agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Tahıllar, Kuru Bakliyat, Pilav, Makarna (http://www.agaclar.net/forum/tahillar-kuru-bakliyat-pilav-makarna/)
-   -   Makarna yemekleri (http://www.agaclar.net/forum/tahillar-kuru-bakliyat-pilav-makarna/9422.htm)

COYOTE 18-03-2008 11:47

Makarna yemekleri
 
Çok sevdiğim italyan usulü makarna tarifi var. Öğlen için ana yemek de olabilir, etlerin yanına da. Çocuklar sever mi bilmem?
Kelebek makarnaları aldente haşlayıp,süzüyoruz.(soğuk sudan geçirmiyoruz) 2 diş sarımsağı yağda çok az çevirip( bir çay kaşığı tereyağ ilavesi ile daha güzel oluyor eğer sadece tereyağlı yapmak istemezseniz)içine 1-2 çay kaşığı pul biber atıp birkaç defa daha çeviriyoruz, yarım demet doğranmış maydonozu ilave edip karıştırıp makarnaları ekliyoruz. Üzerine istediğimiz bir tür kaşar peynirini ekleyip kapağını kapatıyoruz ki peynirler erisin.
Tavsiye ederim gerçekten çok lezzetli bir makarna oluyor.;)

Mahmut Leventoğlu 18-03-2008 12:05

Bu konuyu sadece bayanlar düşünür sanırdım. Biz tüketicilerde sanıyorum evde eşlerimize sadece istediğimiz yemek çeşitlerini belirterek yardımcı oluyoruz :)). **** benim gibi pişirerek yardım edenlerde vardır sanırım. :))) Ben akşama Mudurnu Usulü Cevizli,Keşli Erişte istedim. Malzemeleri de hazır Erişte,Keş ve Cevizi Mudurnu dan geldi . Zenfree duymasın :))

Penelophe 18-03-2008 17:02

Alıntı:

Süzdüğünüz suyu dökmeyin, birazını kullanacağız.
Limon, suyu nerede kullanıyoruz?

limon 18-03-2008 18:44

Unutmuşum. Sebzelere makarnayı ekleyince süzme suyundan bir miktar ekliyoruz. (bir çay bardağı kadar) Makarnayı soğuk suyla yıkamadığınız zaman daha lezzetli oluyor.
Yiyeceğiniz kadar hazırlayıp sıcakken tüketmeye çalışın, bekleyince makarnalar hamurlaşıyor, hafif diriyken daha lezzetli.

Harun Parlak 18-03-2008 18:49

Mkarnayı kaynatıp süzme değilde kendi çekeceği kadar su koyup haşlayın suyu çekince ateşden alın. Aynı pilavgibi böylece vitamini atmayıp posa yememiş olursunuz.
Daha lezetli oluyor denemenizi tavsiye ederim.

Sergül 18-03-2008 20:17

Sana katılıyorum Tekin. Bizim evin temel yemeği her çeşit makarna. Karnıbaharı haşlayıp yayvan bir borcama alıp, üzerini örtecek kadar hafif kıvamlı krema (süt,birkaç kaşık un,kaşar rendesi, tuz)ile fırında pişiririm. Çocuklarımın hiç sevmediği karnıbaharı fırın makarnası gibi nefis hale getiririm. Sizlere pratik bir tarif. :)

zenfree 18-03-2008 20:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mahmut Leventoğlu (Mesaj 215627)
Bu konuyu sadece bayanlar düşünür sanırdım. Biz tüketicilerde sanıyorum evde eşlerimize sadece istediğimiz yemek çeşitlerini belirterek yardımcı oluyoruz :)). **** benim gibi pişirerek yardım edenlerde vardır sanırım. :))) Ben akşama Mudurnu Usulü Cevizli,Keşli Erişte istedim. Malzemeleri de hazır Erişte,Keş ve Cevizi Mudurnu dan geldi . Zenfree duymasın :))

Afiyet olsun Mahmut Bey. Keşi tereğında kızartıp erşitenin üstüne dökmek harika olur. :(

Buket Aknar 18-03-2008 21:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sergül (Mesaj 215835)
Sana katılıyorum Tekin. Bizim evin temel yemeği her çeşit makarna. Karnıbaharı haşlayıp yayvan bir borcama alıp, üzerini örtecek kadar hafif kıvamlı krema (süt,birkaç kaşık un,kaşar rendesi, tuz)ile fırında pişiririm. Çocuklarımın hiç sevmediği karnıbaharı fırın makarnası gibi nefis hale getiririm. Sizlere pratik bir tarif. :)

Hımmm, ben de deneyeceğim. Aslında sıra ile hepsini deneyeceğim.

serder 31-05-2008 00:49

Makarna Tarifleri
 
İsmi varmı bilmiyorum. Oyüzden mantar soteli tavuk ve kaşarlı makarna diyeceğim :))

Malzemeler
1 adet orta boy soğan
2-3 tane sivri biber
1 tane kırmızı biber
3 diş sarımsak
300 gr Tavuk (Beyaz eti)
300 gr Mantar (Kültür mantarı)
3 diş sarımsağı bıçağınızla ezin ve tavaya atın kızardıktan sonra alın. irice doğradığınız soğanları ve biberleri atın. pişmeye başladıklarında önce tavuğu (Tavukları bir santim eninde 2,5 - 3 cm uzunluğunda keserseniz güzel görünüyor) ekleyin tavuklar pişmek üzereyken mantarları ekleyin. Dilediğiniz baharatları ekleyin. Bu arada makarnanızı haşlayın. Bir taraftada kaşarları ince ince rendeleyin. Makarnanız ve soteniz piştiğinde (aynı ana denk gelmesine dikkat edin) geniş servis tabağınıza sırasıyla makarna, kaşar rendesi, sote koyun. Üstüne ince bir tabaka makarna ve kaşar ekleyip servis edin. Süslemek için taze soğaını ince ve uzun kesip kullanabilirsiniz.

a320p 16-07-2008 09:13

Yaz icin hafif bir makarna sosu

-2 dis sarimsak
-yaklasik 200gr cherry domates
-bir demet Roka
-Zeytinyag

Tavada Zeytinyag ile sarimsaga koyuyorsunuz. Cherry domatesleri ikiyi bölüp icine koyuyorsunuz. Sonrada roka yi koyup birazcik su, karabiber ve tuz koyup soteliyip. Sicak makarnanin üzerine koyun.

Koyu yeşil 16-07-2008 09:26

Ton balıklı-kaparili makarna
 
Zeytinyağında 1-2 diş minik doğranmış sarımsağı soteleyin, ton balığının yağını süzüp katın. Çok az pişirelim. Sonra kaparileri de ekleyip makarnayla karıştıralım.

limon 16-07-2008 13:27

Makarnayı tamamen ölecek kadar haşlamayın, çok değil ama hafif diri kalsın. Diri dediysem öyle kıtır kıtır dişine gelmeyecek. Makarnayı haşlayınca soğuk suyla yıkamayın. Süzdüğünüz sudan kıvama göre bir iki kepçe hazırladığınız sosa ekleyin. Çok daha lezzetli olduğunu göreceksiniz. Bu arada sıvı yağa doğradığınız sarımsakları ekleyince soteleme süresi çok kısa olsun, sarımsaklar yanmasın. Yoksa sarımsak koymanızın hiç bir anlamı kalmaz, aroması kaybolur. Bir püf noktası da burada var, sıvı yağa sarımsakları ekleyip 5-10 saniye döndürürken ceviz büyüklüğü kadar da tereyağı eklerseniz dayanılmaz bir kokuyla karşılaşacaksınız.

Buket Aknar 16-07-2008 15:30

Arkadaşlar aşağıda tarifini aktaracağım fesleğenli makarna'yı sitemizin sevgili Güler hanımından öğrendim ben denedim çok nefis.

Herhangi bir fiyonk makarnayı biraz tuz eklenmiş bol suda haşlayın. Başka bir tencerede az sıvı yağ içinde 1-2 baş küp küp doğranmış soğanı öldürün. İçine 10-15 tane ince ince kıyılmış sivri biber ile 6-7 adet ince kıyılmış sarmısak, tuz ve bir tutam karabiber ilave ediniz. Bir iki çevirdikten sonra yine küp küp doğranmış 2 domatesi ekleyip, onları da hafifçe çevirek öldürünüz. Taze iri yapraklı fesleyenlerden bir avuç kadarını da ince kıyarak ekleyin, hemen ardından bir küçük kutu miss kremayı karışıma ilave ediniz ve bir iki çevirerek ateşi söndürünüz. Haşlanan makarnaları süzüp, tencereye 2 çorba kaşığı kadar sıvı yağ koyup süzülen makarnaları kavurunuz. (2-3 dakika kadar.) Makarnaları bir payrex kaba serip, üzerine fesleyenli sosu her tarafa gelecek şekilde yayınız. Üstüne de rendelenmiş kaşar peyniri serpip ve fırına sürünüz.Peynir eriyip, hafifçe kızarınca çıkartıp, servis yapınız. Afiyet olsun.

hassoman 16-07-2008 17:34

Başlık aslında Makarna Sosları olması gerekirdi diye düşünüyorum.
Ama anlayan anlar nasıl olsa, bu açıdan pek de önemi yok...

Buket hanım, Güler hanımın fesleğenli makarnasını anlatınca aklıma -yalan yanlış da olsa- İtalyanların Pesto Soslu makarnası geldi.

Peslo muydu yoksa?:confused:
Yok yok, resmen adı Pesto'ydu canım...

Neden pesto? Çünkü Pesto peslodan daha çok İtalyancaya yakın duruyor::D
Her neyse...

Ben bu reçetenin tarifini eski bir yemek kitabında rastlamıştım. Ama şu anda -şimdilik- o eski kitap benden hayli uzaklarda...

Aklımda yarım yamalak kalanlardan elbette İtalyanlar sorumlu değildir; önce bunu belirteyim:D.

Avrupalılar bize -aşağılamak için söylüyor olsalar da hiç umurum değil- hamurcu dedikleri gibi İtalyanlara da makarnacı derler; bilirsiniz. Hadi diyelim biz de Almanlara patatesci, Fransızlara şarapçı, Yunanlılara lakerdacı falan demiş olalım. İyi de bunları söylemek neden aşağılamak olsun ki? Ama Avrupalı aklı işte... Akılları sıra bizden ve İtalyanlardan böylelikle alaycı bir dille söz ettiklerini sanıyorlar.

Neyse biz boş verelim bunlara da gelelim pesto sosuna...
Bu oldukça iddialı tarifimizde eksik gedik bulan olursa el atsın... Ama, aşağıda anlatacaklarımın pesto sosuyla uzaktan yakından bir ilgisi yok, uydurmuşsun denilirse de gam değil. Çünkü nefaseti konusunda peşin peşin güvence veriyorum...

Malzemeler:
1/2 paket makarna -Her türü olabilir. Hâttâ çubuk olanı tercihtir denilebilir- Ama düdük olanı hem beni gülümsetir, hem de çatalımın uçlarına geçmeleri hoşuma gider. Çocukluğunda (özellikle kızlar) parmağına geçirenleri bile görülmüştür...-

1 avuç fesleğen
yarım su bardağı çam fıstığı
2 diş sarımsak
1/2 çay bardağı zeytinyağı (sızma demek adet olmuş. Kim bulmuş ki?...)
1/2 su bardağı eski kaşar
1/2 su bardağı sert ezine peyniri

Geniş bi havanda önce sarımsağı az bir tuzla dövün, Sonra üzerine fıstıkları ve fesleğenleri azar azar koyarak dövün. Daha doğrusu havanın tokmağıyla güzelce ezin... Şöyle macun haline gelsin. Sonra bu karışımı bir kaba alın. Peynirleri karıştırın. Sonra da bu karışımın içine içine çaktırmadan zeytin yağını azar azar eklerken bir yandan da karıştırın...
İşte sos hazır....

Ha, ben öyle havanla mavanla uğraşamam derseniz. Yukarıdaki işlem sırasına göre robotta çekiverin gitsin...

Oldu mu acaba? Ne dersiniz?..

Valla ben Ören'deyim şu anda... Fısık da bol, fesleğen de...

Fesleğen ve fıstık bulamayana önerim ise şu:
Fesleğen yerine maydanoz, fıstık yerine ceviz ya da badem kullansanız da olur... Unutmayın makarna ve hamur işi demek biraz da hayalgücü demektir... Bakmayın siz Avrupalılara?.. Doğu olmasaydı ne baharattan, ne kokulardan, ne tatlardan ne de hayal gücünden haberleri olacaktı...:D

kaju 16-07-2008 17:58

Pestare yani ezmek fiilinden türemiş pesto. Anavatanı italya genova. Hatta pesto'nun atası pesto alla genovese adı ile bilinir.
İtalyadan Türkiyeye gelene kadar ufak değişimlere uğrasa da (ezine peyniri=mozzarella, eski kaşar = parmesan :) ) Hassoman'ın tarifi doğru bir tariftir.

hassoman 16-07-2008 18:13

Sevgili kaju,
Teşekkürler, noksanlıklar işte böyle nezaket ve zerafetle giderilir...
Paylaşım işte budur:D

kaju 16-07-2008 18:58

Sayın Hassoman teşekkür ederim.
hep italyan makarnası mı yiyeceğiz.
Ben sizlere çin makarnası tarifi verim. :)

Makarnamızın adı Tavuklu Biberli Noodle.

Bir paket egg noodle kaynamış tuzlu suda 7 dakika haşlayın ve süzün.

Wok tavaya (büyükçe bir tava veya bir tencere de olur) biraz sıvı yağ koyup,
küp küp kesilmiş tavuk gögsünü ekleyin. tavukların rengi beyazlaşana kadar tavada pişirin.

1 tane orta boy piyazlık doğranmış soğanı ekleyin. kısa bir süre tavukla karıştırın.

Ardından 2 adet çekirdeklerini çıkardığınız, ince ve uzun doğradığınız kırmızı biberi ekleyin.
yine şöyle bir karıştırın. (arzuya göre yeşil dolmalık biber veya kırmızı dolmalık biberde olur.)

15 tane dilimlenmiş mantarı ve 1 diş sarımsağı ekleyip kavurun.
1 kahve fincanı soya sosunu, 1 tatlı kaşığı balı, 1 çay kaşığı kırmızı biberi karıştırıp tavaya ekleyin. 2 dk daha pişirin.
en son süzülen makarnaları tavaya ekleyip iyice karıştırın.
sıcak servis yapın.

berduray 17-07-2008 09:49

Tatar dediğimiz (gerçekten Tatarlar mı icad etmiştir acaba?) sarmısaklı yoğurtlu makarna favorimdir.Üzerine de tereyağında kızdırılmış pul biberle nefistir.

Ancak son günlerde mantarlıya da takılmış durumdayım.

Bir kase mantarı tavada harlı ateşte zeytinyağıyla soteliyorum,bir baş soğanı incecik kıyıp ilave ediyorum.

Evde varsa bir paket krema kalmamışsa biraz süt ilave ediyorum.

Onlar pişerken biraz karabiber, tuz ve azıcık rokfor ekliyorum.Olmazsa da olur.
Haşlanmış makarnayla harmanlıyorum, afiyetle yiyorum.

hosseda 17-07-2008 12:26

Sayın berduray,
Bulunduğunuz kasabanın ( Bodrum) yerlilerinin baş yemeklerinden olan " lokum pilavını" da denemelisiniz. Adı yanıltmasın pilav ile alakası yok. Evde açılan hamur ile anında yapılan bir makarnadır. Kıyma, soğan, bol tereyağ ve elle açılmış hamurdan kesilmiş küçük kare hamurların hep birlikte pişirilmesi ile yapılır ve sadece onu yersiniz. Ben evde lokum pilavı yapılınca çatlamak tehlikesi atlatmışımdır hep. Ama sizin tatarı da merak etmedim değil. Lokum pilavından aşağı değil gibi görünüyor.
Hoşçakalın.

hassoman 17-07-2008 13:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi berduray (Mesaj 259842)
Tatar dediğimiz (gerçekten Tatarlar mı icad etmiştir acaba?) sarmısaklı yoğurtlu makarna favorimdir.Üzerine de tereyağında kızdırılmış pul biberle nefistir..

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hosseda (Mesaj 259889)
Bodrum yerlilerinin baş yemeklerinden olan " lokum pilavını" da denemelisiniz. Adı yanıltmasın pilav ile alakası yok. Evde açılan hamur ile anında yapılan bir makarnadır. Kıyma, soğan, bol tereyağ ve elle açılmış hamurdan kesilmiş küçük kare hamurların hep birlikte pişirilmesi ile yapılır ve sadece onu yersiniz.

Sakın siz Tatar Mantısı'ndan söz etmiş olmasayısınız..
Un, yumurta, su ve tuz ile bir hamur tutturulur. Yufka gibi ama kalınca açılır. Küçük karelere bölünür. Soğan, kıyma, karabiber ve tuzdan iç hazırlanmış olan içten bu karelerin içine konur, bohça gibi dört köşesinden kapatılır. Bazıları huni gibi yaparak ağzını kapatır. kaynayan suya atılır. Makarna gibi haşlandıktan sonra kevgirle alınır üzerine sarımsakloı yoğurt ve üzerine elbette kızdırılmış pulbiberli ve hafif salçalı tereyağı gezdirilir. Arzu edilirse çekirdeği alınmış domates ve maydanoz ince ince kıyılır üzerine serpiştirilir...

berduray 17-07-2008 17:46

Evet burada lokum pilavıdüğün, mevlüt derken sık sık yeme imkanımız oluyor.

Bizim tatar dediğimizin özel bir hamuru yok, hazır makarnayla yapılabiliyor, ev hamuru olursa ne ala...

hosseda 17-07-2008 17:58

Sayın hassoman,
Lokum pilavının mantı ile ( hamur işi olmasının dışında) benzerliği yok demek mümkün. En büyük fark da lokum pilavında yoğurtdun yer almaması. Ona kıymalı ev makarnası demek en doğru tarif olur. Ama çok güzel bir yemek. Ayrıca yanına başka bir şey istemez (içecek haricinde). Tek onunla doyar kalkar aile sofradan.
Hoşçakalın.

kuzen38 17-07-2008 20:33

Makarnayı kücükken ketçap döküp yerdik. Her nasıl olduysa yıllar icinde ketcaplar mı degisti, biz mi degistik bilmiyorum bırakın ketcabı hazır sos bile kullanamaz hale geldik. Hadi diyelim sorun yurt içindeki üreticilerdeydi, yurt dısından aldıklarımız bile italyan dahil tatsiz tuzsuz bir hal almış...

Ben kendi sosunu yapanlardanım. domatesleri üsenmeden rendeliyorum, sonra icine bir kaşık knorr çesni atıyorum. Ondan sonra ufak çay kaşıgı taco baharatı atıyorum :D sonra da sarımsak sos döküyorum. yag olarak da grape seed oil kullanıyorum üzüm çekirdeği yagı. Garip birşey oluyor gibi gözüksede mevcutlardan daha lezzetli oluyor :)

osmann 04-09-2008 17:42

Fesleğenli Penne

Malzemeler:

-1 paket Penne makarna
-2 adet çarliston biber
-2 adet domates
-1 küçük boy Pınar Krem Peynir (en iyi bu markadan sonuç alınıyor, yağlı ve tuzlu bir peynir olmasından ötürü)
-1 paket krema
-1 yemek kaşığı fesleğen
-tuz

Makarnayı tuz ve 1 kaşık sıvıyağ katılmış olan kaynamış suda haşlayın, yumuşayınca süzün.
Ayrı bir tencerede 2 yemek kaşığı sıvıyağda ince uzun (Jülyen) doğradığınız biberleri kısık ateşte kavurun.Domatesleri küp küp doğrayın ve biberler yumuşadıktan sonra üzerlerine ilave edin.Domatesler suyunu çekince krem peynirin tamamını dökün ve karıştırarak peynirin erimesini sağlayın.Peynir eridikten sonra kremayı ilave edin, bir taşım kaynayınca ocağı söndürün.Son olarak fesleğeni ve tuzunu katın.

Bu tarifi ben penne(yani verev kesilmiş düdük makarna!)ile değil spagetti (çubuk makarna) ile yapıyorum nefis oluyor. Hiçbirşey yapmıyorsanız domates rendesi+sarmısak+fesleğen+zeytinyağı dörtlüsüne teslim edin makarnayı.Bu da nefis olur. Bi de İstiklal de Kagi de nefis yapıyorlar,içine ne koyulduğu menüde var tarif çalmak serbest :)

M.Sema 05-09-2008 12:32

Ellerinize sağlık ne güzel tarifler vermişsiniz. Bende sizlere şöyle bir öneride bulunabilirim. Çok güzel bir makarna yaptık ve afiyetle yedik ancak tencerenin dibinde azıcık kaldı diyelim, bu da ertesi güne kalmaz-kalsada güzel olmaz-atılsa da yazık olur diye düşünürüz. İşte kalanı beşamel sosla karıştırıp minik bir borcama **** fırın kabına boşaltıp, derin dondurucunuzda ihtiyaç halinde kullanılmak üzere bekletebilirsiniz.

Oğuzhan 05-09-2008 14:10

ÇİKOLATA VE FINDIKLI FİYONKLAR
250 g Fiyonk Makarna veya arzu ettiğiniz başka bir çeşidi
30 g kabuğu soyulmuş badem
30 g fındık
30 g tereyağı
60 g iri parçalar halinde sade (siyah) çikolata
30 g esmer şeker



Fındıkları orta ateşte ızgara tavasına koyun. Sık sık karıştırarak, altın sarısı-kahverengi oluncaya kadar kavurun. Daha sonra iri parçalar halinde doğrayın.
Büyük bir tavaya tuzlu su koyarak kaynatın, fiyonk makarnaları yumuşayıncaya kadar pişirin. Makarnaları süzün ve ısıtılmış bir servis tabağına koyun. Yağda karıştırın. Fındıkları, çikolata ve esmer şekeri ekleyin. Karıştırın. Hemen servis yapın. 4 porsiyon

ilker_eroglu 05-09-2008 16:48

Sn Oğuzhan,

Bu bir insana yapılabilecek en büyük işkence :)) çikolata ve makarna harika bir ikili ben şimdi bu tarfi okuyup iftar için nasıl üç saat yirmi beş dakika bekliyecegim.

Evime gider gitmez deneyecegim tarifi tesekkürler tüm tarfiler için.

İlker

Oğuzhan 05-09-2008 18:02

Çok güzel deneyin.Ben çikolata hastasıyım.Makarna da severim.İkisi bir olunca harika :)

darkfriairs 05-09-2008 18:48

Çikolatalı ilk defa duydum, incirli, fındıklı duymuştum ama :) Denemek lazım.

günsu 11-09-2008 12:58

Bu lezzetli makarnaların altına bende bizim Burdurumuzun cevizli makarnasını eklemeden edemedim umarım severek yersiniz:)

Daha çok ev makarnasından yapıyoruz, kış hazırlıklarımızın arasında makarnada keseriz, çorbalığı tatarı ayrı.

Malzemeler

-1 paket Makarna(ev makarnası olursa daha güzel olur)
-1 su bardağı hafif iri dövülmüş ceviz
-1 subardağı rendelenmiş peynir
-doğranmış maydonoz
-tereyağı

Yapılışı

Makarnamızı haşladıktan sonra malzemelerimizi karıştırıp tereyağımızı ocakta kızdırdıktan sonra hazır bulunduruyoruz, borcamımızın tabanına karışımımızdan serpiyoruz üzerine biraz makarna koyuyoruz üzerine tekrar cevizli karışım ve tereyağı gezdiriyoruz bu şekilde toplam üç kat yapıyoruz.Yani en alt orta ve en son üstünü süslüyoruz.

afiyet olsun:)

Ayrıca biz peynirimizi evde salamura yaptığımız için sert oluyor, sert peynir tercih ederseniz malzemeyi karıştırırken çamurlaşma olmaz:rolleyes:


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:32.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024