Maş fasülyesi (cin börülcesi)
2 Eklenti(ler)
|
Zahirecide var, ama hiç yememiştim, Bir tatmak lazım.
|
Bizde kuru fasulye gibi pişirilip yenilirdi eskiden bu bitkinin kuru daneleri. Biraz kara olur suyu ama tadı güzeldir.
|
Geçenlerde annemin verdiği, yarım paket maş fasulyesini pişirdim. İlk denememdi ve nasıl pişirileceğine dair hiç bir fikrim yoktu. Olsa olsa kuru börülce gibi pişer dedim.
Yarım paketin tamamını, kendimce uygun bulduğum büyüklükte bir tencereye koyup haşlamaya başladım. O kadar sert görünüyorlar ki bu ancak yarına pişer diye düşünüyordum. Ben başka bir işle uğraşırken, meğer onlar şişmişler, pişmişler ve tencereden taşmaya meyletmişler.:o Daha büyük bir tencereye aldım, soğanlarını kavurana kadar azcık daha pişsinler dedim, ama hata etmişim. Ben soğanı daha kavuramadan, hepsi çorba kıvamına gelmişlerdi. Yeni bir yemek deneyecekken hayallerimin suya düşmesine aldırmadan, soğanı salçasını ekledim. O gece çorbamsı yemek halinde yendi. Neyse tadı fena değilmiş :) Ertesi gün nerde hata yaptım diye internetten maş fasulyesi tariflerine baktım. Ama hep çorba tarifi vermişlerdi.:p |
Maş fasulyesini yeterince ama dağıtmadan suda haşladıktan sonra (önce tuz koymuyorum, altını kapatmaya yakın tuz ilave ediyorum) süzüp, ezilmiş sarımsak, zeytinyağı ve nar ekşisi ilave ediyorum (limon da ilave edebilirsiz). Yemeğinden çok daha lezzetli oluyor.
Ayrıca yine haşlayıp, domates, haşlanmış bulgur, taze soğan,maydanoz,.. gibi istediğiniz malzemelerle salata gibi de yapabilirsiniz. |
Ben maşı çorba yapımında kullanıyorum. Aynı mercimek çorbası gibi oluyor.
|
Maş çorbasını Anamurda nenem yapardı pişirirken kabuklarını ayırmak gerekiyormuş kıvamını tutturmanın zor olduğunu söylerler
hatta maş çorbasını iyi yapan bir gelin çok ama çok becerikli demekmiş |
Sayın malina'da salatasının tadına bakmıştım. Mayhoş güzel bir tadı vardı.
Elimde biraz tohum var (Hobi bahçesinden toplamıştık), bu sene kendi bahçeme ekerim, olursa çorbasını denemek isterim. Bakalım arkadaşımız alperect'in söylediği gibi " maş çorbasını iyi yapan bir gelin çok ama çok becerikli demekmiş" diyecekler mi? Hoş, ben kendim kayınvalde oldum ama Oğuz'un köyünde halâ Kemal'in nisesiyim (nise-çerkezce gelin demektir) |
Bu sene ilk defa yetiştirdim; henüz pişirmedim. Bulgur pilavi ile pişiriliyor. -yeşil mercimekli bulgur pilavı gibi. Piyazınıda denemek istiyorum.
|
kabuğu alınır
ben muğlalıyım.çocukluğumda bu börülceyi dikerdik tarlaya.şimdi pazarda köylülerden alıyoz.bu, genelde taze iken yenmez, tohumları yenir.o da pişirmesi zahmetlidir ama çorbası süperdir.limon veya nar ekşşisi ile.şöyle pişirilir.
1 çay bardağı cin börülce taş ,kuru kabuk filan varsa ayıklanır,yıkanır.tencereye konur ve üzeri 3-4 parmak geçene kadar su ilave edilir ve ocağa konur. aynı zamanda başka yerde biraz su ıstılır.tenceredeki su 10-15 dk. kaynadıktan sonra böülceler yarılmaya(çatlamaya) başlayacaktır.bu esnada çaydanlıkta kaynayan su gerektiği kadar tencereye ilave edilir. su tekrar kaynamaya başlayınca börülcenin kabukları özünden ayrılır ve kabukların alınması gereklidir.onun için başında beklemek gerek.kapak kapalıyken suyu taşma anına geldiği anda kapağı hemen kaldırılır ve hemen kepçe ile suyun üzerinde biriken kabuklar kepçe ile alınır.kapak hemen kapatılır.bu işlem harlı ateşte yapılır ve bi kaç defa kabukların çoğu alınıncaya kadar tekrar edilir.hiç bi zaman kabukların hepsini alamazsınız.ille de biraz kalır.önemli olan çoğunu almak.alınmazsa yerken ağıza kabuklar erimediği için cırt cırt gelir. kabuk alma işleminden sonra 2-3 orta boy soğan kaynayan çorbaya ilave edilir.soğan eridikten sonra bi tavada biraz ince kıyılmış soğan ile zeytinyağı ve biber salçası biraz toz biber eritilir ve bu yağ tencereye ilave edilir biraz daha kaynamaya bıraklır kısık ateşte.kapak hafif aralanır çünkü çabuk taşar bu cin börülce. biraz daha kaynadıktan sonra ateşten alınır.sıcak içilmesi makbuldur.yerken limon veya nar ekşisini eksik etmeyin.afiyet olsun... |
Ben maş ı karaçorba da kullanıyorum. karaçorba malatya yöresine ait diye biliyorum.
kurufasulye nohut aşurelik buğday maş küçük kara nohut hepsini karıştırıp suyla 1 taşım kaynatıyorum sabaha kadar bekletiyorum. sonra yumuşayana kadar kaynatıyorum. üstüne bol miktarda incecik doğranmış kuru soğanı kızartıp kırmızı biber , salça ve kavurma ilave ediyorum. turşu veya kurusoğan eşliğinde afiyetle yiyoruz. su miktarı çorbadan daha koyu oluyor kuru fasulye veya yeşil mercimek yemeği gibi. |
Alıntı:
Teşekkür ederim :) |
Arkadaşlar bunun ekim zamanı hakkında biraz bilgi verseniz.Nette bulamadım..
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Bende bu yıl ilk defa maş fasulyesi ektim daha küçükler.Sirik dikmek gerekiyor mu onu araştırıyorum.Hic fotoğraf yok olursa ben eklerim inşaallah
|
Alıntı:
Sırık dikmek gerekmez, oturak bir cins. Yalnız hasat yaparken dikkat edin, baklalar yeşilden kahverengiye dönmeye başladığında hasat edin. Tam kahverengi olduğu zaman baklalar açılıyor ve taneleri etrafa fırlatıyor.. |
ekoorganikten maş fasulyesi alıp tüketiyorum. hastalık ve zararlılara dayanımı nasıl? geçen yıl börülce denemem felaketti ilaçlamama rağmen yeşilkurttan arındıramadım.
|
Alıntı:
|
Alıntı:
maş fasulyesinide denemeye alabilirim bu durumda . maş fasulyesinin su isteği nasıl? |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 01:37. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024