agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Tahıllar, Kuru Bakliyat, Pilav, Makarna
(https)




Reklam


Beğeni Düzeni135Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 28-09-2009, 19:41   #1
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 27,468
Galeri: 103
Fırın Makarna

Bugün canım Fırın Makarna istedi.
Mutfak konusunda da hiç üşenmem, yeter ki canım istesin. Saatin kaç olması hiç umurumda olmaz.

Hem pişirdim hem de sizler için fotoğrafladım.
Pişirmeye karar verdiğimde saat 19.00 u geçiyordu, bu yüzden fotoğraflar ev içinde çekildiği için biraz karanlık çıktı.

Fırın Makarna

Kaynamakta olan suya biraz tuz koyarak fırınlık kalınca makarnayı (ben Pastavilla Fırın Makarna kullanıyorum) onbeş dakika haşlayın. Çatlamamasına dikkat edin.

Daha sonra hemen süzerek, içinde soğuk su bulunan bir tencerede onbeş dakika kendisini toparlamasını sağlayıp, iyice süzün.

70 gr. tereyağının eritip, içine birçay kaşığı karabiber ilâve edin.
150 gr. rende kaşar peyniri hazırlayın.
4 adet yumurtayı iyice çırpıp, içine bir su bardağı (250 gr.)süt ilave edin.

Soğuk suda kendini toparladıktan sonra iyice süzülen makarnaları derin bir kaba alarak erimiş haldeki tereyağını, kaşar peynirinin 3/4 nü ve bir tatlı kaşığı dolusu tuzu da ilâve ederek karıştırın.

Ortası delik kek kalıbını yağlayın.
Uzunlamasına demet demet yaptığınız makarnaları kalıbın içine düzenli bir şekilde yerleştirin ve hafifçe bastırın.

Yerleştirme işi bitince, kalan kaşar peynirini üstüne döşeyin ve çırpılan süt, yumurta karışımını da kaşık kaşık yedirin.

Isıtılmış fırında 45-50 dakika pişirin (ben turbo 190 derecede pişirdim)
Kalıbı ters çevirerek servis yapın.


Makarnalar haşlandı.

Name:  P9282236 (600 x 450).jpg
Views: 7530
Size:  55.3 KB

 
uzman16, YeniGine ve Limonik beğendi.
Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-09-2009, 19:43   #2
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 27,468
Galeri: 103
Yumurta çırpıldı ve süt ilave edildi. (ben bu karışıma çok az; bir tatlı kaşığı un da ilâve ettim)

Name:  P9282237 (600 x 450).jpg
Views: 3415
Size:  48.6 KB

YeniGine beğendi.
Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-09-2009, 19:45   #3
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 27,468
Galeri: 103
Yağlanan kalıp.

Name:  P9282238 (600 x 450).jpg
Views: 3422
Size:  45.6 KB

YeniGine beğendi.
Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-09-2009, 19:47   #4
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 27,468
Galeri: 103
Rendelenmiş kaşar peyniri ve karabiberli, eritilmiş tereyağ.

Name:  P9282239 (600 x 450).jpg
Views: 3486
Size:  59.0 KB

YeniGine beğendi.
Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-09-2009, 19:48   #5
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 27,468
Galeri: 103
Makarnalar soğuk suda onbeş dakika bekletilip, süzülecek.

Name:  P9282241 (600 x 450).jpg
Views: 3998
Size:  53.3 KB

YeniGine beğendi.
Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-09-2009, 19:50   #6
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 27,468
Galeri: 103
İyice süzülen ve malzemeler ile karıştırılan makarnalar kalıba döşendi.

Name:  P9282243 (600 x 450).jpg
Views: 4751
Size:  53.2 KB

YeniGine beğendi.
Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-09-2009, 19:52   #7
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 27,468
Galeri: 103
Üzerlerine kalan kaşar peyniri ve yumurtalı süt de ilave edilerek fırına sürüldü.

VE.... (Fotoğrafta yanık gibi ama katiyyen yanık değil)


Name:  P9282245 (600 x 450).jpg
Views: 4077
Size:  42.0 KB

Name:  P9282246 (600 x 450).jpg
Views: 3817
Size:  48.9 KB

YeniGine, sinbas ve aleydi beğendi.
Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-09-2009, 20:12   #8
Ağaç Dostu
 
hazan-z's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-04-2009
Şehir: adana
Mesajlar: 341
Sn Güler Hanım, tarifiniz pratik, görünüm süper, eminim lezzet de çok güzeldir. Sabırla hem yapıp hem de resimlemişsiniz. Ellerinize sağlık, afiyet olsun.

YeniGine beğendi.
hazan-z Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-09-2009, 21:03   #9
Ağaç Dostu
 
DefneD.'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-05-2009
Şehir: Kuşadası
Mesajlar: 807
Galeri: 17
Elinize sağlık Güler Hanım.
Ben de çok severim fırın makarnayı. Eğer seviyorsanız (kimileri sevmez ya), dereotu da güzel oluyor fırın makarnada.

DefneD. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-09-2009, 21:07   #10
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 27,468
Galeri: 103
Sevgili DefneD. bak bunu hiç düşünmemiştim. Bir dahaki sefere denerim. Teşekkürler.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-09-2009, 21:14   #11
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
Bütün makarnalarda ve fırında makarnada reyhan denemeyenlere bir deneyin derim.
Hatta salatada ve bütün et yemeklerinde de.

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-09-2009, 21:18   #12
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 27,468
Galeri: 103
memet bey, reyhanlı güzel bir makarna tarifim de var.
Haklısınız çok yakışıyor. Sık sık da yaparım.
Dediğiniz gibi salatalarda da kullanırım.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-09-2009, 21:39   #13
Ağaçsever
 
myıldız's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-06-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 48
teşekkürler tarif için.....

myıldız Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-09-2009, 22:44   #14
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,468
Galeri: 225
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi DefneD. Mesajı Göster
Elinize sağlık Güler Hanım.
Ben de çok severim fırın makarnayı. Eğer seviyorsanız (kimileri sevmez ya), dereotu da güzel oluyor fırın makarnada.
Güler Hanım,
Harikasınız. Mutlaka denenecektir merak etmeyin. Dereotunun yanısıra sanırım parmesan peyniri benzeri bir şeyler de karıştırırım. Hatta diyorum dereotu yerine -olursa- fesleğen kullanmak daha iyi gibi. Hatta ceviz bile ekleyebiliriz.

Ha bu arada makarna suyu dökmüyorsunuz değil mi?
Çorbalarda kullanıyorsunuzdur...
Ellerinize sağlık

hassoman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-09-2009, 23:35   #15
Ağaç Dostu
 
DefneD.'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-05-2009
Şehir: Kuşadası
Mesajlar: 807
Galeri: 17
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hassoman Mesajı Göster
Hatta ceviz bile ekleyebiliriz.
Cevizi; içli köfte, sini köftesi, oruk gibi yemeklerin içinde yemeyi sevmeme rağmen, çocukluğumdan beri makarnanın içinde sevemedim bir türlü.
Sevenlere afiyet, bal şeker olsun. Topan topan et olsun.

DefneD. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-09-2009, 23:58   #16
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-12-2008
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 1,653
Galeri: 70
Fırın makarna en sevdiğim pratik yemeklerden birisidir. Ellerinize , emeğinize sağlık Güler hanım. Annem fırın makarnayı maydanozlu yapar. Maydanoz çok farklı ve güzel bir tat veriyor fırın makarnaya...

Faruk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-09-2009, 08:56   #17
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-06-2007
Şehir: Rize
Mesajlar: 484
Galeri: 35
Şekilsiz kurabiyenizi haftasonu denedim. Kitaplardan bakıp bir türlü beceremediğim halde sayenizde harika bir şekilde pişirmeyi başarabildim... Hatta tekrar yapmayı düşünüyorum. Çünkü hazır bisküviler gibi midemi yakmıyor ( Bu aralar inanılmaz mide yanmaları başladı ) Verdiğiniz ölçüleri kullanmak gerçekten işe yaradı Güler Hanım.
Şimdi de bu makarnayı denemek istiyorum. Tek başına bile güzel bir öğün olur...

Baldaş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-09-2009, 10:25   #18
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 27,468
Galeri: 103
Ben cevizi kesme makarna (erişte) da kullanıyorum genelde. Onu da son anda sofraya getirirken üzerine serpiştiriyorum. İçine koyarak bir iki çevirsem bile makarnanın rengi kararıyor sanki.

Reyhan ve fesleğen ile yaptığım makarna da bambaşka bir güzel oluyor. Eş-dost çok beğeniyor.

Makarna suyuna yuvalama çorba çok güzel oluyor, bir deneyin derim.

Fırın Makarnada dereotu hiç denememiştim ama aklım yattı, deneyeceğim.

Yukarıda tarifini verdiğim makarnayı pişirmek çok kolay, takdim şekli de güzel oluyor.
Bir keresinde kalıba bir adet yufka sererek denemiştim, o da fena olmadı, aklınızda bulunsun diye yazmak istedim. Ama benim tercihim, yukarıda tarifini verdiğim şekil.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-09-2009, 11:17   #19
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,765
Galeri: 90
Kare bir borcamda pişirecek olursanız, üzerini milföy ile de kapatabilirsiniz, fırında makarnaya yakışıyor. Tek bir parça milföyü, unlayarak, oklava ile 4 katı kadar büyütmeniz gerekiyor ki, makarnanın üstünü kapabilsin (hatta kenarlardan içeri biraz dönecek).

İnceltmenin en önemli nedeni, milföy etkisinin azaltmak. Amaç sadece üstünü kapatmak olsa 4 parça da kullanılabilirdi...

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-09-2009, 11:23   #20
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 27,468
Galeri: 103
Üstüne döşenen milföy sanıyorum makarnayı toparlamak için değil değil mi?

Bir keresinde kalıbın içine döşediğim yufka, makarnanın kesilirken dağılmaması ve daha güzel görüntü vermesi içindi. Ama benim yukarıda yaptığımda da hiç dağılma olmuyor, aynen güzel bir pasta gibi kesebiliyorsunuz.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-09-2009, 11:42   #21
Ağaç Dostu
 
thomasina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-06-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 497
Galeri: 31
Güler Hanım Ellerinize sağlık, çok leziz duruyor. Ben de aynen sizin yaptığınız gibi yapıyorum ama o yumurtalı karışıma bir yemek kaşığı toz hindistan cevizi ekliyorum. Bazen de kahvaltıda artan salam, sucuk, sosis gibi parçaları da ekliyorum. Hindistan cevizi önce şaşırtıyor ama inanılmaz bir lezzet veriyor. Tabii kattığınız zaman tereyağ oranını biraz düşürmeniz gerekiyor. Enteresan ama gerçek bir lezzet tavada yaptığım makarna böreğinde de hindistan cevizini kullanırım. Aklınızın bir yerinde olsun)

Bu arada ceviz ve makarna denince, biz de sizin gibi ev eriştesinde ceviz kullanıyoruz. Ama bilen var mı bilmem Bolu' ya has bir keş vardır. Onunla beraber kullanırız. Keş yağlı ve çok sert bir peynir türü. Tek Bolu' da üretilir, benim bildiğim kadarıyla. Rendelenir ve bir kısmı tereyağında kavrulur, bir kısmı cevizle birlikte çiğ olarak makarnaya eklenir. Son derece farklı yöresel bir lezzet. Sahurluktur işin aslı. Bolu' ya yolunuz düşerse bir bilenle birlikte almanızı tavsiye ederim. Yoksa çok kalitesizi veriyorlar yeni tanıyanlara.

Ya da daha iyi bir önerim var. Bana buyrun, merak edenlere bir erişte şöleni sözüm olsun.
Sevgilerimle.

YeniBON beğendi.

Düzenleyen malina : 29-09-2009 saat 12:10 Neden: paragraf yapıldı :)
thomasina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-09-2009, 12:09   #22
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,765
Galeri: 90
Alıntı:
Keş yağlı ve çok sert bir peynir türü
Keş, kurutulmuş yoğurt değil mi?

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-09-2009, 12:09   #23
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 27,468
Galeri: 103
Ooo bu negüzel bir davet.
Sevgili thomasina bakın biz bu davetleri hiç geri çevirmeyiz. Bir kere nezaketen bile söyleseniz, yandınız demektir.

Bahsettiğiniz peyniri duymadım. Bolu'ya yeni yerleşip çok güzel bir çiftlik kuran bir arkadaşımız var ondan tedarik etmeye çalışır ve denerim.
Teşekkür ederim.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-09-2009, 12:09   #24
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,765
Galeri: 90
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Güler Mesajı Göster
Üstüne döşenen milföy sanıyorum makarnayı toparlamak için değil değil mi?
Evet, makarnanın üzerini düzgün göstermek için...

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-09-2009, 12:18   #25
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,765
Galeri: 90
Keş
Name:  kes.jpg
Views: 4751
Size:  12.3 KB

6 ay kadar olmuştur alalı..
Bazı yerel ürün satan marketlerde bulunuyor...

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-09-2009, 13:33   #26
Ağaç Dostu
 
Adalet Yağcı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-06-2008
Şehir: MERSİN
Mesajlar: 11,080
Galeri: 260
Sevgili Güler tam da bu gün fırın makarna yapmayı düşünüyordum, tarifi görünce hemen atladım
Sanırım bir paket makarnaya dört yumurta konuluyor, ben hep yarım paket pişiriyorum, iki kişiye çok bile

Tariflerimiz aynı, un ilavesi de iyi olur, daha önce denememiştim.
Patates böreğini torunlara yapmıştım, bayıldılar, benim yufkalarım çok inceydi, bazıları patladı
Tarif ve fotoğraflar için teşekkürler, ellerine sağlık.

Adalet Yağcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-09-2009, 14:19   #27
Ağaç Dostu
 
thomasina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-06-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 497
Galeri: 31
Sevgili malina, bizim keşimiz resimdeki gibi oluyor ama genellikle küp şeklinde oluyor. Evet aslında yağlı yoğurtun kurutulmuşu. Ama bizde hep peynir türevi gibi geçer, konusu.

Şimdi anımsadım sanırım Adapazarı' nda da yöresel olarak kullanılıyor. Hatta onların bizden farklı olarak kahvaltıda yediklerini de duymuştum. Aylarca buzdolabında kalabilir. Ama doğrusu biz Bolu' dan getirdiğimiz için hiç nerelerde satılıyor, araştırmadım.


Sevgili Güler nezaketen değil, son derece samimi bir teklif benimkisi. Her zaman beklerim. Hatta en kısa zamanda annemin stoğundan bir tane kapıp size bir denemeniz için göndereceğim. Bizim aileye katılan bütün gelin ve damatlar bunun müptelası oldular, sizin de beğeneceğinizi sanıyorum.
Sevgilerimle.

thomasina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-09-2009, 14:35   #28
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-02-2008
Şehir: Antalya
Mesajlar: 438
Galeri: 353
Güler Hanım elinize sağlık. Kek kalıbında çok hoş olmuş. Ben borcam tepside kıymalı ( karnıyarık harcı gibi ) yapıp, harcı ve kaşarı ikiye böldüğüm makarna arasına döküp üzerinede hazır dilimli kaşardan koyuyorum. Kare şeklinde kesip servis yapıyorum.

Kurutulmuş yoğurda Vanda kurut veya keş diyorlar. Özelliklede Vanın yöresel yemeği olan Keledoş kurut ile çok lezzetli oluyor. Çökelekle denedim kurut gibi lezzetli olmadı.

Sevgili Thomasina , Keşli erişteden tattım . Erişteler tereyağında kavrulup, üzerini geçecek kadar su ilave edilip pilav gibi demleniyor. Peynir ceviz vs.ilave ediliyor. Gerçekten besleyici ve harika bir tat.

Arzu Kırlangıç Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-10-2009, 22:32   #29
Ağaç Dostu
 
Nesrin Sarı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-07-2009
Şehir: Zonguldak
Mesajlar: 196
Galeri: 11
Güler hanım bende aynı tarifi fırın tepsisine ve altına üstüne 1 kat yufka ile yapıyorum. sizinkide güzel olmuştur eminim.

Nesrin Sarı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-10-2009, 18:40   #30
Yeni Üye
 
Dirayet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-10-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 6
Çok güzel görünüyor, elinize sağlık. Denemeli

Dirayet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:54.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2019