agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Tarla Bitkileri
(https)




Beğeni Düzeni2Beğeniler
  • 2 Gönderen vecomp

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 28-09-2008, 22:32   #1
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 22-09-2008
Şehir: Isparta
Mesajlar: 19
Aspir tarımı

ASPİR TARIMI
ÖNEMİ
Aspir genellikle 80-100cm arasında boylanabilen ,dikenli dikensiz formları olan,dikenli formların dikensiz formlara göre daha fazla yağ içerdiği ,sarı,beyaz ,krem,kırmızı ve turuncu gibi değişik renklerde çiçeklere sahip tohumları beyaz kahverengi ve üzerinde koyu çizgiler bulunan beyaz taneler şeklinde olan dallanan ve dalın ucunda içerisinde tohumları bulunan küçük tablalar oluşturan renkli çiçekleri gıda ve kumaş boyasında kullanılan 2.5-3.0 m derinlere gidebilen bir kazık kökö sistemine sahip tohumlarında %30-45 arasında yağ bulunan yağı yemeklik olarak çok kaliteli olan tek yıllık bir uzun gün bitkisidir.
Aspir tarımında en önemli kolaylık , Buğday , Arpa tarımında toprak hazırlığından ürünün depoya kadar geçen sürede kullanılan bütün alet ekipmanların bu bitkinin tarımında da kullanılabilmesidir.
TOPRAK HAZIRLIĞI
Toprak bakımından çok seçici olmasa da derin ,verimli,tınlı,drenaj problemi olmayan ve su tutma kapasitesi yüksek pH değeri nötr olan topraklar aspir tarımı için idealdir.Aspir tarımı yapılacak alanlarda dikkat edilecek bir diğer önemli konu ise tarlanın özellikle yağmur sularını göllendirmeyecek bir konumda olması yüzey drenajının iyi olması gerekir.Eğer tarla içerisinde yer yer çukur var ise ve yüzey drenajı kötü ise özellikle yağış suları ve sulama suları bu alanlarda birikerek bitkinin kök bölgesinin bazı hastalıklara açık hale gelmesine neden olur.Tuzlu topraklar aspir tarımı için olumsuz etkide bulunur.
GÜBRELEME
Ekimden önce toprak tahlili yaptırılarak eksik olan bitki besin maddeleri tamamlanmalıdır.Köklerin derinlere gidebildiği göz önüne alınarak toprak tahlillerinin 1.0-1.5 m derinlikten alınan örneklerle de yapılması gerekir.Toprak tahlilinin yapılamadığı durumlarda ,dekara 12-15kgsaf azot hesap edilerek bitki gelişmesine başlangıç olması için bir miktarda fosfor ilavesi yapılarak ekimden önce toprağa karıştırılmalıdır.Tavsiye edilen fosfor dekara3-5kg dır.Aynı şekilde potasyum gübrelemesi de yapılmalıdır.Aspir bitkisi 3.5 ay gibi kısa bir sürede yetişebildiği için gerekli olan bütün gübrelerin ekimden önce bir seferde toprağa karıştırılması gerekir.
EKİM
Aspir yazlık bir bitki olduğundan bahar ayında ekilmelidir.Ancak kışları çok soğuk olmayan ılıman bölgelerde kışlık olarak da ekilmesi mümkündür.Fide döneminde diğer bitkilere oranla soğuklara daha fazla dayandığı için biraz daha erken ekilebilir.Ekimin 20Mart- 20 Nisan tarihleri arasında yapılması uygundur.
SIRA ARASI VE EKİM ŞEKLİ
Değişik sıra aralıklarında ekim yapılmasına rağmen yabancı ot mücadelesi ve kontrolü açısında sıra arasının dar tutulması en iyi yöntem olarak kabul edilmektedir.En uygun sıra arası 15-20cm dir.
TOHUM MİKTARI VE EKİM DERİNLİĞİ:
Sıra arasının 15-20cm. olduğu durumlarda dekara 2-3kgtohumluk kullanılmalıdır.Bu durumda dekarda 60.000-70.000 arasıbitki bulunacak ve sıra üzeri mesafesi de 8-10 cm olacaktır.Geniş sıra aralıklarında tohumluk miktarı1.5-2.0kg civarındadır.Ekim derinliği toprak şartlarına göre değişiklik gösterse de 2.5-4.0 cm lik ekim derinliği en idealdir.
Ekimden yaklaşık bir hafta sonra toprak yüzeyine çıkışlar başlar..Uygun şartlarda 7-8 günde çıkışlar tamamlanmaktadır.4-5derece gibi düşük sıcaklıklarda da çimlenme olabilmesine rağmen 15-16 derece çimlenme toprak yüzeyine çıkışlar daha hızlıdır.
Bitkiler toprak yüzeyine çıktıktan sonra erken dönemde büyüme ve gelişmesi oldukça yavaştır.
Rozet döneminden sonra sapa kalkmaya başlarlar. Çiçek tomurcukları oluştuktan sonra ise 0 derece nin altındaki sıcaklıklar çiçek ve tane gelişimini olumsuz yönde etkiler.
YABANCI OT KONTROLÜ
Aspir bitkisi gelişmenin ilk 3-4 haftasında yabancı otlarla rekabet edemez.Bu nedenle gelişmenin ilk dönemlerinde bitkiyi yabancı otlarla rekabete sokmamak için ekimden önce tarlanın bir çıkış öncesi herbisit(ot ilacı) ile ilaçlanması gerekir.
SULAMA
Her ne kadar kuraklığa dayanıklı bir bitki olsada ,kritik dönemlerinde sulama yapılması verimi arttıracaktır.Eğer sulama yapılacaksa kuraklık belirtileri bitkim üzerinde ortaya çıkmadan önce yapılmalıdır.Özellikle bitkilerin alt yapraklarında ortaya çıkacak yanma lar (yaprakların kahverengileşmesi) bitkinin su stresine girdiğinin en belirgin işaretidir.Çok sıcak havalarda sulama yapılmamalı veya çok kısa sürede bitirilmelidir.Sulama ile ilgili diğer bir konu ise ,sulama suyu hiçbir zaman tarla yüzeyinde uzun süre göllenmemelidir.Bu durum bazı kök hastalıklarına uygun ortam hazırlar.
HASAT
Yaprakların büyük bir bölümünün tamamen kuruduğu çiçek çanak yapraklarının hemen hemen kahverengiye döndüğü ve tablaların elle kolaylıkla harmanlanabildiği ve tanelerin tamamen beyaz renk aldığı dönem hasat zamanının geldiğinin bir işaretidir.
Hasat edilen ürünün problemsiz uzun süre ve güvenli bir şekilde depolanması için tane neminin %8olması gereklidir.
Aspir yağlık bir ürün olduğu için sanayide yağ elde etmek üzere değerlendirilir.Yağ alındıktan sonra geriye kalan küspe içerdiği % 22-24protein nedeniyle iyi bir hayvan yemi olarak değerlendirilmektedir.

Yigit77 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-11-2008, 14:15   #2
Ağaçsever
 
elnino's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-10-2008
Şehir: konya
Mesajlar: 33
Galeri: 30
bende bu güsel bilgilere resim eklemeyi uygu gördüm


Eklenen Resimler
 
elnino Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-01-2012, 11:53   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 06-07-2010
Şehir: Adana
Mesajlar: 568
Metrodan adı aspir diye yazılan kırmızı renkli ince uzun görüntüsünde bir paket aldım,bunu nasıl kullanacagımı bilmiyorum,aspir safranın kurutulmuşu aynı gibi sanki..

dünyam1 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-02-2012, 11:33   #4
Ağaçsever
 
UtkuMun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-02-2012
Şehir: İzmir
Mesajlar: 48
Enerji bitkileri kısımında aynı bitkiyle ilgili bende bir başlık açmıştım, ilginiz çekerse okuyabilrsiniz (tekrar yazmaya üşendim, bir admin başlığımı buraya veyahut bu başlığı benimkinin altına taşırsa sevnirim)

UtkuMun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-01-2017, 21:50   #5
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 24-01-2017
Şehir: KONYA
Mesajlar: 2
Aspir tarımı yapan bir kişi olarak tacrübelerimi paylaşmak istedim. Malesef aspir ticari olarak çiftçiye para kazandırmıyor. Verim değerlerinin çok düşük olması ve ürünün piyasada para etmemesi nedeni ile eken neredeyse bir daha bu bitkiyi yetiştirmiyor. Bize ait olan fotoğralar aşağıdadır.

Aspir tarlası genel görünüm

Name:  20150711_095724.jpg
Views: 670
Size:  52.9 KB

En büyük zararlısı kapsül kurdunun ilaçlama sonrası kapsül üzerindeki görüntüsü

Name:  20150711_095212.jpg
Views: 527
Size:  43.8 KB

En büyük zararlısı kapsül kurdu

Name:  20150711_102424.jpg
Views: 449
Size:  31.8 KB

Aspir hasadından genel bir görünüm

Name:  20150829_102633.jpg
Views: 493
Size:  32.8 KB

kamil35 ve Muda beğendi.
vecomp Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-02-2017, 11:56   #6
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 20-09-2016
Şehir: Gaziantep
Mesajlar: 27
Bu bitkinin baharat olarak kullanılan kısmı bu sarı çiçekleri kurutularak mı yapılıyor acaba?

mimarCI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-03-2018, 00:19   #7
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 13-01-2017
Şehir: ankara
Mesajlar: 1
"Sıra arasının 15-20cm. olduğu durumlarda dekara 2-3kgtohumluk kullanılmalıdır.Bu durumda dekarda 60.000-70.000 arasıbitki bulunacak ve sıra üzeri mesafesi de 8-10 cm olacaktır.Geniş sıra aralıklarında tohumluk miktarı1.5-2.0kg civarındadır"demektesiniz. Yıllardır tarımını yaptığım Aspir bitkisi için doyurucu ve olması gereken bilgi için teşekkürlerimi sunuyorum...

kahramansyalcin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-11-2020, 13:23   #8
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 29-11-2020
Şehir: İzmir
Mesajlar: 22
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mimarCI Mesajı Göster
Bu bitkinin baharat olarak kullanılan kısmı bu sarı çiçekleri kurutularak mı yapılıyor acaba?
Genelde yoğurtlu ve unlu çorbalarda en son tereyağı ile kızartılarak çorbaya ilave edilir. Beklentinin dışında tadı çok güzel etkiler.

gastroplants Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:32.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024