agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Tahıllar, Kuru Bakliyat, Pilav, Makarna (http://www.agaclar.net/forum/tahillar-kuru-bakliyat-pilav-makarna/)
-   -   Yeşil mercimekli bulgur pilavı (http://www.agaclar.net/forum/tahillar-kuru-bakliyat-pilav-makarna/37450.htm)

hira 13-06-2015 12:22

Yeşil mercimekli bulgur pilavı
 
1 su bardağı mercimek
1su bardağı bulgur
1 tatlı kaşığı tuz
1/2 su bardağı zeytinyağı
1 adet soğan

Yapılışı* Yıkanmış mercimeği tencereye alıp üzerini geçecek kadar kaynar su ekleyerek bir taşım kaynatıp süzüyoruz. Mercimeği aynı tencereye aktarıp. Üzerine 3 su bardağı kaynar su ekliyor ve 10 dakika pişiriyoruz. Bulgur ve tuz ekleyip 10 dakika daha pişiriyoruz. Ocağı kapatıyor demlenmeye bırakıyoruz. İnce doğranmış soğanı, zeytinyağında kavurup pilavın üzerine döküyoruz. Domates ve maydonozla süsleyerek servis yapıyoruz. Bu tarif kitaptandı

Bu ise benden: Mercimeği haşlıyor ve süzüyoruz. Daha evvel ılık suda 10 dakika beklettiğimiz bulguru, suyunu iyice süzene kadar süzgeçte bekletiyoruz. Tencereye göz kararı yağ koyup bulguru kavuruyoruz, suyunu ve tuzune ekledikten sonra mercimekleri ekleyerek kapagı kapatıyoruz. Piştikten sonra kuru kekik serpiyoruz. Benim tarifim daha güzeldir eminin :) Bu piavı çok severim ama eşim mercimekten hiiç haz etmez.. En son yoğurtlu, erişteli, mercimekli çorba yaptığımda, "kendine kadar az yap" demişti :(

samur 13-06-2015 12:48

Sevgili hira şaşırdım kaldim simdi, dun gittigim misafirlikte ilk kez adini duydum ve tattim, sabah televizyonda rast geldim, simdi de sen!!! Demek ki evde de denemem gerekiyor ust uste geldi 😜😜

Resulgur 13-06-2015 13:12

Hani resimler nerde yav acıktım :D

B e t ü l 13-06-2015 13:18

Ben de Sevgili Hira'nın kendî yaptığı gibi yaparım. Yufka ekmek, yoğurt ve yeşil soğanla Miss gibi yenir.

hira 13-06-2015 14:06

Ben hem anne-baba hemde eşim tarafından koyu bir Sivas'lıyım. Akraba yemeklerinde sıkça yapılmasa da ara ara denk geldiğim güzel bir yemek. Benim yaptığım annemin yöntemi oluyor. Yufka ekmekle denemedim ama kuru veya yeşil soğanla muhteşem gider :) Gerçi insan iştahlı olmasın, yemek seçmez, hepsine bayılır :o Ben doğduğumdan bu yana hiç zayıf olmadım maalesef. 1 haziranda da diyete başladım ama diyetisyenim çok insaflı çıktı, öğle ve akşam olmak üzere günde toplam 6 yemek kaşığı pilav ya da makarna hakkım var :) Aklıma bulgur pilavı geldi, çeşitlendirmek isteyince mercimekli bulgur pilavına karar verdim. Bilmeyenler mutlaka denemeli.

sakagun 13-06-2015 14:40

İlginçtir ben de ilk defa dün Amasyalı bir arkadaşımdan duydum ve yaptım. Lezzetli bir yemek. Ben soğanı kavururken yakışır diye az salça da kattım.

mozen 14-06-2015 01:09

Ben çocukken bizim evde de yeşil mercimekli bulgur pilavı pişerdi. Bir de yeşil mercimekli mantı. Kıymalı mantıdan biraz daha büyükçe, iç malzemesi haşlanmış ve baharatlarla tatlandırılmış yeşil mercimek. Mantı önce fırınlanıyor sonra haşlanıyor. Servis ediliyor.Denemenizi öneririm.

thisisme 15-06-2015 17:50

o zaman ben de kendi tarifimi yazayım.

mercimeği haşla suyunu dökme kenara al. başka bir tencerede bol soğanı sıvı yağda (ben fındık yağı kullanıyorum kavur) bu aşamada az salça konabilir ben bazen koyuyorum. üzerine bulguru ekle, iki çevir. sonra haşlanmış mercimeği suyuyla beraber bulgura ekle. bulgurlar pişince bol tereyağını köpük köpük eritip coss diye dök. afiyet şeker oluyor bu durumda.

Milla 15-06-2015 20:05

Biz de eskiden sık yapardık ama biz sadece haşlanmış mercimek, bulgur, su, yağ, tuz dan ibaret yapardık çok güzel olurdu. Özellikle ertesi güne kalırsa soğuk soğuk üstüne yoğurt döküp yeyince harika olurdu.
Bu kadar işimin arasında canımı istettiniz. Çok fenasınız :)

Ozlem A 15-06-2015 22:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mozen (Mesaj 1387362)
Ben çocukken bizim evde de yeşil mercimekli bulgur pilavı pişerdi. Bir de yeşil mercimekli mantı. Kıymalı mantıdan biraz daha büyükçe, iç malzemesi haşlanmış ve baharatlarla tatlandırılmış yeşil mercimek. Mantı önce fırınlanıyor sonra haşlanıyor. Servis ediliyor.Denemenizi öneririm.

Bu mantının benzeri bizde de yapılır. Kıymalı iç ile bohça şeklinde kapatılır, mercimekler pişmeye yakın haşlama suyuna mantı eklenir, birlikte pişirilir. Naneli salçalı tereyağlı sos ile servis edilir. Tatar Çorbası adı verilir.

hira 16-06-2015 00:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Milla (Mesaj 1387850)
Biz de eskiden sık yapardık ama biz sadece haşlanmış mercimek, bulgur, su, yağ, tuz dan ibaret yapardık çok güzel olurdu. Özellikle ertesi güne kalırsa soğuk soğuk üstüne yoğurt döküp yeyince harika olurdu.
Bu kadar işimin arasında canımı istettiniz. Çok fenasınız :)

Hira'nın Ramazan ayı versiyonu bu :) Daha evvel verdiğim tariflere bakın bi, hep Ramazan ayına denk geliyor :o


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:55.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024