agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Tahıllar, Kuru Bakliyat, Pilav, Makarna
(https)




Beğeni Düzeni13Beğeniler
  • 1 Gönderen malina
  • 1 Gönderen üzüm
  • 1 Gönderen umutyolcusu
  • 1 Gönderen yarenimex
  • 1 Gönderen yarenimex
  • 2 Gönderen yarenimex
  • 1 Gönderen umutyolcusu

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 07-02-2009, 19:46   #1
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,244
Galeri: 88
Maş fasülyesi (cin börülcesi)

Gaziantep yöresinden olduğu söyleniyor...

Name:  mas1.jpg
Views: 22970
Size:  53.5 KB

Name:  mas11.jpg
Views: 17929
Size:  43.4 KB

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-02-2009, 20:02   #2
Ağaç Dostu
 
nariçi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-09-2008
Şehir: Gaziantep-Adıyaman
Mesajlar: 3,411
Galeri: 8
Zahirecide var, ama hiç yememiştim, Bir tatmak lazım.

nariçi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-02-2009, 21:59   #3
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
izzeterisen's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-01-2007
Şehir: Muğla-Ortaca
Mesajlar: 1,316
Galeri: 66
Bizde kuru fasulye gibi pişirilip yenilirdi eskiden bu bitkinin kuru daneleri. Biraz kara olur suyu ama tadı güzeldir.

izzeterisen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-02-2009, 22:00   #4
Ağaç Dostu
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,544
Galeri: 30
Geçenlerde annemin verdiği, yarım paket maş fasulyesini pişirdim. İlk denememdi ve nasıl pişirileceğine dair hiç bir fikrim yoktu. Olsa olsa kuru börülce gibi pişer dedim.
Yarım paketin tamamını, kendimce uygun bulduğum büyüklükte bir tencereye koyup haşlamaya başladım. O kadar sert görünüyorlar ki bu ancak yarına pişer diye düşünüyordum.
Ben başka bir işle uğraşırken, meğer onlar şişmişler, pişmişler ve tencereden taşmaya meyletmişler.
Daha büyük bir tencereye aldım, soğanlarını kavurana kadar azcık daha pişsinler dedim, ama hata etmişim. Ben soğanı daha kavuramadan, hepsi çorba kıvamına gelmişlerdi.
Yeni bir yemek deneyecekken hayallerimin suya düşmesine aldırmadan, soğanı salçasını ekledim. O gece çorbamsı yemek halinde yendi. Neyse tadı fena değilmiş

Ertesi gün nerde hata yaptım diye internetten maş fasulyesi tariflerine baktım. Ama hep çorba tarifi vermişlerdi.

Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-02-2009, 08:51   #5
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,640
Galeri: 73
Maş fasulyesini yeterince ama dağıtmadan suda haşladıktan sonra (önce tuz koymuyorum, altını kapatmaya yakın tuz ilave ediyorum) süzüp, ezilmiş sarımsak, zeytinyağı ve nar ekşisi ilave ediyorum (limon da ilave edebilirsiz). Yemeğinden çok daha lezzetli oluyor.

Ayrıca yine haşlayıp, domates, haşlanmış bulgur, taze soğan,maydanoz,.. gibi istediğiniz malzemelerle salata gibi de yapabilirsiniz.

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-02-2009, 16:23   #6
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 01-08-2008
Şehir: Antalya-Kütahya
Mesajlar: 177
Ben maşı çorba yapımında kullanıyorum. Aynı mercimek çorbası gibi oluyor.


Düzenleyen tropikana : 09-02-2009 saat 23:14
tropikana Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-12-2010, 22:00   #7
Ağaç Dostu
 
alperfect's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-03-2010
Şehir: kırşehir
Mesajlar: 391
Maş çorbasını Anamurda nenem yapardı pişirirken kabuklarını ayırmak gerekiyormuş kıvamını tutturmanın zor olduğunu söylerler
hatta maş çorbasını iyi yapan bir gelin çok ama çok becerikli demekmiş

alperfect Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-12-2010, 07:52   #8
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,401
Galeri: 103
Sayın malina'da salatasının tadına bakmıştım. Mayhoş güzel bir tadı vardı.
Elimde biraz tohum var (Hobi bahçesinden toplamıştık), bu sene kendi bahçeme ekerim, olursa çorbasını denemek isterim.
Bakalım arkadaşımız alperect'in söylediği gibi " maş çorbasını iyi yapan bir gelin çok ama çok becerikli demekmiş" diyecekler mi?
Hoş, ben kendim kayınvalde oldum ama Oğuz'un köyünde halâ Kemal'in nisesiyim (nise-çerkezce gelin demektir)

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-12-2010, 19:33   #9
Ağaç Dostu
 
üzüm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: Sarıcakaya/Eskişehir
Mesajlar: 1,606
Galeri: 1
Bu sene ilk defa yetiştirdim; henüz pişirmedim. Bulgur pilavi ile pişiriliyor. -yeşil mercimekli bulgur pilavı gibi. Piyazınıda denemek istiyorum.

ksantip beğendi.
üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-02-2011, 20:21   #10
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 04-02-2011
Şehir: muğla
Mesajlar: 1
kabuğu alınır

ben muğlalıyım.çocukluğumda bu börülceyi dikerdik tarlaya.şimdi pazarda köylülerden alıyoz.bu, genelde taze iken yenmez, tohumları yenir.o da pişirmesi zahmetlidir ama çorbası süperdir.limon veya nar ekşşisi ile.şöyle pişirilir.

1 çay bardağı cin börülce taş ,kuru kabuk filan varsa ayıklanır,yıkanır.tencereye konur ve üzeri 3-4 parmak geçene kadar su ilave edilir ve ocağa konur.

aynı zamanda başka yerde biraz su ıstılır.tenceredeki su 10-15 dk. kaynadıktan sonra böülceler yarılmaya(çatlamaya) başlayacaktır.bu esnada çaydanlıkta kaynayan su gerektiği kadar tencereye ilave edilir.

su tekrar kaynamaya başlayınca börülcenin kabukları özünden ayrılır ve kabukların alınması gereklidir.onun için başında beklemek gerek.kapak kapalıyken suyu taşma anına geldiği anda kapağı hemen kaldırılır ve hemen kepçe ile suyun üzerinde biriken kabuklar kepçe ile alınır.kapak hemen kapatılır.bu işlem harlı ateşte yapılır ve bi kaç defa kabukların çoğu alınıncaya kadar tekrar edilir.hiç bi zaman kabukların hepsini alamazsınız.ille de biraz kalır.önemli olan çoğunu almak.alınmazsa yerken ağıza kabuklar erimediği için cırt cırt gelir.

kabuk alma işleminden sonra 2-3 orta boy soğan kaynayan çorbaya ilave edilir.soğan eridikten sonra bi tavada biraz ince kıyılmış soğan ile zeytinyağı ve biber salçası biraz toz biber eritilir ve bu yağ tencereye ilave edilir biraz daha kaynamaya bıraklır kısık ateşte.kapak hafif aralanır çünkü çabuk taşar bu cin börülce.

biraz daha kaynadıktan sonra ateşten alınır.sıcak içilmesi makbuldur.yerken limon veya nar ekşisini eksik etmeyin.afiyet olsun...

hince007 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-02-2011, 20:37   #11
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-08-2010
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 388
Ben maş ı karaçorba da kullanıyorum. karaçorba malatya yöresine ait diye biliyorum.

kurufasulye
nohut
aşurelik buğday
maş
küçük kara nohut

hepsini karıştırıp suyla 1 taşım kaynatıyorum sabaha kadar bekletiyorum.
sonra yumuşayana kadar kaynatıyorum.

üstüne bol miktarda incecik doğranmış kuru soğanı kızartıp kırmızı biber , salça ve kavurma ilave ediyorum.
turşu veya kurusoğan eşliğinde afiyetle yiyoruz.
su miktarı çorbadan daha koyu oluyor kuru fasulye veya yeşil mercimek yemeği gibi.

Suna Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-02-2011, 23:36   #12
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,244
Galeri: 88
Alıntı:
kapak kapalıyken suyu taşma anına geldiği anda kapağı hemen kaldırılır ve hemen kepçe ile suyun üzerinde biriken kabuklar kepçe ile alınır.kapak hemen kapatılır.bu işlem harlı ateşte yapılır ve bi kaç defa kabukların çoğu alınıncaya kadar tekrar edilir.
Bu çok iyi bir püf noktası oldu

Teşekkür ederim

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-03-2014, 23:18   #13
Ağaç Dostu
 
birgaripyolcu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-04-2009
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 574
Arkadaşlar bunun ekim zamanı hakkında biraz bilgi verseniz.Nette bulamadım..

birgaripyolcu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-03-2014, 11:37   #14
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-03-2010
Şehir: Denizli
Mesajlar: 686
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi birgaripyolcu Mesajı Göster
Arkadaşlar bunun ekim zamanı hakkında biraz bilgi verseniz.Nette bulamadım..
Diğer fasulye çeşitlerini ektiğiniz dönemde ekebilirsiniz.. Ben mayıs ortalarında ekiyorum..Zaten 45 - 50 günde verim almaya başlarsınız

yarenimex Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-07-2015, 10:00   #15
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi malina Mesajı Göster
Gaziantep yöresinden olduğu söyleniyor...
Gaziantep'e ait bir (benim bildigim en az bir) kultivarinin oldugu dogru.

birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-06-2018, 15:56   #16
Ağaç Dostu
 
umutyolcusu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-05-2010
Şehir: Bursa
Mesajlar: 1,203
Galeri: 19
Bende bu yıl ilk defa maş fasulyesi ektim daha küçükler.Sirik dikmek gerekiyor mu onu araştırıyorum.Hic fotoğraf yok olursa ben eklerim inşaallah

Asoo beğendi.
umutyolcusu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-06-2018, 22:09   #17
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-03-2010
Şehir: Denizli
Mesajlar: 686
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi umutyolcusu Mesajı Göster
Bende bu yıl ilk defa maş fasulyesi ektim daha küçükler.Sirik dikmek gerekiyor mu onu araştırıyorum.Hic fotoğraf yok olursa ben eklerim inşaallah

Sırık dikmek gerekmez, oturak bir cins. Yalnız hasat yaparken dikkat edin, baklalar yeşilden kahverengiye dönmeye başladığında hasat edin. Tam kahverengi olduğu zaman baklalar açılıyor ve taneleri etrafa fırlatıyor..

umutyolcusu beğendi.
yarenimex Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-06-2018, 13:24   #18
Ağaç Dostu
 
aydemiraydın's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-02-2015
Şehir: BURSA
Mesajlar: 1,293
ekoorganikten maş fasulyesi alıp tüketiyorum. hastalık ve zararlılara dayanımı nasıl? geçen yıl börülce denemem felaketti ilaçlamama rağmen yeşilkurttan arındıramadım.

aydemiraydın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-06-2018, 20:42   #19
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-03-2010
Şehir: Denizli
Mesajlar: 686
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi aydemiraydın Mesajı Göster
ekoorganikten maş fasulyesi alıp tüketiyorum. hastalık ve zararlılara dayanımı nasıl? geçen yıl börülce denemem felaketti ilaçlamama rağmen yeşilkurttan arındıramadım.
Kurt meselesi börülcenin en sıkıntı veren yanı. Ürünü neredeyse yarıya indiriyor. Maş fasulyesinin ciddi bir hastalığı yok ve kurt da pek görünmüyor. Verimi fena değil ayrıca..

aydemiraydın beğendi.
yarenimex Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-06-2018, 09:12   #20
Ağaç Dostu
 
aydemiraydın's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-02-2015
Şehir: BURSA
Mesajlar: 1,293
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi yarenimex Mesajı Göster
Kurt meselesi börülcenin en sıkıntı veren yanı. Ürünü neredeyse yarıya indiriyor. Maş fasulyesinin ciddi bir hastalığı yok ve kurt da pek görünmüyor. Verimi fena değil ayrıca..

maş fasulyesinide denemeye alabilirim bu durumda . maş fasulyesinin su isteği nasıl?

aydemiraydın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-06-2018, 21:54   #21
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-03-2010
Şehir: Denizli
Mesajlar: 686
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi aydemiraydın Mesajı Göster
maş fasulyesinide denemeye alabilirim bu durumda . maş fasulyesinin su isteği nasıl?
Öyle çok fazla su istemiyor. Sulamasanız bile ürün veriyor ama sulanınca hem devamlı hem de iyi kalite ürün veriyor. Haftada bir sulansa yeterli olur.

yarenimex Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-06-2018, 22:35   #22
Ağaç Dostu
 
umutyolcusu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-05-2010
Şehir: Bursa
Mesajlar: 1,203
Galeri: 19
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi yarenimex Mesajı Göster
Sırık dikmek gerekmez, oturak bir cins. Yalnız hasat yaparken dikkat edin, baklalar yeşilden kahverengiye dönmeye başladığında hasat edin. Tam kahverengi olduğu zaman baklalar açılıyor ve taneleri etrafa fırlatıyor..
Teşekkürler yareminex, şu anda daha bir karış boydalar verdiğiniz bilgiler çok işime yarayacak

yarenimex beğendi.
umutyolcusu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:40.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024