22-05-2006, 14:39 | #1 |
Ağaç Dostu
|
Pirpirim Aşı (yemek)
Gaziantep'ten Pirpirim Aşı Malzemeler: - 2-3 su bardağı kuru pirpirim - Yarım su bardağı yeşil mercimek - Yarım su bardağı loğlaz - Yarım su bardağı nohut - Yarım su bardağı bulgur - 250 g et (isteğe bağlı) - 2 adet kuru soğan - sıvı yağ - domates salçası, biber salçası, karabiber, nane, pulbiber, tuz - bol sarımsak, 2 adet limonun suyu Yapılışı: Etler küçük küçük doğranır, tencereye alınarak suyunu çekene kadar pişirilir, yağ ve ince doğranmış soğanlar eklenir,soğanlar da kavrulunca domates ve biber salçası eklenir , bunlar da biraz kavrulduktan sonra biraz sıcak su eklenerek kaynamaya bırakılır. Mercimek, nohut, bulgur, loğlaz, pirpirim ayrı ayrı haşlanır, kaynamakta olan karışımın içine eklenir biraz daha kaynatıldıktan sonra içine tuz, dövülmüş sarımsak ve limon suyu ilave edilir ve tencere ocaktan alınır. Naneli, pulbiberli sos hazırlanır servis edilirken üzerine gezdirilir... Pirpirim: Semizotu Loğlaz: Börülce ( bu tarifte kullanılan börülcenin kurutulmuş taneleri) Kaynak: Gaziantep'in Nizip ilçesinden Cemile Teyze Not: Taze semizotuyla olmazmış... |
22-05-2006, 15:13 | #2 | |
agaclar.net
|
Alıntı:
İşin yoksa semizotu kurut. Ne yapalım, kurutucaz |
|
05-06-2006, 12:51 | #4 |
agaclar.net
|
Bu tarifi okuyunca 2 demek semizotu almış, birini yemiş, birini kurutmuştum. Ancak 1 su bardağı oldu Tarifi bendeki miktara göre güncelliyorum. Bu arada semizotunun kurumasının epey geç olduğunu gözlemleme fırsatı bulmuş oldum. Gaziantep'ten Pirpirim Aşı - 1 su bardağı kuru pirpirim (kuru semizotu) - Yarım çay bardağı yeşil mercimek - Yarım çay bardağı loğlaz (kuru börülce) - Yarım çay bardağı nohut - Yarım çay bardağı bulgur - 100 gr et (isteğe bağlı) - 1 adet kuru soğan - sıvı yağ - domates salçası, biber salçası, karabiber, nane, pulbiber, tuz - bol sarımsak, 1 adet limonun suyu |
22-01-2009, 22:33 | #5 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-01-2008
Şehir: ÇORUM
Mesajlar: 249
|
pirpirimi ben kurutamadım güneş altında kaldıkça çiçeklendi tüm yaprakları koptu çürümedi ama kurumadı da kurutmanın bi yöntemi varsa bilgi verirseniz sevinirim.sıcak günlerde ongün kurumayınca bıktım ve attım.Oysa çok isterdim kurutmayı pirinçli yemeğini yapmak için . Kaynayan pirpirimi konserve şişesine koyup kaynar kaynar kapağını kapatıp ters çevirdim ama kurusu olsa sanırım daha güzel olacaktı. Şimdiden teşekkür ederim. |
22-01-2009, 22:45 | #7 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-09-2008
Şehir: İstanbul.
Mesajlar: 5,388
|
Bizde taze semizotu ile yaparız kuru semizotunu hiç duymamıştım |
22-01-2009, 22:48 | #9 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-01-2008
Şehir: ÇORUM
Mesajlar: 249
|
pirpirimi ben kurutamadım güneş altında kaldıkça çiçeklendi çürümedi ama kurumadıda kurutmanın bi yöntemi varsa bilgi verirsenz sevinirim.sıcak günlerde ongün kurumayınca bıktım ve attım.Oysa çok isterdim kurutmayı pirinçli yemeğini yapmak için . Kaynayan pirpirimi konserve şişesine koyup kaynar kaynar kapağını kapatıp ters çevirdim ama kurusu olsa sanırım daha güzel olacaktı. Şimdiden teşekkür ederim. |
23-01-2009, 09:44 | #10 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-09-2008
Şehir: İstanbul.
Mesajlar: 5,388
|
Benim memleketim kış için dolmalık sebzeleri falan gölgede kuruturlar belki pirpirimde böyle kuruyabilir |
27-01-2009, 04:42 | #13 |
Ağaç Dostu
|
Benim en çok sevdigim yemeklerden birisidir .Bu yaz zar zor kuruttugum pirpirim halen mutfakta bu tarifi kullanip yapmayi dusunuyorum. Havasi nemli olan yerlerde kurutmak zor.Ben firinda en dusuk isiyla kuruttum .Çorbayi yapinca nasil oldugunu belli olucak. cengine tarif için tesekkurler. |
26-08-2011, 11:55 | #14 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 16-12-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 578
|
Acaba bunların kurusu Eminönünde filan satılmazmı hazır. |
|
|