agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Tahıllar, Kuru Bakliyat, Pilav, Makarna (http://www.agaclar.net/forum/tahillar-kuru-bakliyat-pilav-makarna/)
-   -   Taze Fesleğenli Makarna. (http://www.agaclar.net/forum/tahillar-kuru-bakliyat-pilav-makarna/12627.htm)

Güler 20-02-2009 00:28

Taze Fesleğenli Makarna.
 
Bahçemde dereotu, maydanoz, nane ve roka'nın yanında mutlaka iri yapraklı fesleğen de yetiştiririm.
Bütün yaz, fesleğenleri çeşitli yemeklerde kullanırım. Sezon sonu da topladığım yaprakları iyice yıkar, kurutur ve muhafazalı bir halde derin dondurucuya atarım. Kış boyunca da, aynen tazesi gibi kullanırım.
Fesleğeni çok kullandığım bir makarna tarifi veriyorum.

Kelebek veya fiyonk tabir edilen makarna.(ben pastavilla'yı tercih ediyorum)
Pakedin yarısını, tuz ve çok az sıvı yağ(yapışmasın diye) ilave edilmiş kaynar suda on dakika kadar haşlayınız (biraz diri olacak)
Haşlanan makarnayı süzgeçte süzünüz ama soğuk sudan geçirmeyiniz. Tencere içine koyduğunuz bir birbuçuk çorba kaşığı zeytinyağında, süzülmüş makarnaları üç-dört dakika kavurunuz.
Bir payrex kabını önce ıslatıp, suyunu boşalttıktan sonra(malzemeler yapışmaz) kavurduğunuz makarnayı güzelce seriniz.

Başka bir tencereye yine bir çorba kaşığı (fazla olmasın) zeytin yağını koyup, küçük küçük doğranmış iri bir baş soğanı pembeleştirin. Daha sonra buna yine ufak ufak doğranmış altı -yedi adet sivri biberi ve dört - beş diş küçük küçük doğranmış sarımsakları da ilave ederek kavurma devam edin.
Biraz sonra da kabukları soyulmuş ve yine küp küp doğranmış iki adet iri domatesi de ilave ederek bir iki çevirin. Domatesler çok ölmesin. Hemen ardından, yıkanmış suyu sıkılmış bir avuç taze fesleğen yaprağını da ince ince kıyarak ilave edin ve bir dakika sonra ateşin altını iyice kısarak, arzunuza göre yarım veya bir ufak paket mis, (pınar-Tikveşli de olabilir) kremayı ilave ederek ateşi söndürün.(Ben bir ufak paket kullanıyorum)

Bütün bu malzemeleri, payrexde bulunan makarnanın üzerine yayın.
Rendelenmiş kaşar peynir ( az miktarda) serperek, ısıtılmış fırında hafif kızarana kadar pişirin ve servis yapın.
(yazmayı unutmuşum, soğanlar pembeleşirken az miktarda tuz ilave etmeyi unutmayın.)
AFİYET OLSUN.

fizikçi 20-02-2009 00:45

Güler hanım, harika bir tarif okurken bile lezzetini tahmin etmek güç değil.....mutlaka deneyeceğim...teşekkürler paylaşımınız için...

ışık ile...

Güler 20-02-2009 00:48

Biz, bütün aile seviyoruz.
Denemenizi ben de öneririm.

hazan.. 30-05-2013 17:19

Güler Hanım merhaba, "pencere önü bostanları"ndan fesleğen hediye geldi bana. Tohumlarını diktim, bayağı büyüdüler. Yalnız sıkıntım o ki ben daha önce fesleğeni hiç kullanmadım yemeklerimde. Taze fesleğen yapraklarını hangi yemeklerde nasıl kullanmam gerekir? Ufak bir bilgi alabilir miyim sizden?

yekase 30-05-2013 17:53

Denenebilecek güzel bir tarif. Daha önce taze fesleğen ile kabaca (bu kadar ayrıntıdan sonra kabaca olarak nitelendirebiliyorum) yaptığım fesleğenli makarnaya bile herkes hayran kaldıysa bu muhteşem olacak.
Tarif için teşekkürler.

tener 30-05-2013 19:00

Teşekkürler güler hanım , pratik tarif için.
Bende son günlerde hazır "Erişte " ye dadandım. Beypazarı 'nda hazırlanmış olanlardan alıp ,aynen makarna gibi haşlıyorum. Süzüp , yağda çeviriyorum üzerine ceviz dövüp atıyorum , birazda peynir ilave ediyorum çok lezzetli oluyor.

Güler 31-05-2013 06:45

Sayın hazan.., bahçemde yaptığım sebze adalarında bir köşe de mutlaka fesleğen için ayırırım. İsterim ki dereotu, maydanoz, roka gibi fesleğen de hep elimin altında olsun.

Kullandığımız fesleğen o top gibi saksılarda olan cinsten değil, iri yapraklı olan, hani kırmızılarına Reyhan tabir edilen cinsinden.

Makatna yemeklerinin çoğuna çok yakıştığını düşünür ve kullanırım, yeşil salatalara da sık sık katarım.
Yazın serinletmek için hazırlanan pek çok soğuk içeceklere yerine göre, fesleğen, melisa, taze nanenin bir iki yaprağını da atmışlığım olur.

Çiğ köfte hazırladığımızda yeşil kıvırcık yaprakları ile fesleğen yaprakları da soframızı süsler. ;)

Güler 31-05-2013 07:04

Sevgili tener, İstanbul'a dönmeden evvel ben de komşularımın yardımı ile erişte keserim. 80 tane köy yumurtası ile yoğururuz hamuru.... offf ne de güzel olur.

Bu işlemi bahçe sayfamda da mutlaka anlatmışımdır, veya başlık açmışımdır.
Yani erişteyi biz de severiz. Aynen senin yaptığın gibi de yaptığımız olur.
Veya,
Az bir tereyağında erişteyi hafifçe kavur, yanında mutlaka hazır sıcak suyun da olsun.
Kavurma işi birince hemen üzerine sadece bir parmak çıkacak kadar sıcak su (et suyu, daha da lezzetli olur) ilave et ve altının ateşini azalt ve eriştenin suyu çekmesini sağla.
Daha sonra erimiş tereyağını ilave et, tabağına aldığında dövülmüş ceviz ve peynir de eşlik etsin.
Bu durumda besini de içinde kalır, aksi durumda döktüğün haşlama suyu ile gider.

Cevizi erişteye katarken hiçbir zaman tencerede çevirirken katma, kararma yapar, daima ya servis tabağına koyduğunda ya da yerken ilave et.

Veya,

Önce erişteyi bildiğin gibi haşla ve süs. Az bir sıvı yağda bir baş küçük küçük doğranmış soğanı pembeleştir. İçine 2-3 adet sivri biberi ufak ufak doğra, 3 diş sarımsağı ufak ufak doğra biraz sonra 2 domatesi ufak ufak doğra, biraz maydanoz, tuz karabiber karışımı ile hazırladığın sosu, süzülmüş eriştelere karıştır.
Servis yaparken de döğülmüş cevizi ilave et..... afiyet olsun.

tener 31-05-2013 18:04

Size gıpta ettim Güler hanım. Erişte açmayı bilmek isterdim . Kendi yaptığınız her malzeme , hazır alınandan çok daha doğal.
Erişteyi ve Makarnayı değişik usullerde ve değişik soslarla yapmak mümkün. Pilav usulü ,yapılan erişte (makarna) çok daha vitaminli oluyor. Burada paylaşılan her sos tarifi ,bir kolaylık tekrar teşekkürler ve ellerinize sağlık. afiyet olsun.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:32.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024