agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Tarla Bitkileri
(https)




Beğeni Düzeni2Beğeniler
  • 1 Gönderen Cumhur Tonba
  • 1 Gönderen CENGİZ TORUN

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 23-07-2007, 21:08   #1
Ağaç Dostu
 
Salinta's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-07-2007
Şehir: Giresun
Mesajlar: 220
Caramba (Yem Bitkisi)

CARAMBA' NIN ÖZELLiKLERi VE TARIMI

Geniş yapraklı ve çok lezzetli tek yıllık bir yem bitkisi olan CARAMBA inek, koyun, keçi ve at gibi hayvanlara yedirilebilir. Genellikle yeşil ot olarak yedirilen CARAMBA, kuru ot olarak veya silajı yapılarak değerlendirilir.

EKİM ZAMANI :Ege ve Akdeniz bölgelerinde Ağustos sonundan Ocak sonuna kadar, Karadeniz ve Marmara bölgelerinde Ağustos 15den Kasım sonlarına kadar, iç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde Ağustos, 15den Ekim ayı sonlarına kadar, Güneydoğu Anadolu bölgesinde Ağustos sonundan Kasım sonuna kadar ekim yapılabilir. Yoğun kar düşen bölgelerimizde erken ilkbahar ekimi de yapılır.

TOHUM YATAĞI: Düz tesviye edilmiş ve sıkıştırılmış olmalıdır.

TOHUM MİKTARI: 5 kg/Dekar

SIRA ARALIGl: Serpme veya 10r11;17,5 cm sıra aralıklı olmalıdır.

EKİM DERİNLİĞİ: 1,5r11;2 cm

GÜBRELEME: Ekimden önce tohum yatağına 15 kg/da 20-20-0 (NPK), ilk çıkıştan 15 gün sonra 20 kg/da Amonyum nitrat (%33) uygulanır. Ekim-Kasım aylarında don görülen bölgelerde çıkıştan sonra gübre tavsiye edilmez. Her biçimden sonra 25-30 kg/da Amonyum nitrat (%33) ile gübreleme yapılmalıdır. Gübreleme biçimden hemen sonra, otların toplanmasını takiben yapılmalıdır. Gübre uygulandığı zaman yaprakların kuru olmasına dikkat edilmelidir. Ekimden önce tarlaya hayvan gübresi uygulandığında_ daha yüksek verim alınır.

SULAMA: Sonbaharda yağışlı aylarda yağışlar takip edilerek ekildiğinde bitkinin çimlenmesi ve gelişmesi için mevsimsel yağış yeterlidir. Genellikle tohumlar Ekimden bir hafta sonra çimlenir. Yağışın olmadığı aylarda ekildiğinde çimlenme, ilk çıkış ve fide aşamalarında toprağın üst tabakasının nem oranının korunması için ekimi takip eden 2-3 hafta içinde az miktarda ancak sık sık sulama yapmak gereklidir. Bitkinin köklenmesinden sonra ise sulama buharlaşma oranına bağlı olarak yapılmalıdır. Her sulama için uygulanması gereken en uygun su miktarı 30 mmdir. (=30.000 It/da)

YABANCI OT KONTROLÜ:Gerekli olan hallerde bitkinin 4. yaprak aşaması ve sonrasında 2,4-D, MCPA veya MCPP gibi yabancı ot öldürücü ilaçlar, geniş yapraklı otlara karşı uygulanabilir.

OT ÜRETİMİ ve VERİMİ:CARAMBA 6r11;32°C arasında her ısıda gelişmektedir. Donlara karşı dayanıklıdır. En ideal gelişme ısısı 18r11;24°C arasındadır. Bu sıcaklık aralığında ekildiğinde 35 günde ilk biçime ulaşmaktadır. Hava sıcaklığının normal olduğu aylarda düzenli olarak her 20 günde bir biçime gelmektedir. Ekim zamanına bağlı olarak, iklim koşullarının ve uygulanan bakımın iyi olması şartı ile CARAMBA dan bölgelerimize göre kuru arazilerde yılda Dekara 2-3 ton kuru ot alınmaktadır. Biçim, bitki boyu yüksekliği 30r11;40 cm arasında iken yapılmalıdır. 1200 kg - 2000 kg üzerinde kuru madde/da/yıl (= 1 0r11;20 ton yaş ıot/da/yıl) oranında verim alınması mümkündür.

Sindiriminin kolay olması nedeniyle yetişkin bir ineğin günde 150 kg CARAMBA yemesi mümkündür. Kolay sindirilme özelliği sayesinde süt veriminde kesin artış sağlar: Ayrıca taşıdığı yüksek besin değerleri ve kuru madde oranının yüksek olması nedeniyle besi hayvanlarında diğer yeşil yem bitkilerinde olduğu gibi kondisyon düşüklüğüne yol açmadığı gibi yüksek, besi artışı sağlar. Hayvanların tüylerinde parlaklık meydana getirir. Dışkıda olumsuz bir değişime yol açmaz.

BİÇİM YÜKSEKLİĞİ: 6 cm biçim yüksekliği önerilmektedir. Orak veya tırpan ile biçilmesi mümkündür. Gelişmiş işletmelerde ise çayır biçme makineleri ve otsilaj makineleriyle biçim yapılabilmektedir. Büyükbaş hayvanlar için öncelikle biçmek, koyun ve keçi için otlatmak daha uygundur. Otlatma 8r11;15 cm arasında yaptırılmaktadır. 6 cm'den daha derin otlatmalardan kaçınılmalıdır.

Kaynak: www.ziraatcim.net

Eklenen Resimler
 
Salinta Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-09-2008, 14:56   #2
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 08-08-2008
Şehir: Adana
Mesajlar: 2
arkadaslar ucuz karamba tohumuna ihtiyacım varr, yardımcı olursanız sevinirm

mertvet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-04-2009, 11:29   #3
Ağaç Dostu
 
Cumhur Tonba's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-07-2008
Şehir: EDİRNE-ANTALYA
Mesajlar: 11,420
Galeri: 80
CARAMBA (Yem Bitkisi)

CARAMBA
Türkiye hayvancılığı genel olarak meraya bağımlı yapılır. Bununla birlikte tarımda makineleşmenin sonucu mera alanları daralmıştır.
Günümüz koşullarında giderek çoraklaşan meralardan elde edilen verimler, gelişmiş ülkelerin oldukça gerisindedir.
Bu nedenle kaba yem ve karma yem açığının karşılanabilmesi için gerekli teknik çalışmalar yapılmalıdır.
Günümüzde gelişmiş ülkeler ucuz, kaliteli ve bol kaba yem kaynağı olarak kullanılabilecek yüksek verimli kültür yem bitkileri geliştirmişlerdir.Bu yem bitkilerinden biri de Caramba’dır.
Caramba protein ve mineral madde bakımından zengin olması, biçim zamanına kadar bitki gövdesinin çabuk kartlaşmaması, yani taze kalması nedeniyle bu yem bitkisi ülkemiz hayvancılığının kaba yem sorununu çözmesinde yardımcı olabilir.
Gelişmiş ülkelerde hayvancılık işletmelerinin yaygın bir şekilde kaba yem olarak kullandıkları Caramba geniş yapraklı besin madde içeriği yüksek çok lezzetli Lollium Multiflorium’un bir varyetesi olup kışlık olarak ekilen tek yıllık yem bitkisidir.
Genellikle yeşil ot halinde yedirilen Caramba , kuru ot veya silajı yapılarak da değerlendirilir. Son yıllarda Ege , Akdeniz ve Marmara bölgelerinde yetiştirilmektedir. İlimizde Çatalca ve Beykoz İlçelerimizde de Caramba ekimi yapılmaktadır.
Caramba Yem Bitkisinin Özellikleri: Geniş yapraklı ve çok lezzetli tek yıllık bir yem bitkisi olan Caramba inek, koyun, keçi ve at gibi hayvanlara yedirilir. Caramba donlara karşı dayanıklı olmakla birlikte 6-32 C’ler arasında her sıcaklıkta gelişebilmektedir.En uygun gelişim sıcaklığı ise 18-24 C’ler arasındadır. Ekildiği alanın yaz aylarında sulanması, iklim koşullarının ve uygulanan bakımın iyi olması sonucu Caramba’dan iyi verim elde edilir.
Ekim Zamanı: Ege ve Akdeniz bölgelerinde Ekim/Kasım/Aralık aylarında, Karadeniz ve Marmara bölgelerinde ise Eylül/Ekim aylarında, Orta ve Doğu Anadolu’da Eylül ayında ekilir.
Tohum Yatağı: Tohum yatağı düz tesviye edilmiş ve sıkıştırılmış olmalıdır.
Tohum Miktarı : Ülkemizde henüz ekim makinesiyle ekim yapılmamaktadır. El ile serpilerek bir dekara kullanılacak tohum miktarı 4-5 kg’ dır. Fakat uygun bir ekim makinesiyle bu miktar 2.5-3 kg’a kadar düşürebilir.
Sıra Aralığı: Serpme veya 10-17,5 cm sıra aralıklı olmalıdır. Mısır ve pamuk gibi bitkilerin yetiştirildiği yerlerde çok rahatlıkla yetiştirilir.
Ekim Derinliği: 1,5-2,0 cm olmalıdır. Daha derine ekilen tohumlar çimlenirler fakat toprak yüzeyine çıkamazlar.
Gübreleme : Ekimden önce tohum yatağına 15 kg/da 20-20-0 (NPK) ilkj çıkıştan 15 gün sonra 15-20 kg/da Amonyum Nitrat (%33) uygulanır. Ekim-Kasım aylarında don görülen bölgelerde çıkıştan sonra gübre tavsiye edilmez.
Her biçimden sonra 25-30 kg/da Amonyum Nitrat (%33) otların toplanmasını takiben yapılmalıdır. Gübre uygulandığı zaman yaprakların kuru olmasına dikkat edilmelidir. Ekimden önce ve her biçimden sonra hayvan gübresi de uygulanabilir.
Sulama:Genellikle tohumlar ekimden bir hafta sonra çimlenirler. Çimlenme, ilk çıkış ve fide aşamalarında toprağın üst tabakasının nem oranının korunması için ekimi takip eden 2-3 hafta içinde az miktarda ancak sık sık sulama yapmak gereklidir. Bitkinin köklenmesinden sonra ise sulama, buharlaşma oranına bağlı olarak yapılmalıdır. Her sulama için uygulanması gereken en uygun su miktarı 30 mm’dir. ( 30.000 lt/da )
Yabancı Ot Kontrolü: Gerekli olan hallerde bitkinin dördüncü yaprak aşaması ve sonrasında 2.4- D, MCPA veya MCPP gibi yabancı ot öldürücü ilaçlar, geniş yapraklı otlara karşı uygulanabilir.
3-9- Ot Üretimi ve Verimi: Caramba 6-32 C’ler arasında her ısıda gelişmektedir. En ideal gelişme ısısı 18-24 C’ler arasındadır. Donlara karşı dayanıklıdır.Ekildiği alanların yaz aylarında sulanması iklim koşullarının ve uygulanan bakımın iyi olması şartıyla Caramba’dan yılda 5-8 biçim alınır. Biçim, bitki boyu yüksekliği 30-40-cm arasında iken yapılmalıdır. 1200-2000 kg kuru madde/da/yıl bu da 10-16 ton yaş ot/da/yıl oranında verim alınması mümkündür.Sindirim kolaydır. Kolay sindirilme özelliği sayesinde süt veriminde artış sağlar.
Biçim Yüksekliği: 6 cm biçim yüksekliği önerilmektedir. Orak veya tırpan ile biçilmesi mümkündür. Gelişmiş işletmelerde ise çayır biçme makineleri ile biçim yapılabilmektedir. Otlatma 8-15 cm arasında olmalıdır.Fakat 6 cm’den daha derin otlatmalardan kaçınılmalıdır.Çünkü daha derin otlatmalar kardeşlenmeyi engellemektedir. So biçimden sonra otlatma yaptırılabilir.
Caram ekili tarlada ikinci ürün yetiştirmek için tohum yatağı hazırlanırken toprak kuru ise sulanıp tava geldikten sonra güçlü bir traktörle sürülmelidir.Çünkü aşırı kardeşlenmeden dolayı toprağın üst tabakasında caramba bitkisinin kök sisteminden meydana gelen sert bir tabaka oluşacaktır.
Kaynak: İstanbul Tarım İl Müdürlüğü yayınları ve sitesi

deniz2014 beğendi.
Cumhur Tonba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-05-2016, 16:33   #4
/
 
Giriş Tarihi: 13-05-2016
Şehir: ADANA
Mesajlar: 3
ıtalian ryegrass

Italian ryegrass yem bitkisini denediniz mi ? Bu gruptaki en üstün varyetedir.



İtalian Ryegrass Tekli Yem Bitkisi | Yem Bitkileri, Çim Tohumu, Halep Keçileri

Cumhur Tonba beğendi.

Düzenleyen CENGİZ TORUN : 11-06-2016 saat 15:37
CENGİZ TORUN Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-05-2016, 15:37   #6
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 19-05-2016
Şehir: adana
Mesajlar: 4
Italian Ryegrass ile daha çok et ve daha çok süt

http://www.halepkecisi.me/yem-bitkileri-tohumlari.html

Satılık Halep keçisi,çiftliği, keçi, fiyatları, özellikleri, satışı, yetiştiriciliği, çiftliği, Şami, Şam, Damascus, Kilis Keçisi Satışı


Düzenleyen Cengiz koçlu : 11-06-2016 saat 15:44
Cengiz koçlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-05-2016, 15:49   #7
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 19-05-2016
Şehir: adana
Mesajlar: 4
http://www.saanen.gen.tr/?/yem-bitkileri-tohumlari

Ryegrass Yetiştiriciliği | Yem bitkileri, Yem bitkisi tohumu, Kaba Yem


Düzenleyen Cengiz koçlu : 11-06-2016 saat 15:45
Cengiz koçlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-05-2016, 16:20   #8
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 19-05-2016
Şehir: adana
Mesajlar: 4
İtalian Ryegrass Yem Bitkisi | Yem Bitkileri,Yem bitkisi tohumu, halep keçisi, mera ıslahı,

Cengiz koçlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:00.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024