agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Tarla Bitkileri
(https)




Beğeni Düzeni21Beğeniler
  • 8 Gönderen Ozlem A
  • 11 Gönderen Ozlem A
  • 1 Gönderen kaknus
  • 1 Gönderen Ozlem A

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 07-12-2016, 07:43   #1
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
Teff

Teff ülkemizde pek bilinmeyen ancak glutensiz beslenme ile aşina olanların tanıyabileceği bir bitki. Üretiminin olmaması nedeniyle astronomik derecede yüksek fiyatlarla (internetten teff unu diye aradığınızda görebilirsiniz) sınırlı da olsa bulunabiliyor.

Hem çölyak ve gluten intoleransı olanların diyetlerinde yer bulabilen teff, besin değeri çok yüksek bir tahıl.

Yıllar önce quinoa bitkisini kimse duymamışken şu an epeyce bir üreticinin oluşması ile market raflarında yerli ürün görebiliyoruz.

Ağaçlar.net in ileriyi gören üreticilerinin ilgisini çekebilir düşüncesi ile teff ile ilgili toparladığım bilgileri paylaşmak istedim.




MUCİZE TAHIL TEFF



Mucize tahıl olarak bilinen teff, en küçük taneli ama en besleyici tahıldır.

Teff gizli kalmış bir hazine gibidir. Öyle ki şu anda dünya'da çılgınca tüketilen kinoa'dan da besin değerleri, protein oranı ve amino asit yapısı bakımından çok daha üstündür. Kinoa'nın içeriğinde bulunan oksalid ve ve fitik asid gibi, besin alımını engelleyeci hiçbirşey bulunmamaktadır. Örneğin 7 gr Teff içerisindeki protein değeri bir duble yumurtadaki protein değerine eşittir.

Teff günümüzde tahıl olarak tüketilmekle beraber, unu, ekmeği, makarnası, bisküvisi yaygınlaşmaya başlamıştır. Teff unu diğer unlara göre oldukça değerlidir.

Teff, Etiyopya orijinli olmasına rağmen, yeni yeni anlaşılan değeri yüzünden, şu anda dünyanın birçok ülkesinde yaygınlaşmaya başlamıştır.



Teff bitkisi düşük yükseltilerden, yüksek dağlık alanlara kadar yetiştirilebilen bir tahıldır.

Teff yazlık bir bitki olup, adaptasyon kabiliyeti çok yüksektir. Bakımı çok kolaydır.

Teff her türlü toprağa uyum sağlaması ile ünlüdür.

Teff kuraklık ve aşırı yağışlara dayanıklı bir bitkidir.

Teff çok kısa sürede, 90 gün içinde, hasat edilir ve bu özelliği ile ikinci ürün olarak çok avantajlıdır.

Teff dekar başına kazancı oldukça yüksek, üretim maliyetleri düşük bir alternatif tarla bitkisidir.

Teff aynı zamanda iyi bir yem bitkisidir. Yem değerlerinin yüksek olması ve 35-45 gün içinde yem bitkisi olarak biçilebilmesi çiftçilere büyük avantaj sağlamaktadır.

Kaynak: www.kapadokyatohum.com

Eklenen Resimler
  
Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-12-2016, 07:51   #2
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
Ayrıca, ilgilenenler için çok detaylı İngilizce olarak pek çok kaynağın mevcut olduğunu da belirttikten sonra teff ile ilgili genel birkaç bilgi daha ekliyorum.


Gizli kalmış tahılTeff

“Kayıp” anlamına gelen Teff’i yere düşürürseniz bir daha bulamazsınız. Çünkü o dünyanın en küçük tahıl tanesi. Peki faydaları da kendisi kadar küçük mü?

Teff, Etiyopya kökenli ufak taneli bir bitkidir. Toprak suya doygun olsun olmasın, yüksek bir rakımda bulunsun bulunmasın teff, kolaylıkla yetişebilir. Bu sıralar Hindistan ve Avustralya’da da yetiştirilen teff, Amerika’nın da ilgisini çekmeye başladı.

Herkesin aklında aynı soru var; acaba teff, kinoanın tahtına ortak mı olacak?

Tadı kestaneye benzeyen beyaz; yüksek demir içeren kırmızı ve fındık tadında kahverengi teff’in aynı zamanda mor, gri, sarı gibi renkleri de var. Teff günümüzde tahıl olarak tüketilmekle beraber, unu, ekmeği, makarnası, bisküvisi yaygınlaşmaya başladı.

Teff unu diğer unlara göre oldukça pahalıdır. Özellikle ülkemizde yetiştiriciliği yaygınlaşmadığından dolayı yurtdışından ithal edilmesi sebebiyle teff malesef çok yüksek fiyatlara satılıyor.

Teff, besin içeriğinin çoğu tahıldan üstün olması, adaptasyon kabiliyeti ile yetiştiriciliğinin elverişli olması, kısa sürede hasat edilebilmesi ve üretim maliyetinin düşük olması sebebiyle şimdilik gizli kalmış olabilir ama kesinlikle Teff’in geleceğin gözde tahılı olması bekleniyor.



TEFF BESİN İÇERİĞİ

100 gram teff’te

Enerji: 367 kkal

Toplam Yağ: 2 g

Kolesterol : 0 mg

Sodyum: 12 mg

Toplam Karbonhidrat: 73 g

Posa: 8 g

Protein: 13 g

Kalsiyum: 180 mg

Demir: 7.6 mg

Magnezyum: 184 mg

TEFF’İN FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR

Kinoa gibi Teff de glutensizdir. Çölyak hastaları, gluten intoleransı olan bireyler için kinoa, amarant, mısır gibi tahılların yanında hayatı kolaylaştıran ve besin değeri açısından çok daha zengin bir alternatiftir. Özellikle Etiyopya’da yöresel injera ekmeği, teff unu ile yapılır ve glutensizdir. Teff ayrica glutensiz bira yapımında da kullanılır.

Bütün diğer glutensiz tahılların yanında teff, besleyici değeri açısından en etkileyici olan tahıllardan biri. Kalsiyum oranı ile ilk sırada olan teff, ayrıca yüksek demir ve protein oranı ve 8 esansiyel aminoasit içeriği ile de dikkat çekiyor. 1 fincan pişmiş Teff, 387 mg kalsiyum içeriği ile USRDA günlük gerekli kalsiyum alım miktarının %40’ını karşılıyor.

Teff, kan şekerini düzenlemede çok başarılı bir tahıl, %20-40 oranında içerdiği kompleks karbonhidrat içeriği ve düşük glisemik indeksi ile diyabetik bireylerin tüketebilmesi için elverişli bir karbonhidrat kaynağı.

Teff’in küçücük taneleri aslında posa içeriği ile birçok tahıla meydan okuyabilir. 100 gramında 8 gram posa bulunan teff, bağırsak hareketlerini düzenleyerek sindirim sisteminizin daha rahat ve sağlıklı işlemesini sağlıyor.

Tansiyon ve kalp hastalığı olan bireylerin en çok endişelendiği sodyum içeriği, teff’te hiç dert edilecek bir durum değil. İşlenmemiş teff düşük sodyum içeriği ile tansiyon hastalarının da tüketebileceği ideal bir tahıl.

Vejetaryenler, et- süt gibi besinleri tüketmedikleri için genellikle protein alımı konusunda eksiklik yaşarlar. Proteinin eksik alımı ise kısa vadede kas kayıplarına, uzun vadede ise ciddi sağlık problemlerine yol açar. Ancak 100 gramında 13 gram protein içeriği ile teff, sadece vejetaryenler değil tüm bireyler için proteinden zengin bir kaynaktır.

Teff’in, PMS yani kadınlarda regl öncesi yaşanan sendromun belirtilerini azalttığı ve düşük yağ içeriği ile kilo vermeye de yardımcı olduğu biliniyor.

Teff, genelde un haline getirilirken, fermente edilerek yumuşatılabilir, mayalanarak “injera” adı verilen ekmek haline getirilebilir. Etiyoptalılar Teff’i ayrıca lapa ve “tella, katikala” adı verilen yöresel alkollü içecekleri için de kullanırlar.

Teff’in filizlenmesi için yalnızca 36 saate ihtiyacı vardır. Tüm tahıllar arasında en kısa yayılma süresine sahip olan Teff’in, 3000 tanesi 1 gramdır.

Teff’in %13-14 olan protein oranı, büyük miktarda kolay sindirilebilen albümin’den oluşur. Bu özelliği ile Teff’e yumurta beyazının bitkisel hali denebilir.


Kullanım Şekli

Yarım fincan teff’i, 2 fincan su ve bir miktar tuz ile birlikte kapağı kapalı şekilde kaynamaya bırakın. 15-20 dakika suyunu çekene kadar bekledikten sonra altını kapatıp, 5 dakika kadar da kapağı açık şekilde dinlendirin. Teff’i ayrıca kahvaltılık gevrek, kurabiye, muffin, pankek için de kullanabilirsiniz.

Kaynak fazlakilo.com

Eklenen Resimler
 
Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-12-2016, 10:16   #3
Ağaç Dostu.
 
kamil35's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-09-2008
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,631
Sayın Ozlem A, güzel bir paylaşım olmuş. Umarım çok kazanma hırsıyla bu bitkinin genetiğiyle oynanmaz.

kamil35 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-12-2016, 11:52   #4
Ağaç Dostu
 
kaknus's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-05-2012
Şehir: TRABZON
Mesajlar: 242
İncelediğim kadarıyla Karadeniz'de yetişebilecek bir tahıl. Acaba tohumundan bulma imkanı var mı?

Ozlem A beğendi.
kaknus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-12-2016, 14:37   #5
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
Sayın kaknus, ilk mesajdaki kaynak bir tohumculuk firması, isterseniz verdiğim internet adresinden bağlantıya geçip sorabilirsiniz.

Güler beğendi.
Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-02-2018, 21:00   #6
Ağaç Dostu
 
Kerem Örenç's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-02-2017
Şehir: İstanbul-Samsun-Batum
Mesajlar: 363
Teff yetiştiriciliği

TEFF BİTKİSİ TARIMI

Teff bitkisi düşük yükseltilerden, yüksek dağlık alanlara kadar yetiştirilebilen bir tahıldır.

Teff yazlık bir bitki olup, adaptasyon kabiliyeti çok yüksektir. Bakımı çok kolaydır.

Teff her türlü toprağa uyum sağlaması ile ünlüdür.

Teff kuraklık ve aşırı yağışlara dayanıklı bir bitkidir.

Ülkemizde bahar aylarında gece donları sona erdikten sonra, toprak sıcaklığı ortalama 15 dereceyi bulduğu zaman, ekimi uygundur.

Teff çok kısa sürede, 90 gün içinde, hasat edilir ve bu özelliği ile ikinci ürün olarak çok avantajlıdır.

Teff dekar başına kazancı oldukça yüksek, üretim maliyetleri düşüktür alternatif bir tarla bitkisidir.

Teff bitkisinin gübreleme maliyetleri de düşüktür. Dekar başına 5 Kg Azot ve Fosfor uygulamması yeterli olabilmektedir. Diğer hububatlarda kullanılan herbisitlerden bazıları teff tarımında çok rahat kullanılabilmektedir.

Teff aynı zamanda iyi bir yem bitkisidir. Yem değerlerinin yüksek olması ve 40-45 gün içinde yem bitkisi olarak biçilebilmesi çiftçilere büyük avantaj sağlamaktadır.

Kerem Örenç Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Etiketler
glutensiz tahıl, teff

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:28.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024