilmelidir. Dekara ortalama 5 kg tohum kullanılır, serpme ekimlerde ortalama 10 kg tohum kullanılır ve çimlenme bir haftada gerçekleşir. Ekim derinliği 2-3 cm olmalıdır. Yabancı otlarla mücadele yeteneği iyidir. Fazla bir gübre isteği yoktur. Hatta toprakta bulunan fazla azot verim kaybına neden olabilmektedir. Çok az bir fosforlu ve potasyumlu gübre yeterlidir. Bir ay içinde çiçeklenmeye başlar. Çiçeklenme ile tohum verme beraber devam eder. Hasat zamanına kadar da çiçeklenme devam edebilir. Hasadı biçerdöverle yapılabilir. Bunun için yapraklarının iyice kuruması beklenir. Verimi 60 ile 230 kg arası değişmektedir. Ülkemizde ortalama verim 100 - 140 kg arasıdır. Sulu şartlarda verim 200 kg civarındadır |
02-03-2020, 13:59 | #47 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 26-02-2020
Şehir: Mersin
Mesajlar: 1
|
Alıntı:
|
|
24-06-2020, 09:58 | #48 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-05-2012
Şehir: TRABZON
Mesajlar: 242
|
[ATTACH] 710860 [/ATTACH]Bu yıl karabuğday tohumu ekip bir avuç kadar ürün elde ettim. Tohumların dışında sert bir kabuk var. Yemek için acaba bu kabuğu çıkartmak gerekiyor mu?Eğer gerekiyorsa kabukları nasıl çıkartacağım? |
|
|