agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Tarla Bitkileri
(https)




Reklam


Beğeni Düzeni36Beğeniler
  • 1 Gönderen Halit Togay
  • 6 Gönderen Dünyalı
  • 7 Gönderen Dünyalı
  • 8 Gönderen Dünyalı
  • 1 Gönderen ayazkentli
  • 2 Gönderen Dünyalı
  • 5 Gönderen sakagun
  • 2 Gönderen ayazkentli
  • 4 Gönderen Dünyalı

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 02-05-2009, 23:41   #1
Ağaç Dostu
 
Halit Togay's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-09-2005
Şehir: Ataköy-İstanbul
Mesajlar: 725
Galeri: 130
Darı (Panicum miliaceum)

Boza imalatında kullanıldığını bildiğimiz darı yem bitkisi olarak da yetişitiriliyor. Hatta diğer hububat gibi ekmek vb yapımında da kullanılıyor. Amerikan kökenli dallı darı (Panicum virgatum) da yem bitkisi olarak yetişitirilmekte. Kumdarı, akdarı,süpürge darısı, karaca darısı, hint darısı, kocadarı ve cindarı gibi çeşitleri bulunmakta. İzmir ve çevresinde hatta başka bölgelerimizde mısır bitkisine de darı adı verilmekte.

 
mrduran beğendi.
Halit Togay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-07-2009, 18:30   #2
Ağaç Dostu
 
Heaven's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-05-2009
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 115
Galeri: 1
Muhabbet kuşu darısı da var...

Hayvan satıcılarında (yanlış kullanımetshop) hep ithal ettiğimiz bir ürün darı hatta birde kanarya yemi var.

Bence girişimcilerin ele alması gereken bir konu...

Muhabbet kuşu yeminin biçinde daha bir çok Türkiyede yetiştirilebilecek ürünler var.

Heaven Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-12-2009, 18:33   #3
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 12-12-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 53
Darı ve kanarya yemi(Phalaris Canariensis) yetiştirmek zordur, zira tohumları açıkta olduğu için kuşlar tarafından %75-80'i yenir ve hasat yapmaya değecek kadar tohum kalmaz. Ülkemizde kuş populasyonu zengin olduğundan ve göç yolları bulunduğundan bu türleri yetiştirmek zordur diye düşünüyorum...

gokturkseyhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-09-2012, 00:45   #4
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2012
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 122
Galeri: 2
Bu sene epey fazla darı ektik.

Name:  Bahçedeki darılar.jpg
Views: 4190
Size:  69.7 KB
Yaklaşık 400 m2. civarı.


Düzenleyen Dünyalı : 04-09-2012 saat 10:19
Dünyalı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-09-2012, 00:52   #5
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2012
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 122
Galeri: 2
Temmuz ve Ağustos aylarında bol bol (hemen hemen her akşam) darı kaynatıp yedik.
Bitiremedik, akrabalara ve konu komşuya dağıttık.
En son bayramdan sonra son kez pişirdik.
Name:  Haşlanmış darı.jpg
Views: 4153
Size:  50.0 KB

Dünyalı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-09-2012, 01:15   #6
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2012
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 122
Galeri: 2
Geçen hafta darıları hasat ettik.
Bunlar ilk günün hasatı.
Name:  Darı hasatı.jpg
Views: 1523
Size:  62.9 KB

Bunlar da iki gün sonra gittiğimizde son hasat.
Name:  Darı ve ayçiçeği hasatı.jpg
Views: 1803
Size:  64.9 KB

Darıları koçanlarından ayırdık, 21 kg. dan biraz fazla geldi.

agozce, Tura, Fatih ve 5 kişi beğendi.
Dünyalı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-09-2012, 11:43   #7
Ağaç Dostu
 
ayazkentli's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-04-2009
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,641
Galeri: 1
Yerli darı nasıl belli oluyor. Yani, o eskiden bildiğimiz dolgun taneli mısırlar.

Günümüz mısırlarından ne kadar farklılar. Bunların tohumlarından bol bol alın ve dağıtın sn. Dünyalı. Küreselcilere inat, çoğaltalım bunları.

mrduran beğendi.
ayazkentli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-09-2012, 12:21   #8
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2012
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 122
Galeri: 2
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ayazkentli Mesajı Göster
Yerli darı nasıl belli oluyor. Yani, o eskiden bildiğimiz dolgun taneli mısırlar.

Günümüz mısırlarından ne kadar farklılar. Bunların tohumlarından bol bol alın ve dağıtın sn. Dünyalı. Küreselcilere inat, çoğaltalım bunları.
Sayın ayazkentli;

Haklısınız, tamamen size katılıyorum.

Geçen seneki "Tohum takas etkinliği"'ne ve dileyen herkese bol bol gönderdik.

Bu sene de dileyen herkese tohum gönderebilirim.

ayazkentli ve mrduran beğendi.
Dünyalı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-09-2012, 13:23   #9
Ağaç Dostu
 
sakagun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-05-2007
Şehir: Geyve
Mesajlar: 2,000
Galeri: 107
Bu sene tavuklarım için mısır yetiştirdim. Bunları tohumluk ayırdım. İçinde Uzaylının gönderdiği tohumdan yetişen mısır da var. Bir kısmını haşlayıp buzdolabı poşetlerine koyup buzluğa yerleştirdim. Diğerlerini her gün tavuklarıma veriyorum.

Eklenen Resimler
 
Tura, selis, mrduran ve 2 kişi beğendi.
sakagun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-09-2012, 17:06   #10
Ağaç Dostu
 
ayazkentli's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-04-2009
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,641
Galeri: 1
Ben bu yıl bu tohumlardan isterim sn. Dünyalı.

Geçen sezon (Bu sezon, Bahar ve Yaz ayları) pek net'e giremediğimden ve yoğunluktan, tohum dağıtımına katılmadım. Bu yaz pek bir şey yetiştirme olanağım da olmadı sayılır zaten. Ekip-diktiğim bir çok bitki, kendi hallerinde kaldı. Sadece akşamdan akşama sulama yapabildim. Bu yılı boş geçirdik.

(Geçen sezonda -2011- böyle gitmişti. Yani, benim 2 mevsim boşa gitti. Bari önümüzde'ki 2013 yılında bir şey olmasa).

mrduran ve Dünyalı beğendi.
ayazkentli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-09-2012, 21:44   #11
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2012
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 122
Galeri: 2
Sayın sakagun;

Soldan ikinci mısır, patlatmalık mısır (cin darı) olduğunu sanıyorum.

Bu arada Uzaylı'nın da selamı var.

İyi günlerde, sağlıcakla tüketin.

sakagun, Tura, selis ve 1 kişi beğendi.
Dünyalı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-09-2012, 06:19   #12
Ağaç Dostu
 
sakagun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-05-2007
Şehir: Geyve
Mesajlar: 2,000
Galeri: 107
Evet, o patlatmalık mısır. Bir hafta önce birazını denedim ama iyi patlamadı. Sanırım iyice kuruması gerekiyor.
Benden de Uzaylı'ya selamlar. Gönderdiği tohumlar çok güzel çıktı. Toplama zamanını kaçırdığımdan sertleşmişlerdi, maalesef doya doya yiyemedik. Seneye daha erken davranacağım.

sakagun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-09-2012, 23:26   #13
Ağaç Dostu
 
kaknus's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-05-2012
Şehir: TRABZON
Mesajlar: 173
Darı ile mısır birbirinden farklı bitkilerdir.Mısırın bilimsel ado Zea mays, darının ise
Panicum miliaceum dur. Darı çok eskiden beri ülkemizde yetiştirilirken mısırn ana vatanı Amerika'dır. Mısır 1600lü yıllarda Osmanlı Devleti'ne Mısır üzerinden girdiğinden "mısır darısı" denmiştir.

kaknus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-02-2017, 22:21   #14
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 07-11-2016
Şehir: ANTALYA
Mesajlar: 2
Uygun gören olursa misir tohumu alabilirim

figen07 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-02-2018, 21:53   #15
Ağaç Dostu
 
Kerem Örenç's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-02-2017
Şehir: İstanbul-Samsun-Batum
Mesajlar: 360
Darı yetiştiriciliği

1-Bitkisel Özellikleri
Bütün dan türlerinin çiçekleri dik ya da eğik, sık ya da seyrek salkımlar biçimindedir. Dolayısıyla tohumları (taneleri) buğday ya da arpada olduğu gibi bir eksenin çevresinde düzenli olarak dizilmiş başaklar oluşturmaz. Çok küçük olan darı tanelerinin verimi ve besin değeri de öbür tahılların çoğundan daha düşüktür. Yurdumuzda da tarımı yapılan en önemli darı türleri kocadan, kumdan ve cindarıdır. Kocadarmın {Sorghum vulgare) yüksekliği bazı yörelerde ancak yarım metreyi bulduğu halde, iklime ve bitkinin çeşidine bağlı olarak ince uzun gövdesi bazen 2,5 metreye, hatta 4,5 metreye kadar boylanabilir.

2-Darının Önemi

Çeşitli darı türleri yaklaşık 4.000 yıldır Afrika ve Asya'da, ortaçağ sonlarına kadar da Avrupa'da insanların temel besin maddelerinden biri olmuştur.Bugün bu tahıl yurdumuzda, Avrupa'nın batısında ve ABD'de daha çok yem bitkisi olarak ekilirse de, Afrika ile Asya'nın sıcak ve kurak ülkelerinde insan beslenmesindeki önemini hâlâ korumaktadır. Tür ve çeşitleri 300'e yakındır. Yeryüzünde buğday ve prinçten sonra en çok kullanılan bir besin maddesidir.

Türkiye'de yetiştiği yerler
Güneydoğu, İç Anadolu, Karadeniz, Ege, Marmara ve Doğu Anadolu bölgeleri
Tohumları buğday gibi besin maddesi olarak kullanılabilen, bir veya çok yıllık bitki. Memleketimizde insan gıdası ve hayvan yemi olarak kullanılmaktadır. Van Gölü kıyı bölgelerinde ve Hakkari'de darı türlerinden biri olan cin darı kavrulup taştan geçirilerek kavuzlarından ayrılır. Dane kısmı süt ve ayranla karıştırılır ve bir nevi ekmek yapılır. Bu darı aynı zamanda bozanın da ham maddesidir.

3-Toprak ve İklim İsteği

Kumsal topraklardan hoşlanan, kurağa dayanıklı, ilkbaharda ekilen yazlık bir bitkidir. Darı öbür tahıllar kadar yağış istemeyen ve en verimsiz topraklarda bile gelişebilen bir sıcak iklim bitkisidir. Örneğin kurağa çok dayanıklı olduğu için ekim alanı Sahra Çölü'nün çevresine kadar yayılan hintdarısı (Pennisetum glaucum) özellikle Hindistan ve Afrika'nın en önemli tarım bitkileri arasında yer alır

Esas itibariyle tropik iklimin yerli ürünüdür. Fakat, mutedil iklime de iyi adapte olmuştur. Fazla yağıştan zarar görmez. Kum darı ve cin darı fazla rutubetten hoşlanmazlar. Darı tohumları 8-12 derecede çimlenirler. Darılar kurağa dayanıklıdır. Fakat kurakta gelişmeleri durgunlaşmaktadır. Kuraklık geçince hızlı gelişmelerine devam ederler.

Çok değişik toprak tipleri üzerinde yetişir ve iyi mahsul verir. Fakat en yüksek verim kumlu-killi topraklar üzerinde sağlanır. Kökleri çok derinlere inebilir. Diğer darı çeşitleri daha yüzden kök sistemine maliktirler. Fakat çok değişik toprak tipleri üzerinde yetişebilirler. Toprakların organik maddelerce zengin olması, verimin daha fazla olmasını sağlar.

4-Yetiştirme Tekniği

Toprak pullukla sürüldükten sonra, diğer toprak işleme aletleri ile ikilemeye ve gerekirse üçlemeye tabi tutulur.Kafi miktarda rutubet mevcut ise sun'i gübre veya çiftlik gübresi verilir. En iyi ekim zamanı mısır ekiminden takriben 2 hafta sonradır. Toprak sıcaklığı 13-15 derece olmalıdır. En iyi ekim şekli, aletlerle sıraya ekimdir. Ekim derinliği toprağın durumuna göre 1-3 cm, dekara atılacak tohum miktarı 0.5-5 kg kadardır. Tohumlar çimlendikten sonra, gerekli zamanlarda çapalama ve sulama işleri yapılır.

5-Hasat Harman

Dane mahsulü için yetiştirilen darıların hasadı, danelerin renkleştiği zamandan birkaç gün sonra biçilir. Bir müddet demet halinde kurutulur. Daha sonra demetler toplanır, harman edilir.

6-Depolama

Darılar diğer tahıllardan daha uzun süre depolanabilmesidir.Hindistan ve Afrika'da tarımı yapılan ragidarısı (Eleusine coracana) Yerliler'in derme çatma tahıl ambarlarında hiç bozulmadan sekiz yıl kadar saklanabilir. Kuraklık nedeniyle bazen yıllarca ürün alınamayan ülkeler için bu önemli bir yaşam güvencesidir.

7-Değerlendirilmesi


Unundan ekmek yapıldığı gibi, çok nişastalı olması bakımından ispirto çıkarılmasında ve mayalandırılması ile de boza yapılmasında kullanılır. Kuşlara yem olarak verildiği gibi, özellikle Kuzey Afrika ülkelerinde en önemli besin maddesi olarak kullanılır.taneler ya haşlanıp lapa olarak yenir ya da öğütülerek unundan pide gibi yassı ekmek yapılır. Ayrıca bütün türlerin sapları ve taneleri hayvan yemi olarak kullanılır.

Afrika'nın en önemli tahıllarından biri olan, ayrıca ABD' de, Hindistan, Pakistan ve Çin'de büyük çapta tarımı yapılan kocadarmın birçok çeşidi geliştirilmiştir. Bunlardan bazıları tohumlan için yetiştirilir; ekmeklik un elde edilen ve hayvanlara yem olarak verilen bu tohumlar bazı tropik ülkelerde bir çeşit alkollü içki yapmak için de kullanılır. Şekerdansı denen bir kocadan çeşidinin sapları tıpkı şekerkamışı gibi ezilerek içindeki tatlı özsudan şeker ve pekmez yapılır. Gene bir kocadan çeşidi olan süpürgedansının tohumları alındıktan sonra kurutulan sert saplı çiçek salkımlanndan da süpürge yapılır.


En çok SSCB, Çin ve Hindistan'da üretilen kumdan (Panicum miliaceum) yanm metre ile 1,5 metre arasında boylanır. Çiçek salkımları kocadarınınki gibi sık ve toplu değil, dağınık ve seyrektir. Ekildikten 6080 gün sonra tohumları olgunlaşan kumdan bütün darı türleri içinde en hızlı gelişenidir.Cindarınm tohumları (Setaria italica) yalnız öbür dan türlerininkinden değil bütün tahıllarınkinden daha küçüktür. Çin'de ve öbür Asya ülkelerinde lapa ya da ekmek yapılarak yenen bu tohumlar başka ülkelerde büyükbaş hayvanlara ve kümes hayvanlarına yem olarak verilir. Bu yüzden cindarınm yurdumuzdaki yaygın bir adı da kuşdarısıdır. Asya'nın güneyinde ve doğusunda, Afganistan, İran ve SSCB'de geniş çapta üretilen cindarınm ve öbür dan türlerinin tarımı Türkiye'nin Özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yoğunlaşmıştır.

Kerem Örenç Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 03:58.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2019