agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Tahıllar, Kuru Bakliyat, Pilav, Makarna (http://www.agaclar.net/forum/tahillar-kuru-bakliyat-pilav-makarna/)
-   -   Yeşil mercimekli bulgur pilavı (http://www.agaclar.net/forum/tahillar-kuru-bakliyat-pilav-makarna/14355.htm)

hassoman 15-03-2009 11:59

Yeşil mercimekli bulgur pilavı
 

agaclar.net
dostlarımızdan Buket Aknar'ın Mücendra Pilavı (Kıbrıs) tarifini (http://www.agaclar.net/forum/showpos...77&postcount=1) okuyunca aklıma yeşil mercimekli bulgurlu pilavı geldi.

Evet ya, şöyle kış geçmeden bir tencere dolusu yapmak lazım.
Gerçi bu pilav yaz günlerinde de yeşil soğanı tuza bandırarak, adam başı birer kulplu tas ayranla yer sofrasında ortaya konularak ailede kim varsa kapış kapış yenilebilir. Elbet, 'valla ben başkasının kaşık daldırdığı yemeği yemem!..' prensibinde iseniz lafim yok. Ama, bu gün hâlâ pek çok yörede düğün yemekleri hep birlikte kapış kapış yenir.

Biz çocukluğumuzda düğün yemeğine kendi tahta kaşıklarımızla giderdik. İnanılmaz bir şenlikle yenirdi. Yaramazlık yapan çocukların kafalarına ellerindeki tahta kaşıkları vuranlar olurdu... 15-20 kişinin çevresine oturabileceği yer sofralarıydı bunlar. Sofra çevresi daha çok adam alsın diye herkes yan olarak bağdaş kurardı. Yani sadece sağ diz sofra örtüsü altında kalırdı. Bu durumda sol el arkada kaldığı için çalışmazdı, sadece kaşık tutan sağ el çalışırdı. Solaklar için hiç de iyi bir durum değildi bu.
O zamanlar bereket mi vardı ne?.. Yemeğin biri biter, diğeri getirilirdi.

Bakın işte yeşil mercimekli bulgurlu pilav derken nerden nereye geldik. Evet en iyisi ben reçeteyi vereyim:

Malzemeler:
* 3/4 çay bardağı zeytinyağı -ayçiçekyağı da olabilir. ben ikisini karıştırarak kullanıyorum-
* 1 adet kırmızı biber küçücük kareler halinde doğranmış... (Pilavın içinde size kırmızı kırmızı gülümsesin...)
* 1 adet domates
* 2 adet kuru soğan, yemeklik doğranmış (varsa iki yeşil soğanın sadece yapraklarını incecik doğrayıp bir kenara ayırın. Varsın onlar da kırmızı biberlerin yanında size yeşil yeşil gülümsesinler)
* 3-4 adet varsa kurutulmuş sivri biber (Acısının pilava geçmesini isteyenler içlerini açabilir...)
* 1/2 yemek kaşığı domates salçası
* 1 adet domates (Şu güzelim kabuğunu soymayın yahu.) Küp küp doğrayın. (Ben sera işi kullanmam derseniz, salçayı azıcık artırın e mi?)
* 1 su bardağı pilavlık bulgur (iri)
* 1 su bardağı yeşil mercimek
* 2 su bardağı mercimeğin sıcak suyu
* Tuz, karabiber, pul biber
*Bu malzemeye tavla zarından irice doğradığınız patlıcan da ekleyebilirsiniz. (pişen yemeğe ekleyinceye kadar elbette tuzlu suda bekletmeyi unutmayacaksınız)

Önemli ara bilgi:
Bazıları bu pilavı yaparken tereyağı, soğan, bulgur, yeşil mercimek ve tuzdan başka malzeme kullanmaz... Bu da harika olur...

Evet şimdi işimize bakalım:

- Yeşil mercimeğin üzerini 3-4 parmak geçecek şekilde su koyun. Yarım saat -mercimekler yumuşayıncaya- kadar orta ateşte pişsin. Mercimeği süzün. Suyu siyah miyahtır ama onu sakın dökmeyin bir kenarda sıcak olarak tutun.

- Ayrı bir tencerede önce biberleri şöyle bir çevirin, hemen soğanları ekleyin. Beş on dakika karıştırarak bir güzel halledin işte. Varsın azıcık diri kalsınlar. Hem böylesi daha iyidir. Yerken dişimize gelir.
(Bazı yemek kitaplarında soğanları, 'altın sarısı' oluncaya kadar kavurun diye yazar. Adamın içini bir hoş eden nasıl da zengin bir anlatımdır bu.)
Altın sarısıymış..
Peh!..
(Siz siz olun, kavrulmakta olan soğanınızın altın rengini almasını boşu boşuna beklemeyin... Yoksa kömür karası bir soğanla karşı karşıya kalır hayal kırıklığına uğrarsınız...)

Evet, devam ediyoruz efendim:
Yarım kaşık domates salçamızı kavrulmuş olan soğan ve kırmızı biberlerin üzerine ekleyip kokusu, değil mutfağınızın içine, apartman boşluğuna yayılıncaya kadar bir güzel çevirin. Sonra domatesleri üzerlerine boca edin. Dikkat edin o anda, 'coss!..' diye bir ses çıkacaktır. Bu seste bile bir zevk vardır. Belki biraz sadistçedir ama hoş bir duygudur bu...

Hemen bulguru ekleyin. Şöyle bir çevirin. Tencere içindeki diğer malzemelerle yabancılıkları gitsin, güzelce halleşsinler, birbirlerine alışsınlar... Süzülmüş olan mercimekleri de ekleyin. Kuru biberleri koymayı unutmayın. Şöyle bir karıştırın. İki bardak sıcak mercimek suyunu, tuzu ekleyin. (Bu arada yedekte sıcak su hazır olsun. Ola ki su eklemek gerekir)

Kapağı azıcık aralık olarak, kısık ateşte 20 Dakika kadar pişirmeye bırakın. Suyunu çekmeye başlayınca yeşil soğanları, karabiberi, pul biberi üzerine serpin, kapağını aynen kapatın... Pilav suyunu iyice çekince üzerine kağıt havlu örtün, kapağını tekrar kapatın. Elleşmeyin, en az on dakika dinlensin gari!..

Şimdi yanında yeşil soğan, kulplu bir tas ayranla kapış kapış yenmez mi bu pilav?..
Afiyet olsun

belki 24-03-2009 07:54

Annem ayrı ayrı yapar bulgur pilavıyla yeşil mercimek yemeğini sonra biz tabağımız da karıştırırız. Kuru fasulye ve pilav gibi ayrılmaz ikilidirler bizim için. Böyle bir arada olmaları güzel ve pratik olmuş tarifiniz için teşekkürler Hassoman.
Evet ya yoğurt ve ya yeşil soğan kesin olmalı (:

günebakan 24-03-2009 10:21

Bizde yaparızım yeşil mercimekli bulgur pilavını.Bizdede adı Miceddere'dir üstünede zeytinyağında kavrulmuş kuru soğan konur.Yanında turşu veya ayran olurdu.

Müge 25-03-2009 08:53

Soğan konusundaki notunuz çok doğru soğanlarım kömür gibi oluyor bir türlü pembeleştiremiyordum saygılar......

günsu 25-03-2009 12:43

Evet harika bir yemektir soğan ve turşunun yanına domatesli biberli sosdanda ekleyin :)enson dün akşam yapmıştım çok severek yemiştik:p

Koyu yeşil 25-03-2009 13:16

Ben de piştikten sonra, üzerine bol kuru nane serpip demlenmeye bırakırım, çok lezzetli olur, çok severek yeriz.

hira 28-09-2013 18:03

bizdede yapılır ve çokta güzeldir.. burada biz dediğim Sivas yöresi :) fakat soğan falan eklenmiyor, yeşil merclmek ve bulgurun uyumu ön planda.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:21.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024