agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Tahıllar, Kuru Bakliyat, Pilav, Makarna (http://www.agaclar.net/forum/tahillar-kuru-bakliyat-pilav-makarna/)
-   -   Firik Bulgur Pilavı (http://www.agaclar.net/forum/tahillar-kuru-bakliyat-pilav-makarna/12362.htm)

malina 04-02-2009 14:21

Firik Bulgur Pilavı
 
Alıntı:

İs kokulu bir bulgurdur. Buğday başağı daha tazeyken alınıp sazların arasına yerleştirilir ve sazlar biraz yakılarak başaklara is kokusu sinmesi sağlanıp, tütsülenir.
Böyle bir bilgi okudum. Tadı konusunda bilgisi olan var mı?

selenn 04-02-2009 14:33

Bursa'da meşhur bir Antep yemekleri yapan restaurant'ta tatmıştım. Çok güzel bir pilav. Söz edilen is kokusu pilava çok hakimdi. Görünüş olarak normal olarak yapılan bulgur pilavından daha iri taneli ve daha koyu renk ama asıl is kokusu bence lezzet katan unsur.

Minem 04-02-2009 14:39

Ben G.Antep, Kilis'liyim. Bizim oralar da meşhurdur. Bulgur pilavına benzemekle birlikte, bulgurdan daha iricedir. Bulgur pilavı sevmeyenlerin bile genellikle sevdiği bir pilav çeşididir.
Genellikle et suyu ile pişirilir. Tadı da, kokusu da muhteşemdir.

Anlıyorum ki,toplantılarımızdan birine bir tencere pişirip getirmek gerekiyormuş :)

malina 04-02-2009 15:08

Bir tarif de yaz istersen. Sonra fotoğraf eklersin :)

Güler 04-02-2009 17:36

Sayın Malina, Samatya'da Develi Restaurant var. Burada Antep mutfağı hakimdir.
Bizim canımız çiğ köfte, acılı şiş, humus (ki tereyağlı fıstıklı yapar, harikadır) ve kebap çektimi, soluğu orada alırız.
Kalamış parkında da şubesi açılmış ama orayı o kadar beğenmedik.
Telefonla Firik Bulgur pilavınız var mı? diye sordum. Yapıyorlarmış.
Arzu ederseniz gidebiliriz.

Minem 04-02-2009 18:11

Hemen bildiğim tarifi yazayım Sayın Malina :)


Malzemeler;
Kuşbaşı et,nohut,soğan, zeytinyağı (**** margarin tercihe bağlı), salça, firik, bulgur, tuz...

Yapılışı;

Bir gece önceden ıslattığınız nohut ve et su konularak yumuşayıncaya kadar pişirilir. Bu arada soğanları ince ince doğrayıp kızgın yağda sararıncaya kadar kavururuz. Soğanların içine bir kaşık salça katıp biraz ateşte çevirdikten sonra pişirdiğimiz nohutlu et suyuna ilave ederiz. Bir 10-15 dakika daha bu şekilde pişirdikten sonra, içine firiği ve bulguru katarız ve pilav gibi kısık ateşte pişmeye bırakırız. Suyunu çekip pilav gibi olunca ateşten alınır. Üzerine çok olmadan biraz daha yağ kızdırıp döküyoruz. İsteğe göre, üzerine kavrulmuş kuşbaşı et konulabilir.


Kusura bakmayın ölçü veremiyorum, çünkü biz de her pilav gibi firik pilavıda ölçü kullanılmadan yapılır :)

Ayrıca bir de fotoğraf ekliyorum, netten ama kendimiz yaptığımız da da inşallah fotoğrafını eklerim.

Afiyet olsun :)

http://www.deryadanlezzetler.com/wp-...rik-pilavi.jpg

Minem 04-02-2009 18:13

Güler Hanım restaurantta da eminim ki çok güzel yapıyorlardır ama ben size öncelikle ev yapımı, **** yapan birinin elinden yemenizi tavsiye ederim. Arada ki farkı çok net göreceksiniz :)

Güler 04-02-2009 18:22

Offf, off, valla şimdi olsaydı da yeseydim.
Dediğinizde mutlaka haklısınızdır. Ama bizde bilen yok. Bu Firik ayrı, bulgur ayrı birşey mi? Yoksa firik dediğiniz bulgurun irisi mi?
Ayyy yanında bir de koyuca yapılmış bir cacık. Ehemmm Ehemm.
Durun bakalım, belki bize bu akşam da Samatya'nın yolu gözükecek, yok yaa unuttum.
Oğuz dişlerini tedavi ettiriyor, yiyemez ki zavallım, çorbaya talim.
Ellerinize sağlık, sevgili Minem.

Minem 04-02-2009 18:27

Görüntü olarak bulgurun kırılmamış hali gibi ama biraz daha iricedir. Tad olarak yakılarak yani tütsülenerek yapıldığı için hafif bir yanık **** is kokusu vardır.

Ayşe Özdil 04-02-2009 18:52

Benim kayınvalidem de İskenderunlu. Orada etsiz , tereyağlı ve üzerine soğan kavurarak pişirdiklerini gördüm. Lezzetli bir pilav. Bana da birkaç kez küçük bez torbalarda getirdiler. Ancak ben maalesef çocuklara sevdiremedim..

caucasus 05-02-2009 01:23

Çocuklara ne sevdirebiliyoruz ki ? hiçbir şeyi beğenmiyorlar varsa yoksa yeni nesil aparatif ve yemekler. Allahtan ara da bir köye yolluyoruz da ora da birşeyler yiyip tadına bakıyorlarsa sevip bizden de istiyorlar.

uzman16 05-02-2009 02:04

Firikli pilav deriz biz.

Firik buğday başağının olgunlaşmadan önceki hali diye biliyorum.

Ben 1 ölçü bulgur + 1 ölçü firik katarak tereyağlı pişiriyorum.

Çok lezzetli, severek yiyorum. Et yemeklerinin yanında ya da sade olarak turşu ile de güzel oluyor.

Sevtap 05-02-2009 02:42

Ben Metro market ten 2 ay kadar önce ne olduğunu bilmeden almıştım. Üzerinde firik yazıyor. Dimyat marka ürünleri bilirsiniz. Siyah pirinç, siyah fasulye, karacadağ pirinci, arborıo pirinci gibi daha pek çok değişik ürün sunuyor ben de farklı tatları sevdiğim için almıştım. Dün elime aldım normal bulgur gibi pişirecektim bıraktım ve internet den tarif alır yaparım demiştim. Şimdi vaktim oldu önce foruma bakayım diye buradan başladım ki konular arasında görünce çok ama çok şaşırdım. Yarın pişireceğim. almak isteyenler de metro da bulabilirler **** belki başka yerde de vardır. Markası dimyat. Tarifler için teşekkürler

malina 05-02-2009 13:37

Metro'da fiyatı ne kadar? 1 kg'lık mı yarım kg'lık mı ambalajlı?

Ayşe Özdil 05-02-2009 20:27

2 Eklenti(ler)
Bana İskenderun dan gelen firik bulguru ve bu akşam pişirdiğim pilavı. Ben içine koyduğum soğanı nerdeyse karamelize ederek firiği ekliyorum. Tadı daha güzel oluyor..

Sevtap 06-02-2009 04:08

Bir kiloluk paket toplu alış veriş yapıyoruz fiyatını hatırlamıyorum. Bugün pişirdim, ayıklaması biraz zor oldu. Karmaşık ve bazı yanık olduğunu sizden öğrendiğim parçacıklar la epey uğraştım. Taş çıkmadı hiç ama daha yarısı yendi:)bir bardak bulgur, bir bardak firik, bir soğan, bir biber ve domates ile biber salçasıyla pişirdim. Ben çok beğendim. Ama tütsülenmiş olduğunu sizden öğrenmeseydim ki paketin üzerin de yazmıyor, eminim çekinerek yerdim. Çok teşekkür ederim. Bence sizlerde deneyin.

Sevtap 06-02-2009 04:13

şimdi dimyat firik diye google da tarattım. Gitti gidiyor da satıyorlar, 1 kg. 4.30 TL . Hatta taksit bile yapıyorlarmış.;;))

sukranayalp 08-02-2009 14:23

Firig adını ferig'den almakta. Güneydoğu'da taze başaklara ''ferig'' deniyor. Genel olarak yeni yeşeren filizlere de bu adı veriyorlar.

malina 09-02-2009 00:23

Daha yoğun bir is kokusu olacağını düşünmüştüm. Korktuğum gibi değilmiş...

Selahattin Yılmaz 09-02-2009 08:42

Adıyaman Gölbaşı'nda frik bulguru üretimi yapılıyor çiftçiler daha iyi fiyatlı ve ihracaat yapıldığı için üretimini yapıyorlar. Hatta mezun olduğum üniversiteye bahsetmiştim ki bundan bir tez kapabilirmiyim diye ancak sadece ismi duyulmuş. Yinede buğday yetiştiren çiftçiler için gerçekten buğdaydan para kazanabilmeleri adına güzel ve yaygınlaştırılması gereken bir üretim şekli.

Mehmet Ali Aşık 12-02-2009 06:47

Firik arap mutfagindada ayni isimle kullanilmaktatir .Çocuklugumda evde kullanmak için tarlada firik tütsüledigimizi hatirladim o koku halen burnumdadir !.Firik pisirirkende bana köyü hatirlatan bir koku çikiyor.Firigin bu kokusundan hoslanmayanlarda var.

Gaziantep valiliginin hazirlatmis oldugu Antep yemekleri kitabindan;

Firik pilavi

Malzemeler

* 1 kg. kemiksiz koyun eti (yağsız parça)
* 1 kâse pilâvlık bulgur
* 1 kâse firik
* 1 yemek kaşığı biber salçası
* 1 yemek kaşığı domates salçası
* 1 su bardağı nohut
* Zeytinyağı
* Yeterince Su
* Karabiber
* Tuz




Hazırlanışı
Koyun eti bir tencereye konur, yıkanır, üstünü örtecek kadar suyla ateşe konur. Köpükleri üstüne birikince (kaynamaya başlarken) alınır. Tuz atılır. Akşamdan ıslatılmış nohutlar, domates ve biber salçası, karabiber ilâve edilir. Etler yumuşayıp yenecek hale gelince süzülür. Suyuna ayıklanmış bulgur ve firik atılır ve pişirilir (üstünü iki parmak geçecek kadar suyu olmalıdır). Suyunu çekip biraz demlendikten sonra yağı gezdirilir (bir çay bardağı). Nohutları karıştırılır. Etler kızgın yağ konulmuş tavaya atılarak her tarafları nar gibi kızartılır. Pilâv servis tabağına alınır. Üstü kızartılmış etlerle kapatılır. Turp - tere - çoban salata ayran gibi şeylerle servis edilir.

Talimatlar
Firik pilâvı kıymalı da olur. Yarım kg. kıyma kavrulur. 2 orta soğan doğranıp o da üstüne ilâve edilir. Soğanlar pembeleşince salçaları, karabiber ve tuzu ilâve edilir. Kaynamaya başlayınca (suyu konduktan sonra) Bulgur ve Firiği ilâve edilir. Suyunu çekince demlendirilip servis yapılır. Kıymalı Firik Pilâvı daha lezzetli olur.

Ayşe Özdil 13-02-2009 00:29

1 Eklenti(ler)
Firik, tavuk suyu ile de çok lezzetli oluyormuş. Birkaç çorba kaşığı şehriye kavrulduktan sonra , yaklaşık 1/ 4 oranında bulgur ve firik karıştırılarak, tavuk suyu ilavesiyle bulgur pilavı gibi pişiriliyor.. İsteyen üzerine tavuk etlerinden de koyabilir..

smily 15-03-2009 08:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sukranayalp (Mesaj 357167)
Firig adını ferig'den almakta. Güneydoğu'da taze başaklara ''ferig'' deniyor. Genel olarak yeni yeşeren filizlere de bu adı veriyorlar.

Sözleri şöyle olan bir türkü vardı;

Aşşahdan gelirem yüküm eriktir
Eriğin dalları taze feriktir

dkp 03-05-2009 18:05

Çocukluğumdan hatırlıyorum, buğday başakları sararmaya başlarken hasat yapılıyor.
Başaklar közlenerek buğday taneleri ayrıştırılıyordu.
Taneler sanki sütlü gibiyken yapılan bu işlemi sorduğumda, büyüklerim çok yararlı diyorlardı.
Bilimsel olarak firik'in yararı nedir bilmiyorum ama buğday'ın B1+B6+B12 vitamini ile vucudumuza sağladığı yarar başka bir gıda ile mukayese edilemez, hatta zaman içinde kullanılan vitamin tabletleri ile de...

balbay 20-03-2010 00:31

Buğday başakları tam tane doldurmaya başlandığında, taneler henüz yeşilken, işin ustaları demetler halinde bu buğdayları biçiyorlar. 3-4 gün kadar gölgede öbekler asılı olarak solmaya bırakılıyor. Daha sonra köylerde bulunan toprak fırınlarda ya da açık arazi de beton zemin, sert ve tozumayan pişmiş toprak zeminlerde çalı çırpı ile ateşe veriliyor. Çalı çırpı ile birlikte buğdayın sapı ve başakları da yanıyor. Geriye sadece kül içerisine düşmüş ve hafif kavrulmuş, suyunu yarı yarıya kaybetmiş taneler kalıyor. Külde uçurulup bu taneler alınıyor. Temiz bezler ya da beton üzerine serilerek gölge de iyice kurutuluyor. Netice de firik oluşuyor.

Firik in imal yönteminden dolayı isli bir kokusu var. Tütsülenmiş (smoked) lezzet sevenler için çok harika bir ürün.

Burgur ve buğday a göre daha az su çeken bir malzeme.
Asla yağda kavrulmadan, bir ölçü firik için 1 bardak su ile pişiriliyor.

En güzel yemekleri kümes hayvanları ile yapılır. Nispeten daha yağlı olan kaz, ördek ve tahtalı güvercini, bıldırcın ile nefis gider. Aynı şekilde kuzu kaburga, kemikli et ile de pişirilir.

Faydasına gelince, yaş iken toplandığından glutensiz olduğu söyleniyor. Bunun ne anlama geldiğini zaten herkes biliyordur. Çölyak hastalığı olanlar için ideal bir besin. Karabuğday gibi.

missmenas 02-04-2010 13:46

muhteşem bir lezettir frik bulgurunun pilavı
ne zamandır yapmıyordum canım çekti, bu arada bu bulguru realde bulabilirsiniz dağıtıcı firmada dimyat' tır.
bizde kışlık olarak köyümüzde hazırlanır. tadına alışık olmayan pek sevmiyor ama, tadı tütsülenmiş isli bir tadı vardır.

balbay 22-04-2010 14:01

1 Eklenti(ler)
Bunlar geçen yıl Gaziantep den gelen firikler. Miktar olarak azaldılar. Yenileri mayıs başında yapılır nasılsa.

dünyam1 11-04-2013 20:42

firik lezzeti biraz agır oluyor,ben denemiştim,evdekiler beğenmedi ,yaparken yarı yarıya bulgur ve firik karıştırıp yapmıştım,bir daha yaparsam yarım bardak firik 5bardak da bulgur ekliyecegimki lezzeti agır kokulu olmasın:)

cemre_77 12-04-2013 13:36

Eşim Ateplidir. Kayınvalidem yapıyor. hoş bir tadı var. Ağır olmasın dite ölçüsünü 1/4 oranında yapıyor. Bana da verdi geçenlerde pişiremedim duruyor öylece :)

alimallah 12-04-2013 16:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sukranayalp (Mesaj 357167)
Firig adını ferig'den almakta. Güneydoğu'da taze başaklara ''ferig'' deniyor. Genel olarak yeni yeşeren filizlere de bu adı veriyorlar.

Anadoluda bir çok şeyin tazesine ( yenisine ) firik ( ferik) deniyor.
En son alınan (!) kuma da firiktir.
Civcivden büyük, tavuktan küçük kümes hayvanı da firiktir.
vb.
Selamlar


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:19.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024