27-09-2016, 18:44 | #61 |
Ağaç Dostu
|
Hafta sonu çektiğim fotoğrafta her iki kavunda mevcutmuş. Duvar üzerinde soldaki Çeşme ( tadı az diye yazdığım kavun) sağda küçük olan ise Bağrıbütün diye adlandırdığım kavun... İkinci fotoğraftaki kavun da Bağrıbütün ( kırmızı kabın içindeydi yağmurla su dolmuş kap, oradan alıp yere karton üzerine koydum.). |
28-09-2016, 10:46 | #62 |
Ağaç Dostu
|
Bir gözlemimi ilave edeyim : Üstteki ikinci resimde yer alan kavunun üstünde ve çevresinde görülen yabani ot nerede çoksa orada kavun çiçek döktü ve meyvesi oldu. En başta bu otları köklüyordum ama ne zaman bu durumu farkettim hiç ellemedim o otları. Kavunmu otu seviyor otmu kavunu bilemedim ama çok sayıda kavun almama yardımcı olduğunu sanıyorum o otların. |
29-09-2016, 17:24 | #63 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
|
Bağrıbütün adını siz mi verdiniz? Geleneksel Bağrıbütün'ün tohumları tek bir kitle halinde bütünleşik şekilde çıkmalı. Alıntı:
|
|
29-09-2016, 18:47 | #65 |
Ağaç Dostu
|
Bağrıbütün neden dediğimi daha önce yazdım ancak tekrar yazayım ( sanırım geçen seneki tohum paylaşıma ait yazışmalarda önceki yazdıklarım) : Köyde fide yetiştiren köylüden evvelki yıl aldığım fideler içinde bu kavunda vardı. Kavun büyük bir ayva kadar olduğunda sarararak olgunlaşıyor aynı zamanda da kendiliğinden sapından kopuyordu. Kavunun çekirdekleri tamamen gövdeye yapışık ve bütün halde olduğundan nasıl bir kavun diye düşündürdüydü. Diğer özellikleride, kesildiğinde yaydığı enfes koku ile tadı ve aromasıydı. Ben bu kavuna kokulu kavun adı takarak çekirdeklerini kuruttum. Köylüye sordum nerden bu kavunu buldun diye, net hatırlamadı ancak bir tohum paylaşım etkinliğine gittiydim oradan almış olabilirim dedi, onların geçmişinden gelen bir kavun değilmiş. Bu yılki paylaşım öncesi Bağrıbütün kavun hakkında bazı bilgiler yazdı üyelerimizden bir arkadaş ben onları okuyunca bu kavunun çekirdeği bende var diye aynı yere yazdım ve benden talep edildi paylaşımda. En büyük işaret kavunun olgunlaşınca kendini toprağa bırakması, başka bir kavunda ben bunu duymadım. Ben de o günden sonra bu kavunu tesadüfen buldum dediğim bu isimle yazdım. Bu kavun bu yıl Çeşme kavunlarla sarmaş dolaş büyüdüler... Tahminim çekirdek yapısında bir tozlaşmayla oluşan değişim yaşadık. Kavunun tadı ve kokusu aynı geçen yılkiyle. Geçen hafta yeşilden sarıya dönmüş bir tanesini koparıp getirdim balkonda olgunlaşsın diye bekletmekteyim. Küçük bir kavun o, akşam keseceğim bakalım nasıl çıkacak içi... Hikayesi budur kavunun isminin, yanlış bir yayılmaya meydan vermemek için bundan böyle kokulu kavun deyebilirim eskisi gibi.... |
30-09-2016, 10:23 | #67 |
Ağaç Dostu
|
Sn. birnefestoprak, sitede fidan, fide ve bitki üretim kısmında Bağrıbütün kavun adıyla bir konu açılmış 17.04.2009 tarihinde. İlk mesajda yer alan iki fotoğraftan ikinci fotoğraftaki kavunlar Bağrıbütün ise bendekiler de Bağrıbütün. Hiç fark yok aralarında. Ancak ilk fotoğraftaki kavunlar ile ikinci mesajdaki küçük fotodaki kavun Bağrıbütünse o zaman bendekiler başka kavun... Orayı bulup okuyun lütfen, neden Bağrıbütün dediğimi de oraya yazmışım. |
30-09-2016, 19:40 | #68 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
|
Baktım şimdi. Dikkat ederseniz, sizin kavununuz muskmelon (ağ örgülü). Bahsettiğiniz mesajdaki kavunun yüzeyiyse ağ örgülü değil ve benekli. Bağrıbütün olarak bana gelen bir kavunun tohumunu geçen mevsim ektim. Bitkiyi kaybettim dolayısıyla olgunlaşmış hali için birşey söyleyemeyeceğim ama tutan meyvenin yüzeyi bende de benekliydi. Bir de diğer mesajdaki tohum göbeğine bakın, yekpare duruyor ve tohumların yapıştığı göbek, etli ve sert gözüküyor. Bu ayrıca bence Bağrıbütün Kavunu'nun su oranının görece düşük olduğuna da işaret ediyor. Sizinki odur diyemem ama bence de Ananas Kavunu'na benziyor. Farklı çeşit bir ağ örgülü kavun da olabilir. Alıntı:
|
|
30-09-2016, 21:10 | #69 |
Ağaç Dostu
|
Ananas kavunu tanımıyorum ve görsellere baktım bazılarında dış görünüm bizimkiyle aynı. Ancak iç kısım benzemiyor. Ananasın içi yeşil ve Çeşme kavun gibi yumuşak dokulu kavuna benzettim. Bizim kavunun içi (çekirdek çevresi bilhassa) ise koyuya yakın kavuniçi renkte ve dokusu aşırı sert. Bu akşam evdeki son kavunuda kestim. Muhteşem bir koku ve lezzet vardı ama ağızda eriyen bir yumuşaklık yoktu. Hanıma bunu bir hafta daha bekletebilsek iyi olurmuş dedim hatta. Birde ananas acaba olgunlaşınca sapından kendini koyveriyormu yere, onu bilmek lazım. Bizimki olgunlaşınca sapında durmuyor bırakıyor kendini. Bu yılki çekirdeklerde tozlaşma ile karışıklık olmuş olabilir diyerek, geçen yılki çekirdeklerden az miktarda da olsa bulabilirim, arzu ederseniz size ve diğer arkadaşlara vereyim. İzole edilerek yetişenini görelim nasipse gelecek yaza. |
06-12-2022, 19:13 | #72 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 08-12-2010
Şehir: BURSA-Mudanya
Mesajlar: 34
|
Evet, kavun konusuna epeydir paylaşım yapılmamış. Kırkağaç kavunu, ananas kavunu, ve bizim yöremize ait dilimli kavun. Dilimli kavun aromalı ve çok lezzetlidir. Çocukluğumuzdan bildiğimiz ve aradığımız bir tat. |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|